Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει το έμβρυο από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση


Επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν νέες τεχνολογίες απεικόνισης.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής απεικόνισης στο Τμήμα της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale, Αλέξανδρος Τσιάρας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βίντεο το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του βρέφους από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση.

Χρησιμοποιώντας μία μικρομαγνητική τομογραφία ο Αλέξανδρος Τσιάρας παρακολούθησε την ανάπτυξη των κυττάρων του εμβρύου, τη δημιουργία και την ανάπτυξη του καρδιακού θαλάμου, την πλήρη ανάπτυξη του και στο τέλος τη γέννηση του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε λίγο καιρό μετά τη γέννηση του 7ου παιδιού της


Ο πονοκέφαλος που έγινε εγκεφαλική αιμορραγία.

Μια μητέρα εφτά παιδιών άφησε την τελευταία της πνοή από εγκεφαλική αιμορραγία, λίγες ημέρες αφότου επισκέφτηκε το γιατρό της παραπονούμενη για έναν πονοκέφαλο που ένιωθε.

Η 27χρονη Emma Butterfield από το Lancashire έντεκα εβδομάδες προτού καταλήξει είχε φέρει στον κόσμο το έβδομο παιδί της.

Στις αρχές του μήνα επισκέφτηκε το γιατρό της στο νοσοκομείο Blackpool Victoria στην περιοχή Blackpool και δύο ημέρες μετά, έπεφτε σε κώμα, από το οποίο δεν ξύπνησε ποτέ.

«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αιμορραγία. Ήταν έτοιμη να επιστρέψει σπίτι και ξαφνικά αρρώστησε βαριά. Ο άντρας της τής είχε μιλήσει το προηγούμενο βράδυ. Ανυπομονούσε να γυρίσει στο σπίτι για να δει τα παιδιά της. Εκείνη όμως κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ. Τώρα έχουμε τα παιδιά της που μας άφησε “κληρονομιά”. Είναι πολύτιμος θησαυρός» είπε ο πατέρας της.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει το έμβρυο από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση


Επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν νέες τεχνολογίες απεικόνισης.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής απεικόνισης στο Τμήμα της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale, Αλέξανδρος Τσιάρας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βίντεο το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του βρέφους από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση.

Χρησιμοποιώντας μία μικρομαγνητική τομογραφία ο Αλέξανδρος Τσιάρας παρακολούθησε την ανάπτυξη των κυττάρων του εμβρύου, τη δημιουργία και την ανάπτυξη του καρδιακού θαλάμου, την πλήρη ανάπτυξη του και στο τέλος τη γέννηση του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άντρας πάσχει από καρκίνο του μαστού


Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 50.000 άντρες.

Όταν ο 50χρονος Paul Caine από το Bolton της Μεγάλης Βρετανίας έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο, στράφηκε στους φίλους του για συμπαράσταση. Και σα να μην του έφταναν όσα περνούσε με την υγεία του ο 50χρονος χρειάστηκε να τους… πείσει ότι όντως οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι είχε «χτυπηθεί» από… καρκίνο του μαστού!

Παρότι η ασθένεια αυτή θεωρείται «γυναικεία» κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού περίπου 50.000 άντρες.

Ο Paul ήταν ένας από τους 350 που διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία.

Ο ίδιος ανακάλυψε ότι είχε έναν όγκο στο αριστερό του στήθος, ενώ έκανε μπάνιο τον περασμένο Μάιο. «Νόμιζα ότι ήταν κύστη. Δεν είχα ξανακούσει για καρκίνο μαστού σε άντρες» είπε ο ίδιος.

Ο γιατρός του όμως του συνέστησε να κάνει περαιτέρω εξετάσεις, ό,τι ακριβώς κάνουν οι γυναίκες, και ανακάλυψαν ότι είχε καρκίνο.

«Ο καρκίνος σου δίνει μια διαφορετική προοπτική για τη ζωή. Σε κάνει να σκέφτεσαι τη ζωή σου και την υγεία σου περισσότερο. Δεν είχα φανταστεί ποτέ πριν ότι θα μου χτυπούσε την πόρτα κι εμένα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του για να ενημερωθούν και άλλοι άντρες για τους κινδύνους που διατρέχουν και να φροντίζουν να αυτοεξετάζονται, όπως και οι γυναίκες.

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί. Οι γυναίκες όμως έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού απ’ ό,τι οι άντρες.

Ο πιο νέος άντρας που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη Μ. Βρετανία ήταν ο Nicky Avery από το Essex, ο οποίος ανακάλυψε ότι έπασχε σε ηλικία 24 ετών. Αρχικά νίκησε τον καρκίνο, όμως πέθανε τέσσερα χρόνια μετά καθώς ο καρκίνος «επέστρεψε» στο συκώτι και τα οστά του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν μείωση στα δημοτικά τέλη


Μείωση των δημοτικών τελών για το 2013, ζητούν δημότες από το δήμο Ρεθύμνου, για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Ζητούν να απαλλαχτούν όλοι οι άνεργοι για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι, από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών φόρων και τελών, παρά εκτός κι αν αποδεικνύεται ότι έχουν άλλα εισοδήματα ικανά να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες, αλλά και να μειωθεί 30% το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΡ στις ίδιες κατηγορίες των δημοτών.

Επισημαίνουν πως, ως εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση και παρατηρούν προς τα μέλη τού Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι, ότι «υπάρχει χείμαρρος από αντεργατικά μέτρα, κόβονται τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι δαπάνες περίθαλψης περικόπτονται, μειώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης και διευκολύνονται οι απολύσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή φόρο-καταιγίδα, συνεπικουρούμενη από την μείωση του αφορολόγητου, το ΕΕΤΗΔΕ ακόμη και στην πρώτη κατοικία, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό, τις τρομερές επιβαρύνσεις από την εμπορευματοποίηση τής υγείας και το “κούρεμα” των ασφαλιστικών μας ταμείων».

Αίτημα όσων δημοτών προσφεύγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι, επίσης, να απαλλαχτούν από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και να μην αποτελεί η ανεργία αιτία αποκλεισμού των παιδιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν για τις ελλείψεις στην Άρτα


Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άρτας, για την απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου, δεν θα υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρων τα βράδια και τις αργίες, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στις ελλείψεις προσωπικού και όχι μόνο, του Νοσοκομείου Άρτας, εκφράζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα:

«Όπως γνωρίζεται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τα ΚΥ Άρτας βρίσκονται πάνω από ένα χρόνο σε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους. Η επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου της Άρτας ήταν και είναι το πρώτο ζητούμενο για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως φωνή βοώντος εν τη ερημω οι φωνές μας. Ζήσαμε πριν λίγο καιρό τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα που δυστυχώς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη, ζήσαμε και ζούμε τις ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, ζήσαμε και ζούμε την απλήρωτη εργασία του προσωπικού (αναδρομική αύξηση του 2008,2 μήνες του 2009 απλήρωτοι, πάνω από 7 μήνες για το 2012 νυχτερινά και αργίες καθώς και εφημερίες ), αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και στη συνέχεια τονίζεται η έλλειψη των οδηγών ασθενοφόρου:

«Πλέον οι συμπολίτες μας στα ορεινά του νομού θα πρέπει να ζήσουν την απουσία οδηγών ασθενοφόρων όλες τις νύχτες του χρόνου καθώς και τις Κυριακές-αργίες!! Με απόφαση του ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει πως «Λόγω έλλειψης οδηγών και λόγω δεσμεύσεων Δημοσιονομικής προσαρμογής στο κόστος νυχτερινών-αργιών-εξαιρέσιμων και υπερωριών» δεν θα υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρου από τις 16-1-2013 στα τρία Κέντρα Υγείας του νομού τις νύχτες και τις αργίες. Ήδη στα ΚΥ λόγω «δημοσιονομικής προσαρμογής» εφημερεύει ένας αγροτικός γιατρός με έναν νοσηλευτή. Σε λίγες μέρες ανάλογες μειώσεις προσωπικού θα υπάρξουν στα τμήματα και τις κλινικές του νοσοκομείου».

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άρτας τονίζουν ότι: «Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων τα αντιλαμβάνεστε. Καταγγέλλουμε τη πολιτική και τους εκφραστές της που έχει σαν στόχο την απαξίωση των ανθρώπων της υπαίθρου. Καταγγέλλουμε αυτούς που έχουν σαν στόχο τη συρρίκνωση της δημόσιας υγείας στο νομό της Άρτας .

Η δημόσια υγεία ειδικά τώρα στην «εποχή των μνημονίων» που όλο και περισσότεροι την έχουμε ανάγκη βάλλεται από παντού. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Άρτας θα απαντήσουμε δυναμικά τη Πέμπτη 31-1-13 στη Πανελλαδική-Πανυγειονομικη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ».



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς καθηγητές από την αρχή


«Είμαστε χωρίς καθηγητές εργαστηρίων» καταγγέλλουν, στο enikos.gr, σπουδαστές του ΕΠΑΣ Δημόκριτου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τονίζουν ότι σήμερα έληξε η κατάληψη που άρχισαν από την αρχή της χρονιάς, λόγω έλλειψης καθηγητών όλο αυτό το διάστημα.

«Μας "μεταφέρουν" ότι είμαστε αντίθετοι με το νόμο και ότι κινδυνεύουμε με φυλακή» λένε οι καταγγέλλοντες στο enikos.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται από την οικογένεια της


Αναζητείται από την οικογένεια της, ονομάζεται Χρύσα Δημοπούλου και έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Τελευταία φορά εμφανίστηκε στην περιοχή της Γλυφάδας την περασμένη Πέμπτη.

Φοράει μαύρα ρούχα, έχει καστανά μαλλιά, το ύψος της είναι περίπου 1,60m και το βάρος της περίπου 75kg.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ζήστε την κάθε στιγμή»

Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα του δέκα μηνών βρέφους που "έφυγε" τόσο νωρίς από τη ζωή, από σύνδρομο SID, την περασμένη Παρασκευή. Ο Γιώργος Καραπλής, ιδιοκτήτης του βρεφονηπιακού σταθμού "Μαγικό Παλάτι" στην Παραλία Πατρών, κοινοποίησε ένα ευχαριστήριο μήνυμα για όλους αυτούς που του συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την τόσο δύσκολη στιγμή. Ο ίδιος δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eιδικά γραφεία κατά της Ρατσιστικής Βίας


Σε λειτουργία μπαίνουν τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, μαζι τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα.


Από σήμερα άρχισαν να λειτουργούν δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 68 γραφεία σε όλη την Επικράτεια.

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί θα στελεχώσουν τα Τμήματα, και κυρίως προέρχονται από Υπηρεσίες Ασφάλειας. Στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11414, θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν υποθέσεις ρατσιστικής βίας.

Την ίδια ώρα όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα τμήματα δεν έχουν ακόμα εκπαιδευτεί.





Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλίζεται το Ιπποκράτειο


Με έναν σύγχρονο αξονικό τομογράφο, δέκα μηχανήματα τεχνητού νεφρού και άλλα ιατρικά μηχανήματα θα εξοπλιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε την απόφαση ένταξης της σχετικής προμήθειας, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013».

Συγκεκριμένα το νοσοκομείο θα αποκτήσει έναν αξονικό τομογράφο 64+ τομών, δέκα μηχανήματα τεχνητού νεφρού, μόνιτορ, αναισθησιολογικό συγκρότημα, τέσσερις τρικάναλους ηλεκτροκαρδιογράφους, έναν φορητό καπνογράφο, δέκα αμαξίδια ασθενών και τέσσερα φορεία ασθενούς επειγόντων, μεταβλητού ύψους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασε τον καθετήρα στην κοιλιά!


Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός, ο οποίος κατηγορείτο ότι άφησε… καθετήρα στην κοιλιά ηλικιωμένης γυναίκας μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον χειρουργό για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο.

Το περιστατικό συνέβη το Νοέμβριο του 2007, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα, κάτοικος Κοζάνης, υποβλήθηκε στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε επέμβαση αφαίρεσης πλέγματος μετά από πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκήλης.

Η τότε 70χρονη γυναίκα πήρε κανονικά εξιτήριο όμως τις επόμενες μέρες η κοιλιά της πρήστηκε και παρά τις επισκέψεις της στο «Θεαγένειο», ο γιατρός εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Τελικά επισκέφθηκε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Κοζάνη όπου οι γιατροί μετά από εξετάσεις εντόπισαν το ξένο σώμα και το αφαίρεσαν.

Απολογούμενος ο χειρουργός αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι ο καθετήρας ξεχάστηκε σε προηγούμενο χειρουργείο που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Για την υπόθεση η ηλικιωμένη κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης η οποία εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κοντά στα ΑΜΕΑ


Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρατείνεται η διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως οδηγών και συνοδών σχολικών λεωφορείων, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές Ειδικών Σχολείων, μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους 2012-13.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές του σχολικού έτους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει 33 Υπαξιωματικούς ως οδηγούς και 38 συνοδούς για τον σκοπό αυτό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές Ειδικών Σχολείων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέθεσε έναν ακόμη Υπαξιωματικό ως οδηγό του σχολικού λεωφορείου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων Αργυρουπόλεως, μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2013, διότι ο μόνιμος οδηγός μετατάχθηκε σε άλλον Φορέα και δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο τους.

Αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ανταποκρινόταν στο αίτημα αυτό, υπήρχε κίνδυνος να μην καταστεί δυνατόν οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων να μεταβούν στον τόπο εκπαίδευσής τους.

Η ανωτέρω διάθεση στρατιωτικού προσωπικού εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολίτες, που δοκιμάζονται καθημερινά και ειδικότερα στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στις τιμές των διοδίων


Σε εφαρμογή τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, τα μέτρα αναπροσαρμογής των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί.

Τα μέτρα είναι όλα υποχρεωτικής εφαρμογής σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης και περιλαμβάνουν την έναρξη είσπραξης διοδίων στο Μετωπικό Σταθμό Διοδίων Κλειδιού (Αιγινίου) και προς τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας. Επίσης, τη μείωση της τιμής των διοδίων, έως και 50%, στον ΜΣΔ Μαλγάρων.

Δείτε εδώ τους πίνακες προσαρμογής των τιμών των διοδίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες για την πρόληψη του καρκίνου


Απαραίτητα εφόδια για τον οργανισμό.

Υπάρχουν ποικιλίες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου, τις οποίες καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε και συμπληρώνετε το διαιτολόγιό σας με αυτές.

Φολικό Οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και βοηθά στην πρόληψη των λαθών που συμβαίνουν κατά τον διπλασιασμό των γονιδίων.

Πολλές τροφές όπως το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι τομάτες περιέχουν φολικό οξύ, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά το έχουν ως πρόσθετη ουσία.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του διορθωτικού γονιδίου.

Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η βιταμίνη D έχει τη ικανότητα να σκοτώνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις, υποβοηθώντας τον διορθωτή να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.

Η σωστή διατροφή αλλά και η παραμονή κάτω από τον ήλιο για 20-30 λεπτά (πάντα φυσικά με τη χρήση αντηλιακού) θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε κυριώς σε τροφές όπως το σκόρδο, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και τα καρύδια Βραζιλίας.

Σχετικές έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι το σελήνιο συμβάλλει στην αποβολή και αποτοξίνωση των επιβλαβών χημικών ουσιών.

Λυκοπένιο
Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο, ένα καροτινοειδές γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το λυκοπένιο, όπως και όλα τα καροτινοειδή, προσκολλώνται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προκειμένου στη συνέχεια το σώμα μας να μπορέσει να τις αποβάλει χωρίς να προκληθούν βλάβες στα κύτταρα.

Μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα ντομάτας και κυρίως όταν μαγειρεύονται ή τρώγονται σε συνδυασμό με λίγο λίπος (π.χ. ελαιόλαδο), μιας και σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Μπρόκολο, Λάχανο, Κουνουπίδι και Λαχανάκια Βρυξελλών
Η δράση των συγκεκριμένων λαχανικών βασίζεται σε μια χημική ουσία τους, η οποία προλαμβάνει τον καρκίνο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επτά μερίδων την εβδομάδα από αυτά τα λαχανικά, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου εώς και 50 %.

Άλλες Βιταμίνες
Σπουδαίες βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου, είναι η βιταμίνη C και E.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, την κύρια αιτία λανθασμένης αντιγραφής DNA και της πρόωρης καταστροφής των κυττάρων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός αναγκάζεται να δημιουργεί ταχύτερα νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων για σφάλματα από αυτά που προκαλούν καρκίνο.


Πηγή: http://www.antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην... εντατική


Έως ένα χρόνο η αναμονή ακόμα και για απλές επεμβάσεις.

Από έξι μήνες έως ένα χρόνο θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες που θέλουν να υποβληθούν σε μία απλή εγχείριση σε κρατικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από τώρα κλείνουν ραντεβού για το 2014, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υλικών, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διαφθορά στα νοσοκομεία συνεχίζεται. Ζητούμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των διοικητών των νοσοκομείων, των διευθυντών κλινικών και των υπαλλήλων που εμπλέκονται με τις προμήθειες», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος μετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του υπό συγχώνευση νοσοκομείου Παναγία, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε ότι στη Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδίατρος του ΕΣΥ και ότι υπάρχουν μαιευτικές κλινικές χωρίς μαιευτήρα και χειρουργεία χωρίς αναισθησιολόγους.

«Αν διακομιστεί κάποιος με έμφραγμα στο νοσοκομείο Παναγία δεν υπάρχει εργαστήριο για να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος με ασθενοφόρο, αν υπάρχει ασθενοφόρο και αν έχει οδηγό. Το Ιπποκράτειο δεν έχει στεφανιογράφο , το ΑΧΕΠΑ δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, τρεις κλινικές του Παναγία θα μεταφερθούν σε χώρους του Αγιος Παύλος που είναι επικαλυμμένοι με αμίαντο. Η συγχώνευση των κλινικών γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Με την μεταφορά της ουρολογικής , της νευρολογικής και της ενδοκρινολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παναγία στο Άγιος Παύλος, με το οποίο έχει ενοποιηθεί, ανοίγει η αυλαία για το κλείσιμο νοσοκομείων της χώρας, επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγία Ελένη Μπακιρλή.

Παράλληλα ανέφερε ότι μειώνεται ο αριθμός των κλινών και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί η Ανατολική Θεσσαλονίκη από τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Ιπποκράτειο.

Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Καταθέσαμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας σε συνεργάτη του υπουργού γιατί ο ίδιος απουσίαζε και ζητήσαμε να συναντηθούμε μαζί του μια άλλη μέρα προκειμένου να το εξηγήσουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα στη μάχη κατά του κρυολογήματος


Φυτικές ουσίες που δρουν αποτελεσματικά στα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης.

Για αιώνες οι Ινδιάνοι της Αμερικής μασούσαν ρίζα εχινάκειας ή τη χρησιμοποιούσαν μέσα στο τσάι τους για να θεραπεύσουν το κρυολόγημα, τη γρίπη και πολλές άλλες ασθένειες.

Υπάρχουν φυτικές ουσίες που δρουν αποτελεσματικά στα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Εχινάκεια

Η εχινάκεια αυξάνει τα επίπεδα ενός χημικού τμήματος που είναι υπεύθυνο για την αύξηση των μηχανισμών άμυνας ενάντια στους ιστούς και τα βακτήρια. Τα εκχυλίσματα από ρίζα εχινάκειας έχουν επίσης αντιιώδη δράση κατά της γρίπης, του έρπη και άλλων ιών. Σε μια μελέτη 180 ατόμων με γρίπη, τα 900 mg εκχυλίσματος εχινάκειας μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα. Καταπολεμάει τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’αυτό είναι αποτελεσματική σε ασθενείς.

Αφέψημα από τη ρίζα του βοτάνου: Η ρίζα του βοτάνου παρασκευάζεται ως αφέψημα. (ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά). Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται έτσι για τη θεραπεία μολυσμένων τραυμάτων και αμυχών.

Θυμάρι

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Το θερμαντικό θυμάρι έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (Ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρρευστο κιτρινωπό φλέγμα). Καταπραΰνει την βρογχίτιδα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Είναι ενεργητικό στο νευρικό βήχα και στο άσθμα.

Άγριο έλατο

Το Άγριο έλατο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας, καταρροής, βραχνάδας, ερεθισμού του λαιμού και βήχα. Περιέχει ρητίνη, αιθέριο έλαιο, τερπένια, ταννίνη τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Κισσός

Ο κισσός χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία καταρροϊκών καταστάσεων στην περιοχή των παραρρινικών κόλπων ή στο θώρακα. Βοηθά στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων.

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Ακόμη διεγείρει το στομάχι, είναι ορεκτικό και χωνευτικό.

Ο ευκάλυπτος σε εξωτερική χρήση είναι απολυμαντικό, αποσμητικό, εντομοκτόνο, επουλωτικό των πληγών και των ελκών, των ελαφρών εγκαυμάτων και της πυόρροιας. Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες το κάνουν χρήσιμο για όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Είναι ακόμη ανθελμινθικό, εξουδετερώνει τα παράσιτα των εντέρων.

Αν το κρυολόγημα σάς ταλαιπωρεί, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούs να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνεύστε κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα (αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά) σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορείτε να ρίξετε επίσης 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνετε εισπνοές ή να προσθέσετε στο μπάνιο σας νερό όπου έχετε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου.

Πελαργόνιο

Το Πελαργόνιο εμποδίζει τα βακτήρια και τους ιούς να προσκολληθούν πάνω στα κύτταρα του βλεννογόνου των πνευμόνων και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, το φυτό αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την κινητοποίηση του οργανισμού ενάντια στους παθογενείς παράγοντες. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τις αντιμικροβιακές, αποχρεμπτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές του. Η ρίζα του Πελαργόνιου, που είναι πλούσια σε τανίνες (κατεχίνη, γαλοκατεχίνη και γαλλικό οξύ) και σε κουμαρίνες, το καθιστά ιδανικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Το 2003, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 468 ασθενείς με βρογχίτιδα, έδειξε τόσο μείωση των συμπτωμάτων, όσο και σημαντική μείωση της διάρκειας της νόσου. Το Πελαργόνιο είναι ένα ασφαλές και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυτό στην αντιμετώπιση των συχνών παθήσεων του αναπνευστικού που μας προσβάλουν κάθε χειμώνα.

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Η πρόπολη αποτελείται από ρητίνη (50-55%), κηρό που είναι μείγμα πράσινου κηρού φυτικής προέλευσης και κεριού μελισσών (30%), περισσότερο από 40 φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, γύρη, ένζυμα, αμινοξέα, οργανικά οξέα, σάκχαρα αλλά και από ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και σημαντική ποσότητα βιταμινών Β, Ε, C, H και P καθώς και προβιταμίνη Α. Η δράση της πρόπολης κατά των ιών, είναι επίσης πολύ σημαντική και τα φλαβονοειδή που περιέχει, είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνα για αυτή. Η δράση τους κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης. Τέλος, η πρόπολη λόγω της αντιικής της δράσης δρα προληπτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπητα ζωστήρα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κούρεψαν 93% χρέος σε δανειολήπτρια στο Ρέθυμνο


Είχε οφειλές 113.045 ευρώ και θα πληρώσει 7.900,32 σε βάθος τετραετίας.

Μία ακόμη δικαίωση δανειολήπτη με χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ που «κουρεύτηκαν» σε μεγάλο ποσοστό, έρχεται στο προσκήνιο.

Η υπόθεση, όπως αναφέρει το prismanews.gr, αφορά σε δανειολήπτρια στο Ρέθυμνο, η οποία είχε χρέος 113.045 ευρώ και θα πληρώσει μόνο 7.900,32 σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για μία δανειολήπτρια από το Ρέθυμνο έγγαμη, μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών , ηλικίας 13 και 6 ετών, εργάζεται εποχιακά (Μάιο-Οκτώβριο) ως ξεναγός, ο μισθός της για τους μήνες που εργάζεται ανέρχεται σε 900 ευρώ/μήνα.

Δε διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος, είχε συνολικό ποσό οφειλών 113.045 ευρώ (οφειλέτης-εγγυήτρια) οφειλή 33.622,36+ 12,893,01 και ως εγγυήτρια για δανειακές υποχρεώσεις του συζύγου της 66.529,63 καλείται να καταβάλλει επί 48 δόσεις (τετραετία 164,59 χ48 = 7.900,32) και επομένως μιας και η ίδια δεν διαθέτει κατοικία έχει «κούρεμα» 105.144,68 ευρώ, από το χρέος της, ενώ θα οφείλει για όλη την τετραετία το ποσό των 235,41 ευρώ /μήνα ,σαν εγγυήτρια στην περίπτωση που ο σύζυγος (οφειλέτης) δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την πιστώτρια Τράπεζα , ποσό που είχε οριστεί με την υπαρ. 458/2012 απόφαση καθώς και ο σύζυγος είναι δανειολήπτης αλλά η υπόθεσή του εξετάστηκε και αποφασίστηκε ξέχωρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης


Από σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα πιστώσει σήμερα σε λογαριασμούς 150.000 δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σχεδόν 250.000 καταναλωτές υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή φόρου, αλλά λόγω των κριτηρίων το επίδομα θα χορηγηθεί σε 190.000 από αυτούς.

Το επίδομα των 0,28 ευρώ ανά λίτρο έχει ήδη χορηγηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου σε 50.000 δικαιούχους που είχαν συνολικά λάβει 6,5 εκατ. ευρώ. Από σήμερα το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 150.000 δικαιούχων για τις ποσότητες πετρελαίου που αγόρασαν έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

Κλιματική ζώνη (ΝΟΜΟΙ):

Ζώνη Α: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

Ζώνη Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

Ζώνη Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

Ζώνη Δ: Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας , ως ακολούθως:

Κλιματική ζώνη: Όριο κατανάλωσης ανά τ.μ. όριο κατανάλωσης ανά κατοικία.

Α΄ Ζώνη: 25 λίτρα 3.000 λίτρα

Β΄Ζώνη: 15 λίτρα 1.800 λίτρα

Γ΄ Ζώνη: 8 λίτρα 960 λίτρα

Δ΄Ζώνη: 5 λίτρα 600 λίτρα

Το επίδομα ανέρχεται έως και στα 840 ευρώ για νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο ΤT


Το υπουργείο έχει προτείνει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30%.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζόμενων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αντικείμενο τις προτάσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διεκδικούν τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων θέμα που θα θέσουν στην Γενική τους Συνέλευση.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Διοίκηση της νεοϊδρυθείσας τραπέζης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συμφώνησαν στη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με την τρόικα, πρότεινε στους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την διασφάλιση όλου του προσωπικού και των θέσεων εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά 30%.

Αυτό σημαίνει πως οι συνολικές αμοιβές του προσωπικού θα μειωθούν σε απόλυτο νούμερο από 125 εκατ. ευρώ, στα 87,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα εφαρμοσθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, θα ληφθεί πρόνοια να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και πριν την υλοποίηση των μειώσεων θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Παραλλήλως, συμφωνήθηκε να σχεδιασθεί και να εφαρμοσθεί από την Διοίκηση της νεοϊδρυθείσας τραπέζης πρόγραμμα οικειοθελούς αποχωρήσεως υπαλλήλων δια μέσου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το τελικό δε οικονομικό αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού θα συνδιαμορφώσει την τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει δεσμευτεί ότι η ωφελεία από την εθελουσία για την εταιρεία, θα διανεμηθεί στους εργαζόμενους για να απαλύνει όπως είπε την δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους που φτάνει μεσοσταθμικά το 30%.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση


Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 60 και με μεγαλύτερες αποδοχές.

Παράθυρο για μεγαλύτερη σύνταξη σε ασφαλισμένους που πέρασαν από δύο ή περισσότερα ταμεία, αλλά και για κανονική έξοδο μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος, ανοίγουν για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους δύο ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που έρχονται να ανατρέψουν εν μέρει τις αλλαγές που ισχύουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2013.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η μία από τις δύο ρυθμίσεις έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για να διατηρηθεί σε ισχύ και μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά στη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων με διαδοχική ασφάλιση, υπάρχει ήδη σχετικό ερώτημα από το ΙΚΑ και αναμένεται η οριστική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημαντικότερη από τις δύο ρυθμίσεις είναι αυτή που «σπάει» το άβατο των 67 ετών καθώς διατηρείται και με το νέο ασφαλιστικό η δυνατότητα που υπήρχε (ως το 2012) με το νόμο 3863/10 για τους ασφαλισμένους που έχουν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ με προηγούμενο το ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ και με όριο ηλικίας το 60ο έτος.

Η «ειδική» αυτή ρύθμιση παραμένει σε ισχύ και δεν καταργείται από το νέο νόμο καθώς ήδη δόθηκε προφορικά από τη Γενική Γραμματεία το πράσινο φως στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να διατηρήσουν σε ισχύ αυτή την ειδική περίπτωση εξόδου με διαδοχική όταν το τελευταίο Ταμείο είναι ο ΟΑΕΕ.

Για παράδειγμα μια γυναίκα 62 ετών που έχει συνολικά 25 έτη ασφάλισης με πρώτο Ταμείο το ΙΚΑ και τελευταίο (σήμερα) του ΟΑΕΕ, θα πρέπει να γίνει 67 ετών και να φύγει άμεσα στην ηλικία των 62 ετών με πλήρη σύνταξη καθώς το αίτημά της θα μεταβιβαστεί στο ΙΚΑ, όπου έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 60 της.

Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει 5 χρόνια από το όριο των 67 ετών. Αν είναι 60 ετών γλιτώνει 7 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων


Τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι.

Με κεντρικό άξονα τη φορολόγηση των ακινήτων μπαίνουν στην τελική ευθεία οι αλλαγές για το φορολογικό, με τη διακομματική επιτροπή να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Από το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο, πάντως, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», κεντρικός άξονας των επικείμενων ανατροπών είναι ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος το οποίο επιβάλλεται σήμερα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΑΠ, ενώ σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.


Μέχρι σήμερα τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι τα εξής:

- το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
- το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ.
- να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.
- για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
- για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
- ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.
- από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
- ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
- δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Επιβαρύνσεις

Εκτός όμως από το νέο φόρο στα ακίνητα, στο πόρισμα που συντάσσουν τα στελέχη του υπουργείου περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές αλλαγές οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:

-μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

-μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

-θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή βρέφους 33 ημερών με ασιτία


Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου διεκομίσθη από τη Λέρο ένα βρέφος μόλις 33 ημερών με συμπτώματα υποθερμίας και δύσπνοιας αλλά και ασιτίας, ενώ η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το flashnews.gr, το Σάββατο ενημερώθηκε ο παιδίατρος του νοσοκομείου Λέρου σχετικά με επείγον περιστατικό που αφορούσε βρέφος 33 ημερών, το οποίο διεκομίσθη σε άσχημη κατάσταση, στα επείγοντα, με συμπτώματα υποθερμίας και δύσπνοιας.

Ευθύς αμέσως οι γιατροί του νοσοκομείου προέβησαν σε όλες της απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, διαπιστώνοντας ότι το βρέφος, εκτός από υποθερμία, υπέφερε και από ασιτία!

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές και άλλες πηγές, το βρέφος γεννήθηκε την 15η Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα ...3 κιλά.

Οι γιατροί ενημέρωσαν ως όφειλαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το βρέφος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βρέφος συνόδεψε η 24χρονη μητέρα του, μετά από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάτοικοι στις γειτονιές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους


Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των περιοχών τους.

Σηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των περιοχών τους. Κάτοικοι γειτονιών σε όλη την Αττική δεν μένουν απαθείς μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι συμπολίτες τους, αλλά συσπειρώνονται σε ομάδες και δίνουν λύσεις όπου μπορούν.

Καθαρισμοί εγκαταλειμμένων κτιρίων και οικοπέδων, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, ενίσχυση πολιτών που έχουν ανάγκη, εικαστικές παρεμβάσεις, ακόμα και… τοποθέτηση εικονικών κλήσεων σε οχήματα που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, συγκαταλέγονται στις δράσεις που τα μέλη των ομάδων διοργανώνουν στον Πειραιά, στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι, στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο.

Στις πρωτοβουλίες τους έχουν συχνά τους συνδημότες τους μαζί τους, αλλά και πολλές φορές απέναντί τους. Το ΑΠΕ -ΜΠΕ ήρθε σε επαφή με τέσσερις από τις ομάδες αυτές και παρουσιάζει το σκεπτικό τους, τις δράσεις τους, αλλά και τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν στις γειτονιές τους.

«PireActive»

Έχοντας τη φιλοσοφία ότι «η αδιαφορία και η απάθεια είναι η ρίζα του κάθε κακού» 20 κάτοικοι του Πειραιά, κάθε ηλικίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν το Νοέμβριο του 2010 την ομάδα «PireActive».

Στόχος, όπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ήταν «η ανάγκη μας να αποκτήσουμε μια πιο άμεση σχέση και να έρθουμε σε επαφή με την πόλη μας, να γνωρίσουμε την ιστορία της, τις δυνατότητες της, να σεβόμαστε το χώρο που υπάρχουμε και να μάθουμε να τον ζούμε διαφορετικά, ώστε να μην μένουμε απαθείς μπροστά στην παρακμή του».

Οι δράσεις που υλοποιεί η ομάδα έχουν χαρακτήρα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν οργανώσει μεταξύ άλλων καθαρισμούς σε γειτονιές, πάρκα, σχολεία και παραλίες, ξεναγήσεις σε μουσεία και γειτονιές με ιδιαίτερο χαρακτήρα, συλλογή τροφίμων και ρούχων.

«Επιθυμούμε ως ομάδα να κινητοποιηθεί ο καθένας μας κοινωνικά, πολιτισμικά, ανθρώπινα και να συμμετέχει στη ζωή της πόλης του», προσθέτουν.

Από τις δράσεις των «PireActive» ξεχωρίζουν ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων και του προαύλιου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, καθώς και η εικαστική παρέμβαση στους τοίχους του 34ου Δημοτικού Σχολείου Καλλίπολης, σε συνεργασία με καλλιτέχνες του δρόμου.

Στόχος τους είναι οι πρωτοβουλίες τους να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για εκείνους που πλήττονται από την οικονομική κρίση. «Σε εποχές που νιώθεις τα πάντα να καταρρέουν είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα "δίχτυ ασφαλείας", ώστε οι άνθρωποι να μην πέσουν στο κενό. Το συναίσθημα της αλληλεγγύης είναι πολύτιμο για να μην δημιουργούνται αδιέξοδα και διαλυθούμε σαν κοινωνία», παρατηρούν.

Οι αντιδράσεις των συμπολιτών τους στις δράσεις ήταν θετικές. «Υπάρχει ένας φυσικός ενθουσιασμός και μια χαρά που την μοιραζόμαστε από κοινού κατά την διάρκεια των δράσεων μας αλλά και μετά», συμπληρώνουν.

«ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά»

Η ομάδα «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία κατοίκων και επαγγελματιών που ζουν ή εργάζονται στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

Η ομάδα συγκροτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. «Μένουμε και δουλεύουμε εδώ, έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς και αγωνίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή που είναι σε μεγάλο ποσοστό αναξιοποίητη», εξηγεί η Αλεξία Μυλωνά, μέλος της ομάδας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, όπως τα έχουν αξιολογήσει τα μέλη της ομάδας, είναι η συγκέντρωση οίκων ανοχής, η διέλευση πολλών λεωφορειακών γραμμών, η ύπαρξη πολλών εγκαταλειμμένων οικοπέδων και ακινήτων (σε ποσοστό 40%, όπως αναφέρουν), η ελλιπής καθαριότητα και η απουσία κοινωνικών υποδομών για τους πολίτες όλων των ηλικιών.

Η δράση της ομάδας έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από δύο πρωτοβουλίες, την ανάδειξη του «Δημόσιου Σήματος», του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, «ένα πρόγραμμα που συσπείρωσε τη γειτονιά», όπως λέει η κ. Μυλωνά, και το πρόγραμμα αναβάθμισης των οδών Κεραμεικού και Σαλαμίνος με στόχο να αναδειχθούν σε άξονες πολιτισμού που συνδέουν σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους.

Για τις δράσεις αυτές η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» συνεργάστηκε με το σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» (κατοίκων από Γκάζι, Κεραμεικό και Ρουφ) και την Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την πολιτεία με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Θεωρούμε ότι εκτός από τις καταγγελίες, μπορούμε με φτηνούς, έξυπνους και ευέλικτους τρόπους να βελτιώσουμε τα πράγματα στη γειτονιά μας. Εκτός από το ανύπαρκτο κράτος, δυστυχώς είναι και η κοινωνία ανύπαρκτη. Πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις», τονίζει η Αλεξία Μυλωνά.

Δυστυχώς στην περίπτωσή τους οι αντιδράσεις των συμπολιτών τους δεν ήταν πάντα θετικές. «Καθαρίσαμε και βάλαμε φυτά σε ένα οικόπεδο εγκαταλειμμένο, που ήταν στέκι τοξικομανών και ο ιδιοκτήτης μας έκανε εξώδικο ότι καταπατούμε την ιδιοκτησία του. Ξήλωσε τις παρεμβάσεις μας και ο χώρος επέστρεψε στην πρωτύτερη κατάστασή του», διηγείται η ίδια.

«Geitones»

Τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα «Geitones» δραστηριοποιείται στο Γαλάτσι. Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι δεν υπάρχει καλή σύνδεση των τοπικών αρχών με τους πολίτες.

«Δεν θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με το δήμο, αλλά να συνδεόμαστε και να αλληλοβοηθιόμαστε», διευκρινίζει η Άντα Μονογιού, μέλος της ομάδας, και προσθέτει: «Η φιλοσοφία μας είναι ότι η μονάδα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αυτός ο χώρος που βλέπουμε έξω, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, οι πλατείες είναι η αυλή του σπιτιού μας. Ζούμε σε πολυκατοικίες και η αυλή μας είναι ο κοινός χώρος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε».

Η πρώτη τους δράση ήταν να καθαρίσουν δέκα ζαρντινιέρες της περιοχής που ήταν γεμάτες σκουπίδια και να τις γεμίσουν χρώματα, χώμα και φυτά. Από τότε ακολούθησαν άλλες δέκα δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων οικολογικού χαρακτήρα (καθαρισμοί οικοπέδων, πάρκων και παιδικών χαρών). Μεταξύ των δράσεων και η συλλογή τροφίμων για συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα πρωτότυπο χαρακτήρα είχε η τοποθέτηση εικονικών κλήσεων στα οχήματα που έκαναν κατάληψη στα πεζοδρόμια.

Την αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι στις δράσεις τους η κ. Μονογιού τη χαρακτηρίζει «σε γενικές γραμμές ως αδιάφορη». «Είχαμε και αρνητικές αντιδράσεις και αυτό μας πονάει. Καθαρίσαμε οικόπεδα, βάλαμε πινακίδες και δύο μέρες μετά αυτές δεν υπήρχαν. Υπήρχαν και κάποιοι που μιλούσαν εναντίον μας», υπογραμμίζει η Άντα Μονογιού.

Ιστός Χαϊδαρίου

Μόλις πριν από ένα χρόνο η ομάδα «Ιστός» στο Χαϊδάρι αποφάσισε να αναλάβει δράση στη γειτονιά της. Έκτοτε οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στο παλιό δημαρχείο της περιοχής, είναι πολλές: ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων, εθελοντική νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη, διοργάνωση δωρεάν καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες, ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, σεμινάρια, λειτουργία Κινηματογραφική Λέσχης, ακόμα και συνεργασία με κοινωνικό ωδείο για τη διοργάνωση μαθημάτων.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της δραστηριοποίησής τους έπαιξε η έντονη κρίση. «Θέλαμε έναν ελεύθερο χώρο που θα προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς να υποκαθιστά τις ευθύνες της πολιτείας», παρατηρεί ο Κώστας Φωτεινάκης.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις είναι περισσότεροι από 100 και οι ωφελούμενοι καλούνται να συμβάλουν και αυτοί με τις δυνάμεις τους σε όποια δράση μπορούν. «Θέλουμε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα ότι ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί», τονίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Οι δράσεις του «Ιστού» δεν απευθύνονται μόνο σε δημότες του Χαϊδαρίου, αλλά σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο εξωφρενικές ερωτήσεις σε επαγγελματικά interview


Η αναζήτηση του «τέλειου εργαζόμενου» οδηγείται στα άκρα!

Καθώς η αγορά εργασίας συρρικνώνεται, οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί όταν έρχεται η στιγμή να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Τα interview γίνονται όλο και πιο απαιτητικά και πολύπλοκα και για να επιλεγεί κάποιος για την πολυπόθητη θέση, δεν αρκεί να απαντήσει με επιτυχία στην απόλυτα κλισέ, «δήθεν» και πολυπαιγμένη ερώτηση «πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;».

Συχνά έρχονται στη δημοσιότητα ιστορίες για τραγελαφικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται σε επαγγελματικά interview. Κι αν νομίζετε ότι το πιο εξωφρενικό πράγμα που μπορεί να σας ρωτήσει ο πιθανός εργοδότης σας είναι το Password του προφίλ σας στο Facebook, τότε δεν έχετε δει – και δεν έχετε ακούσει – τίποτα.

Μια εταιρία εύρεσης εργασίας μάζεψε διάφορα μαργαριτάρια που προέκυψαν από επαγγελματικές συνεντεύξεις. Εσείς τι θα απαντούσατε;

- Ποιους διάσημους θα επιλέγατε για γονείς σας;
- Αν ήσαστε εργαλείο μαγειρικής ποιο θα ήταν αυτό;
- Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Τραγουδήστε το.
- Έχετε κλέψει ποτέ στυλό από το γραφείο σας;
- Σε έναν τέλειο κόσμο, πώς πιστεύετε ότι θα επικοινωνούσαν οι άνθρωποι;
- Ποιο φαγητό είναι η σπεσιαλιτέ σας; (σε interview που δεν είχε σχέση με μαγειρική;)
- Πώς θα καθοδηγούσατε κάποιον για να φτιάξει μία ομελέτα; (ούτε αυτή η θέση είχε σχέση με μαγειρική)
- Υπολογίστε χονδρικά πόσα παράθυρα υπάρχουν στην πόλη της Νέας Υόρκης.
- Πόσες μοίρες είναι η γωνία που σχηματίζουν οι δείκτες του ρολογιού όταν η ώρα είναι 11:50;

Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις κρύβουν παγίδες που θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού για να τις γνωρίζει και να τις αποφύγει. Πάντως, όσο παράξενες ερωτήσεις κι αν υπάρχουν, οι άνθρωποι που καλούνται να επιλέξουν τον κατάλληλο υπάλληλο είναι εκπαίδευμένοι να βγάζουν συμπεράσματα ακόμη και από την πιο απλή ερώτηση. Και, βέβαια, αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι πάντα σωστά...


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να ανακτήσει τη φωνή του


Ομάδα επιστημόνων προσπαθούν για το «αδύνατο».

Είναι ίσως ο γνωστός εν ζωή επιστήμονας και σίγουρα ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει η δύναμη της θέλησης.

Οι εκπληκτικές του ανακαλύψεις έχουν διευρύνει τις γνώσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας για το Σύμπαν ενώ ο ίδιος παλεύει εδώ και 50 χρόνια με μια νευροπαραλυτική ασθένεια που τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι και του έχει στερήσει την ομιλία.

Τώρα, μια ομάδα προγραμματιστών εργάζεται σκληρά για να δώσει στο Στίβεν Χόκινγκ πίσω τη φωνή του.

Μέχρι σήμερα μέσω συσπάσεων στο μάγουλό του μπορούσε να συνθέτει λέξεις και προτάσεις, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή οι συσπάσεις αυτές μετατρέπονταν σε γράμματα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Όμως προϊόντος του χρόνου η ικανότητα του Χόκινγκ να παράγει λέξεις μειώθηκε σημαντικά.

Μεγάλη εταιρεία υπολογιστών ευαισθητοποιήθηκε και στα 70α γενέθλια του διάσημου φυσικού του έκανε δώρο την υπόσχεση να τον βοηθήσει. Έτσι θα αξιοποιήσουν όχι μόνον τις συσπάσεις στα μάγουλά του αλλά και τις κινήσεις των χειλιών και τους βλεφαρισμούς του, μετατρέποντας τις κινήσεις αυτές σε γράμματα και, τελικά, σε λόγο.

Εάν η νέα αυτή τεχνολογία αποδειχτεί επιτυχημένη, ο κ. Χόκινγκ θα μπορεί να διατυπώνει έως και 10 λέξεις το λεπτό, τη στιγμή που τώρα μπορεί λιγότερες από 5.

Το νέο αυτό σύστημα περιλαμβάνει ειδικούς ανιχνευτές κίνησης, κάμερες, μικρόφωνο, θερμόμετρο, επιταχυνσιόμετρο και άλλα όργανα τελευταίας τεχνολογίας.

Επίσης, οι προγραμματιστές ελπίζουν ότι από το νέο τους δημιούργημα μπορούν να επωφεληθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ. άνθρωποι που έχασαν την ομιλία τους μετά από εγκεφαλικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός σε ανασφάλιστους


Χρειάζεται να έχουν μόνο την ταυτότητά τους
.
Σήμερα και αύριο στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ), στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός σε ανασφάλιστους πολίτες.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο, στον χώρο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΠΥΚΑ) στην οδό Σμύρνης 26, τις πρωινές ώρες από τις 8.00 έως 13.00.

Σύμφωνα με την ΥΠΕ, άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προσερχόμενοι απευθείας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, προσκομίζοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.
Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός για ανασφάλιστους πολίτες θα πραγματοποιείται και σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης, σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς εκτιμάται, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω και του αυξημένου αριθμού ανασφάλιστων.

Ο εμβολιασμός υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας που αναπτύσσει η 7η ΥΠΕ Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και την πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη ζήτηση για τον «θεραπευτικό τουρισμό»


Αυξάνονται οι προτιμήσεις των καταναλωτών.

Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν «τουρισμό ευεξίας», ο «θεραπευτικός τουρισμός» και ο τύπος ολιστικής ιατρικής Αγιουρβέδα αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση μέσα στο 2013, σύμφωνα με έκθεση που παρακολουθεί την παγκόσμια βιομηχανία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα σπα υπάρχουν στους χώρους των περισσότερων ξενοδοχείων, αλλά οι διεθνείς αλυσίδες και τα ξενοδοχεία μπουτίκ θα ενισχύσουν τις προσφορές τους προσθέτοντας υπηρεσίες όπως γυμναστική στο δωμάτιο, προγράμματα ύπνου, οργανωμένες διαδρομές τζόγκινγκ και μενού με προϊόντα χωρίς γλουτένη και για χορτοφάγους.

«Τα ξενοδοχεία συνειδητοποιούν ότι όσο ταξιδεύουν οι άνθρωποι θέλουν να παραμένουν υγιείς», είπε στους δημοσιογράφους η Σούζι Έλις, πρόεδρος της εταιρείας SpaFinder Wellness, που συντάσσει την ετήσια έκθεση πρόβλεψης των τάσεων.

Κάποιες αλυσίδες αμερικανικών ξενοδοχείων θα εντάξουν στις παροχές τους διαδρομές τζόγκινγκ με τη συνοδεία υπαλλήλου υποδοχής ξενοδοχείου, ενώ άλλα θα εγκαινιάσουν δωμάτια σχεδιασμένα για «ευ ζην» με αρωματοθεραπεία, καθαρισμό του αέρα ή φωτοθεραπεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μεταθέσεων για εκπαιδευτικούς


Έως και 31 Ιανουαρίου.

Από σήμερα έως και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου διαρκεί η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε του υπουργείο Παιδείας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις διευθύνσεις, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία, στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, εκτός από τις αμοιβαίες, για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ από μετάθεση, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και για οποιοδήποτε άλλο λόγο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου


Εισοδήματα και καταθέσεις στο στόχαστρο της εφορίας.

Ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εισπράξει εφέτος η Εφορία από εκατομμύρια υπερχρεωμένους Έλληνες, χρησιμοποιώντας παλαιές και νέες μεθόδους «εξαναγκασμού» οφειλετών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατασχέσεις εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.

Ταυτόχρονο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εκατοντάδες υπάλληλοι της Εφορίας θα λάβουν εντολή να διενεργήσουν ελέγχους σε 4.100 πλούσιους φορολογούμενους εκ των οποίων οι 2.600 θα είναι φυσικά πρόσωπα και οι 1.500 μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το νέο αυτό σχέδιο... επανενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του ελληνικού κράτους αποκαλύπτεται μέσα από την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την οποία συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος:

1. Η είσπραξη ποσού συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία έχουν ανέλθει συνολικά σε 56,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, αλλά δεν είναι στο σύνολό τους εισπράξιμα (μόνο 8-10, 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν).

2. Η άμεση είσπραξη του 24,5% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που αναμένεται να βεβαιωθούν και να καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013. Δεδομένου ότι, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα «χαράτσια» των προηγούμενων μνημονίων , τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που προκύπτουν κάθε μήνα ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ – 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του 2013, επειδή είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική θα συσσωρευτούν νέα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ. Συνεπώς βάσει του μνημονικού στόχου για την είσπραξη του 24,5% των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν εφέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν ουσιαστικά να εισπραχθούν τουλάχιστον άλλα 2,5-3 δισ. ευρώ οφειλών από τους καταχρεωμένους Ελληνες πολίτες.

Αν ληφθεί υπόψη και ο στόχος για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συνολικό ύψος των οφειλών που θα διεκδικήσει φέτος η Εφορία από τους εκατομμύρια οφειλέτες της θα φθάσει στο επίπεδο των 4,4-4,9 δισ. ευρώ.

Τις οφειλές αυτές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξουν να τις αποσπάσουν από τους υπερχρεωμένους πολίτες χρησιμοποιώντας όλη τη διαθέσιμη «γκάμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις μισθών συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων, καθώς επίσης και κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα επιστρατεύσουν και νέες μεθόδους, όπως άμεσες κατασχέσεις των όποιων ποσών θα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ως εισοδήματα ή πάσης φύσεως έσοδα.

3. Η διενέργεια τακτικών ελέγχων σε 750 μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και προσωρινών ελέγχων σε άλλες 750 επιχειρήσεις. Δηλαδή, συνολικά 1500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας θα μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Από αυτές, οι 680 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και οι υπόλοιπες 820 στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως το τέλος του έτους θα πρέπει επίσης να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους 750 επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τακτικούς ελέγχους και 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους υπόλοιπους 750, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε προσωρινούς ελέγχους.

4. Η διενέργεια ελέγχων στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση 2.600 φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα των συγκεκριμένων προσώπων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μειώσεις συντάξεων


Νέος γύρος περικοπών στις συνταξιοδοτικές παροχές αναμένεται να ανοίξει με την οικονομική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2014.

Την οικονομική και διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων από το επόμενο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να υπολογίζονται με ενιαίο τρόπο οι εισφορές και οι συντάξεις στα ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε τον πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταφύγιο για τους άστεγους


Ένας ζεστός χώρος για να περάσουν οι άστεγοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη τις κρύες νύχτες του χειμώνα βρέθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday, η προετοιμασία του χώρου, στην περιοχή του Παπαφείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένονται, ίσως και σήμερα, οι επίσημες ανακοινώσεις που θα ξεκαθαρίζουν το πότε θα αρχίσει η λειτουργία του και πόσους ανθρώπους θα μπορεί να φιλοξενεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Παράθυρο" για σύνταξη στα 60


Παράθυρο για μεγαλύτερη σύνταξη σε ασφαλισμένους που πέρασαν από δύο ή περισσότερα ταμεία, αλλά και για κανονική έξοδο μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος, ανοίγουν για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους δύο ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που έρχονται να ανατρέψουν εν μέρει τις αλλαγές που ισχύουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2013.

Η μία από τις δύο ρυθμίσεις έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για να διατηρηθεί σε ισχύ και μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά στη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων με διαδοχική ασφάλιση, υπάρχει ήδη σχετικό ερώτημα από το ΙΚΑ και αναμένεται η οριστική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημαντικότερη από τις δύο ρυθμίσεις είναι αυτή που "σπάει" το άβατο των 67 ετών καθώς διατηρείται και με το νέο ασφαλιστικό η δυνατότητα που υπήρχε (ως το 2012) με το νόμο 3863/10 για τους ασφαλισμένους που έχουν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ με προηγούμενο το ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ και με όριο ηλικίας το 60ο έτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυαγοσώστης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο


Το ελληνικό παράλογο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες της χώρας, παρά τον εξορθολογισμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξώσεις ατόμων που έμειναν μέσα έως και... 22 χρόνια, όπως είχε συμβεί στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μισθοδοτεί σήμερα έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος πριν από πολλά χρόνια είχε προσληφθεί ως... ναυαγοσώστης στη φοιτητική εστία του Αγίου Λουκά στην Πατησίων.

Την εποχή εκείνη η εστία εξωραϊζόταν και απέκτησε πισίνα. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι δημόσιες πισίνες όφειλαν να έχουν και ναυαγοσώστη. Έτσι ο υπάλληλος προσελήφθη και παρέμεινε στη θέση του ακόμη και όταν η πισίνα σταμάτησε να λειτουργεί: είναι ακόμη σφραγισμένη και η πρόσβαση στο χώρο της εδώ και 12-13 χρόνια, ενώ νωρίτερα είχε πλημμυρίσει στα σκουπίδια, αφού εκεί γίνονταν φοιτητικά πάρτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά


Τι αποκάλυψε πείραμα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά.

Η πλούσια σε ζάχαρη διατροφή επηρεάζει την καρδιά όπως αποκαλύπτει πείραμα σε φρουτόμυγες των ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Σανφρορντ – Μπέρνχαμ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φρουτόμυγες – οι οποίες αποτελούν έναν συνήθη και αξιόπιστο επιστημονικά τρόπο μελέτης της ανθρώπινης υγείας και ασθένειας – προκειμένου να μελετήσουν με ποιο τρόπο η ζάχαρη (σουκρόζη) επηρεάζει την υγεία.

Οι ειδικοί ταΐζοντας απλά τις φρουτόμυγες με άφθονη σουκρόζη κατάφεραν να τους προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2. Οι φρουτόμυγες παρουσίασαν συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 όπως υψηλό σάκχαρο, προβλήματα στην ινσουλίνη καθώς και καρδιακές δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν από τον διαβήτη όπως προβλήματα στον καρδιακό παλμό και αρρυθμίες.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει έναν αριθμό συγκεκριμένων ενζύμων που επεξεργάζονται τα σάκχαρα τα οποία θα μπορούσαν να στοχευθούν με θεραπείες που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ανθυγιεινές επιπτώσεις της σουκρόζης στην καρδιά», δήλωσε η Κάρεν Οκορ Ph.D επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Σανφρορντ – Μπέρνχαμ.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές δοκιμάζουν εμβόλιο κατά του Alzheimer


Σημαντική ανακάλυψη από Καναδούς επιστήμονες.

Καναδοί επιστήμονες σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία πέτυχαν σημαντικό βήμα στην έρευνα για τη νόσο του Alzheimer.

Θεωρούν τώρα πιθανό να αναπτυχθεί εμβόλιο που θα βοηθά ασθενείς με αυτού του είδους την άνοια αλλά και στην πρόληψη της νόσου σε όσους αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες.

Ερευνητές του L' Université Laval, στο Κεμπέκ, και της GlaxoSmithKline, ανακάλυψαν τρόπο να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς φυσιολογικής άμυνας στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας. Άνθρωποι με συγγενή πρώτου βαθμού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Η κύρια ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας ήταν ο εντοπισμός ενός μορίου, του MPL, που ωθεί κύτταρα ανοσοποιητικού σε δράση στον εγκέφαλο. Η GSK έχει χρησιμοποιήσει το μόριο σε άλλες έρευνες με ασφάλεια για χρόνια.

Έχοντας εγχύσει εβδομαδιαίως το MPL στους ποντικούς για 12 εβδομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 80% των πλακών είχε εξαφανιστεί. Οι ποντικοί επίσης έδειξαν βελτιωμένη ικανότητα να μάθουν νέες εργασίες.

Οι ερευνητές οραματίζονται αρκετές μελλοντικές χρήσεις για το MPL. Η ενδομυϊκή έγχυση σε ασθενείς με τη νόσο θα επιβράδυνε την εξέλιξή της. Το MPL σε εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη φυσική ανοσία των ασθενών με Alzheimer να παράγουν αντισώματα έναντι της β -αμυλοειδούς. Το εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να δρα ως προστατευτικό μέτρο για ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατανάλωση ζάχαρης και καρκίνος


Η «παρεξηγημένη» τροφή που δημιουργεί άγχος σε ασθενείς.

Η ζάχαρη και η επίδρασή της στα καρκινικά κύτταρα πολλές φορές έχει παρουσιαστεί με τρόπο παραπλανητικό, που προκαλεί άγχος σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Ωστόσο, μια ματιά πίσω από την επιστημονική ερμηνεία μεταξύ του τι τρώμε και πόσο αυτό σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και επομένως σε καλύτερη υγεία.

Είναι γεγονός ότι η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την γλυκόζη ή τα απλά σάκχαρα ως κύρια πηγή ενέργειας. Επομένως, και τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να μεγαλώσουν όπως και τα υγιή κύτταρα.

Ακόμη όμως και αν αποκλείσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας και ό,τι προϊόν περιέχει ζάχαρη, ο οργανισμός θα φτιάξει γλυκόζη από άλλες πηγές ενέργειας όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να τρέφει τα καρκινικά κύτταρα απλά αποτελείται από απλά σάκχαρα τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να θρέψει όλα τα κύτταρά του.

Τελικά θα πρέπει να ανησυχούμε για την ζάχαρη όταν πάσχουμε από καρκίνο;

Ακόμη κι αν η ζάχαρη δεν είναι αυτή καθ’ αυτή που τρέφει τα καρκινικά κύτταρα, καλό είναι να περιορίσουμε τα απλά σάκχαρα από τη διατροφή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν τρώμε πολλή ζάχαρη, ο οργανισμός μας παράγει πολλή ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό μας και ουσιαστικά προκαλεί την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα αυτό είναι κάτι καλό, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, αναπτύσσονται, πεθαίνουν και αντικαθίσταται ως μια φυσική διαδικασία της ζωής. Όταν όμως πρόκειται για τα καρκινικά κύτταρα, το πλεόνασμα της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει την εξέλιξη της νόσου.

Επομένως, για την ινσουλίνη πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, η παραπάνω ινσουλίνη όμως, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Θα πρέπει να αποφεύγω την ζάχαρη;

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε την ζάχαρη, ούτε όλους τους υδατάνθρακες. Προτιμήστε απλώς σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυτούς που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα φασόλια, τρόφιμα τα οποία έχει φανεί ότι έχουν και προστατευτικό ρόλο απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.

Επίσης, είναι και κάποια άλλα συστατικά της διατροφής που βοηθούν να μειώσουμε την ποσότητα της ινσουλίνης που παράγεται όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες. Αυτά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι φυτικές ίνες. Όταν αυτά καταναλώνονται μαζί με απλούς υδατάνθρακες βοηθούν τον οργανισμό να παράγει λιγότερη ινσουλίνη.

Για παράδειγμα, η ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται μετά την κατανάλωση ενός φρούτου είναι λιγότερη από αυτήν που παράγεται μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού φρούτου. Και αυτό επειδή ένα φρούτο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα ποτήρι χυμό φρούτου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής: αντί να καταναλώσετε δύο φρούτα για δεκατιανό, είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ένα φρούτο μαζί με μια χούφτα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες οπότε βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι η ζάχαρη που είναι «κακή» για τον καρκίνο, αλλά η ινσουλίνη, η οποία αν δεν παράγεται με φυσιολογικό ρυθμό, μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να στερείται τα γλυκά η να ακολουθεί αυστηρές δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες και γενικότερα να καταφεύγει σε ακραίες μεθόδους. Το κλειδί είναι στο μέτρο!

Μερικά tips:

- Προτιμήστε να καταναλώσετε ένα φρούτο αντί για ένα γλυκό κέικ ή πίτα
- Περιορίστε ζαχαρούχα ροφήματα όπως τους τυποποιημένους χυμούς φρούτων, τα αναψυκτικά και όποιο άλλο ποτό περιέχει ζάχαρη. Αντ’ αυτού, προτιμήστε ένα ποτήρι φυσικό χυμό μία φορά την βδομάδα (κατά προτίμηση μαζί με μία χούφτα ξηρούς καρπούς, ή με ένα αυγό βραστό ή με λίγο τυρί)
- Καταναλώστε γλυκό ή σοκολάτα μέχρι 2 φορές την βδομάδα σε μέτρια ποσότητα
- Πάντα να καταναλώνετε μία μερίδα σαλάτα μαζί με το φαγητό σας
- Προτιμήστε τα ολικής αλέσεως προϊόντα (ψωμί, μακαρόνια, κράκερ, φρυγανιές κ.λπ.)


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ημικρανία με αύρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής


Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 28.000 γυναικών.

Γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία με αύρα μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής όπως και πιθανόν υψηλότερο κίνδυνο για επικίνδυνους θρόμβους αν χρησιμοποιούν ορισμένα αντισυλληπτικά.

Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από 2 έρευνες που θα παρουσιαστούν το Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολόγων. Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους με ημικρανία εμφανίζουν το συγκεκριμένο τύπο.

Στην πρώτη έρευνα, η ημικρανία με αύρα αλλά όχι οι τακτικές ημικρανίες ήταν παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανάλυση περιέλαβε στοιχεία σχεδόν 28.000 γυναικών. Σε 15 χρόνια περίπου 1.400 γυναίκες που παρουσίαζαν ημικρανίες με αύρα εντοπίστηκαν και σημειώθηκαν 1.030 καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο ερευνητής Tobias Kurth, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη δήλωσε ότι μετά την υπέρταση το να εμφανίζει κάποια γυναίκα ημικρανία με αύρα φάνηκε να αποτελεί τον δεύτερο ισχυρότερο παράγοντα που συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ημικρανία με αύρα φάνηκε στην έρευνα να αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τις συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιοπάθειας ή ύπαρξης διαβήτη ή το να είναι κάποια παχύσαρκη ή καπνίστρια.

Ο Noah Rosen, του Cushing Neuroscience Institute, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η ημικρανία με αύρα συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.

Στη δεύτερη έρευνα, γυναίκες με ημικρανίες που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο για επικίνδυνους θρόμβους και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα. Αν και υπήρχε υπόδειξη ότι τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά νέας γενιάς μπορούν ενδεχομένως να φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβους, ο ερευνητής Shivang Joshi, του Boston’s Brigham and Women’s Faulkner Hospital, δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ όσων χρησιμοποιούν την παλαιότερη έναντι της νεότερης γενιάς δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Ο Joshi εξέτασε την επίδραση του είδους της ημικρανίας και των συνδυαστικών αντισυλληπτικών στον κίνδυνο θρόμβωσης. Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 145.000 γυναίκες που χρησιμοποίησαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά, περιλαμβανομένων 2.691 που εμφάνιζαν ημικρανίες με αύρα και 3.437 που εμφάνιζαν ημικρανίες χωρίς αύρα.

Περισσότεροι θρόμβοι και σχετικές επιπλοκές παρατηρήθηκαν σε νεότερα και παλαιότερα ορμονικά αντισυλληπτικά σε γυναίκες με ημικρανία με αύρα σε σύγκριση με γυναίκες που εμφάνιζαν ημικρανία χωρίς αύρα.

Τα ποσοστά των συγκεκριμένων επιπλοκών ήταν υψηλότερα σε ασθενείς με ημικρανία που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά σε σχέση με γυναίκες χωρίς ημικρανίες που τα λάμβαναν.

Ωστόσο, ο Joshi δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίδραση των συνδυαστικών αντισυλληπτικών στον κίνδυνο θρόμβωσης.

Στο μεταξύ, δήλωσε ο Joshi, το μήνυμα στις γυναίκες με ημικρανίες που σκέφτονται τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών είναι να μιλήσουν στον γιατρό τους. Ο Rosen δήλωσε ότι και οι 2 έρευνες δείχνουν τη σημασία της ακριβούς διάγνωσης για ημικρανία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...