Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Ξεπέρασαν τις 570.000 οι αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία

Το ένα τρίτο και πλέον προέρχεται από τη Συρία.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 577.307 νέους υποψήφιους για χορήγηση ασύλου το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων το ένα τρίτο και πλέον προέρχεται από τη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο αριθμός αυτός—κι ενώ η χώρα αναμένει 800.000 έως 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015 συνολικά—είναι 4 ως 5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και αφορά τους άρτι αφιχθέντες που καταγράφθηκαν το 2015 στο σύστημα κατανομής των μεταναστών στα γερμανικά κρατίδια, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Συγκεκριμένα, οι αρχές έχουν καταγράψει 197.843 νεοαφιχθέντες που προέρχονται από τη Συρία, 66.311 Αλβανούς, 51.643 Αφγανούς, 46.790 Ιρακινούς και 32.258 Κοσοβάρους. Οι Σύροι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ οι πιθανότητες για τους αιτούντες άσυλο που προέρχονται από τα Βαλκάνια είναι πρακτικά μηδενικές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ακόμη ότι υπεβλήθησαν 43.071 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου το μήνα Σεπτέμβριο, μια αύξηση της τάξης του 126% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο.

Μόνο το μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 163.773 υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, οι μισοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Ακολουθούν οι άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αλβανία και το Πακιστάν.

Οι αρχές της Βαυαρίας έχουν από την πλευρά τους καταμετρήσει «270.000 έως 280.000 παράτυπους μετανάστες» την ίδια περίοδο, ήτοι περισσότεροι απ’ όσους καταγράφθηκαν συνολικά το 2014.

Η Βαυαρία καταγράφει τον αριθμό των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορά της και όχι τον αριθμό των προσώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο, όπως πράττει το υπουργείο Εσωτερικών.

-----------------

Το 50% των Τσέχων αντίθετο στην υποδοχή προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες

Μόλις το 4% των 994 συμμετεχόντων σε έρευνα τάχθηκε υπέρ.

Ο ένας στους δύο Τσέχους πολίτες είναι εναντίον της εισδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναδεικνύοντας την έντονη αντίθεση που επικρατεί στην χώρα καθώς και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης απέναντι σε πολιτικές που προσελκύουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει εναντιωθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη βάσει ποσοστώσεων και οι περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μη εξαιρουμένου και του προέδρου Μίλος Ζέμαν, τάσσονται ενάντια στην υποδοχή μεταναστών, καθώς συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Η στάση αυτή έχει διαταράξει τις σχέσεις της Τσεχίας με την Γερμανία, αλλά δέχεται ελάχιστη εσωτερική κριτική.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα εμφανίζεται αρκετά έντονο, παρότι η χώρα δεν βρίσκεται στη κύρια διαδρομή των μεταναστευτικών ροών και οι λίγοι χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταφθάσει φέτος στη χώρα, συνέχισαν σχεδόν όλοι το ταξίδι τους για την γειτονική Γερμανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών της κοινής γνώμης της Τσεχίας CVVM, το 50% των ερωτώμενων τάχθηκε εναντίον της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, ενώ το 40% υπέρ, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσης τους.

Μόλις το 4% των 994 συμμετεχόντων στην έρευνα τάχθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Η έρευνα διεξήχθη το Σεπτέμβριο, όταν ο διάλογος για την απάντηση που πρέπει να δώσει η ΕΕ στην μεταναστευτική κρίση προκαλούσε διχασμό στην Ένωση.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της ΕΕ για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η κυβέρνηση της Τσεχίας αποδέχτηκε την απόφαση, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποστηρίζει ξανά κάποιο μόνιμο σχέδιο κατανομής των προσφύγων.

Αντίστοιχες δημοσκοπήσεις στην Πολωνία και την Σλοβακία έχουν επίσης δείξει πως η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εμφανίζεται είτε αντίθετο εντελώς στην αποδοχή προσφύγων, είτε είναι υπέρ της αποδοχής τους, μόνο αν αυτοί επαναπατριστούν.

Η Τσεχία, όπως και τα γειτονικά κράτη στην περιοχή, είναι κυρίως ομοιογενείς κοινωνίες, με πολύ μικρές μειονότητες από μουσουλμανικές χώρες.

Η έρευνα επίσης έδειξε πως το 69% των Τσέχων είναι αντίθετο στην υποδοχή προσφύγων με προέλευση την Μέση Ανατολή ή την Βόρεια Αφρική και το 49% αντιτίθεται στην φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.

-----------------

Συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ζητά η Μέρκελ

«Ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφύγων από τη Γερμανία, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «θα τα καταφέρουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μαζί της αυτόν τον δρόμο και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι η χώρα της υποδέχεται φιλικά τους πρόσφυγες.

«Έχω σχέδιο, αλλά η όλη υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από μένα», τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, σε μια σπάνια εμφάνισή της σε ζωντανό «τοκ-σόου», στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, αποφεύγοντας ωστόσο να προβλέψει τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία. «Θα είναι πάρα πολλοί άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν εξαρτάται από εμένα το πόσοι θα έρθουν στη Γερμανία, αλλά είναι στο χέρι μας να βάλουμε στη χώρα τα πράγματα σε τάξη... Ως καγκελάριος, πρέπει να δείξω ότι μπορώ να φροντίσω και πάλι για την τάξη», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που της ασκεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία του για το αύριο, αλλά η δική της αποστολή είναι διαφορετική από τη δική του. «Εγώ πρέπει να ακολουθήσω την πορεία μου. Και έχω την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», επανέλαβε, ενώ διευκρίνισε επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν είναι πρόθυμη να ρισκάρει την καγκελαρία της για το θέμα των προσφύγων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά της πλήττεται σοβαρά από την πολιτική της για τους πρόσφυγες και περιορίστηκε να σημειώσει ότι είναι έτοιμη να εργαστεί όσο πιο σκληρά μπορεί.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Γερμανίας, δήλωσε ότι «θα είμαστε μια χώρα που θα συμμετέχει πιο ενεργά στη διεθνή πολιτική και θα επενδύει περισσότερα στην αναπτυξιακή βοήθεια», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη φήμη που τη θέλει υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση σχεδόν τη στενοχωρεί όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια άλλη συζήτηση για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο η προσφυγική κρίση.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η Άγγελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά την υπόθεση ότι η Ευρώπη θυσιάζει τις αξίες της προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Άγκυρας και τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή της να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία, αλλά και ότι δεν είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενους εκβιασμούς από την άλλη πλευρά.

«Η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία έρχονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πρόσφυγες. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ», συνέχισε η Άγγελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι η ίδια ήταν και παραμένει αντίθετη στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητώ με αυτήν τη χώρα όταν υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αναγνωρίζουμε ότι μια επένδυση στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή των προσφύγων μπορεί να είναι καλή - και για μας και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, διότι θα είναι πιο κοντά στη Συρία. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μου να συζητήσω», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ, σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε: «Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να είναι δυνατό -και γι' αυτό εγώ τουλάχιστον θα ρίξω όλο μου το βάρος- να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» και εξήγησε ότι πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να έρχονται οι πρόσφυγες μέσω Τουρκίας και ότι, όταν ακόμη βασικό πέρασμα θεωρείτο εκείνο της κεντρικής Μεσογείου από τη Λαμπεντούζα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τής είχε αναφέρει ότι ξαφνικά έρχονται «τη μια φορά 1.000, την άλλη 1.500 κ.ο.κ.» πρόσφυγες από την Τουρκία.

Ερωτηθείσα σχετικώς με το εάν η Τουρκία μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ασφαλής χώρα προέλευσης, η Άγγελα Μέρκελ επικαλέστηκε την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που της έχει παραχωρηθεί. «Άρα, πρέπει να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Γι’ αυτό λοιπόν και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης. Αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά όργανα», επισήμανε και εξήγησε ότι το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων εξακολουθεί να απασχολεί την Ευρώπη, αλλά, όπως και για τους Σίντι και τους Ρομά από τις Βαλκανικές χώρες, έτσι και για την Τουρκία ισχύουν οι ατομικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι και το θέμα της χαλάρωσης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. είναι κάτι το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό υπό διαπραγμάτευση. «Υπό αυτή την έννοια δεν θυσιάζουμε τίποτα, αλλά συζητούμε με την Τουρκία και το θεωρώ σωστό» υπογράμμισε.

-----------------

Απειλές κατά της Αυστρίας για τους πρόσφυγες από τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας

«Η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στα αυστριακά σύνορα».

O υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν απείλησε ότι το γερμανικό κρατίδιο θα αναγκαστεί να λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων από την Αυστρία.

«Αν η γειτονική μας Αυστρία συνεχίσει να αγνοεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, τότε και η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στα αυστριακά σύνορα», δήλωσε ο Χέρμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Suddeutsche Zeitung.

Οι πρόσφυγες είναι ήδη ασφαλείς στην Αυστρία, τόνισε ο Βαυαρός υπουργός, απηχώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος χθες προειδοποίησε ότι θα λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», αν η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.

Παράλληλα ο Χέρμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι πλέον οι κοινότητες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν πού βρίσκονται πόσοι πρόσφυγες, γι’ αυτό πρότεινε την άμεση επιστροφή στη συμφωνία του Δουβλίνου.

«Η κατάσταση στα σύνορα είναι απαράδεκτη και λόγους ασφαλείας», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. «Έχουμε εν μέρει χάσει την εποπτεία ποιοι πρόσφυγες βρίσκονται πού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εκτίμησε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της Βαυαρίας δεν καταφέρνουν να καταγράψουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία από τα Βαλκάνια, επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων που φτάνουν στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία δεν έχουν καταγραφεί.

Ως «σχέδια για το μακρινό μέλλον» χαρακτήρισε ο Γέγκερ την πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σχετικά με την προώθηση των αιτούντων άσυλο σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα, όμως βραχυπρόθεσμα αυτό δεν θα βοηθήσει, εξήγησε.

«Πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε στους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας ότι δεν θα βρουν στη Γερμανία αμέσως ένα διαμέρισμα και μια δουλειά, ούτε θα έχουν απαραιτήτως ρόδινο μέλλον και προοπτικές», υπογράμμισε ο ίδιος.

-----------------

Οι αναζητήσεις των Σύρων στο google μαρτυρούν το δράμα


Ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά από 4 χρόνια εμφυλίου είναι οι αναζητήσεις που κάνουν μέσω του Google οι Σύροι, όπως επισημαίνει το το γερμανικό περιοδικό Stern. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ρώτησε την Google ποιες είναι οι συχνότερες αναζητήσεις των Σύρων στο διαδίκτυο και το Stern τις παρουσιάζει σε άρθρο του.

«Πώς αντιμετωπίζει κανείς εγκαύματα; Πού είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο; Πώς μπορεί κανείς να βγει από τη χώρα και να πάει στην Ευρώπη;» είναι μερικές από τις πιο δημοφιλής αναζητήσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Σύροι χρησιμοποίησαν πολύ συχνά στις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο τα λήμματα «νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού», «Ερυθρός Σταυρός», «νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό», «αντιμετώπιση εγκαυμάτων», «πρώτες βοήθειες» και «τεχνητή αναπνοή».

Πολύ συχνές είναι οι αναζητήσεις και για τους τρόπους που μπορούν να φύγουν από τη χώρα, με τις πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούνται να είναι «μετανάστευση στη Γερμανία» και «άσυλο στη Γερμανία».

Οι Σύροι αναζητούν συχνά πληροφορίες για το πώς θα κάνουν το ταξίδι ως τη Γερμανία κι έτσι πολύ συχνά ψάχνουν χάρτες της Ελλάδας, πληροφορίες για τη θαλάσσια οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα, χάρτες της Ευρώπης στα αραβικά καθώς και χάρτες της Γερμανίας.

Οι διαδρομές που προτιμούν, βάσει των αναζητήσεών τους, φαίνεται να είναι από τη Σμύρνη στο Εντίρνε, από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Σμύρνη μέσω θαλάσσης ως την Αθήνα, ενώ ενδιαφέρονται και για την απόσταση μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας.

Η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στους πρόσφυγες φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Σύρους. «Ειδήσεις από την Ουγγαρία» και «Ουγγαρία, Συρία, πρόσφυγες» είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στις αναζητήσεις.

-----------------

Αμφιβολίες Φάιμαν για τα χρονοδιαγράμματα των hot spots στην Ελλάδα

«Πρέπει να συμβούν σημαντικά περισσότερα απ' ό,τι προετοιμάζεται τώρα».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας σήμερα στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, αμφισβήτησε την λειτουργικότητα των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspots, τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στην Ελλάδα και την Ιταλία για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς των προσφύγων.

«Είμαι αισιόδοξος για την λειτουργία των hotspots ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου αν υπάρξει κεντρικός συντονισμός, σημαντικά περισσότερα μέσα, σημαντικά περισσότερο προσωπικό», είπε ο Φάιμαν στον ORF μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο.

Έπειτα από την επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο Φάιμαν, ο οποίος έχει ζητήσει τις δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων ανά την Ευρώπη, δήλωσε ότι απ΄ό,τι είδε σε κάποια κέντρα τα δακτυλικά αποτυπώματα λαμβάνονται σε χαρτί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές.

«Πρέπει να συμβούν σημαντικά περισσότερα απ΄ό,τι προετοιμάζεται τώρα ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια των συνόρων με την πιθανότητα εξασφάλισης του δικαιώματος ασύλου μέσω μία πόρτας που αποκαλείται 'κέντρο κατανομής», είπε ο Φάιμαν.

Η Αυστρία, μία χώρα περίπου 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει γίνει η βασική δίοδος των προσφύγων και μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Αυστρία από την Ουγγαρία.

Ο Φάιμαν είπε ακόμη ότι η ΕΕ χρειάζεται να διαπραγματευτεί κοινές συμφωνίες για την απέλαση μεταναστών σε χώρες όπως το Πακιστάν.

«Θα ήταν προτιμότερο αν δεν διαπραγματεύονταν οι χώρες μεμονωμένα».

Από τους 500.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη δια μέσω την Μεσογείου, σχεδόν 400.000 πέρασαν από την Ελλάδα και 131.000 από την Ιταλία, τοποθετώντας τις δύο αυτές χώρες στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει την δημιουργία hotspots στις δύο αυτές χώρες και σε άλλες συνοριακές χώρες για την πιο προσεκτική παρακολούθηση των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών.

Η Ιταλία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει έξι τέτοια κέντρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει το δικό της δίκτυο κέντρων με βάση το ιταλικό πρότυπο.

«Μη θεωρούμε ότι μόλις ληφθεί μία απόφαση, είναι ήδη πραγματικότητα. Πρέπει να βρίσκεσαι εκεί για να διαπιστώσεις ότι φυσικά απουσιάζουν πολλά πράγματα», σχολίασε ο Αυστριακός καγκελάριος.

-----------------

Πορεία 8.000 ακροδεξιών κατά των προσφύγων και της πολιτικής της Μέρκελ

Εντείνονται οι ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Γερμανία.

Περίπου 8.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν και πάλι χθες Τετάρτη το βράδυ στην Ερφούρτη, πρωτεύουσα της Θουριγγίας στην ανατολική Γερμανία, κατά της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Στη Δρέσδη διοργανώνει κάθε Δευτέρα διαδηλώσεις το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida (ακρωνύμιο του Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης). Τώρα φαίνεται ότι η Ερφούρτη ακολουθεί το παράδειγμά της, όμως σε αυτή την περίπτωση σε κινητοποιήσεις καλεί το AfD.

Χθες συνολικά 8.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ένα μήνα αφού το αντιμεταναστευτικό κόμμα άρχισε να καλεί σε κινητοποιήσεις κάθε Τετάρτη κατά της πολιτικής παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο Μπγιορν Χέκε και Αλεξάντερ Γκάουλαντ ζήτησαν από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να παραιτηθεί.

Παράλληλα περίπου 800 άνθρωποι πραγματοποίησαν αντιπορεία, με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ να κατηγορεί το AfD ότι προσπαθεί να κερδίσει δημοτικότητα εκμεταλλευόμενο το δράμα των προσφύγων.

Η διαδήλωση του AfD ξεκίνησε από ένα κτίριο το οποίο αναμένεται να μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε κατάλυμα για τους πρόσφυγες.

Ο Χέκε επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «απειλείται» η ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, εξηγώντας ότι διαδηλώσεις είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτησή της.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του AfD στο Βρανδεμβούργο Γκάουλαντ ζήτησε από τη Μέρκελ να αναζητήσει έναν άλλο λαό, ενώ πρότεινε να τιμηθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με το βραβείο Καρλομάγνου.

-----------------

Αβραμόπουλος: Η ζώνη Σένγκεν μάς ένωσε και μας έκανε να νιώσουμε την Ευρώπη σπίτι μας

«Η μοναδική απειλή είναι η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης».

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα θα εξασφαλίσουν το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της Συνθήκης του Σένγκεν, στο Στρασβούργο. Παρόντες στο συνέδριο ήταν η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος-Ζνίνταρ και ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

«Ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ευρώπης που μας ένωσε και μας έκανε να τη νιώσουμε σπίτι μας. Η ζώνη Σένγκεν αποτελεί πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας αναφορά στα κράτη-μέλη, τα οποία λόγω της πίεσης από την «πρωτοφανή» προσφυγική κρίση αποφάσισαν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους των συνόρων τους «όπως προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίες της Σένγκεν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της. Η μοναδική απειλή, την οποία δυνητικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

Ο Έλληνας επίτροπος, επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραδώσει έως το τέλος του χρόνου ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα σύνορα. «Η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, η στενότερη συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και φυσικά, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αποτελεσματική παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Πρέπει επίσης, να διαθέσουμε στα κράτη μέλη σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και να εργαστούμε για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων», εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης και κατέληξε: «Η ΕΕ εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα των "έξυπνων συνόρων" για τα εξωτερικά σύνορα. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διάσχιση των συνόρων για τους συχνούς και ήδη ελεγμένους ταξιδιώτες».

-----------------

Το μεταναστευτικό ξανά στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Νέες επαφές μετά τη γαλλογερμανική έκκληση για ενότητα της Ευρώπης.

Τη μεταναστευτική κρίση εξετάζει εκ νέου σήμερα στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκπροσώπους των γειτονικών χωρών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, την επομένη της γαλλογερμανικής έκκλησης για αλλαγές στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην ήπειρο.

Μετά το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάσουν με θέμα «Ο Δρόμος της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των ομολόγων τους της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Χθες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για ενότητα ώστε ν' αλλάξει η «παρωχημένη» πολιτική ασύλου στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη μεταναστευτική της κρίση από το 1945, αλλά και για να αποτραπεί ένας "ολοκληρωτικός πόλεμος" στη Συρία.

Η υποδοχή των αιτούντων άσυλο που συρρέουν στη Γερμανία είναι «η πιο δύσκολη αποστολή» της χώρας «μετά την Επανένωση», επανέλαβε χθες βράδυ η Μέρκελ μιλώντας σε εκπομπή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Γερμανία κατέγραψε 577.307 νέους υποψήφιους για χορήγηση ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, από τους οποίους τουλάχιστον το ένα τρίτο προέρχεται από τη Συρία, σύμφωνα με απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών. Η Γερμανία αναμένει από 800.000 έως ένα εκατομμύριο αιτήσεις για χορήγηση ασύλου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αριθμό τετραπλάσιο ή πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Ο Ολάντ προειδοποίησε από την πλευρά του για το «τέλος της Ευρώπης» και «επιστροφή στα εθνικά σύνορα», αν η Ε.Ε. δεν επιδείξει ενότητα, καταχειροκροτούμενος από την ολομέλεια.

Η Μέρκελ παρατήρησε ότι η διαδικασία του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα που πατούν το πόδι τους, «είναι παρωχημένη».

Στη Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι πέρασαν χθες σε ένα δεύτερο στάδιο της ναυτικής τους επιχείρησης για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών στα ανοικτά της Λιβύης, προβλέποντας πλέον και επεμβάσεις των ναυτικών δυνάμεων σε ύποπτα σκάφη για μεταφορά μεταναστών που πλέουν σε διεθνή ύδατα.

Έξι ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία -ιταλικό, γαλλικό, γερμανικά, βρετανικό και ισπανικό - και τα 1.300 μέλη των πληρωμάτων τους μπορούν στο εξής να πραγματοποιούν έφοδο, να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι διακινητές, σε διεθνή ύδατα. Κλείνουν έτσι όλη τη βορειοδυτική ακτή της Λιβύης, από την τυνησιακή μεθόριο μέχρι τη Σύρτη, απ 'όπου αναχωρούν κάθε εβδομάδα με αυτοσχέδιες σχεδίες και προορισμό την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και αφρικανοί πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια.

Επιχείρηση «Σοφία»

Η ναυτική επιχείρηση μετονομάστηκε «Σοφία» -για να της δοθεί ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο- από το όνομα που δόθηκε στη μικρούλα που γεννήθηκε πάνω σε γερμανικό πολεμικό πλοίο της επιχείρησης το οποίο είχε περισυλλέξει τη μητέρα της στα ανοικτά της Λιβύης στις 22 Αυγούστου.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που επιτρέπει τη διεξαγωγή ναυτιλιακού ελέγχου σε πλοία με μετανάστες από τη Λιβύη που πλέουν στην ανοικτή θάλασσα. Διπλωμάτες είπαν ότι η ψηφοφορία για το βρετανικό σχέδιο μπορεί να διεξαχθεί το νωρίτερο σήμερα.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συρρέουν στον άλλο δρόμο, αυτόν που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι επιβιβάζονται στις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια φθάνουν στη βόρεια Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, Ουγγαρίας και Κροατίας.

Τρία τραίνα αναχώρησαν από τα σερβικά σύνορα προς την Ουγγαρία διασχίζοντας την Κροατία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς θεωρείται πλέον καλύτερος από τις αρχές από άποψη αποτελεσματικότητας: ένα τραίνο μπορεί να μεταφέρει μέχρι 1.000 ανθρώπους.

Η Ευρώπη, η οποία ήδη έχει τραυματιστεί από την ελληνική κρίση, δοκιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της όξυνσης διαφορών μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, αλλά και για να διασφαλίσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Οι χώρες του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) εξετάζουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής τους που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, μαζί με τον κροάτη ομόλογό τους στο θέρετρο Μπαλατονφίρεντ της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια να εναρμονίσουν τις θέσεις των ενδιαφερομένων χωρών στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

Από τη μία πλευρά, η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, τα οποία πλέον είναι γεμάτα φράκτες και συρματοπλέγματα. Η Βουδαπέστη προτίθεται να κάνει αδιαπέραστα «το συντομότερο δυνατό» τα σύνορα με τη γειτονική της Κροατία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές να ζητήσει «διευκρινίσεις».

Από την άλλη, η Γερμανία υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ κάλεσε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, τις ΗΠΑ να μετάσχουν πλήρως στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

-----------------

Την επιστροφή στα πάτρια εδάφη επιθυμεί η πλειοψηφία των προσφύγων της Γερμανίας

Με την προϋπόθεση να έχει φύγει ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μόλις το 8% των προσφύγων από την Συρία που βρίσκονται στην Γερμανία θέλουν να μείνουν μόνιμα στη χώρα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί να επιστρέψει στην Συρία, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι στο μεταξύ θα έχει εγκαταλείψει την εξουσία ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής πρωτοβουλίας «Υιοθετείστε μια Επανάσταση» μεταξύ Σύρων που βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και καταγραφής, σε πέντε πόλεις της Γερμανίας, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έφυγαν από την Συρία λόγω των καθημερινών βομβαρδισμών και όχι για να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος - ενώ σε ποσοστό 52% δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μόνο εφόσον θα έχει αντικατασταθεί στην εξουσία ο σημερινός της Πρόεδρος.

-----------------

Ιατρική βοήθεια σε προσφυγόπουλα στο Κλειστό Γαλατσίου

Το Πρόγραμμα «We care» σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται 350 προσφυγόπουλα ηλικίας από 1 έως 16 χρονών, ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος «We care», με τη συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 110 εμβολιασμοί και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 παιδιά προσφύγων, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και δώρα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ανάμεσα στα είδη που μοιράστηκαν ήταν και προϊόντα εταιρειών οι οποίες τα προσέφεραν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Οι εταιρείες αυτές είναι: Νestle Hellas A.E., General Mills Hellas Α.Ε., Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε., Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Βag & Bag A.E.

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Μετά την εξέταση, δόθηκε σε κάθε παιδί ένα ειδικό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα μπορεί να διακομίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Όλες οι περιπτώσεις καταγράφονται και γίνεται η σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Το εν λόγω πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και του Ιδρύματός της και στηρίζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Μάλιστα, θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες και να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-----------------

Κονδύλι 17 εκατ. ευρώ σε Σερβία και την ΠΓΔΜ για τις προσφυγικές ροές

Οικονομική στήριξη από την Κομισιόν.

Την οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα χρηματοδότηση προς τις χώρες αυτές αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε η Επιτροπή. Σημειώνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ένα ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για να βοηθήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν τις «πρωτοφανείς ροές προσφύγων στις χώρες αυτές». Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης των προσφύγων.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2015, πάνω από 200.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, η συντριπτική πλειονότητα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία. Οι αυξημένες ροές κυρίως προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχουν υπερβεί την ικανότητα διαχείρισης του ζητήματος από τις χώρες αυτές και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό.

O επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση προς το Βελιγράδι και τα Σκόπια αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις δύο αυτές χώρες οι οποίες έχουν ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια των βίαιων εκτοπισμών στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γειτονικές χώρες που ήδη φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Είναι συλλογική μας ευθύνη για την παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν πηγαίνουν», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.

-----------------

Η «πριγκίπισσα των μεταναστών» απέκτησε ΑΦΜ στη νέα της πατρίδα

Σύμβολο ελπίδας έγινε η μικρή που γεννήθηκε σε σωστικό πλοίο της Ιταλίας.

Ονομάστηκε «πριγκίπισσα των μεταναστών» και έγινε σύμβολο ελπίδας για όσους τολμούν το επικίνδυνο ταξίδι δια θαλάσσης ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το βρέφος από τη Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα, πάνω στο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που διέσωσε την έγκυο μητέρα του στα ανοιχτά της Σικελίας.

Όταν στις αρχές Μαΐου ο διεθνής Τύπος πανηγύριζε τη γέννηση της πριγκίπισσας Σάρλοτ, του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, η φωτογραφία ενός άλλου νεογέννητου φιλοξενήθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν την Φραντσέσκα Μαρίνα (Ναυτικό στα ιταλικά) να κοιμάται, τυλιγμένη με ένα ροζ κουβερτάκι.

Είναι και εκείνη ένα «βασιλικό» μωρό, έγραφε τότε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα της Unicef, καλωσορίζοντας το βρέφος.

Η 25χρονη μητέρα της Στέφανι είναι κομμώτρια και πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε τη Νιγηρία με προορισμό τη Λιβύη. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν συμπατριώτη της και παρέμεινε στη χώρα για μικρό διάστημα. Όταν όμως χώρισαν, εκείνη έφυγε μόνη της για την Ιταλία.

«Ήμουν έγκυος εννέα μηνών. Έπρεπε να επιβιβαστώ στο σκάφος, δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν μπορούσα να γεννήσω στη Λιβύη», ανέφερε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόλις απέπλευσε το σκάφος, ξεκίνησαν οι ωδίνες της. «Ήταν πραγματικά δύσκολο, καθόμουν μέσα και πονούσα. Βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι μέσα στο σκάφος και καθόμασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ο πόνος ήταν υπερβολικός».

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από το σκάφος Bettica, έπειτα από οκτώ ώρες στη θάλασσα, κι εκεί γεννήθηκε η Φραντσέσκα Μαρίνα, που βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν του πάπα Φραγκίσκου και των Ιταλών διασωστών της.

Η Στέφανι δεν θυμάται πολλά από τον τοκετό: λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί με ελικόπτερο. Αλλά και οι ιταλικές αρχές δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Παρότι ο καπετάνιος του Bettica κατέγραψε τη γέννησή της στο Ημερολόγιο Πλοίου ούτε οι λιμενικές αρχές που επιθεωρούν το Ημερολόγιο, αλλά ούτε και οι ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών ενημέρωσαν τις αρχές, γεγονός που προκάλεσε μία γραφειοκρατική Οδύσσεια.

Όταν η Στέφανι με την νεογέννητη έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Σικελία, όπου διαμένουν μέχρι σήμερα και από όπου θα υπέβαλαν αίτημα για άσυλο, ο φάκελός τους ήταν σχεδόν άδειος, λέει ο διευθυντής του κέντρου Αντόνιο Λα Μόνικα.

Χρειάστηκαν τηλεφωνήματα επί μήνες και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο για την περίπτωσή τους προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος και τελικά η Φραντσέσκα έλαβε το ΑΦΜ της, χωρίς το οποίο όλες οι πόρτες στην Ιταλία θα παρέμεναν κλειστές.

Επισήμως, όταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης βρίσκεται εν πλω στα ιταλικά χωρικά ύδατα θεωρείται ότι βρίσκεται επί ιταλικού εδάφους, αλλά καθώς ο ιταλικός νόμος δεν επιτρέπει την εξασφάλιση της υπηκοότητας σε κάποιον που προέρχεται από ξένη χώρα αλλά γεννιέται στην Ιταλία, η Φραντσέσκα είναι Νιγηριανή σαν την μητέρα της.

«Η ιστορία της Φραντσέσκα είναι τυπικά ιταλική. Είναι μία ιστορία γεμάτη ζεστές καρδιές, η υποδοχή της ξεπέρασε όλων τις προσδοκίες. Αλλά σε κάθε βήμα της διαδρομής κάτι έλειπε. Είμαστε πολύ καλοί στο να υποδεχόμαστε, αλλά θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο να ενσωματώνουμε», δηλώνει ο Λα Μόνικα.

Το κέντρο υποδοχής στεγάζει περίπου 15 γυναίκες--σχεδόν όλες τους Νιγηριανές-- οι οποίες περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.

Η Φραντσέσκα πηγαίνει από αγκαλιά σε αγκαλιά κι έχει κερδίσει την αγάπη όλων τους με το χαμόγελό της. Η μητέρα της, μαζί με άλλες, μαθαίνει Ιταλικά προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα της ζωή μαζί με την κόρη της στην Ιταλία.

«Είναι τόσο γλυκιά...αλλά είναι δύσκολο, τα πάντα είναι για πρώτη φορά. Το πρώτο μου παιδί, η πρώτη μου φορά στην Ιταλία, κάθε εμπειρία είναι για πρώτη φορά. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», λέει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την Φραντσέσκα και για τα άλλα μωρά που γεννήθηκαν πάνω σε ιταλικά σωστικά σκάφη.

«Ντιαμπάμ, Σαλβατόρε, Ιντρίς Ιμπραήμ, Φραντσέσκα Μαρίνα... θα ήθελα αυτά τα ονόματα να συνδεθούν με τα ονόματα εκείνων που δεν τα κατάφεραν για να θυμάται ο κόσμος την πρόκληση που συνιστά η μεταναστευτική κρίση», σημείωσε.

-----------------

Δεκτό με επιφυλάξεις από την Τουρκία το σχέδιο για τους πρόσφυγες

Την καθυστερημένη βοήθεια από την Ε.Ε. καταγγέλλει η χώρα.

Με επιφυλάξεις δέχτηκε η Τουρκία την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τη βοηθήσει στην υποδοχή περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της, καταγγέλλοντας την έλλειψη οικονομικών μέσων και κυρίως την καθυστερημένη βοήθεια.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ένα σχέδιο δράσης» που έχει στόχο να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιορίσει την εισροή μεταναστών που προσπαθούν καθημερινά με κάθε μέσο να φύγουν από την Τουρκία και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας 1,1 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες πιέζουν την Άγκυρα να συγκρατεί τους πρόσφυγες που επιθυμούν να φύγουν από το έδαφός της δημιουργώντας κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο στο έδαφός της. Η ΕΕ ζήτησε επίσης οι Τούρκοι να ενισχύσουν τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορά τους, απ’ όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε με σκεπτικισμό, ακόμη και ενόχληση, τα αιτήματα των Βρυξελλών.

«Η ΕΕ δέχεται πιέσεις, όχι εμείς», δήλωσε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του ένας τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όμως εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε ήδη όσα αναφέρονται στο σχέδιο», πρόσθεσε. «Ο οικονομικός φάκελος που προβλέπεται σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -2,2 εκατομμύρια Σύροι και 300.000 Ιρακινοί- έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ για την υποδοχή τους.

«Δεν τους εγκαταλείψαμε να πεθάνουν. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Τουρκία ανέλαβε μόνη της αυτό το βάρος», υπογράμμισε ο Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει υιοθετηθεί επισήμως το ευρωπαϊκό σχέδιο και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν «μια ομάδα εργασίας» για να το εξετάσει.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται στην Άγκυρα πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συζητήσουν τις προτάσεις της ΕΕ.

Ο Μετίν Κοραμπατίρ πρόεδρος του κέντρου ερευνών για το άσυλο και τη μετανάστευση (Igam) εκτίμησε ότι η Ευρώπη κάνει λάθος πιστεύοντας ότι αν δώσει χρήματα στους Τούρκους για να κρατήσουν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, θα λύσει την κρίση.

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί, όμως για πόσους ανθρώπους;», διερωτήθηκε ο Κοραμπατίρ, υπενθυμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων ζουν στις πόλεις, μακριά από τους καταυλισμούς.

«Η κατασκευή νέων καταυλισμών μπορεί να φαίνεται στους Ευρωπαίους μια πρόσκαιρη λύση, όμως δεν είναι αποτελεσματική. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα δαπανηθούν για αυτό τον σκοπό δεν θα είναι παρά μια σπατάλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ΕΕ θα ζητήσει επίσης από την Τουρκία να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων που δρουν μέρα μεσημέρι κατά μήκος των δυτικών της ακτών», σημέιωσε ο Μαρ Πιερινί ειδικός του ιδρύματος Carnegie Europe και πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Άγκυρα.

Επιπλέον η πρόταση για τα hotspots, τα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο τα οποία η Ευρώπη πιέζει την Τουρκία να δημιουργήσει στο έδαφός της, δεν είναι πιθανό να γίνει δεκτή.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απορρίψει την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτα και απάνθρωπα».

-----------------

Στην Ιταλία ο Αβραμόπουλος για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων

Αύριο θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με Έλληνες υπουργούς την Αθήνα.

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000 όπως έχει συμφωνηθεί. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα.

«Αύριο θα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Επιτροπής στην προεδρία του Λουξεμβούργου για την ταχεία έγκριση του εν λόγω μηχανισμού που άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη μετεγκατάσταση. «Είμαστε σίγουροι ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σύντομα έτοιμα. Σήμερα δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δείξουμε και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των ομάδων hotspot, προκειμένου να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των συνόρων της Ευρώπης. Ανυπομονώ να επισκεφθώ το εν λειτουργία hotspot στη Λαμπεντούζα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

-----------------

Ξυδάκης: To Δουβλίνο 2 είναι ατελέσφορο

«Στη συζήτηση ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες πρέπει να έχει συμμετοχή η Ελλάδα».

«Στη συζήτηση Γιούνκερ - Ερντογάν για τις προσφυγικές ροές θα πρέπει ασφαλώς να έχει λόγο και συμμετοχή η Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9», σημείωσε, ότι η Ελλάδα πιστεύει πως «τα hotspots για υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να μοιραστούν στις χώρες υποδοχής, σύμφωνα με τις ποσοστώσεις».

«Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να μπαίνουν στη θάλασσα, γεγονός το οποίο έχει δύο κινδύνους, αφενός να πνιγούν και αφετέρου να ανθεί το δίκτυο της λαθραίας διακίνησης», είπε ο Αν. Υπουργός, διαψεύδοντας, ότι η χώρα δέχεται πιέσεις να «ανοίξει» ο Έβρος.

«Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ο Έβρος», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου υπέρ της αλλαγής της συνθήκης του Δουβλίνου, είπε ότι «είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει μια προσαρμογή των συμφωνιών, γιατί η συμφωνία του Δουβλίνου έχει φανεί εν τοις πράγμασι ατελέσφορη».

«Η Ελλάδα έχει διαχρονικές προτάσεις για την αλλαγή στη συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί οι όροι επανεισδοχής είναι εναντίον της χώρας μας, γιατί δεχόμαστε μια μεγάλη ροή με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες», είπε ο κ. Ξυδάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι διμερείς συμφωνίες της Ένωσης με την Τουρκία και το Πακιστάν δεν τηρούνται και η Ευρώπη δεν ασκεί αποτελεσματικούς διαύλους επανεισδοχής των οικονομικών μεταναστών». «Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να δεχτούν μια συμφωνία σε ενωσιακό επίπεδο», επισήμανε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «δεν θα προέβαινε σε έναν τέτοιο έπαινο, δεν θα έπαιρνε στους ώμους του τον κ. Τσίπρα, αν δεν είχε το δεδομένο των 4 αλλεπάλληλων νικών στην Ελλάδα».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη, ότι «ο ξένος παράγων αναγνωρίζει ότι κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι ο Τσίπρας με απείρως πιο ενισχυμένη τη θέση του σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου» και ότι όλο αυτό το τοπίο «καθορίζει τον τρόπο που θα ανασυγκροτηθεί η συντηρητική παράταξη», για την οποία εκτίμησε ότι «βρίσκεται σε μια φάση εσωστρέφειας και αναδιάρθρωσης, αναζήτησης ηγεσίας και φυσιογνωμίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο κ.Ξυδάκης είπε, ότι «η περίπτωση της Αμφιπόλεως έχει μπει στο σωστό κανάλι, δηλαδή αναγνωρίζεται από όλους η σημασία του μνημείου» και προσέθεσε ότι «οι διαφωνίες πρέπει να αφορούν τους επιστήμονες, στο επιστημονικό επίπεδο η συζήτηση πρέπει να διεξάγεται με τεκμηρίωση και όχι με υπερερμηνείες, που μερικές ερεθίζουν, γαργαλούν τις προσδοκίες της κοινής γνώμης, ενώ η πολιτεία να διασφαλίσει τη συντήρηση και την ανάδειξη του μνημείου και τους πόρους και τις προϋποθέσεις για την σοβαρή και τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα».

-----------------

Σκλήρυνση της πολιτικής για τους μετανάστες θέλουν υπουργοί της Ε.Ε.

«Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη».

Φτάνοντας σήμερα στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο με αντικείμενο τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, πολλοί υπουργοί Εσωτερικών εκτίμησαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκληρύνει την πολιτική της για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, η οποία επικρίνεται σήμερα για την αναποτελεσματικότητά της.

«Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας (σ.σ. τους πρόσφυγες) μόνο αν εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.

«Οι επιστροφές είναι πάντα σκληρές, έτσι είναι, αλλά εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη», επέμεινε.

«Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό ανάμεσα στο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και το να μπορούν να μένουν στην Ευρώπη», υπερθεμάτισε από την πλευρά της η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία επιχειρηματολογούσε πάντα υπέρ της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταστείλουμε εκείνους που καταχρώνται το σύστημα ασύλου μας», ανέφερε.

Ενώ το Βερολίνο άνοιξε τις αγκάλες του στους σύρους πρόσφυγες που φθάνουν κατά κύματα στην Ευρώπη –αναμένεται να φιλοξενήσει τουλάχιστον 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος–, η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση υιοθετούσε πάντοτε μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά το μεταναστευτικό και δεν συμμετέχει στην κατανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ των προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Το Λονδίνο υποσχέθηκε, αντίθετα, να φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια 20.000 σύρους πρόσφυγες που έρχονται κατευθείαν από τους καταυλισμούς του ΟΗΕ στις γειτονικές στη Συρία χώρες.

«Πρέπει η Ευρώπη να περάσει σε μια υψηλότερη ταχύτητα και είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε», επισήμανε η Μέι.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εκτίμησε ότι πρέπει «να κάνουμε τα πάντα τις ερχόμενες εβδομάδες και τους ερχόμενους μήνες (...) ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις επιστροφές», ενώ σήμερα μόνο το 40% των κοινοποιούμενων εντολών αποχώρησης των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη εκτελείται στην πραγματικότητα.

Υπενθύμισε πως οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπαθούν να βελτιώσουν τη συνεργασία για το θέμα αυτό με τις αφρικανικές χώρες από όπου προέρχεται η πλειονότητα των οικονομικών μεταναστών, στη διάρκεια μιας συνόδου στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης στα κράτη-μέλη για τον τρόπο βελτίωσης των πολιτικών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, και οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να υποστηρίξουν ένα κείμενο που υπόσχεται «να γίνουν περισσότερα». «Πιο υψηλά ποσοστά επιστροφών αναμένεται να αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση», αναφέρουν στο κείμενο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Έρευνα των εισαγγελέων στα γραφεία της Volkswagen


Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στην έδρα της στο Βόλφσμπουργκ και σε άλλες περιοχές.

Από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊχ, κοντά στο Βόλφσμπουργκ, έγινε γνωστό ότι στόχος των ερευνών ήταν έγγραφα και αποθηκευμένα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση της παραποίησης των ελέγχων των εκπομπών καυσαερίων στα ντιζελοκίνητα οχήματα του ομίλου.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τρεις εισαγγελείς με τη βοήθεια της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

-----------

Περικοπές και στην… Aston Martin


Η βρετανική εταιρία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin σχεδιάζει «σημαντικές» περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Πάλμερ, που ανέλαβε το τιμόνι της επιχείρησης γνωστής για μοντέλα όπως το DB5 που οδηγούσε ο Τζέιμς Μποντ, προσπαθεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη τη ζημιογόνα εταιρία, της οποίας οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά ύστερα από την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-08.

Η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες προ φόρων ύψους 25,4 εκατ. λιρών (39 εκατ. δολαρίων) το 2013, τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για την Aston Martin.

"Θα υπάρξει μείωση στο συνολικό εργατικό δυναμικό της εταιρίας» είπε εκπρόσωπός της σήμερα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «σημαντικές» περικοπές, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες.

Η Aston Martin απασχολούσε στις αρχές του έτους περίπου 2.100 άτομα και οι περικοπές θα γίνουν στο διοικητικό προσωπικό, είπε ο εκπρόσωπος.

-----------

Ο επικεφαλής της Volkswagen στις ΗΠΑ γνώριζε το σκάνδαλο 18 μήνες

Συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό οι αποκαλύψεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen αναμένεται να πει σήμερα σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ότι γνώριζε ήδη από την άνοιξη του 2014 πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ίσως παραβίαζε τους κανονισμούς για τις αμερικανικές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων.

Σε γραπτή κατάθεσή του που υποβλήθηκε σε εποπτική επιτροπή του Κογκρέσου μία ημέρα πριν τη σημερινή ακρόαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen Μάικλ Χορν ανέφερε: «Την άνοιξη του 2014…μου είπαν ότι υπήρχε μια πιθανή μη συμμόρφωση στις εκπομπές ρύπων που θα μπορούσε να διορθωθεί».

«Ενημερώθηκα επίσης ότι οι μηχανικοί της εταιρίας θα συνεργάζονταν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιλύσουν το θέμα», είπε χωρίς να κατονομάζει αυτούς που τον ενημέρωσαν.

Αυτό έγινε 18 μήνες πριν η εταιρία παραδεχθεί στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ότι χρησιμοποίησε λογισμικό για την παραποίηση των δοκιμών, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει νέες επικρίσεις για μη έγκαιρες ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου παραδέχθηκε δημόσια ότι χειραγώγησε τις τιμές των ρύπων στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται τεράστιες πιέσεις να κατονομάσει τους υπευθύνους, να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στα επίμαχα οχήματα και να διευκρινίσει με ποιο τρόπο και που έγινε η παραποίηση αυτή.

Η εταιρία έχει ήδη πει ότι ενώ το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 11 εκατ. οχήματα ντίζελ σε όλο τον κόσμο, ήταν ανενεργό στην πλειονότητα αυτών.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η εταιρία ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι είχε εγκαταστήσει σε κάποιους κινητήρες ντίζελ λογισμικό που επέτρεπε την παραποίηση των πραγματικών επιπέδων εκπομπής ρύπων. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δημοσιοποίησαν την υπόθεση στις 18 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύζυγος κατέγραψε την απιστία του άντρα της και κινδυνεύει με φυλάκιση


Οι άκαμπτοι νόμοι της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή η ζωή για μια γυναίκα που ζει στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συμπεραίνει κανείς όταν διαβάσει την παρακάτω είδηση ότι μια σύζυγος εκεί, έκανε το λάθος να καταγράψει σε βίντεο την απιστία του άντρα της που συνέβαινε μπροστά στα μάτια της.

Η γυναίκα κατέγραψε μυστικά με την κάμερα του κινητού της, τη στιγμή που ο σύζυγός της προσέγγιζε ερωτικά την οικιακή βοηθό τους. Στο βιντεάκι, ο άντρας φαίνεται να πλησιάζει την οικονόμο και να προσπαθεί να τη φιλήσει. Η σύζυγος, για λόγους εκδίκησης, ανέβασε το βίντεο στα social media με την λεζάντα «η ελάχιστη τιμωρία για αυτόν τον σύζυγο, είναι να τον σκανδαλίσεις».

Μπορεί όμως το βίντεο να έγινε viral στη Σαουδική Αραβία, με πολλούς χρήστες να αποδοκιμάζουν τον άντρα, εντούτοις σύμφωνα με τους νόμους της χώρας η σύζυγος κινδυνεύει να μπει φυλακή, όπως σημειώνει η τοπική εφημερίδα Sada.

O Majid Qaroob, κορυφαίος δικηγόρος της χώρας, ανέφερε ότι η γυναίκα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή στην καλύτερη περίπτωση, θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500,000 Ριάλ. Όπως τόνισε, «αυτός ο νόμος προβλέπει τη σκληρή τιμωρία για όσους χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με κάμερα ή άλλο εξοπλισμό για να φωτογραφίσουν άλλους με σκοπό τη δυσφήμησή τους».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αγκαλιά του μικρού κοριτσιού που διέκοψε μια στρατιωτική τελετή


Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η συγκινητική αγκαλιά της μικρής Karas στον μπαμπά της, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής καλωσορίσματος.

Η μικρούλα αγνοώντας το πρωτόκολλο, τρέχει προς τον μπαμπά της και τον αγκαλιάζει, καθώς ο ίδιος έλειπε σε στρατιωτική επιχείρηση στο Κουβέιτ και η κορούλα του είχε να τον δει εννέα μήνες.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο οδηγός του έργου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων


Διαδικασία καταβολής έναντι μισθοδοσίας.

Για τα σχολικά έτη 2014-2015, 2015-2016 και 2016-2017 οι δαπάνες του προγράμματος θα βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΕΘ, ο οποίος μπορεί να χρηματοδοτείται προς τούτο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων στον Οδηγό Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου του έργου «Πληρωμή Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (2014ΣΕ04700000) από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Στον οδηγό αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των κλάδων ΕΕΠ, που μετακινούνται εκτός της έδρας του σχολείου ή του ΚΕΔΔΥ, είτε για να διδάξουν σε τμήματα είτε για το υποστηρικτικό και εκπαιδευτικό έργο του ΚΕΔΔΥ, δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης αντιστοίχως.

Επίσης κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, δύναται να χορηγούνται προκαταβολές στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 100% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών και οι οποίες θα συμψηφίζονται κατά την εκκαθάριση μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Διαδικασία καταβολής ΕΝΑΝΤΙ μισθοδοσίας στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς/ΕΕΠ/ΕΒΠ

(Σημειώνεται ότι όπου γίνεται αναφορά σε Δ/ντή Εκπ/σης και Δ/νση Εκπαίδευσης νοείται και ο Περιφ/κός Δ/ντής Εκπ/σης καθώς και η Περιφ/κή Δ/νση Εκπαίδευσης στην οποία έχουν προσληφθεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ για τα ΚΕΔΔΥ και από την οποία μισθοδοτούνται)

Η διαδικασία καταβολής έναντι μισθοδοσίας για τις μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ διασφαλίζει την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του τρέχοντος μηνός.

Ο υπολογισμός της έναντι μισθοδοσίας γίνεται κεντρικά από την ΕΥΕ ΕΔ και το συνολικό ποσό κατατίθεται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Το καταβαλλόμενο ποσό έναντι αντιστοιχεί στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές με βάση τα μισθολογικά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι την ημέρα υπολογισμού της έναντι μισθοδοσίας.

Ο Δ/ντής Εκπ/σης ελέγχει την ορθότητά της συγκεντρωτικής κατάστασης του έναντι που εκδίδεται από το ΟΠΣΔ και πιστώνει τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς των εκπαιδευτικών. Το ΟΠΣΔ παρέχει αρχείο για μαζική πίστωση λογαριασμών μέσω Internet Banking στην ΕΤΕ.

Οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ καταβολής έναντι μισθοδοσίας και εκκαθάρισηςØ μισθοδοσίας συμψηφίζονται αυτόματα από το ΟΠΣΔ στο έναντι του επόμενου μήνα. Μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών έναντι κάθε μήνα, η Διεύθυνση αποστέλλει άμεσα στην ΕΥΕ/ΕΔ και διατηρεί ως αντίγραφο στο Αρχείο της:

1. την αναλυτική κατάσταση (Αναφορά τράπεζας) καταβολών Έναντι που εκτυπώνεται από το ΟΠΣΔ, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης

2. την κατάσταση Μαζικών Πιστώσεων, όπως εξάγεται από την εφαρμογή Internet Banking της Εθνικής Τράπεζας, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Καταχωριστή

3. τη μηνιαία Κίνηση Λογαριασμού ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή προβλημάτων σχετικά με τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του έναντι και της εκκαθάρισης της μισθοδοσίας εφιστάται η προσοχή των Δ/ντών Εκπ/σης και των καταχωριστών:

1. στην έγκαιρη (την ίδια ημέρα που λαμβάνει γνώση η ΔΠΕ/ΔΔΕ) και ορθή καταχώρηση των μισθολογικών στοιχείων που επηρεάζουν την μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα (άδεια, απεργίες, απουσίες, παραιτήσεις, κ.λπ.)

2. στον ενδελεχή έλεγχο της συγκεντρωτικής κατάστασης του έναντι έτσι ώστε τυχόν μεταβολές σε μισθολογικά στοιχεία εκπαιδευτικών, που δεν υπήρχαν κατά την ημερομηνία υπολογισμού της, να αντιμετωπίζονται αναλόγως από τη Διεύθυνση. Επισημαίνεται ότι, για αποφυγή προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν με τη καταβολή της έναντι μισθοδοσίας, η ΕΥΕ ΕΔ δύναται να εξαιρεί από τη καταβολή της έναντι μισθοδοσίας και σε συνεννόηση με τη Δ/νση Εκπ/σης, εκπαιδευτικούς/ΕΕΠ/ΕΒΠ που κατά την ημέρα υπολογισμού της δεν έχουν σαφή μισθολογικά στοιχεία (π.χ. μακροχρόνιες άδειες, ύπαρξη αχρεωστήτως καταβληθέντων, κλπ).

Στην περίπτωση αυτή οι αποδοχές των εκπαιδευτικών θα καταβάλλονται απευθείας με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας.

Επιπλέον, η ΕΥΕ ΕΔ δύναται να προσαρμόσει την έναντι μισθοδοσία σε ποσοστό επί του συνόλου αποδοχών κατά τον τελευταίο μήνα μισθοδοσίας (Ιούνιο) προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικών διαφορών που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μετά το τέλος της σύμβασης των εκπαιδευτικών.

Περισσότερα στον οδηγό του έργου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο Παρίσι


Τα απορρίμματα συσσωρεύονται στους δρόμους.

Oι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο του Παρισιού απεργούν εδώ και τρεις ημέρες με αίτημα την αναπροσαρμογή των μισθολογικών τους απολαβών, με αποτέλεσμα οι όγκοι των απορριμμάτων να είναι ολοένα και πιο ορατοί στα πεζοδρόμια της Πόλης του Φωτός, όπως άλλωστε και η δυσωδία.

Από τις κινητοποιήσεις επηρεάζονται 10 διαμερίσματα από τα 20 που αριθμεί η πρωτεύουσα, όπου την αποκομιδή των σκουπιδιών έχουν αναλάβει 4.900 δημοτικοί υπάλληλοι.

Μόνο τη χθεσινή ημέρα 3.000 τόνοι απορριμμάτων δε περισυλλέχθηκαν ποτέ, δήλωσε ο Μαό Πενινού, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος του τομέα καθαριότητας της πόλης.

Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν παραλείπουν τις τελευταίες ημέρες να αναρτούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα πεζοδρόμια της πόλης όπου τα απορρίμματα σχηματίζουν βουνά, ιδιαίτερα μάλιστα στους στενούς δρόμους των τουριστικών συνοικιών στο κέντρο.

Η κατάσταση της αποκομιδής των σκουπιδιών «έχει βελτιωθεί σήμερα» διαβεβαίωσε εντούτοις η δημοτική αρχή του Παρισιού και ενώ η απεργία διανύει ήδη την τέταρτη ημέρα της.

«Οι όγκοι των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους έχουν αρχίσει να μειώνονται» και οι στενοί δρόμοι στο τουριστικό κέντρο «άρχισαν να αποσυμφορίζονται» σύμφωνα με τον Πενινού.

«Ωστόσο δε μπορούμε να πούμε ποια θα είναι η κατάσταση αύριο» αναγνώρισε ο ίδιος, καθώς όλα εξαρτώνται από το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Μια αντιπροσωπεία απεργών, οι οποίοι διεκδικούν το διπλασιασμό των προαγωγών στον τομέα της καθαριότητας, αναμένεται να γίνει δεκτή αργότερα από τη δημοτική αρχή.

Για να υποστήριξουν τα αιτήματά τους μια ομάδα 300- 400 απεργών εισέβαλε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο στο 5ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει εγκύκλιος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης


Κοινοποίηση της αριθμ. 266/2014 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με έγγραφό του, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποιεί ότι η αριθμ.266/2014 γνωμοδότηση του Τμήματος Α2 Διακοπών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με θέματα εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης κλπ., έγινε δεκτή στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου.

Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση, επειδή ο Ν.682/1977 είναι εκτελεστικός του άρθρου 16 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται σαφώς ο εποπτικός ρόλος του Κράτους επί των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ως παρόχων δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, οι διατάξεις του δεν μπορούν να θεωρηθούν κατηργημένες, εκτός από εκείνες των άρθρων 30 και 33, οι οποίες καταργήθηκαν ρητώς με την παρ.Ζ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014(Φ.Ε.Κ.85 τ. Α΄/07-04-2014).

Επιπλέον, κατά τα οριζόμενα στην εν λόγω γνωμοδότηση, με τις διατάξεις του Ν.682/1977 διασφαλίζονται οι όροι, οι οποίοι είναι αναγκαίοι και κατάλληλοι για την εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος συνιστά συνταγματικώς κατοχυρωμένο σκοπό δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια:

Η πρόσληψη του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων γενικής εκπαίδευσης ρυθμίζεται στο άρθρο 29 του Ν.682/1977 και προβλέπεται ρητώς ότι αυτή συντελείται με την έκδοση της σχετικής διοικητικής πράξης (διοριστηρίου). Το ως άνω προσωπικό επιλέγεται από τους ιδιοκτήτες των σχολείων μεταξύ των εγγεγραμμένων στους πίνακες της επετηρίδας ιδιωτικών εκπαιδευτικών του άρθρου 28 του ιδίου νόμου.

Μετά την επιλογή αυτή και την υποβολή σχετικής πρότασης από τον ιδιοκτήτη του σχολείου προς τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης το διδακτικό προσωπικό διορίζεται με πράξη του τελευταίου. Η διοικητική αυτή πράξη έχει ως περιεχόμενο την έγκριση της καταρτιζόμενης μεταξύ του ιδιοκτήτη και του προσλαμβανόμενου εκπαιδευτικού σύμβασης εργασίας - η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του σχολικού έτους και στην οποία θα ορίζεται η έναρξη και λήξη της υπογραφείσας σύμβασης.

Στην ίδια πράξη προσδιορίζεται και το ωράριο απασχόλησης, μείωση του οποίου απαιτεί αυτοπρόσωπη αίτηση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού προς τον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης για τροποποίηση του διοριστηρίου του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ιδίου νόμου.

Τέλος, στο άρθρο 32 ρυθμίζονται τα θέματα πλήρωσης θέσης διδακτικού προσωπικού ιδιωτικού σχολείου, ενώ αντίστοιχες ρυθμίσεις για την κάλυψη θέσης διδακτικού προσωπικού, η οποία κενώθηκε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, περιλαμβάνονται στο άρθρο 31.

Σε περίπτωση λήξης του συμβατικού χρόνου ή λύσης της εργασιακής σχέσης, θα πρέπει οι Ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων να ενημερώνουν αμελλητί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να εκδίδεται η σχετική Διαπιστωτική Πράξη από τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Aντίστοιχες με την πρόσληψη και τη λήξη ή καταγγελία διοικητικές πράξεις εκδίδονται και για τις λοιπές υπηρεσιακές μεταβολές του διδακτικού προσωπικού, όπως η προαγωγή, βαθμολογική ή μισθολογική, η τοποθέτηση Διευθυντού του σχολείου, η ένταξη, η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας κλπ, άλλοτε κατόπιν προτάσεως του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου, άλλοτε και χωρίς αυτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.682/1977.

Το ωράριο διδασκαλίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου, είναι το ισχύον εκάστοτε με αυτό των δημόσιων εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων. Για τους Διευθυντές Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 25 και 34 του Ν.682/1977. Τέλος, επισυνάπτεται για ενημέρωσή σας η αριθμ.266/2014 γνωμοδότηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...