Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ερευνητές αναζητούν εξαφανισμένο είδος χαμαιλέοντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν έχει εντοπιστεί εδώ και 16 χρόνια.

Οι χαμαιλέοντες φημίζονται για τις ικανότητές τους στο… καμουφλάζ. Αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τους και… κάπως έτσι γλιτώνουν από τους θηρευτές τους.



Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ έχει αναλάβει ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο… τον εντοπισμό ενός μικροσκοπικού χαμαιλέοντα, ο οποίος ενδέχεται να μην υπάρχει καν πια, καθώς δεν έχει εντοπιστεί εδώ και 16 χρόνια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν, παρότι οι προσπάθειές τους να βρουν τον πυγμαίο χαμαιλέοντα Chapman στο Μαλάουι της Αφρικής έχουν ελάχιστες πιθανότητες να στεφθούν με επιτυχία.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από τη διαπίστωση μιας ομάδας ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται επάνω στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ότι το 36% των ειδών χαμαιλέοντα στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση. Ο πυγμαίος χαμαιλέοντας Chapman έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους, γιατί το δάσος που ζει στην περιοχή Nsanje στο νότιο Μαλάουι έχει αποδεκατιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό το είδος αυτό να έχει ήδη εξαφανιστεί. Δεδομένου του πόσο μικρή εκτιμούμε ότι είναι η περιοχή που θα μπορούσε να εξακολουθεί να ζει, είναι απολύτως πιθανό να μη μπορεί να υποστηριχτεί ένας πιθανός πληθυσμός εκεί» εξήγησε στην ιστοσελίδα Mongabay.com ο ερευνητής Christopher V Anderson.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.