Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Φωτιά» πήρε η συμβουλευτική γραμμή SOS 15900




Περισσότερες από 2.000 κλήσεις δέχθηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας της, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

Η τηλεφωνική γραμμή είναι εθνικής εμβέλειας και παρέχει άμεση συμβουλευτική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από τις 11 Μαρτίου 2011 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2011, δέχθηκε 2.090 κλήσεις. Επί του συνόλου των κλήσεων, 1.653 (79%) αφορούσαν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 1.247 κλήσεις (60%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 406 κλήσεις (19%) σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 25% και συγγενείς 47%)

Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 1.082 κλήσεις (87%) είχαν να κάνουν με περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση, και οι 20 κλήσεις για βιασμό, ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.

Τα αιτήματα των γυναικών που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή αναφέρονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη, 604 κλήσεις (48%), σε νομική συμβουλευτική, 264 κλήσεις (21%) και σε νομική βοήθεια 289 κλήσεις (23%).

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι: 35% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες), 38% είναι άνεργες (από τις οποίες το14% μακροχρόνια άνεργες) και 11% είναι ανενεργές.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η ηλικία τους φαίνεται ότι: 4% είναι νέες, από 15 έως 24 χρόνων, 26% είναι ηλικίας 25 έως 39 χρόνων, 30% είναι 40 έως 54 χρόνων, 14% είναι 55-64 και 4% είναι από 65 ετών και άνω.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται ότι: 0,3% είναι τυπικά αναλφάβητες, 15% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 12% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 7% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και 15,5% την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι το 77% είναι Ελληνίδες, το 11% μετανάστριες, το 1% ανήκουν σε μειονότητες, το 2% είναι ΑΜΕΑ και το 0,5% ανήκουν στην κατηγορία των άλλων μειονεκτούντων ατόμων.

Ως προς την οικονομική κατάσταση η πλειοψηφία των θυμάτων που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση την περιγράφει ως μέτρια (19%) και κακή (24%), ενώ το 14% την αναφέρει ως καλή.

Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να σχολιασθούν στην Ημερίδα «Βία κατά των Γυναικών - Μεθοδολογία Συμβουλευτικής», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Α. Πάντου - δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), από της 9:30 το πρωί έως τις 15:30.

Στην Ημερίδα θα παρουσιασθούν δύο εργαλεία συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου:

α) ο Οδηγός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών

β) το Εγχειρίδιο συμβουλευτικής για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Πρόκειται για εργαλεία συμβουλευτικής, τα οποία εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου, αναφορές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γυναικών, πρότυπους κανονισμούς λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών και κώδικα δεοντολογίας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έστειλαν το χαράτσι σε νεφροπαθή με 85% αναπηρία!



Ακόμη και σε νεφροπαθείς που κάνουν μέρα με τη μέρα αιμοκάθαρση έστειλε το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς η κυβέρνηση.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών Λιβαδειάς, ο οποίος πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και έχει αναπηρία 85%, «φορολογούν ακόμα και την αναπηρική σύνταξη και το επίδομα απολύτου ανικανότητας, το οποίο ξεκινάει από 15 ευρώ και φτάνει τα 420 ευρώ το μήνα. Εγώ μετά από 32 χρόνια δουλειάς παίρνω αναπηρική σύνταξη 1.100 ευρώ μικτά και μου ζητάνε να πληρώσω φόρο "αλληλεγγύης" 530 ευρώ! Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κόψει και τις επικουρικές συντάξεις στους ανάπηρους, σε μένα συγκεκριμένα κατά 4%, δηλαδή κατά 387 ευρώ». Σε όλη την Ελλάδα οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπολογίζονται στις 12.000.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνική ομάδα, ασθενείς που ταλαιπωρούνται και σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να γλιτώσουν την ίδια τους τη ζωή. «Ολη η οικογένεια του νεφροπαθή είναι επί ποδός. Σημαίνει ότι μπορεί να χάνουν συχνά μεροκάματα για να μας συνοδεύουν στην αιμοκάθαρση. Πας για αιμοκάθαρση και δεν ξέρεις πώς θα γυρίσεις. Χρειαζόμαστε διαρκή φροντίδα, την οποία φυσικά δεν έχουμε από το κράτος. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε καλή διατροφή. Εγώ κάνω γύρω στα 15 χρόνια αιμοκάθαρση και τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου το περνάμε στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, η αιμοκάθαρση σου προσθέτει και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ζάχαρο, ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα, ταλαιπωρία και φροντίδα για τους ασθενείς», σημειώνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχει αλλεργία στα… λεφτά



Βγάζει στην κυριολεξία σπυριά.

Η Emma Killilea δεν έχει καλή σχέση με το χρήμα. Και με αυτό δεν εννοούμε ότι τα ξοδεύει, αλλά ότι… δεν τα ακουμπάει καν!

Η 39χρονη είναι αλλεργική στο νικέλιο και κάθε φορά που ακουμπά στην παλάμη της κέρματα, την πιάνει φαγούρα, βγάζει σπυριά και πρήζεται!

Δεν μπορεί να ακουμπήσει οτιδήποτε περιέχει νικέλιο από κοσμήματα, μεταλλικά κουμπιά και φερμουάρ.

Τη λύση η Emma τη βρήκε στο «πλαστικό χρήμα».

«Τα πράγματα που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω εξαιτίας της αλλεργίας μου είναι περισσότερα από αυτά που μπορώ.

Τα ψώνια είναι ένας εφιάλτης για μένα» λέει η ίδια.




Διαβάστε περισσότερα...

Interamerican: Στηρίζει τους Πυλώνες Αλληλεγγύης



Τις υπηρεσίες της στον τομέα Προσωπικής (Άμεσης Ιατρικής) Βοήθειας θα παρέχει χορηγικά η INTERAMERICAN στους κοινωνικούς φορείς που συναποτελούν τους “Πυλώνες Αλληλεγγύης” στη νοτιοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και της αναδόχου των “Πυλώνων” ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παρουσίαση της συνεργασίας, που εγγράφεται στα προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN και της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίουστην Πάτρα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους δραστηριοποίησης των “Πυλώνων Αλληλεγγύης” στους οποίους περιλαμβάνεται το δίκτυο φορέων Αιτωλοακαρνανίας -20 ΑμΕΑ και 3 ανεξάρτητοι- και 20 κοινωνικοί φορείς της Αχαΐας.

Η INTERAMERICAN αναλαμβάνει την υποστήριξη του σχετικού έργου της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ με τη δωρεάν διάθεση ασθενοφόρου και εξειδικευμένου προσωπικού σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας μέλους των ομάδων που συμμετέχουν στους “Πυλώνες Αλληλεγγύης”, φροντίζοντας για την έγκαιρη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ αναλαμβάνει την υποδοχή των κλήσεων και τη μετάδοση στοιχείων για τα περιστατικά στο Κέντρο Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας της INTERAMERICAN, η οποία εν προκειμένω θα κινητοποιεί τα μεταφορικά της μέσα και το προσωπικό βοήθειας που εδρεύουν στην Πάτρα.

Ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνηςτου Ομίλου INTERAMERICAN και ο Γιάννης Φρέρης, Γενικός Συντονιστής της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης» και Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κατά την παρουσίαση της συνεργασίας τόνισαν την επιτακτική ανάγκη της συστράτευσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση αναγκών που αυξάνονται στην καθημερινότητα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων λόγω της οικονομικής κρίσης, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και ισορροπία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά



Μια πρωτοβουλία του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, ξεκινά δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, οδοντίατροι του ιατρικού συλλόγου με εδικά διαμορφωμένο όχημα θα επισκεφθούν μέχρι τέλος του έτους όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της πόλης.

Στόχος του προγράμματος είναι η διάγνωση, η πρόληψη και η ενημέρωση για τη στοματική υγεία των παιδιών.

Οι οδοντίατροι θα επισκέπτονται, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τα σχολεία και θα εξετάζουν τους μαθητές που έχουν τη γραπτή άδεια των γονέων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια σπάνια «πάθηση» νικάει τα μηχανήματα



Όταν η ανθρώπινη μνήμη συναγωνίζεται αυτή των υπολογιστών.

Η έκφραση έχει μνήμη ελέφαντα μάλλον δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την εξαιρετική ικανότητα της ηθοποιού Marilu Henner η οποία πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά «Taxi» τη δεκαετία του 1970. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όντως έχει ζήσει μια «αξέχαστη» ζωή.

Για να καταλάβετε γιατί μνημονικό μιλάμε είναι αρκετό να σας αναφέρουμε ότι αρκεί κάποιος να της πει μια τυχαία ημερομηνία από τα τελευταία 40 χρόνια και εκείνη, σαν ένας ζωντανός ηλεκτρονικός υπολογιστής, είναι ικανή να ανακαλέσει την ημέρα της εβδομάδας, τι φορούσε, τι καιρό είχε, μέχρι και τι έπαιζε στην τηλεόραση.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό για σας, η 59χρονη σταρ του Χόλιγουντ, μπορεί να μοιραστεί μαζί σας και αναμνήσεις της από όταν ήταν μόλις 18 μηνών.

Η Marilu Henner ανήκει σε μια χούφτα ανθρώπων με μια σπάνια «πάθηση» που ονομάζεται υπερθυμητικό σύνδρομο, ή «ανώτερη αυτοβιογραφική μνήμη», η οποία τους προσδίδει την ικανότητα να θυμούνται όλα όσα συνέβησαν κάθε μέρα της ζωής τους. Θυμίζει κάτι από την πρόσφατη ταινία Limitless, δεν βρίσκετε, μόνο που εδώ δεν έχουμε κάποιο χάπι που κάνει το μαγικό αλλά τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ίδια η ηθοποιός θεωρεί την υπερ-μνήμη της σαν ένα δώρο, με την πρώτη μνήμη της να είναι εκείνη που παίζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της στο Σικάγο στο σπίτι τους, όταν ακόμα ήταν 1.5 χρόνων, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες που μέχρι τώρα πίστευαν ότι αρχίζουμε να θυμόμαστε πράγματα μετά την ηλικία των 2.

Οι ικανότητες της όμως δεν σταματούν εδώ, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι θυμούνται περίπου στα 250 πρόσωπα στην διάρκεια της ζωής τους, η Henner, όπως καταλαβαίνετε θυμάται χιλιάδες. Εξίσου εντυπωσιακός όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο ψάχνει τις μνήμες τις, μιας και όπως και η ίδια υποστηρίζει θυμίζει τον τρόπο που ψάχνουμε για μια συγκεκριμένη σκηνή σε μια ταινία.

Το υπερθυμητικό σύνδρομο είναι μια νέα έννοια στην ψυχολογία, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2006 από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurocase, παρουσίασαν στον κόσμο μία 40χρονη, γνωστή για τον πρώτο καιρό μόνο με τα αρχικά της , AJ, της οποίας τα στοιχεία έγιναν γνωστά αργότερα. Ακριβώς όπως Marilu Henner, μπορούσε να θυμηθεί με ακρίβεια τι έκανε την κάθε μέρα, οποιασδήποτε ημερομηνίας.

Το 2003 ζητήθηκε από τους ερευνητές να τους φτιάξει μια λίστα μέσα σε 10 λεπτά του τι είχε συμβεί τις ημέρες του Πάσχα του 1980. Εκείνη κατέγραψε και τις 24 μέρες, τι ακριβώς έκανε και μόνο σε μία μέρα είχε κάνει λάθος.

Μετά την δημοσιοποίηση της εξαιρετικής αυτής περίπτωσης, άλλοι άνθρωποι με υπερθυμητικό σύνδρομο, ήλθαν στο φως και μίλησαν για την ικανότητά τους. Σήμερα, πιστεύεται ότι κάπου μεταξύ έξι και 20 άτομα διαθέτουν αυτήν την πάθηση.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο για τους ανθρώπους με αυτές τις εξαιρετικές αναμνήσεις. Στους πιο ξακουστούς σύγχρονους μνημονευτές ανήκουν ο Ben Pridmore, ένας λογιστής από το Derby, που μπορεί να απομνημονεύσει μια τυχαία ανακατεμένη τράπουλα σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα, και ο Dominic O 'Brien, που μπορεί να θυμηθεί τη σειρά 2808 καρτών απλά με ένα κοίταγμα.

Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» την Ευρώπη η αποφρακτική πνευμονοπάθεια





Κυριότερη αιτία το κάπνισμα.


Εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσβάλλει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και προβλέπεται ότι έως το 2020 θα συνιστά την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου.


Σήμερα πάσχουν από αυτή την ασθένεια στις ΗΠΑ περισσότερα από 12 εκατομμύρια ή το 7% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 12 ακόμα εκατομμύρια άτομα πιθανότατα πάσχουν από τη νόσο χωρίς να έχουν, ωστόσο, διαγνωστεί. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι προσβάλλεται το 4-7% των ενηλίκων.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προβλέπεται ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα αυξηθεί περισσότερο από 30% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός αν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.


Τα σημαντικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το οποία πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.


Η κύρια αιτία της ασθένειας είναι το κάπνισμα. Οι γυναίκες και οι άνδρες καπνιστές είναι 13 και 12 φορές αντίστοιχα πιθανότερο να καταλήξουν σε σχέση με τους μη καπνιστές.


Εκτός από το κάπνισμα η αποφρακτική πνευμονοπάθεια σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες στον χώρο της εργασίας,. Ο ασθενής υποφέρει από δύσπνοια ενώ σταδιακά χάνει την ενεργητικότητά του.


Η αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να διαγνωστεί με σπιρομέτρηση, η οποία μετρά την ποσότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, καθώς και την ταχύτητα της εκπνοής του αέρα. Τα περισσότερα άτομα δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να προχωρήσει σημαντικά η νόσος. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει θεραπεία, εμ τη θεραπευτική αγωγή να εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα επτά βήματα της μακροβιότητας



Ακολουθήστε τα!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την Τρίτη ηλικία ως τη Δύναμη της Ανάπτυξης κι αυτό γιατί ο αριθμός των ηλικιωμένων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα 40 χρόνια. Ενώ σήμερα τα άτομα άνω των 60 ετών αριθμούνται σε 600 εκατομμύρια παγκοσμίως, σε 13 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί και μέχρι το 2050 θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια!

Παράλληλα, εκατομμύρια χρήματα ξοδεύονται παγκοσμίως στο βωμό της νεότητας! Πλαστικές εγχειρήσεις, κρέμες, μασάζ, by pass, μπαλονάκια και φάρμακα είναι μερικοί από τους τρόπους που αναζητούμε καθημερινά είτε να διατηρήσουμε μια νεανική εμφάνιση είτε να διατηρήσουμε ένα νεανικό και υγιές σώμα. Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νεότητά μας προσέχοντας την ποιότητα της διατροφής μας και μάλιστα από νεαρή ακόμη ηλικία.

Φρούτα, λαχανικά και... οι σύμμαχοι κατά της φθοράς
: Καυσαέριο, ηλιακή ακτινοβολία, στρες είναι μερικές από τις αιτίες που μας «γερνούν» και μας φθείρουν καθημερινά αυξάνοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι «πολεμιστές» μας ενάντια στη φθορά, τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων. Τα πολύχρωμα (κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα, μωβ και λευκά) λαχανικά και φρούτα αποτελούν μια από τις βασικές πηγές των αντιοξειδωτικών καθημερινά προστατεύοντάς μας τόσο από τη γήρανση όσο και από χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά.

Στις σημαντικότερες όμως πηγές αντιοξειδωτικών στις δυτικού τύπου κοινωνίες συγκαταλέγεται και ο καφές. Όποιο κι αν επιλέγετε ελληνικό, στιγμιαίο κοκ παρέχετε στο σώμα σας μια γερή δόση πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο
: Το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και σε μεγάλη παραγωγή στη χώρα μας, το ελαιόλαδο φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την προστασία της καρδιά όσο και με τη μνήμη. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει καθώς και άλλα συστατικά φαίνεται να δρουν ενάντια στην εμφάνιση φλεγμονών και να επηρεάζουν θετικά την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Η δύναμη του κόκκινου
: Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά συνδέεται με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρωταγωνιστές, τα μούρα, τα σταφύλια και οι χυμοί τους για τις πολυφαινόλες τους και οι ντομάτες για το λυκοπένιο που περιέχουν. Οι πολυφαινόλες θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά ενώ το λυκοπένιο σχετίζεται με την προστασία του καρκίνου του προστάτη.

Ψάρια και ω-3, για νεανική σκέψη
! Προσθέστε στη σαλάτα σας τόνο, σολομό ή φιλέτο από κάποιο άλλο λιπαρό ψάρι. Συνοδεύστε τα σνακ σας με κάποιο χυμό εμπλουτισμένο σε ω-3 λιπαρά ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τα ω-3 λιπαρά έχουν συνδεθεί ισχυρά όχι μόνο με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς αλλά και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Όσπρια και φυτικές ίνες
: Μπορεί ως παιδιά να αποφεύγατε τα όσπρια, ως ενήλικες όμως ήρθε η ώρα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας και μάλιστα συστηματικά. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση οσπρίων 3-4 φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη υγεία και λειτουργία του εντέρου ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στον να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε άρα και του βάρους μας. Κι αν η ποσότητα σας φαίνεται μεγάλη σκεφθείτε πως θα μπορούσατε να προσθέσετε «κρυφά» τα όσπρια σε αγαπημένα πιάτα όπως σε κοκκινιστό κρέας, σε σαλάτες, στις σάλτσες για ζυμαρικά.

Ασβέστιο… σταθείτε στο ύψος σας
: Μπορεί το ασβέστιο να θεωρείται ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό της ανάπτυξης των παιδιών δεν παύει όμως να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενήλικη ζωή. Η κατανάλωση 2-3 γαλακτοκομικών την ημέρα είναι απαραίτητη και για τη «συντήρηση» του σκελετού μας από την ενηλικίωση έως τα βαθιά γεράματα. Εναλλακτικά, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως τυριά κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά, εμπλουτισμένα τρόφιμα με ασβέστιο όπως φυσικοί χυμοί και δημητριακά, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα κ.α.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νεανικού σώματος
; Ευθυτενής στάση, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή… Μόνο που πίσω από αυτά τα γνωρίσματα δεν κρύβεται η ηλικία αλλά η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Στα οφέλη της άσκησης προσθέστε και

35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εμφράγματος
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κόλον
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
83% μικρότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας
68% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων
30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης
30% μικρότερο κίνδυνο άνοιας….

Και όλα αυτά με 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική ανακάλυψη για τον αυτισμό



Γενετικός μηχανισμός μπορεί να εξηγήσει τη διαταραχή.

Γενετικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαταραχή του αυτισμού ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές με τη γενετική τροποποίηση ποντικιών, τα οποία στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των αυτιστικών παιδιών.

Η έρευνα αυτή δείχνει για πρώτη φορά πως το γεγονός ότι κληρονομείται ένας μικρότερος αριθμός αντιγράφων ορισμένων γονιδίων μεταφράζεται στην παρουσίαση συμπτωμάτων που μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο αυτισμός στα παιδιά, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Το 2007 ο καθηγητής Μάικλ Ουίγκλερ, του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), είχε διαπιστώσει ότι ορισμένα αυτιστικά παιδιά έχουν ένα μικρό μέρος ορισμένων γονιδίων πάνω στο χρωμόσωμα 16 που έχει απαλειφθεί. Αυτό το «σβησμένο» μέρος επηρεάζει 27 γονίδια σε μια γονιδιακή περιοχή που ονομάζεται 16p.11.2. Ο συγκεκριμένος γενετικός «ακρωτηριασμός» που κληροδοτεί στα παιδιά ένα μόνο αντίγραφο αυτής της ομάδας γονιδίων είναι μια από τις γενετικές μεταβολές που συνδέονται συχνότερα με τον αυτισμό, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Είχαμε συνεπώς τα εργαλεία για να δούμε αν αλλαγές στον αριθμό των αντιγράφων των γονιδίων που βρέθηκαν στα αυτιστικά παιδιά προκαλούσαν τα συμπτώματα», εξηγεί η Αλέα Μιλς, καθηγήτρια στο CSHL και βασική συντάκτρια της μελέτης.

Δημιουργώντας ένα ζωικό μοντέλο με ποντίκια που έγιναν «αυτιστικά» με μια τεχνική που ονομάζεται μηχανική χρωμοσωμάτων, η Μιλς έδειξε για πρώτη φορά ότι το γεγονός ότι κληρονομείται μικρότερος αριθμός αντιγράφων των γονιδίων αυτών παράγει συμπτώματα όμοια με εκείνα του αυτισμού στα παιδιά, όπως εξηγεί.

Τα ποντίκια που τροποποιούνται γενετικά για να δημιουργήσουν την ίδια ανωμαλία στο μέρος του χρωμοσώματος 16p.11.2, δηλαδή με ακρωτηριασμό της ομάδας των γονιδίων που αντιστοιχεί στον ανθρώπινο οργανισμό, εμφάνισαν συμπεριφορές που μοιάζουν κλινικά με τον αυτισμό στους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βάρος των γονιών «περνά» στα παιδιά





Κληρονομικά τα πολλά αλλά και τα λίγα κιλά.


Το ύψος και το βάρος παιδιών και γονιών περίπου 7.000 οικογενειών μελέτησαν επί μία πενταετία Βρετανοί επιστήμονες, διαπιστώνοντας για πρώτη φορά πως τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς είναι πολύ πιθανό να είναι και τα ίδια λεπτά, δηλαδή πως δεν είναι μόνο η παχυσαρκία κληρονομική αλλά και το χαμηλό βάρος.


Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με την έρευνα.


Η ανάλυση του «δείκτη σωματικής μάζας» έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.


Αυτά τα παιδιά είχαν δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) κάτω του 18,5, θεωρούμενα έτσι ως «λεπτά». Κανονικό θεωρείται το βάρος αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25), μεταξύ 25- 30 θεωρείται κανείς υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος.


Η πιθανότητα να είναι το παιδί λεπτό, είναι μόνο 5,3%, αν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι και μόλις 2,5% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι, με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το χαμηλό βάρος μπορεί να κληρονομηθεί, καθώς τα παιδιά των λεπτών γονιών διαθέτουν γονίδια που τα προδιαθέτουν να μείνουν και αυτά αδύνατα.


Το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, εν μέρει εξαιτίας της μεταβίβασης διαφόρων γονιδίων που προδιαθέτουν για τη συσσώρευση λίπους και στα παιδιά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια ανάλογη γενετική προδιάθεση υπάρχει και όσον αφορά το χαμηλό βάρος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των καρκίνων εξαιτίας του HPV





«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες.


Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την αύξηση των καρκίνων που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Clinical Oncology, τα εν λόγω κρούσματα τείνουν να πάρουν μορφή πανδημίας.


Ειδικότερα, το 72% των καρκίνων της στομαροφαρυγγικής κοιλότητας, οφείλονται στον ιό HPV, έναντι 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τη δεκαετία του 1980. Ο ιός των κονδυλωμάτων συνιστά, επίσης, μια από τις συνηθέστερες αιτίες για τον καρκίνο των γενετικών οργάνων στις γυναίκες.


«Είναι προφανές ότι γίνεται λόγος για πανδημία» εξηγεί ο Dr. Kevin J. Cullen, Διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου του Maryland. Οι επιστήμονες θεωρούν μια από τις βασικότερες αιτίες του φαινομένου αυτού την επιλογή του στοματικού έρωτα, ειδικά από ανθρώπους μικρότερης ηλικίας, που τον θεωρούν ασφαλέστερο τρόπο επαφής.


Καθησυχαστικό θεωρούν οι επιστήμονες το γεγονός ότι οι καρκίνοι που οφείλονται στον HPV είναι η πιο εύκολα θεραπεύσιμοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ίασης του καρκίνου και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πάσχοντος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε άνοια



Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη, προειδοποιώντας ότι το επίμονο στρες μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο και να οδηγήσει ακόμα και στην άνοια.

Τα αίτια αποδίδονται σε χημικές ουσίες που εκλύονται από τον οργανισμό όταν έχουμε στρες και οι οποίες είναι τοξικές για τον εγκεφαλικό ιστό.

Η έρευνά τους υποδηλώνει πως όταν αυτές οι χημικές ουσίες, παραμένουν σε υψηλές συγκεντρώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ταυτόχρονα, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σε μεγάλες δόσεις, όμως, δρουν καταστροφικά στον εγκέφαλο, με τον ιππόκαμπο να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.

Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην δημιουργία των αναμνήσεων, γι’ αυτό και οι ερευνητές εικάζουν πως το χρόνιο στρες μπορεί τελικά να οδηγήσει στην άνοια.

Η ανακάλυψη έχει τις ρίζες της στην παρατήρηση γιατρών που είχαν υποβάλλει σε θεραπεία για μετατραυματικό στρες στελέχη της Γουώλ Στρητ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Τομογραφίες στον εγκέφαλο των στελεχών αυτών είχαν δείξει πως ο ιππόκαμπός τους είχε συρρικνωθεί στο μέγεθος ηλικιωμένων με άνοια.

Στη νέα μελέτη, εξετάστηκαν βετεράνοι των ΗΠΑ οι οποίοι επίσης είχαν μετατραυματικό στρες και το εύρημά τους είναι ανάλογο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδα



Καθυστερήστε την εξέλιξή της και ελαττώστε τα συμπτώματα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος που επαλείφει τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση φθείρεται βαθμιαία. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται στενεύει το μεσάρθριο διάστημα, τα οστά στην περιοχή γίνονται παχύτερα, και δημιουργούνται προσεκβολές που ονομάζονται οστεόφυτα.

Επίσης διογκώνεται και φλεγμαίνει ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση, ενώ στην πορεία παραμορφώνεται ολόκληρη η άρθρωση.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια κυρίως τον πόνο στην περιοχή, τη δυσκαμψία και την παραμόρφωση της άρθρωσης.

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της πάθησης και να ελαττώσουμε τα συμπτώματα. Αυτά κυρίως είναι:

1. ΑΣΚΗΣΗ

Αν είναι δυνατόν να ασκείστε τακτικά. Αυτό βοηθά:
• στο να δυναμώσουν οι μύες γύρω από την άρθρωση που πάσχει
• να είστε σε καλή γενική φυσική κατάσταση
• να διατηρήσετε καλό εύρος κίνησης της άρθρωσης (να μην έχετε δυσκαμψία)
Το κολύμπι είναι ιδανικό για τις περισσότερες αρθρώσεις, αλλά όποια άσκηση μπορείτε να κάνετε είναι καλύτερη από το να μην ασκείστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν και εντάσσουν στο πρόγραμμά τους το περπάτημα.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ

Αν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να χάσετε βάρος, καθώς τα επιπλέον κιλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον πόνο της αρθρίτιδας.

3. ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΜΑΤΑ

Έχει φανεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ειδικά ορθοπαιδικά πέλματα και οι νάρθηκες μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Ο λόγος είναι ότι κατανέμουν ελαφρώς καλύτερα τα φορτία που ασκούνται στις αρθρώσεις, οι οποίες αποφορτίζονται μερικώς και είναι έτσι λιγότερο επώδυνες (πχ γόνατο ή αντίχειρας).

4. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΒΑΔΙΣΗΣ

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι όταν βαδίζετε. Κρατείστε το με το χέρι της αντίθετης πλευράς από αυτή που πάσχει (πχ αρθρίτιδα στο δεξί γόνατο, κρατάτε το μπαστούνι με το αριστερό χέρι). Αυτό μειώνει τα φορτία που ασκούνται στην άρθρωση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα κάποιες φορές.

5. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο φυσικοθεραπευτής θα μας δείξει:
• ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών που περιβάλουν την άρθρωση που πάσχει, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα
• γενικές συμβουλές για γυμναστική
• διατάσεις, κινησιομαλάξεις και ασκήσεις που αυξάνουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης η οποία γίνεται δύσκαμπτη στην οστεοαρθρίτιδα

6. ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

• Τα TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator) βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις
• Ο βελονισμός
• Ψυχρά (η σε κάποιες περιπτώσεις θερμά) επιθέματα στις αρθρώσεις που πάσχουν μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο

7. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Παρακεταμολη
Η παρακεταμόλη (Depon, Panadol) συχνά μειώνει τον πονο. Η δόση των 500mg 4 φορές την ημέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα από έναν ενήλικα

Τοπικά αντιφλεγμονώδη

Πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει η τοπική χρήση αλοιφής ή υγρού αντιφλεγμονώδους το οποίο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα από του στόματος χάπια, καθώς εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ λιγότερη δραστική ουσία

Συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Τα φάρμακα αυτά που λαμβάνονται από το στόμα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από την παρακεταμόλη, λόγω των κινδύνων από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που τα παίρνουν συχνά. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμα ιδιαίτερα όταν η παρακεταμόλη ή τα τοπικά αντιφλεγμονώδη δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται συνεπώς μπορεί εύκολα να βρεθεί το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

• Αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα (ιδιαίτερα σε ασθενείς > 65 ετών, με έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, ή σε όσους λαμβάνουν ασπιρίνη). Εφόσον υπάρξουν ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα σταματήστε την αγωγή και επισκεφθείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να συστήσει κάποια άλλη αγωγή ή επίσης να σας συστήσει κάποια γαστροπροστατευτική αγωγή.
• Κάποιοι ασθενείς με άσθμα, υπέρταση, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια πιθανόν να μην μπορούν να πάρουν συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Κωδείνη

Η κωδείνη συχνά συνδυάζεται με παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο.

Εγχύσεις στεροειδών

Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει φλεγμονή

Εγχύσεις υαλουρονικού οξέος

Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις μέτριας αρθρίτιδας

Γλυκοζαμίνες

Η γλυκοζαμίνη κατατάσσεται περισσότερο στα συμπληρώματα διατροφής παρά στα φάρμακα. Είναι συστατικό του χόνδρου και πιθανόν να παίζει ρόλο στη δημιουργία και διατήρησή του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υπήρξε βελτίωση του πόνου όταν λάμβαναν καθημερινά γλυκοζαμίνη.

8. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Βέβαια μπορεί η πάθηση αυτή να εξελιχθεί τόσο ώστε το χειρουργείο να είναι η μόνη λύση απαλλαγής από τον πόνο. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η οστεοτομία σε κάποιες περιπτώσεις και αντικατάσταση της άρθρωσης είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος μαστού... υπόθεση γένους θηλυκού



Κλειδί η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση.

Μία στις 13 γυναίκες στην Ευρώπη θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τι μπορεί να κάνει μια σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της για να προστατευθεί;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή δίαιτα που να αποτρέπει την εμφάνισή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-40% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνονται, σχετίζεται με την κακή διατροφή, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με καθημερινές συνήθειες.

Η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ή και να ενισχύσουν την εξέλιξη της θεραπείας. Πως;

Υγιές βάρος: η ασφαλιστική δικλείδα

Η διατήρηση υγιούς βάρους (ΔΜΣ 18,5-25 kg/m2) και η μέτρια πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που παίρνουν βάρος, μετά τη διάγνωση εμφάνισης καρκίνου μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του. Αντίστοιχα, μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση είναι αυξημένος στις υπέρβαρες γυναίκες.

Δώστε έμφαση στα λιπαρά

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων. Προσπαθήστε η μεγαλύτερη ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνεται να προέρχεται από «καλά» λίπη, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Προτιμήστε, λοιπόν, ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και μαργαρίνη για άλειμμα στο ψωμί αντί για βούτυρο, και θυμηθείτε να καταναλώνεται τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος), ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα καρύδια) ή εμπλουτισμένα τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως χυμοί με ω3 ή μαργαρίνες.

Βάλτε «5» στη διατροφή σας

Ο λόγος, για τα φρούτα και τα λαχανικά. Καταναλώνετε, τουλάχιστον, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μία από τις οποίες μπορεί να είναι ένας 100% φυσικός χυμός. Κάποια λαχανικά μάλιστα όπως το λάχανο, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι, το πράσο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.

Διατηρήστε τη φόρμα σας

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα, κάθε ενήλικας θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα άσκησης μέτριας έντασης, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και προτιμότερα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προλάβει τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανότατα του καρκίνου του μαστού. Η επίδραση αυτή πιθανότατα οφείλεται στη μείωση του λιπωδους ιστού, ο οποίος κατ’ επέκταση προκαλεί μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων.

Τέλος, η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρκίνο αφού βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, μειώνεται η κόπωση και η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης που προκαλούνται από τη θεραπεία της νόσου.

Η υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών που ενισχύουν την άμυνα και την ανταπόκριση του οργανισμού αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Θυμηθείτε πως η λογική «εάν είναι να σου συμβεί, θα σου συμβεί» όχι μόνο δεν είναι αληθής, αλλά μάλλον άγνοια δείχνει.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών



Στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας.

Τα φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα.

Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Αυτό συμβαίνει γιατί της λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ (μεθειονίνη).

Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.) καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος.

Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι μας καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Τα φασόλια επίσης μας δίνουν πρεβιοτικά συστατικά, όπως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη, δηλαδή δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.

Η ιδιότητά τους να μας φουσκώνουν έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες. Η δυσάρεστη δημιουργία αερίων όμως, σχετίζεται με μια σημαντική διεργασία στο σώμα μας: την απομάκρυνση των επικίνδυνων καρκινογόνων από το γαστρεντερικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα από το παχύ έντερο και για το λόγο αυτό τα φασόλια σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα φασόλια επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι μας δίνει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας. Δυστυχώς όμως, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου δεν είναι υψηλή όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα (μόλις το 3-8% απορροφάται). Έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη C (λεμόνι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα), το β-καροτένιο (καρότο) και το μηλικό οξύ (λευκό κρασί) αυξάνουν (έως και τριπλασιάζουν) τη βιοδιαθεσιμότητα του.

Συνδυάστε λοιπόν τα φασόλια στο μαγείρεμα με σάλτσα ντομάτας, καρότο, κρεμμύδι και συνοδέψτε το πιάτο σας με ένα ποτήρι λευκό κρασί και θα έχετε δώσει στον οργανισμό σας μια επαρκή δόση από το απαραίτητο αυτό στοιχείο, το σίδηρο.

Ταυτόχρονα, τα φασόλια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών μας καθώς μας προμηθεύουν με ασβέστιο (5% των ημερήσιων αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι) και βιταμίνη Κ (20% των αναγκών μας σε ένα φλιτζάνι). Η βιταμίνη D (τυρί, γιαούρτι) αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι ο συνδυασμός φασολιών με την παραδοσιακή φέτα μας προσφέρει μια εξαιρετική λύση για την καλή υγεία των οστών.

Τέλος, τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών (βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα και ευθύνονται για το χρώμα τους) καθώς φυλλικού οξέος συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από το κρύωμα



Οι «θεραπευτικές» εισπνοές.

Σας ταλαιπωρεί κάποια ίωση ή κρύωμα; Νιώθετε ένα μπούκωμα και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Σας αποκαλύπτουμε την εξής φυσική συνταγή:

Βράζετε νερό και προσθέτετε ευκάλυπτο και δενδρολίβανο σε μορφή τσαγιού. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπούκοβο.

Αφού τα αφήσετε λίγο να δράσουν, κάνετε 10-15 εισπνοές για 3 φορές την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και μακροζωία



Τα οφέλη για την υγεία μας.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες έρευνες οι οποίες ασχολούνται με το πώς ο άνθρωπος θα νικήσει τον χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ο άνθρωπος ενδιαφερόταν για την μακροημέρευση, μόνο που τις τελευταίες δεκαετίες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρχει τρόπος να ζούμε παραγωγικά μέχρι τα ογδόντα έτη και συνολικά πάνω από εκατό χρόνια.

Ανεξάρτητα πάντως από ειδικότητα όλοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την άσκηση ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στην βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.

Μιλώντας για άσκηση θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά σε ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς τις περισσότερες φορές να απαιτείται ειδικός χώρος.

Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι μιας τέτοιας προσπάθειας: το είδος της άσκησης, η ένταση και η διάρκεια. Οι ασκήσεις που επιλέγονται θα πρέπει να κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα και να πραγματοποιούνται με το 60-70% της μέγιστης ικανότητας του ατόμου.

Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης, τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τους εξής τομείς:

1) Την βελτίωση του μυϊκού συστήματος. Αυξάνοντας κάποιος την μυϊκή του μάζα, διατηρεί τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα, δεν παίρνει βάρος εύκολα και κατά συνέπεια κινδυνεύει λιγότερο από παχυσαρκία και ότι αυτή συνεπάγεται (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.α).

Εκτός αυτού όμως η αύξηση ή η διατήρηση του μυϊκού ιστού έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται λιγότερο τα οστά του σώματος μας και κυρίως η σπονδυλική στήλη και τα οστά της λεκάνης, να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την πραγματοποίηση μιας προσπάθειας και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Υπάρχουν εκατοντάδες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν αλλά οι κάμψεις, οι κοιλιακοί, οι έλξεις σε μονόζυγο συστήνονται για τους αρχάριους. Στο γυμναστήριο βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους του κάθε ανθρώπου.

2) Την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.
Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι η συμβολή της άσκησης στην οικονομία των παλμών της καρδιάς και κατ΄ επέκταση στην προστασία της.

Σε ένα μέσο άνθρωπο ο καρδιακός μυς χτυπάει με συχνότητα 70 παλμούς ανά λεπτό. Σε έναν αθλητή μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 50 παλμούς ανά λεπτό. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λιγότερη φθορά έχει η καρδιά ενός αθλητή μετά από χρόνια. Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν εδώ είναι το τζόκινγκ (ακόμη και η πεζοπορία), το ποδήλατο, το κολύμπι ή ο συνδυασμός αυτών.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι ιδανικές για την μείωση του λίπους και αν συνδυαστούν με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα.

3) Την διάθεση. Είναι φανερό ότι μετά από άσκηση μέτριας έντασης η διάθεση αυξάνεται και κυριαρχεί ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εξάλλου οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά παραμένουν περισσότερα χρόνια ενεργοί και μάλιστα φαίνεται ότι έχουν και περισσότερο ποιοτική σεξουαλική ζωή.

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στις γυναίκες είναι ή παραίτηση από την ενεργή σεξουαλική ζωή όταν αυξηθεί πολύ το βάρος τους. Από την άλλη πλευρά πολλοί άνδρες μειώνουν με τα χρόνια τις σεξουαλικές επαφές καθώς αντιμετωπίζουν μυϊκή κόπωση και προβλήματα δύσπνοιας, αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής και της μηδαμινής άσκησης.

Δραστηριότητες που μπορούν βοηθήσουν εδώ είναι οι διατάσεις (αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών), η σουηδική γυμναστική αλλά και το τένις, οι αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο 5Χ5), η κολύμβηση κ.α. Επίσης δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την φύση (πεζοπορία, κηπουρική) μπορούν να συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα οφέλη που προαναφέραμε παρατηρούνται μόνο όταν γυμνάζεται κάποιος συστηματικά. Έρευνες δείχνουν ότι πρωταθλητές οι οποίοι μετά από κάποια ηλικία σταμάτησαν να γυμνάζονται είχαν το ίδιο μέσο όρο ζωής με άλλους μη αθλητές. Αντίθετα αυτοί που εξακολούθησαν και μετά το πέρας της αθλητικής τους καριέρας να ασκούνται είχαν πιθανότητες να ζήσουν μέχρι και εφτά χρόνια περισσότερο.

Τελειώνοντας θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει απαγορευτική ηλικία προκειμένου κάποιος να αρχίσει να ασκείται. Φαίνεται ότι άσκηση στην τρίτη ηλικία μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση λειτουργιών όπως η όραση, η αφή και η ακοή, που συνήθως μειώνονται ενώ ακόμη και τότε μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της μυϊκής μάζας.

Σηκωθείτε λοιπόν από τον καναπέ και επιλέξτε ό,τι σας εκφράζει. Η ανταμοιβή θα είναι όχι μόνο περισσότερα χρόνια, αλλά κυρίως πιο όμορφες μέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις ερευνητές τιμήθηκαν με νόμπελ ιατρικής



Βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα.

Ο αμερικανός ερευνητής Μπρους Μπέτλερ, ο ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Ιατρικής 2011, δήλωσε ότι ελπίζει η δουλειά του να οδηγήσει σε νέες θεραπείες των φλεγμονωδών νοσημάτων.

Ο Μπέτλερ προσέθεσε ότι αισθάνεται «οπωσδήποτε σπουδαία» για την τιμή που του έγινε.

«Είναι πράγματι μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες της ζωής μου, δήλωσε στο Ρόιτερς, εκφράζοντας την ελπίδα η έρευνά του να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα φλεγμονώδη και τα αυτοάνοσα νοσήματα και πιθανώς σε νέες θεραπείες για ασθένειες άλλου είδους επίσης.

Ο Μπέτλερ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού ενημερωθεί ότι ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν που τιμήθηκε επίσης σήμερα με το Νόμπελ Ιατρικής πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που μοιράζεται το βραβείο με τους Στάινμαν και Ζιλ Οφμάν.

«Πιστεύω ότι το αξίζουν πάρα πολύ», σημείωσε.

Η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα ότι το φετινό Νόμπελ Ιατρικής κέρδισαν ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, 55 ετών, ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο Γάλλος Ζιλ Οφμάν, 70 ετών, και ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν, 68 ετών.

Οι τρεις βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τιμήθηκε με Νόμπελ… μετά θάνατον!



Η Επιτροπή των βραβείων εμμένει στην απόφασή της να τιμήσει τον Ρ. Στάινμαν.

Ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν, ο οποίος πέθανε πριν από τρεις ημέρες, τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ιατρικής 2011από την Επιτροπή των Νόμπελ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι αγνοούσε ότι είχε πεθάνει και σημείωσε ότι αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή της παρά τον κανονισμό που απαγορεύει την απονομή του βραβείου αυτού μετά θάνατον.

Ο Στάινμαν, ο οποίος υπέφερε από καρκίνο στο πάγκρεας, πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, στη Νέα Υόρκη, για το οποίο εργαζόταν.

«Μόλις μάθαμε την είδηση αυτή. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας που δεν είχε τη χαρά να μάθει ότι βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής», δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής των Νόμπελ Γκόραν Χάνσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Ο Χάνσον διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο θάνατος του επιστήμονα δεν θα αλλάξει την απόφαση της επιτροπής όσον αφορά το Νόμπελ.

«Δεν θα ορίσουμε κάποιον άλλον νικητή, αυτή είναι η απόφασή μας. Θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα γίνει πρακτικά η απονομή του Νόμπελ. Εξετάζουμε τη ρύθμιση του θέματος αυτού» διευκρίνισε.

Ο Στάινμαν τιμήθηκε σήμερα μαζί με τον Αμερικανό Μπρους Μπέτλερ και τον γεννημένο στο Λουξεμβούργο Γάλλο Ζιλ Οφμάν με το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για τις εργασίες τους πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαίο συνταγολόγιο από την 1η Νοεμβρίου



Πως θα γράφονται οι συνταγές γιατρού.

Το συνταγολόγιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χρησιμοποιούν από την 1η Νοεμβρίου οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ως εκ τούτου, οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ γιατροί θα πρέπει να προμηθευτούν από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ της περιοχής, που λειτουργούν τα ιατρεία τους, το Ενιαίο Έντυπο Συνταγολογίου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο θα χρησιμοποιούν για να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, διευκρινίζεται ότι οι γιατροί θα εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές μόνο όταν δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών ΕΟΠΥΥ, ενώ τα ατομικά συνταγολόγια ασφαλισμένων των εν λόγω ταμείων δεν θα χρησιμοποιούνται από 1ης Νοεμβρίου 2011. Στην εγκύκλιο περιγράφεται επίσης η διαδικασία με την οποία οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμοί γιατροί θα παραλάβουν και θα χρησιμοποιούν το ενιαίο συνταγολόγιο.



Διαβάστε περισσότερα...