Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου


Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, με τον διάπλου αυτόν να έχει γίνει "η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου", ένας απολογισμός ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCP), σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 207.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ του 2011, όταν 70.000 μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους στη διάρκεια της εξέγερσης της αραβικής άνοιξης.

"Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μια νέα φάση την οποία παρακολουθούμε φέτος: βρισκόμαστε ενώπιον ενός τόξου συγκρούσεων, τις οποίες η Ευρώπη αντιμετωπίζει άμεσα", δήλωσε ο Αντριαν Εντουαρνς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Με συγκρούσεις στο νότο (Λιβύη), ανατολικά (Ουκρανία) και νοτιοανατολικά (Συρία/Ιράκ), η "Ευρώπη έχει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων δια θαλάσσης".

Σχεδόν το 80% των αναχωρήσεων πραγματοποιείται από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία φέτος είναι Σύροι (60.051) καθώς η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τουλάχιστον τριάμισι χρόνια και πολίτες της Ερυθραίας (34.561) που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σωθούν από τη βίαιη καταστολή που εφαρμόζουν τα κρατικά όργανα, τη στρατιωτική θητεία που δεν σταματά ποτέ, την καταναγκαστική εργασία που δεν αμείβεται ούτε έχει τέλος.

Η Ύπατη Αρμοστεία επέκρινε τη διαχείριση της μετανάστευσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας λύπη που ορισμένες κυβερνήσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διατήρηση των αλλοδαπών έξω από τα σύνορά τους, παρά στον σεβασμό του δικαιώματος ασύλου.

"Είναι λάθος, και συγκεκριμένα κακή αντίδραση σε μια περίοδο κατά την οποία αριθμός ρεκόρ ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. "Όλες οι χώρες μεριμνούν για την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά οι πολιτικές πρέπει καταρτίζονται έτσι ώστε οι ανθρώπινες ζωές να μην καταλήγουν να γίνονται παράπλευρες απώλειες".

Μόνο τον Νοέμβριο, 8.000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σωστικά πλοία διέσωσαν ακόμη στα τέλη του μήνα αυτού 320 μετανάστες που ταξίδευαν με σαπιοκάραβο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αυγούστας στη Σικελία, καθώς και 182 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο και μεταφέρθηκαν στο Πόρτο Εμπέντοκλε, επίσης στη Σικελία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν, ωστόσο, το τέλος της επιχείρησης "Mare Nostrum" η οποία συνέβαλε να διασωθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Η ναυτική τραγωδία στη Λαμπεντούζα το 2013 ήταν αιτία η Ιταλία να εφαρμόσει εκτάκτως την επιχείρηση αυτή, την οποία δεν ήθελε να παρατείνει μακροπρόθεσμα, καθώς δεν είχε την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.

Ορισμένοι από αυτούς τελικά συμφώνησαν να συνδράμουν σε μια νέα επιχείρηση, την "Triton". Υπό τη διοίκηση της Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αρμόδιος για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί στην εποπτεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο.

"Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτρεπτικά μέσα για να εμποδίσετε την διαφυγή ενός ανθρώπου που θέλει να σώσει τη ζωή του, παρά αυξάνοντας τους κινδύνους", δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα κράτη πρέπει να "επιτεθούν στις πραγματικές βαθιές αιτίες, δηλαδή να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φεύγουν, αυτό που τους εμποδίζει να ζητούν άσυλο με ασφαλέστερα μέσα, και τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που ευημερούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία των θυμάτων".

Ωστόσο, αν η Μεσόγειος αποτελεί "την πλέον θανάσιμη διαδρομή στον κόσμο", σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, σίγουρα δεν είναι η μόνη. Μαζί με τους μετανάστες που επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, τουλάχιστον 348.000 μετανάστες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν μια θάλασσα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταμέτρησε 540 θύματα στους 54.000 ανθρώπους που επιχείρησαν τον διάπλου του Κόλπου της Βεγγάλης στη νοτιοανατολική Ασία, με τους περισσότερους να προέρχονται από το Μπαγκλαντές και τη Βιρμανία και να έχουν προορισμό την Ταϊλάνδη ή τη Μαλαισία.

Στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τουλάχιστον 242 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Καραϊβική ο αριθμός των νεκρών ή των αγνοουμένων αυξήθηκε σε 71 στις αρχές Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Λίμνη στον Άρη ίσως να φιλοξενούσε ζωή


Ένας σημερινός γιγάντιος κρατήρας στον Αρη κάποτε ήταν μια τεράστια λίμνη, που σταδιακά δημιούργησε ένα βουνό στο κέντρο της, ενώ μπορεί να φιλοξενούσε και μικροβιακή ζωή επί εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δείχνουν νέα ευρήματα από το ρόβερ «Curiosity» της NASA, το οποίο, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει τις επιστημονικές μελέτες του στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».



Η ανακάλυψη αφορά τον κρατήρα Γκέιλ, διαμέτρου 154 χιλομέτρων, τον οποίο εξερευνά το αμερικανικό ρομποτικό όχημα-εργαστήριο από τον Αύγουστο του 2012 που έφθασε στον Αρη, έχοντας ήδη διανύσει γύρω στα οκτώ χιλιόμετρα έως τώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com. Σήμερα, ο κρατήρας είναι ένα κατάξερο μέρος, όμως στο μακρινό παρελθόν ήταν μια μεγάλη λίμνη, από τα ιζήματα της οποίας σταδιακά δημιουργήθηκε το όρος Σαρπ, ύψους πέντε χιλιομέτρων, στο κέντρο του κρατήρα.

«Η λίμνη αυτή ήταν αρκετά μεγάλη για να έχει διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια, επαρκής χρόνος ώστε να έχει εμφανιστεί και αναπτυχθεί η ζωή, καθώς επίσης αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί το όρος Σαρπ από τα ιζηματογενή πετρώματα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ της NASA, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ εντόπισε σε ένα βράχο κρυστάλλους που φαίνεται να είναι άλατα, τα οποία προέρχονται από την εξάτμιση του αρχαίου νερού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε μια μεμονωμένη λίμνη, αλλά ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα από λίμνες, δέλτα ποταμών και ερήμων που διασυνδέονταν και εναλάσσονταν επί εκατομμύρια χρόνια.

Η λίμνη, όσο υπήρχε, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα βαθιά, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές βάθος της. Στα δέλτα των αρχαίων ποταμών το βάθος δεν θα ξεπερνούσε τα λίγα μέτρα.

Τα νερά της λίμνης κυλούσαν από την περιφέρειά της προς το κέντρο της και σταδιακά, με αλλεπάλληλες εναποθέσεις ιζημάτων, «έχτιζαν» τον όρος Σαρπ, μια γεωλογική διαδικασία που θα κράτησε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο γειτονικός πλανήτης θα ήταν για αρκετό (και όχι για σύντομο) χρονικό διάστημα ζεστός και υγρός, έχοντας μια πολύ πιο πυκνή ατμόσφαιρα από τη σημερινή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο χρόνο επικρατούσαν τέτοιες ευνοϊκές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή η ζωή έκανε την εμφάνισή της στον Άρη - κάτι που μένει να αποδειχτεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι επικηρυγμένοι από το FBI εγκληματίες του διαδικτύου


Οι περιβόητοι κακοποιοί του πληκτρολογίου.

Καθώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο λαμβάνει διαστάσεις, το FBI «συνέθεσε» μια λίστα με τους επικηρυγμένους κακοποιούς του πληκτρολογίου.

Στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες του διαδικτύου, φιγουράρουν πέντε αξιωματικοί από τον Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας και άλλα άτομα που δρουν ανεξάρτητα.

Χάκερς του Απελευθερωτικού Στρατού Κίνας



Εχουν απαγγελθεί συνολικά 31 κατηγορίες κατά πέντε μελών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA)της Κίνας. Διώκονται, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία, διάπραξη απάτης με υπολογιστή, κλοπή εμπορικών μυστικών και οικονομική κατασκοπεία.

Shaileshkumar P. Jain
Επικηρυγμένος για 20.000 δολάρια



Ο Shaileshkumar P. Jain είναι πολίτης των ΗΠΑ ο οποίος συνεργάζεται με τον κυβερνο-εγκληματία από τη Σουηδία Bjorn Daniel Sundin (ακολουθεί παρακάτω)

Ο Jain δημιούργησε ένα διεθνές σύστημα στο οποίο χρήστες από περισσότερες από 60 χώρες μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο προϊόντα ψευδούς λογισμικού. Ο ίδιος, μαζί με συνεργούς του, εξαπάτησε τα θύματα του μέσω ενός προγράμματος.

Bjorn Daniel Sundin
Επικηρυγμένος για 20.000 δολάρια



Ο Bjorn Daniel Sundin είναι Σουηδός με «πλοκάμια» στην Ουκρανία ενώ συνεργάζεται και με τον Shaileshkumar P. Jain. Μαζί, σχεδίασαν την απάτη με τα ψευδή λογισμικά, ενώ τα θύματά τους δαπάνησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο νεαρός διώκεται, μεταξύ άλλων, για απάτη και συνωμοσία.

Alexandr Sergeyevich Bobnev
Επικηρυγμένος για 50.000 δολάρια



Ο Ρώσος Alexandr Sergeyevich Bobnev καταζητείται από το FBI για συνωμοσία, για διάπραξη απάτης μέσω υπολογιστή και ξέπλυμα χρήματος. Φέρεται να συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όταν κέρδισε πρόσβαση σε λογαριασμούς μεγάλης εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών. Μέσω της απάτης του, υπολογίζεται ότι καρπώθηκε περί τα 350.000 δολάρια.

Carlos Enrique Perez-Melara
Επικηρυγμένος για 50.000 δολάρια



Δημιούργησε το spyware γνωστό και ως «Lover Spy». Ο Carlos Enrique Perez-Melara, από το Ελ Σαλβαδόρ, έτρεχε μια ιστοσελίδα η οποία επέτρεπε όσους ήταν σε σχέση να στείλουν στο σύντροφό τους μια ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα και καρπώνονταν εκείνος μια μικρή αμοιβή. Εις βάρος του Melara εκκρεμούν επτά κατηγορίες.

Noor Aziz Uddin
Επικηρυγμένος για 50.000 δολάρια



Ο Πακιστανός Noor Aziz Uddin, είναι ένας πρώην επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών και καταζητείται για πιθανή συμμετοχή του σε προγράμματα μέσω των οποίων εξαπατούσε ιδιώτες, εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς.

Από το 2008 έως το 2012, ο Uddin φέρεται ότι έθεσε σε κίνδυνο συστήματα πληροφορικής που οδήγησε στην εξαπάτηση εκατοντάδων θυμάτων τα οποία συνολικά έχασαν το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένταση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τους πλειστηριασμούς


Οι συγκεντρωμένοι «μπλόκαραν» την διαδικασία.

Ένταση προκλήθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, όταν αντιδρώντες στους πλειστηριασμούς «μπλόκαραν» τη σχετική διαδικασία που επρόκειτο να διεξαχθεί.

Μέλη κινήματος κατά των πλειστηριασμών, αλλά και μέλη αριστερής παράταξης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρενέβησαν κατά την έναρξη της διαδικασίας, φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα, πέταξαν φέιγ βολάν και επιχείρησαν να σηκώσουν πανό στην αίθουσα. Αστυνομικοί τούς απομάκρυναν, ενώ για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση. Μάλιστα, προσήχθη δικηγόρος κι όπως έγινε αργότερα γνωστό σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για εξύβριση, ύστερα από έγκληση. Κι ο ίδιος, πάντως, προτίθεται να καταθέσει μήνυση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ανάλογες έγιναν και τις δύο τελευταίες εβδομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Για την Ελλάδα ψάχνουν οι Κινέζοι στο διαδίκτυο


Περισσότερες από τρία εκατομμύρια οι διαδικτυακές αναζητήσεις.

Σημαντικές εμφανίζονται οι προοπτικές διείσδυσης της Ελλάδας στην τουριστική αγορά της Κίνας με όχημα το διαδίκτυο. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη παρουσίαση της κυρίαρχης στην Κίνα μηχανής αναζήτησης, Baidu.

Σε ανακοίνωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφέρεται ότι ο Γενικός Διευθυντής της Baidu, Τζόνι Ζου (Johnny Zhu), ακτινογραφώντας την τουριστική αγορά της Κίνας αλλά και την προσβασιμότητα των κατοίκων της στο διαδίκτυο επισήμανε ότι σήμερα το 42% του πληθυσμού της Κίνας είναι συνδεδεμένο στο internet και είναι εξοικειωμένο με την ιδέα να ψάχνει και να αγοράζει από αυτό προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο κ. Ζού υποστηρίζει ότι το 93,6% των Κινέζων που ταξιδεύουν -που ο αριθμός τους πλέον αγγίζει τα 100 εκατ.- κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι για τον ελληνικό τουρισμό γίνονται ήδη στην Baidu περισσότερες από 3 εκατ. αναζητήσεις ετησίως. Πάνω από 720.000 αναζητήσεις γίνονται για την Αθήνα, 180.000 για την Κρήτη, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με 2,4 εκατ. αναζητήσεις έχει η Σαντορίνη.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο αριθμός των αναζητήσεων αυξάνεται από μήνα σε μήνα, προβλέποντας ότι θα ξεπεράσει εφέτος τα 7 εκατ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Baidu ανέφερε ότι οι αγαπημένοι προορισμοί των Κινέζων στην Ευρώπη, είναι το Παρίσι και το Λονδίνο συμπληρώνοντας ότι το 51% των δαπανών τους αφορά το κομμάτι των καταναλωτικών αγορών.

H Baidu ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί για την Κίνα την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης. Αποτελεί το σημείο εισόδου στο Internet για το 93% των χρηστών Internet της Κίνας. Ποσοστό τουλάχιστον 50% από τους Κινέζους χρήστες αποκτούν πρόσβαση στο Internet από τα smartphones, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο συναλλαγής για τις επιχειρήσεις.

Η Baidu είναι η 5η σε κατάταξη παγκοσμίως με 508 εκατ. χρήστες. Εκτός όμως από τις αναζητήσεις, η Baidu διανέμει το 41% όλων τον εφαρμογών για κινητά (Apps) στην αγορά της Κίνας. Οι χρήστες της Baidu που αναζητούν μέσω κινητού τηλεφώνου ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια το μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγίδα είχαν στήσει σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο


Σε αυτοσχέδια «παγίδα», μια σανίδα με καρφιά, έπεσε την ώρα που έκανε περιπολία στον υγρότοπο Αμβρακικού υπηρεσιακό όχημα αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ότι το το ευαίσθητο οικοσύστημα έχει μπει στο στόχαστρο αγνώστων.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, το αυτοκίνητο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία σε νησίδα της λιμνοθάλασσας Λογαρού, «περιοχή Αετός», έπεσε πάνω σε σανίδες με καρφιά, οι οποίες δεν ήταν ορατές, καθώς ήταν τοποθετημένες μέσα σε λακκούβες με νερό.

Τα μπροστινά λάστιχα του αυτοκινήτου καταστράφηκαν και αυτό είχε ως συνέπεια να ακινητοποιηθεί προσωρινά.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή την προηγούμενη ημέρα και σύμφωνα με το φύλλο καταγραφών των φυλάκων του Φορέα, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο περιστατικά λαθροθηρίας με χρήση βάρκας και μάλιστα, οι επιβαίνοντες εξύβρισαν χυδαία τους φύλακες- επόπτες του Φορέα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επειδή παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, παύουν να είναι απλές συμπτώσεις και πρόκειται για εσκεμμένες ενέργειες κάποιων, που για τους δικούς τους «γνωστούς» λόγους ενοχλούνται και αντιδρούν.

Δείτε τις φωτογραφίες





Διαβάστε περισσότερα...

Η Ακρόπολη των Lego στο μουσείο της Ακρόπολης


Μια Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης.



Η ευφάνταστη μακέτα, φτιαγμένη με τα γνωστά τουβλάκια, δωρήθηκε πρόσφατα από το μουσείο Ακρόπολης και θα παρουσιάζεται στον δεύτερο όροφο, όπου στεγάζονται το εστιατόριο, η βιβλιοθήκη και μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Ακρόπολη δημιουργήθηκε αποκλειστικά από 120.000 τουβλάκια Lego σε περίπου 300 ώρες από τον Ryan McNaught και έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στο μουσείο Nicholson.

Το μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει παιδικά προγράμματα για το 2014 που θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να πειραματιστύν κι εκείνοι με παρόμοια τουβλάκια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίστε τον... Μπρους Λι του Αφγανιστάν


Ο 20χρονος γκουρού των πολεμικών τεχνών που αποτελεί τη... μετενσάρκωση ενός θρύλου.

Ο Bruce Hazara είναι ένας 20χρονος από το Αφγανιστάν που φαίνεται ότι αποτελεί μετεμψύχωση του… Μπρους Λι! Είναι γνωστός στη χώρα του για τις σωματικές του ικανότητες και δεξιοτεχνίες στις πολεμικές τέχνες όπως ο διάσημος θρύλος του Kung Fu.

Ο 20χρονος Abulfazl Abbas Shakoory, ο οποίος αυτό-αποκαλείται «Bruce Hazara», έχει μια παράξενη ομοιότητα με τον θρυλικό ηθοποιό και δάσκαλο των πολεμικών τεχνών γι αυτό και το λόγο άλλωστε φέρει τον τίτλο ο Μπρους Λι του Αφγανιστάν.

Πέρα από την ομοιότητα, ο Shakoory κάνει εκπληκτικά πηδήματα στον αέρα, σπάει ξύλινες επιφάνειες και κάνει μια σειρά από ανοίγματα με μεγάλη άνεση. Πρόσφατα ο νεαρός έγινε διάσημος στα social media όταν ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο όπου εμφανίζεται ντυμένος ως άλλος κασκαντέρ.












Διαβάστε περισσότερα...

«Έξωση» από τον Άγιο Κοσμά για τη συγχρονισμένη κολύμβηση


Χωρίς προπονητήριο η Εθνική Ομάδα.

Χωρίς προπονητήριο έμεινε η Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, καθώς της έγινε έξωση από τις εγκαταστάσεις.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το ΕΑΚ συνεχίζονται, με αποτέλεσμα η ΚΟΕ να εκδώσει ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί.

«Η ΚΟΕ αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια έχει επισημάνει και καταγγείλει προς κάθε αρμόδιο, τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται με την μη ομαλή λειτουργία των Κολυμβητηρίων ανά την Επικράτεια, γεγονός που επιφέρει σημαντική αναστάτωση στην ομαλή προετοιμασία των αθλητών/τριών μας αλλά και στην διεξαγωγή των αγωνιστικών της εκδηλώσεων.

Η ΚΟΕ, χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία στα Κολυμβητήρια τα οποία και ανήκουν είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στην Πολιτεία, από την πρώτη στιγμή που τα προβλήματα αυτά άρχισαν να δημιουργούνται, ζήτησε την εύρεση των κατάλληλων και άμεσων λύσεων ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση των έξι (6) Αθλημάτων της.

Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά, ότι τα προβλήματα όχι μόνον εξακολουθούν να υφίστανται αλλά εντείνονται και επιδεινώνονται, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δημιουργούνται μείζονα ζητήματα ιδιαίτερα στην προετοιμασία των Εθνικών της ομάδων, αλλά και την ομαλή ροή των εσωτερικών της διοργανώσεων.

Τελευταίο παράδειγμα, η χτεσινή έξωση της Εθνικής μας ομάδας Συγχρονισμένης κολύμβησης από το κλειστό Καταδυτήριο του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, όπου και πραγματοποιούσε την προετοιμασία της ενόψει των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Με το πρόσχημα της έλλειψης άδειας καταλληλότητας και μετά από ανώνυμη υποτίθεται καταγγελία κάποιου ή κάποιας, η Αστυνομία προχώρησε στην εντολή προς το ΕΑΚ Αγίου Κοσμά να «σφραγίσει» ουσιαστικά την εγκατάσταση με αποτέλεσμα η Εθνική μας ομάδα που είχε βρει στέγη εκεί να μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς να διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια λύση στον ορίζοντα.

Σημειώνουμε ότι, το κλειστό Καταδυτήριο του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, που αποτελεί τον μοναδικό κατάλληλο χώρο προετοιμασίας στο Λεκανοπέδιο τόσο για τη Συγχρονισμένη κολύμβηση όσο και τις Καταδύσεις, άνοιξε με τεράστιες προσπάθειες αλλά και με δαπάνες της Ομοσπονδίας μας.

Καλούμε λοιπόν, μετά από όλα αυτά, άλλη μια φορά τους αρμόδιους αλλά και όσους είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν για την ομαλή λειτουργία των Κολυμβητηρίων, να αναλάβουν δράση, πριν τα προβλήματα που προκύπτουν καταφέρουν να ξεσπιτώσουν εξ ολοκλήρου τα Αθλήματα μας από τους φυσικούς τους χώρους και πριν φυσικά η κατάσταση ως προς την προετοιμασία των Εθνικών μας ομάδων, γίνει μη αναστρέψιμη.

Δεδομένου μάλιστα πως βρισκόμαστε μόλις 20 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με ότι αυτό συνεπάγεται και ήδη οι διαδικασίες πρόκρισης στα Αθλήματα μας έχουν αρχίσει».

Διαβάστε περισσότερα...

«SOS» εκπέμπει το ΕΜΠ


Συνεδριάζει η Σύγκλητος των Πρυτάνεων Παρασκευή και Σάββατο.

Υπό το βάρος του προβλήματος που έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό των φοιτητών που καλούνται να δεχθούν τα ανώτατα ιδρύματα και της αδυναμίας τους, όπως δηλώνουν, να τους εκπαιδεύσουν, συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο η σύνοδος των Πρυτάνεων.

Σήμα κινδύνου σχετικά, εξέπεμψε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εάν δεν εξασφαλιστούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:

- Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).

- Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

- Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.

- Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία , τονίζει η Σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το Ίδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Η Σύγκλητος καλεί επίσης τα ΑΕΙ της χώρας, που όλα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολονυκτία συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ από συνταξιούχους


Ζητούν συνάντηση με τον Χαρδούβελη.

Ολονύκτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις Δημοσίου-ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΤΑΕ-ΟΤΑ.

Οι συγκεντρωμένοι, βρίσκονται στο Σύνταγμα και ζητούν και πάλι το δώρο των Χριστουγέννων και τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ όπως αναφέρουν έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μοιράζουν φαγητό στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με καλλιτεχνικές δράσεις, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.














Διαβάστε περισσότερα...

Παραπομπή για κακούργημα του Σπυρόπουλου ζητεί ο Εισαγγελέας


Αφορά το νόμο περί καταχραστών δημοσίου.

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» ο εισαγγελέας στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή του κ. Σπυρόπουλου για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου καθώς με τις ενέργειες του φέρεται να ζημίωσε το ΙΚΑ αφού με απόφασή του ήρθη η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλου σούπερ μάρκετ στη Βέροια παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης χρωστούσε στο Ταμείο 18 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας ζητεί, επίσης, να καθίσουν στο εδώλιο για ηθική αυτουργία στις πράξεις του διοικητή του ΙΚΑ οι επιχειρηματίες Χαρίλαος, Νικόλας και Γεώργιος Αρβανιτίδης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση άρχισε όταν τον περασμένο Οκτώβριο το γραφείο ΙΚΑ της Βέροιας έδωσε εντολή τραπεζικών κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, αφού προηγουμένως, παρείχε 15νθήμερη προθεσμία για να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε εντολή για άρση της κατάσχεσης με την αιτιολογία να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρία «να προχωρήσει σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ.» και, εν συνεχεία, αν δεν ανταποκρινόταν, το ΙΚΑ να προέβαινε σε κατάσχεση.
Ο τοπικός διοικητής του Ιδρύματος απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η ενέργεια αυτή δεν είχε νομική βάση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είχε ήδη δοθεί η ευκαιρία στον επιχειρηματία να υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος επανήλθε με νέο αίτημα, το οποίο αυτή τη φορά έγινε δεκτό. Η κατάσχεση πάγωσε για ένα μήνα, διάστημα στο οποίο φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινήσεις ποσών στους λογαριασμούς, που - σύμφωνα με τη δίωξη- θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στα ταμεία του ΙΚΑ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ, πάντως, στις έγγραφες εξηγήσεις του φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία αναφέροντας ότι ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμές οφειλές της, κυρίως για να πληρώσει το προσωπικό και στη συνέχεια να κάνει ρύθμιση. Απώτερος στόχο, όπως φέρεται να ισχυρίζεται ο κ. Σπυρόπουλος, ήταν να μην κλείσει η εταιρεία και χαθούν 1.700 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος διοικητής του ΙΚΑ φέρεται να λέει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ακολουθούσε αυτή την τακτική.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Κουτσούμπα με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας


Τέθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης της νοηματικής γλώσσας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της νοηματικής γλώσσας και για το πώς τα δικαιώματα των κωφών αλληλοδιαπλέκονται με το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα για την αναγνώριση και την ολόπλευρη εξασφάλιση της νοηματικής γλώσσας και με τη συνταγματική της αναγνώριση.

«Όμως, η πείρα δείχνει ότι ακόμη και με την αναγνώριση της Νοηματικής Γλώσσας και με νόμο, δεν σταμάτησε η χειροτέρευση της θέσης των κωφών των λαϊκών οικογενειών» πρόσθεσε.

Η αναγνώριση της Νοηματικής Γλώσσας θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί πλήρως η εκπαίδευση όλων των κωφών παιδιών στα πλαίσια ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τις κατακτήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής, που με εξειδικευμένο τρόπο θα απευθύνεται στους κωφούς μαθητές.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε, τέλος, ότι χρειάζεται συντονισμένος αγώνας που να έχει στο επίκεντρο, όχι μόνο το δικαίωμα του κωφού να επικοινωνεί με τη γλώσσα του με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνολικά το δικαίωμά του σαν άνθρωπος να έχει μια ζωή με κατοχυρωμένα δικαιώματα, στη δωρεάν υγεία και πρόνοια, στην εκπαίδευση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, και στην ψυχαγωγία.



Διαβάστε περισσότερα...

Βεβαρημένο ποινικό μητρώο είχε ο ταξιτζής που κατηγορείται ότι βίασε επιβάτιδα στο Νέο Δελχί


Απαγορεύτηκε η λειτουργία διεθνούς εταιρείας ταξί στο Νέο Δελχί.

Ο ινδός οδηγός της διεθνούς εταιρείας ταξί Uber, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για τον βιασμό επιβάτιδος στην Ινδία, έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση για σεξουαλική επίθεση εις βάρος μίας γυναίκας, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιεί τη δημοφιλή εταιρεία.

Ο Μαντχούρ Βέρμα, ένας αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας της ινδικής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι ο 32χρονος Σιβ Κουμάρ Γιαντάβ βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν χρονική περίοδο άνω της δεκαετίας. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ληστεία, κακοποίηση και παράνομη κατοχή όπλου.

Στην σελίδα του στο Twitter, ο Βέρμα ανέφερε χθες Τρίτη ότι ο Γιαντάβ είναι "διαβόητος" στη γενέτειρά του, το Μαϊνπούρι, που βρίσκεται στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.

Την Δευτέρα, δικαστήριο της ινδικής πρωτεύουσας διέταξε την τριήμερη προφυλάκιση του Γιαντάβ. Η αστυνομία επιθυμούσε την παραμονή του στην φυλακή, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Η επίθεση την οποία κατήγγειλε ότι δέχτηκε μία επιβάτης έφερε στο προσκήνιο την αδυναμία ελέγχου της ακμάζουσας αγοράς προσφοράς υπηρεσιών ταξί μέσω εφαρμογών (apps) στην Ινδία, την απουσία ελέγχου των οδηγών από την Uber Ινδίας, την ανικανότητα των ινδικών αρχών επιβολής του νόμου αλλά και την ευκολία απόκτησης πλαστών προσωπικών εγγράφων.

Η υπόθεση προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ερωτήσεις στο κοινοβούλιο κι επανέφερε τον διάλογο για την ασφάλεια των γυναικών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας --κι ιδιαίτερα στο Νέο Δελχί, το οποίο έχει χαρακτηριστεί η "πρωτεύουσα των βιασμών".

Ο Γιαντάβ κατηγορείται ότι βίασε μία νεαρή γυναίκα στο Μαϊνπούρι, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί. Η 26χρονη υπάλληλος χρηματιστηριακής εταιρείας είχε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο για να καλέσει ταξί στα τέλη Νοεμβρίου και να επιστρέψει στο σπίτι της έπειτα από έξοδο με φίλους, αλλά όπως κατήγγειλε μεταφέρθηκε από τον οδηγό του σε απομονωμένη περιοχή και βιάστηκε.

Την λαϊκή οργή πυροδότησε περαιτέρω η παραδοχή της Uber Ινδίας ότι δεν πραγματοποιεί ελέγχους στα στοιχεία των οδηγών που απασχολεί. Αντίθετα, η εταιρεία επαφίεται στην ινδική κυβέρνηση για να πραγματοποιεί τέτοιους ελέγχους προτού εκδώσει τις σχετικές άδειες.

Οι οδηγοί της Uber Ινδίας δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι τους ζητήθηκε μονάχα η άδεια οδήγησης και η άδεια του αυτοκινήτου καθώς και πιστοποιητικό απόδειξης του τόπου διαμονής τους.

Ένας μάλιστα οδηγός είπε ότι ποτέ δεν πέρασε από συνέντευξη με την Uber και ότι η ταξιδιωτική εταιρεία στην οποία εργάζεται συμπλήρωσε για λογαριασμό του όλα τα στοιχεία στην αίτηση.

Όσοι πέρασαν από συνέντευξη είπαν ότι η Uber Ινδίας τους έκανε ερωτήσεις για το αν έχουν ποινικό μητρώο βασιζόμενη στην κυβέρνηση για την εξακρίβωση της πληροφορίας--σε αντίθεση με τον έλεγχο σε τρία στάδια που πραγματοποιείται από την Uber στις ΗΠΑ, όπου τα δικαστικά αρχεία ελέγχονται για την τελευταία επταετία.

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας απαγόρευσαν τη λειτουργία της Uber και σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών η εταιρεία τοποθετήθηκε στη «μαύρη λίστα». Παράλληλα, το Νέο Δελχί ζήτησε από τις τοπικές κυβερνήσεις όλων των κρατιδίων να απαγορεύσουν τη λειτουργία της Uber και όλων των άλλων εταιρειών ταξί που λειτουργούν μέσω Ίντερνετ και δεν έχουν άδεια.

Στη συνέχεια, ανάλογα μέτρα εναντίον της Uber ελήφθησαν από κυβερνήσεις ή δικαστήρια της Ταϊλάνδης, της Ισπανίας και των ΗΠΑ για διάφορα ζητήματα.

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Uber, μετά τις ΗΠΑ, με κριτήριο τον αριθμό των πόλεων που εξυπηρετεί η εταιρεία, η οποία λειτουργούσε σε 11 ινδικές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, πριν από την καταγγελία για βιασμό.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόσωπο της Χρονιάς» οι μαχητές κατά του Έμπολα


Η φετινή επιλογή του περιοδικού Time.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και τα άλλα πρόσωπα που μάχονται εναντίον της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική επελέγησαν ως «προσωπικότητες της χρονιάς 2014» από το αμερικανικό περιοδικό Time.

«Διακινδύνευσαν και επέμειναν, έκαναν θυσίες και έσωσαν ζωές», σχολίασε σήμερα η διευθύντρια του περιοδικού Νάνσι Γκιμπς στον ιστότοπο του Time, εξηγώντας την επιλογή αυτή. Το περιοδικό είχε επιλέξει ως πρόσωπο της χρονιάς 2013 τον πάπα Φραγκίσκο.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα) ανέρχεται σε 6.331 σε σύνολο 17.800 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αφορά την περίοδο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το προσωπικό του τομέα της υγείας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον του ιού, πληρώνει ένα ιδιαίτερα βαρύ τίμημα. Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή μέσω των σωματικών υγρών των ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα, κυρίως πυρετό και ενέσεις.




Διαβάστε περισσότερα...

«Ο μικρός φαρμακοποιός» ενισχύει το έργο της UNICEF


Μέρος από την αξία τού κάθε παραμυθιού θα δίνεται για ανθρωπιστική αποστολή
.
Τους σκοπούς της UNICEF έρχεται να ενισχύσει το βιβλιαράκι «Ο μικρός φαρμακοποιός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος» και διατίθεται από τις αρχές Δεκεμβρίου από τα φαρμακεία.

Και αυτό γιατί 0,5 ευρώ από την αξία τού κάθε παραμυθιού θα δίνεται για την ανθρωπιστική αποστολή και τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά όλου του κόσμου.

«Ο μικρός φαρμακοποιός» ενισχύει το έργο της UNICEF

«Ο μικρός φαρμακοποιός» είναι ένα παραμύθι λίγο... διαφορετικό από τα άλλα που ταξιδεύουν τα παιδιά σε κόσμους εξωπραγματικούς κι απόμακρους. Με την ανάλαφρη και παιχνιδιάρα πλοκή του (τα κείμενα είναι του Άρη Μαρινάκη) και την πλούσια εικονογράφησή του (τα σκίτσα είναι του Αλέξανδρου Σιγανού) συγκινεί και εξάπτει τη φαντασία των μικρών παιδιών για έναν κόσμο πολύ- πολύ καθημερινό και πραγματικό.

Είναι ο κόσμος του φαρμακείου, γεμάτος ανακαλύψεις, εκπλήξεις, «πράγματα και θάματα» που συμβαίνουν σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα και μυρωδιές, με χιλιάδες κουτάκια, μπουκαλάκια και ανθρώπους με άσπρες μπλούζες.

«Ο μικρός φαρμακοποιός» με τον «τρόπο» του παραμυθιού φέρνει το παιδί κοντά στον φαρμακοποιό και το εξοικειώνει με την καθημερινότητά του, τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να αντιληφθεί ευκολότερα και να συνειδητοποιήσει τη σημασία του φαρμάκου, της υγείας, και των ανθρώπων που υπηρετούν ένα κατεξοχήν ανθρωπιστικό επάγγελμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι ήταν ο Άι Βασίλης


Αναπαράσταση του δημιούργησαν επιστήμονες με 3D τεχνολογία - Δείτε τη φωτογραφία.

Τα παραμύθια τον παρουσιάζουν συνήθως «αφρατούλη», με μεγάλη κοιλιά, αρκετές φορές λευκές μπούκλες να ξεπηδούν από τον σκούφο του και μακριά λευκή γενιάδα. Ο Άι Βασίλης όμως παίρνει μια κάπως διαφορετική μορφή χάρη στους επιστήμονες.

Την πρωτότυπη όψη του Αι Βασίλη θέλησαν να αναδημιουργήσουν επιστήμονες στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου του Liverpool John Moores University 's χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία. Το επεξεργάστηκαν και το κατάφεραν. Βέβαια η «διαδρομή» δεν ήταν απλή. Χρειάστηκε να μελετήσουν και να βασιστούν σε ιστορικά στοιχεία για τον Άγιο Νικόλαο –που έφερνε δώρα- τον επίσκοπο του 4ου αιώνα, χρησιμοποιώντας λείψανα του που βρίσκονται στον καθεδρικό ναό του Μπάρι στην Ιταλία.

Στο πρόσωπο του Άι Βασίλη περιλαμβάνεται ακόμη και η «στραβή» από σπάσιμο μύτη του. Πάντως, πρόκειται για την πιο λεπτομερή και ακριβή απεικόνιση του Άι Βασίλη που έχει γίνει ποτέ.

Ιδού η φωτογραφία:




Διαβάστε περισσότερα...

Ένα XXL αυγό από την Κρήτη


Έχει το τριπλάσιο μέγεθος από ένα κανονικό.

Μια ομελέτα, περισσότερο χορταστική από όλες τις άλλες θα απολαύσει ένας Χανιώτης που έχει τις δικές του κότες στο Κολυμπάρι. Το αυγό που βρήκε ο κ. Μανώλης Γεωργουσάκης έχει μήκος 10 εκατοστά, το βάρος του ξεπερνά τα 150 γραμμάρια, και είναι σχεδόν τριπλάσιο σε μέγεθος από ένα συνηθισμένο αυγό.

Ο κ. Γεωργουσάκης, γράφει το cretapost.gr, δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός, κυρίως επειδή φροντίζει να ταΐζει τις κότες, με τον παλιό… παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή αποφάγια κυρίως και λαχανικά.



Η φωτογραφία είναι από τα Χανιώτικα Νέα



Διαβάστε περισσότερα...

Έδιωξαν ομόφυλο ζευγάρι από εστιατόριο


Η δικαιολογία του καταστήματος και η πρωτότυπη διαμαρτυρία.

Τον περασμένο μήνα, ένα ομόφυλο ζευγάρι ηλικίας 18 και 19 ετών, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από ένα εστιατόριο της Μαδρίτης.

Έδιωξαν ομόφυλο ζευγάρι από εστιατόριο

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ανάμεσα στους θαμώνες του Plaza de los Cubos βρίσκονταν και οικογένειες οι οποίες ζήτησαν από τους υπεύθυνους του καταστήματος να απομακρύνουν τους νεαρούς το… έγκλημα των οποίων ήταν ότι ήταν ομοφυλόφιλοι και ότι επιδίδονταν σε τρυφερότητες.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αποτελούσαν «κακή επιρροή για τα παιδιά». Όπως είπε ο ένας από τους δυο νεαρούς στην El Pais, (δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του): «Μας είπαν ότι τα παιδιά τους δεν ήθελαν να βλέπουν». Στο περιστατικό επενέβησαν και άλλοι θαμώνες οι οποίοι ζήτησαν από το ζευγάρι να μείνει, ωστόσο ο φύλακας του εστιατορίου επέμεινε και διέταξε την αποχώρησή τους.

Πριν δυο ημέρες, διοργανώθηκε από την οργάνωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ Arcópoli, διαμαρτυρία με ανταλλαγή φιλιών στο ίδιο εστιατόριο ως απάντηση στον διωγμό του ζευγαριού...



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει η ρύθμιση για το «βραχιολάκι»


Ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα η τροπολογία Αθανασίου.

Δεκτή ομόφωνα και με χειροκροτήματα έγινε η τροπολογία που κατέθεσε βελτιωμένη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και δίνει τη δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να σπουδάσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση με το «βραχιολάκι».

Σύμφωνα με τη τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η αίτηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με τη χρήση ηλεκτρονικού γεωεντοπισμού, δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Νωρίτερα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και έχοντας συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της τροπολογίας μήνυμα ελπίδας.

«Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε όπως είπε, να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνος Ουζουνίδης, μίλησε για ένα καλό τέλος, μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.



Διαβάστε περισσότερα...

Κεραυνός χτύπησε ποδοσφαιριστή εν ώρα αγώνα


Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της Sport Águila με την Fuerza Minera στο Περού.

«Πάγωσαν» οι θεατές της αναμέτρησης μεταξύ των ομάδων Sport Águila και Fuerza Minera για το κύπελλο Περού. Κατά τη διάρκεια της έναρξης του αγώνα, κεραυνός χτύπησε τον ποδοσφαιριστή Joao Contreras των γηπεδούχων με αποτέλεσμα να πέσει στον χλοοτάπητα αναίσθητος.

Μαζί με τον άτυχο παίκτη, τραυματίστηκε και ο επόπτης Abraham Loayza.

Ο αγώνας αναβλήθηκε μετά το συμβάν, και οι δυο άντρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα τοπικά μίντια της χώρας, ανέφεραν ότι ο παίκτης νοσηλέυται με βαριά εγκαύματα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή ζωντανεύει από τα δάχτυλα καλλιτέχνη


Δεν πρόκειται για φωτογραφίες, αλλά για ζωγραφικές αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος - Δείτε τις.

Κοιτάζοντας τις ο νους δεν πάει στο… ψεύτικο. Όσο και αν προσέξεις τα παγόβουνα και τους παγετώνες πάντως, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για φωτογραφίες, αλλά για ζωγραφικές αναπαραστάσεις. Μια καλλιτέχνης θέλησε να δείξει τι συμβαίνει στο περιβάλλον εδώ και αρκετά χρόνια.

Η επίδραση του ανθρώπου και των «κατορθωμάτων» του στη φύση αποτυπώνεται γλαφυρά σε έργα της Αμερικανίδας Ζάρια Φόρμαν, τα οποία έχουν γίνει με παστέλ μεν, χωρίς πινέλο δε. Με τα χέρια. Η καλλιτέχνιδα αποφάσισε να δείξει πως λιώνουν οι πάγοι, τι απομένει για να διατηρεί μια… ισορροπία στη φύση, αλλά και το πρόβλημα του πλανήτη με το θέμα της επάρκειας του νερού.

Σε πολλά από τα έργα της φιλικής προς το περιβάλλον Φόρμαν, απεικονίζονται παγετώνες, σώματα νερού, καταιγίδες και εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της διατήρησης του νερού, την κατανομή του νερού, και την τήξη των πολικών πάγων που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε τι συμβαίνει στο περιβάλλον μέσα από τα έργα της:















Διαβάστε περισσότερα...