Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς μόνιμη δουλειά, χωρίς παιδί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι γυναίκες που δεν έχουν μόνιμη δουλειά, αλλά απασχολούνται περιστασιακά σε προσωρινές θέσεις εργασίας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί έως την ηλικία των 35 ετών, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι όσα περισσότερα χρόνια μια γυναίκα περνά με περιστασιακές δουλειές, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθεί χωρίς παιδί στα 35 της και αυτό ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό και το μορφωτικό επίπεδό της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας Βίβιεν Μουρ του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής "Human Reproduction", μελέτησαν τις περιπτώσεις 663 γυναικών, από τις οποίες οι 442 είχαν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα απόκτησης παιδιού έως την ηλικία των 35 ετών, μειωνόταν κατά σχεδόν 8% κατά μέσο όρο για κάθε πρόσθετο έτος που η γυναίκα είχε προσωρινή και όχι διαρκή απασχόληση. Έτσι, η πιθανότητα μιας γυναίκας να γίνει για πρώτη φορά μητέρα στα 35 της, ήταν μειωμένη κατά 23% περίπου μετά από τρία χρόνια περιστασιακής απασχόλησης και κατά 35% μετά από πέντε χρόνια μη μόνιμης εργασίας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι περιστασιακές και προσωρινές θέσεις εργασίας να μην αποτελούν αποκλειστικό «προνόμιο» των φτωχών ανθρώπων με μικρή μόρφωση, αλλά επίσης πολλών αποφοίτων πανεπιστημίου.

Όπως επεσήμαναν, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το να αποκτήσει μια γυναίκα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ή να μην έχει καθόλου παιδιά, δεν αποτελεί απλώς θέμα επιλογής, αλλά αντανακλά ευρύτερες διαρθρωτικές συνθήκες στην κοινωνία. Αυτοί οι τελευταίοι παράγοντες χρήζουν περισσότερης προσοχής και μελέτης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους φραγμούς στη δημιουργία οικογένειας».

Η Βίβιεν Μουρ τόνισε ότι οι συνθήκες απασχόλησης των γυναικών επηρεάζουν τον χρόνο της δημιουργίας μιας οικογένειας, «ιδίως στις δυτικές χώρες με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.