Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών δίνουν λύσεις στην ανεργία


Φασόλια Πρεσπών και λάδι Μεταγγιτσίου.

Είναι πετυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών που αξιοποίησαν τα ντόπια προϊόντα και έδωσαν επαγγελματική «πνοή» σε κάτοικους οι οποίοι μαστίζονταν από την ανεργία.

Στη Χαλκιδική, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου και στη Φλώρινα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» αποτελούν πετυχημένα παραδείγματα σύμπραξης παραγωγών με σκοπό την βελτίωση διαχείρισης της καλλιέργειας, την ανάπτυξη της ποιότητας του προϊόντος τους και την εξασφάλιση της προώθησης του με μια ικανοποιητική τιμή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής ιδρύθηκε το 1924 στο χωριό Μεταγγίτσι του δήμου Σιθωνίας, στο νομό Χαλκιδικής και είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής εσωτερικής και διεθνούς αγοράς, εστίασε τις δραστηριότητες του στην παραγωγή και τυποποίηση βιολογικού και συμβατικού ελαιολάδου και ελιάς. Οι δραστηριότητες αυτές του άνοιξαν τις αγορές κυρίως του εξωτερικού σε Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία, Αμερική, Αυστραλία και προσεχώς Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ρωσία. Σήμερα, έχει εμπλουτίσει τα προίόντα του με ξύδι, μέλι, ρίγανη, αιθέρια έλαια και κρασί τα οποία εξάγει.

«Τα προϊόντα μας μεταφέρονται στις αποθήκες του Συνεταιρισμού, στο Ντύσελντορφ και τη Σανγκάι και εκκρεμεί η αίτησή μας στις Βρυξέλλες για την καταχώρηση, στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ε.Ε, του ελαιολάδου με την ονομασία «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Παυλίνα Κασάπη, τεχνολόγος γεωπόνος, σύμβουλος του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό χώρο: θεωρητικές προσεγγίσεις- καλές πρακτικές» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την κ.Κασάπη, ο κύριος λόγος για τον οποίο το ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου αιτήθηκε για Π.Ο.Π. είναι η διατήρηση του brand name "Γαλανό", μιας ποικιλίας που συναντάται και καλλιεργείται στην περιοχή του Μεταγγιτσίου, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα από το 1855. Πρόσφατα μάλιστα, έπειτα από τη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης που πραγματοποιήθηκε σε υπέργηρα δέντρα του χωριού, ταυτοποιήθηκε ότι η ποικιλία Γαλανή προϋπήρχε του έτους 1855.

Στη Φλώρινα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ιδρύθηκε το 2004 από μια ομάδα παραγωγών με έναυσμα τις αδιάθετες ποσότητες που παρέμειναν την καλλιεργητική περίοδο του 2003, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ψάχνουν καινούργιες πηγές απασχόλησης, μακριά από το τόπο τους, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

«Μάλιστα, η καταχώρηση, για τα πλακέ μεγαλόσπερμα φασόλια και τους γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης , συνέβαλε στη μείωση της νοθείας διότι όλα αυτά τα χρόνια είχε αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών» υπογράμμισε, μιλώντας στην ημερίδα, η γεωπόνος του Συνεταιρισμού, Κυριακή Κοσμανίδου.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ο αριθμός του πελατολογίου, έως και σήμερα, έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες, το εισόδημα για τον παραγωγό να έχει αυξηθεί και αρκετά νέα παιδιά της περιοχής να βρουν θέσεις εργασίας στο Συνεταιρισμό αφού απασχολεί 35 άτομα για περίπου 5 μήνες.

«Σήμερα ο Συνεταιρισμός Πελεκάνος απαρτίζεται από 30 παραγωγούς (μετόχους) αλλά εκτός των μελών του, υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί της περιοχής που φέρνουν το φασόλι για διαλογή και τυποποίηση, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούν και αυτοί τα φασόλια τους ως "Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης", καθότι μόνο ο Συνεταιρισμός Πελεκάνος είναι πιστοποιημένος για τυποποίηση και αποθήκευση φασολιών ΠΓΕ από τον Agrocert – ΟΠΕΓΕΠ» εξήγησε η κ. Κοσμανίδου.

Εκτίμησε ωστόσο ότι αν και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένοι, καθότι υπήρχε "κακή διαχείριση και λειτουργία, κτισμένη σε λάθος βάσεις", εντούτοις, για τους παραγωγούς αποτελούν πλέον μονόδρομο, γιατί οι εκμεταλλεύσεις είναι μικρές αλλά τα προϊόντα αρίστης ποιότητας.

«Οι παραγωγοί μόνοι τους δεν μπορούν να ανεβάσουν την αξία του προϊόντος τους, αλλά Συνεταιριστικά μπορούν να βγάλουν εις πέρας τους στόχους τους» κατέληξε η κ.Κοσμανίδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι δύο χιλιάδες απολύσεις το 2014 θέλει η τρόικα


Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο άλλων απολύσεων.
Την απόλυση 22.000 υπαλλήλων του δημοσίου ζήτησε η τρόικα για το 2014, προκαλώντας νέες ενδοκυβερνητικές διεργασίες.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας έγιναν γνωστές από το δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου επίσης αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο άλλων απολύσεων.

Στο «παρά πέντε» πριν το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο αναμένεται να εγκριθεί εκταμίευση της δόσης, η τρόικα ζητά 22.000 απολύσεις με κείμενο, το οποίο εστάλη με φαξ στην κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ραντεβού» με τη δικαιοσύνη κλείνει ο ΕΟΠΥΥ


Στις συνεργαζόμενες εταιρείες για τις διαφημίσεις που «πλήττουν το κύρος του».
Λίγες ημέρες μετά την πρόθεση της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να καταργήσει τους πενταψήφιους αριθμούς, στους οποίους απευθύνεται το κοινό για ραντεβού με γιατρούς και παράλληλα με την προβολή, τις τελευταίες ημέρες, συγκεκριμένων διαφημίσεων από εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ε. Παπαγεωργόπουλος, κατέθεσε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία προς όλες τις εταιρείες, που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες μια από τις εταιρείες διαφημίζει τον πενταψήφιο αριθμό του ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιώντας, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, «αμφιλεγόμενο πρόσωπο». Τονίζουν δε ότι τόσο το κείμενο, που εκφωνείται, αλλά και το συγκεκριμένο πρόσωπο, που εμφανίζεται, όσο και ολόκληρο το διαφημιστικό σποτ δεν συνάδουν με την αξιοπιστία του Οργανισμού.

Ήδη, η διοίκηση προσανατολίζεται στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσει τις εταιρείες με τα πενταψήφια νούμερα, από δικό της μηχανισμό, με τριψήφιο αριθμό στον οποίο πιθανότατα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν εντελώς δωρεάν να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς.

Στο εξώδικο, που έστειλε σήμερα ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες με τα πενταψήφια νούμερα, αναφέρεται ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε αντιληφθεί ότι προβάλλονται σε τηλεοπτικά ΜΜΕ διαφημίσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών σας, οι οποίες θίγουν βάναυσα το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού μας και είναι τελείως αντίθετες με το προβλεπόμενο πνεύμα των παρεχομένων υπηρεσιών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης».

Σε έντονο ύφος, ο ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για τις ενέργειες των συγκεκριμένων εταιρειών και τις καλεί εντός 24 ωρών να αποσύρουν άμεσα τις επίμαχες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη, καθώς θεωρεί με τις συγκεκριμένες διαφημίσεις δεν επιτυγχάνεται η ενημέρωση των ασφαλισμένων, αλλά αντίθετα, διακωμωδείται, το διαφημιζόμενο αντικείμενο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο Οργανισμός προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε νέες νομικές ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, που έχει ήδη δεχθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε ενέσεις με ελαιόλαδο στα γεννητικά του όργανα


Έπαθε μόλυνση και γιατροί του τα αφαίρεσαν!.
«Το μέγεθος δεν είναι το παν». Αυτό το μήνυμα προσπαθούν να περάσουν οι αρχές της Ταϊλάνδης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας, ύστερα από μια αποτυχημένη επέμβαση μεγέθυνσης πέους σε έναν άντρα 50 ετών.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν τα γεννητικά όργανα, όταν η επέμβαση που έκανε πήγε εντελώς στραβά.
Ο 50χρονος προσπάθησε να εγχύσει ελαιόλαδο στο πέος του, όταν οι φίλοι του τού είπαν ότι αυτό θα… το έκανε μεγαλύτερο!

Ανάλογες μη εγκεκριμένες πρακτικές περιλαμβάνουν ακόμη τη χρήση κερί μελισσών, σιλικόνης ή παραφίνης. Μάλιστα, ένα νοσοκομείο στην Μπανγκόκ αναφέρει ότι κάθε μήνα νοσηλεύονται περίπου 40 άνδρες ασθενείς, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει κάποια από αυτές τις μεθόδους.

Ο άτυχος άντρας έπαθε σοβαρή μόλυνση στα γεννητικά του όργανα, καθώς εφάρμοζε την πρακτική με το… ελαιόλαδο αρκετά χρόνια στα γεννητικά του όργανα, με αποτέλεσμα να μετεξελιχθεί σε καρκίνο και να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε χρόνια σε κώμα ο ειδικός φρουρός που χτυπήθηκε στα Ζωνιανά



Η συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα του.

Ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης δίνει μια μάχη ζωής τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται σε κώμα, σε ένα δωμάτιο του 401 και έχει συμπαραστάτες μόνο τους γονείς του και τα αδέλφια του, οι οποίοι έρχονται από την Κοζάνη εναλλάξ ανά 15νθήμερο για να μη μείνει ούτε λεπτό μόνος του.

Ο Στάθης έκλεισε φέτος τα 33 του χρόνια και η ιστορία του συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα Ζωνιανά της Κρήτης τον Νοέμβριο του 2007 δέχθηκε σφαίρα από Καλάσνικοφ στο κεφάλι και εκεί «σταμάτησε» η ζωή του. Υποβλήθηκε σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και σχεδόν τέσσερις φορές κόντεψε να χάσει τη ζωή του.

Έναν χρόνο πριν από τον «μαύρο Νοέμβρη» του ’07 τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ερχόταν στη ζωή του Στάθη.

Μόλις είχε παντρευτεί τη Μαρία του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η σφαίρα όμως, που ποτέ δεν καταλογίστηκε δικαστικώς σε κάποιον, αφήνοντας χωρίς δικαίωση τον ειδικό φρουρό των ΤΑΕ (Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) Κρήτης, σταμάτησε τα πάντα.

Η γυναίκα του σήμερα ζει στα Χανιά και αραίωσε τις επισκέψεις της, η κόρη του είναι 5 ετών και δεν έχει δει ποτέ τον πατέρα της!

Έναν χρόνο πριν από τον «μαύρο Νοέμβρη» του '07 τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ερχόταν στη ζωή του Στάθη. Μόλις είχε παντρευτεί τη Μαρία του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η σφαίρα όμως, που ποτέ δεν καταλογίστηκε δικαστικώς σε κάποιον, αφήνοντας χωρίς δικαίωση τον ειδικό φρουρό των ΤΑΕ (Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) Κρήτης, σταμάτησε τα πάντα.

Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», ο Στάθης καθηλώθηκε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, η Μαρία ζει στα Χανιά και αραίωσε τις επισκέψεις της, η κόρη του είναι 5 ετών και δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον πατέρα της και οι ελπίδες πια έχουν... αφεθεί στον Θεό και μόνο.

«Του δείχνω φωτογραφίες παλιές από την κόρη του και του βάζω το κλάμα της που είχα μαγνητοφωνήσει για να το ακούει. Δεν φαντάζεστε τι ζούμε. Είμαστε ολομόναχοι. Κανείς δεν έρχεται να τον δει. Του βάζω στο τηλέφωνο να ακούει και τη γιαγιά του, που τον λατρεύει και είναι 81 χρόνων σήμερα. Πού και πού τη φέρνουμε και τον βλέπει», λέει με απόγνωση ο τραγικός πατέρας, ο οποίος παλεύει χρόνια τώρα να μεταφέρει τον γιο του στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου το σπίτι τους απέχει μόνο μία ώρα.

«Αυτήν τη στιγμή νομικώς την επιμέλεια του Στάθη την έχει η νύφη μου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάρω το παιδί μου να το φροντίζω κοντά μας, κοντά στους μοναδικούς ανθρώπους που το νοιάζονται και που του έχουν απομείνει. Δηλαδή τους γονείς του, τη γιαγιά του , τα αδέρφια του Σόνια και Κοσμά και τα ανίψια του.

Εγώ θέλω το παιδί μου να μεταφερθεί κοντά στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να βρεθούν οι ένοχοι, αυτοί που έφεραν τον Στάθη σε αυτήν την κατάσταση. Κάποτε πρέπει τα δικαστήρια να τελειώσουν, να υπάρξει δικαίωση. Είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται.

Ζούμε πέντε χρόνια στα ξενοδοχεία - στην Αθήνα δεν έχουμε κανένα συγγενή. Παρακαλούμε απεγνωσμένα την πολιτεία τουλάχιστον να μεταφερθεί το παιδί μας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι συνθήκες νοσηλείας είναι πολύ καλύτερες».

Τις ατέλειωτες ώρες που τον παρακολουθείτε, πιστεύετε ότι βασανίζεται στην κατάσταση που βρίσκεται;

«Τον βλέπω να υποφέρει. Σίγουρα βασανίζεται. Πολλές φορές κοιτάζοντάς τον, βγαίνω από το δωμάτιο, κλαίω και λέω: "Παρ' τον καλύτερα, Θεέ μου..."».

Οι γονείς του Στάθη, η Ευθυμία και ο Γιάννης, με δύναμη που συγκλονίζει, ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα που έρχονται, αφού τα περνούν όλοι μαζί στο δωμάτιο του 401.

«Στολίζουμε δεντράκι και του φέρνουμε βασιλόπιτα που φτιάχνουμε στο ζαχαροπλαστείο μας στο χωριό. Δεν τον έχουμε αφήσει ποτέ μόνο του τις γιορτές», συμπληρώνει με δάκρυα ο πατέρας του. Στο πλευρό του βρίσκονται πάντα και τα δύο αδέλφια του Στάθη, η 29χρονη Σόνια που υπηρετεί ΕΠΟΠ στον στρατό και ο 28χρονος Κοσμάς, που κρατάει το οικογενειακό τους ζαχαροπλαστείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη γέννησε στο μπάνιο και έπνιξε το μωρό της


Δήλωσε ότι δεν ήθελε να στεναχωρήσει τους γονείς της.
Η 14χρονη Cassidy Goodison δολοφόνησε το νεογέννητο μωρό της, για να μη δυσαρεστήσει τους γονείς της, όπως δήλωσε η ίδια στους αστυνομικούς που την ανέκριναν.

Η ανήλικη κατάφερε να κρατήσει κρυφή την εγκυμοσύνη της από τη μητέρα της και γέννησε μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της. Αφού έκοψε τον ομφάλιο λώρο με ένα ψαλίδι, έπνιξε το νεογέννητο και στη συνέχεια έκρυψε το άψυχο σώμα του μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών.

Το νεαρό κορίτσι από τη Φλόριντα των ΗΠΑ θα δικαστεί για φόνο πρώτου βαθμού. Η Cassidy έδειξε στους αστυνομικούς πώς ακριβώς προχώρησε στη δολοφονία του μωρού της σε ένα βίντεο αναπαράστασης της εγκληματικής πράξης.

«Τα μάτια του δεν ήταν ανοιχτά, όμως είδα ότι ανέπνεε και τότε έβαλα τα χέρια μου στο λαιμό του και το έκανα να σταματήσει να αναπνέει» είπε. Παρότι γέννησε στο μπάνιο του σπιτιού της κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό. Η ίδια «έπνιξε» τους πόνους της γέννας, τραβώντας συνεχώς το καζανάκι της τουαλέτας.

Το νεκρό μωρό βρήκε η μητέρα της τρεις μέρες μετά μέσα στο δωμάτιο της κόρης της, απ’ όπου ερχόταν μια έντονη δυσοσμία.



Η αυτοψία έδειξε ότι το νεογέννητο αγοράκι ήταν ζωντανό πριν από το θάνατό του, ο οποίος προήλθε από ασφυξία από στραγγαλισμό.

Η Cassidy κατάφερε να κρύψει την εγκυμοσύνη της εννιά ολόκληρους μήνες, λέγοντας απλά ότι πάχυνε και κυκλοφορώντας με φαρδιά ρούχα.

Η μητέρα της υποψιάστηκε ότι κάτι δεν ήταν σωστό και της έδωσε δύο φορές να κάνει τεστ εγκυμοσύνης, όμως την άφησε μόνη της στο μπάνιο, με αποτέλεσμα το νεαρό κορίτσι να μπορέσει να την ξεγελάσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτοι σκύλοι περπάτησαν ξανά


Επαναστατική μεταμόσχευση κυττάρων με ελπίδες για εφαρμογή και στον άνθρωπο.

Μεταμοσχεύοντας κύτταρα σκύλων από τη μύτη τους στο νωτιαίο μυελό τους βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τα τετράποδα, που ήταν παράλυτα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα πίσω πόδια τους λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη τους, να περπατήσουν ξανά!

Οι ερευνητές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ρόμπιν Φράνκλιν, κατόρθωσαν να θεραπεύσουν την παράλυση των σκύλων εισάγοντας στο νωτιαίο μυελό τους οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.

Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τους νευρωνικούς υποδοχείς που καθιστούν εφικτή την αίσθηση της όσφρησης και μεταφέρουν τα σχετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα εν λόγω νευρικά κύτταρα, που συνεχώς εκτίθενται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, χρειάζονται συνεχή ανανέωση και αυτή γίνεται μέσω των ανωτέρω οσφρητικών κυττάρων.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτά τα οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στις βλάβες του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης και τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος. Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η τεχνική είναι ασφαλής.

Μετά τη θεραπεία, αναγεννήθηκαν τα νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης των περισσότερων πειραματόζωων και τα πιο πολλά ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να κουνάνε τα πίσω πόδια τους και να τα συντονίζουν με τα μπροστινά. Μερικά μάλιστα μπορούσαν όχι μόνο να περπατάνε, αλλά και να τρέχουν κανονικά.

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μεταμόσχευση των κυττάρων είναι πιθανό να ενεργοποιήσει την ανανέωση των νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Η αναγέννηση νευρικών κυττάρων για μεγαλύτερα διαστήματα θεωρείται απίθανη, πράγμα που σημαίνει ότι, πέρα από τη κινητική βελτίωση των ποδιών, πιθανώς η νέα μέθοδος δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση άλλων λειτουργιών όπως η χαμένη κίνηση των χεριών, η σεξουαλική λειτουργία και οι κινήσεις του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εννιά ξεχωριστοί μήνες στη ζωή της γυναίκας


Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την εγκυμοσύνη.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικές λειτουργίες, που μπορούν να εξελιχθούν χωρίς επιπλοκές αν η γυναίκα είναι υγιής, έχει την απαιτούμενη ενημέρωση και φροντίδα και αν είναι αρκετά χαλαρή ώστε να απολαύσει τη σωματική και ψυχική της μεταμόρφωση.

Η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως στο μεσαίο 10ήμερο μεταξύ δύο περιόδων, θεωρητικά την 14η μέρα του κύκλου. Μπορεί όμως σπανιότερα να γίνει και σε μη «γόνιμες» μέρες, ακόμα και στη διάρκεια της περιόδου.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες ή 10 σεληνιακοί μήνες από την τελευταία περίοδο ή 9 ημερολογιακοί μήνες μετά τη γονιμοποίηση. Ο υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού γίνεται όμως κατά προσέγγιση.

Το έμβρυο έχει σχηματιστεί την 12η εβδομάδα. Μέχρι τότε επιτρέπεται η διακοπή της εγκυμοσύνης. Διακοπή σε πιο προχωρημένο στάδιο γίνεται μόνο αν το έμβρυο παρουσιάσει σοβαρές ανωμαλίες κατά τον προγεννητικό έλεγχο ή αν η γυναίκα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η γυναίκα που έχει μείνει έγκυος παρουσιάζει καθυστέρηση της περιόδου. Μπορεί όμως να έχει κανονική ή ανώμαλη περίοδο τους 2-3 πρώτους μήνες. Αν εμφανιστεί ανωμαλία της περιόδου μαζί με πρήξιμο και πόνο στο στήθος, ναυτία και ενοχλήσεις στο στομάχι, υπνηλία, συχνοουρία, αύξηση των κολπικών εκκρίσεων και/ή δυσκοιλιότητα, η γυναίκα θα πρέπει να σκεφτεί την εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη διαπιστώνεται με εξέταση στα ούρα ή το αίμα. Η γυναίκα μπορεί να κάνει την εξέταση ούρων και μόνη της, με τεστ που θα αγοράσει από το φαρμακείο. Τα τεστ αυτά θετικοποιούνται από τις πρώτες κιόλας μέρες της καθυστέρησης αλλά έχουν πιθανότητα σφάλματος. Η εξέταση ούρων στο εργαστήριο θετικοποιείται συνήθως μετά καθυστέρηση 10-15 ημερών, ενώ του αίματος μία εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, πριν ακόμα παρουσιαστεί καθυστέρηση.

Στο υπερηχογράφημα φαίνεται το κύημα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Η εξέταση με υπερήχους δε βλάπτει το έμβρυο.

Το βάρος της εγκύου αυξάνεται κατά μέσο όρο 1-1,5 κιλό το μήνα, δηλ. συνολικά γύρω στα 9-12 κιλά. Το υπερβολικό βάρος προδιαθέτει για σοβαρές επιπλοκές, όπως τοξιναιμία, διαβήτη, ενώ η πολύ μικρή αύξηση δημιουργεί κίνδυνο υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου. Η έγκυος δεν πρέπει να «τρώει για δύο» αλλά ούτε να κάνει δίαιτα αδυνατίσματος.

Προτιμότερο είναι να καταναλώνει τροφές μεγάλης θρεπτικής αξίας και να αποφεύγει τις παχυντικές, τις πολύ βαριές και τις πολύ αλμυρές. Απαραίτητη είναι η λήψη άφθονης ζωικής πρωτεΐνης, γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων και ψωμιού ή δημητριακών. Εάν είναι χορτοφάγος θα πρέπει να αντικαταστήσει την ζωική πρωτεΐνη με άφθονα όσπρια, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς και να ζητήσει ιατρική συμβουλή για πιθανό φαρμακευτικό συμπλήρωμα. Χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση υγρών ιδίως το καλοκαίρι και συχνή ούρηση.

Για να αποφεύγονται οι εμετοί και τα φουσκώματα η τροφή μοιράζεται σε μικρά και συχνά γεύματα. Το στομάχι ανακουφίζεται με μπουκιές φρυγανιάς, γάλα ή χυμό λεμονιού, αλλά τα μέτρα αυτά εξατομικεύονται. Αν οι εμετοί επιμένουν χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.

Όλα τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και τα πιο «αθώα» ή συνήθη φάρμακα λαμβάνονται μόνο με συμβουλή γιατρού. Αν είναι ανάγκη να γίνει ακτινογραφία η γυναίκα πρέπει να αναφέρει ότι είναι έγκυος ή ότι επιδιώκει εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν δεν έχει εμφανίσει ακόμα καθυστέρηση περιόδου, γιατί οι ακτίνες Χ είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.

Στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αποφεύγεται κάθε επαφή με εκκρίματα ζώων, και μάλιστα με γάτες που μπορεί να μεταδώσουν τοξοπλάσμωση. Η πάθηση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το έμβρυο και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Το ίδιο η επαφή με μικρά παιδιά που μπορεί να μεταδώσουν ερυθρά ή άλλες παιδικές ασθένειες, αν η γυναίκα δεν έχει ανοσία, δηλ. δεν τις έχει περάσει ή εμβολιασθεί.

Μετά τον 4ο μήνα είναι σκόπιμο να γίνεται ελαφρό μασάζ στην κοιλιά και τους μαστούς με κρέμα εγκυμοσύνης, ώστε να μην δημιουργηθούν ραγάδες.

Ταξίδια μπορούν να γίνονται μέχρι τον 7ο-8ο μήνα ιδιαίτερα αν είναι σύντομα και άνετα, αν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και αν δεν υπάρχει ιστορικό ή κίνδυνος αποβολών. Για μακρινά, πολύωρα και κοπιαστικά ταξίδια συμβουλευτείτε γιατρό. Πάντως σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν συντρέχει λόγος να ματαιωθεί ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο.

Το περπάτημα, το κολύμπι σε καθαρή, όχι πολύ κρύα θάλασσα αλλά με αλλαγή μαγιό, το ποδήλατο σε ομαλό δρόμο, το τρέξιμο, ο χορός, η γιόγκα, η γυμναστική και γενικά η φυσική άσκηση βοηθούν και τονώνουν, αρκεί να μην εξαντλούνται τα όρια αντοχής της γυναίκας. Στις περισσότερες εγκύους η φυσική αντοχή είναι μειωμένη. Η ηλιοθεραπεία επίσης γίνεται με μέτρο γιατί η υπερβολή κουράζει και εξαντλεί. Η άσκηση μπορεί να γίνεται μέχρι τον 8ο μήνα αν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και η γυναίκα είναι υγιής.

Η οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου πρέπει να αποφεύγεται. Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει οι έγκυες και τα μικρά παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα.

Οι γενετήσιες σχέσεις δεν χρειάζεται να διακοπούν αν υπάρχει επιθυμία, μόνο που η επαφή θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, σε πιο βολικές στάσεις και δίχως βίαιες κινήσεις. Οι σχέσεις διακόπτονται, μετά τον 8ο μήνα και αν υπάρχει ιστορικό ή κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού, αιμορραγία, αν έχουν σπάσει τα νερά ή αν ο σύντροφος έχει έρπητα ή άλλο σεξουαλικό νόσημα.

Η έγκυος πρέπει:

- να μην σηκώνει βάρη

- να μην στέκεται πολλές ώρες όρθια

- να μην καπνίζει

- να μην κάνει κατάχρηση οινοπνεύματος

Αν δεν μπορεί να διακόψει τελείως το κάπνισμα, τουλάχιστον να το μειώσει στο λιγότερο δυνατό για να αποφύγει τον πρόωρο τοκετό, την υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και αρκετές άλλες επιπλοκές. Αν εργάζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα πρέπει να μειώσει αισθητά τις ώρες εργασίας.

Αν έχετε αρνητικό ρέζους ή στίγμα μεσογειακής αναιμίας συμβουλευτείτε γιατρό. Επίσης αν είστε πάνω από 35 ετών πρέπει να κάνετε προγεννητικό έλεγχο. Έλεγχος γίνεται και σε μικρότερες ηλικίες με ορμονικούς προσδιορισμούς.

Γενικά μην παραλείπετε να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, ώστε να προλαμβάνονται έγκαιρα οι επιπλοκές. Η τακτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης έχει μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές και τη θνητότητα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο στην Κόρινθο


Λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Ο δήμος Κορινθίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, δρομολόγησε τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου και δημοτικού φαρμακείου, στην έδρα του ΣΤ' ΚΑΠΗ Κορίνθου (Αδειμάντου 22).

Το δημοτικό ιατρείο λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, ο δήμος καλεί τους πολίτες να συνδράμουν και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Καλεί επίσης να συνδράμουν στη λειτουργία τόσο του ιατρείου όσο και του φαρμακείου, τον Φαρμακευτικό, τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό σύλλογο, αλλά και το νοσοκομείο Κορίνθου, προσφέροντας τα περισσευούμενα φάρμακά τους, προκειμένου να διατεθούν σε όσους, κυρίως ηλικιωμένους, αδυνατούν να τα προμηθευτούν λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο τέλος στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα



Από τις αρχές Ιανουαρίου.

Την εισαγωγή έκτακτου τέλους από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον «θετικό κατάλογο» συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, για το έτος 2013 δύναται να συμψηφίζεται με το καταβληθέν ή συμψηφισθέν ποσό που του αντιστοιχεί από το claw back του έτους 2012. Σε περίπτωση που το έκτακτο τέλος υπερβαίνει το claw back του 2012, δύναται μετά τον ανωτέρω συμψηφισμό το υπολειπόμενο ποσό να συμψηφιστεί με το claw back του 2013 ή το rebate του νόμου 4052/2012 για τα φάρμακα που περιέχονται στον θετικό κατάλογο του 2013.

Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το έκτακτο τέλος θα μεταφέρονται αυτόματα από το κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αποζημιούμενων (θετικός κατάλογος), στον κατάλογο φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (αρνητικός κατάλογος).

Η διάταξη αυτή δύναται να ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε περίπτωση όπου, μετά την πάροδο ενός μήνα, οι κάτοχου αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, δεν συμμορφώνονται με τις κείμενες διατάξεις και δεν καταβάλουν κανονικά ή δεν συμψηφίζουν το claw back πους τους αναλογεί.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας δύναται να αναπροσαρμόζεται το ύψος του έκτακτου τέλους, ο τρόπος υπολογισμού του και η ενεργοποίησή της σε περιπτώσεις που οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, δεν συμμορφώνονται με τις κείμενες διατάξεις αναφορικά με το claw back. »

Ακόμη, συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαπραγματεύεται με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων, καθώς και να εισηγείται στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ την διατήρηση ή την τροποποίηση όλων των ανωτέρω.


Διαβάστε περισσότερα...

Από το 65ο έτος η καταβολή του ΕΚΑΣ


Αλλαγή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους, όπως προέβλεπε ο νόμος του Μεσοπρόθεσμου (ν. 4093/2012), αλλά με τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Η αλλαγή αυτή, κρίθηκε αναγκαία για λόγους δημοσιονομικούς, και ενδεχομένως να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αναταράξεις καθώς η Δημοκρατική Αριστερά είχε ταχθεί κατά της χορήγησης του ΕΚΑΣ στα 65.

Ομοίως, η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

Ακόμη, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκρινίζεται το ποιοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας εξαιρούνται από τις μειώσεις συντάξεων (1.1.2013) που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ειδικότερα, εξαιρούνται όσοι:

α. Πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,

β. έχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχο ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους,

γ. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση β της παραγράφου αυτής,

δ. πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία -τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ε. έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η εξαίρεση που προβλέφθηκε μόνο ως προς την καταβολή των ποσών των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας θα ισχύσει να ισχύει. Ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και των ασφαλισμένων - αναπήρων τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στο δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας θα αθροίζονται και θα επιμερίζονται πλέον σε 12μηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη.

Τέλος, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται πως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α), ο ενιαίος φορέας ελέγχου και πληρωμών συντάξεων των δικαιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 στην ενιαία ημερομηνία καταβολής (η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι παρακρατήσεις στα ειδικά μισθολόγια



Αναλυτά πόσα και πότε θα κόψουν από μισθούς και συντάξεις.

Έως και σε 12 ισόποσες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έως τις 31/12/2013, θα παρακρατηθούν και θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική (1η Αυγούστου εφέτος) μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό που θα χορηγείται τον προσεχή Ιανουάριο.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη, θα γίνονται ως εξής:

- Για ποσά έως 100 ευρώ, εφάπαξ.

- Για ποσά έως 250 ευρώ, σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 500 ευρώ, σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 750 ευρώ, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 1.000 ευρώ, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 1.500 ευρώ, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 2.000 ευρώ, σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 2.500 ευρώ, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 3.000 ευρώ, σε εννιά ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 4.000 ευρώ, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά έως 5.000 ευρώ, σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπόμενων κρατήσεων. Τα οφειλόμενα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση θα παρακρατούνται αναλογικά από τους οικείους κωδικούς που εκταμιεύθηκαν.

Στην περίπτωση, κατά την οποία λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε.

Στην περίπτωση που λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω αρνηθούν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, γίνεται σε αυτούς καταλογισμός σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθησιακές Δυσκολίες: Τα συμπτώματα στο σχολείο, στη γραφή και στην ανάγνωση



Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζει σε σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα της ύλης του σχολείου;

Η βασική ένδειξη για να ψάξουμε περισσότερο πιθανές μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού ή του μαθητή μας, είναι η σχολική του επίδοση. Ωστόσο, υπάρχουν γονείς και δάσκαλοι που δε μπορούν να ξεχωρίσουν ποια «λάθη στα μαθήματα» είναι εκείνα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, με το νηπιαγωγείο να μπαίνει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, η ύλη δυσκόλεψε πολύ και τα λάθη που κάνουν τα παιδιά, καθώς και ο χρόνος μελέτης ακόμα και στην πρώτη δημοτικού, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αυτό από μόνο του κάνει δύσκολη τη διάκριση μεταξύ μαθησιακών δυσκολιών, με αποτέλεσμα γονείς και δάσκαλοι, δυστυχώς άθελά τους, να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών και των μαθητών τους.
Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια λάθη που κάνουν συχνά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Στην πρώτη τάξη, τα λάθη στην αρχή της διαδικασίας της γραφής και της ανάγνωσης είναι συνηθισμένα για όλα τα παιδιά. Το βιβλίο ξεκινάει να διδάσκει λεξούλες «φωτογραφικά», χωρίς δηλαδή να εξηγεί τους κανόνες της γραφο-φωνημικής ενημερότητας. Τα γράμματα-σύμβολα δε συσχετίζονται με τους ήχους-φωνές κι έτσι η λέξη «παπί» που ξεκινούν να γράφουν από πολύ νωρίς, γίνεται για τα παιδιά απλώς μια εικόνα, χωρίς επιμέρους νοήματα. Οι μαθησιακές δυσκολίες ξεκινούν συνήθως από αυτό ακριβώς το σημείο. Όταν ο μαθητής δε μπορεί να συνθέσει τα γράμματα για να γράψει ή να διαβάσει μια συλλαβή, και αργότερα μια λέξη και μια πρόταση εφ’ όσον έχει διδαχθεί πώς, τότε έχουμε μια σοβαρή ένδειξη μαθησιακής δυσκολίας. Υπάρχει συγκεκριμένη διαταραχή στην επεξεργασία και στην αποκωδικοποίηση του γραφο-φωνημικού συστήματος, η οποία είναι οπωσδήποτε το κυρίαρχο σύμπτωμα της δυσλεξίας. Σε μεγαλύτερες τάξεις, αυτό το φαινόμενο φαίνεται έντονα κατά την ανάγνωση. Οι μαθητές με αυτήν τη δυσκολία έχουν αργό ρυθμό ανάγνωσης, κάνοντας πολλά λάθη. Πολλές φορές φαίνεται σα να βιάζονται και αντί να διαβάζουν, να κοιτάζουν γρήγορα τα πρώτα γράμματα μιας λέξης κι έπειτα να λένε την πρώτη λέξη που σκέπτονται και ξεκινάει με αυτά τα γράμματα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει αυτό ακριβώς! Η διαδικασία της ανάγνωσης είναι τόσο δύσκολη και χρονοβόρα γι’ αυτά τα παιδιά, που έχουν αναπτύξει αυτήν τη τεχνική για «να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη».

Μιλήσαμε προηγουμένως για λέξεις- εικόνες. Η αποθήκευση και ανάκληση μιας εικόνας συμβόλων, όπως αυτή μιας λέξης, είναι και αυτή μια συγκεκριμένη γνωστική λειτουργία και απαιτεί καλή οπτική επεξεργασία και μνήμη. Μαθητές που όσο κι αν βλέπουν μια εικόνα από σύμβολα, δηλαδή μια λέξη, εξακολουθούν να μη μπορούν να τη συγκρατήσουν ή να την ανασύρουν από τη μνήμη τους, αντιμετωπίζουν και αυτοί συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και με την ορθογραφία. Πολλές φορές απορούμε πώς γίνεται μια λέξη που το παιδί έχει γράψει και διαβάσει πάρα πολλές φορές, να εξακολουθεί να τη γράφει ανορθόγραφα. Βάζουμε το παιδί να τη γράψει για να τη μάθει ή του τη δείχνουμε και την ξαναδείχνουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουμε προσπαθήσει και στο παρελθόν, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, η οπτική μνήμη του παιδιού είναι αδύναμη και όσο εμείς επιμένουμε να διδάσκουμε με τον ίδιο τρόπο, τόσο εκείνο θα δυσκολεύεται και θα φέρνει τα ίδια αποτελέσματα.

Στην ορθογραφία των καταλήξεων, συμβαίνει ακριβώς ό,τι αναφέραμε παραπάνω, συνήθως περισσότερο διογκωμένο. Οι μαθητές έχουν πλέον προχωρήσει σε τάξεις και ύλη και στις δυσκολίες που προαναφέραμε έχουν προστεθεί νέοι κανόνες, όπως αυτοί της γραμματικής και της ορθογραφίας. Κατά την προσπάθεια ενός μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες να γράψει την πρόταση που υπαγορεύει ο δάσκαλος, να συντάξει μια παράγραφο ή να γράψει ένα διαγώνισμα, όλα αυτά που μπορεί να του φαίνονται βουνό, όπως η φωνολογική ενημερότητα, η ακουστική και οπτική διάκριση και μνήμη, έρχονται πρώτα στο μυαλό του. Έτσι, πολλές φορές γονείς και δάσκαλοι απορούμε με τα (ο) και (η) στα ρήματα και άλλα παρόμοια λάθη σε άλλες καταλήξεις που μας φαίνονται απίστευτα. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι το παιδί δεν έχει προλάβει/θυμηθεί να κοιτάξει αυτά που έγραψε ή δεν έχει κατανοήσει τα μέρη του λόγου (ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα) και όχι ότι μας αγνοεί ή το κάνει επίτηδες. Να μη ξεχνάμε πως κανένα παιδί δε θέλει να βιώνει καθημερινά την αποτυχία και φυσικά δε θέλει να γίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Δηλώσεις όπως «είναι τεμπέλης», «βαριέται», «το κάνει επίτηδες», είναι ανώριμες από μέρους μας και πληγώνουν βαθειά ένα παιδί που ούτε το ίδιο δε γνωρίζει τι του συμβαίνει. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και στον προφορικό λόγο. Οι περισσότεροι συνδέουν τις μαθησιακές δυσκολίες μόνο με τη γραφή, κάτι το οποίο όμως είναι εντελώς λάθος. Κάποιοι μαθητές, ενώ διαβάζουν το μάθημά τους για την επόμενη μέρα, δυσκολεύονται πολύ να το αποδώσουν ακόμα και προφορικά. Μοιάζουν σα να μη θυμούνται τι έλεγε κάποιο κείμενο που μόλις διάβασαν και παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα στις περιλήψεις και στη δομή, καθώς και στο περιεχόμενο των «σκέφτομαι και γράφω». Αυτή η δυσκολία απόδοσης στα προφορικά μαθήματα υπήρχε εκεί από τότε που το παιδί ήταν μικρότερο και δυσκολευόταν να διηγηθεί μια ιστορία, να πει τι έλεγε το παραμύθι, να διατηρήσει τη σειρά των γεγονότων κατά την αφήγηση, κλπ. Το παραπάνω ορίζεται κι αυτό ως μαθησιακή δυσκολία. Δεν υπάρχει έλλειμμα στην κατανόηση και την αντίληψη του κειμένου, υπάρχει όμως μια εγγενείς δυσκολία στην οργάνωση της πληροφορίας για τη σωστή απόδοσή της σε χρόνο και περιεχόμενο.

Εν κατακλείδι, οι δυσκολίες στο σχολείο κάνουν την παρουσία τους αισθητή στους γονείς, το δάσκαλο, αλλά και σε αυτόν που συχνά εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε, το παιδί. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως πίσω από κάθε παιδική συμπεριφορά υπάρχει μια εξήγηση και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να υποτιμούμε, ούτε να εθελοτυφλούμε, όταν βλέπουμε τα συμπτώματα. Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι πια ταμπού. Μόνο αν δεν τις αντιμετωπίσουμε θα δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στις ζωές των παιδιών και των μαθητών μας και αργότερα στις ζωές των ενηλίκων που θα μεγαλώσουν κι αυτοί τα δικά τους παιδιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης


Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για το επίδομα θέρμανσης.

Η υπηρεσία (βλ. http://www.gsis.gr/anakoinwsh_thermansi.html) στο link https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/ είναι ανοικτή για τους πιστοποιημένους χρήστες του Τaxisnet, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως Username τον ΑΦΜ τους και ως Password τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων πέντε ετών.

Στην ηλεκτρονική αίτηση ο χρήστης συμπληρώνει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του, τη διεύθυνση του, τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και αν αυτό είναι ενοικιασμένο.

Σημειώνεται ότι δεν υποβάλλονται παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Τα στοιχεία των καταναλώσεων διασταυρώνει η ΓΓΠΣ με τα τιμολόγια που υποβάλλουν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Τέλος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους, στον οποίο και θα πιστωθεί η επιστροφή εντός 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παπούλιας: Αδιανόητη η βία σε βάρος παιδιών


«Κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη και αποκρουστική, αλλά η βία που ασκείται σε βάρος παιδιών είναι κυριολεκτικά αδιανόητη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «για το κοινωνικό μας πολιτισμό έχει τεράστια σημασία η προστασία των παιδιών που υπήρξαν θύματα παιδικής κακοποίησης. Σε καιρούς δύσκολους όπως οι σημερινοί, τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζουν έξαρση και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση από την πλευρά της Πολιτείας και όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν».

«Η ποιότητα του κοινωνικού κράτους κρίνεται κάθε φορά στην προσφορά του πρωτίστως προς τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Σε μια μέρα όπως η σημερινή, ας αναλογιστούμε πόσα χρωστάμε στα παιδιά που βίωσαν και βιώνουν την ανθρώπινη αγριότητα σε μια ηλικία που χρειάζονται όσο τίποτα άλλο συναισθηματική ασφάλεια», καταλήγει ο Κάρολος Παπούλιας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνει μάχη για να σώσει την όρασή του


Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου στην Πάτρα και πλέον κινδυνεύει να χάσει την όρασή του.

Ο 19χρονος, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του, τραυματίστηκε από δακρυγόνο στο μάτι και η κατάστασή του, όπως φαίνεται είναι σοβαρή. Η οικογένεια του μάλιστα αναμένεται να κινηθεί νομικά εναντίον των αστυνομικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλο κρίση...άλλο ανθρώπινα δικαιώματα


«Οι δύσκολοι καιροί που περνάει η χώρα μας δεν εμποδίζουν τα μεγάλα πράγματα, ούτε δικαιολογούν την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών». Αυτά τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, σε δημόσια δήλωσή τους, που υιοθέτησαν στην τελευταία συνάντησή τους, που διεξήχθη στη Ρόδο.

Η Ομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της λίγο πριν από την 20ή Νοεμβρίου, την επέτειο των 23 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Με αυτή την αφορμή οι έφηβοι σύμβουλοι αποφάσισαν να ετοιμάσουν μια δημόσια δήλωση, με την οποία καλούν συνομηλίκους τους και ενήλικους πολίτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για τα δικαιώματα του παιδιού και να αγωνιστούν για την εμπέδωση και την προάσπισή τους.

Στη δήλωσή τους τα μέλη της Ομάδας Εφήβων τονίζουν ότι «δεν θα πρέπει εξ αιτίας της κρίσης να προκαλούνται και να γίνονται ανεκτές σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως η βία σε βάρος των παιδιών, ο εκφοβισμός, οι διακρίσεις, οι επιθετικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, η εγκατάλειψη των παιδιών, η παιδική εργασία και η εκμετάλλευση».

Υπενθυμίζεται ότι την Ομάδα συγκρότησε για πρώτη φορά το 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, με στόχο να ακούει συστηματικά τις απόψεις των παιδιών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες στο Χαλάνδρι


Συνεχίζεται την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 η διανομή πιστοποιημένων προϊόντων από παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, στο Δημοτικό Parking έναντι της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και επί της οδού Αγ. Παρασκευής 86, στο Χαλάνδρι.

Από τις 8.00 το πρωί Έλληνες Παραγωγοί θα προσφέρουν σε ελκυστικές τιμές

- θυμαρίσιο μέλι από το Ηράκλειο Κρήτης (περιοχή Βορίζια),

- χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά από την Κόρινθο (περιοχή Γαλότα Ισθμίας)

- και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Μάνη (περιοχή Νεοχώρι Λεύκτρου)

συγκεκριμένα οι τιμές έχουν ως εξής:

Θυμαρίσιο μέλι: Συσκευασία 2kg 15€

Xειροποίητα: παραδοσιακά ζυμαρικά : Χυλοπιτάκι, Κριθαράκι Γιουβέτσι, Λαζανάκι, Ταλιατέλες Χωριού, Τραχανάς γλυκός και Τραχανάς ξινός σε συσκευασίες 1kg 2,90€

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: συσκευασία 5lt 15€

Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Χαλανδρίου www.halandri.gr ή να καλούν στα τηλέφωνα 213 2023918, 213 2023926, 213 2023906.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι ενέσεις για τους διαβητικούς


Επανάσταση στην αντιμετώπιση του διαβήτη φέρνει η ανακάλυψη Βρετανών ειδικών που υπόσχονται να βάλουν τέλος στη χρήση ενέσεων από τους διαβητικούς που χρειάζονται ινσουλίνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ παρασκεύασαν ρινκό σπρέϊ το οποίο υποκαθιστά τις ενέσεις και η δράση του εστιάζεται στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Ο νέος τρόπος ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης των διαβητικών έχει δοκιμαστεί ήδη στο εργαστήριο και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "Biomaterials Science".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψίχουλα το επίδομα παιδιών


Ελαχιστοποιούνται οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων.

Αναλυτικά, οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:

- Μέχρι 6.000 ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα.

- Από 6.000 και ένα ευρώ έως 12.000 χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος.

- Από 12.000 και ένα ευρώ έως 18.000 ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60).

Τα νέα κριτήρια για τη διάθεση των οικογενειακών επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση για τη ρύθμιση δανείων


Την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων θα παρουσιασθεί σήμερα το απόγευμα σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο ύψος.

Πηγές αναφέρουν ότι θα δίνεται η δυνατότητα της διαμόρφωσης μηνιαίας δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και να αποδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, οι τράπεζες, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούν να διαμορφώνουν τη δόση στο 30% του εισοδήματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου. Δεν αποκλείεται δε να ορίζεται και η διάρκεια της χρονικής παράτασης. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αποσαφηνίζει πως οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε αναπροσαρμογή του επιτοκίου κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει και το θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών και προσανατολίζεται σε νέα παράταση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ύψους έως 200.000 ευρώ.

Εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και σε αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μία από τις προτάσεις που μελετά είναι να ξεκινά η αποπληρωμή της οφειλής από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του δανειολήπτη στη δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών του.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να εξετασθεί και το θέμα της συμμετοχής των τραπεζών στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές για πολλούς φέρνει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακόμα και για τους ΑμεΑ




Έβαλαν την διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής στην Β Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου - Εξομοιώνονται με το υπόλοιπο Δημόσιο-Τσεκούρι στις συντάξεις τους.

- Περιλαμβάνει επίσης:
- Μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου
- Ενσωμάτωση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τα ΑμεΑ στην σύνταξή τους
- Εξαιρέσεις από τις διαθεσιμότητες
- Πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή εντός 40 ημερών
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (η πρώτη αφορούσε στην νέα δημοσιονομική εποπτεία) φέρνει σειρά νέων παρεμβάσεων στις συντάξεις υπαλλήλων της Βουλής, στο ΕΚΑΣ, στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

Υπάλληλοι Βουλής:
Ορίζει ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων.
Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις.
Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή από 1.1.2013.

Μειώσεις στις συντάξεις:
Προκειμένου να εναρμονιστεί το Δημόσιο με τους ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ορίζεται ότι εάν το συνολικό ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων, υπερβαίνει τα 2.000,00€ και μέχρι 3.000,00€ να μειώνεται το ανωτέρω συνολικό ποσό κατά 15%, ενώ εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 3.000,00€ να μειώνεται το συνολικό ποσό των συντάξεων κατά 20%.

Δώρα για συνταξιούχους ΑμεΑ:
Κατ’ εξαίρεση το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία καταργήθηκαν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους τετραπληγικούς και παραπληγικούς συνταξιούχους του Δημοσίου. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο πλέον σε 12μηνη βάση θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με τη σύνταξή τους.

Αποκρατικοποιήσεις:
Διευκρινίζεται το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες μετά την αποκρατικοποίησή τους. Επίσης αποσαφηνίζεται, «για λόγους ασφάλειας δικαίου, ότι, μέχρι την αποκρατικοποίησή τους, οι εν λόγω εταιρείες εξακολουθούν να διέπονται από το οικείο σε αυτές καθεστώς, ανεξάρτητα από τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει σε αυτές το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Εξαιρούνται από τις διαθεσιμότητες:
Δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ ή είναι πολύτεκνοι, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαρύνει φορολογικά ή εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.

Βρεφικό γάλα:
Δεν θα χρειάζεται να δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους αρμόδιους Υπουργούς για να εκδώσουν απόφαση, με την οποία θα ορίζονται ειδικοί όροι για τον τρόπο διάθεσης του βρεφικού γάλακτος στα σημεία πώλησης. Στόχος η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της διάταξης για τη διάθεση των παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας σε σημεία εκτός φαρμακείων.

Για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων για τη μίσθωση οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, καταργείται η νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ρυθμίζονται διοικητικά θέματα και τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας μισθωμένων οχημάτων, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς κοκ.

Τι προβλέπει η Α Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Kατ' αρχήν, καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών.

Αν κάποιος Δήμος βγει εκτός προϋπολογισμού έρχεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανση του. Επίσης έρχεται αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Προβλέπεται επίσης περικοπή των πιστώσεων, των δανείων και επιτροπεία για όσους έχουν αποκλίσεις άνω του 10%. Δημιουργούνται 2 μηχανισμοί ελέγχου, ένας για ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα και ένας για τους ΟΤΑ, αμφότεροι με λογοδοσία στο ΓΛΚ.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπαίνουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ Β ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Κακοποιημένα 5 παιδιά το μήνα


Κάθε μήνα στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών, αντιμετωπίζονται τουλάχιστον πέντε περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Όπως εξηγεί στο pelop.gr η διευθύντρια της κλινικής Βιολέτα Σιγάλα, η οικονομική κρίση ενισχύει τη βία, με εύκολο θύμα τα παιδιά: «Πέραν της οικονομικής κρίσης, το σημαντικότερο είναι η κρίση ταυτότητας» σημειώνει η κ. Σιγάλα κι εξηγεί: «Άνθρωποι που δεν έχουν πνευματικά στηρίγματα έχουν βρεθεί σαν φύλλο στον άνεμο. Σκεφτείτε ένα νέο άνθρωπο, ο οποίος ξαφνικά έμεινε άνεργος. Μοιραία νιώθει ανεπιθύμητος καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα εκείνα που υποσχέθηκε στη γυναίκα του, στο παιδί του, στο περιβάλλον του. Αυτό δημιουργεί κρίση ταυτότητας η οποία οδηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, σε κρίσεις ανεξέλεγκτης βίας. Και σε αυτές το εύκολο θύμα είναι το παιδί», καταλήγει η διευθύντρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες πάνε... Γερμανία


Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, προκύπτει από τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, το 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη χώρα ήταν μεταξύ 6.000-8.000, το 2011, αυξήθηκαν σε περίπου 12.000, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν άλλοι τόσοι.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000 οι Έλληνες που μεταναστεύουν στη Γερμανία», εκτιμά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Έχοντας εντοπίσει τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με την εγκατάσταση Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία, το DHW, μαζί με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας, δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής και άλλους, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου «Diakonie».

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του δικτύου αποτέλεσε η φετινή έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για τον προσανατολισμό και τη διευκόλυνση των νεοφερμένων Ελλήνων πάνω σε θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για θέματα διαμονής, κοινωνικής ασφάλισης, κατοικίας, σχολείων κ.ά.

«Αυτό που προτρέπουμε να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, είναι να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σε εμάς», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος. Επισημαίνει, δε, ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν έρθουν στη Γερμανία», τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο, για ανειδίκευτους και όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, να εργαστούν στη Γερμανία».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι παιδικές ημικρανίες... βλάπτουν τους βαθμούς



Έρευνα συνδέει τους πονοκεφάλους με τη σχολική επίδοση
.
Οι ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να βλάπτουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές εστίασαν σε περισσότερα από 5.600 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 0,6% είχαν χρόνιες ημικρανίες, 9 είχαν επεισοδιακές και 17,6% είχαν πιθανές.

Γενικά, παιδιά με ημικρανίες είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για σχολική επίδοση κάτω του μετρίου σε σύγκριση με όσα δεν εμφάνιζαν πονοκεφάλους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neurology».

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και φτωχότερης σχολικής επίδοσης ήταν ισχυρότερη στα παιδιά με χρόνιες ημικρανίες, σε όσα είχαν σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας και σε όσα είχαν συναισθητικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο ερευνητής Dr. Marcelo Bigal, της Merck & Co. στο Whitehouse Station, δήλωσε ότι έρευνες εστίασαν στο βάρος της ημικρανίας των εφήβων αλλά υπάρχουν λιγότερες έρευνες που καθορίζουν την επίδραση της ημικρανίας σε μικρότερα παιδιά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση Αλτσχάιμερ έως και δύο δεκαετίες πριν εκδηλωθεί


Σημαντικά ευρήματα από αμερικανούς ερευνητές.
Μερικά από τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζονται ακόμη και δύο δεκαετίες πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, κατάφεραν να αποδείξουν Αμερικανοί ερευνητές. Με μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Neurology, απεικονίζονται ξεκάθαρα οι διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που «προορίζονται» να αναπτύξουν μια πρώιμη μορφή της νόσου Alzheimer.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο θεωρείται ότι είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στην μνήμη και τη σκέψη, γι΄ αυτό και η νέα μελέτη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία.

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Banner Alzheimer στην Αριζόνα εξέτασε μια ομάδα ασθενών που παρουσιάζουν μια συγγενή μορφή Αλτσχάιμερ. Μια γενετική μετάλλαξη που αρχίζει να δίνει σημάδια της νόσου ήδη από την ηλικία των 40 (!), ενώ συνήθως το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται μετά την ηλικία των 75 ετών.

Τομογραφίες εγκεφάλου σε 20 άτομα με τη μετάλλαξη αυτή, ηλικίας μεταξύ 18 και 26, έδειξαν ήδη διαφορές σε σύγκριση με τομογραφίες από 24 άτομα που δεν παρουσίαζαν τη μετάλλαξη αυτή, άρα δεν προορίζονταν για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Το σκιαγραφικό υγρό που «λούζει» τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό έδειξε επίσης υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές.

Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ακόμη και δύο δεκαετίες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά συμπτώματα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο Dr. E. Reiman, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο ξεκινούν πολλά χρόνια πριν από την κλινική εκδήλωση της νόσου του Alzheimer. Εγείρουν, μάλιστα,νέα ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες αλλαγές του εγκεφάλου, οι οποίες εμπλέκονται στην προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά και για το βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να καθορίσουν τις μελλοντικές θεραπείες πρόληψης».

Ο καθηγητής Nick Fox, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του είχαν χάσει το ένα πέμπτο ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου τους από τη στιγμή που έφτασαν στην κλινική. «Αν και διαθέτουμε και άλλους δείκτες προδιάθεσης της νόσου, η νέα μελέτη ανοίγει ένα παράθυρο για πρώιμη παρέμβαση πριν οι άνθρωποι εκδηλώσουν βλάβες στη μνήμη και τη σκέψη» είπε.

Ο Βρετανός καθηγητής νευρολογίας Dr Simon Ridley δήλωσε: «Αν και οι περιπτώσεις πρώιμου Αλτσχάιμερ, με τις οποίες ασχολήθηκε η Αμερικανική μελέτη, είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πλήρως την πιο κοινή μορφή της νόσου, εντούτοις τα απεικονιστικά ευρήματα δείχνουν σαφέστατα ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές μπορεί να επισυμβούν δεκαετίες πριν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή η έγκαιρη χαρτογράφηση των αλλαγών που σημειώνονται στον εγκέφαλο, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους χρόνους ανίχνευσης της νόσου και θα μας επιτρέψουν να χορηγήσουμε πιθανές νέες θεραπείες, στο σωστό χρόνο».


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση στην παρακράτηση φόρου


Σε αύξηση της παρακράτησης φόρου που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 90%, οδηγεί το νέο καθεστώς σε μισθούς και συντάξεις. Οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2.917 ευρώ το μήνα. Σε κάποιες περιπτώσεις (μισθωτός με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000) η αύξηση της παρακράτησης φτάνει και το 90%.

Το 2013 η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών και θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Με το νομοσχέδιο, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ θα ισχύσει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.


Δείτε στους πίνακες που ακολουθούν, τη μηνιαία παρακράτηση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Πατήστε στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτοι 2.000 διαθέσιμοι


Στη διάθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αντλήσει τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της απογραφής των εργαζομένων στο δημόσιο.

Σήμερα, λήγει η πενθήμερη προθεσμία για τις διευθύνσεις προσωπικού, οι οποίες θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Εν τω μεταξύ, στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει -μεταξύ άλλων- και την πρόοδο στο θέμα της διαθεσιμότητας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία, είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρει την απαίτηση της τρόικας για 15.000 "τυφλές" απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 22 Δεκέμβρη η σύνταξη Γενάρη


Κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του 2011 η σύνταξη Ιανουαρίου, ενώ από τις 31 Γενάρη και κάθε μήνα πλέον, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα, όπως είπε πριν από λίγο στο Mega ο διοικητής του Οργανισμού, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Δηλαδή, η σύνταξη Φεβρουαρίου θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τσεκούρι» έως 240€ στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου – Μέχρι και 83% κάτω τα εφάπαξ


Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για ασφαλιστικό και εργασιακά έρχονται μέσα στην εβδομάδα και μεταξύ άλλων προβλέπουν άγριο μαχαίρι στις συντάξεις. Για τελευταία φορά θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο, οι συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα καταβληθούν την ίδια μέρα, την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα επιβληθούν για πρώτη φορά οι περικοπές. Οι μειώσεις θα εφαρμόζονταν νωρίτερα, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων στις οποίες θα πέσει... τσεκούρι.

Η περικοπή στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα γίνει σε δόσεις. Παράδειγμα: συνταξιούχος που παίρνει 1600 ευρώ, στα τέλη Ιανουαρίου θα πάρει 160€ λιγότερα ενώ αναδρομικά θα του παρακρατηθούν ακόμη 80 ευρώ, δηλαδή η συνολική μείωση φτάνει τα 240 ευρώ!

Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα φτάσουν ακόμη και το 83%, ενώ περικοπές θα γίνουν και στα εφάπαξ όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και βρίσκονται σε αναμονή. Εκτιμάται πως σε αυτή την κατάσταση είναι περίπου 100.000 συνταξιούχοι.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν:

Ο κλάδος των εργοληπτών -83%
Φαρμακευτικών εργασιών -63,9%
ΝΠΔΔ -42,3%
Υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων -41,5%
Ιονική Λαϊκή Τράπεζα -41,2% και
Ξενοδοχοϋπάλληλοι -26,8%

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

Από τον Δεκέμβριο δε θα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα, με τις ισόβιες συντάξεις να κόβονται. Επίσης, δε θα πάρουν επίδομα οι δικαιούχοι που είχαν εισόδημα μεγαλύτερο από 45.000€.
Άγνωστο παραμένει για την ώρα τι θα γίνει με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που στελέχη του υπουργείου δήλωναν πως χρειάζεται χρόνος για γίνει η επεξεργασία των νέων αιτήσεων αλλά και να γίνει επεξεργασία βάσει των νέων κριτηρίων.

Με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας ρυθμίζεται, επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, στα 15 έτη, ενώ οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται στα 40 έτη ασφάλισης.

Ευνοημένοι θα είναι -σύμφωνα με την εγκύκλιο- οι μητέρες ανηλίκων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου;


Αυτά προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αυτόματα μειώνει τον προϋπολογισμό σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών στο τρίμηνο κατά 10%, έχει υπογραφεί από όλους τους υπουργούς και σύμφωνα με το MEGA, προβλέπει τα εξής:

-Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι ΔΕΚΟ, οι ΟΤΑ, τα υπουργεία και τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν προϋπολογισμό μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κι αν αυτός δεν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο τότε καμία δαπάνη δεν θα είναι νόμιμη εκτός από μισθούς και συντάξεις.

-Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση κάθε τρίμηνο πάνω από 10% τότε θα περικόπτεται αυτόματα η επιχορήγηση που λαμβάνουν από το δημόσιο. Από 1/1/2014 δεν θα επιτρέπεται μάλιστα σε κανέναν φορέα του δημοσίου να δανείζεται παρά μόνο για επενδύσεις.

-Ειδικότερα για τις ΔΕΚΟ, αν η απόκλιση ενός τριμήνου είναι πάνω από 10% τότε σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενώ, αν η απόκλιση είναι ετήσια και πάνω από 10% τότε τα μέλη του Δ.Σ. απολύονται αυτόματα.

-Σε ότι αφορά τους ΟΤΑ δημιουργείται ένα παρατηρητήριο παρακολούθησης σε μηνιαία βάση και αν ένας δήμος εμφανίσει αποκλίσεις πάνω από 10% για δύο συναπτά τρίμηνα τότε μπαίνει στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που περιλαμβάνει υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού , αύξηση τελών ακόμα και αύξηση του τέλους των ακινήτων που μπορεί να φτάσει έως και 3 τοις χιλίοις .

-Στην ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη όλα τα έσοδα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου να πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος έχει πάρει εντολή από τον Πρωθυπουργό να συντάξει άλλη μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία θα περιλαμβάνεται η περικοπή στις συντάξεις των υπαλλήλων της βουλής ενώ γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρειάζεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά ολόκληρη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Δείτε το βίντεο από το MEGA

Διαβάστε περισσότερα...

"Κούρεμα" μαμούθ σε δανειολήπτη


Το Ειρηνοδικείο Χανίων δίκαιωσε πλήρως ένα δανειολήπτη, αποφασίζοντας το "κούρεμα" του χρέους του κατά 92,46%.

Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης, που είναι άνεργος οικογενειάρχης, απαλλάχθηκε από 72.682,48 ευρώ και θα πληρώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις τράπεζες συνολικά το ποσό των 551,04 ευρώ, με τη μηνιαία δόση να έχει διαμορφωθεί στα 11,48 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα χρέη του είναι σε τέσσερις τράπεζες και προήλθαν από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν κρίνονταν πρόσφορα για εκποίηση. Πρόκειται για αρκετά αγροτεμάχια, στα οποία έχει συγκυριότητα κατά 25% ενώ διαθέτει και ένα αυτοκίνητο η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 4.700 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Μέχρι σήμερα ΑΜΚΑ-ΑΦΜ


Οι περίπου 3000 συνταξιούχοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) μπορούν μέχρι και σήμερα να απευθύνονται στα υποκαταστήματα για τους οποίους ο Οργανισμός δεν έχει καταγεγραμμένο το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ τους.

Διαφορετικά, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση του ΟΑΕΕ για ΑΜΚΑ – ΑΦΜ:

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υπενθυμίζει σε όσους από τους συνταξιούχους δεν έχουν προσκομίσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ για την συμπλήρωσή τους, έως το αργότερο τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Η έλλειψη ΑΜΚΑ και ΑΦΜ διαπιστώνεται από το τελευταίο Ενημερωτικό Σημείωμα που απεστάλη και αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2012. Yποχρεωμένοι να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΕ είναι ΜΟΝΟ οι συνταξιούχοι για τους οποίους στα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, που τυπώνονται στο πάνω και δεξιά τμήμα του Σημειώματος, δεν υπάρχει εγγεγραμμένος αριθμός.

Κατά την προσέλευσή τους στα γραφεία του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

2. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Τέλος, τονίζουμε, ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που δεν εμφανίζουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στα μητρώα του Οργανισμού και είναι ανεξάρτητη της απογραφής, στην οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι να συμμετέχουν, έως 31 Δεκεμβρίου 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Φορο-σοκ τον Ιανουάριο – Αυξάνεται η παρακράτηση από τους μισθούς ως και 90%



- Ποιοι χάνουν ως και 136 ευρώ το μήνα
- Μεγάλες οι μειώσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και παιδιά
- Μειώσεις στην παρακράτηση για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ για όσους δεν έχουν προστατευόμενα μέλη
- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ για υπαλλήλους Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους

Μαζί με τη νέα φορολογική κλίμακα έρχεται και η νέα αυξημένη παρακράτηση. Ο συνδυασμός και των δύο τρώει έναν ολόκληρο μισθό κάθε χρόνο για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων.

Οι μειώσεις κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι από 13 ευρώ μέχρι και 136 ευρώ.

Ουσιαστικά η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά τιμωρεί όσους έκαναν οικογένεια, όμως και όσοι δεν έχουν προστατευόμενα μέλη και έχουν εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ το χρόνο έχουν ελαφρύνσεις.

Οι πλέον αδικημένοι είναι εκείνοι που έχουν μικρά εισοδήματα, μέχρι 12.000 ευρώ και έχουν και παιδιά. Στην περίπτωσή τους η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται ως και 90%!

Με μια ματιά χάνουν 13 ως 113 ευρώ το μήνα όσοι έχουν δύο παιδιά και μισθό από 916 ως και 2.917, ενώ οι απώλειες για όσους έχουν ένα παιδί με τον ίδιο μισθό οι απώλεια είναι από 21 μέχρι 136 ευρώ το μήνα.

Για όσους οι αποδοχές είναι πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα η παρακράτηση θα είναι 328 ευρώ.

Όσοι έχουν εισόδημα ως 25.000 και δεν έχουν προστατευόμενα μέλη θα δουν μείωση της παρακράτησης ως και 33 ευρώ για εισόδημα μέχρι 12.000.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ- ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ-ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ
714                10,55                             10,55               10,55
928                54,88                              54,88               54,88
1.000             69,65                              69,65               69,65
1,142             99,20                              99,20               99,20
1.428            165,34                            165,34             165,34
1.785            256,80                            256,80             256,80

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ-ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ-ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ
750                          0                    0                    0
833                      12,31               12,31             12,31
916                      29,55               29,55             29,55
1.000                   46,79               46,79             46,79
1.250                   98,50               98,50             98,50
1.333                   115,74             115,74           115,74
1.500                   150,21             150,21           150,21
1.666                   192,90             192,90           192,90


Διαβάστε περισσότερα...