Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Η Ηλιούπολη της αλληλεγγύης και της πρόνοιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κανένα άλλο δήμο της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας δεν υπάρχουν, αλλά και δεν θα δημιουργηθούν άμεσα, τόσα πολλά και διαφορετικά προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης για τους δημότες, όσα στο δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του, έχει να επιδείξει έναν ανυπολόγιστο αριθμό άμεσων και έμμεσων δράσεων και ωφελειών προς τους πολίτες της περιοχής, το οποίο αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστορία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ηλιούπολης όπως γράφει στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα «Σφυγμός» ξεκινάει αρκετά πίσω, από το 1992, όταν επί δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη άρχισε να λειτουργεί και να χειρίζεται μια πληθώρα περιστατικών όλων των πληθυσμιακών, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων του δήμου.

Με τα χρόνια πλήθυναν οι δράσεις του και το εύρος των προσπαθειών του για την οικογένεια και παιδί, τα άτομα με αναπηρία, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την Τρίτη ηλικία κ.α.

Τώρα μετά από 21 χρόνια εμπειρίας και με την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής, λειτουργεί πολύ πιο οργανωμένα το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας του δήμου το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηλιούπολης, Σοφοκλή Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα (τηλ.210-9970000).

Η επαφή με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το Γραφείο Υποδοχής Αιτημάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης δήμου Ηλιούπολης

Εκεί που πραγματικά ο δήμος της Ηλιούπολης παίρνει το άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή» είναι στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου μέσα από ένα πολύ μεγάλο δίκτυο με 45 τουλάχιστον δράσεις που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, η δημοτική αρχή προσπαθεί να μην «αφήσει μόνους» τους πολίτες που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εκπλήρωση των βιοτικών τους αναγκών ειδικότερα τώρα που η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δοκιμάζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους το Γενάρη του 2011, ο δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος και ο αντιδήμαρχος που όρισε για τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, ο Χρήστος Γιαννάκης, έχουν πάρει το θέμα «προσωπικά», προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κοινωνικών θεσμών και δράσεων, που θα αγκαλιάζει όλους τους δημότες και κατοίκους της Ηλιούπολης, με στόχο που συμπυκνώνεται στο σλόγκαν «Κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, χωρίς δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Οι δράσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται είναι:

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εξυπηρετεί άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες, κατόχους της κάρτας Ιατρείου και Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καλύπτοντας σχεδόν όλες τους τις ανάγκες σε φάρμακα. Λειτουργεί με τη στήριξη των φαρμακείων, των φαρμακοποιών και των δημοτών της πόλης, και την επιστημονική εποπτεία της κυρίας Θεοδώρας Παπασταϊκούδη, καθηγήτριας Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, για παιδιά και εφήβους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Περισσότερα από 100 παιδιά στη λογοθεραπεία-εργοθεραπεία λαμβάνουν στήριξη.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δημιουργήθηκε ένα πρότυπο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, το οποίο εισάγει μια νέα αντίληψη για την Τρίτη Ηλικία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους δημότες.

Στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στεγάζονται τα πρώην 3ο και 5ο ΚΑΠΗ.

Λειτουργούν τμήματα χοροθεραπείας, δραματοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, για τα μέλη του Κέντρου και όλους τους δημότες.

Υλοποιείται Πρόγραμμα εξοικείωσης με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Στεγάζεται Ιατρείο Μνήμης για πάσχοντες από Νόσο Αλτσχάιμερ

Στεγάζεται Κέντρο οστεοπόρωσης.

Ετοιμάστηκαν ακόμη δύο Κέντρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα σε κεντρικό χώρο στην Αγία Μαρίνα, στη Λεωφόρο Αλέκου Παναγούλη 1 (απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας), όπου συστεγάζονται αναβαθμισμένα τα 2ο και 4ο ΚΑΠΗ, και ένα στην Κ. Ηλιούπολη, στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή 12, όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΚΑΠΗ.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ & ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ή άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Αγ. Κωνσταντίνο, και παρέχει συμβουλευτική και διαγνωστική υποστήριξη στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ. Το έχουν επισκεφθεί και εξεταστεί κατά την τελευταία δράση περισσότερα από 600 άτομα. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με τη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Τριπόλεως όπου διενεργούνται ειδικά τεστ.

ΚΕΝΤΡΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Άγιο Κωνσταντίνο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική παρακολούθηση και προληπτικούς ελέγχους της σωματικής και ψυχικής υγείας, έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων για ενήλικες και παιδιά και συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της πρόληψης. Εκατοντάδες πολίτες έχουν περάσει και έχουν κάνει τα σχετικά προληπτικά τεστ.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Ιατρείο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΧΕΝ (στο νεόδμητο κτίριο, επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 81), με εθελοντές Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης, προσφέροντας και φαρμακευτική κάλυψη όπου απαιτείται.

Το Ιατρείο στηρίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τους Γιατρούς του Κόσμου και εθελοντές γιατρούς και δημότες της πόλης.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα υπάρχει μόνιμα ένα όχημα του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση επειγόντων και έκτακτων περιστατικών.

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Στο χώρο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, στην οδό Μ. Αντύπα 81 (κτίριο ΧΕΝ) για χρήση ινσουλίνης και για έλεγχο σε όλα τα σχολεία και ΚΑΠΗ.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΑΒ

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας της δημοτικής αρχής Βαλασόπουλου πήγε στο δήμο κινητή Ιατρική Μονάδα ΕΚΑΒ, και πολύ σύντομα θα μεταφερθεί η κεντρική έδρα του ΕΚΑΒ Νοτίων Προαστίων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στις εγκαταστάσεις του δήμου και στα παραρτήματα των ΚΑΠΗ, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πολλές προληπτικές εξετάσεις για διάφορες παθήσεις, όπως είναι οφθαλμολογικός έλεγχος, έλεγχος προστάτη, έλεγχος καρκίνου του εντέρου, έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας- σπιρομέτρηση, ψηφιακές μαστογραφίες σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο υγείας, μαστολογικές εξετάσεις από χειρούργο μαστολόγο κ.α.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Συνεχίζεται με επιτυχία η διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, που έδωσε τη δυνατότητα, με σωστή διαχείριση των αποθεμάτων, να καλυφθούν στο ακέραιο κατά το προηγούμενο έτος οι ανάγκες σε αίμα όλων των δημοτών.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Δημιουργήθηκε Μονάδα Δοτών Αιμοπεταλίων, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι πρώτοι εθελοντές δημότες.

ΚΑΡΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

H εκπτωτική κάρτα κοινωνικής συμπαράστασης παρέχει εκπτώσεις από μεγάλο αριθμό συμβεβλημένων επιχειρήσεων της πόλης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους δημότες (εργαζόμενους και συνταξιούχους) με ετήσιο εισόδημα έως 19.000 ευρώ και τους επαγγελματίες του δήμου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο αγοράζουν ελεύθερα όλοι οι Ηλιουπολίτες φθηνά προϊόντα άριστης ποιότητας, ενισχύοντας το κοινωνικό έργο του Δήμου.

Οι εφοδιασμένοι από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με πράσινη κάρτα ασθενέστεροι οικονομικά δημότες αγοράζουν προϊόντα με έκπτωση.

Ενώ δημότες με μεγάλη οικονομική αδυναμία, εφοδιασμένοι με κόκκινη κάρτα από την Κοινωνική Υπηρεσία, προμηθεύονται πακέτα τροφίμων και είδη καθαριότητας εντελώς δωρεάν (ήδη 70 πολίτες με οικονομική αδυναμία (άποροι) λαμβάνουν τη σχετικά μέριμνα).

Το δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο, λειτουργεί στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου 45 με προσφορές και χορηγίες δημοτών και επιχειρηματιών, αλλά και προμήθειες από το Δήμο, σε είδη πρώτης ανάγκης, για τη διανομή τους που εποπτεύεται από διαπαραταξιακή επιτροπή και δίνει δωρεάν τρόφιμα σε τουλάχιστον 150 οικογένειες.

Παράλληλα υπάρχει τρίτη παροχή σε τρόφιμα που τα διαθέτει απευθείας η Κοινωνική Υπηρεσία.

Επίσης υπάρχει προμήθεια δωρεάν γάλακτος με κριτήρια σε παιδιά έως 12 μηνών.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η συστηματική συμμετοχή του Δήμου Ηλιούπολης στο «κίνημα της πατάτας» βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους δημότες.

Τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη ποιότητα διατέθηκαν στους πολίτες απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.

Η δράση θα συνεχιστεί με πολλά είδη τροφίμων, ενώ έχουν ήδη διατεθεί 150 τόνοι πατάτες, 30 τόνοι λαδιού, 15 τόνοι ρυζιού, 10 τόνοι αλεύρου, περίπου 20 τόνοι τυροκομικών, 10 τόνοι οσπρίων, 10 τόνοι μελιού. Επόμενη προμήθεια τροφίμων απ’ ευθείας από τον παραγωγό στο δημότη την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 από τις 08:30 μέχρι τις 12:00, στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ). Σε αυτές τις δράσεις 2000 -2500 πολίτες προμηθεύονται φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα κάθε φορά.

Η «ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Λειτουργεί καθημερινά 11:00-15:30 στο Δημοτικό Αναψυκτήριο του Άλσους Δημήτρης Κιντής. Με πολύ μικρό τίμημα, μόλις 2,5 ευρώ όλοι οι δημότες μπορούν να προμηθεύονται μαγειρεμένο φαγητό αρίστης ποιότητας.

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Με διακριτικότητα και ευαισθησία, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, καταγράφονται τα παιδιά που έχουν ανάγκη σίτισης, λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους, και τους παρέχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου πρωινό (γάλα), μεσημεριανό και βραδινό φαγητό.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τις εκκλησίες της πόλης, ο δήμος επιδοτεί δύο (2) επιπλέον συσσίτια την εβδομάδα σε κάθε Ιερό Ναό, για άπορους δημότες αξίας 72.000 ευρώ.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΝΕΡΟΥ για πότισμα

Το νερό προέρχεται από τις γεωτρήσεις του δήμου, και διανέμεται δωρεάν με βυτία του δήμου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στην περιοχή της Κάτω Ηλιούπολης.

ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ

Στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ξεκίνησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, και συνεχίζονται φέτος, δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Ελληνικών (Αρχαία, Νέα), Οικονομικών, από εθελοντές καθηγητές της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αγ. Κωνσταντίνου, και περιλαμβάνει δωρεάν εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοικείωση με τη σύγχρονη τεχνολογία, για άτομα άνω 50 ετών, από επαγγελματίες καθηγητές. Ενδεικτικά από το Πάσχα του 2013 το έχουν παρακολουθήσει 480 άτομα.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κατά τους θερινούς μήνες υλοποιούνται δύο προγράμματα, τα οποία παρέχουν

δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, κατά το διάστημα των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Το ένα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού σχολείου, και το άλλο στις αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Καθιερώθηκε σύστημα μοριοδότησης για την εγγραφή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, με αντικειμενικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, για την στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Με το σύστημα αυτό, το 40% των παιδιών φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν. Υπήρξε έγκριση και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης για τη φιλοξενία και απασχόληση παιδιών ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών σε παιδότοπους της πόλης που πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, με έξοδα του δήμου, συνολικού ύψους 73.800 ευρώ, για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς, και να καλυφθεί η ανάγκη των γονέων των οποίων τα παιδιά δεν μπόρεσαν λόγω μοριοδότησης να ενταχθούν σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ούτως ώστε όλα τα παιδιά του δήμου να φιλοξενούνται κατά τις ώρες που οι γονείς εργάζονται

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Πλήρη κατάργηση από 1/1/2013 των τροφείων των οικογενειών με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ, ή και δωρεάν φιλοξενία παιδιών βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, στους παιδικούς σταθμούς. Έγινε νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην οδό Αγαμέμνονος, ενώ ταυτόχρονα έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ο φάκελος για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στην οδό Αριστογείτονος.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ:

Κατά τους θερινούς μήνες διατίθενται από το δήμο δύο πούλμαν καθημερινά, για τη δωρεάν μεταφορά περισσότερων από 1500 δημοτών στην πλαζ του Αγ. Κοσμά, για τα θαλάσσια μπάνια τους. Παράλληλα 200 πολίτες έκαναν δωρεάν τα ιαματικά του λουτρά στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο δήμος διοργανώνει μεγάλο αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υψηλής ποιότητας, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους δημότες.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, εξασφαλίστηκε οικονομικό πακέτο με υψηλές παροχές, για την ασφάλιση υγείας και ιατρικής κάλυψης, για όσους δημότες το επιθυμούν.

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ:

Το τμήμα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε πρωτογενές επίπεδο. Προσφέρει βοήθεια στην επίλυση ατομικών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, όπως ζητήματα επικοινωνίας, δυσκολία λήψης αποφάσεων, προβλήματα στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, ψυχολογικά θέματα ειδικών πληθυσμών (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, κ.ά.), άγχος, μελαγχολία, απώλεια, πένθος, ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, διαζύγιο.

Υπηρεσίες του Τμήματος: Ατομικές συνεδρίες με απόλυτη εχεμύθεια, Βιωματικά σεμινάρια – ομάδες γονέων, Ημερίδες – Εκδηλώσεις, Συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς ψυχικής υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη των κατοίκων της πόλης , στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και να πετύχουν επαγγελματικούς στόχους. Οι ομάδες οι οποίες ωφελούνται από το γραφείο υποστήριξης ανέργων είναι: Άνεργοι άνω των 18 ετών, άτομα που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και εργαζόμενοι που επιθυμούν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Παράλληλα ο δήμος υλοποιεί προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων. Επίσης δημιουργήθηκε ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα του δήμου (www.ilioupoli.gr ), όπου αναρτώνται οι θέσεις εργασίας (προσφορά και ζήτηση), για τη διευκόλυνση όσων αναζητούν απασχόληση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποδοχής κοινωνικών αιτημάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας του δήμου, στο τηλέφωνο 210-9970053, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09.00 – 12.00.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Έχουν κινηθεί όλες οι αναγκαίες διαδικασίες (ενοικίαση χώρου, διοικητική οργάνωση, στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό) για την υποδοχή της υπηρεσίας αυτής της κοινωνικής υπηρεσίας, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν δημότες, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει έγκριση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, σε πολίτες, που κατόπιν σχετικής έρευνας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών, στα σχολεία του δήμου μας.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Συνεχίζονται, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τα σεμινάρια γονέων. Πρόκειται για δίμηνους κύκλους βιωματικών - διαδραστικών σεμιναρίων, με στόχο την εκπαίδευση και υποστήριξη των γονέων στο σύγχρονο ρόλο τους στην οικογένεια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Προσφέρεται ουσιαστική βοήθεια σε 120 περίπου άτομα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ:

Ο Δημοτικός Ανταποκριτής αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών και επαφών με τις υπηρεσίες του δήμου, για λογαριασμό των ατόμων με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης σ’ αυτές, παρέχοντας κατ’ οίκον εξυπηρέτηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ»

Το δημοτικό γηροκομείο, δυναμικότητας 25 κλινών, πρόσφατα ανακαινισμένο, εξυπηρετεί άπορους ηλικιωμένους δημότες χωρίς καμία συμμετοχή στα τροφεία, καθώς και χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, οι οποίοι με συμμετοχή του 80% της σύνταξής τους απολαμβάνουν όλες τις παροχές (στέγη, τροφή, υγιεινή περιποίηση), σε άριστες συνθήκες, από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτριες, οικογενειακούς βοηθούς, ιατρό).

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Θα λειτουργήσει στα πολυκλαδικά και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του πρώην 8ου Γυμνασίου. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, για τη χρηματοδότηση του έργου από την περιφέρεια και στη συνέχεια η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προχωρεί η προετοιμασία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην ιστοσελίδα του Δήμου.

AMEA ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Το κολυμβητήριο του δήμου διαθέτει ειδική διαδρομή στην πισίνα και κατάλληλα εξοπλισμένο γυμναστήριο, για την προπόνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών Φυσικής Αγωγής.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ηχητικής σήμανσης, για την ασφαλή διέλευση των τυφλών συνδημοτών μας από τις διαβάσεις της πόλης μας.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Περισσότεροι από 150 δημότες έκαναν τη φορολογική τους δήλωση σε φοροτέχνες-λογιστές που εθελοντικά εξυπηρέτησαν τους συμπολίτες τους που αδυνατούσαν οικονομικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο όλα τα Δημοτικά Τέλη στον δήμο, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του της 4ης Οκτωβρίου 2013. Επιπλέον αποφασίστηκαν περαιτέρω ελαφρύνσεις για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα ορίστηκε απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη κατά 50% για τους τρίτεκνους και πλήρης απαλλαγή για γονείς, με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, όταν είναι και οι δύο άνεργοι, πάνω από 6 μήνες.

Συνεχίζεται βέβαια η πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους δημότες και για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Επίσης:

• Δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους φοιτητές δημότες, που σπουδάζουν στην επαρχία.

• Πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για δύο χρόνια, στις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν έδρα τους την πόλη, και θα απασχολούν νέους, άνεργους δημότες μας, στο πλαίσιο της στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.

• Δημοτικό Κολυμβητήριο

μείωση συνδρομών κατά 20%.

πλήρη απαλλαγή στα ΑμεΑ.

πλήρη απαλλαγή στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.

εξασφάλιση μειωμένων τιμών κατά 50% στους φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ.

εξασφάλιση μειωμένων τιμών κατά 50% στους εργαζόμενους του Δήμου.

• Πλήρη απαλλαγή για τους πολύτεκνους δημότες μας από τις συνδρομές στα εργαστήρια πολιτισμού του Δήμου.

• Μείωση των συνδρομών κατά 50% για τους τρίτεκνους στα παραπάνω εργαστήρια.

• Δημοτικός Κινηματογράφος

μείωση της τιμής στην πρώτη προβολή σε 5€, και σε 2,5€ για όλα τα παιδιά έως 18 ετών, τα άτομα άνω των 60 ετών, τους πολύτεκνους, τους άνεργους, τους φοιτητές και τους στρατιώτες.

εξασφάλιση δωρεάν εισιτηρίων στους πολύτεκνους και στα ΑμεΑ.

• Δημοτικό Κοιμητήριο

Δωρεάν χρήση του Κυλικείου για όλους τους δημότες

Απαλλαγή από την καταβολή στο Δήμο δικαιωμάτων ταφής, για θανόντες ηλικίας έως 18 ετών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Δημοτική Αρχή σύστησε Γραμματεία Εθελοντισμού, επανδρωμένη με εθελοντές, που λειτουργεί στο Δήμο, και έχει σαν σκοπό την υποστήριξη, τον συντονισμό και την ανάπτυξη εθελοντικών πρωτοβουλιών.

Δημιουργήθηκε επίσης Μητρώο Εθελοντών & Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και Ομάδες Εθελοντών, με έχει ήδη 210 μέλη, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντικών φορέων και δράσεων, στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της παιδείας κ.λ.π., που θα δώσει τη δυνατότητα στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας να ενεργοποιηθούν, να συναντηθούν, και να συμπράξουν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη τού εθελοντικού κινήματος στην Ηλιούπολη, η Γραμματεία Εθελοντισμού καλεί όλες τις εθελοντικές ομάδες και φορείς της πόλης, καθώς και όσους δημότες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Εθελοντικές Ομάδες που θα δημιουργηθούν, να έρθουν σε επαφή μαζί της

στα τηλ.: 6943903438, 6947074817 & 210 9750159

Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων

Οι οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους πολίτες, ευαισθητοποιούν πολλούς, που, θέλουν να σταθούν στο πλευρό τους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Σ’ αυτό το πνεύμα, η Ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής των Εθελοντών του Δήμου προωθεί την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας, και καλεί όσους θα ήθελαν να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα, για δωρεάν διανομή σε άπορους και οικονομικά ασθενείς.

Για τα φάρμακα μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9970010.

Τα τρόφιμα θα συγκεντρώνονται στο χώρο δίπλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ποσειδώνος 49, στάση Νησάκι, σε ώρες καταστημάτων.

Τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα πρέπει να είναι συσκευασμένα, και να μην έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσής τους.

Προσεχείς εκδηλώσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης

• -Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας , συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Φλεβική Θρόμβωση» με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας «ΛΕΟ ΕΛΛΑΣ «.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18. 00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην οδό Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ομιλητές οι ιατροί, Σαλίβερος Απόστολος Αγγειοχειρουργός, MSc, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Γέμος Κων/νος χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου.

• Επιστημονική ενημέρωση για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες την ώρα της επιληπτικής κρίσης

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με Επιληψία, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Σοφοκλή Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα γωνία στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής ο ιατρός νευρολόγος Γιαννακόδημος Στυλιανός Δ/ντης Νευρολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς.

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η κινητήριος δύναμη και η ψυχή της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού της Ηλιούπολης είναι ο γιατρός Χρήστος Γιαννάκης, εκείνος που εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος και του ανάθεσε το δύσκολο και τεράστιο αυτό έργο που έχει άμεση και ευαίσθητη σχέση με όλους του πολίτες, ειδικά εκείνους που είναι σε δυσκολότερη θέση…

Ο κύριος Γιαννάκης γεννήθηκε στην Kοπάνη Iωαννίνων. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Aκριτική Πωγωνιανή και το Λύκειο στο Zάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά. Αποφοίτησε από την Oδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Ηλιούπολη, στον ίδιο πάντοτε χώρο από το 1975, συστεγαζόμενος τα τρία τελευταία χρόνια με την κόρη του Eλίνα και τον γαμπρό του Επαμεινώνδα που είναι κι αυτοί οδοντίατροι.

Παρακολούθησε για πέντε χρόνια μαθήματα Ομοιοπαθητικής στο Kέντρο Ομοιοπαθητικής Eταιρείας Bυθούλκα ενώ έλαβε μέρος σε τακτικά μαθήματα ορθοδοντικής επί διετία.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού της Ηλιούπολης έχει συλλογική δράση και σχέση με τα κοινά από πολλά χρόνια πριν.

Ήταν πρόεδρος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων 1ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου για 5 συνεχή χρόνια και μέλος σχολικών επιτροπών, πρόεδρος για 14 έτη της αδελφότητας Kοπάνης Iωαννίνων(είχε περάσει και από τη θέση του υπευθύνου-εκδότη της εφημερίδας «Tα Nέα της Kοπάνης»), πρόεδρος των Αποδήμων Δήμου Aγ. Δημητρίου Ιωαννίνων, αντιπρόεδρος του συλλόγου Xρυσοβιτσιωτών Αρκαδίας, μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιούπολης μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αλληλεγγύη» και πρώην αντιπρόεδρος και νυν Γεν. Γραμματέας συλλόγου αποφοίτων και φίλων Zαννείου Ορφανοτροφείου.

Και βεβαίως δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης επί δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη και πρόεδρος των KAΠH της πόλης επί διετία.

Προϊστορία και προδιαγραφές που αποτελούσαν την εγγύηση σε συνδυασμό με τη γνώση του στην ιατρική, την ποιότητά του ως άνθρωπος αλλά και το Ηπειρώτικο πείσμα του, για την επιτυχία στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα «αγχωτικό» τομέα της Κοινωνική Μέριμνας και προσφοράς στον πολίτη.

Θεού θέλοντος, δημάρχου και λαού επιτρέποντος, θα ήθελε να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους για να συνεχίσει, αν είναι δυνατόν, αυτό το έργο το όποιο αγάπησε και πίστεψε όσοι λίγοι ομόλογοί του… Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.