Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Φάρμακο placebo μπορεί να σταματήσει το βήχα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι αποδεικνύει έρευνα Πανεπιστημίου στην Αυστραλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ένα εικονικό φάρμακο (placebo) είναι δυνατόν να μειώσει την τάση μας να βήξουμε, κάτι που σημαίνει ότι ο βήχας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αντανακλαστικό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο με τα εικονικά χάπια είναι πιο ισχυρό στην περίπτωση του βήχα σε σχέση με άλλες καταστάσεις όπως ο πόνος, όπου το φαινόμενο placebo είναι της τάξης του 25-30%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 άνθρωποι, οι οποίοι κλήθηκαν να εισπνεύσουν σπρέι καψαϊκίνης, το οποίο αποτελεί το συστατικό που δίνει στις κόκκινες καυτερές πιπεριές της σπιρτάδα τους και η εισπνοή του είναι ερεθιστική.

Πριν από την εισπνοή, οι συμμετέχοντες πήραν ένα φάρμακο placebo, με τη διαφορά ότι οι ερευνητές είπαν στους μισούς ότι πρόκειται για αναισθητικό, ενώ στους υπόλοιπους ότι πρόκειται για μια ουδέτερη ουσία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είχαν εισπνεύσει προηγουμένως ένα αναισθητικό, ανέφεραν κατά 45% μείωση της επιθυμίας τους να βήξουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει «φάρμακο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.