Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αρβανιτόπουλος: Επιστρέφουν στην εργασία 172 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέσμη μέτρων για την άρση των αδικιών που έχουν προκύψει από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους στο πλαίσιο του προγράμματος της διαθεσιμότητας και επιστροφή στην εργασία τους για 172 υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος σε δήλωσή του επανέλαβε ότι «με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, εντός των επόμενων ημερών το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο και θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, ανακοίνωσε την επιστροφή στην εργασία 172 υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς οι θέσεις τους στο πρόγραμμα θα καλυφθούν από ισάριθμους υπαλλήλους που δεν είχαν απογραφεί και αρχικά είχαν τεθεί σε αργία για πειθαρχικό παράπτωμα.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια».

Λίγο νωρίτερα, αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος που επισκέφθηκε εκτάκτως τον υπουργό Παιδείας.

Στο μεταξύ, σε αλλαγές του προγράμματος συναντήσεων με τις πρυτανικές αρχές προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Η προγραμματισμένες για την Τετάρτη διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο και Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη θα πραγματοποιηθούν :

Αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί με τον Πρύτανη Θεσσαλίας, και Τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι με τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη στις 12.00 συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου, προς το παρόν δεν αλλάζει.

Στη Σύγκλητο παραπέμπει ο Πελεγρίνης για το άνοιγμα του ΕΚΠΑ



Διερευνητική ήταν η μαραθώνια συνάντηση που είχε το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για το ζήτημα της κινητικότητας. Ο Θ. Πελεγρίνης αποχωρώντας από το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι βούληση του ίδιου και του υπουργού Παιδείας είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ υπογράμμισε ότι «ποτέ το κλίμα ανάμεσα σε εμένα και τον υπουργό δεν ήταν κακό».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε τη διαθεσιμότητα και το κλείσιμο του ιδρύματος λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων για 76 συνεχόμενες ημέρες ως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ο Θ.Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα αυτή την ώρα είναι η επαναλειτουργία του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την κινητικότητα παρέδωσε μια λίστα με έγγραφα αιτήματα σχετικά με τα σύνθετα προβλήματα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Αθηνών και για τα οποία, όπως είπε, αναμένει απαντήσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων είναι:

-Να μη διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν

-Να διορθωθούν τα λάθη στις λίστες για τη διαθεσιμότητα.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, τέλος, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπόψη της Συγκλήτου τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Παιδείας.

Το πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μόνο από τα οκτώ ιδρύματα τα οποία πλήττει η κινητικότητα που παραμένει κλειστό και πλέον το εξάμηνο θεωρείται σχεδόν χαμένο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών χιλιάδων φοιτητών.

Την Παρασκευή οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας από τη Δευτέρα, παρά τη νέα δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την κινητοποίησή τους και την τρίτη κατά σειρά έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για το σκεπτικό επανακήρυξης απεργίας.

«Πλήγμα για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κινητικότητα»

Στις 2 το μεσημέρι ο Κων. Αρβανιτόπουλος δέχθηκε και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Ωστόσο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Παιδείας επισήμανε τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν για το ίδρυμα από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς θα απομακρυνθούν πλειάδα εξειδικευμένων υπαλλήλων, καθιστώντας αδύνατη εφεξής την ομαλή λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κινητικότητα θα απομακρυνθούν οι 15 από τους 17 υπαλλήλους πληροφορικής και πλέον το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αδυνατεί να λειτουργήσεις τις υπηρεσίες μηχανοργάνωσης που είναι επιφορτισμένες με τη μισθοδοσία, τις εγγραφές φοιτητών και τη διανομή συγγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από απόφαση της Συγκλήτου που συνεδρίασε εκτάκτως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε συμβολική αναστολή λειτουργίας του τη Δευτέρα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.