Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η ημικρανία με αύρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 28.000 γυναικών.

Γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία με αύρα μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής όπως και πιθανόν υψηλότερο κίνδυνο για επικίνδυνους θρόμβους αν χρησιμοποιούν ορισμένα αντισυλληπτικά.

Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από 2 έρευνες που θα παρουσιαστούν το Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολόγων. Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους με ημικρανία εμφανίζουν το συγκεκριμένο τύπο.

Στην πρώτη έρευνα, η ημικρανία με αύρα αλλά όχι οι τακτικές ημικρανίες ήταν παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανάλυση περιέλαβε στοιχεία σχεδόν 28.000 γυναικών. Σε 15 χρόνια περίπου 1.400 γυναίκες που παρουσίαζαν ημικρανίες με αύρα εντοπίστηκαν και σημειώθηκαν 1.030 καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο ερευνητής Tobias Kurth, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη δήλωσε ότι μετά την υπέρταση το να εμφανίζει κάποια γυναίκα ημικρανία με αύρα φάνηκε να αποτελεί τον δεύτερο ισχυρότερο παράγοντα που συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ημικρανία με αύρα φάνηκε στην έρευνα να αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τις συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιοπάθειας ή ύπαρξης διαβήτη ή το να είναι κάποια παχύσαρκη ή καπνίστρια.

Ο Noah Rosen, του Cushing Neuroscience Institute, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η ημικρανία με αύρα συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.

Στη δεύτερη έρευνα, γυναίκες με ημικρανίες που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο για επικίνδυνους θρόμβους και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα. Αν και υπήρχε υπόδειξη ότι τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά νέας γενιάς μπορούν ενδεχομένως να φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβους, ο ερευνητής Shivang Joshi, του Boston’s Brigham and Women’s Faulkner Hospital, δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ όσων χρησιμοποιούν την παλαιότερη έναντι της νεότερης γενιάς δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Ο Joshi εξέτασε την επίδραση του είδους της ημικρανίας και των συνδυαστικών αντισυλληπτικών στον κίνδυνο θρόμβωσης. Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 145.000 γυναίκες που χρησιμοποίησαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά, περιλαμβανομένων 2.691 που εμφάνιζαν ημικρανίες με αύρα και 3.437 που εμφάνιζαν ημικρανίες χωρίς αύρα.

Περισσότεροι θρόμβοι και σχετικές επιπλοκές παρατηρήθηκαν σε νεότερα και παλαιότερα ορμονικά αντισυλληπτικά σε γυναίκες με ημικρανία με αύρα σε σύγκριση με γυναίκες που εμφάνιζαν ημικρανία χωρίς αύρα.

Τα ποσοστά των συγκεκριμένων επιπλοκών ήταν υψηλότερα σε ασθενείς με ημικρανία που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά αντισυλληπτικά σε σχέση με γυναίκες χωρίς ημικρανίες που τα λάμβαναν.

Ωστόσο, ο Joshi δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίδραση των συνδυαστικών αντισυλληπτικών στον κίνδυνο θρόμβωσης.

Στο μεταξύ, δήλωσε ο Joshi, το μήνυμα στις γυναίκες με ημικρανίες που σκέφτονται τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών είναι να μιλήσουν στον γιατρό τους. Ο Rosen δήλωσε ότι και οι 2 έρευνες δείχνουν τη σημασία της ακριβούς διάγνωσης για ημικρανία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.