Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η μπανάνα βασικό είδος διατροφής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Oι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε νέες καλλιέργειες.

Βασικό συστατικό στο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο αναμένεται να γίνει η μπανάνα. Κι αυτό λόγω κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με ερευνητές του παγκόσμιου δικτύου αγροτικών μελετών CGIAR, το φρούτο θα αντικαταστήσει ακόμη και την πατάτα σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τα μενού τους καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε νέες καλλιέργειες αφού πολλά είδη δεν θα αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η μελέτη του CGIAR που έγινε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών εξέτασαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα 22 σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα παγκοσμίως.

Όσον αφορά στις τρεις βασικότερες καλλιέργειες: το ρύζι, το σιτάρι και ο αραβόσιτος η παραγωγή τους θα μειωθεί σημαντικά. Η παραγωγή της πατάτας, που απαιτεί επίσης πιο δροσερά κλίματα, θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
Έτσι, φρούτα και καλλιέργειες που ευοδώνουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, όπως οι μπανάνες, θα πάρουν την πρωτοκαθεδρία.

Πόσο εύκολο όμως είναι να αλλάξουμε τόσο τις διατροφικές συνήθειες; Όπως εκτιμούν οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, η αλλαγή αυτή έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Μια από τις βασικότερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, η σόγια, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.