Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με Αναπηρία στην Φθιώτιδα, Λεωνίδας Μίχος η λειτουργία του κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑμΕΑ, αναμένεται να διακοπεί, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο κ.Μίχος μάλιστα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη εξηγεί πως η διακοπή της λειτουργίας του κέντρου θα κλείσει πάλι στα σπίτια τους 60 άτομα με πολυαναπηρίες, ηλικίας από 4 ετών μέχρι 55.
Τέλος, Ζητά την άμεση καταβολή του ποσού των 190 χιλιάδων ευρώ που οφείλει ο οργανισμός στο Κέντρο του Παγκρατίου ποσό μηδαμινό σε σχέση με τα ποσά που μοιράσθηκαν λίγες ημέρες πριν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Διαβάστε περισσότερα...
Τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο έχουν απεριόριστες δυνατότητες για ισότιμη και δυναμική συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του τόπου μας, τις οποίες αποδεικνύουν καθημερινά χάρη στη βοήθεια και την ενεργή δράση των εθελοντικών οργανώσεων, τόνισε την Κυριακή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Σε χαιρετισμό της στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η Υπουργός αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από την Κυπριακή Δημοκρατία το Μάρτιο του 2011 και την έναρξη της ισχύος της από τον Ιούλιο του 2011.
Η Σύμβαση, είπε, «αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες».
Αναφέρθηκε ακόμα στην ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, και είπε ότι αποστολή του είναι να υπηρετήσει τα άτομα με αναπηρίες.
Η Υπουργός συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα σχέδια που παρέχουν τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με οπτική αναπηρία να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του όπως η παροχή ειδικής χορηγίας στους τυφλούς, η παροχή επιδόματος διακίνησης και η οικονομική βοήθεια για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου.
Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, η Υπουργός είπε ότι έχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση: Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη βάση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου. Με το Νόμο αυτό, 58 άτομα με αναπηρίες που περιλαμβάνουν και άτομα με οπτική αναπηρία, έχουν ήδη διοριστεί στην εκπαίδευση και στη δημόσια υπηρεσία.
Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί σας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με οπτική αναπηρία».
Διαβάστε περισσότερα...
Κέντρο Ποινικοποίησης (της) Αναπηρίας χαρακτηρίζουν τα ΚΕΠΑ-Του ζητούν παράβολα την ώρα που ούτε καν έλαβαν συντάξεις!
Εύκολος εισπρακτικός στόχος φαίνεται να είναι οι ανάπηροι αφού σπεύδοντας να λάβουν ένα έγγραφο που να αναφέρει το ποσοστό αναπηρίας ώστε να το προσκομίσουν στην Εφορία, κλήθηκαν να πληρώσουν 46,14 ευρώ ως παράβολο. Την ίδια ώρα, με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διαδικασία των ελέγχων, δεν τους καταβάλλεται το επίδομα αναπηρίας ενώ αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν και τα φάρμακά τους με βάση τις τελευταίες εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Τσόγιας, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, «Φαινόταν ότι από την αρχή το ΚΕΠΑ θα ήταν δυσλειτουργικό. Πλέον όμως πραγματικά αισθανόμαστε ότι ποινικοποιούν την αναπηρία αφού ακόμη και για ένα πιστοποιητικό για την εφορία, καλούμαστε να πληρώσουμε παράβολο στο 46,14 ευρώ! Από την άλλη, ο έλεγχος γίνεται με τεράστια καθυστέρηση. Καταθέσαμε αιτήσεις για πιστοποιήσεις πριν από δύο μήνες, ακόμη δεν μας έχουν καλέσει για έλεγχο. Ελπίζουμε ότι αν μας καλέσουν το Σεπτέμβριο να μη μας ζητήσουνε να περάσουμε και πάλι από εξετάσεις, επικαλούμενοι ότι δεν είναι πρόσφατες!».
Σε επιστολή του ο κ. Τσόγιας, αναφέρει επίσης για το «χαράτσι» του παραβόλου μεταξύ άλλων,«Η λογική αυτού του χαρατσιού είναι προφανής: ο ανάπηρος πληρώνει διότι τολμά να επιβαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες με την ενοχλητική περίπτωσή του και να ρυπαίνει το ΚΕ.Π.Α. με τη μιαρή παρουσία του. Το δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» βρίσκει εφαρμογή στην κατηγορία των ρυμπαντών ανάπηρων. Αυτό είναι απλώς το πρώτο στάδιο στην επιχείρηση αντιμετώπισης της κοινωνικής μάστιγας που λέγεται «ανάπηρος». Η πολιτεία έχει καταστήσει αναμφισβήτητη την απόφασή της να εξαφανίσει τους ανάπηρους με κάθε πρόσφορο μέσο ως υπαίτιους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της κοινωνικής κατρακύλας». Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εκεί. Φάρμακα…δεν υπάρχουν για τους ανάπηρους, αφού πλέον, και μη έχοντας λάβει επιδόματα, αδυνατούν πολλοί να καταβάλλουν το κόστος στους φαρμακοποιούς οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους αδυνατούν να στηρίζουν πλέον οικονομικά το δημόσιο σύστημα υγείας. «Κάποιοι φαρμακοποιοί μπορεί να μας βοηθήσουν. Αλλά πλέον και αυτοί αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων. Δεν μπορούμε εξάλλου πλέον να στηριζόμαστε στην καλή θέληση των ιδιωτών. Εξάλλου, το ίδιο το κράτος δεν επιδεικνύει ανάλογες καλές προθέσεις. Έχει τύχει να εξετασθώ σε ιδιωτικά κέντρα και να μην μου πάρουν χρήματα και έχω πληρώσει σε κρατικό νοσοκομείο. Αυτό είναι το κράτος κοινωνικής μέριμνας;», προσθέτει εύλογα διερωτώμενος ο κ. Τσόγιας.
Διαβάστε περισσότερα...
Σειρά μέτρων καλείται να προωθήσει εντός του 2012 η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης θα τεθούν εκ νέου, βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου, οι κατώτατοι μισθοί, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να επανεξετάσουν έως τον Ιούλιο όλα όσα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική...
Σύμβαση Εργασίας.
Οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αναμένεται να περικοπούν σε 8 ισόποσες δόσεις αμέσως μετά τις εκλογές, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Ιουνίου που θα δοθεί στο τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αν η ύφεση και η ανεργία αυξηθούν, τότε θεωρούνται δεδομένες και νέες παρεμβάσεις, καθώς τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ήδη, με τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί, τον Ιούλιο αναμένεται να αλλάξουν όλα στις επικουρικές συντάξεις, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί και η περικοπή των εφάπαξ, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί και με αύξηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί στο προσεχές διάστημα και η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.
Νέος εργασιακός «Αρμαγεδδών»
Αναλυτικότερα, στο επίπεδο του εργασιακού, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της χώρας, βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, μέχρι τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς, βάσει της επανεξέτασης όσων ισχύουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη καταγράφεται επίσημη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και κατά 35% - πολύ παραπάνω δηλαδή από το 22% που προβλέπεται στους κατώτατους μισθούς ή ακόμη και το 32% που αφορά τους νέους - η τρόικα επιμένει ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας είναι ιδιαίτερη υψηλό, επιμένοντας σε νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Οι πιέσεις αφορούν τους κατώτατους μισθούς, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπή των δώρων - επιδομάτων, μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων, περιορισμό των ημερών άδειας, περαιτέρω μείωση της υπερωριακής απασχόλησης και μεγαλύτερη ευελιξία στο 8ωρο.
Κι όλα αυτά ενώ στις 14 Μαΐου αναμένονται νέες μειώσεις στους μισθούς, με μονομερείς παρεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς λήγει η τρίμηνη παράταση υπογραφής νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας για όσες έχουν λήξει.
Ερχεται νέο ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό, τα μέτρα που καλείται απλώς να διεκπεραιώσει η νέα κυβέρνηση έχουν ήδη αποφασιστεί. Πέρα από τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός Μαΐου, αναμένεται:
Περαιτέρω μείωση στις επικουρικές συντάξεις
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δείχνει όχι μόνο νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων... Βασική αρχή, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές. Η απόφαση θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο οποίος κάθε χρόνο, βάσει της οικονομικής κατάστασης κάθε ταμείου, θα αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων. Οσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα κληθούν να καταβάλλουν συγκεκριμένες αυξημένες εισφορές, δίχως να γνωρίζουν το ύψος της μελλοντικής παροχής.
Νέα περικοπή των εφάπαξ
Το μνημόνιο προβλέπει περιορισμό των εφάπαξ έως και 30%, σύνδεση της παροχής με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, ακόμη και επιστροφή των εφάπαξ που έχουν καταβληθεί και δεν αντιστοιχούν σε εισφορές... Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων έχει αρχίσει, καθώς οι διοικήσεις των ταμείων πρόνοιας καλούνται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα να προτείνουν τον τρόπο αναπροσαρμογής των εφάπαξ που καταβάλλουν είτε μέσω αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω περικοπών των εφάπαξ, είτε με συνδυασμό και των δύο λύσεων.
«Ψαλίδι» στα επιδόματα
Στη δραστική μείωση των 89 κοινωνικών επιδομάτων και των βοηθημάτων καλείται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ έως το 2015.
Κίνδυνος για νέες παρεμβάσεις σε κύριες συντάξεις
Παρόλο που στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ρητά, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε κύριες συντάξεις, σε ταμεία με μεγάλα ελλείμματα. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ, το πρώτο δίμηνο του έτους, εξάντλησε περισσότερο από το 60% της κρατικής χρηματοδότησής του, ενώ ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ δείχνει έλλειμμα της τάξης των 844 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...
Το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.
- Από το κείμενο φαίνεται ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία ως κυβέρνηση συνεργασίας
- Ποια μέτρα θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση
- Όχι απολύσεις στο δημόσιο και μείωση των φορολογικών συντελεστών
- Ποια είναι τα ζητήματα που βάζουν για αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης
- Δείτε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας
Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, ανώτατο πλαφόν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών, επέκταση και παράταση του επιδόματος ανεργίας και σειρά φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας των 3 πολιτικών αρχηγών που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης την παράταση κατά 2 χρόνια του μνημονίου, παροχές σε όσους έχουν πληγεί (χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους), άρση των απολύσεων στο δημόσιο και αντικατάσταση του φόρου επί των ακινήτων. Όλα τα παραπάνω μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τεθούν επί τάπητος για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι παρεμβάσεις τόνωσης της ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, όπως εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μέγιστη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των γεωργικών επιδοτήσεων, ενίσχυση σχέσεων με ΕΤΕπ. Η κυβέρνηση προανήγγειλε επίσης καθολική υγειονομική προστασία, πλαφόν στο 30% του εισοδήματος για τις δόσεις δανείων ιδιωτών και ενίσχυση επιδομάτων των ΑΜΕΑ.
Επίσης προβλέπονται μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις και την συγχώνευση των ΔΕΚΟ, για την ΥΓΕΙΑ αλλά και νέο φορολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνει:
-Με ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια.
-Με θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες».
-Με δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων
-Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.
-Με μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ.
-Με οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το κείμενο αυτό θα εφαρμοστούν σε βάθος τεσσάρων χρόνων άρα ουσιαστικά μιλάμε για εξάντληση της τετραετιας από την κυβέρνηση συνεργασίας
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών Αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση:
Σημεία προγραμματικής σύγκλισης
Προοίμιο
Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στην διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.
Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν, να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.
Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου.
Βάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε στα εξής ζητήματα, ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης πολιτικής προτεραιότητας, χωρισμένα στα εξής κεφάλαια-κατηγορίες:
- Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης.
- Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο.
- Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες
- Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος.
- Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση.
- Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Α. Ζητήματα για Αναθεώρηση δανειακής σύμβασης:
1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος της περιόδου προσαρμογής κατανέμεται σε περισσότερα οικονομικά έτη, για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).
5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.
6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).
7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.
8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:
- ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.
- ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.
9. Όχι απολύσεις στο δημόσιο.
10. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.
11. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.
Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι.
Β. Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο
1. Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Επανακαθορισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, τρόφιμα, μεταποίηση καινοτομία), αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων ( ενέργεια, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, ναυτιλία). Ενίσχυση της Περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργία τοπικών συμφωνιών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά προϊόντα- τουρισμός – πολιτισμός).
2. Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποδέσμευση και αξιοποίηση (και όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (τίτλοι, χρήσεις γης συντελεστές δόμησης, μορφές χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης). Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα εναρμονίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Παράλληλα διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. Σύνδεση στρατηγικών παρεμβάσεων με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή.
3. Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ και δίκαιη κατανομή πόρων προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα τη κτηνοτροφία και τα τρόφιμα.
-Πρώτος στόχος η μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό.
-Αξιοποίηση του ρεύματος επιστροφής στην ύπαιθρο με παροχή κινήτρων, με παραχώρηση γης σε νέους αγρότες αλλά και ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς
-Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων.
-Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.
-Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, με στόχο την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή.
-Λειτουργία Δημοπρατηρίων, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.
-Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας
-Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» με τη δημιουργία κάρτας αγρότη.
-Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση των συνεταιρισμών.
4. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-Ενεργοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων.
-Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά από την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών με διάφορους πρόσφορους τρόπους: Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του «εργαλείου ρευστότητας», της αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων κλπ.
-Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.
Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου.
5. Αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας. Εφαρμογή της χρηματοοικονομικής πρότασης που έχει γίνει δεκτή και από τους ομολογιούχους-φυσικά πρόσωπα και από το Λογιστήριο του κράτους.
6. Άμεση προτεραιότητα έχουν και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και νοικοκυριά
-Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης)
-Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία Δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας)
-Για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις.
-Για τα νοικοκυριά, καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών κλπ.
-Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων – ουσιαστικός έλεγχος.
Γ. Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες
1. Νέο Φορολογικό Σύστημα:
-Με ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια.
-Με θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες».
-Με δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων
-Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.
-Με μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ.
-Με οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.
2. Αποκρατικοποιήσεις:
-Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων – εγγυήσεις διαφάνειας.
-Σύνδεση με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους.
-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις ρυθμιστικές αρχές
Διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές.
-Επίσπευση με άμεσες ενέργειες, κυρίως των περιπτώσεων όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας. Π.χ. λειτουργικό έργο ΟΣΕ.
3. Κατάργηση – συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων:
Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας.
4. Δημόσια Υγεία:
Επείγοντα μέτρα για αποκατάσταση ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων και ασθενών σε φάρμακα, αποκατάσταση λειτουργίας ΕΟΠΥΥ. Ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Συνέχιση μείωσης της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.
5. Άμεσα μέτρα καταπολέμησης σπατάλης και διαφθοράς (εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικού).
Δ1.Συμφωνία για αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους – δημόσιας διοίκησης.
Η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση ενός προγράμματος αλλαγών στη χώρα . Προτεραιότητες είναι:
α) Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος
-Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους.
-Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
-Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα.
-Υποστήριξη του έργου του βουλευτή χωρίς προνόμια και ατέλειες. Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής.
-Ορισμός πλαφόν στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν από συνταξιοδοτικά ταμεία οι βουλευτές. Για τους νεοεισερχόμενους βουλευτές κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης, και εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
-Επανεξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο.
-Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών.
-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της. Διαφανής οικονομική διαχείριση και εξασφάλιση της διάθεσης τυχόν πλεονασμάτων από τις χρήσεις στην παραγωγή ελληνικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
-Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη: Βελτιώσεις για ταχύτερη απονομή. Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Κωδικοποίηση του δικαίου. Απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας από την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κατοχύρωση του Αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
--Συνολική στρατηγική για χτύπημα γραφειοκρατίας
--Συνολική στρατηγική για χτύπημα φοροδιαφυγής.
-- Συνολική στρατηγική για την Ενέργεια και τη διαχείριση Υδάτινων πόρων (ρυθμιστικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αρχές και μακροχρόνιος προγραμματισμός)
β) Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης
-Αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας Κυβέρνησης και υπουργείων: Κεντρικός διυπουργικός συντονισμός των καθημερινών οριζόντιων αποφάσεων. Ενίσχυση της επιτελικότητας, του συντονισμού και του ελέγχου της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών.
-Ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές: Δραστική μείωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και ορισμός γενικών διευθυντών με 5ετή θητεία και μισθό ίσο με του Γενικού γραμματέα.
-Περιορισμός της πολυνομίας και εξάλειψη της σύγκρουσης νομοθετημάτων. Πάταξη της διαφθοράς μέσω της ενίσχυσης πρακτικών διαφάνειας και νομοθέτησης νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δίκαιου και κυρίως εφαρμογή του στην πράξη.
-Αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής. Διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού. Θεσμοθέτηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σύνδεση του προϋπολογισμού που δίδεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία με τους στόχους και την απόδοση.
-Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός.
Δ2. Για Παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια:
1.Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων.
2. Αναβάθμιση αρμοδιοτήτων-δικαιοδοσιών FRONTEX
3. Πρωτοβουλία σε Ευρώπη (και με πυρήνα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) για:
-- αλλαγή Συμφωνίας Δουβλίνου-ΙΙ
-- και κοινή πολιτική επαναπατρισμού.
4. Διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας ως τον επαναπατρισμό τους.
5. Επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
6. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος).
7. Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας. Μόνο έτσι θα ελεγχθούν και τα κρούσματα αυτοδικίας.
Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής
1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.
2. Ενεργός προώθηση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου.
3. Ενίσχυση όλων των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας και αναζήτηση νέων περιφερειακών ερεισμάτων για την κατοχύρωση-προώθηση εθνικών συμφερόντων. Η ενεργός διπλωματία είναι απαραίτητη εν όψει και των εξελίξεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παραδοσιακά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονιάς με όλο τον περίγυρό της.
4. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της.
Τελική παρατήρηση: Πέρα από την συναίνεση που σημειώθηκε σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν προχώρησε ακόμα ο διάλογος. Στα ζητήματα αυτά και σε άλλα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε η συναινετική βάση της νέας διακυβέρνησης να ενισχύεται συνεχώς.
Διαβάστε περισσότερα...
Συμβουλές για να γίνει η γυμναστική πιο ευχάριστη.
Τρόπους για να κάνετε τη γυμναστική σας περισσότερο… κοινωνική υποδεικνύει το American Council on Exercise. Η ενσωμάτωση της κοινωνικής δραστηριότητας στην άσκηση προσφέρει σωματικά και ψυχικά οφέλη.
Μπορείτε να ζητήσετε από τους φίλους σας να σας συνοδεύσουν στην πεζοπορία σε κάποιο πάρκο ή δάσος. Ακόμη, μπορείτε να συγκεντρώσετε μία παρέα και να αρχίσετε ομάδα περιπάτων.
Επιπλέον πολλά θα είναι τα οφέλη αν πάρετε μέρος σε κάποιο ομαδικό άθλημα και παίξετε με τους φίλους σας. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε μέρος σε ομάδα μαθήματος χορού ή άσκησης. Ρωτήστε τους φίλους σας αν επιθυμούν να σας ακολουθήσουν σε ολιγομελή προγράμματα άσκησης με έμπειρο γυμναστή.
Επιλέξτε δραστήριες διακοπές με φίλους ή την οικογένεια, χωρίς να παραμελείτε τη σωματική σας υγεία.
Διαβάστε περισσότερα...
Δεν επιτρέπουν στα παιδιά να βάζουν αντηλιακό.
Δύο αδελφούλες υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα επειδή η διεύθυνση του σχολείου τους απαγορεύει... το αντηλιακό!
Παρά τις εξακριβωμένα βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα, το σχολείο των κοριτσιών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, δεν επιτρέπει στους μαθητές να βάζουν αντηλιακό, επειδή το θεωρεί «φαρμακευτικό προϊόν». Η Ζόι και η Βάιολετ εκτέθηκαν στον ήλιο στη διάρκεια μιας εκδρομής και γύρισαν στο σπίτι με εγκαύματα. Και οι δύο ήταν κατακόκκινες και είχαν φουσκάλες στην πλάτη και το πρόσωπο. Μάλιστα, για την 9χρονη Ζόι, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό, καθώς πάσχει από μία μορφή αλμπινισμού και ο οργανισμός της παράγει μικρότερες ποσότητες μελανίνης.
Η μητέρα τους, Τζέσι Μίσενερ τις πήγε αμέσως στο νοσοκομείο και, όπως διαπιστώθηκε, είχαν υποστεί εγκαύματα δεύτερου βαθμού.
Η εξοργισμένη μητέρα είναι αποφασισμένη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, έχει γνωστοποιήσει το περιστατικό μέσω του blog της και η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Πολλοί γονείς έχουν ταχθεί με το πλευρό της και είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τις επικίνδυνες και ανόητες πρακτικές του σχολείου.
Διαβάστε περισσότερα...
Η πιο κρίσιμη, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, διαδικασία θεωρείται η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου συμμετοχής στην επιλογή για τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και για δεύτερη χρονιά οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους έως 5 Ιουλίου.
Καλό είναι βέβαια -όπως συμβουλεύουν όλοι οι εκπαιδευτικοί- κάθε υποψήφιος να περιμένει την ανακοίνωση της βαθμολογίας του για να κάνει τις επιλογές του. Με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια. Οι εύστοχες επιλογές για δυναμικές σπουδές σε ανερχόμενα επαγγέλματα στον καιρό της οικονομικής κρίσης είναι, φυσικά, το ζητούμενο.
Το παραμικρό λάθος, ή παράλειψη, μπορεί να κοστίσει στον υποψήφιο την είσοδο του σε μία σχολή. Υπάρχουν περιπτώσεις λαθών που υποψήφιος έχασε τις σχολές προτίμησής του μόνο και μόνο επειδή συμπλήρωσε λανθασμένα το μηχανογραφικό του. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις υποψηφίων, που δεν γνώριζαν καλά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού, δεν το οριστικοποίησαν (το άφησαν δηλαδή στο πρόχειρο) με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να χάσουν ακόμη και την είσοδό τους σε υψηλόβαθμες σχολές, στις οποίες δικαιωματικά έμπαιναν λόγω της βαθμολογίας τους (σσ αυτό έγινε πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής της διάταξης για ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού).
Εξάλλου, απαιτείται μεγάλη προσοχή και στο ποια σχολή δηλώνεις κανείς πρώτη, δεύτερη, τρίτη στη σειρά, ενώ ο υποψήφιος που βρίσκεται πάνω από την «σπαζοκεφαλιά» του μηχανογραφικού θα πρέπει να γνωρίζει ποιες σπουδές οδηγούν σε επαγγέλματα με ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης, ή απλώς ποιες σπουδές δεν προσφέρουν καν επαγγελματικά δικαιώματα.
Προσοχή, λοιπόν, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και τα λάθη, άμα τη... απομακρύνσει εκ του ταμείου, δεν αναγνωρίζονται και ασφαλώς δεν διορθώνονται.
Το ΑΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο έμπειρους εκπαιδευτικούς, με μακρόχρονη πείρα στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, έναν από την ιδιωτική εκπαίδευση και έναν από τη δημόσια για συμβουλές προς τους υποψήφιους.
Ο καθηγητής Φυσικής, ιδιωτικής εκπαίδευσης Γιώργος Χατζητέγας, δηλώνει σχετικά με τις τάσεις των υποψηφίων αλλά -κυρίως- με τη νέα πραγματικότητα στην αγορά, έτσι όπως διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης:
«Στο "χρηματιστήριο" των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία 30 χρόνια ζήσαμε μεγάλες ανακατατάξεις. Στη δεκαετία του '80 είχαμε την έκρηξη της ζήτησης στις νεοσύστατες τότε σχολές της Κοινωνιολογίας με κριτήριο τον άμεσο διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση. Μια δεκαετία αργότερα ζήσαμε την αυξημένη ζήτηση των σπουδών στα τμήματα ΜΜΕ και στις δεκαετίες του '90 και του 2000 διαπιστώσαμε την άνοδο και την πτώση των βάσεων στα τμήματα της Χρηματοοικονομικής και της Πληροφορικής. Οι αλλαγές είναι απρόβλεπτες τις περισσότερες φορές. Όπως, για παράδειγμα, η μεγάλη ζήτηση των σπουδών της Παιδαγωγικής από το 2003 και εντεύθεν ως αποτέλεσμα της δημιουργίας του ολοήμερου σχολείου, η οποία διπλασίασε τις θέσεις απασχόλησης των δασκάλων. Η ανοδική πορεία της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών τερματίστηκε πέρυσι, καθώς είναι πια ολοφάνερες οι δυσκολίες απορρόφησης των νέων δασκάλων στη δημόσια εκπαίδευση».
Είναι γεγονός ότι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπως το ελληνικό, παράγονται πολύ περισσότεροι απ΄όσοι χρειάζονται γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, την ώρα, μάλιστα, που η αγορά παρουσιάζει μεγαλύτερη ζήτηση από την αντίστοιχη προσφορά σε επαγγέλματα σχετικά με πληροφορική, οικονομία, φοροτεχνικά, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό, διατροφή, προστασία του περιβάλλοντος και εναλλακτικές καλλιέργειες.
Η οικονομική ύφεση επέφερε ρεαλιστικές αλλαγές στον πίνακα των προτιμήσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε παραδοσιακές σχολές επαγγελματικής ασφάλειας και αποκατάστασης με το βλέμμα όχι πλέον στο δημόσιο αλλά στον ανταγωνιστικό και απαιτητικό ιδιωτικό στίβο. Οι γονείς που χρηματοδοτούν γενναία τις σπουδές των παιδιών τους αισθάνονται σήμερα αναγκασμένοι να τα προτρέψουν σε επιλογές σπουδών κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
«Οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές ακόμα και οι σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού» τονίζει ο κ.Χατζητέγας «θα προηγηθούν στις προτιμήσεις των υποψηφίων καθώς οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ο ανταγωνισμός όμως προβλέπεται μεγάλος, καθώς επίκειται σημαντική μείωση των εισακτέων στις παραπάνω σχολές. Οι υποψήφιοι καλούνται, μάλιστα, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο χωρίς να γνωρίζουν τον αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές. Όσοι πάντως επιλέξουν σχολές με "πηλίκιο" πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τις συνθήκες της εκπαίδευσης και των σπουδών, καθώς απαιτούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας με έμφαση στην πειθαρχία, την υπομονή και την αφοσίωση στα καθήκοντα, που απορρέουν από μια αυστηρή ιεραρχία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο από τη σχολή Ευελπίδων αποχωρούν, από το πρώτο τρίμηνο, σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 20% των επιτυχόντων. Τα ποσοστά αυτά είναι βέβαια σημαντικά μικρότερα στις υπόλοιπες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές».
Σε ό,τι αφορά τις «κλασικές» επιλογές, όπως είναι οι Νομικές, τα τμήματα της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας, οι Ιατρικές σχολές και οι υψηλόβαθμες σχολές του Πολυτεχνείου.
«Αυτές» λέει ο Γ. Χατζητέγας «θα παραμείνουν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων ανεξάρτητα από τη δυσκολία της επαγγελματικής αποκατάστασης, που παρατηρείται στους αποφοίτους μερικών εξ΄αυτών. Συγκεκριμένα, οι νομικές και ιατρικές σπουδές οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση, δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν δυνατά χαρτιά στην αγορά εργασίας και να παρουσιάζουν σε βάθος χρόνου ελάχιστα ποσοστά ετεροαπασχόλησης των αποφοίτων τους. Σταθερή αξία στην αγορά εργασίας είναι οι σπουδές του Πολυτεχνείου και παρά την κρίση ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα πάψει ποτέ να δίνει δουλειά στους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Ηλεκτρολόγους και τους Μηχανολόγους, ειδικότητες που αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση με την ανάκαμψη της Οικονομίας. Η μείωση της ζήτησης των παιδαγωγικών σπουδών αναμένεται να δώσει οριακή αύξηση των βάσεων στις Φιλολογικές Σχολές και στις Σχολές της Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου».
Με βάση τεκμηριωμένες έρευνες, το ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο, δεν θα υπερβαίνει στο άμεσο μέλλον το 5%. Με αυτό το δεδομένο οι νέοι στρέφονται σε σπουδές, που δίνουν δουλειά στη δυναμική ιδιωτική αγορά εργασίας.
«Οι οικονομικές σπουδές, τα χρηματοοικονομικά, τα λογιστικά και οι σπουδές της Εμπορίας, της Διαφήμισης και του Marketing» υποστηρίζει ο κ.Χατζητέγας αποτελούν σταθερό ζητούμενο της αγοράς εργασίας. Σταθερή αξία αποτελούν και οι σπουδές της Διοίκησης με πολλές νέες αναδυόμενες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics). H εποχή της ποιοτικής τυποποίησης όλων των αγαθών και των υπηρεσιών απαιτεί επιστήμονες με εξειδίκευση στη δημιουργία προτύπων ποιότητας. Εδώ απαιτούνται συνήθως διαθεματικές σπουδές, οι οποίες συνδυάζουν τη Διοίκηση και τη Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων με τη Μηχανολογία, την Τεχνολογία Τροφίμων και τις σπουδές στην εκπαίδευση ενηλίκων γενικότερα.
Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, ιδίως σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων αποτελούν τις νέες προτιμήσεις των υποψηφίων. Το κανάλι του Ίντερνετ αποδεικνύεται πλέον ο νέος χώρος μιας νέας οικονομίας. Ήδη, αναπτύσσονται επιχειρήσεις μικρών επενδύσεων και μεγάλων αποδόσεων στις υπηρεσίες του διαδικτύου. Η διακίνηση αγαθών, πληροφοριών και υπηρεσιών γίνεται με τεράστιες οικονομίες κλίμακος, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο γενικεύεται. Η πληροφορική συνδυάζεται με την οικονομία και στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων υπάρχουν πολλές σχολές με ανάλογα προγράμματα σπουδών. Συνδυάζεται ακόμη και με τη γενετική και τη ρομποτική, δημιουργώντας νέες επιστήμες βιοπληροφορικής, οι οποίες βρίσκονται στο μηχανογραφικό των υποψηφίων».
Ωστόσο, τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες αποτελούν διαχρονικά «αθάνατες» επιστήμες, καθώς οδηγούν σε πολλές κατευθύνσεις και όχι μόνο στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή των μαθηματικών σπουδών είναι οι σπουδές Στατιστικής και Αναλογιστικής, που συνδυάζονται με πολλούς τομείς της επιστήμης και της οικονομίας. Σε αυτό συμφωνούν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και πολλοί επιτυχημένοι επαγγελματίες.
«Οι αναλογιστές είναι εξαιρετικά επίκαιροι» λέει ο Γ. Χατζητέγας «καθώς σχεδιάζουν ασφαλιστικά προγράμματα για λογαριασμό κοινωνικών ομάδων και επαγγελματιών, αλλά και για λογαριασμό πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι σπουδές της Στατιστικής στον σύγχρονο κόσμο οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς κάθε πτυχή της Οικονομίας και των Επιστημών απαιτεί γνώστες της Στατιστικής και της Πληροφορικής.
Τα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου από τη Νοσηλευτική μέχρι την Εργοθεραπεία και τα Ιατρικά Εργαστήρια, δίνουν, και θα εξακολουθούν να δίνουν, διέξοδο στην αγορά εργασίας παρά την κρίση, η οποία περιορίζει θεαματικά τις θέσεις απασχόλησης στην Υγεία, καθώς οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνονται διαρκώς.
Το στερεότυπο ΑΕΙ - ΤΕΙ σε ό,τι αφορά την αξία των σπουδών είναι πλέον σε δεύτερη μοίρα. Οι υποψήφιοι πρέπει να διερευνήσουν με μεγάλη προσοχή τα επαγγελματικά δικαιώματα, που εξασφαλίζουν οι προπτυχιακές σπουδές. Υπάρχουν ομότιτλες σχολές με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών και διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους και υπάρχουν σχολές γενικού ενδιαφέροντος χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα».
Σημειώνεται, πάντως, ότι το μηχανογραφικό δελτίο έχει επιλογές για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια και η συμπλήρωσή του είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή λήψη απόφασης με επίγνωση όλων των λεπτομερειών και των παραμέτρων.
Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου προϋποθέτει καλή γνώση, εκ μέρους των υποψηφίων, των σχετικών τεχνικών λεπτομερειών. Κυρίως, όμως, εξαρτάται από την ολοκληρωμένη εικόνα που έχουν για τις, προς επιλογή, σχολές και τα συνδεόμενα με αυτές επαγγέλματα, καθώς και τον βαθμό αυτογνωσίας, που διαθέτουν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν αναγκαίο να συμβουλευθούν οι υποψήφιοι τους καθηγητές τους στο σχολείο, τα φροντιστήρια, τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού, για να μάθουν τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για μια «σοφή» συμπλήρωση του δύσκολου «σταυρόλεξου», που λέγεται μηχανογραφικό. Ιδιαίτερη προσοχή, λοιπόν, για τα στοιχειώδη. Για παράδειγμα, ο τίτλος μιας σχολής, ή ενός τμήματος, δεν είναι απολύτως αντίστοιχος με το περιεχόμενο των σπουδών και κυρίως με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που εξασφαλίζουν.
Ο κ.Χατζητέγας επισημαίνει ότι «απαιτούνται επιλογές ασφαλείας, γιατί οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι διαφοροποιημένες από τις περσινές. Η συμπλήρωση με αποκλειστικό κριτήριο την φθίνουσα σειρά των βάσεων του προηγούμενου έτους είναι λαθεμένη και επικίνδυνη. Όταν μάλιστα λέμε "επιλογές ασφαλείας" εννοούμε την επιλογή σχολών και τμημάτων με πολύ περισσότερα αλλά και αρκετά λιγότερα μόρια από αυτά που έχουμε συγκεντρώσει».
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Ο καθηγητής Μαθηματικών σε δημόσιο σχολείο, με μεγάλη εμπειρία στις πανελλαδικές εξετάσεις, Στράτος Στρατηγάκης, παραθέτει τις πιο συχνές ερωτήσεις των τυποψηφίων και δίνει άμεσα τις απαντήσεις. Διαβάστε με προσοχή:
* Πότε κατατίθεται το Μηχανογραφικό;
Μέχρι τις 5 Ιουλίου.
* Πού κατατίθενται τα Μηχανογραφικά και ποια άλλα δικαιολογητικά πρέπει να έχω;
Το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται στο σπίτι μόνο μέσω Ίντερνετ. Όσοι δεν έχουν υπολογιστή, μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές του σχολείου τους, όσο αυτοί είναι ανοιχτοί ή οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή που έχει σύνδεση στο Ίντερνετ, ακόμη και από Ίντερνετ καφέ.
* Ανήκω σε ειδική κατηγορία. Πώς θα το δηλώσω; Τι πρέπει να προσέξω;
Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Είναι αυτόματα περασμένη η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκες.
* Τι σημαίνει δηλώνω ένα Τμήμα;
Σημαίνει ότι γράφεις στο Μηχανογραφικό Δελτίο δίπλα στο συγκεκριμένο Τμήμα έναν αύξοντα αριθμό, που δείχνει τη σειρά προτίμησής σου, π.χ. 1,2,3 κ.λπ.
* Αν έχω 17.900 μόρια περνάω στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης έτσι κι αλλιώς.
Πρέπει να το έχεις δηλώσει και να μην έχεις δηλώσει άλλο χαμηλότερο Τμήμα, πριν το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, γιατί δεν μπορείς να περάσεις σε Τμήμα που δεν έχεις δηλώσει στο Μηχανογραφικό σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι βάσεις που κοιτάζεις είναι οι … περσινές. Αν ανέβουν οι βάσεις, μπορεί να μην πετύχεις σ' αυτή τη σχολή.
* Μπορώ από τη Θεωρητική κατεύθυνση να μπω σε Τμήματα Πληροφορικής που ανήκουν στο 4ο Πεδίο;
Βεβαίως, αρκεί να έχεις εξεταστεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Θα έχεις λιγότερα μόρια απ' ό,τι στο 1ο πεδίο, μπορεί όμως να αρκούν για την εισαγωγή σου. Κάτι άλλο που πρέπει να συνυπολογίσεις σ' αυτή την περίπτωση, είναι η επιπλέον προσπάθεια να καλύψεις τις γνώσεις που σου λείπουν, μια και δεν έχεις παρακολουθήσει τη Θετική ή Τεχνολογική Κατεύθυνση. Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, αν είσαι αποφασισμένος. Μπορείς, επίσης, να περάσεις στο τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, που σου δίνει, από το 2010, τα επαγγελματικά δικαιώματα του καθηγητή Πληροφορικής.
* Μπορώ να δηλώσω σχολές του 5ου πεδίου, χωρίς να έχω εξεταστεί Πανελληνίως στο Μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας;
Δυστυχώς, όχι. Για να δηλώσεις τα τμήματα ενός πεδίου πρέπει να έχεις εξεταστεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ή να δήλωσες ότι θα εξεταστείς και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου ή και στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας, που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, αν δεν έχεις διδαχτεί τα μαθήματα κατεύθυνσης, που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, που διάλεξες.
* Θα έχω άλλα μόρια για τις σχολές των Πολιτικών Μηχανικών και άλλα για την Αρχιτεκτονική;
Ακριβώς. Στην Αρχιτεκτονική θα έχεις τα μόρια του 4ου πεδίου συν τα μόρια του ειδικού μαθήματος. Το άριστα σ' αυτή την περίπτωση είναι τα 24.000 μόρια.
* Αν έχω εξεταστεί σε δύο ξένες γλώσσες, ποιος βαθμός λαμβάνεται υπόψη για την εισαγωγή σε τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις 4 ξένες γλώσσες;
Λαμβάνεται υπόψη η ξένη γλώσσα, στην οποία πήρες το μεγαλύτερο βαθμό.
* Έχω δηλώσει ως 15η επιλογή το τμήμα Μαθηματικών Θεσσαλονίκης. Αν κάποιος άλλος υποψήφιος το έχει δηλώσει ως 1η επιλογή ευνοείται;
Ευνοείται από τους δύο εκείνος που έχει περισσότερα μόρια. Αν εσύ έχεις τα περισσότερα μόρια από τον άλλον υποψήφιο, εσύ θα πάρεις τη θέση.
* Θέλω να δηλώσω το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνεται στο 1ο και το 2ο Πεδίο. Έχω διαφορετικό αριθμό μορίων στα δύο αυτά πεδία. Τι γίνεται σ' αυτήν την περίπτωση; Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα κοινά τμήματα σε δύο πεδία;
Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει μία βάση, παρ' ό,τι ανήκει και στα δύο πεδία. Αν δηλώσεις και τα δύο πεδία (πράγμα σπάνιο), τότε θα χρησιμοποιηθούν τα μόρια από το πεδίο στο οποίο έχεις καλύτερες επιδόσεις, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο το δήλωσες. Αν δήλωσες το ένα μόνο από τα δύο πεδία, στα οποία περιλαμβάνεται, τότε θα χρησιμοποιηθούν τα μόρια αυτού του πεδίου και όχι του πεδίου, στο οποίο δεν το δήλωσες.
* Θέλω να δηλώσω τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, αλλά δεν έχω κάνει αίτηση και δήλωση προτίμησης τον Φεβρουάριο, ούτε την αίτηση στις σχολές τον Απρίλιο. Μπορώ να τις δηλώσω τώρα;
Δυστυχώς όχι.
* Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας με άλλους υποψηφίους;
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στην τελευταία θέση εισακτέων κάποιου τμήματος, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης και, αν υπάρχει και εδώ ισοβαθμία, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες, ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε το συγκεκριμένο τμήμα ο καθένας από τους ισοβαθμούντες. Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειράν κριτήριο μόνο στις στρατιωτικές και αστυνομικές Σχολές.
* Με τα μόρια που έχω, εισάγομαι σε πολλές σχολές. Σε ποια τελικά θα περάσω;
Από όλες τις σχολές τη βάση των οποίων «πιάνεις», θα περάσεις σ' αυτήν που έχεις δηλώσει πρώτη στο Μηχανογραφικό σου.
* Αν κάνω λάθος αριθμητικό στη δήλωση, δηλαδή δηλώσω δύο φορές τον αριθμό 2 ή παραλείψω τον αριθμό 3, τι γίνεται;
Τα λάθη αυτά τα βρίσκει ο υπολογιστής την ώρα που καταχωρούνται οι προτιμήσεις σου, οπότε διορθώνονται αυτόματα. Ο υπολογιστής εντοπίζει το λάθος και σου προτείνει την αυτόματη αρίθμηση.
* Πώς ξέρω ότι πράγματι οι σχολές δηλώθηκαν με τη σειρά που ήθελα;
Παίρνεις αντίγραφο της δήλωσής σου από τον υπολογιστή, μόλις γίνει η προσωρινή αποθήκευση, το οποίο πρέπει να ελέγξεις σχολαστικά για τυχόν λάθη και άλλο όταν γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού. Μετά την οριστικοποίηση κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.
ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ
Ο Στράτος Στρατηγάκης έχει συγκεντρώσει αυτά τα συνήθη λάθη και τα απαντά.
* Θέλω να περάσω σε ΑΕΙ, γιατί είναι καλύτερα από τα ΤΕΙ.
Αυτό δεν είναι γενικά σωστό. Εξαρτάται από τις σχολές ή τμήματα που συγκρίνουμε. Μπορεί ένα ΑΕΙ να μην έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ένα ΤΕΙ να έχει άριστες. Εξαρτάται από το αντικείμενο σπουδών κι όχι από το αν είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα δηλώσω όλες τις σχολές.
Έτσι συνήθως περνάς σε μια σχολή που δε σ' αρέσει, γιατί δε γίνεται να σου αρέσουν όλες οι σχολές. Το σωστό είναι να δηλώσεις σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, ώστε να πετύχεις σε κάποια ό,τι κι αν συμβεί με τις βάσεις. Δήλωσε όμως, από κάθε κλάση των βάσεων, μόνο όσες σου αρέσουν.
* Έχω 16.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε σχολή που είχε 15.995 μόρια.
Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ακόμη και 5.000 μόρια πάνω ή κάτω.
* Δυστυχώς, δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω Πανελλήνιες Εξετάσεις του χρόνου, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στο Μηχανογραφικό.
Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα φτιάξεις σωστά το Μηχανογραφικό σου, τον Σεπτέμβριο θα δεις σε ποια σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στην σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις να ξαναδώσεις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
* Επειδή έχω λίγα μόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω σε καλή Σχολή.
Πρόσεξε τα μικρά διαμάντια που υπάρχουν με χαμηλή βάση, πολύ κάτω από τα 10.000 μόρια, και έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές. Συνήθως είναι ΤΕΙ σε μικρές επαρχιακές πόλεις, τα οποία έχουν θετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά χαμηλή ζήτηση γιατί είναι απομακρυσμένα.
* Αφού δεν μπορώ να «πιάσω» ΑΕΙ, θα δηλώσω μόνο ΤΕΙ. Αν τα προτάξω, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω.
Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της σχολής, παρά μόνο στις στρατιωτικές και αστυνομικές και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχεις βάλει πρώτη ή δέκατη τη σχολή, αλλά μόνο αν έχεις τα μόρια για να εισαχθείς και δεν έχεις βάλει άλλη σχολή με λιγότερα μόρια πριν από αυτήν.
* Ευτυχώς πήγα καλά κι έτσι δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου ΤΕΙ.
Το σωστό είναι να δηλώσεις και ΤΕΙ, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τις βάσεις, που κάθε χρόνο αυξομειώνονται. Ειδικά φέτος, που έχουμε ανακατανομή των εισακτέων σε βάρος των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διαμόρφωση των βάσεων. Μη ρισκάρεις, λοιπόν.
* Οι καλές σχολές έχουν υψηλή βάση. Οι σχολές με χαμηλή βάση δεν είναι καλές.
Οι βάσεις εκφράζουν την προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων κάθε σχολής. Αν μια σχολή έχει λίγες σχετικά θέσεις, αλλά τη δηλώνουν πολλοί υποψήφιοι, τότε έχει υψηλή βάση. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές ή ότι εσένα σου αρέσει.
* Τελικά, οι σχολές με επαγγελματικές προοπτικές είναι οι σχολές της πληροφορικής. Αυτές θα δηλώσω.
Και οι απόφοιτοι πληροφορικής έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα εύρεσης εργασίας. Γι αυτό να τις δηλώσεις μόνον αν σου αρέσουν οι υπολογιστές. Αν δεν σου αρέσουν και περάσεις σε μια σχολή Πληροφορικής, θα γίνεις κακός επαγγελματίας και θα είσαι από τους άνεργους πτυχιούχους Πληροφορικής.
* Πήγα πιο καλά απ' ό,τι περίμενα. Αντί για Οικονομικά θα δηλώσω Ιατρική.
Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζεις στόχο. Για άλλη σχολή πήγαινες κι αλλού θα βρεθείς. Μήπως ήθελες εξαρχής Ιατρική, αλλά δεν το έλεγες, γιατί ήταν άπιαστο όνειρο; Σε αυτή την περίπτωση καλά κάνεις να δηλώσεις την Ιατρική. Αν όμως σου προέκυψε τώρα, από την πίεση του κοινωνικού περίγυρου για να μην πάει «χαμένο» το 19, τότε κάνεις λάθος επιλογή.
* Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν πέρασα. Γιατί;
Μπορεί να μην το είχες δηλώσει. Δεν γίνεται να περάσεις σε ένα τμήμα που δεν έχεις δηλώσει. Μπορεί να είχες δηλώσει πριν ένα άλλο τμήμα με χαμηλότερη βάση και να πέρασες σ' αυτό. Μπορεί να δήλωσες μόνο υψηλόβαθμα τμήματα και να μην πέρασες πουθενά.
ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Ο Γιώργος Χατζητέγας δίδει έναν απλό και εύχρηστο οδηγό για την καλύτερη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:
* Θεωρούμε ως υπόθεση εργασίας ότι έχουμε συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων π.χ. 20.000 μόρια. Σας υπενθυμίζουμε ότι έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από την μια χρονιά στην άλλη. Τα τμήματα της Παιδαγωγικής την πρώτη χρονιά της θεαματικής τους έκρηξης ανέβηκαν κατά 2.500 μόρια, λόγω της ξαφνικής και μεγάλης ζήτησής τους.
* Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης), είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης), είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
* Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
* Ιεραρχούμε τις σχολές της κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1,2,3,… Έτσι εάν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ θα έχουμε τις σχολές Α1,Α2,…Α10,Β11,Β12,…,Β20,Γ21,Γ22,…,Γ30.
* Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός, ο οποίος είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή, αποτελεί τη σειρά προτίμησης, με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.
Τα «πονηρά» σημεία
* Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή δεν είναι οπωσδήποτε και η «καλύτερη».
* Να έχουμε υπόψη μας ότι οι σχολές με ειδικό μάθημα, έχουν βαθμούς πρόσβασης αρκετά χαμηλότερους από αυτούς για τους οποίους μας προδιαθέτουν οι βαθμοί εισαγωγής (έτσι π.χ. η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης είχε βάση το 2011 21.167 μόρια αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης 18,58, ενώ οι Ναυτιλιακές Σπουδές του Πειραιά είχαν βάση το 2011 17.113 μόρια, αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης 15,59.
* Προσέχουμε τις κοινές σχολές των διαφόρων επιστημονικών πεδίων και τις δηλώνουμε από το πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια. Για παράδειγμα, το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που είναι κοινό τμήμα του 1ου και 5ου επιστημονικού πεδίου πρέπει να δηλωθεί από υποψήφιο που έχει πρόσβαση και στα δύο πεδία από εκείνο το πεδίο στο οποίο έχει τα περισσότερα μόρια.
* Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και φέτος στις σχολές του Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθώς απαιτείται ξεχωριστή αίτηση (http://www.ucy.ac.cy). Για τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου οι βάσεις εισαγωγής είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χαμηλές και επειδή λειτουργεί σύστημα επιλαχόντων είναι δυνατόν να εισαχθεί κάποιος με σχετικά μικρό βαθμό πρόσβασης. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των υποψηφίων η υψηλή ποιότητα των κυπριακών Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης στη Μεγαλόνησο είναι απολύτως αντίστοιχο με εκείνο μιας πόλης στην ελληνική περιφέρεια.
ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχουν έξυπνες επιλογές, ακόμη και αν η βαθμολογία ενός υποψήφιου είναι χαμηλή και -κατά πάσα πιθανότητα- δεν τη θεωρεί «κλειδί» για να ανοίξει μια «καλή σχολή». Αυτές οι επιλογές, όπως τις δίνει ο Γ. Χατζητέγας, είναι:
Όσοι από τους υποψήφιους έχουν πετύχει υψηλές επιδόσεις διαθέτουν ασφαλώς άνεση σχετικά με το πόσες και ποιες σχολές θα επιλέξουν. Όσων όμως οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες των προσδοκιών τους, μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα που οδηγούν σε επαγγελματικές ενασχολήσεις ανάλογες των επιθυμιών και των ονείρων τους. Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις:
* Στα επόμενα χρόνια, όταν οι σημερινοί υποψήφιοι βρεθούν στην αγορά εργασίας, θα υπάρχει πλήρης ταύτιση των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε προγράμματα σπουδών, διδακτικό προσωπικό και επαγγελματικά δικαιώματα.
* Χαμηλόβαθμα σημερινά ΤΕΙ θα έχουν υπερκεράσει αρκετά ΑΕΙ στην ενιαία κλίμακα αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* Αρκετοί υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν σχολές με πολύ καλές προοπτικές, εφόσον βέβαια σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα τους και από «μη συμβατά» επιστημονικά πεδία, παρά την απώλεια του 7% στα μόρια τους. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος της Θεωρητικής κατεύθυνσης με μόρια εισαγωγής κοντά στα 10.500 δύσκολα θα βρει σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Αν επομένως έχει πρόσβαση στο 3ο ή 4ο ή 5ο επιστημονικό πεδίο μπορεί να αναζητήσει αξιόπιστες λύσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ αυτών των επιστημονικών πεδίων.
* Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια π.χ. μπορεί ένας υποψήφιος να μην εξασφαλίσει εισαγωγή σε ένα υψηλόβαθμο τμήμα Διοίκησης ή Λογιστικής, υπάρχουν όμως αντίστοιχα χαμηλόβαθμα ΑΤΕΙ στο κέντρο και στη περιφέρεια που οδηγούν σε ανάλογο επαγγελματικό περιβάλλον. Ανάλογα ισχύουν και για πολλές σχολές που έχουν σχέση με τις Κατασκευές, τη Μηχανολογία και την Ηλεκτρολογία.
«Λεπτομέρειες» που αξίζουν προσοχή:
* Οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως λογιστές, ύστερα από διετή άσκηση.
* Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο εξασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των οικονομολόγων.
* Το τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙ της Αθήνας είναι το πρώτο τμήμα ΑΤΕΙ που υποδέχεται με κατατακτήριες εξετάσεις αποφοίτους ΑΕΙ.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).
* Τα τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου διαφέρουν στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι του τμήματος στο Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση «Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν πλέον να διοριστούν ως φιλόλογοι.
* Μπορεί κάποιος να περάσει σε Οικονομικό τμήμα χωρίς να εξεταστεί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Τα τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας ανήκουν και στο 4ο πεδίο οι απόφοιτοι τους όμως εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, κάτι που συμβαίνει και με τους απόφοιτους του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο πεδίο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που βρίσκεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
* Τμήματα με σύγχρονο σχεδιασμό και ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών συμβατό με την αγορά εργασίας περνούν συνήθως απαρατήρητα. Ενδεικτικά αναφέρονται: Το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επιστήμης Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα τη Κέρκυρα, το τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, τα τμήματα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα το Κιλκίς, το τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου με έδρα τη Καρδίτσα.
Τελευταίες συμβουλές: Οι υποψήφιοι κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου η οποία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά θα πρέπει να προσέξουν όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και κυρίως, να ολοκληρώσουν την υποβολή με οριστικό τρόπο. Περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι το 2011 είχαν συμπληρώσει το μηχανογραφικό στις πρόχειρες προκαταρκτικές διαδικασίες, χωρίς όμως να το υποβάλλουν οριστικά. Είναι περιττό ίσως, αλλά χρήσιμο, να υπογραμμισθεί ότι δεν ισχύουν οι μετεγγραφές, και τα παιδιά των τρίτεκνων, των πολύτεκνων και κάποιων κοινωνικών κριτηρίων, τα οποία είχαν παλαιότερα το προνόμιο αυτό, διαγωνίζονται με το πλεονέκτημα της ένταξής τους στις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων.
Διαβάστε περισσότερα...
Οι σιαμαίες αδελφούλες που ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Γεννήθηκαν ενωμένες και παραμένουν ενωμένες, στην ψυχή και στο σώμα. Οι 12χρονες σιαμαίες αδελφές Κάρμεν και Λουπίτα Αντράντε, μοιράζονται τα περισσότερα ζωτικά όργανα. Είναι ενωμένες στη βάση του κορμού.
Η συγκινητική ιστορία τους ξεκίνησε το 2000 στο Μεξικό. Κάποιοι γιατροί είπαν στους γονείς τους ότι τα κοριτσάκια ήταν καταδικασμένα. Όμως, η Κάρμεν και η Λουπίτα διέψευσαν τους πάντες και, όχι μόνο επέζησαν, αλλά είναι πολύ δραστήριες και ευτυχισμένες.
Το 2002, μετανάστευσαν με την οικογένειά τους στις ΗΠΑ. Πήραν ειδική βίζα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη ιατρική περίθαλψη.
Όταν έμαθαν ότι η μητέρα τους ήθελε να τις διαχωρίσουν, αναρωτήθηκαν: «γιατί να θέλουν να μας κόψουν στα δύο;». Τελικά, οι γιατροί είπαν ότι ο διαχωρισμός τους θα ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη για μία από τις δύο και έτσι η επέμβαση δεν έγινε ποτέ.
Τα δύο κορίτσια έχουν αρκετά προβλήματα υγείας, όμως κανένα από αυτά δεν απειλεί τη ζωή τους και έχουν πολλές πιθανότητες να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα.
Πηγαίνουν σε κανονικό σχολείο και κάνουν γυμναστική. Όταν τις ρωτούν πώς νιώθουν που είναι ενωμένες, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Μας αρέσει!». Όσο για τα παράξενα βλέμματα που προσελκύουν, έχουν βρει τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουν: «αν μας κοιτούν σαν να είμαστε τέρατα, κάνουμε κι εμείς το ίδιο! Τους κοιτάμε σαν να είναι τρελοί!».
Το 2009, τις γνώρισε η φωτογράφος Άναμπελ Κλαρκ και από τότε, καταγράφει την παράδοξη ζωή τους με τον φωτογραφικό της φακό. Τα κορίτσια τη θεωρούν φίλη τους και αγαπούν τη δουλειά της. Η Άναμπελ εξέθεσε τις φωτογραφίες τους στη Νέα Υόρκη και η ανταπόκριση του κοινού ήταν αναπάντεχη. «Οι επισκέπτες έρχονταν και μου έλεγαν ότι, μέσα από τις φωτογραφίες έβλεπαν δύο διαφορετικά άτομα και όχι δύο σιαμαία αδελφάκια», λέει η φωτογράφος.
Διαβάστε περισσότερα...
Τα απαγορευμένα μπορεί να φανούν ωφέλιμα.
Παραδοσιακά, οι δελεαστικές τροφές θεωρούνται και «ανθυγιεινές» και κατ' επέκταση «απαγορευμένες» σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμα και τα πιο «ανθυγιεινά» τρόφιμα μπορεί να κρύβουν πολλές αρετές, καθώς περιέχουν ωφέλιμα συστατικά. Ας δούμε ποιες λιχουδιές μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.
Αυγά
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται μία πλήρης και απαραίτητη τροφή για τα νήπια και τα παιδιά. Κι αυτό, γιατί στον κρόκο του περιέχονται οι απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), ενώ τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Επίσης, τα αυγά προκαλούν γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα στο επόμενο γεύμα η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται να είναι μικρότερη. Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες δεν περιορίζουν την κατανάλωση αυγών όπως παλιότερα αλλά αποτρέπουν μόνο την υπερβολική κατανάλωσή τους (>8/βδομάδα). Το βραστό αυγό είναι χορταστικό με μόνο 80 θερμίδες και γι’ αυτό αποτελεί ένα ιδανικό πρωινό.
Βοδινό κρέας
Το βοδινό κρέας ανήκει στα κόκκινα κρέατα που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότ είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, το άπαχο βοδινό κρέας μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ επιπρόσθετα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Το βοδινό κρέας όπως και τα αυγά, μπορούν να κρατήσουν το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Για τη σωστή κατανάλωσή του, επιλέξτε άπαχα κομμάτια. Η συνολική ποσότητα ψημένου κρέατος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος της παλάμης σας.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά, εδώ και χρόνια ανήκουν στα παρεξηγημένα τρόφιμα, ειδικά στο πλαίσιο μιας δίαιτας. Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν περισσότερο από τα υπόλοιπα υδατανθρακούχα τρόφιμα, αφού δίνουν -ως υδατάνθρακες- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκείνο που καθιστά τις μακαρονάδες θερμιδική «βόμβα» για τη σιλουέτα και την υγεία είναι οι παχυντικές σάλτσες, ειδικά αυτές που περιέχουν κρέμα γάλακτος, τυριά και αλλαντικά. Μια σκέτη μερίδα ζυμαρικά με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λαχανικά ή με λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, δεν αποτελεί παχυντικό πιάτο. Για ακόμη πιο υγιεινό γεύμα προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία βοηθούν στην μείωση του βάρους και στην διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ποπ κορν
Μία τροφή που μπορεί να καλύψει την λιγούρα για πατατάκια και άλλα σνακ που στοιχίζουν θερμίδες! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά οπότε θα μπορούσε να καταναλωθεί μέσα στην ημέρα σαν χορταστικό σνακ. Αυτό που θα ανέβαζε το θερμιδικό περιεχόμενο των ποπ κορν αλλά και θα υποβάθμιζε την θρεπτική τους αξία είναι η προσθήκη βουτύρου και αλάτιου. Μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα...δοκιμάστε τα!
Ξηροί καρποί
Είναι μία έξυπνη επιλογή για τα ενδιάμεσα γεύματά σας, μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Περιέχουν λίγο περισσότερες θερμίδες, αλλά έχουν πολύ καλή θρεπτική αξία ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Καφές
Ο καφές έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βλαβερές επιδράσεις στα νεύρα και στο στομάχι. Κάτι τέτοιο όμως, αφορά υπερκαταναλώσεις ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση. Επίσης, έχουν υπάρξει συσχετίσεις για προστατευτική του δράση στην εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Θα πρέπει τέλος να έχετε στο νου σας ότι η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας γάλακτος ή σαντιγής αυξάνει την θερμιδική πυκνότητα του ροφήματος και είναι δυνατόν να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Σοκολάτα
Όταν ήμασταν μικροί, οι σοκολάτες στο σπίτι ήταν πάντα κρυμμένες, γιατί όλοι μας έλεγαν ότι τα γλυκά μας κάνουν κακό. Αυτό όμως γινόταν επειδή δεν υπήρχε μέτρο στην κατανάλωσή της. Μεγαλώνοντας, μάθαμε ότι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει καλό. Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας που υπάρχουν στο κακάο, οι πολυφαινόλες, έχουν συνδεθεί με πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στην υγεία. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δύο συστατικά που υποστηρίζεται ότι διεγείρουν την έκκριση των «ορμονών της ευτυχίας», όπως τη σεροτονίνη και γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν αντίδοτο κατά της μελαγχολίας. Αν ωστόσο δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή της μπορεί κάλλιστα να προσθέσει περιττές θερμίδες. Μία ποσότητα των 30γρ./ημέρα μπορεί να αποτελεί μέρος ένος υποθερμιδικού διαιτολογίου για να μην στερείστε σε γεύση.
Κακές τροφές σε σωστές μερίδες
Κάθε τρόφιμο προσδίδει στον οργανισμό τα θετικά στοιχεία του, όταν δεν γίνεται κατάχρησή του. Έτσι, δεν είναι τα παρεξηγημένα τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους. Γι’ αυτό μια καλύτερη στρατηγική, για να καταφέρετε να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές, είναι να θέσετε όρια στην ποσότητα κατανάλωσης των τροφίμων. Όπως λέει και το αρχαίο ρητό, «παν μέτρον άριστον».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Για το κοινωνικό ιατρείο της πόλης.
Στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λαμίας θα συγκεντρώνονται το πρωί του Σαββάτου από τις 11 μέχρι τη 1, φάρμακα για το κοινωνικό ιατρείο, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα στο κτίριο του Γ΄ΚΑΠΗ στην οδό Τυμφρηστού.
Τα φάρμακα θα πρέπει να μην λήγουν άμεσα, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να βρεθούν στο κέντρο της πόλης, μπορούν να δώσουν τα φάρμακα που διαθέτουν στους εφημέριους των ενοριών τους, ή στα κοντινά ΚΑΠΗ της περιοχής τους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμά της μετά από 9 χρόνια έρευνας.
Περίπου 10.000 γονίδια περισσότερα από τον άνθρωπο έχει η ντομάτα, της οποίας το γονιδίωμα αποκωδικοποιήθηκε έπειτα από εννέα χρόνια επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη παράλληλα σε 14 χώρες.
Και ενώ οι ειδικοί περίμεναν να ανακαλύψουν γρήγορα τα μυστικά της γεύσης, της οσμής αλλά και των ιδιοτήτων της, η ντομάτα εμφανίστηκε με 31.760 γονίδια!
Μάλιστα, δεν ανέλυσαν μόνο μία ποικιλία ντομάτας, αλλά δύο, αυτή της καλλιεργούμενης ποικιλίας Heinz 1706 που χρησιμοποιείται στην κέτσαπ, καθώς και μιας άγριας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως με την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος θα καταφέρουν να δημιουργήσουν νέου τύπου ντομάτες. Τα νέα χαρακτηριστικά που θα αναζητήσουν στις γενετικές ρίζες του λαχανικού θα σχετίζονται με τη γεύση, την οσμή αλλά και την ανθεκτικότητα του φυτού.
Ετσι, οι ειδικοί εκτιμούν πως με την ανάγνωση του γονιδιώματος θα επιτύχουν νέες συμβατικές τεχνικές διασταύρωσης και αναπαραγωγής, από όπου θα προκύψουν νέες ποικιλίες ντομάτας. Παράλληλα, θα μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για παρασιτοκτόνα.
Από το 2003 που είχε ξεκινήσει η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της ντομάτας έως το 2008, τα δεδομένα που προέκυπταν δεν είχαν συνοχή. Ετσι η ερευνητική ομάδα εκμεταλλεύτηκε τη νέα τεχνολογία αποκωδικοποίησης με υπερσύγχρονους υπολογιστές και προγράμματα, ώστε να επιταχύνει το έργο της ανάγνωσης.
«Τώρα που γνωρίζουμε αναλυτικά τη λειτουργία του κάθε γονιδίου της ντομάτας, ελπίζουμε να καταφέρουμε να στοχεύουμε στα γονίδια που ελέγχουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, αφήνοντας ανέπαφα τα γονίδια που προκαλούν τη γεύση.
Υπολογίζουμε ότι σε τρία με πέντε χρόνια θα έχουμε ντομάτες με μεγάλη διάρκεια ζωής, οι οποίες θα αποκτούν πολύ σκούρο κόκκινο χρώμα, θα είναι γεμάτες ωφέλιμα συστατικά και πιο γευστικές», εξηγεί ο καθηγητής Γκράχαμ Σέιμουρ από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Πηγή: http://tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Ομόφωνα ενέκρινε τον επαναπροσδιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για το μειωμένο τιμολόγιο 50% της Ύδρευσης – Αποχέτευσης στις κατηγορίες ΑΜΕΑ και Πολυτέκων η ΔΕΥΑΤ έπειτα από διαλογική συζήτηση του Δ.Σ. Ειδικότρα:
Α. Άτομα με ειδικές ανάγκες(Α.Μ.Ε.Α)
1. Βεβαίωση – πιστοποίηση για αναπηρία από 80% και πάνω (εκ γενητής ή επίκτητη)
2. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας χορηγουμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο
3. Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους (δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 €)
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 όπου θα δηλώνεται η διεύθυνση, ο ιδιοκτήτης και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή
5. Απόκομμα λογ/σμού (εξοφλημένο για το διαμέρισμα που κατοικεί)
Β. Πολύτεκνοι
1. Βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολυτέκνων
2. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας χορηγουμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 όπου θα δηλώνεται η διεύθυνση, ο ιδιοκτήτης και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή
5. Λογαριασμό ΄Υδρευσης - Αποχέτευσης
Διαβάστε περισσότερα...
Τον καθημερινό τους ανήφορο τραβούν τα άτομα με αναπηρία στο νομό Ρεθύμνου, που η οικονομική δυσχέρεια τους έχει φέρει σε απόγνωση.
Η πληρωμή του τελευταίου επιδόματος καθυστερεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού ο έλεγχος και η τελική κατάρτιση του μητρώου μετά την απογραφή δεν έχει ολοκληρωθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος του σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης μετέφερε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικαιούχοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις καθημερινές τους ανάγκες.
«Πριν από 10 μέρες μίλησα με το δήμαρχο, έδωσε εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε στα μέσα Ιουνίου να πληρωθούν τα επιδόματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτοιμο ακόμα το μητρώο και μάλλον είμαστε ακόμα πολύ μακριά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν άμεσα χρήματα οι δικαιούχοι, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί εκτός από το γεγονός ότι μας βομβαρδίζουν στα τηλέφωνα, έρχονται στα γραφεία μας και μας παρακαλούν να κάνουμε διακανονισμούς για να πληρώσουν το ρεύμα τους», είπε ο κ. Τσαχάκης.
Την ίδια ώρα, έχει ανακύψει και ένα επιπλέον πρόβλημα, αφού το ΚΕΠΑ, δηλαδή το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ιδρύθηκε μεν και μάλιστα μετά από μεγάλο αγώνα των τοπικών φορέων λόγω των αντιδράσεων των εκπροσώπων των ΑμεΑ, αλλά δεν λειτουργεί! Και δεν λειτουργεί επειδή ακόμα το ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην σύσταση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Έτσι, στα χαρτιά το ΚΕΠΑ υπάρχει, μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ένα γραφείο στο κτήριο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο οποίο συγκεντρώνονται τα δικαιολογητικά των δικαιούχων, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τα άτομα με αναπηρία δεν εξυπηρετούνται.
«Το ΚΕΠΑ ιδρύθηκε και στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ έχει δημιουργηθεί ένα γραφείο, όπου μαζεύονται αιτήσεις και δικαιολογητικά, αλλά δυστυχώς υγειονομική επιτροπή δεν υπάρχει. Επομένως, ιδρύθηκε αλλά δεν λειτουργεί.
Αυτή είναι μία ζοφερή εικόνα, η οποία θίγει τους ασθενέστερους, τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που πραγματικά υποφέρουν σήμερα», κατέληξε ο κ. Τσαχάκης.
Διαβάστε περισσότερα...
Πώς μπορείτε να αλλάξετε τη διάθεσή σας.
Έξι στους δέκα Βρετανούς ξυπνούν με κακή διάθεση το πρωί. Όπως αναφέρει μελέτη που έγινε στη Βρετανία από την Triton Showers κατά μέσο όρο δύο φορές μέσα στην εβδομάδα οι Βρετανοί δεν έχουν καθόλου όρεξη να σηκωθούν από το κρεβάτι.
Η πιο συχνή αιτία για τις πρωινές «γκρίνιες» είναι ο κακός ύπνος, που συνοδεύεται από βαρύ φόρτο εργασίας.
Ένας στους δέκα παραδέχτηκε ότι νιώθει εντελώς χάλια όταν σηκώνεται το πρωί, ενώ ένα άλλο 10% ανέφερε ότι ο λόγος για το «μαύρο χάλι» τους είναι η δουλειά.
Ένας στους τέσσερις είπε ακόμη ότι συχνά ξυπνούν χωρίς καθόλου όρεξη, παρότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.
«Όλοι το έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αλλά το να συνειδητοποιούμε ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του ξυπνά πάνω από 6.000 φορές με κακή διάθεση ακούγεται κάπως “βαρύ”» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, Tina Simpson.
Και με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις πρωινές κακοκεφιές;
Αντί για ένα καλό πρωινό, ίσως η μέρα σας θα έπρεπε να ξεκινήσει πρώτα με ένα αναζωογονητικό ντους, ένα ζεστό ρόφημα και αν έξω έχει και καλό καιρό, θα μπορέσετε να αλλάξετε τη διάθεσή σας πολύ σύντομα!
Διαβάστε περισσότερα...
Οι αιτίες που αρχίζουν το κάπνισμα οι νέοι.
Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι; Οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία ή τις αιτίες που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα:
Συνήθεια γονέων
Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον
Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό
Σχέσεις / οικογενειακή δομή
Επίπεδο εκπαίδευσης
Κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
Αποδοχή
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
- 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια
- 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν
Κάπνισμα και μαθητές
Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (33%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 21% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (35% και 31% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (22%) από κορίτσια (20%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).
Είναι σημαντικό οι νέοι να έχουν πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους για κάπνισμα
Ισχύουν μια σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν ανά άτομο και λαό. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής στους χρήστες προϊόντων καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.
Λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.
Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.
Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους / ομάδες.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. Ο εθισμός αυτός, κάνει δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αν το θέλετε.
Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και σε άλλους αρέσει να καπνίζουν μετά το γεύμα. Όταν μία συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.
Εθισμός
Η νικοτίνη είναι το συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί εθισμό και είναι τόσο εθιστική, όπως ίσως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη.
Όταν ο καπνιστής εισπνεύσει το καπνό μεταφέρει τη νικοτίνη βαθιά στους πνεύμονες όπου απορροφάται πολύ γρήγορα στο αίμα και από εκεί στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Η νικοτίνη έχει ποικίλες επιδράσεις στον άνθρωπο, κυρίως στην καρδιά και το ορμονικό σύστημα. Επίσης σημαντικότερες επιδράσεις έχει στον εγκέφαλο. Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές) εμπλέκονται στη δημιουργία εξάρτησης από τον καπνό. Έτσι δημιουργείται αίσθημα διέγερσης, ευεξίας και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων ναρκωτικών ουσιών. Όσο περνάει ο καιρός, ο εγκέφαλος του καπνιστή προσαρμόζεται στην παρουσία της νικοτίνης και την έχει ανάγκη. Αποκτά δηλ. εξάρτηση.
Έρευνες δείχνουν ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να εθιστεί κάποιος στη νικοτίνη.
Εν τούτοις, το σημαντικό είναι ότι η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη και μέσα σε 2-6 εβδομάδες διακοπής ο εγκέφαλος προσαρμόζεται ξανά στην προηγούμενη χωρίς νικοτίνη κατάσταση. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, ο πρώην καπνιστής βιώνει συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.
Παθητικό κάπνισμα
Άτομο που αναπνέει καπνό ενώ δεν καπνίζει ο ίδιος αποκαλείται παθητικός καπνιστής, ακούσιος ή έμμεσος καπνιστής.
Μη καπνιστές / παθητικοί καπνιστές αναπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο που καίγεται και επίσης αυτόν που εκπνέεται από καπνιστή. Το 85% του καπνού τσιγάρων σε ένα δωμάτιο οφείλεται στην καύση του τσιγάρου και περιέχει υψηλή συγκέντρωση τοξινών. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να έχουν άμεσες ενοχλήσεις όπως ερεθισμό στα μάτια, πόνο στο λαιμό και ζαλάδα. Εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.
Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι. Ο παθητικός καπνιστής διατρέχει κίνδυνο παθήσεων του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ.
«Τριτογενές κάπνισμα»!
Τώρα οι ειδικοί εντοπίζουν άλλη μια απειλή για τα παιδιά που συνδέεται με το κάπνισμα και δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί: το «τριτογενές κάπνισμα».
Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα ακόμα και ραδιενεργά υλικά τα οποία μπορούν να αγγίξουν τα παιδιά, να τα μεταφέρουν στο στόμα τους και να τα καταπιούν, ειδικά εάν μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα.
Σε σχετική έρευνα φάνηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου (καπνιστών και μη καπνιστών) γνώριζε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό για τα παιδιά. Το 95% των μη καπνιστών και το 84% των καπνιστών συμφώνησαν ότι «η εισπνοή καπνού από το τσιγάρο των γονιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μωρών και παιδιών». Όμως πολλοί λιγότεροι γνώριζαν τους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι εάν άνοιγαν για λίγο το παράθυρο ή έναν ανεμιστήρα, ο καπνός θα διαλυόταν και έτσι τα παιδιά δεν θα επηρεάζονταν.
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν:
Το να κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας για να κάνουμε ένα τσιγάρο μακριά από τα παιδιά, δεν τα προστατεύει από τις συνέπειες αυτού του τσιγάρου και
Υπάρχουν καρκινογόνα σε αυτόν τον τριτογενή καπνό και ο κίνδυνος του καρκίνου ελλοχεύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, που έρχονται σε επαφή.
Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να επηρεάσει τη ζωή του καπνιστή μέσω κάποιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να τον οδηγήσει στο θάνατο. Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό. Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Θνησιμότητα
Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία.
Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία από τις τρεις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, δηλ. τον καρκίνο των πνευμόνων, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή κάποια χρόνια καρδιακή πάθηση.
Οι συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία
Κάπνισμα, Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή
Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών
Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%.
Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση
Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού επηρεάζοντας το δέρμα, το σωματικό βάρος και τη μορφή
Κάπνισμα και δέρμα
Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους:
Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου αφυδατώνει την επιδερμίδα
Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.
Κάπνισμα και σωματικό βάρος
Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 – 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.
Οι καπνιστές φαίνεται να εναποθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, προβλήματα χοληδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας .
Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...