Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Έρχεται διετής παράταση στην παραγραφή υποθέσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων.
Διετή παράταση στη παραγραφή συγκεκριμένων φορολογικών υποθέσεων θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μη χάσει πιθανές εισπράξεις, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τα έσοδα του οκταμήνου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Ν. 4141/2013, για τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων παρατείνεται το δικαίωμα παραγραφής για δύο ακόμα έτη.

Οι πιο πάνω διατάξεις αφορούν στις εντολές διενέργειας οριστικού φορολογικού ελέγχου, ο οποίος είναι πλήρης, εμπεριστατωμένος και οριστικός. Συνεπώς, για να υπάρξει διετής παράταση παραγραφής μιας υπόθεσης είναι αναγκαίο να εκδοθεί εντολή διενέργειας οριστικού ελέγχου από την αρμόδια φορολογική αρχή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε διετή παραγραφή θα οδηγηθούν κυρίως υποθέσεις με κατασχεθέντα οι οποίες παραγράφονται την 31/12/2013.

Εφόσον η επεξεργασία των κατασχεθέντων δεν έχει αρχίσει, θα διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες, ενώ εφόσον η επεξεργασία των κατασχεμένων έχει αρχίσει, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι 15/10/2013,θα σταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ σχετικά πληροφοριακά δελτία, προκειμένου οι τελευταίες να κρίνουν, εάν απαιτείται π έκδοση εντολής οριστικού φορολογικού ελέγχου για διετή παράταση της παραγραφής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.