Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ευτύχης Δαμιανάκης: Να μην καταργηθούν τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.



Την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), μιας πρωτοποριακής υποστηρικτικής δομής προς τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Ο κ. Δαμιανάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην ερώτησή του ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει ότι, ιδιαίτερα σήμερα, με την καταγεγραμμένη αύξηση των εγγενών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, «διαπιστώνουν τις δυσκολίες, στηρίζουν τους μαθητές εκπαιδευτικά μέσα στο σχολείο, προσανατολίζουν την οικογένεια στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της μαθησιακής δυσκολίας και λειτουργούν σαν γέφυρα ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες και φορείς. Η ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία επιτυγχάνεται, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες, με την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με την κινητική αναπηρία, τον αυτισμό, την κώφωση, την τύφλωση, τις πολυαναπηρίες, τα προβλήματα λόγου, τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, με το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης και τον προσδιορισμό των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποκατάστασης και τρόπων αξιολόγησης, μαθητές με αναπηρία και με μαθησιακές δυσκολίες έχουν ουσιαστική στήριξη στο γενικό σχολείο. Επιπλέον, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. έχουν ιδρύσει Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν υλοποιήσει εκατοντάδες ενημερωτικές συναντήσεις και ημερίδες, έχουν προστατεύσει παιδιά, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων».

Όπως όμως επισημαίνει ο κ. Δαμιανάκης, «παρά την αναγνωρισμένη προσφορά τους, το προσχέδιο του νόμου για την “Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης” περιλαμβάνει την κατάργησή των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., χωρίς να προβλέπεται η δημιουργία αντίστοιχων δομών Ειδικής Αγωγής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ρητώς ότι καταργούνται (αρ. 22), χωρίς να διατηρούνται ως διακριτό τμήμα υπό τη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπως προβλεπόταν με βάση το αρχικό προσχέδιο».

Ο κ. Δαμιανάκης ερωτά την υπουργό εάν προτίθεται να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και, ειδικότερα, το ενδεχόμενο να προβλεφθεί στο προσχέδιο νόμου η λειτουργία διακριτού τμήματος υπό τη νέα διεύθυνση, με ακριβή ποσοτική και ποιοτική μεταφορά οργανικών θέσεων του προσωπικού και τη σύσταση οργανισμού, με βάση την υπάρχουσα οργάνωση των υπό κατάργηση φορέων. Επίσης, προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. να συνεισφέρει αποτελεσματικά στις σημαντικές αλλαγές που σχεδιάζονται, μέσα από την αξιοποίηση της κατάρτισης και της εξειδικευμένης εμπειρίας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Τριανταφυλλόπουλος: Παρέμβαση για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες!


Επαναλειτουργια του Εξεταστικού Κέντρου Πάτρας ζητά ο πολιτευτής της ΝΔ.


Στο αίτημα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους και των καθηγητών τους για επαναλειτουργία του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Πάτρας, αίτημα το οποίο αγνοεί εδώ κι ένα χρόνο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επανέρχεται ο πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μετά και τις ανάλογες εκκλήσεις που έχουν γίνει υπηρεσιακώς, από φορείς της Εκπαίδευσης , σε μία απέλπιδα προσπάθεια ν' αφουγκραστεί η κυβέρνηση την αναγκαιότητα ικανοποίησής του.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αφού υπενθυμίζει ότι πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας λειτούργησε για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων αυτής της κατηγορίας τρία μόνο Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, σημειώνει πως για πολλούς απ΄ αυτούς η διαδικασία εξέτασης κατέστη αδύνατη και απαγορευτική λόγω οικονομικής αδυναμίας ως προς την μετακίνηση τους, αλλά κι εξαιτίας της ψυχολογικής επιβάρυνσης αυτών και των οικείων τους.Δεν καταβλήθηκε δε κανένα χρηματικό βοήθημα στους μαθητές αυτούς της Γ' Λυκείου και κάποιον σύνοδό τους, όπως Νόμος του 2007 ορίζει,για την μετακίνηση, τη διαμονή και την διατροφή τους, αφού το Λύκειο στο οποίο φοιτούν δεν χρησιμοποιείται ως Εξεταστικό Κέντρο.

Σε δήλωσή του για το θέμα ο Πολιτευτής της ΝΔ τονίζει: "Οι μαθητές αυτοί που εξετάζονται προφορικά θα πρέπει ν'απαλλαγούν φέτος από μετακινήσεις και βάρη και να μην αδικηθούν. Δεν είναι επουδενί ανάπηρα παιδιά...κάποιων σύγχρονων Σπαρτιατών που θα πρέπει να ριχτούν στον Καιάδα! Αν η Πολιτεία επιμείνει στενόμυαλα και φέτος τότε θα ΄χει συμβάλει στο να τους θεωρεί το ίδιο το Κράτος, εξαιρούμενους και αποκλεισμένους από ίσες ευκαιρίες'.


Διαβάστε περισσότερα...

Βαρδακαστάνης: "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς"



Στα κακώς κείμενα του ΚΕΒΑΠ που αποσύρθηκε υπό την κατακραυγή και εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης. Διαβάστε τι δήλωσε στο Νews 247.



Ο διασυρμός της χώρας δεν μπορεί πάντα να αποδίδεται σε κακόβουλα ανθελληνικά δημοσιεύματα. Δεν είναι ότι άπαντες μας επιβουλεύονται. Φροντίζουμε από την πλευρά μας να παρέχουμε απλόχερα λαβή για επικριτικά σχόλια. Αυτή τη φορά ήταν η ασύλληπτη απόφαση να χορηγηθούν ποσοστά αναπηρίας σε ανθρώπους με σεξουαλικές και άλλου τύπου διαστροφές που ήρθε να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Μετά την κατακραυγή βέβαια αποφασίστηκε η απόσυρση και αναπροσαρμογή του συγκεκριμένου κεφαλαίου από τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) που ανέδειξε από μία ακόμα οπτική γωνία τις χρόνιες δυσλειτουργίες του κράτους.

"Είναι σκάνδαλο. Είναι τραγικό. Η παιδοφιλία δεν αποτελεί αναπηρία σε κανένα μέρος του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την παιδοφιλία ως ασθένεια επικίνδυνη για τους υπολοίπους. Δεν είναι αναπηρία, δεν την επιβραβεύεις", θα υπογραμμίσει στο NEWS 247 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Το "φάλτσο" αυτό ήρθε να αποτυπώσει τα κακώς κείμενα και τη σύγχυση που επικρατεί, με τον Γιάννη Βαρδακαστάνη να αφήνει αιχμές κατά της επιστημονικής ομάδας που κατήρτισε τον νέο κανονισμό για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας.

"Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους. Εκτεθήκαμε διεθνώς. Πραγματικά γίναμε ρεζίλι γιατί αυτό θεωρείται και είναι σκάνδαλο. Η απονομή ποσοστών αναπηρίας σε κατηγορίες συμπεριφορών-ασθενειών όπως η παιδοφιλία, η ηδονοβλεψία, η πυρομανία είναι το αποκορύφωμα της ερμαφρόδιτης αντίληψης των επιστημόνων για τα ζητήματα της αναπηρίας".

Εκτός από τις προκλητικές αστοχίες, ο επικαιροποιημένος ΚΕΒΑ προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις και για το γεγονός πως την ίδια στιγμή προέβλεπε σημαντικές περικοπές ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια παροχών σε πάσχοντες.

"Το ποσοστό της αναπηρίας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κανενός παζαριού. Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας παρά μόνο αντικειμενικής και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την επικαιροποίηση. Ο κόσμος της αναπηρίας στη χώρα δεν έχει να χάσει από μία σωστή μεταρρύθμιση. Από μία κακή μεταρρύθμιση έχει και να χάσει και να πληγωθεί".

Η αναπηρική οικογένεια δοκιμάζεται εν μέσω κρίσης και από τις οριζόντιες μειώσεις, με τον Γιάννη Βαρδακαστάνη να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να εξαιρεθεί, καθώς σε τέτοια μέτρα δεν λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επηρεάζει καθοριστικά το βιοτικό επίπεδο.

Με την ανεργία να μαστίζει την Ελλάδα, ο κόσμος της αναπηρίας καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μείζον πρόβλημα. Το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 50% όταν για τον γενικό πληθυσμό έχει σκαρφαλώσει στο 18% και ο ιδιωτικός τομέας μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

"Ακόμα και σε περιόδους ευημερίας, οι άνθρωποι με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν πάντοτε δύσκολος και από μέρα σε μέρα γίνεται απροσπέλαστος".

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός του σύγχρονου κύματος μετανάστευσης εξαιτίας των συνθηκών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες. "Είναι από τα πιο θλιβερά πράγματα να βλέπεις νέους και μορφωμένους ανθρώπους να φεύγουν από τη χώρα και να βοηθούν στην ανάπτυξη άλλων χωρών. Αυτό θα το γράψει η ιστορία…".

Σε μία χώρα που είναι αφιλόξενη ως προς την προσβασιμότητα και τις υπηρεσίες στήριξης, ο κόσμος της αναπηρίας, όπως εξηγεί, πληγώνεται και από την αντίληψη και την κουλτούρα που επικρατεί.

"Η συζήτηση περί αναπήρων μαϊμού μας ενοχλεί μέσα μας, στην ψυχή μας, στην αξιοπρέπειά μας. Όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις, αντί για συναισθήματα αλληλεγγύης, δημιουργούνται συναισθήματα απώθησης".

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κύκλωμα με τους τυφλούς που αποκαλύφθηκε στη Ζάκυνθο, από όπου και κατάγεται, σημειώνοντας ότι το είχε καταγγείλει χωρίς να παρέμβει κανείς.

"Είχα δει τα νούμερα και έλεγα ότι αν στο χωριό μου υπάρχει μόνο ένας τυφλός, που βρίσκονται οι υπόλοιποι σε ένα νησί 40.000 κατοίκων. Το καλοκαίρι, ακόμα και ενώπιόν μου, οι άνθρωποι μιλούσαν με έναν απαξιωτικό τρόπο για τους τυφλούς. Αυτό που τελικά μένει είναι ότι κάποιοι έκαναν τους τυφλούς. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το κατά πόσο ένα άτομο που έχει πραγματική τύφλωση πληρώνει και συναισθηματικά αυτή την ιστορία".

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την απογραφή, επισημαίνει ότι ήταν κάτι που ζητούσαν εδώ και μία δεκαετία, όπως ζητούσαν και ενιαία αρχή πληρωμής των επιδομάτων προκειμένου να αποφευχθούν τα κρούσματα επιτήδειων. "Ενημερώνουμε τον κόσμο μας να απογραφεί. Ένα άτομο που πληροί τις προϋποθέσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα".

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις



Ξεκίνησαν μετά από ενημέρωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, οι αιτήσεις που αφορούν τις οικονομικές επιβραβεύσεις για τις αθλητικές διακρίσεις του 2011 ,αφορώντας τους αθλητές και τις αθλήτριες με αναπηρία.

Έτσι λοιπόν, όλοι όσοι συμμετείχαν σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τη χρονιά που έφυγε και κατέκτησαν διακριθείσες θέσεις όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο, πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης.

Ταυτοχρόνως, τα σωματεία εγκαίρως θα πρέπει να στείλουν αίτημα στην Ομοσπονδία για την χορήγηση βεβαίωσης στον κάθε αθλητή ή αθλήτρια και προπονητή-προπονήτρια, αναγράφοντας αναλυτικά τη διάκριση και την διοργάνωση στην οποία συμμετείχε.

Οι αθλητές-αθλήτριες και τα σωματεία πρέπει να προσκομίσουν στην ΕΑΟΜ-ΑμεΑ Υπεύθυνη Δήλωση επικυρωμένη από ΚΕΠ ή δημόσιο φορέα, έτσι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά, σύμφωνα με τις διαδικασίες. Τα παραπάνω αφορούν και τον δωδεκανησιακό αθλητισμό,αφού ο Θανάσης Μπαράκας του ΑΣ «Δωδεκάνησος» και ο Ιωάννης Πρώτος ως αθλητής των Αετών Αθηνών,είχαν πάρει πέρσι μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στη Νέα Ζηλανδία στο μήκος και τα 100-400μ. αντιστοίχως. Βάσει αυτών ,οι δύο Ροδίτες αθλητές θα επιβραβευτούν για τη μεγάλη προσπάθεια, μια και ξεκινούν το δικό τους αγώνα… δρόμου με τελικό προορισμό το Λονδίνο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Μαμάδες της Ρόδου



Το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό event που διοργάνωσαν οι «Μαμάδες στη Ρόδο» (που σύντομα θα γίνει και σύλλογος), τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο Facebook, είχε μεγαλύτερη προσέλευση κοινού από όσο περίμεναν και οι ίδιες και με μεγάλη τους χαρά, διαπίστωσαν την επιτυχία της εκδήλωσής τους αυτής.

Και μιας και τα χρήματα που μαζεύτηκαν δεν είναι ανάγκη να γεμίζουν απλά το ταμείου τους, αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό των 250€ στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ Ρόδου.

Η εκδήλωση αυτή γνωρίζουν πολύ καλά όλες οι μαμάδες που βοήθησαν στην διοργάνωση αλλά και όλα τα μέλη, πως δεν θα είχε την επιτυχία αν δεν υπήρχε βοήθεια από όλους όσους τους ζητήθηκε. Και γι αυτό τον λόγο, θέλησαν να τους ευχαριστήσουν όλους κι από δω.

Ευχαριστούν λοιπόν:
Για όλα τα δώρα που κληρώθηκαν τους:
Το κομμωτήριο τούφα τούφα
Το κομμωτήριο Yannis and Kathrin
Την φωτογράφο Ιωάννα Χατζηδιάκου

Το συνεργείο αυτοκινήτων Πιτροπάκης Γεώργιος
Το κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών I-pc computers tech
Τον παιδότοπο Allegro
Το ουζερί Koozina
Το Ωδείο Δωδεκανήσου
Το γυμναστήριο One to One
To pet shop limnos

Την διακοσμήτρια Λυδία Θεοχάρη
Τον γυψοσανιδά Γιώργο Ηλιακώστα
Την καλιτέχνη Μαρία Χριστοδούλου
Τον κύριο Γιάννη Κυριαφίνη

Για τα διακοσμητικά που γέμισαν την σκηνή, τον κύριο Γανωτάκη
Για όλα τα νερά και χυμούς, την ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ.
Για την όλη στήριξη για την σύνταξη συλλόγου αλλά και για τις πολύτιμες συμβουλές, την υπεύθυνη του συλλόγου «Ανάδοχη Αγκαλιά» της ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, την κυρία Κατερίνα Βορεινάκη.

Για τα πορτοκάλια τον κύριο Βασίλη Καβουριού.
Τον κύριο Καρατζιά Δημήτριο, αντιδήμαρχο που μας οργάνωσε να έρθει φορτηγάκι για να μεταφέρουμε στο ίδρυμα Άγιος Ανδρέας, όλα τα παιχνίδια που μαζεύτηκαν.
Τον κύριο Ιωάννη Περδίκη πρόεδρο στην Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρία «Πηγές Καλλίθέας», που μας παραχώρησε την αίθουσα.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που έδωσαν τα παιχνίδια τους για να χαρούν κάποια άλλα παιδιά!
Είμαστε συγκινημένες όλες οι μαμάδες για την βοήθειά σας!!!


Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 21 Μαΐου η έναρξη των Πανελλαδικών



Από 10 μέχρι 28 Φεβρουαρίου η υποβολή των αιτήσεων.

Στις 21 Μαΐου θα αρχίσουν εφέτος οι Πανελλαδικες Εξετάσεις, για τους υποψήφιους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου.

Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11/06/2012.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 07/06/2012 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα ξεκινήσουν στις 12/06/2012 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, από τις 10 έως τις 28 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα παρακράτησε το επίδομα άνεργου οφειλέτη!



Τα χρήματα επεστράφησαν μετά από καταγγελία.

Με το «έτσι θέλω», τράπεζα μπήκε στο λογαριασμό άνεργου οφειλέτη από τα Χανιά και αφαίρεσε χρήματα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το περιστατικό κατήγγειλε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το ποσό που παρακρατήθηκε είναι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει και το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή του.

Η παρακράτηση έγινε φυσικά χωρίς τη συγκατάθεση του ανέργου, ο οποίος δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, κανένα περιουσιακό στοιχείο και ζει φιλοξενούμενος σε συγγενικό του πρόσωπο.

Τελικά, το θέμα διευθετήθηκε και η τράπεζα επέστρεψε τα χρήματα, ωστόσο, η Ένωση Καταναλωτών Χανίων καταγγέλλει το περιστατικό, ώστε να μην επαναληφθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Γεύμα ανθρωπιάς από ακτιβιστές της Αθήνας



Οι «Lunch Street Party» έστρωσαν τραπέζι για άστεγους.

Έχουν ως σύνθημά τους «Η πόλη είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της» και στόχο τους να διεκδικήσουν τον δημόσιο χώρο για λογαριασμό όλων των κατοίκων της Αθήνας. Τα μέλη της ομάδας «Lunch Street Party» έστησαν σήμερα ένα διαφορετικό τραπέζι με μουσική, φαγητό, παιχνίδι, κέφι και δημιουργικότητα κάτω από τη γέφυρα της λεωφόρου Αθηνών (Κωνσταντινουπόλεως & Αχιλλέως), στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν κοντά στους άστεγους που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή, μαγείρεψαν και διένειμαν φαγητό και συγκέντρωσαν κουβέρτες και ρούχα για όσους τα έχουν ανάγκη.

«Δημιουργούμε μία γέφυρα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των βασικών αναγκών», εξηγούν και παροτρύνουν κάθε πολίτη της Αθήνας: «Πάρτε φαγητά, πάρτε ποτά, πάρτε παιχνίδια και ελάτε να μας κάνουμε το τραπέζι».

Η ομάδα «Lunch Street Party» δραστηριοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με δράσεις στο Γκάζι, το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη και άλλα σημεία της πόλης.

Στόχος των δράσεων είναι οι συμμετέχοντες να διεκδικούν το δημόσιο χώρο, αξιοποιώντας τον και συμβάλλοντας στη διαμόρφωσή του δημιουργικά. «Μας ενδιαφέρει η επαφή με το δημόσιο χώρο, η δημιουργική αξιοποίησή του και η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας. Στοιχεία με τα οποία δεν έχει εξοικειωθεί ο Ελληνας», τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Πεπίτα, μέλος της ομάδας που διοργάνωσε τη δράση.

Τη δράση της Κυριακής πλαισίωσε η καλλιτεχνική ομάδα «Plan Be» με την κωμική περφόρμανς «Κουνήσου απ’ τη θέση σου».

Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης θα μεταφερθεί φαγητό και σε άλλους ανθρώπους του κέντρου της Αθήνας που το χρειάζονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Προλάβετε την παιδική παχυσαρκία από τη βρεφική ηλικία



Προφυλάξτε τα παιδιά από μελλοντική υπέρταση και κατάθλιψη.

Από τη βρεφική ηλικία πρέπει να ξεκινά η πρόληψη της παχυσαρκίας, κι αυτό γιατί ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και να βρεθεί αντιμέτωπο με προβλήματα όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς. Τα παχύσαρκα παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερα των 7 χρόνων, έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ το 70% των παχύσαρκων εφήβων θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Σημαντικό για την πρόληψη είναι η εντόπιση του προβλήματος με τακτικό έλεγχο των σωματομετρικών στοιχείων του παιδικού πληθυσμού και την παρακολούθησή του μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η απώλεια βάρους συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις που η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με επιπλοκές όπως υπερλιπιδιαμία ή υπέρταση ή όταν πρόκειται για παχύσαρκα παιδιά μεγαλύτερα των 7 ετών. Στις άλλες περιπτώσεις συνιστάται η διατήρηση του ίδιου βάρους όσο μεγαλώνει το παιδί.

Επειδή η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι δύσκολο να επιτευχθεί πρέπει όλη η οικογένεια να είναι έτοιμη να δεχτεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι τροφές υψηλής ενέργειας και χαμηλής διατροφικής όπως τα τηγανητά, με τροφές χαμηλής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα φρούτα και τα όσπρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αντικαταθλιπτική δράση της μεσογειακής διατροφής



Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής δίαιτας.

Είναι γνωστό, ότι η μεσογειακή δίαιτα δρα ευεργετικά περισσότερο στην πρόληψη και λιγότερο στη θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι επίσης γνωστό, ότι πίσω από την κατάθλιψη υπάρχει άγχος, ένα συναίσθημα που δημιουργείται από χρόνιες εκκρεμότητες, διλήμματα, μικρά ή μεγάλα, απώλειες, αναποφασιστικότητα, αισθήματα πόνου, σκέψεις αδυναμίας κ.λπ.

Η κατάθλιψη, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, έχει συσχετισθεί με αυξημένη προτίμηση για τις γλυκές και λιπαρές τροφές, αν και είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή έχει αντικαταθλιπτική δράση. Απαντάται λοιπόν το εξής παράδοξο: το άτομο, κάτω από συνθήκες άγχους και κατάθλιψης, ωθείται αυθόρμητα στους υδατάνθρακες και στα λιπαρά, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί αντίθετα και να επιλέξει λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και άλλες τροφές, που θεωρούνται ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αίσθηση του ψυχικού πόνου.

Άγχος και χημεία του οργανισμού


Ο οργανισμός, και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος, είναι πολύ ευαίσθητος στο χημικό περιβάλλον του και αναζητά την ισορροπία με διάφορους λειτουργικούς αλλά και μη λειτουργικούς τρόπους.

Το ενεργειακό «καύσιμο» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη. Ο εγκέφαλος επηρεάζεται άμεσα από την έλλειψη του σακχάρου στο αίμα και μπαίνει σε συναγερμό για να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη για τις λειτουργίες του υπογλυκαιμία.

Κάτω από συνθήκες επίμονου άγχους και κατάθλιψης, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε συνεχή ψευδομηνύματα κινδύνου, φόβου και απειλής, κινητοποιώντας συνεχώς τις δομές του και δίνοντας εντολές αντιμετώπισης των επικίνδυνων ερεθισμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκόζης. Επιλέγει να αντιμετωπίσει μόνο την απειλή, αναστέλλοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες ανωτέρου επιπέδου, όπως η αντίληψη, τα θετικά συναισθήματα, η λογική, η συνείδηση κ.λπ. Το εγκεφαλικό σχέδιο επιβίωσης, δεν έχει καταγράψει ως πρώτη προτεραιότητα την παραγωγή ενδορφινών, της σεροτονίνης για παράδειγμα, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση, την ηρεμία και λογική σκέψη.

Ο εγκέφαλος, παίρνοντας ένα έστω και λανθασμένο μήνυμα ότι κινδυνεύουν οι λειτουργίες του, απαντά και δίνει μια ακόμη εντολή: να παραχθούν οι ορμόνες κορτιζόλη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη κ.λπ., που είναι γνωστές και ως ορμόνες «μάχης ή φυγής». Αυτές οι ορμόνες δρουν στην εγκεφαλική δομή «αμυγδαλή», που είναι υπεύθυνη για την διεργασία του άγχους και του φόβου, η οποία επίσης ενεργοποιείται με γλυκόζη. Η αμυγδαλή είναι εκείνη που θα κινητοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και θα το βάλει σε θέση μάχης, μια μάχη όμως που στο καταθλιπτικό άτομο δεν εξωτερικεύεται, αλλά παραμένει μέσα στον οργανισμό του.

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ άγχους και κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Αυτό εξηγείται από τις παραπάνω εγκεφαλικές εντολές. Αν ο εγκέφαλος κρίνει ότι οι ποσότητες σακχάρου στο αίμα του δεν είναι αρκετές, θα αναγκάσει τον οργανισμό να στραφεί προς τα έξω ,να βρει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά, ικανές να του δώσουν άμεση και γρήγορη ενέργεια.

Σεροτονίνη


Κάτω από συνθήκες άγχους και κατάθλιψης, η σεροτονίνη παράγεται με αργούς ρυθμούς, καθώς δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα επιβίωσης του οργανισμού. Όσο μειώνεται η σεροτονίνη, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται. Η μείωση της σεροτονίνης επιδρά αυξητικά στα συναισθήματα πόνου, δηλαδή στην ένταση, την αίσθηση εγκλωβισμού και τον θυμό. Προκειμένου ένας οργανισμός να καταστείλει τον πόνο, στρέφεται ξανά στους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, τους…«επιταχυντές δηλαδή της διάθεσης», επειδή επηρεάζουν τη γρήγορη παραγωγή του αμινοξέος «τρυπτοφάνη», πρόδρομου της σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη έχει και μία επιπλέον λειτουργία: αυξάνει το αίσθημα κορεσμού του οργανισμού. Οι ήρεμοι, χαρούμενοι άνθρωποι έχουν μειωμένη όρεξη για λιπαρές και γλυκές τροφές.

Ο φαύλος κύκλος και η διακοπή του


Η έλλειψη σεροτονίνης αυξάνει το άγχος, τον ψυχικό πόνο και την όρεξη, ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών είναι ένα γρήγορο αντίδοτο, όταν ο οργανισμός προσπαθεί να σταθεροποιήσει το εγκεφαλικό σύστημα ανταμοιβής. Έτσι, αναπτύσσεται ένας φαύλος κύκλος ανάμεσα στον πόνο και την ευχαρίστηση. Ο οργανισμός δεν βγαίνει κερδισμένος από μια τέτοια μάχη. Αντίθετα, μπαίνει σε ένα φαύλο και ατελείωτο κύκλο, επαναλαμβανόμενο και αδιέξοδο, ενώ αυξάνονται οι κρίσεις άγχους, λόγω της αύξησης του βάρους. Άλλωστε, οι κρίσεις υπογλυκαιμίας οδηγούν σε κρίσεις κατάθλιψης, με εντονότερη αυτοαμφισβήτηση, παραίτηση και αναποφασιστικότητα.

Τα πιο δραστικά αντικαταθλιπτικά βρίσκονται στην συναισθηματική αποφόρτιση, με αλλαγή της σκέψης και της συμπεριφοράς, στη δράση, την απόφαση να διακοπεί ο φαύλος κύκλος αλλά και στην… κουζίνα: είναι γνωστό ότι η μεσογειακή δίαιτα έχει περισσότερο προληπτική και όχι κατασταλτική αντικαταθλιπτική δράση. Τα όσπρια, το ελαιόλαδο, οι σπόροι και τα λαχανικά αυξάνουν την έκκριση της σεροτονίνης αλλά θα χρειασθεί χρόνος, σταθερότητα και υπομονή για να φανούν τα καλά αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνο εγκεφαλικού αντιμετωπίζουν και τα παιδιά



Είναι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο καθηγητής παιδιατρικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Παύλου σε επιστημονική ημερίδα, η συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων σε παιδιά, παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία 25 χρόνια.

Το 10% των παιδιών που παθαίνουν τέτοιο επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές. Στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις (23%), από τις οποίες η ανεμοβλογιά έχει συσχετιστεί περισσότερο με την εμφάνιση τους.

«Σήμερα είναι γνωστό ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ανεμοβλογιά ανέρχεται σε 1 στις 15.000 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς. Επιπλέον είναι γνωστό ότι παιδιά με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει προηγηθεί ανεμοβλογιά τους προηγούμενους 9-12 μήνες. Ο πιθανός μηχανισμός εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από λοίμωξη με τον ιό ανεμοβλογιάς έρπητα ζωστήρα, είναι η ανάπτυξη αρτηριοπάθειας λόγω επέκτασης της λοίμωξης από τις φλεγμαίνουσες μήνιγγες στα τοιχώματα μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου που έρχονται σε επαφή με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παύλου.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδιο διακρίνονται σε ισχαιμικά και σε αιμορραγικά. Τα πρώτα συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος ενώ τα δεύτερα συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία. Τα ισχαιμικά αποτελούν το 55% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τα αιμορραγικά το υπόλοιπο 45%, ενώ στους ενήλικες τα ισχαιμικά αποτελούν το 85%.

Η συχνότητα εμφάνισης τους κυμαίνεται από 1,3 μέχρι 13 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά ενώ στη νεογνική ηλικία είναι πολύ μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 1 περίπτωση ανά 4.000 γεννήσεις. Το 50% των περιπτώσεων των περιγεννητικών εγκεφαλικών εκδηλώνεται με σπασμούς , ενώ το υπόλοιπο 50% γίνεται κλινικά εμφανές πολύ αργότερα με ημιπάρεση και με εστιακή νευρολογική σημειολογία. Στα μεγαλύτερα παιδιά εκδηλώνεται με ημιπάρεση, διαταραχές αισθητικότητας και περιορισμό των οπτικών πεδίων( εξασθένιση ή απώλεια της όρασης στο μισό οπτικό πεδίο του ενός ή και των δύο ματιών).

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά διαφέρουν πολύ από τους αντίστοιχους των ενηλίκων. Ανάμεσα στα πιο συχνά αίτια εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών στα παιδιά περιλαμβάνονται οι αρτηριοπάθειες, οι λοιμώξεις, οι καρδιοπάθειες, οι αιματολογικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες, τα κακοήθη νοσήματα και άλλα τοξικά αίτια. Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά είναι η ύπαρξη ενδοκρανιακού ανευρύσματος, αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών, αιματολογικών διαταραχών, όγκων εγκεφάλου και εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης.

Ο Ευάγγελος Παύλου θα παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά στο πλαίσιο της 22ης επιστημονικής ημερίδας «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», στο Ολυμπιακό Μουσείο, στις 28 Ιανουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χτυπήστε» τον καρκίνο του μαστού χωρίς χημειοθεραπεία



Η θεραπεία βρίσκεται στην ορμονοθεραπεία.

Οι χημειοθεραπείες μπορεί να μην είναι τελικά το Α και το Ω για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αποδεικνύει έρευνα, στην οποία οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στην ορμονοθεραπεία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν να γλιτώσουν τις παρενέργειες που προκύπτουν από τις χημειοθεραπείες εάν οι γιατροί διαπιστώσουν, με ειδική πολυγονιδιακή ανάλυση, ότι η περίπτωσή τους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ορμονοθεραπεία.

Πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, έδειξε ότι η χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση μόνο με ορμονοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν από τον έλληνα Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού Χρήστο Μαρκόπουλο.

«Στις ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού, δηλαδή καρκίνο με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, και ενδιάμεσα χαρακτηριστικά "επιθετικότητας" των κυττάρων του, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με oρμονοθεραπεία ή χρειάζονται και xημειοθεραπεία σύμφωνα με τις έως πρόσφατα "κατευθυντήριες οδηγίες" για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τελευταία, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η χρησιμοποίηση της πολυγονιδιακής ανάλυσης που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Τα ευρήματα από την ανάλυση των αλλαγών στις θεραπείες σε 101 Ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο μαστού που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ανέδειξαν ότι η χρήση της ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση χημειοθεραπείας στο 28,7% των γυναικών και την αποφυγή της στο 71,3%, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μόνον με ορμονοθεραπεία. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι 7 στις 10 γυναίκες μπορούν να απαλλαγούν από το «βραχνά» των χημειοθεραπειών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων



Δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και δάνεια.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους φόρους που συνοδεύουν πλέον την ιδιοκτησία.

Ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του και ένας στους έξι καθυστερεί την εξόφληση δόσεων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε «Κάπα Research» και παρουσίασε ο ΠΟΜΙΔΑ στο 29ο ετήσιο συνέδριό του.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα διαπιστώνεται ότι:

*Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.). έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

*Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο δεν έχει εξοφληθεί.

*Tο 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

*Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

*Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % (για το 29 % των περιπτώσεων), στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 %, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.

*Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).

*Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως! Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, Δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστ/κά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κλπ.)

*Γενικά, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.

Ειδική έρευνα έγινε επίσης για το ενεργειακό πιστοποιητικό που από εφέτος έγινε υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι το 70 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την πράσινη οικονομία:
*Το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

*Το 87 % το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους.

*Εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων και οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή του μέτρου, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των επιθεωρητών που όρισε το ΥΠΕΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει η απογραφή δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων



Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 θα αρχίσει η απογραφή των δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων. Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Προνοιακών και Κοινωνικών Επιδομάτων με στόχο τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο του συστήματος.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δικαιούχων θα γίνεται στα ΚΕΠ όλης της χώρας. Η εγγραφή των δικαιούχων είναι απαραίτητη για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το επίδομα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, προσκομίζοντας:

Α) αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου,
Β) παραστατικό Δ.Ο.Υ. στο οποίο θα αναγράφεται το ΑΦΜ
Γ) οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
Δ) αριθμό λογαριασμού τράπεζας,
Ε) αναγνωριστική απόφαση Δήμου ή Περιφέρειας ή Νομαρχίας σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος (αρχική – συνέχισης – επανεπιδότησης) καθώς και
Στ) απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής του επιδόματος μέσω ΕΛΤΑ η οποία να έχει εκδοθεί μέσα στο 2011.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις δείτε το ακόλουθο θέμα: 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ πετσοκόβουν αυθαίρετα το 50% από τις τιμές για χορηγούμενα είδη, σε παραπληγικούς ή τετραπληγικούς



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ πετσοκόβουν αυθαίρετα το 50% από τις τιμές για χορηγούμενα είδη, σε παραπληγικούς ή τετραπληγικούς. Αυθαιρεσία ή 'οδηγίες άνωθεν';

Σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ εφαρμόζουν τις τιμές της εγκυκλίου 37/2011, για όλα τα είδη (ορθοπεδικά-ορθωτικά είδη και τεχνητά μέλη) που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ιδρύματος που είναι κινητικά ανάπηροι λόγω παραπληγίας ή τετραπληγίας και είναι δικαιούχοι του εξωϊδρυματικού επιδόματος, και όχι τις εγκυκλίους 46&79/2011, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να επιβαρύνονται για τα συγκεκριμένα είδη που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές κατά 50%. Πιο συγκεκριμένα:

Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 37/07.2011 εγκύκλιο με την οποία μείωνε κατά 50% τις τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη εγκύκλιο 37/2009, για όλα τα προαναφερόμενα είδη που χορηγούσε στους παραπληγικούς ή τετραπληγικούς ασφαλισμένους του. Ακολούθησε, όμως η ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 46/14.07.2011, με την οποία έδινε οδηγίες σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ότι για τα είδη (αναπηρικά αμαξίδια, ορθοστάτες, γερανάκι, ειδικό ηλεκτρονικό ποδήλατο, ειδικά μηχανήματα ορθοστάτισης και βάδισης, ειδικό παιδικό κάθισμα για μπάνιο, περιπατητούρες, μπουσουλίθρα, ειδικό κάθισμα με ρόδες και τραπέζι, καθίσματα από ειδικό ελαφρύ υλικό, σταθεροποίηση κεφαλής-κορμού, στρώμα φυσικοθεραπείας, ρολό φυσικοθεραπείας, νοσοκομειακό κρεβάτι μαξιλάρια), που περιγράφονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο, αναστέλλεται η ισχύς της εγκυκλίου 37/2011 για τρεις μήνες και για τα παραπάνω είδη θα ισχύσουν οι τιμές της εγκυκλίου 37/2009 και έως 14/10/2011.Ακολούθησε η εγκύκλιος 79/14.10.2011 που έδινε παράταση για τα παραπάνω είδη μέχρι 31.12.2011.

Και ενώ οι εγκύκλιοι είναι σαφείς, οι υπεύθυνοι των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ εφαρμόζουν την εγκύκλιο 37/2011, έχοντας πλήρη γνώση ότι επιβαρύνουν οικονομικά τους ασφαλισμένους, τους οποίους προτρέπουν να κάνουν ένσταση. Κυρίως όμως γνωρίζουν ότι υποβάλλουν τους παραπληγικούς - τετραπληγικούς και τις οικογένειές τους σε αβάσταχτη ψυχολογική και σωματική ταλαιπωρία.

Αποτέλεσμα είναι ότι αρκετοί από αυτούς, προκειμένου να αποφύγουν την ψυχοφθόρα ταλαιπωρία να μην προχωρούν στη διεκδίκηση του δίκιου τους και να μην κάνουν ένσταση, ειδικά όταν πρόκειται να διεκδικήσουν μικρά ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Παπαδοπούλου Άννας, που πάσχει από Παραπληγία, επιληπτικές κρίσεις και βαριά νοητική στέρηση, με ποσοστό αναπηρίας 90% και υπάγεται στο υποκατάστημα ΙΚΑ Νίκαιας. Η παραπάνω ασθενής προχώρησε στην αγορά αμαξιδίου κατόπιν εγκρίσεως των υγειονομικών επιτροπών (723/26.10.2011,814/23.11.2011). Κατόπιν κατέθεσε, μέσω της οικογένειάς της, όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην αρμόδια υπηρεσία του υποκαταστήματος Νίκαιας στις 30.11.2011.

Το υποκατάστημα Νίκαιας προχώρησε στην έκδοση λανθασμένης απόφασης (058/2011/21683) βάσει της οποίας εγκρίθηκε το ποσόν των 900 € συν ΦΠΑ, γιατί αντιστοιχεί στην εγκύκλιο 37/2011 και είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τα 1800€ συν ΦΠΑ που προβλέπεται από τις εγκυκλίους 37/2009, 46&79/2011. Στις εύλογες και νόμιμες διαμαρτυρίες των συγγενών της ασφαλισμένης, η Δ/νση του υποκαταστήματος τούς παρέπεμψε να κάνουν ένσταση, η οποία θα εκδικαζόταν σύμφωνα με την εκτίμησή της διοίκησης, σε 2 χρόνια.

Επειδή η εγκύκλιος 37/2011, που περικόπτει κατά 50%, τις τιμές των ειδών που αναφέρονται σε άτομα με αναπηρία, σε σχέση με την εγκύκλιο37/2009 είναι κατάφωρα άδικη και ανάλγητη και η ισχύς των εγκυκλίων 46&79/2011 έληξε στις 31/12/2011.

Επειδή οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, πλήττονται από παντού με την εφαρμογή των αλλεπάλληλων μνημονίων και υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις περικοπές πολλών κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

Επειδή οι παραπάνω ενέργειες σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, είναι μία από τις χειρότερες μορφές άνισης μεταχείρισης και κοινωνικού αποκλεισμού πολιτών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί
1. Είναι σε γνώση τους η πρακτική που εφαρμόζουν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ; Θα εξετάσουν την περίπτωση Παπαδοπούλου Άννας; Θα ελεγχθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τις ενέργειές τους;
2. Σε ποιες άμεσες κινήσεις θα προχωρήσουν, ώστε να εφαρμοσθούν άμεσα οι προαναφερόμενες εγκύκλιοι 46&79/2011 για όλα τα άτομα με αναπηρία; Θα μεριμνήσουν, ώστε τα άτομα με αναπηρία που τούς έχουν αποδώσει ποσά μικρότερα από αυτά που προβλέπουν οι παραπάνω εγκύκλιοι να εισπράξουν το ποσόν που δικαιούνται;
3. Θα προχωρήσουν στην κατάργηση της ανάλγητης εγκυκλίου 37/2011; Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να επανέλθει η εγκύκλιος 37/2009, που αποζημίωνε πλήρως όλα τα ορθοπεδικά-Ορθωτικά και τεχνητά μέλη των ασφαλισμένων με αναπηρία; Τι επιπλέον μέτρα προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να σταματήσει να υφίσταται ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά οι οικογένειές τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης


Διαβάστε περισσότερα...