Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Όταν η κακή ψυχολογία δημιουργεί προβλήματα στο έντερο


Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που είναι γνωστό και με την ονομασία σπαστική κολίτιδα είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια κατά την οποία η ψυχολογική κατάσταση δεν επηρεάζει την πρόσληψη της τροφής αλλά την πεπτική διαδικασία. Πρόκειται για μια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή καθώς δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα της ζωής του.

Γράφει η συμβουλευτική- εκπαιδευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Σε αυτό το σύνδρομο το έντερο συσπάται ακανόνιστα με αποτέλεσμα τη διαταραχή στην προώθηση των κοπράνων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι κοιλιακός πόνος, συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις, δυσκλοιλιότητα ή διάροια και αίσθημα ατελούς κένωσης ή επιτακτικής αφόδευσης, ναυτία, δυσπεψία, ανορεξία, αίσθημα φουσκώματος.

Τα συμπτώματα όπως και η διάρκεια και η έντασή τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο φαίνεται ότι η εκδήλωση του συνδρόμου δημιουργεί έντονη συναισθηματική ανησυχία που τροφοδοτεί το σύνδρομο. Παρόλα αυτά το σύνδρομο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και γενικά είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην εμφάνισή του ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 15 και 45 ετών. Αντιμετωπίζετ;αι με ειδική διατροφική παρέμβαση με αποφυγή των τροφών στις οποίες ο κάθε ασθενής έχει ευαισθησία (κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία ) και με διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες και μοιρασμένο σε μικρά γεύματα.

Καθώς όμως πρόκειται για ψυχοσωματική νόσο, η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει και βοήθεια στο ψυχολογικό επίπεδο. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση επικεντρώνεται στη διαχείρηση του άγχους η οποία επιτυγχάνεται ανάλογα με το θεωρητικό υπόβαθρο και την ψυχοθεραπευτική τχνική του κάθε επαγγελματία.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρινοπλαστική – η νούμερο 1 χειρουργική της ομορφιάς!


Η πιο δημοφιλής μα και η πλέον λεπτή των αισθητικών επεμβάσεων! Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο συχνή αισθητική – επανορθωτική επέμβαση στο πρόσωπο. Είναι λεπτή γιατί απαιτείται απόλυτη εξειδίκευση στη συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση από το χειρουργό, άριστη γνώση των χειρουργικών τεχνικών, φαντασία ως προς την τελική εμφάνιση, αλλά και γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της λειτουργικότητας της μύτης αλλά να συμβαδίζει με ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή.

Πόσο ευχαριστημένος θα μπορούσε να είναι άραγε ένας χειρουργημένος αλλά και ο ίδιος ο χειρουργός του με μια άριστα αισθητικά μύτη η οποία όμως αναπνέει ίσως χειρότερα απ’ ότι πριν την επέμβαση; Αυτό σημαίνει ότι η φιλοσοφία της εγχείρησης πρέπει να έχει πάντοτε σαν στόχο την αισθητική και τη λειτουργική αποκατάσταση. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μια ρινοπλαστική δεν απαιτεί ταυτόχρονη πλαστική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών.

Ως εκ τούτου πρόκειται για επέμβαση η οποία αφορά κατ’ εξοχήν τον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο μια και είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος τη φυσιολογία, τη φυσιοπαθολογία και επομένως την πλήρη αποκατάσταση της μύτης. Τόσο τη λειτουργική με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της κυρίως, όσο και την αισθητική με τις κατάλληλες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το σχήμα και το μέγεθος εξάλλου της μύτης συμμετέχει πρωτίστως στην ομορφιά του ανθρώπου. Η οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση θα πρέπει να επιδιώκει την τελική συμμετρία και αρμονία του προσώπου. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να εναρμονίζεται με την προσωπικότητα του ατόμου χωρίς να την παραλλάσσει. Κοιτώντας τον καθρέφτη ο χειρουργημένος θα πρέπει να αναγνωρίζει μια φυσιολογική εμφάνιση του προσώπου του χωρίς να γίνεται αντιληπτή η οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό από κάποιον τρίτο (φυσική μύτη).

Η ρινοπλαστική επέμβαση είναι ξεχωριστή για κάθε άτομο. Ο χειρουργός πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου: προβολή των ζυγωματικών, μορφή του πηγουνιού, το σχήμα και το μέγεθος των χειλιών, το ύψος και το εύρος του μετώπου.

Έτσι η παρουσίαση για παράδειγμα συγκεκριμένων προτύπων μύτης από τον καλλιτεχνικό κυρίως χώρο εκ μέρους του υποψηφίου και η προσδοκία του για ένα συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος μύτης, συχνά αποτελεί παγίδα για το χειρουργό και απογοήτευση για το χειρουργημένο με τα όποια πιθανά νομικά προβλήματα για τον πρώτο και ψυχολογικά ιδίως για το δεύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός προτού επέμβει χειρουργικά θα πρέπει να αποσαφηνίσει πλήρως και με βάση την εμπειρία του, κατόπιν ευρείας συζήτησης με τον ενδιαφερόμενο, τις προσδοκίες του από μια αισθητική επέμβαση. Η πλήρης συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση από τον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο και τον υποψήφιο, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τους δύο.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι μια επιτυχημένη ρινοπλαστική δημιουργεί ένα όμορφο πρόσωπο σε μια εποχή που απαιτεί ομορφιά και ελκυστικότητα στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου, επιτυγχάνοντας έτσι την ψυχική του ισορροπία!



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μητέρες που αποφεύγουν τα νέα όρια συνταξιοδότησης


Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας οι μητέρες ανηλίκων που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, ενώ χαμένες είναι όσες μητέρες κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, συνταξιοδοτούνται, ως εξής:

ΙΚΑ: Το δικαίωμα κλειδώνει με δύο προϋποθέσεις: Τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια, η μητέρα μπορεί να παραμείνει στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο.

Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7.000 αιτήσεις για το ειδικό σήμα


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Αυγούστου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν ήδη γίνει 7.000 αιτήσεις από επαγγελματίες, για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ανακοινώσει τα σημεία από όπου μπορούν να παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα οι επαγγελματίες.

Πριν από τη λήψη του σήματος, οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους, μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία, θα γίνεται σύγκριση, αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ, προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.

Στο μεταξύ, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, σε σημερινή της ανακοίνωση, ζητάει από τους καταναλωτές, ενόψει των διακοπών, να είναι προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους σε καταστήματα εστίασης στα εξής σημεία:

Τιμοκατάλογοι

Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.

Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.

Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.

Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.

Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη, πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.

Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.

Μερίδες

Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλαδή να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος.

Ενδεικτικά, το βάρος για το κρέας πρέπει να είναι 125 γραμ., για τα ψάρια 125 γραμ., κιμάδες 110 γραμ., λαδερά 255 γραμ., μουσακάς - παστίτσιο 195 γραμ., ζυμαρικά - ρύζι 220 γραμ., σαλάτες αγγουροτομάτα γραμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμ., φέτα 65 γραμ., άλλα τυριά 55 γραμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμ., σταφύλια 320 γραμ.

Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.

Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ., ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.

Νερό και ποτά
Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τ' άλλα ποτά: Μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.

Λογαριασμός

Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή … την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009), οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ), υποχρεούνται, από 01.07.2009, να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.

Ο πελάτης πρέπει να ελέγχει πάντα το λογαριασμό.

Να ζητούνται οι νόμιμες αποδείξεις.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής υπενθυμίζει ότι:

Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουμε, είναι οι τελικές και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ' αυτές ούτε στον τελικό λογαριασμό.

Κάποιοι εστιάτορες «κοπανάνε» ορισμένες μερίδες, «ορντέβρ» κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλουμε ό,τι μας φαίνεται ακριβό. Έτσι, τους μαθαίνουμε να κοστολογούν σωστά.

Καλύτερα στις μέρες μας να αποφεύγουμε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.

Αν πάρουμε φρούτα για επιδόρπιο, καλύτερα να προτιμήσουμε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα.

Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως το χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις, πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.

Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «Δελτίου Παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή, εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.
Όταν επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μίας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους.

Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Στα δικαστήρια για απάτη


Δέκα υποθέσεις για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Το ΙΚΑ, δια της δικηγόρου του Αίγλης Δάφνη, κατέθεσε 10 μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης και απόπειρας απάτης.

Οι εννιά υποθέσεις αφορούν σε πρόσωπα που ήταν συνδικαιούχοι λογαριασμών με συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι απεβίωσαν και, ενώ οι συγγενείς τους είχαν ενημερώσει το ΙΚΑ για το θάνατο των οικείων τους και είχαν υπογράψει ότι δεν θα εισπράξουν τις συντάξεις που προκαταβάλλονται από τους λογαριασμούς, έως ότου το ΙΚΑ παύσει την καταβολή σύνταξης, τελικά, οι συνδικαιούχοι εισέπρατταν τα χρήματα κανονικά. Οι υποθέσεις προκάλεσαν ζημιά περίπου 30.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Η 10η περίπτωση αφορά μήνυση για ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης. Αλλοδαπός που εργαζόταν σε μεγάλη τουριστική επιχείρηση στο Ηράκλειο, κατήγγειλε ότι δούλευε επί ένα χρόνο ως φύλακας, χωρίς να είναι ασφαλισμένος.

Η αρμόδια επιτροπή εξέτασε την καταγγελία, ωστόσο δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Λίγο αργότερα, ο άνδρας ανακάλεσε την καταγγελία του, ωστόσο το ΙΚΑ δεν διέκοψε τις διαδικασίες, αλλά κατέθεσε μήνυση για προσπάθεια εξαπάτησης τόσο από τον αλλοδαπό όσο και από την επιχείρηση.


Πηγή:  http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7.999 επιδόματα-μαϊμού


Σημαντικά στοιχεία για την παραβατικότητα στο ΙΚΑ έδωσε χτες ο διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μέσω της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται έξι υπάλληλοι του Ιδρύματος και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, κατηγορούμενοι ότι είχαν διαπράξει απάτη 11 εκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα των ασφαλισμένων, χορηγώντας παροχές-μαϊμού!

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σπυρόπουλος, από την έκθεση ελέγχου, η οποία παραδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2012, προέκυψε ότι οι μη σύννομες παροχές ανέρχονταν σε 7.999 και αφορούσαν 1.213 ασφαλισμένους, ενώ η ζημιά στον ασφαλιστικό φορέα ανέρχεται σε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου από τους μη δικαιούχους, που έχει αποτέλεσμα τη στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στους κόλπους του ασφαλιστικού οργανισμού.

Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι το επίδομα μητρότητας που χορήγησαν για 8η (!) φορά στην ίδια ασφαλισμένη οι κατηγορούμενες ήταν αυτό που πρόδωσε τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ενώ τόνισε ότι άρχισε τις διαδικασίες για να εξακριβώσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο υποκατάστημα, αφενός από το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών κι αφετέρου όταν ενημερώθηκε για την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος για 8η φορά στην ίδια ασφαλισμένη.

«Η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου στους μη δικαιούχους και η στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους. Και σήμερα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στο ΙΚΑ. Η υπηρεσία μας είναι στα ίχνη και άλλων περιπτώσεων» είπε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η χρονική περίοδος που κάποιος αμέριμνα μπορούσε να παραβατεί στο Δημόσιο έχει τελειώσει».

Επίδομα μητρότητας στην ίδια γυναίκα για 8η φορά

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξήγησε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε συγκεκριμένη ασφαλισμένη για 8η φορά.

Την ίδια ώρα άλλωστε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών έδειξε πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα. Η έρευνα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορά μέχρι σήμερα το 50-55% των περιπτώσεων και θα επεκταθεί και προ του 2003, όταν δεν είχε μπει σε εφαρμογή το σύστημα μηχανογράφησης.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των μελών του κυκλώματος, ενώ αναφερόμενος στο ότι δύο εκ των κατηγορουμένων (Μπουραζάνη - Πατεράκη) προσφέρθηκαν να αποζημιώσουν το ΙΚΑ, είπε ότι το αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξης, αφού το ζητούμενο για το ΙΚΑ είναι η απονομή της Δικαιοσύνης.

«Αυτή θα είναι η δικαίωση για το ΙΚΑ» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως ήδη στις κατηγορούμενες έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό και εκκρεμεί το Δευτεροβάθμιο.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι έξι γυναίκες, που εργάζονταν επί σειρά ετών στο ΙΚΑ Καλλιθέας, φέρονται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και χορηγούσαν με το... τσουβάλι σε ασφαλισμένους, που δεν το δικαιούνταν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις για σύνταξη στα 58


Μια σειρά διατάξεων επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από τα 58 των γυναικών που δεν έχουν ανήλικα τέκνα. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο, αλλά και στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τράπεζες).

ΙΚΑ: Με 4.500 ημέρες ασφάλισης και τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας (από τα 55 έως τα 57) παίρνουν μειωμένη σύνταξη οι γυναίκες.

Ωστόσο, το ΙΚΑ, για να χορηγήσει σε ασφαλισμένη πρόωρη σύνταξη με την εκάστοτε μείωση, έχει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Οι ημέρες ασφάλισης αυτές είναι απαραίτητο να είναι πραγματική ασφάλιση, αλλά μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτές οι επιδοτούμενες ημέρες ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΦΠΑ μειώθηκε, οι τιμές όχι


Με δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές έκανε σήμερα πρεμιέρα ο πολυαναμενόμενος μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση.

Μόνο ένας στους δέκα καταστηματάρχες έκανε μείωση στις τιμές των προϊόντων τους, παρά το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να κάνουν αλλαγές στις ταμειακές τους μηχανές, έτσι ώστε να αποδίδουν μειωμένο φόρο στην εφορία.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha





Διαβάστε περισσότερα...

Αποτάχθηκε υπαξιωματικός του λιμενικού


Για κατάχρηση ποσού που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, αποτάχθηκε υπαξιωματικός από τις τάξεις του λιμενικού σώματος, μετά από απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο εν λόγω υπαξιωματικός δημιούργησε από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 σημαντικό έλλειμμα στην υπηρεσία του, ενώ καταχράστηκε ποσό άνω των 100.000 ευρώ, το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι το ακριβές ύψος του ελλείμματος θα προσδιοριστεί με την έκδοση τελικού Πορίσματος της ορισθείσας Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, ενώ η όλη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο Πειραιά.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε φαινόμενα κατάχρησης δημοσίου χρήματος, διαφθοράς και πειθαρχικών παραπτωμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ηθοποιοί μιλούν για την κρίση


Γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και ο Τόνυ Δημητρίου, μιλούν για την κρίση και το πώς τους έπληξε.

Ο Τόνυ Δημητρίου είχε ανοίξει και την δική του επιχείρηση, αλλά οι λογαριασμοί έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον και δεν άντεξε.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο συλλήψεις για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων


Τους αποσπούσαν χρήματα με το πρόσχημα οφειλών συγγενικών τους προσώπων.

Δύο άτομα ηλικίας 29 και 30 ετών συνέλαβε η αστυνομία στο Μαρούσι επειδή αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 82χρονη γυναίκα, με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν κατάστημα ιδιοκτησίας της.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες, μόνοι τους ή από κοινού με άγνωστους συνεργούς τους που αναζητούνται, προσέγγιζαν ηλικιωμένους και με το πρόσχημα της οφειλής συγγενικού τους προσώπου, τους εξαπατούσαν και τους αποσπούσαν χρήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο τετράμηνο είχαν εξαπατήσει τρεις ηλικιωμένους στο Μαρούσι και τη Ραφήνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα


Σε ένα 5νθήμερο βεβαιώθηκαν 13.307 παραβάσεις.

Σε σειρά τροχονομικών ελέγχων σε όλη τη χώρα προχώρησε η Διεύθυνση Τροχαίας από τις 26 έως και τις 30 Ιουλίου.
Σκοπός των ελέγχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφαλείας, η ενίσχυση των μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφαλής μετακίνηση οχημάτων και πολιτών, με την αυξημένη παρουσία και δράση των Υπηρεσιών τροχαίας στο οδικό δίκτυο.

Σε σύνολο 48.000 ελέγχων σε οχήματα και τουριστικά λεωφορεία, βεβαιώθηκαν 13.307 παραβάσεις.

Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος 364

Υπερβολική Ταχύτητα 1.812

Μη χρήση προστατευτικού κράνους 980

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας 352

Κυκλοφορία οχήματος χωρίς την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη 859

Κυκλοφορία οχήματος χωρίς την προβλεπόμενη βεβαίωση ΚΤΕΟ 428

Στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης 405

Ηχορύπανση 59

Λοιπές τροχονομικές παραβάσεις 8.048

Ανάλογες τακτικές ή έκτακτες επιχειρήσεις τροχονομικών ελέγχων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και καταλήγει:

«Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

· Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

· Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

· Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

· Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

· Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

· Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

· Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

· Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

· Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

· Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

· Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

· Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω»



Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει ένα χρόνο ο «Συμπαραστάτης του Δημότη»


Έχει χειριστεί 270 υποθέσεις.

Τον ένα χρόνο λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον δήμο Αθηναίων, χαιρετίζει με σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

«Δεν αποτελεί απλώς μια καινοτομία, αλλά μια στοιχειώδη υποχρέωση που είχαμε αναλάβει ως δέσμευση προεκλογικά, προκειμένου να περάσουν σε μια νέα εποχή οι σχέσεις του δημότη και της επιχείρησης με τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων», τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι εγγύηση για την επιτυχία του θεσμού αποτελεί η ανεξαρτησία στη λειτουργία του και η συστηματική δουλειά.

Ο νέος αυτός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει το ΑΜΠΕ, αφορά τόσο την έρευνα καταγγελιών σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης από υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις του δήμου Αθηναίων και στην απαιτούμενη διαμεσολάβηση για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, όσο και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με τους δημότες.

Από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου (Σεπτέμβριος 2012), ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έχει χειριστεί 270 υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων και έχει υποβάλει πέντε ειδικές προτάσεις στην δημοτική Αρχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο δίκτυο για δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο στο Ρέθυμνο


Οι περιοχές κάλυψης.

Νέο δίκτυο ασύρματης πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο ανέπτυξε ο Δήμος Ρεθύμνης, στην προσπάθειά του να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες και στους επισκέπτες του.

Πρόκειται για νέο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση γι' όλους, με αποτέλεσμα κάθε δημότης στις περιοχές κάλυψης του δικτύου να μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο χωρίς κωδικό, είτε με το κινητό του τηλέφωνο, είτε με φορητό υπολογιστή, με tablet ή με οποιαδήποτε άλλη wi-fi ενεργοποιημένη συσκευή. Το δίκτυο του Δήμου Ρεθύμνης έχει ονομασία municipality_of_rethymno.

Οι περιοχές κάλυψης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 1.500 μέτρα παραλίας από την Οδό Κιουλούμπαση μέχρι την Μαρίνα, τις πλατείες Μικρασιατών, Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο, το Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα και το χώρο γύρο από το Δημαρχείο.

Ο δήμος προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυο αυτό σταδιακά και σε βάθος χρόνου και σε άλλες περιοχές της πόλης επιθυμώντας να παρέχει τη δωρεάν αυτή υπηρεσία σε ακόμα περισσότερους δημότες, ενώ παράλληλα το δίκτυο θα αξιοποιείται ως πλατφόρμα για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλίζεται με σύγχρονα μηχανήματα το νοσοκομείο Καλαμάτας


Ενισχύεται με δύο φορητά συστήματα υπερηχοτομογραφίας.

Ενισχύεται σημαντικά με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο Καλαμάτας μέσα στον Αύγουστο, καθώς εντός της επόμενης εβδομάδας παραλαμβάνονται δύο σύγχρονα φορητά συστήματα υπερηχοτομογραφίας προϋπολογισμού 70.000 ευρώ τα οποία θα καλύψουν ανάγκες της γυναικολογικής και ουρολογικής κλινικής.

Ταυτόχρονα η Οφθαλμολογική Κλινική ενισχύεται με ένα ακόμη ιατρικό μηχάνημα το Yag Laser το οποίο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της όρασης για πολλούς ασθενείς.

Επιπλέον, αρχές Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο παραλαμβάνει ένα σύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, αφού εκπέμπει πολύ λιγότερη ακτινοβολία στους εξεταζόμενους, απαιτεί λιγότερο χρόνο εκτέλεσης της εξέτασης, ενώ έχει δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας και ακριβούς διάγνωσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν τέλος οι φορολογικές παραβάσεις από επιχειρήσεις


Τι διαπίστωσαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου σε Κορινθία και Μεσσηνία.

Σοβαρές φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσαν αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποίησαν συντονισμένους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις στη Κορινθία και στη Μεσσηνία, το διήμερο 29-30 Ιουλίου.

Επίσης εντόπισαν ανασφάλιστους εργαζομένους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων τα μικτά κλιμάκια των δύο αστυνομικών υπηρεσιών διαπίστωσαν:

- Σε ουζερί και σε καφέ-σνακ μπαρ στο Λουτράκι δεν είχαν κόψει αποδείξεις σε παραγγελίες, με σκοπό την απόκρυψη των συναλλαγών, στο δε καφέ απασχολούνταν ένας υπάλληλος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (ΕΒΚΝΠ).

- Επιχείρηση παλαιών σιδήρων (scrap) που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά δεν είχε το Βιβλιάριο Συντήρησης και Επισκευών, δεν είχε κάνει απογραφή των αποθεμάτων της 31/12/2012 και δεν την είχε καταγράψει σε θεωρημένο Βιβλίο Απογραφών της επιχείρησης, δεν είχε υποβάλει Δηλώσεις Τελών & Χαρτοσήμου για το έτος 2013 κι επιπλέον δεν είχε καταχωρήσει δύο εργαζόμενους στο ΕΒΚΝΠ.

- Άλλη εταιρεία scrap που βρίσκεται στη θέση Ρίνα Μεσσηνίας δεν είχε υποβάλει Δηλώσεις Απόδοσης Τελών Χαρτοσήμου για το δ' τρίμηνο του 2012 και το α' τρίμηνο του 2013 και είχε περασμένο λάθος τον ΑΦΜ στην ταμειακή μηχανή.

- Τέλος, ατομική επιχείρηση scrap στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας δεν είχε υποβάλει Δηλώσεις Τελών & Χαρτοσήμου από ενάρξεως της επιχείρησης μέχρι και σήμερα και δεν είχε καταχωρημένους τρεις εργαζόμενους στο βιβλίο προσωπικού. Ο ιδιοκτήτης της συνελήφθη διότι λειτουργούσε την επιχείρηση χωρίς την προβλεπόμενη αδεία.

Για τις φορολογικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη και για τις υπόλοιπες 1.411 θέσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης


Αύριο λήγει η πρώτη - Οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους 3.000.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η προκήρυξη για τις υπόλοιπες 1.411 θέσεις για τη λειτουργία του μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για τις πρώτες 589 θέσεις της ΔΤ με τους υποψήφιους να ξεπερνούν πλέον τους 3.000.
Και στη νέα διαδικασία προβλέπεται προθεσμία 10 ημερών για την υποβολή αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για ασέλγεια στην εγγονή του


Ο 65χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 65χρονος υπήκοος Πολωνίας που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 7χρονης εγγονής του.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών που έκανε ο 65χρονος μαζί με τη σύζυγο του και την εγγονή τους στην Κατερίνη, με αποτέλεσμα ο παππούς να συλληφθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόθεση του υπουργείου Υγείας να μην γίνει καμία απόλυση»


Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα νοσοκομεία είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, στην Αττική, οι οποίοι αντιδρούν στην αλλαγή χαρακτήρα και το πιθανό, όπως υποστηρίζουν, κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων, αλλά και στην κινητικότητα.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΠΟΕΔΗΝ και του ΠΑΜΕ που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Ήδη από χθες, έχουμε στείλει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντός της προθεσμίας, το σχέδιο κινητικότητας στο Υπουργείο Υγείας. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσω όλες τις λεπτομέρειές του. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία το πολύ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υοπυργός.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει η αξιολόγηση, απάντησε ότι θα γίνει από τριμελή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και του ΑΣΕΠ, ενώ τόνισε ότι «η δέσμευσή μας είναι να συνεισφέρουμε στην κινητικότητα με 1.500 άτομα. Αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί στο ακέραιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις των εργαζομένων, τους οποίους δέχτηκε στο γραφείο του, απάντησε ότι «οι καλόπιστοι πιστεύω ότι έχουν καταλάβει ότι πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά, χωρίς να υπάρχει καμιά απόλυση. Οι κακόπιστοι οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν κομματικά παιχνίδια, προφανώς θα αντιδράσουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας


Την εφαρμογή του συντελεστή 1 προς 5 στις προσλήψεις ζητά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας με ιατρικό προσωπικό και την εφαρμογή του συντελεστή ένα προς πέντε στις προσλήψεις γιατρών, ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη, επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο Χανίων, όπου είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και με γιατρούς.

«Έχουμε ζητήσει να γίνουν προσλήψεις, από αυτές που ήταν ώριμες και έτοιμες να δημοσιευτούν στα ΦΕΚ. Ήταν 1.250, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα κάνει 600 εξ αυτών, εμείς λέμε ότι δεν εφαρμόζουν ούτε τον κανόνα ένα προς πέντε που θα έπρεπε να ισχύει στον χώρο της υγείας», τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις γιατρών και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς -όπως υποστήριξε- όσοι γιατροί είχαν προσληφθεί με την έναρξη του ΕΣΥ το 1985, έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και αποχωρούν, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα οποία «επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να βάλει χιλιάδες υγειονομικών σε κινητικότητα, σε διαθεσιμότητα, στην ουσία σε απολύσεις, αυτή είναι η δική μας άποψη», και προσέθεσε ότι η μείωση από το 2014 των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, κάνοντας δυσκολότερη την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των νοσοκομείων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνάτισμα: τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά το γυμναστήριο


Πριν από την προπόνηση σας, θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται μέσα από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι.

1. Μπάρες ενέργειας

Οι μπάρες φρούτων και βρώμης θα σας κρατήσουν για αρκετή ώρα

2. Γιαούρτι και φρούτα

Ένας υπέροχος και ελαφρύς συνδυασμός.

3. Ψωμάκι με μαρμελάδα

Ένα ψωμάκι με μαρμελάδα θα δώσει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να σας ‘βαρύνει’.

4. Πλιγούρι βρώμης

Βάλτε σ’ ένα μπολ πλιγούρι βρώμης και συνδυάστε το με μέλι και γάλα ή γιαούρτι. Το πλιγούρι βρώμης αποτελεί έναν από τους πιο υγιείς υδατάνθρακες.

5. Ζυμαρικά με μια ελαφριά σάλτσα

Τα ζυμαρικά αποδεσμεύουν αργά ενέργεια οπότε θα αισθάνεστε χορτάτοι για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους.

6. Τοστ με τυρί ή άπαχο κρέας

Αποτελεί ένα σνακ εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ.

7. Μπισκότα βρώμης

Τα μπισκότα βρώμης είναι άφθονα σε υγιείς υδατάνθρακες και περιέχουν ελάχιστηζάχαρη.

8. Βάφλες σιταριού

Οι βάφλες σίτου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που τις καθιστά μια τέλεια επιλογή.

9. Φρέσκα φρούτα

Αν δεν θέλετε να φάτε ένα γεύμα μέσα σε δύο ώρες πριν από την προπόνησή σας, μια καλή ιδέα είναι τα φρέσκα φρούτα που αποτελούν πάντα μια υγιεινή επιλογή.

Μετά την προπόνηση σας

Τα καλύτερα μετά την προπόνηση σνακ πρέπει να φτιάξει μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης. Η αθλητική διαιτολόγος Christine Rosenbloom, PhD, συνιστά την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας ώστε να βοηθηθούν οι μυς σας μετά την προπόνηση.

1. Ελληνικό γιαούρτι

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες . Βάλτε στην διατροφή σας υγιείς υδατάνθρακες σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και μέλι.

2. Ξηροί καρποί και μπρόκολο

Τόσο οι ξηροί καρποί όσο και το μπρόκολο έχουν θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες C και K αλλά και φυλλικό οξύ.

3. Σαλάτα

Καταναλώνοντας μια υγιεινή σαλάτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς θα αισθάνεστε πλήρεις και θα έχετε λάβει όλες τις βιταμίνες και πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

4. Σολομός

Πέραν του ότι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, ο σολομός είναι γεμάτος με ευεργετικά ωμέγα-3 και -6 λιπαρά οξέα, καθώς και θειαμίνη, νιασίνη, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

5. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορούν να αποτελέσουν ένα ικανοποιητικό και υγιεινό γεύμα.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικρουόμενες οι διατάξεις για τον ΦΠΑ


Να ενταχθούν όλα τα προϊόντα στη μείωση ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η ΠΟΛ 1189/29.7.2013 για τη μείωση του ΦΠΑ, μεταφέρει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, ενώ από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου προκύπτει ότι τα προϊόντα σε «πακέτο» υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αριθ. 5 επισημαίνεται ότι το «πακέτο» προορίζεται για κατανάλωση εκτός καταστήματος και συνεπώς υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Επίσης, σε επιχειρήσεις όπως καντίνες και κυλικεία, που το σύνολο σχεδόν του τζίρου τους γίνεται από διερχόμενους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου αυτής ανήκουν στις εξαιρέσεις και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα οριζόμενα της παραγράφου 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές με τον ΦΠΑ


Συμβουλές της ΕΚΠΟΙΖΩ με αφορμή τη μείωση από 23% σε 13%.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές που επισκέπτονται καταστήματα εστίασης, πρώτη μέρα σήμερα της μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13%, όπως τονίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

Τιμοκαταλόγους

1. Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.

2. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τον νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.

3. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.

4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.

6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.

7. Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.

Μερίδες

1. Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλ. να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά, το βάρος για το κρέας πρέπει να είναι 125 γραμ., για τα ψάρια 125 γραμ., κιμάδες 110 γραμ., λαδερά 255 γραμ., μουσακάς - παστίτσιο 195 γραμ., ζυμαρικά - ρύζι 220 γραμ., σαλάτες αγγουροτομάτα γραμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμ., φέτα 65 γραμ., άλλα τυριά 55 γραμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμ., σταφύλια 320 γραμ.

2. Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.

3. Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.

Νερό και ποτά

Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τ' άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.

Λογαριασμός

1. Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή … την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.

2. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.

3. Ο πελάτης πρέπει να ελέγχει πάντα τον λογαριασμό.

4. Να ζητούνται οι νόμιμες αποδείξεις.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής υπενθυμίζει ότι:

- Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουμε είναι οι τελικές, και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ' αυτές, ούτε στον τελικό λογαριασμό.

- Κάποιοι εστιάτορες «κοπανάνε» ορισμένες μερίδες, «ορντέβρ» κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλουμε ό,τι μας φαίνεται ακριβό. Έτσι τους μαθαίνουμε να κοστολογούν σωστά.

- Καλύτερα στις μέρες μας να αποφεύγουμε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.

- Αν πάρουμε φρούτα για επιδόρπιο καλύτερα να προτιμήσουμε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα.

- Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως τον χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.

- Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «Δελτίου Παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.

Όταν επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

- Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους.

- Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ έχουν ήδη γίνει 7.000 αιτήσεις από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείοται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ανακοινώσει τα σημεία από όπου μπορούν να παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα οι επαγγελματίες.

Πριν από τη λήψη του σήματος, οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους, μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία θα γίνεται σύγκριση αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε για να σώσει τον αδερφό του


Οι εκτιμήσεις του «Χαμόγελο» για το τραγικό γεγονός την Ηλεία - Το Ίδρυμα θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας.

Συγκλονίζει η είδηση ότι δύο ανήλικα αδέρφια κάτω από άγνωστες ακόμη συνθήκες βρέθηκαν μέσα στο αρδευτικό κανάλι.

Και είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό, όπως λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» ότι το ένα από τα δύο φαίνεται πως έπεσε για να σώσει τον αδερφό του. Αυτή είναι η εκτίμηση των ανθρώπων του ιδρύματος που θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας των δύο ανηλίκων.

Οι αστυνομικοί πάντως έχουν οδηγήσει στο Α.Τ. Πελοπίου για καταθέσεις τους γονείς και τον παππού των παιδιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γκρουπιέρηδες, αεροσυνοδοί και... σταθμάρχες στην ΕΛ.ΑΣ.


Αυτές είναι οι… ευκαιρίες του μνημονίου - Αντιδρούν οι εν ενεργεία αστυνομικοί.

Γκρουπιέρηδες από καζίνο, αεροσυνοδοί, σταθμάρχες του ΟΣΕ και άλλοι παρουσιάζονται για να αναλάβουν (διοικητική) υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες, λόγω της «κινητικότητας» στο ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια ώρα μελετάται η απομάκρυνση 500 πολιτικών υπαλλήλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και έχουν εξειδικευθεί στα θέματα που χειρίζεται η Αστυνομία, από τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών ή τις προμήθειες των Αρχών Ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα, όπως είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής. Ο Σπήλιος Κρικέτος μάλιστα τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας ιδιαίτερος τομέας και χρειάζεται προσοχή στο ποιοι θα μετακινηθούν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Για μια καλύτερη ζωή»


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε για το όνειρό του να χαρίσει μία καλύτερη ζωή στην οικογένειά του.

Με ένα πλατύ χαμόγελο μονίμως στα χείλη συμμετέχει στις προπονήσεις των Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Και γιατί όχι; Ζει το όνειρό του, να παίξει στο ΝΒΑ, ενώ παράλληλα βοηθά την οικογένειά του να ξεφύγει από τη φτώχεια.

«Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Νιώθω σαν ο ηγέτης της οικογένειας και είμαι περήφανος που έκανα το βήμα αυτό. Τώρα η οικογένειά μου μπορεί να έχει μία καλύτερη ζωή, να ζει σε ένα καλύτερο σπίτι και τα αδέρφια μου να πάνε σε ένα καλύτερο σχολείο. Πιστεύω πως η οικογένειά μου είναι περήφανη για μένα», ανέφερε στην ιστοσελίδα της ομάδας του Μιλγουόκι και πρόσθεσε: «Το απολαμβάνω. Είμαι στο ΝΒΑ (γέλια). Είναι κάτι που αποτελεί ευκαιρία ζωής. Ελπίζω να τα πάω καλά φέτος, αλλά πρέπει να δυναμώσω».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της Εθνικής Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθονίας, όπου είχε και την πρώτη γνωριμία με το νέο του προπονητή, Λάρι Ντρου. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πιστεύαμε πως μπορούσαμε να πάρουμε μετάλλιο, αλλά δεν ήρθε. Θα προσπαθήσουμε του χρόνου, ίσως τότε πάρουμε τον τίτλο. Χάρηκα πολύ που ο κόουτς ήρθε να με δει στην Εσθονία. Αυτό δείχνει πως ενδιαφέρεται για μένα και πραγματικά νοιάζεται», δήλωσε ο 18χρονος άσος.


Αντετοκούνμπο: «Για μια καλύτερη ζωή»

Ο προπονητής των Μπακς μίλησε για τον Αντετοκούνμπο. «Μπορώ να δω τον ενθουσιασμό στα μάτια του. Ανυπομονεί για όλη αυτή την εμπειρία. Ασφαλώς θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να τον ετοιμάσουμε, όμως το βλέπω πόσο πολύ το θέλει. Είναι σε μια ομάδα που θα τον αγκαλιάσει και θα τον βοηθήσει σε κάθε βήμα της διαδρομής του», τόνισε.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Εσθονία, ανέφερε: «Ήθελα να τον γνωρίσω, να δω πώς είναι σαν άνθρωπος πέρα από παίκτης του μπάσκετ. Εντυπωσιάστηκα με αυτά που είδα. Σίγουρα πρέπει να πάρει βάρος και να δυναμώσει, αλλά αυτό το παιδί είναι προικισμένο κι έχει πολύ ταλέντο για το ύψος του. Μπορεί να τρέξει πολύ καλά και με χάρη το γήπεδο και με εντυπωσίασε το πόσο καλά μπορεί να αντιμετωπίσει πιο ψηλούς και δυνατούς αντιπάλους. Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθεί, αλλά θα δουλέψουμε πάνω σε αυτούς καθημερινά».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνεται η πρόσβαση ΑμεΑ στις ακτές του νομού Θεσ/νίκης


Εγκαινιάζεται το ειδικό σύστημα Seatrac.

Τη λειτουργία του ειδικού συστήματος Seatrac για τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες θα εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια στην Ασπροβάλτα θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ τα εγκαίνια στους Νέους Επιβάτες θα γίνουν αύριο, την ίδια ώρα. Το σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα «Seatrac» έχει τοποθετηθεί στην παραλία της Ασπροβάλτας μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και στην παραλία των Νέων Επιβατών μπροστά από τον πύργο του Ναυαγοσώστη. 


alt

Το Seatrac, που είναι μια καινοτόμος εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του πανεπιστημίου Πατρών επιτρέπει στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες να μπουν στη θάλασσα από την παραλία χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία επιτρέποντας στα ΑμεΑ να μπουν μόνα τους στη θάλασσα με τη χρήση ενός χειριστηρίου και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην παραλία.

Το σύστημα Seatrac απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νευρομυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς-τετραπληγικούς, ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτεταμένες αλλαγές στον Τειρεσία ζητούν οι έμποροι


Ποια είναι τα 12 σημεία που θέτουν.

Αλλαγές στο σύστημα του Τειρεσία που να υιοθετούν τα διεθνή πρότυπα ζήτησε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολές της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως ο διατραπεζικός συνεταιρισμός του Τειρεσία με τις σημερινές μετέχουσες τράπεζες χρήζει σημαντικών τροποποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει τα ισχύοντα χρονικά όρια τήρησης των αρχείων αρνητικών δεδομένων μπορεί να ήταν απαραίτητα το 1997, όταν και δημιουργήθηκε η εταιρεία, ωστόσο δεν δικαιολογούνται σήμερα, που η αγορά πλέον έχει μηχανοργανωθεί και η κοινωνία μας έχει ενστερνιστεί πλήρως την ευρωπαϊκά προερχόμενη αρχή, της δεύτερης ευκαιρίας.

«Η χρήση των στοιχείων και η διατήρησή τους στην σημερινή μορφή προκαλεί στρεβλώσεις και ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνέπειες στην ίδια την αγορά, την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπούν να εξυγιάνουν», σημειώνει η ΕΣΕΕ και ζητά τις εξής αλλαγές:

1. Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» με διαφορετική βαρύτητα για τις επιχειρήσεις που ενεγράφησαν προ κρίσης και εντός κρίσης, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα.

2. Καθιέρωση «Point System» για την τελική εγγραφή της οποιασδήποτε απαίτησης και μόνο, εφόσον περάσουν 30 ημέρες από την τελική πάροδο της προθεσμίας για την κατά νόμο πληρωμή.

3. Προσαρμογή του Βορειο-Αμερικανικού μοντέλου «credit score» στην ελληνική πραγματικότητα με την εφαρμογή «βαθμολογίου» και κριτήρια: το ιστορικό πληρωμών, τη χρήση διαθέσιμης πίστωσης, το ιστορικό βάθος της πίστωσης, τον αριθμό αιτήσεων και τους τύπους πίστωσης.

4. Εφαρμογή του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης «R»- «account ratings» με 10 κατηγορίες πληρωμών από R0 έως και R9. Αν οι πληρωμές γίνονται χωρίς καθυστέρηση τότε ο υπόχρεος αξιολογείται με R1. Η χειρότερη κατηγορία «κακού χρέους» είναι η R9, ενώ οι ενδιάμεσες κατηγορίες υποδεικνύουν από ένα έως τρεις μήνες καθυστέρηση.

5. Στοιχεία σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διαγράφονται υποχρεωτικά αμέσως μετά την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εξόφλησης.

6. Στοιχεία ανεξόφλητων σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διατηρούνται στο αρχείο, ανάλογα με το ποσό, από 3 έως 5 χρόνια.

7. Διαταγές πληρωμής που συνιστούν δικαστικές αποφάσεις να διατηρούνται στο αρχείο του Τειρεσία για 3 χρόνια. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις να διατηρούνται στο αρχείο για 4 χρόνια.

8. Οι αιτήσεις πτωχεύσεων πρέπει να διατηρούνται σε εμπιστευτικό αρχείο. Επιμένουμε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό, δεδομένου ότι αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλλει εναντίον του επιχειρηματία ο οποιοσδήποτε και οποιουδήποτε χρηματικού ύψους δανειστής του, χρησιμοποιώντας την ως απλό μέσο πίεσης για την εξόφληση.

9. Οι πληροφορίες για κηρυχθείσες πτωχεύσεις πρέπει να διαγράφονται από το αρχείο μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την κήρυξή τους. Κατά τον τρόπο αυτό, ο πτωχεύσας δεν θα τίθεται στο κοινωνικό περιθώριο, δεν θα μετατρέπεται σε πολίτη κατώτερης κατηγορίας και δεν θα του αφαιρείται το δικαίωμα στην δεύτερη ευκαιρία.

10. Ο «λευκός» Τειρεσίας θα πρέπει να πάψει να υφίσταται. Είναι παράλογο να τηρούνται στοιχεία για τον ενήμερο οφειλέτη, ο οποίος δεν πληρώνει μία φορά την δόση στην ώρα του ή κρίνεται υποκειμενικά ως «μελλοντικά επισφαλής» από τις Τράπεζες.

11. Η γραφειοκρατία για την διαγραφή θα πρέπει να περιοριστεί και να αυτοματοποιηθεί. Η τρέχουσα διαδικασία είναι επίπονη, μακροχρόνια και πολυέξοδη, χρειάζεται πάντοτε την συνδρομή δικηγόρου και συνιστά ταλαιπωρία για τον εξοφλήσαντα οφειλέτη, που σίγουρα δεν χρειάζεται.

12. Άμεση αποκατάσταση στην περίπτωση λάθους, αφού οι επιπτώσεις ειδικά σε έναν επιχειρηματία μπορεί να έχουν καθοριστικό αποτέλεσμα στην βιωσιμότητα της επιχείρησής του, ενώ πλήττεται ανεπανόρθωτα η φήμη και η αξιοπιστία του, που ειδικά σήμερα έχει ανεκτίμητη αξία.

Η ΕΣΕΕ ξεκαθαρίζει πως δεν ζητά σε καμία περίπτωση την πλήρη διαγραφή του ιστορικού των οικονομικών στοιχείων, όσων δεν ήταν συνεπείς, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους υπήρξαν ασυνεπείς εκ συστήματος, αλλά προτείνει πρακτικές αλλαγές, για όσους έχουν αποδείξει ότι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι τόσο εθιστικό το Internet


Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Ένα λεπτό να μπω λίγο στο Facebook». Με αυτήν τη φράση πολλοί άνθρωποι στον κόσμο απορροφούνται επί ώρες στο διαδίκτυο, βλέποντας βίντεο με γάτες στο YouTube, σχολιάζοντας φωτογραφίες στο Instagram, κάνοντας googling για άχρηστες πληροφορίες και φυσικά συνομιλώντας στο Facebook.

Αν είστε από τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται έτσι, μην ανησυχείτε, γιατί σύμφωνα με ειδικούς αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογική δεδομένης της δομής του Internet.

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι εκ φύσεως να αναζητούν –σχεδόν ψυχαναγκαστικά– πληροφορίες που μπορούν να συνεισφέρουν, με απρόβλεπτο τρόπο, θετικά στην ψυχολογία τους. Δεδομένης της καθολικής παρουσίας του διαδικτύου και της έλλειψης ορίων από την οποία διακατέχεται, είναι πολύ εύκολο για κάθε άνθρωπο να απορροφηθεί, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου σερφάροντας χωρίς να μπορεί εύκολα να βρει το ψυχικό σθένος να σταματήσει.

Ο Tom Stafford, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Sheffield αναφέρει πως το ίντερνετ δεν είναι εθιστικό με την ίδια έννοια του εθισμού που έχουν τα ναρκωτικά, αλλά σαφέστατα σε ψυχαναγκάζει να το χρησιμοποιήσεις αλόγιστα.

Έχετε νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και ως αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικότητας αρέσκονται στις πληροφορίες κοινωνικού περιεχομένου που βρίσκονται στα email και εν γένει στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Stafford το email και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν παρόμοια ψυχολογική δομή ανταμοιβών με αυτήν που έχουν οι κουλοχέρηδες των καζίνο. Κατά κανόνα, χάνεις τον χρόνο σου (και τα χρήματά σου) αλλά μια στις τόσες πετυχαίνεις το jackpot και στην περίπτωση του ίντερνετ ένα θέμα καυτού κουτσομπολιού ή ένα εγκάρδιο email. Αυτό ακριβώς το ακαριαίο ψυχολογικό κέρδος είναι που ενισχύει την έλξη προς το internet. Τα αναπάντεχα ψυχολογικά κέρδη που βρίσκει κάποιος στο internet εκπαιδεύουν τους ανθρώπους κατά τον ίδιο τρόπο που ο Ivan Pavlov εκπαίδευε τα σκυλιά του τα οποία είχε καταφέρει να τα κάνει να παράγουν σάλιο στο άκουσμα ενός κουδουνιού το οποίο είχαν συνδέσει με την ύπαρξη τροφής. Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο εμείς οι άνθρωποι αντιδρούμε στο άκουσμα μιας ηχητικής ειδοποίησης για ένα εισερχόμενο μήνυμα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ή mail. Δεν παράγουμε φυσικά σάλιο, αλλά νιώθουμε μια ευχαρίστηση όταν ακούμε την ηχητική ειδοποίηση.

Αντίδραση μάχης ή φυγής

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Linda Stone, η οποία έχει μελετήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, το διάβασμα ενός email ή μιας «κοινωνικής πληροφορίας» μπορεί να πυροδοτήσει τη λεγόμενη αντίδραση μάχης – φυγής. Η εξελικτική αυτή αντίδραση των θηλαστικών στους κινδύνους του περιβάλλοντος εκτιμά το βαθμό επικινδυνότητας και αναλόγως το θηλαστικό μένει να παλέψει ή τρέπεται σε φυγή.

Η Stone αναφέρει πως σε μελέτη, το 80% των ατόμων προσωρινά σταματούσε να αναπνέει ή ανέπνεε ελάχιστα όταν έλεγχε τα email του ή κοιτούσε στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό το φαινόμενο το ονομάζει «άπνοια email».

Το διαδίκτυο πολλές φορές προσφέρει περιεχόμενο που απαιτεί κάποια δράση ή αντίδραση από το χρήστη, όπως για παράδειγμα, μια εργασία που έστειλε με email το αφεντικό ή οι φωτογραφίες του γάμου ενός πολύ κοντινού προσώπου, οπότε ο χρήστης κρατάει ασυναίσθητα την αναπνοή του όσο κοιτάει την οθόνη του υπολογιστή του. Η άπνοια αυτή όμως, ενεργοποιεί μια σειρά ψυχολογικών αμυνών που προετοιμάζουν το σώμα να αντιμετωπίσει πιθανές εκπλήξεις ή απειλές.

Η συνεχής ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας κατά την ερευνήτρια Stone, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Δίχως όρια

Σύμφωνα με τον Tom Stafford, ένας άλλος λόγος που το διαδίκτυο είναι τόσο εθιστικό, είναι πως δεν σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις όρια όταν εκτελείς κάποια εργασία χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο. Δηλαδή μπορεί κάποιος να αρχίσει να ψάχνει κάτι στη Wikipedia και ύστερα από λίγο να παρασυρθεί και να βρεθεί σε άλλο άρθρο ή site που ενδεχομένως μπορεί να τον ενδιαφέρει αλλά δεν είναι της στιγμής.

Οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως η δύναμη της θέλησης είναι σαν έναν μυ: Μπορεί να δυναμώσει αλλά μπορεί εξίσου και να εξαντληθεί από την υπερβολική άσκηση. Επειδή το ίντερνετ είναι μονίμως διαθέσιμο, το να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος στο λόγο για τον οποίο το χρησιμοποιεί, είναι σα να γυμνάζεται συνεχώς ο μυς της δύναμης της θέλησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση του αυτοελέγχου του ατόμου. Ο Stafford λέει χαρακτηριστικά: «Ο πειρασμός είναι πάντα εκεί, δεν μπορείς να ξεφύγεις».

Θέσπιση ορίων

Σε αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν τη «θηλιά» του διαδικτύου από το λαιμό τους, υπάρχουν κάποιες συμβουλές.

Υπάρχουν λογισμικά εργαλεία για τον υπολογιστή που μπορούν να μπλοκάρουν τη χρήση του διαδικτύου μετά το πέρας κάποιου προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος και μπορούν έτσι κάποιοι άνθρωποι να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του χρόνου τους. Υπάρχει όμως και άλλη μέθοδος όχι τόσο τεχνική αλλά αρκετά αποτελεσματική και αφορά στη θέσπιση χρονικών ορίων όπου κάποιος πρέπει να μένει συγκεντρωμένος ή μέχρις ότου ένα τμήμα μιας εργασίας ολοκληρωθεί, ώστε μετά ο χρήστης να «ανταμειφθεί» με πέντε λεπτά ελεύθερης πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Τέτοια μέθοδος είναι και η τεχνική Pomodoro που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80 και μοιράζει το χρόνο εργασίας σε 25λεπτα διαστήματα δίνοντας 5 λεπτά διάλειμμα μετά το πέρας κάθε 25λέπτου εργασίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά τέσσερα δημοτικά γυμναστήρια τον Αύγουστο


Λειτουργούν καθημερινές 17:00-22:00.

Τέσσερα κλιματιζόμενα γυμναστήρια με προγράμματα ομαδικά και μυϊκής ενδυνάμωσης λειτουργούν τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προς τους δημότες,

Με αντικειμενικό σκοπό την κάλυψη των αναγκών όλων των δημοτών, για άσκηση και ψυχαγωγία, τα γυμναστήρια θα παραμείνουν ανοιχτά από την 1η έως και τις 30 Αυγούστου 2013, εκτός από την εβδομάδα 12-16 Αυγούστου.

Πρόκειται για τα γυμναστήρια:

1. Λ. Αλεξάνδρας: Λ. Αλεξάνδρας 152 Τηλ. 210-6444579

2. Γκράβας : Ταυγέτου 60 Πατήσια Τηλ. 210-2011437

3. Κυψέλης: Καλογερά 18 Πλ. Κυψέλης Τηλ. 210-8821403

4. Λένορμαν: Λένορμαν 75 Μεταξουργείο Τηλ. 210-5141341

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 17:00 - 22:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα παραπάνω τηλέφωνα, καθώς επίσης και στο Τμήμα Γυμναστηρίων του ΟΠΑΝΔΑ, τηλ. 210-5284875.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υποψήφιοι για το ΜΒΑ του Yale περνούν από... βιντεοσκόπηση


Ένα ακόμη εμπόδιο για να εισαχθούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Οι υποψήφιοι που κάνουν αίτηση για την εισαγωγή στο ΜΒΑ (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) του πανεπιστημίου YALE θα πρέπει να υπερπηδήσουν πλέον κι άλλο ένα εμπόδιο για να καταφέρουν να εισαχθούν στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς οι απαντήσεις που θα δίνουν σε ορισμένες ερωτήσεις θα βιντεοσκοπούνται.

Ο υπεύθυνος εισαγωγής φοιτητών, Bruce Del Monico, αναφέρει ότι το YALE, που πειραματίστηκε με το βίντεο αρχικά το 2011 και για μια ακόμα φορά φέτος, εισάγει τη βιντεοσκόπηση ως μέλος της διαδικασίας των αιτήσεων για όλους τους υποψηφίους αρχής γενομένης από το έτος 2013-2014. Η κίνηση αυτή θα κάνει το μεταπτυχιακό αυτό τμήμα του YALE ένα από τα λίγα που έχουν ενσωματώσει βιντεοσκόπηση στη διαδικασία των αιτήσεων.

Ο Del Monico ισχυρίζεται ότι οι προσωπικές συνεντεύξεις, μολονότι είναι σημαντικές, δεν αποτελούν το καλύτερο δείγμα για την εκτίμηση της ικανότητας του υποψηφίου να απαντάει γρήγορα στις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που δίνονται συνήθως είναι πολύ προσεγμένες και προσεκτικές και η εντύπωση που σχηματίζει το κάθε μέλος της επιτροπής μπορεί να είναι διαφορετική. Οι απαντήσεις μέσω βίντεο μπορεί να συγκριθούν με αυτές άλλων υποψηφίων και πολλά μέλη της κριτικής επιτροπής μπορεί να τις δουν. Μιας και οι ερωτήσεις δεν είναι γνωστές εκ των προτέρων, «οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι έτοιμες και γραμμένες από πριν», προσθέτει εκείνος.

«Προφανώς η ικανότητα ενός ανθρώπους να σκέφτεται γρήγορα και να απαντάει με ταχύτητα είναι μια σημαντική αρετή για εκείνους που θέλουν να ηγηθούν μιας επιχείρησης και τέτοιους ανθρώπους αναζητούμε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα», λέει ο Del Monico.

Μολονότι το YALE ακόμα επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες, ο Del Monico υποστηρίζει ότι οι υποψήφιοι θα κατευθύνονται σε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα λαμβάνουν τρεις ερωτήσεις. Με το που θα ανοίγει η κάθε ερώτηση, θα τους δίνονται 10 με 20 δευτερόλεπτα να σκεφτούν την απάντησή τους και ένα λεπτό ή κάτι παραπάνω για να την απαντήσουν. Οι ερωτήσεις, που θα διαλέγονται τυχαία από μια λίστα, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μια ερώτηση σχετική με τη συμπεριφοράς που είχε ο υποψήφιος σε μια παλιότερη εμπειρία, έπειτα θα υπάρχει μια ερώτηση σκέψης και λογικής στην οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να απαντήσει με αφορμή μια φράση-δήλωση και τέλος θα υπάρχει μια ερώτηση ερμηνείας δεδομένων και στοιχείων.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της αίτησης, προκειμένου να αξιολογηθεί ο υποψήφιος και να αποφασιστεί αν θα πρέπει να προσκληθεί ή όχι σε μια συνέντευξη στο χώρο του πανεπιστημίου. Η προσθήκη του βίντεο στη διαδικασία της αίτησης θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δοκιμίων τα οποία είχαν την υποχρέωση να παράγουν οι υποψήφιοι. Κατά τη διάρκεια των φετινών αιτήσεων (2012-2013), το YALE έδινε τέσσερις ερωτήσεις προς απάντηση, ενώ ο Del Monico λέει ότι πλέον ο αριθμός αυτός θα πέσει στο μισό.

Η προσέγγιση αυτή που ακολουθεί το YALE είναι παρόμοια με αυτή της σχολής Rotman School of Business του πανεπιστημίου του Τορόντο. Η συγκεκριμένη σχολή πρόσθεσε το στοιχείο του βίντεο στη διαδικασία των αιτήσεων την περσινή χρονιά, επικαλούμενη τη δυσκολία να έχει κανείς μια αληθινή εικόνα των υποψηφίων μόνο από τα δοκίμια. Στη σχολή Stern School of Business του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι υποψήφιοι έχουν την επιλογή να απαντήσουν μια ερώτηση είτε μέσω βίντεο, είτε μέσω κάποιας καλλιτεχνικής δημιουργίας είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμούν στη θέση του παραδοσιακού γραπτού δοκιμίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Από την απόλυτη δυστυχία στην απόλυτη ευτυχία


Μητέρα που έχασε τρία παιδιά σε φωτιά φέρνει στον κόσμο δίδυμα.

Η ζωή χαμογέλασε και πάλι σε ένα ζευγάρι από τη Νέα Ζηλανδία που είχε βιώσει την απόλυτη τραγωδία όταν τα τρίδυμα παιδιά του χάθηκαν σε φωτιά. Ο Martin και η Jane Weekes έχασαν τα τρία τους παιδιά σε φωτιά που ξέσπασε σε παιδότοπο σε εμπορικό κέντρο του Κατάρ το Μάιο του 2012.

Η φωτιά που είχε στοιχίσει τις ζωές 19 ανθρώπων, ανάμεσά τους 13 παιδιών, είχε τότε αποδοθεί σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Χθες η οικογένεια χαμογέλασε ξανά καθώς η Jane έφερε στον κόσμο δίδυμα.

«Είναι μία ανακούφιση το ότι γεννήθηκαν υγιή και ασφαλή γιατί αυτό είναι πάντα μία ανησυχία», δήλωσε ο ευτυχής πατέρας στην εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας The Dominion Post.

«Για μας ίσως ακόμα περισσότερο επειδή χάσαμε τη Lillie, τον Jackson and τον Willsher», πρόσθεσε.

Τα δίδυμα, Poppy και Parker, συνελήφθησαν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Αυτό που μας στεναχωρεί είναι που τα τρίδυμά μας δεν ήταν εδώ για να καλωσορίσουν τα αδέλφια τους. Θα περνούσαν πολύ ωραία με τον αδελφό και την αδελφή τους», τόνισε ο Weekes, ο οποίος έχει ακόμα τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο.

Σύμφωνα με το BBC, πέντε άνθρωποι φυλακίστηκαν για την καταστροφική πυρκαγιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάρτιση «μαύρη λίστας» με τους φορολογικούς παραδείσους


Θετικά σχόλια απέσπασαν από το ΟΟΣΑ Αυστρία, Μάλτα, Ινδία, Μπαχάμες, Κατάρ.

Το παγκόσμιο φόρουμ που αποστολή του έχει να βρίσκει τα ίχνη των φορολογικών παραδείσων έκρινε ότι είναι κατώτερες των διεθνώς ισχυουσών οι ανταλλαγές πληροφοριών που κάνει το Λουξεμβούργο με άλλα κράτη σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητήματα, εκτιμά σήμερα ο ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Το φόρουμ για την διαφάνεια και για την ανταλλαγή των πληροφοριών για τα φορολογικά ζητήματα -υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ-, έχει θέσει στο στόχαστρο την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών σε 98, συνολικώς, κράτη ή επικράτειες (παραδείγματος χάρη οι Παρθένοι Νήσοι).

Έτσι, στη διάρκεια του φωτεινού Νοεμβρίου το φόρουμ θα ανακοινώσει την σχετική αξιολόγηση που θα έχει στο μεταξύ κάνει για 50 κράτη.

Πρώτη φορά θα τεθεί σημειωτέον στο στόχαστρο των ερευνητών του φόρουμ το θεσμικό φορολογικό πλαίσιο στο Ισραήλ και την Λιθουανία.

Ανάμεσα στα περίπου 10 κράτη-επικράτειες που η φορολογική συμπεριφορά των αρχών τους υπό το πρίσμα της ανταλλαγής πληροφοριών με τις αρχές τρίτων κρατών αξιολογήθηκε ήδη σήμερα, το Λουξεμβούργο ειδικά κρίθηκε ότι εφαρμόζει προδιαγραφές κατώτερες των διεθνώς ισχυουσών.

Για το Μεγάλο Δουκάτο, η σχετική έρευνα διήρκεσε από την 1η Ιανουαρίου του 2009 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

Ο ΟΟΣΑ αποδέχεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση στο Λουξεμβούργο εμπρόθεσμα διεκπεραιώνει πολλά από τα αιτήματα προς αυτήν για παροχή πληροφοριών του φορολογικού πεδίου.

Σήμερα επίσης αξιολογήθηκαν από το φόρουμ που υπάγεται στον ΟΟΣΑ και η Αυστρία, η Μάλτα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος, η Ινδία, οι Παρθένοι Νήσοι, οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, το Κατάρ, αποσπώντας «σχόλια θετικά», μετέδωσε σχετικώς το Γαλλικό πρακτορείο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...