Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σκηνοθέτησε την απαγωγή του για να βγει με τους φίλους του


Φοβόταν την... παντόφλα από τη γυναίκα του.

Ο θεμέλιος λίθος μιας καλής σχέσης είναι η επικοινωνία. Κάτι που μάλλον στην περίπτωση του Rogelio Andaverde και της γυναίκας του από το Edinburg του Τέξας... δεν ισχύει!

Ο 34χρονος άντρας αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να βγει για μερικά ποτά με τους φίλους του, χωρίς να έχει τη γκρίνια της γυναίκας του, ήταν να... σκηνοθετήσει την ίδια του την απαγωγή!

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρει η Huffington Post. Γύρω στις 10 και μισή το βράδυ, οι φίλοι του εισέβαλλαν στο σπίτι του με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας όπλα στα χέρια. Στο σπίτι εκείνη την ώρα βρισκόταν το... «θύμα» με τη σύζυγό του.

Απειλώντας τον με τα όπλα, τόν άρπαξαν και έφυγαν από το σπίτι.

Η σύζυγός του τρομοκρατημένη κάλεσε τις αρχές. Η αστυνομία έψαξε σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη τη γειτονιά, όμως όπως ανέφερε το Fox News δε βρήκαν κανένα στοιχείο, κάτι που τούς έκανε να αρχίζουν να υποψιάζονται πως κάτι άλλο συμβαίνει.

Οι υποψίες τους μετατράπηκαν σε... βεβαιότητα, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε από το πουθενά και το «θύμα».

Ο Andaverde είπε στη γυναίκα του ότι οι απαγωγείς του έδειξαν τελικά έλεος και τόν άφησαν να φύγει. Αργότερα όμως ομολόγησε ότι είχε πει ψέματα για την απαγωγή, και ότι απλά ήθελε να βγει στην πόλη με τα φιλαράκια του, προσθέτοντας στους αστυνομικούς που τόν ανέκριναν ότι φοβόταν τη γυναίκα του.

Μάλλον τώρα... δε θα την γλιτώσει την παντόφλα!


Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιενεργό νερό διέρρευσε στην Φουκουσίμα


Από λάθος των εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco) νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια διέρρευσε σήμερα, από μια εγκατάσταση αφαλάτωσης στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστική Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας, έξι από τους έντεκα εργαζόμενους που βρίσκονταν στο σημείο είναι πιθανό να καλύφθηκαν από το μολυσμένο νερό.

Οι εργάτες κατά λάθος αποσύνδεσαν έναν σωλήνα από την εγκατάσταση αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή για περισσότερα από 50 λεπτά σήμερα το πρωί στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, σύμφωνα με την Tepco.

Περίπου 10 τόνοι μολυσμένου νερού ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει, όμως δεν έφτασαν στη θάλασσα, πρόσθεσε η εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα 32η στην κατάταξη Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών


Ανέβηκε μία θέση από το 2011.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση διεθνώς στο Δείκτη Ανάπτυξης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για το 2012, ανεβαίνοντας μια θέση από το 2011, όταν ήταν 33η.

Ακόμη, η χώρα μας εμφανίζεται στην 68η θέση το 2012 στην παγκόσμια κατάταξη της «ψηφιακής νεολαίας» (ποσοστό των ψηφιακά εξοικειωμένων νέων στο σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας).

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση «Μετρώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας 2013», που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) των ΗΠΑ.

Ως ψηφιακά εξοικειωμένοι θεωρούνται οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών με πέντε ή περισσότερα χρόνια online εμπειρίας. Στην Ελλάδα η ψηφιακή νεολαία εμφανίζεται να αριθμεί συνολικά 861.100 νέους, που αποτελούν περίπου το 7,5% του ελληνικού πληθυσμού και το 75% της συνολικής ελληνικής νεολαίας.

Το 2012 η ψηφιακή νεολαία αριθμούσε περίπου 365 εκατ. διεθνώς, δηλαδή το 5,2% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η ψηφιακή νεολαία συνιστά το 30% του συνόλου της παγκόσμιας νεολαίας, συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των νέων του πλανήτη μας (το 70%), που κατοικούν κυρίως στις φτωχότερες χώρες, έχουν ακόμα μηδαμινή ή μικρότερη των πέντε ετών ψηφιακή εμπειρία.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφιακής νεολαίας στο σύνολο του πληθυσμού είναι η Ισλανδία με 13,9% και αυτή με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των νέων είναι η Νότια Κορέα με 99,6%. Από τις γειτονικές χώρες, χαμηλότερα από την Ελλάδα στην κατάταξη της ψηφιακής νεολαίας βρίσκεται η Ιταλία (78η) και ψηλότερα η ΠΓΔΜ (42η), η Κύπρος (45η), η Τουρκία (49η) και η Βουλγαρία (67η).

Όσον αφορά στο Δείκτη Ανάπτυξης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), είναι ένας σύνθετος δείκτης που απαρτίζεται από επιμέρους παραμέτρους, όπως ο βαθμός πρόσβασης του πληθυσμού μιας χώρας στις νέες τεχνολογίες, η ένταση της χρήσης τους και οι ψηφιακές δεξιότητες των χρηστών. Από τις γειτονικές χώρες, χαμηλότερα από την Ελλάδα το 2012 βρέθηκαν η Κύπρος (45η), η Βουλγαρία (46η), η ΠΓΔΜ (57η), η Τουρκία (69η) και η Αλβανία (80ή).

Τα κυριότερα λοιπά ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

- Έως το τέλος του 2013 θα υπάρχουν διεθνώς 6,8 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, σχεδόν όσοι και οι κάτοικοι του πλανήτη. Ακόμα, έως το τέλος του έτους, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη θα χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 4,4 δισεκατομμύρια δεν θα είναι ακόμα online.

- Έως το τέλος του 2012, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που καλυπτόταν από κάποιο ευρυζωνικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο τρίτης γενιάς (3G), άγγιζε το 50%. Έως το τέλος του 2013 θα υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια κινητές ευρυζωνικές συνδρομές. Η μέση παγκόσμια διείσδυση του 3G αναπτύσσεται με μέσο ταχύ ετήσιο ρυθμό 40% και πλέον φθάνει σχεδόν το 30%, αλλά κυμαίνεται από 75% στις ανεπτυγμένες χώρες έως 20% στις αναπτυσσόμενες.

- Οι τιμές των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων εμφανίζουν μείωση διεθνώς, της τάξης του 82% κατά την τελευταία τετραετία. Η μέση τιμή το 2012 ήταν 19,5 δολάρια ανά Mbit ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν το ένα τέταρτο σε σχέση με το 2008. Η Ελλάδα εμφανίζεται η 27η φθηνότερη χώρα διεθνώς, στο ίδιο επίπεδο τιμών (ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά κεφαλή) με τη Γερμανία.

- Μεταξύ 2007-2011 τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12%, φθάνοντας τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ποσοστό 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αν και η οικονομική κρίση έβαλε «φρένο» στον τηλεπικοινωνιακό τζίρο στις ανεπτυγμένες χώρες.

- Στο τέλος του 2013 αναμένεται, ότι σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται διασυνδεμένο online στο διαδίκτυο. Ο αριθμός των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο εμφανίζει μεγάλη «ψαλίδα», από σχεδόν 80% του συνόλου στις ανεπτυγμένες χώρες σε 28% στις αναπτυσσόμενες. Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια νοικοκυριά στον πλανήτη δεν έχουν ακόμα συνδεθεί στο Ίντερνετ, το 90% των οποίων βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες.

- Στο τέλος του 2012 σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στη Γη είχαν τηλεόραση, έναντι 41% που είχαν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε 1,4 δισεκατομμύρια εκτιμώνται τα νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον μια τηλεοπτική συσκευή στο σπίτι τους. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες ουσιαστικά δεν υπάρχει πια σπίτι χωρίς τηλεόραση, στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 69% των νοικοκυριών διαθέτουν τηλεόραση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον μαχαίρωσε στο μάτι επειδή τής αρνήθηκε σεξ


Γύρισε σπίτι μαζί και με μια άλλη γυναίκα με... ορέξεις.

Μια γυναίκα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ κατηγορείται ότι μαχαίρωσε στο μάτι το σύντροφό της, επειδή εκείνος αρνήθηκε να... κάνει σεξ μαζί της!

Το θύμα είπε στους αστυνομικούς ότι η 28χρονη La Crystal King-Woolfork από την περιοχή Vero Beach γύρισε μεθυσμένη στο σπίτι τους στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με μια άλλη γυναίκα, απαιτώντας να κάνουν σεξ.

Οι δύο γυναίκες άρχισαν τις ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ τους, ενώ το θύμα παρακολουθούσε, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Huffington Post, να θέλει να κάνει σεξ μαζί τους.

Αφού αρνήθηκε αρκετές φορές να... συμμετέχει στο ερωτικό τους παιχνίδι, η King-Woolfork, όπως ισχυρίζεται το θύμα, φέρεται να άρπαξε ένα μαχαίρι και να τού επιτέθηκε.

Τον μαχαίρωσε στο μάτι και τον ώμο, όμως εκείνος κατάφερε να την αφοπλίσει και να καλέσει σε βοήθεια ένα τρίτο άτομο, το οποίο τόν μετέφερε στο νοσοκομείο.

Τώρα η King-Woolfork αντιμετωπίζει κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, παρότι όπως παραδέχτηκε στο δικαστήριο, τού επιτέθηκε με ένα μεταλλικό κηροπήγιο και όχι με μαχαίρι.

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι ο φίλος της τή χτύπησε στη μύτη, αφότου εκείνη τον είχε πετύχει με το μεταλλικό αυτό αντικείμενο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικές Θάλασσες, ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο


Έκθεση από αύριο στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.

Στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσιάζονται περίπου 350 φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεσοπόλεμος - μεταπολεμική περίοδος - εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα.

Η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας) μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστή ως Oracle και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013.

Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσίργιαλου, Φανή Κωνσταντίνου, Κωστής Αντωνιάδης


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της λιτότητας στα παιδιά


Προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ισπανία.

Προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμα λιτότητας απηύθυνε στην Ισπανία το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η παιδική φτώχεια έφτασε το 30% το 2011 ενώ οι περικοπές στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της εκπαίδευσης είχαν ως αποτέλεσμα παιδιά να μείνουν άστεγα και υποσιτισμένα, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC.

Πλήττονται επίσης τα άτομα με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν φτώχεια και περιθωριοποίηση καθώς περιορίζεται η κρατική βοήθεια, τονίζει το Συμβούλιο, παρότι η ισπανική κυβέρνηση διατείνεται πως η επένδυση στην εκπαίδευση για όλους έχει αυξηθεί, όπως και τα επιδόματα για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Η Ισπανία, σημειώνει το BBC, συνεχίζει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από το 2008-9 που επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ανεργία έφτασε το 26,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ του 27,2% το πρώτο τρίμηνο.

Καλό νέο μπορεί να θεωρηθεί μόνο η πρόβλεψη του ΔΝΤ πως η Ισπανία και άλλες χώρες στο νότο της Ευρωζώνης θα βγουν από την ύφεση και τα επιστρέψουν από του χρόνου στην ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε τον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nils Muiznieks στη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη, τον Ιούνιο.

Ο Muiznieks συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μη κυβερνητικές οργανώσεις και είδε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα στα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Το αυξανόμενο ποσοστό παιδικής φτώχειας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικές συνέπειες στα παιδιά και τη χώρα», ανέφερε στην έκθεσή του. «Τα παιδιά έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία, την εκπαίδευση και την πρόνοια ενώ τα οικογενειακά επιδόματα που συρρικνώνονται έχουν οδηγήσει παιδιά σε συνθήκες ένδειας και φτωχής διατροφής.

Ο επίτροπος επισήμανε το θέμα των εξώσεων ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Η Ισπανία βίωσε ένα κύμα εξώσεων άνευ προηγουμένου λόγω αδυναμίας πληρωμής στεγαστικών δανείων, μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων», ανέφερε.

«Οι εξώσεις οδήγησαν στον κοινωνικό αποκλεισμό επειδή οι οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες γιατί φοβούνται πως θα χάσουν την κηδεμονία των παιδιών τους», τόνισε.

Ο επίτροπος επισήμανε και τις «σοβαρές επιπτώσεις» των περικοπών στη ζωή και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ισπανία για την αστυνομική βία και την ατιμωρησία με την οποία δρούσαν εκπρόσωποι των αρχών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες


Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 80 εκατ. και αφορά 400.000 δικαιούχους.

Καταβάλλεται από αύριο Πέμπτη, η δεύτερη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, καθώς από σήμερα το απόγευμα αρχίζει η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό της δεύτερης δόσης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και αφορά 400.000 δικαιούχους αγρότες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε ότι από την 1.1.2014 θα αλλάξει η διαδικασία καταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου και ήδη η μικτή επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει στις προτάσεις της για το αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως ανάφερε «η πρόταση εφαρμογής της νέας απλοποιημένης διαδικασίας που θα είναι πιο ευέλικτη, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος και πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών (πχ τρεις τμηματικές πληρωμές μέσα στο έτος με βάση την κατανάλωση από την εκμετάλλευση) θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλεπόμενες, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, διαδικασίες τήρησης βιβλίων και στοιχείων για τους αγρότες, από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο διαδικασιών και πλήρης αξιοποίηση όλων των στοιχείων των εκμεταλλεύσεων για τη διαφάνεια στην επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου».


Διαβάστε περισσότερα...

«Τράπεζα χρόνου» από τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά


Πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες και αγαθά χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Διευρύνεται σταδιακά η ιδέα των «τραπεζών χρόνου» καθώς δήμοι, δίκτυα πολιτών, κοινωνικές οργανώσεις αλλά και φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υιοθετούν την εν λόγω ιδέα που αναπτύσσεται στο πνεύμα της ανταλλαγής υπηρεσιών αλλά και προϊόντων χωρίς χρήματα. Σε εποχές που η ρευστότητα του χρήματος σπανίζει αλλά οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, ο χρόνος αποκτά άλλη υπόσταση και συνιστά το κοινό σημείο πολλών συναλλαγών.

«Χρειάζεσαι οδοντίατρο; Θέλεις βοήθεια στη μετακόμιση ή βάψιμο στο δωμάτιό σου; Ενδιαφέρεσαι να διδάξεις χορό, ζωγραφική ή ξένες γλώσσες, κάνεις μεταφράσεις ή δακτυλογραφήσεις; Γίνε και εσύ μέλος στην τράπεζα χρόνου που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του δήμου Παύλου Μελά που γνωστοποιεί την ενεργοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών δεν είναι διαπροσωπική καθώς αν κάποιο μέλος του δικτύου προσφέρει μια υπηρεσία ή ένα αγαθό σε ένα άλλο μέλος, τον χρόνο που κερδίζει από τη συναλλαγή μπορεί να τον αξιοποιήσει κάνοντας χρήση υπηρεσίας ή αγαθού από οποιοδήποτε άλλο μέλος της τράπεζας χρόνου.

Για παράδειγμα μια επίσκεψη σε οδοντίατρο - μέλος της τράπεζας χρόνου μπορεί να εξισωθεί με την καθαριότητα ενός σπιτιού, ένας υπολογιστής ανταλλάσσεται με ένα πλυντήριο ρούχων, ενώ το βάψιμο ενός δωματίου μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα μάθημα αγγλικών.

Η τράπεζα χρόνου απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά και είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προσφορά και ζήτηση όπως η φροντίδα του σπιτιού (μαγείρεμα, σιδέρωμα κ.ά.), μαθήματα κάθε είδους: χορός, ζωγραφική, ξένες γλώσσες, ελληνική γλώσσα, πληροφορική, κατασκευές κ.ά., νομικές-λογιστικές συμβουλές, ραπτική και μικροδιορθώσεις, μικροϋπηρεσίες συντήρησης σπιτιού και επισκευών (υδραυλικά, βάψιμο σπιτιού, επισκευές οικιακών συσκευών).

Η προσπάθεια υλοποιείται από το δήμο Παύλου Μελά και την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Άρσις στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Παύλου Μελά».

Αντίστοιχες δομές ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από καιρό και στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αλλά και στους δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη και Καλαμαριάς υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η τελευταία περίπτωση αφορούσε μόνο την ανταλλαγή υπηρεσιών και προϋπόθεση ήταν η εγγραφή των ενδιαφερόμενων σε μια βάση δεδομένων ώστε κάθε φορά που προσφέρεται κάποια υπηρεσία να καταγράφεται ο χρόνος της και να πιστώνεται στον χρήστη ο χρόνος που δικαιούται για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Στην ανταλλαγή υπηρεσιών αλλά και αγαθών δραστηριοποιείται, εκτός πλαισίου αυτοδιοίκησης, το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Αγαθών ΚοιΝο που δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά και καθιέρωσε το λεγόμενο «κοινωνικό νόμισμα» για την αξιολόγηση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας. Η λίστα των δυνατοτήτων που προσφέρονται είναι μεγάλη και πρόσφατα προστέθηκαν σε αυτήν μαθήματα φωτογραφίας και μουσικής.

Σε επίπεδο επαγγελματιών και όχι απλών χρηστών κινούνται, εξάλλου, και άλλες προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της «τράπεζας χρόνου» εξακολουθούν, όμως, να κινούνται σε επίπεδο ανταλλαγών χωρίς χρήματα. «Το σύστημα με τη χαρακτηριστική ονομασία “Barter trading” δεν έχει στόχο την κατάργηση του ευρώ καθώς λειτουργεί παράλληλα με αυτό αφού κάθε ηλεκτρονική μονάδα έχει αξία ενός ευρώ. Απευθύνεται όμως σε επαγγελματίες και όχι απλώς σε χρήστες» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Πάνος Παπαευγενίου, ο οποίος μετά από επικοινωνία του με ιταλική εταιρεία συμμετέχει στις προσπάθειες επέκτασης του δικτύου της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 60 εταιρείες και επαγγελματίες, θα πρέπει, όμως, ο αριθμός των συμμετοχών να φτάσει τις 300 ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου» αναφέρει και προσθέτει ότι μέσω αυτού ένας ραδιοφωνικός σταθμός θα μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει κονσόλες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις προσφέροντας διαφήμιση, μια εταιρεία να προσφέρει προϊόντα από το στοκ της για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, ένα ξενοδοχείο να προσφέρει τα άδεια του δωμάτια ώστε να αγοράσει αναλώσιμα υλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για την τράπεζα χρόνου των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: xronos.koinwnikesdomes.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι νότες πλημμυρίζουν την Τρίπολη


Έργα του Μότσαρτ θα παρουσιαστούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ένας κορυφαίος μαέστρος, μια ανατρεπτική ορχήστρα και το κουαρτέτο της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την Τρίπολη.

Οι νότες θα πλημμυρίσουν την πόλη την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου με την παρουσίαση συνθέσεων υψηλής μουσικής.

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία μικρά κοντσέρτα δρόμου από κουαρτέτο μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με έργα Mozart, Boccherini, Strauss, Pachelbel, Shostakovich, Haydn, Legrand, Kreisler, Gardel, Albeniz, Joplin, Σκαλκώτα. Οι συναυλίες θα δοθούν στις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης, στην πλατεία Νεομ. Δημητρίου (Σκακιέρα), στην πλατεία Άρεως και στην πλατεία Πετρινού.

Το Σάββατο, οι Πελοποννήσιοι θα υποδεχθούν το διεθνούς φήμης μαέστρο Διονύσιο Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά (Dionysios Dervis-Bournias) και τη μουσική ομάδα της «Ορχήστρας της Εποχής του Διαφωτισμού» (Orchestra of the Age of Enlightenment).

Έργα του Μότσαρτ θα ακουστούν στο εσωτερικό του πανέμορφου νεοκλασικού Μαλιαροπούλειου θεάτρου στο κέντρο της Τρίπολης αλλά και στην πλατεία Πετρινού, όπου οι διοργανωτές θα έχουν εγκαταστήσει δύο υπαίθριες γιγαντοοθόνες. Το κοντσέρτο θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στους θεατές που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν εντός θεάτρου.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του πολιτιστικού φεστιβάλ έχει η «Αναπτυξιακή Πάρνωνα», Τηλ. 27570-22807.








Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθησε να πνίξει σκύλο


Τα κτηνώδη ένστικτά του έδειξε ένας 57χρονος στην ευρύτερη περιοχή της Κουρούτας, ο οποίος επεχείρησε να πνίξει ένα σκύλο. Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται, ο 57χρονος προσπάθησε να πνίξει τον σκύλο με τα ίδια του τα χέρια, ωστόσο η αποτρόπαια πράξη του ευτυχώς απεφεύχθη, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε κεντρικό σημείο της Κουρούτας και ο 57χρονος έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι αστυνομικοί όταν αντιλήφθηκαν τι γινόταν έσπευσαν και έσωσαν τον σκύλο από τα χέρια του 57χρονου. Ο σκύλος επανήλθε ενώ ο 57χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στα πλαίσια του αυτοφώρου στην Εισαγγελία Αμαλιάδας, ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για το επίδομα


Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ζήτημα της καταβολής ή όχι του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, τους αρεοπαγίτες απασχόλησαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας που απασχολεί μεγάλη κατηγορία εργαζομένων.

Για το ίδιο θέμα ο 'Αρειος Πάγος έχει εκδώσει αντίθετες αποφάσεις, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ, καθώς το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μη εξομοιούμενο με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ακόμα ότι η μη επέκταση του εν λόγω επιδόματος και στους δικαστικούς υπαλλήλους, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση του επίμαχου επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για οριστική κρίση, λόγω της αντίθετης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα των 176 ευρώ αρχικά χορηγήθηκε σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις επεκτάθηκε αδιακρίτως σε αρκετές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα


Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», στο χώρο πολλαπλών χρήσεων, από τις 10.30 έως τις 19.00.

Την πρωτοβουλία αυτή πήραν το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια, την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» με την αρωγή του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα των συνανθρώπων μας που το χρειάζονται και ειδικότερα των τραυματιών από τροχαία συμβάντα.

«Η εν λόγω δράση», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «εντάσσεται στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της προστασίας της ζωής στο δρόμο και το σεβασμό προς το συνάνθρωπό τους γενικότερα. Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. συνδράμει την όλη προσπάθεια, επιδεικνύοντας το ανθρώπινο και υπεύθυνο εταιρικό της πρόσωπο στην κοινωνία μέσω πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τους πολίτες σε μια σειρά θεμάτων».


Διαβάστε περισσότερα...

Σε αργία για το σκάνδαλο στο νεκροταφείο


Σε δυνητική αργία έθεσε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, μετά την ομόφωνη εισήγηση του κοινού πειθαρχικού συμβουλίου των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, τον υπάλληλο εναντίον του οποίου, σύμφωνα με τον δήμο, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στο Α' Κοιμητήριο Πατρών.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα βρίσκεται σε δυνητική αργία, μέχρι να αποφανθεί οριστικά το πειθαρχικό συμβούλιο για το θέμα.

Σημειώνεται, ότι από την ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε ο δήμαρχος για τη διαπίστωση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων, προέκυψαν, σύμφωνα με τον δήμο, σοβαρά στοιχεία κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης.

Ήδη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα πρώτα στοιχεία της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενεργείται από τη γενική διευθύντρια του δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, εντοπίστηκε και παραπέμφθηκε από τον δήμαρχο στον εισαγγελέα και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η υπόθεση που, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, αφορά υπεξαίρεση χρημάτων από τον συγκεκριμένο υπάλληλο του 'Α Κοιμητηρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή ο νόμος για το δημόσιο


Την ερχόμενη εβδομάδα, το αργότερο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ρυθμίσεις υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», καθώς σήμερα το μεσημέρι λήγει και η δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το υπουργείο, ρυθμίζονται σειρά θεμάτων (τα βασικότερα σχετίζονται με τις άδειες και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 2008) που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών».

Όσον αφορά τις άδειες, καταργείται η άδεια έξι ημερών τον χρόνο για τους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, περικόπτονται οι αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες, ενώ παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε τους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο υπουργείο Εργασίας.

Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται το σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, που δεν θα συνδέεται με απολύσεις αλλά με τη μετακίνηση υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου. Ωστόσο, ακόμη, το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και σίγουρα θα προωθηθεί αφού ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και συχνότερα, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι υπουργείο απολύσεων», ενώ χαρακτηρίζει ως βασική του επιδίωξη να εφαρμόσει ένα μόνιμο διαφανές σύστημα κινητικότητας που θα προσφέρει μία ποιοτική αναβάθμιση στο ελληνικό Δημόσιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στη Ρωσία


Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Ρωσία η πράξη μίας νεαρής γυναίκας η οποία έθαψε ζωντανό το νεογέννητο μωρό της.

Ωστόσο, μία γυναίκα άκουσε το κλάμα της μικρής και ειδοποίησε την αστυνομία που κατάφερε να βγάλει το βρέφος ζωντανό.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:






Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στο κάπνισμα από τους εκπαιδευτικούς


Τρόπους να βάλουν τους μαθητές δυναμικά στο παιχνίδι κατά του καπνίσματος εξετάζουν εκπαιδευτικοί, διευθυντές και στελέχη της εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Στις σκέψεις είναι να παρακινήσουν τα παιδιά να εκφραστούν με έργα ζωγραφικής, ηλεκτρονικά μηνύματα, καλλιτεχνικά τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις και να φωνάξουν "όχι στο τσιγάρο".

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα "Το κάπνισμα στην Ελλάδα σήμερα και η σχέση του με το σύγχρονο σχολείο". Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το πρόγραμμα "Heart II" του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, ερευνητής, υπεύθυνος του "Heart II" και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κατανάλωση του τσιγάρου στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να παγιωθεί η "κουλτούρα" ενάντια στο κάπνισμα.

"Η κατανάλωση τσιγάρου λιγοστεύει, οι καπνιστές λιγοστεύουν, ενώ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καπνίσματος θα παίξει και ο μηχανισμός της εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι έχουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις και διαδικασίες μέσα από τις οποίες τα ίδια τα παιδιά θα στείλουν το μήνυμα κατά του καπνίσματος", τόνισε ο κ.Μπεχράκης.

Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη με απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει οριστεί ως εβδομάδα σχολικών δραστηριοτήτων κατά του καπνίσματος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παρακινήσουν τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική, την πληροφορική και διάφορες άλλες δραστηριότητες να δουν "ζεστά" το θέμα του τσιγάρου και τις βλαβερές συνέπειές του στην υγεία του ανθρώπου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια


Μαθητές πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Νέες διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "LIVE U":




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο τερματοφύλακας που συγκινεί


Μόλις στα 27 του χρόνια ο Μπάμπης Ταμπάσης αναγκάστηκε να κρεμάσει τα γάντια του εξαιτίας της νόσου Stargardt, που επηρεάζει την όραση. Έτσι, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών εξιστορεί σε ένα δελτίο Τύπου την ιστορία του ταλαντούχου τερματοφύλακα, η οποία είναι συγκλονιστική.



Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΠΣΑΠ

Η ζωή είναι όμορφη αλλά και σκληρή, συχνά άδικη, πλήρως απρόβλεπτη…

Και το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή είναι συνδεδεμένο με την έννοια της αβεβαιότητας.

Κυριολεκτικά, δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει…

Ο συνάδελφος Μπάμπης Ταμπάσης, από τους καλούς τερματοφύλακες, με ύψος 1.96 μ. και εξαιρετικό χαρακτήρα, μπορεί να σας βεβαιώσει ότι στη δική μας δουλειά, η απόσταση από την καταξίωση στην απογοήτευση, είναι πολύ μικρή, θαρρείς σα να πρόκειται για μία κλωστή…

Από το προσκήνιο περνά για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση του, εκτός δράσης… Θέλημα Θεού αλλά και κακή τύχη για ένα σπουδαίο παιδί…

Άργησε να μπει στο ποδόσφαιρο ο Μπάμπης, στα 13 του αποφάσισε να ασχοληθεί με το παιχνίδι που τον κέρδισε. Νωρίτερα είχε επιχειρήσει, μέσα από την επαφή του με το μπάσκετ, τον στίβο και το καράτε, να δει τι εντέλει του αρέσει περισσότερο.

Το ποδόσφαιρο τον κέρδισε και μάλλον μοιραία άρχισε να παίζει στον Αττικό, την ομάδα που δεσπόζει στην περιοχή του Μπάμπη, τον Κολωνό, μία φτωχογειτονιά με αξίες αλλά και αγάπη στο ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία 19 ετών, μετά από υπόδειξη του Στάθη Χάϊτα, ο Πανιώνιος προχώρησε στην απόκτηση του Μπάμπη, ο οποίος δεν είχε, ωστόσο, τις ευκαιρίες που θα περίμενε, ενώ για 2 σεζόν αγωνίσθηκε ως δανεικός στον Ηλυσιακό και το Αιγάλεω.

Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο, καθώς άλλωστε έληξε το συμβόλαιο του. Πήγε στον Διαγόρα, χάρη στον Γιάννη Παπαμιχαήλ που τον παρακολουθούσε συστηματικά και διέκρινε το ταλέντο και την ποιότητα του αλλά και την όρεξη του για δουλειά.

Κάτω από τα δοκάρια του Διαγόρα ο Ταμπάσης έκανε, με την βοήθεια του Παπαμιχαήλ που εργάστηκε μεθοδικά μαζί του, βήματα προόδου.

Ο Πανιώνιος θέλησε να τον πάρει πίσω, αλλά, ο Ταμπάσης δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, αποφάσισε να δοκιμάσει αλλού τις δυνάμεις του.

Πριν από 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2011, στα 25 του, έλεγε ότι θα ήθελε να αγωνισθεί σε μία από τις μεγάλες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, αυτό ήταν το όνειρο του.

Η ζωή, επιφυλάσσει εκπλήξεις και όταν κάνουμε σχέδια και όνειρα, ποτέ δε ξέρεις τι θα σου προκύψει…

Η μεταγραφή στα Γιάννινα ήταν ότι καλύτερο για τον Ταμπάση που είχε ευκαιρίες και συμμετοχές, άρεσε στις εμφανίσεις του, αλλά, ξαφνικά, είδε το μέλλον του να σκοτεινιάζει. Κυριολεκτικά…

Χωρίς να υπάρχει προηγούμενο, ξαφνικά, στον αγώνα Κυπέλλου με τον Φωστήρα, τον Ιανουάριο του 2013, διαπίστωσε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν έβλεπε καλά.

«Το παιχνίδι ήταν βραδυνό και με τους προβολείς απέναντι μου, με την βροχή να πέφτει, δυσκολευόμουν να δω, η όραση μου ήταν θολή, δεν έβλεπα καθαρά και μοιραία ζήτησα να βγω…» θυμάται ο Μπάμπης.

Λίγες ημέρες αργότερα, απέναντι στον Πανθρακικό, ήταν και πάλι κάτω βασικός για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η ιστορία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά, φάνηκε ότι δεν επρόκειτο για μία σύμπτωση, υπήρχε πρόβλημα.

«Εντελώς ξαφνικά, χωρίς κάποια ένδειξη ή ”προειδοποίηση”, μόλις σκοτείνιαζε ή απλώς σουρούπωνε, αποδυναμωνόταν η όραση μου, δεν μπορούσα να δω καθαρά, το ίδιο συνέβαινε και όταν συννέφιαζε. Η ομάδα μου προσπάθησε να με προφυλάξει, κανείς δεν είπε τίποτα προς τα έξω για τους λόγους που έγινα αλλαγή σε αυτά τα 2 ματς, αλλά, πλέον, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να με εμπιστευθούν. Εκεί κατάλαβα ότι, ουσιαστικά, τελείωσαν όλα για εμένα…».

Η νόσος Stargardt είναι αυτή που ταλαιπωρεί τον Μπάμπη, που άλλαξε τη ζωή του. Στα γονίδια μας βρίσκονται διάφορες νόσοι, προδιαθέσεις που δεν μπορούμε να φαντασθούμε. Κανείς δεν γνωρίζει πως και πότε θα παρουσιασθούν, αν αυτό θα συμβεί…

Στον Μπάμπη έτυχε, χωρίς ιστορικό ή κληρονομικότητα, αυτή η ανίατη νόσος των ματιών που, συνήθως, εμφανίζεται ανάμεσα στα 6 και στα 12 και αναπτύσσεται μετά τα 20.

«Ποτέ δεν είχα πρόβλημα… Πάλι καλά που μέσα στην ατυχία μου είμαι τυχερός… Όσο μεγαλύτερος… τσιμπήσεις το πρόβλημα, τόσο πιο αργά εξελίσσεται η συγκεκριμένη νόσος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, ποιά θα είναι η τελική επίπτωση στην όραση μου…».

Θεωρητικά, επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, η μείωση της όρασης μπορεί να φθάσει έως και το 1/10 για τον πάσχοντα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ιδιότυπη όσο και απρόβλεπτη κατάσταση, που ενδέχεται να οδηγήσει έως και τα ποσοστά της ”νομικά αποδεκτής τύφλωσης”.

Μόλις έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, ο Μπάμπης, στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, ένιωσε ένα δυνατό πλήγμα. Κράτησε τη ψυχραιμία του και χειρίζεται το θέμα του με μοναδική ψυχραιμία και αξιοπρέπεια.

Έκανε πλήρεις εξετάσεις επί σειρά ημερών, έστειλε τα αποτελέσματα σε ειδικά κέντρα σε Ελβετία και Γερμανία. Λύση δεν υπάρχει. Του το είπαν ξεκάθαρα. Βρέθηκε, κυριολεκτικά, στον αέρα.

Η προσπάθεια του να μείνει στην ενεργό δράση, με τη μετακίνηση του στην Πεύκη, στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, δεν είχε αντίκρισμα.

Αποφάσισε να αποσυρθεί, καθώς, δεν ήθελε να εκθέσει την ομάδα που θα τον εμπιστευόταν. Με υπευθυνότητα κι εντιμότητα, είπε ανοιχτά την αλήθεια.

«Παιδιά, δεν βλέπω καλά, θα σας εκθέσω…».

Η νυχτερινή οδήγηση είναι δύσκολη υπόθεση για τον Ταμπάση, η καθημερινότητα του έχει διαφοροποιηθεί.

Το ποδόσφαιρο τελείωσε για τον Ταμπάση, με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή.

Η νηφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζει ότι του έτυχε, είναι παροιμιώδης. Αυτό το παιδί δίνει μαθήματα σε όλους μας.

Τον ρωτήσαμε πως αισθάνεται με αυτή την κατάσταση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί και η απάντηση του ήταν αφοπλιστική…

«Εντάξει, είμαι σχετικά ψύχραιμος. Και τι άλλο μπορώ να κάνω… Μου έτυχαν και άλλα χειρότερα στη ζωή μου… Τον Ιούνιο πέθανε ο πατέρας μου…».

Τον πατέρα του τον βοηθούσε ο Μπάμπης, ακόμα και στις καλύτερες στιγμές της ποδοσφαιρικής καριέρας του, πηγαίνοντας δίπλα του στον πάγκο της λαϊκής, για να τον ξεκουράζει…

Πουλούσε φρούτα. Η επαφή με τον κόσμο του αρέσει και όπως έχει πει χαρακτηριστικά «προερχόμαστε από τα λαϊκά στρώματα και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό, γιατί τα χρήματα, όποιο ποσό και αν κερδίζεις από το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, δεν πρέπει να σου αλλοιώνουν τον χαρακτήρα».

Αυτή η νόσος, η Stargardt, που πήρε το όνομα της από τον Βερολινέζο γιατρό που την εντόπισε το 1909, δε ξεπερνιέται ούτε με φάρμακα, ούτε με φακούς. Ζεις μαζί της και προσεύχεσαι να μην εξελιχθεί.

Για τον Μπάμπη Ταμπάση, τον συνάδελφο που βιώνει με τον πιο άδικο τρόπο, τις συνέπειες του απρόοπτου και οδυνηρού, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να κρεμάσει τα γάντια του, μόλις, στα 27, στο σημείο που αρχίζει η ουσιαστική, ποδοσφαιρική ζωή για έναν τερματοφύλακα.

Στο χώρο θα μείνει, για να τον φωτίζει με την καθαρότητα και την ακτινοβολία του χαρακτήρα του.

Μπροστά του, υποκλίνεσαι από σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται για ό, τι του έτυχε…

Το ποδόσφαιρο έχει όμορφες ιστορίες, ήρωες, μεγαλείο αλλά και ανασφάλεια, κλάμα και πόνο.

Η πρώτη σελίδα έχει την βιτρίνα, αλλά, η σκληρή αλήθεια για την αβεβαιότητα του επαγγέλματος του ποδοσφαιριστή, είναι πίσω απ’ αυτή, με ιστορίες που, συχνά, δεν γίνονται γνωστές αλλά και όταν τις μαθαίνεις, δεν ξέρεις αν πρέπει να στεναχωρηθείς, να κλάψεις ή να αισθανθείς υπερήφανος γιατί το ποδόσφαιρο συνεχίζει να αναδεικνύει προσωπικότητες που έχουν δύναμη και αντοχή.

Αυτό είναι το παιχνίδι μας, αυτοί οι πρωταγωνιστές του…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΠ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχουν το σπίτι πολύτεκνου για 2.268 ευρώ


Στην κατάσχεση σπιτιού, όπου μένει μια εξαμελή οικογένεια, προχωρά το κράτος, για χρέη στην εφορία ύψους 2.268 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».

Πρόκειται για την οικογένεια 45χρονου συμβασιούχου στην ΙΔ' Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νομό Λέσβου, του οποίου, μάλιστα, η σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου. Η γυναίκα του είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια. Οι δυο τους και τα τέσσερα παιδιά τους -ηλικίας 11, 9, 7 και 4 χρονών- ζουν σε ένα σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων στο ορεινό χωριό Ασώματος στην περιφέρεια της Αγιάσου. «Ζούμε με 800 ευρώ και, απ' το τέλος του χρόνου, ούτε αυτά δε θα έχουμε», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα.

Όπως αναφέρει, την προηγούμενη Πέμπτη ήρθε ένα χαρτί στο σπίτι με το οποίο τους ειδοποιούσαν ότι δεσμεύτηκε ο λογαριασμός της γυναίκας του στην τράπεζα -ο οποίος είχε μέσα το ποσό των 0,03 ευρώ- μέχρι του ποσού των 2.268 ευρώ! Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, ο δικαστικός κλητήρας έφερε το ειδοποιητήριο κατάσχεσης του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με αυτό, το σπίτι δεσμεύεται για χρέη προς την Εφορία ύψους 2.268 ευρώ. Από αυτά, τα 210 ευρώ αφορούν το «χαράτσι» του 2011 (ΕΕΤΗΔΕ) και τα 1.300 ευρώ οφειλές της γυναίκας του από το 2006. Τα υπόλοιπα, μέχρι το τελικό ποσό, αφορούν τους τόκους επί των οφειλών. Οι οφειλές των 1.300 ευρώ, προκύπτουν από το φόρο εισοδήματος του 2006, όταν το διάστημα 2004 - 2006 είχαν περίπτερο στη Μυτιλήνη, στο όνομα της συζύγου.

«Όλα αυτά τα χρόνια», συνεχίζει ο 45χρονος, «τα ειδοποιητήρια από την Εφορία στέλνονταν σε λάθος διεύθυνση όπου μέναμε το 2005, ενώ από τότε εμείς μένουμε στον Ασώματο». Το αποτέλεσμα ήταν ο συμβασιούχος και η οικογένειά του να μην ειδοποιηθούν για τα χρέη προς την Εφορία και ως εκ τούτου να μη μπορέσουν να κάνουν έγκαιρα τον απαραίτητο διακανονισμό. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία πλειστηριασμού έχει ήδη ξεκινήσει με πρώτη προσφορά τα 35.139 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άμεσα αντέδρασε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο που με έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει την Πέμπτη στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Μυτιλήνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν έρανο για λίγο μελάνι


Ασθενείς, πρόεδρος και ιατρός του Αγροτικού Ιατρείου του Δοκιμίου στο Αγρίνιο, έκαναν... έρανο προκειμένου να αγοράσουν μελάνι για τον εκτυπωτή.

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην συνταγογράφηση, αφού είχε τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή και δεν γίνονταν προμήθεια από το νοσοκομείο.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης στο Αγροτικό Ιατρείο του Δοκιμίου, ασθενείς, πρόεδρος και γιατρός, έβαλαν το χέρι στην τσέπη και μάζεψαν 38 ευρώ για να αγοράσουν μελάνι για τον εκτυπωτή και να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις συνταγογραφήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογο πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στο συγκεκριμένο αγροτικό ιατρείο αλλά και σε άλλα καθώς και σε Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της κεντρικής προμήθειας και ζητημάτων που έχουν προκύψει με τον προμηθευτή. Ζητήματα που είναι άγνωστο πως και πότε θα αποκατασταθούν.

«Ας κοιτάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λύσει τα βασικά που ούτε αυτά δεν έχουμε και μετά να έρθει να ζητήσει το 25ευρω στα νοσοκομεία» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της Τ.Κ. Δοκιμίου Γιάννη Καρατσώρη που το πρωί έτρεχε στο Αγρίνιο για να αγοράσει το μελάνι του εκτυπωτή, μετά τον… έρανο που έγινε στο χωριό του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανενεργό μένει ακτινοσκοπικό μηχάνημα αξίας 220.000 €


Ανεκμετάλλευτο παραμένει εδώ και 10 μήνες ένα ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα αξίας 220.000 ευρώ στο Ασκληπιείο της Βούλας με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών.

Τον Δεκέμβριο του 2012 αγοράστηκε από το Ασκληπιείο της Βούλας με χρήματα που προήλθαν από δωρεά, ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα αξίας 220.000 ευρώ. Για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το μηχάνημα αυτό εντός του νοσοκομείου, ελέχθη αρχικά ότι χρειάζονταν ακόμα 25.000 με 30.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της υποδομής στο νοσοκομείο και τη σωστή εγκατάσταση του μηχανήματος. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου παρά το γεγονός ότι πηγές αναφέρουν ότι είναι διαθέσιμα.

Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" επικοινώνησε με το διοικητή του νοσοκομείου, Δ. Κεχαγιά, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα χρήματα που χρειάζονταν για την ολοκλήρωση του έργου ήταν συνολικά 60.000 ευρώ και για αυτό χρειάστηκε χρόνος για να βρεθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μαρούσι


Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου «Αμαρυσία Άρτεμις» (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Η 14η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα) κατά τις ημέρες:

- Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 και ώρα από 09:00π.μ. έως 14:00

- Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, και ώρα από 14:00 έως 20:00

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσους μπορούν να συμμετέχουν στην ύψιστη αυτή πράξη κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, στηρίζοντας έμπρακτα το συνάνθρωπό μας που θα βρεθεί στην ανάγκη για μετάγγιση αίματος.

«Δίνοντας δέκα λεπτά από το χρόνο μας, σε μία ανώδυνη διαδικασία για εμάς, προσφέρουμε την ελπίδα να σωθεί μια ζωή».

Η εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Αμαρουσίου θα πραγματοποιηθεί με την εθελοντική προσφορά και υποστήριξη του προσωπικού στο κινητό συνεργείο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ... με τον μήνα


Με το μήνα - και όχι ανά δίμηνο - θα πληρώνουν στον ΟΑΕΕ τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον επόμενο χρόνο. 


Η αλλαγή που αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (αφού προετοιμαστούν τα μηχανογραφικά συστήματα) εντάσσεται στα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και τη στήριξη των εσόδων του Ταμείου που ήδη άρχισαν να συζητούν η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Για την αντιμετώπιση του πρόσθετου χρηματοδοτικού κενού (450 εκατ ευρώ) που θα έχει το 2014 ο ΟΑΕΕ από τη μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου, χθες, σε συνάντηση η οποία έγινε στο υπουργείο, αποφασίστηκε να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν τη ροή των εσόδων. 

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει “κλειδώσει” η πληρωμή των εισφορών με το μήνα σε συμφωνία της διοίκησης του ΟΑΕΕ με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στο Ταμείο που εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους να “ανταποκρίνονται” καλύτερα στις πληρωμές τόσο των τρεχουσών εισφορών όσο και των δόσεων έναντι παλαιών οφειλών (για όποιους εντάσσονται σε ρύθμιση). 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ, οι πληρωμές, η διαχείριση και η παρακολούθηση της καταβολής των εισφορών σε μηνιαία βάση θα αυξήσει τα έσοδα και τη συνέπεια. Οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΟΑΕΕ ανά μήνα για τους παλαιούς (έως 31/12/2012) ασφαλισμένους κυμαίνονται, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, από 245 ευρώ – 605 ευρώ και για τους νέους (από 1/1/93 και μετά) από 210 ευρώ – 709 ευρώ. Το ταμειακό έλλειμμα που προϋπολογίζει ο ΟΑΕΕ για το επόμενο έτος φτάνει τα 800 εκατ ευρώ και αναζητούνται και άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασυνείδητος δημοτικός υπάλληλος «έκλεισε» ΑμεΑ


Για περισσότερο από μισή ώρα περίμενε χθες το πρωί στη μέση του πεζόδρομου, στον Βόλο, πολίτης με κινητικά προβλήματα, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του. Εμπόδιο στην πορεία του αποτέλεσε όχημα του Δήμου Βόλου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει για χώρο στάθμευσης τη ράμπα ΑμεΑ!

Ασυνείδητος υπάλληλος είχε παρκάρει το δημοτικό φορτηγάκι πάνω στη ράμπα αναπήρων, εμποδίζοντας τον άτυχο άντρα να κινηθεί ελεύθερα και αναγκάζοντάς τον να περιμένει, μέχρι ο υπάλληλος να ξεπαρκάρει το όχημα που είχε σταθμεύσει παράνομα.



Σύμφωνα με τον τοπικό ''Ταχυδρόμο'', το απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες γύρω στις 10:30 το πρωί στη διασταύρωση των δρόμων Ερμού με Κοραή και προκάλεσε την αγανάκτηση τόσο των περαστικών όσο και των καταστηματαρχών που βρίσκονται στο σημείο.

Μάρτυρας του περιστατικού ο κ. Δ. Τ. που έτυχε εκείνη τη στιγμή να κατευθύνεται προς την Πολεοδομία, αντικρίζοντας το θλιβερό περιστατικό. Ο ίδιος μισή ώρα αργότερα περνώντας από το ίδιο σημείο διαπίστωσε ότι το άτομο με αναπηρία βρίσκονταν ακόμη στο ίδιο σημείο, περιμένοντας υπομονετικά πότε θα επιστρέφει ο υπάλληλος του Δήμου Βόλου και θα ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξεσπίτωσαν» τον άστεγο του Ευαγγελισμού


Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του κυρ-Στέφανου, του καλοκάγαθου γέροντα από τη Βουλγαρία, που εδώ και δέκα μήνες είχε στήσει το δικό του αυτοσχέδιο σπιτικό σε ένα από τα παγκάκια της οδού Μαρασλή (έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός), δεν κατάφερε να συγκινήσει τις Αρχές, οι οποίες τον εξανάγκασαν σε...έξωση.

Αστυνομικοί «επισκέφτηκαν» τον κυρ-Στέφανο και τον απομάκρυναν από το πεζοδρόμιο στο οποίο είχε στήσει το φτωχικό νοικοκυριό του, επειδή δεν είχε μαζί του τα απαιτούμενα έγγραφα παραμονής στη χώρα.



Μόλις έφυγε, τα λιγοστά υπάρχοντά του έγιναν βορά στις ορέξεις των υπόλοιπων αστέγων της περιοχής, που άρπαξαν ακόμη και τις σκούπες με τις οποίες καθάριζε κάθε πρωί το δρόμο.

Χθες το πρωί, το παγκάκι του 62χρονου άνδρα ήταν άδειο. Έκπληκτοι κάποιοι από τους εργαζομένους και καταστηματάρχες της οδού Μαρασλή, που είχαν αναπτύξει ένα είδος άτυπης φιλίας μαζί του, μονολογούσαν με νόημα: «Φαίνεται πως κάποιοι από τους κατοίκους της γειτονιάς δεν ήθελαν να έχουν έναν άστεγο στα πόδια τους. Βλέπεις, εδώ είναι...Κολωνάκι».

Αναζητήσαμε τα ίχνη του και τον βρήκαμε στο πάρκο του σταθμού μετρό του Ευαγγελισμού, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες άστεγοι. Καθισμένος σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας, με τα λιγοστά υπάρχοντά του «στριμωγμένα» σε μία χάρτινη σακούλα, βούρκωσε, μόλις μας είδε.

«Με έδιωξαν, επειδή δεν είχα χαρτιά. Μου τα είχαν κλέψει, πριν από μήνες, ενώ κοιμόμουν στο παγκάκι», λέει ο κυρ-Στέφανος σε σπαστά ελληνικά.

«Όταν γύρισα να πάρω τα πράγματά μου, δεν βρήκα τίποτα. Κάποιοι τα άρπαξαν και δεν άφησαν ούτε μία κουβέρτα. Ευτυχώς, κατάφερα να σώσω τα παπούτσια που μου πρόσφερε μία γυναίκα. Σήμερα, θα κοιμηθώ σε αυτό το παγκάκι. Αύριο, δεν ξέρω. Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω στην πατρίδα μου.

Κουράστηκα!».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας


Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας για τους μαθητές των τριών Ειδικών Σχολείων του, προσφέρει, για πρώτη φορά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας στη Νέα Ραιδεστό.

Η έναρξη των δωρεάν μαθημάτων θα γίνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα – που υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου - προσφέρει μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 15.30 μέχρι και τις 17.30) για έξι μήνες, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα εμβολιασμού αλεπούδων κατά της λύσσας


Η επιχείρηση αρχίζει αύριο από το Πολύκαστρο Κιλκίς.

Την Παρασκευή αρχίζει η πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας, με ρίψη από αέρος εμβολιακών δολωμάτων για την ανοσοποίηση των αλεπούδων που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού της λύσσας στη χώρα μας.

Ο συντονισμός και η ευθύνη της εκτέλεσης του έργου ανατίθεται στη Διεύθυνση Υγείας των ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας όπου ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι αυξημένος και συγκεκριμένα: Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Πρεβέζης, Άρτας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανίας, τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Μαγνησίας (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Θα έχει ολοκληρωθεί, δε, έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012 ήταν ελεύθερη λύσσας. Στις 19 Οκτωβρίου 2012 απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 29 κρούσματα λύσσας σε ζώα (25 σε κόκκινες αλεπούδες, τρία σε σκυλιά και ένα σε γάτα).

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής.

Επιπλέον, το υπουργείο έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή δύο ενημερωτικών φυλλαδίων (το ένα απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά) και δύο τύπων αφισών (μία ειδικά για την ενημέρωση των κυνηγών και μία για την ενημέρωση του κοινού). Τα φυλλάδια και αφίσες έχουν ήδη διανεμηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας προκειμένου να ανατυπωθούν και να μοιραστούν στο κοινό. Επίσης, θα μεταδοθεί ενημερωτικό κοινωνικό μήνυμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης από τη λύσσα, καθώς και για την έναρξη της εμβολιακής εκστρατείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού δήλωσε πως «με τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της λύσσας και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων στη χώρα μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη για διακίνηση παιδικού πορνό


Δικογραφία σε βάρος 35χρονου.

Ακόμα μία περίπτωση διακίνησης σκληρού πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 35χρονος ο οποίος κατείχε και διακινούσε, μέσω διαδικτύου σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 35χρονος για διάστημα περίπου πέντε μηνών, με τη χρήση διαφορετικών και μοναδικών ΙP διευθύνσεων, κατείχε και διακινούσε μέσω ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων στο διαδίκτυο τουλάχιστον 152 αρχεία παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στον Άλιμο, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ στους οποίους μετά από επιτόπιο έλεγχο, βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) σκληρού υλικού.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα


Η εκτέλεση του αργεντίνου ρέμπελου που ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης.

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας το -μετέπειτα- παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν φυσικά η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που είχαν παραμείνει στο πλευρό του.

Κι έτσι ο πρωτεργάτης του κουβανικού αγώνα και τρανό παράδειγμα επαναστατικού νου θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας δούμε λοιπόν καρέ-καρέ το χρονικό των τελευταίων στιγμών του «κόκκινου» Τσε...

Η εξαφάνιση



Την ιστορία μας οφείλουμε να την πιάσουμε ωστόσο λίγο πρωτύτερα: συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1965, όταν ο Γκεβάρα εξαφανίζεται από τη δημόσια ζωή της Κούβας. Εγκαταλείπει τη γυναίκα, τα παιδιά και τις θέσεις του στην κουβανική κυβέρνηση και βάζει πλώρη για άλλα. Ο συνεπής επαναστάτης ελπίζει να ξεκινήσει εξέγερση και σε άλλα σημεία του πλανήτη και βρίσκεται έτσι στο Κονγκό, όπου θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 1965 αποπειρώμενος να οργανώσει εκεί επαναστατικό κίνημα.

Οι αντάρτες όμως με τους οποίους συνεργάζεται δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται για εξτρεμιστικές πολιτικές και ο ίδιος, αποκαρδιωμένος και βαθύτατα απογοητευμένος, εγκαταλείπει άπραγος τη χώρα έπειτα από αρκετούς μήνες προσπαθειών...

Η επανάσταση της Βολιβίας



Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Κονγκό, ο Γκεβάρα μετακινείται στη Βολιβία, καθώς το έδαφος για επανάσταση έμοιαζε πρόσφορο. Τον Νοέμβριο του 1966 λοιπόν ο Τσε φτάνει στη χώρα μεταμφιεσμένος σε μεσόκοπο ουρουγουανό έμπορο επ' ονόματι Adolfo Mena Gonzalez. Μετά τον έλεγχο, πετά φυσικά τις μασκαράτες και ρίχνεται στον αγώνα της επαναστατικής οργάνωσης.

Καθώς ο κύριος όγκος της επαναστατικής του ομάδας αποτελούταν από περουβιανούς και κουβανούς αντάρτες, έμοιαζε πολύ λογικό -και επιτακτικό- να προσελκύσει κοντά του και βολιβιανούς αντιφρονούντες, ως τρόπο ενίσχυσης και υποστήριξης των σκοπών του. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, δεν θα τα κατάφερνε ποτέ, αφού μέχρι και οι βολιβιανοί κομμουνιστές του γύρισαν την πλάτη, όταν αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία της επανάστασης στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Νέες ελπίδες γεννήθηκαν στον Γκεβάρα όταν προσέγγισε την αγροτιά της Βολιβίας, προσπαθώντας να στρατολογήσει τους κολίγους στον ένοπλο αγώνα. Και πάλι όμως η προσεγμένη προπαγάνδα της βολιβιανής κυβέρνησης, που έδινε έμφαση στον διεθνιστικό χαρακτήρα των ρέμπελων του Τσε και τους κατηγορούσε για εισαγόμενο κομμουνισμό στη χώρα τύπου Κάστρο, θα κατέστρεφε τα σχέδιά του, καθώς οι πατριώτες χωρικοί δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ξενόφερτη επαναστατική δύναμη.



Μετά τις απανωτές αυτές αποτυχίες, όλα πήγαιναν στραβά για τον ηγέτη του κινήματος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση ανακάλυψε έγκαιρα τόσο την παρουσία του Γκεβάρα στη Βολιβία όσο και το κρησφύγετό του, πολύ πριν καταφέρει δηλαδή ο Τσε να εγκαθιδρύσει τη δύναμή του. Πληροφοριοδότης της κυβέρνησης ήταν η πανταχού παρούσα CIA.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1967, ο βολιβιανός στρατός είχε βγει στο κατόπι του Τσε και των περιορισμένων επαναστατικών του δυνάμεων, κυνηγώντας τους τόσο λυσσαλέα που ανάγκαζαν τους αντάρτες να μετακινούνται συνέχεια, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα οργάνωσης. Διωκόμενος λοιπόν συνεχώς και χτυπημένος από άσθμα, ο Γκεβάρα δεν μπορούσε ούτε να αντεπιτεθεί όπως ήξερε ούτε και να υποχωρήσει περαιτέρω στις ζούγκλες της Βολιβίας: η ομάδα του διασπάστηκε σε μικρότερους πυρήνες, με πολλούς από αυτούς να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται.

Η σύλληψη του Τσε και η εκτέλεση



Μέσα στο ζοφερό αυτό πλαίσιο, η σύλληψη του Τσε ήταν απλώς θέμα χρόνου: το τέλος ήρθε πράγματι τον Οκτώβριο του 1967. Το πρωινό λοιπόν της 8ης Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Γκεβάρα και τους μόλις 16 άντρες του που κρύβονταν σε έναν ξηροπόταμο γνωστό ως Quebrada del Churo. Στις 1:10 μ.μ. ξέσπασε πιστολίδι, που ανάγκασε τους ρέμπελους να διασπαστούν: πολλοί έπεσαν νεκροί και άλλοι πιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης μάχης, ο Γκεβάρα χτυπήθηκε από σφαίρα στο αριστερό του πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, προσπαθούσε να διαφύγει όταν και τελικά αιχμαλωτίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μετέφεραν τον αιμόφυρτο Τσε σε σχολείο της πολίχνης La Higuera, όπου και ανακρίθηκε.



Την επόμενη μέρα, οι διαταγές του προέδρου της Βολιβίας ήταν σαφείς: ο Γκεβάρα έπρεπε να εκτελεστεί πάση θυσία. Κι έτσι το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 1967, ο λοχίας Mario Teran, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού που προσφέρθηκε οικειοθελώς να εκτελέσει τον Τσε, τον γάζωσε με ημιαυτόματο όπλο. Ο Γκεβάρα έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 ετών...

Μεταθανάτιες περιπέτειες



Αρχικά, ο βολιβιανός στρατός τοποθέτησε το άψυχο σώμα του επαναστάτη πάνω σε τσιμεντένιο πλυσταριό, αφήνοντας τους στρατιώτες και τους ντόπιους να θαυμάσουν το θέαμα. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το χαρμόσυνο, γι' αυτούς, γεγονός, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκοψαν τμήματα από τα μαλλιά του ως σουβενίρ και φυλαχτά. Και βέβαια πριν από την ταφή του, οι Βολιβιανοί έκοψαν τα χέρια του Τσε και τα έβαλαν μέσα σε φορμαλδεΰδη, για να λειτουργήσουν ως πειστήριο τρανό για τον χαμό του.



Στις 11 Οκτωβρίου 1967, οι Βολιβιανοί παράχωσαν μυστικά το κουφάρι του Γκεβάρα, με τον τόπο του ενταφιασμού του να παραμένει απόρρητο κυβερνητικό μυστικό για 3 ολόκληρες δεκαετίες! Και μόλις τον Ιούλιο του 1997 ο σκελετός του Τσε (και άλλων 6 συντρόφων του), που ήταν θαμμένοι κοντά στο αεροδρόμιο του Vallegrande στα νότια της χώρας, επιστράφηκε στην Κούβα για κανονική ταφή. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ο Γκεβάρα και οι αντάρτες του ενταφιάστηκαν στη Santa Clara, την ίδια πόλη που είχε οδηγήσει τις επαναστατικές του δυνάμεις σε αποφασιστική νίκη στα ζοφερά τεκταινόμενα της κουβανικής επανάστασης το 1958.



Παρά τις αποτυχημένες επαναστατικές εκστρατείες στο Κονγκό και τη Βολιβία, ο Γκεβάρα θα έμενε στην Ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, ένας συνεπής δηλαδή επαναστάτης που δεν καταλάγιασε ποτέ, πάντα πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου, όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καυσόξυλα σε δημότες διανέμει ο Δήμος Νάουσας για τις ανάγκες θέρμανσης


Έκκληση για ξυλόσομπες απευθύνει ο Δήμος Βέροιας.

Πρωτοβουλίες για να ζεσταθούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανέλαβαν και ξεκίνησαν να υλοποιούν οι Δήμοι Νάουσας και Βέροιας (νομός Ημαθίας) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα.

Ο Δήμος Νάουσας συνεχίζει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, τη διανομή καυσόξυλων στους δημότες από το δημοτικό δάσος, με στόχο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αναστάσιος Καραμπατζός.

Η διανομή στους δικαιούχους, η οποία εντάσσεται στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νάουσας, γίνεται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, σύμφωνα με τη διαδικασία και το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην είσοδο του Δημαρχείου.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζό, 600 οικογένειες θα πάρουν καυσόξυλα, ενώ, πέρυσι, από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ωφελήθηκαν 530 οικογένειες. Κάθε οικογένεια παίρνει πέντε τόνους ξύλα και η συνολική αξία είναι 170 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).

Η τιμή έχει οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου και καλύπτει μόνο τα έξοδα υλοτόμησης, μεταφοράς στους δασικούς δρόμους απ' όπου παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους και οργάνωσης της διάθεσης των καυσόξυλων, χωρίς κανένα κέρδος για το Δήμο, διευκρίνισε ο κ. Καραμπατζός.

Η διάθεση της ξυλείας - η οποία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο - στους δικαιούχους γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στα βασικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων περιλαμβάνεται το εισόδημα (ατομικό μέχρι 4.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 7.000 ευρώ).

Πάντως, ο κ. Καραμπατζός επεσήμανε πως, δυστυχώς υπάρχουν κάποια κρούσματα υποβολής ψευδών στοιχείων, σύμφωνα με παράπονα και καταγγελίες δημοτών που έγιναν στη Δημοτική Αρχή. Όμως, η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να διενεργήσει επιπλέον έλεγχο στα (φορολογικά) στοιχεία που υποβάλλονται, τόνισε.

Από τη δασική υπηρεσία του Δήμου γίνεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος, τόσο κατά τη διάρκεια της διάθεσης καυσόξυλων, όσο και κατά την παραλαβή - αποθήκευσή τους, ώστε να αποφευχθούν παρανομίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι άλλος είναι ο δικαιούχος και άλλος παρέλαβε και κατανάλωσε την ξυλεία, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και όλες οι νόμιμες κυρώσεις, προειδοποιεί ο Δήμος, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επισημαίνεται δε, ότι, σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν παραλάβει την ξυλεία του την ημερομηνία που έχει καθοριστεί στη σχετική κατάσταση, αυτόματα μετατίθεται στο τέλος της λίστας.

Ανάλογη πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανέλαβε και ο Δήμος Βέροιας, απευθύνοντας έκκληση σε κάθε δημότη που διαθέτει ξυλόσομπα, την οποία δεν χρειάζεται, να τη δώσει στην Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου για να χορηγείται σε οικογένειες που δεν διαθέτουν μέσο θέρμανσης και η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα θέρμανσης.

Οι δημότες καθημερινά συρρέουν στο δημαρχείο, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου λύσεις στο θέμα της θέρμανσης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι η κοινωνική δομή που λειτουργεί στο Δήμο "συνάντησε" την ανταπόκριση των δημοτών, καθώς ο κόσμος οικειοθελώς δίνει προϊόντα στην κοινωνική δομή, είτε για να διατεθούν στο κοινωνικό φαρμακείο είτε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη στην έκκληση του Δήμου για συγκέντρωση σχολικού υλικού, με στόχο να βοηθηθούν άπορες οικογένειες.

Οι δημότες που μπορούν να διαθέσουν ξυλόσομπες, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον αριθμό 23310 24794 και, στη συνέχεια, συνεργείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου έρχεται και παραλαμβάνει τη διαθέσιμη ξυλόσομπα.

Επίσης, καλούνται οι πολίτες που διαθέτουν κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και άλλα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ζεστασιά των συνανθρώπων μας, να τα διαθέτουν στην υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο ισόγειο κατάστημα της οδού Ζωγιοπούλου 5.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοήμερα νηπιαγωγεία μέχρι τις 12 το μεσημέρι


Σε απόγνωση οι γονείς στην Αχαΐα.
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες γονείς στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, αφού ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και προνηπίων, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως αναφέρει η «Πρωινή Γνώμη» τις τελευταίες ημέρες έρχονται πολλές καταγγελίες γονέων, οι οποίοι έγραψαν τα παιδιά τους στα προνήπια και στα νηπιαγωγεία, επιλέγοντας τα ολοήμερα, προκειμένου να εξυπηρετούνται, αφού και οι δύο εργαζόμενοι πίστευαν πως οι μικροί μαθητές θα έμεναν στο σχολείο τους έως και τις 15.45.

Δυστυχώς όμως όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, μην έχοντας εναλλακτική λύση για τη φύλαξη των παιδιών τους μέχρι οι ίδιοι να επιστρέψουν στο σπίτι από τη δουλειά τους.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν κάναμε την εγγραφή στο προνήπιο, μας είπαν ότι ήταν ολοήμερο, οπότε το παιδί θα σχολούσε στις 15.45 το μεσημέρι, κάτι που μας εξυπηρετούσε, αφού εργαζόμαστε και οι δύο γονείς. Τις πρώτες ημέρες μας είπαν ότι περιμένουν δεύτερη νηπιαγωγό και πως θα έπρεπε να παραλαμβάνουμε προσωρινά το παιδί στις 13.45. Λίγες ημέρες αργότερα, μας κάλεσαν να παίρνουμε το παιδί στις 12.15. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να μας πουν να μην το ξαναπάμε στο σχολείο…», ανέφερε αγανακτισμένος γονιός επισημαίνοντας πως έχει βιώσει έναν απίστευτο εμπαιγμό, δίχως προηγούμενο.

«Αν από την αρχή γνωρίζαμε πως δεν θα ήταν ολοήμερο, θα το γράφαμε σε σταθμό, αφού δεν έχουμε δυνατότητα πρωινής φύλαξης του παιδιού. Έχουμε περιέλθει σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος γονιός.

Δεν μπορούν να λειτουργήσουν 17 στην Αχαΐα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκπαίδευσης, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 17 νηπιαγωγεία και προνήπια σε όλη την Αχαΐα, αν και έχουν οριστεί ως ολοήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τις 15.45 το μεσημέρι, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών. Αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τους γονείς που ενώ είχαν βασιστεί στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί πως λόγω της εμπλοκής των προσλήψεων εκπαιδευτικών μέσω του υπουργείου Παιδείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο απορρόφησης νηπιαγωγών μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ωστόσο, και αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε, εκατοντάδες γονείς θα συνεχίσουν να ζουν με το άγχος και την αγωνία της πρωινής απασχόλησης των παιδιών τους, την ώρα που εκείνοι «κυνηγούν» το μεροκάματο.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...