Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσβαση για ΑμεΑ ζητά η Διαχειριστική Αρχή



Μια νέα παράμετρος της Διαχειριστικής Αρχής έρχεται να προστεθεί στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου του νέου κτηρίου του ΟΔΑΖ, ζητώντας να προβλεφθούν στο έργο όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε αυτό.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και την έκπληξη του Διοικητή του ΟΔΑΖ Στάθη Μπετίνη διότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν μέχρι και σήμερα, με βάση και τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από την ΔΕΠΑΝΟΜ ως ανάδοχος του έργου. Το κόστος, πάντως για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα καλυφθεί από τα “απρόβλεπτα” του έργου.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία εκτέλεσης του έργου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και συνεπώς η δημοπρασία εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, έτσι όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αρκεί να μην υπάρξουν στη συνέχει και νέες απρόβλεπτες καταστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς λύση το θέμα της μεταφοράς μαθητών



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τη διοίκηση των ΚΤΕΛ.

Με αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, μεταξύ του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αθ. Καρούντζου, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχου Ηρακλείου Γ. Κουράκη και των διοικήσεων των ΚΤΕΛ Κρήτης.

Στη σύσκεψη, όπως γράφει το flashnews.gr, έγινε γνωστό ότι από το υπουργείο δόθηκε παράταση ενός μήνα στις συμβάσεις μεταφοράς των μαθητών και αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το κόστος μεταφοράς ανά δήμο.

Με τις ενέργειες αυτές υπάρχει η ελπίδα ότι το αργότερο μέχρι 15 Ιανουαρίου θα έχει βρεθεί οριστική λύση στο θέμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινογόνος τοξίνη σε μαγειρικό λάδι



Άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Κίνα.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν την ανάκληση ενός μαγειρικού λαδιού το οποίο θεωρείται ότι περιέχει υψηλά επίπεδα μιας καρκινογόνου τοξίνης που ανησύχησε έντονα το καταναλωτικό κοινό.

Η καρκινογόνος τοξίνη εντοπίστηκε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκεύαζε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Η ανάκληση αφορά το μαγειρικό λάδι που παρασκευάζουν τρεις εταιρίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, οι Fusheng Oil, Manyi Peanut Oil και Mabao Oil, που περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης, μιας τοξίνης που οφείλεται στη μούχλα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εποπτείας της Ποιότητας, Επιθεώρησης και Καραντίνας της επαρχίας.

Οι εγκαταστάσεις φύλαξης των προϊόντων των εταιριών έκλεισαν και οι άδειες λειτουργίας τους ανακλήθηκαν καθώς η έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα εργοστάσια κλήθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων των συγκεκριμένων εταιριών που διατέθηκε στην αγορά.

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες. Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης τοξίνης μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε κάποια ζώα.

Πρόσφατα, οι κινεζικές αρχές εντόπισαν αυξημένα επίπεδα αφλατοξίνης στο γάλα του ομίλου Mengniu Dairy Group. Η τοξίνη βρέθηκε σε μια μονάδα του ομίλου στην επαρχία Σετσουάν. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το μολυσμένο γάλα δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Το γάλα καταστράφηκε και η Mengniu ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.

Τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι, αβγά βαμμένα με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, καρκινογόνα μανιτάρια, ακόμη και νοθευμένα κρασιά.

Το 2008 έξι παιδιά πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν σοβαρά όταν κατανάλωσαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλότερη χοληστερίνη μέσα σε λίγες εβδομάδες



Επτά πολύτιμες συμβουλές.

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικογενή – κληρονομική χοληστερίνη, η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή της είναι η κακή και λανθασμένη διατροφή.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει μία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυμητό όριο των 200mg/dL ή η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, το να κατέβει σε ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και -αν κριθεί απαραίτητο- με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αν είναι οικογενής), μπορεί κάποιος να δει σημαντική μείωση της χοληστερίνης του μέσα σε έξι εβδομάδες.

Με τη χρήση φαρμάκων, η μείωση επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν συνιστάται σε άτομα που δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε εκείνους, αυτό που προτείνεται είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Ταχύτερη μείωση της χοληστερίνης, χωρίς φάρμακα, μπορεί να επιτευχθεί, αλλά με πολύ αυστηρές αλλαγές, όπως ισχυρίζεται μία ανασκόπηση, στην οποία οι ασθενείς ακολούθησαν δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων, σε συνδυασμό με υποκατάστατα γευμάτων για 4 εβδομάδες, προκειμένου να μειώσουν το βάρος τους και κάποιες σχετιζόμενες βιοχημικές τιμές, όπως η ολική και η κακή χοληστερόλη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ακολουθήθηκε μία περίοδος 10 εβδομάδων συντήρησης βάρους, για να διατηρηθούν και οι βελτιώσεις που είχαν επιτευχθεί. Διαπιστώνουμε από μελέτες σαν την προηγούμενη, ότι αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Γι’ αυτό, και στη συνέχεια θα προτείνουμε τους πιο εφαρμόσιμους τρόπους, για να επιτευχθεί σταδιακή μείωση της χοληστερόλης, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

1. Θέστε τον στόχο σας:
Γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώστε τη χοληστερόλη σας, αλλά πόσο; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού σε καρδιοπάθειες ή και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Αν ο κίνδυνος εκτιμάται ως σοβαρός, θα πρέπει ο στόχος για την LDL να είναι κάτω του 70, αν είναι μέτριος κάτω από 130 κι αν είναι χαμηλός, κάτω από 160. Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη.

2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα:
Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά της. Αν χρησιμοποιούσαμε βηματομετρητή, ο στόχος μας θα ήταν τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Για παράδειγμα, αν η δουλειά σας είναι γραφείου, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε ώρα. Επιπλέον, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τη δουλειά ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, αν είναι σχετικά κοντά, κατεβείτε μία ή δύο στάσεις πριν από τον τελικό προορισμό σας και κάνετε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυμείτε με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και πολλές άλλες πρακτικές καθημερινές λύσεις.

3. Δώστε έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισμό τους:
Αντίθετα με ό,τι πίστευαν παλιότερα, η μείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών, επειδή έχουν πολλή χοληστερόλη. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ θα προέλθει από την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων ποιοτικών λιπαρών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας μας, αλλά πολύ περισσότερο αυτός που έχει αυξημένη χοληστερόλη και διατρέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγει τα υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά οξέα), που βρίσκονται σε όλα τα έτοιμα φαγητά εκτός σπιτιού, θα πρέπει να καταναλώνει σε μειωμένες ποσότητες κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ λιπαρά.

Χρειάζεται επίσης να προσέχει και να μειώσει την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα), που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε χρήση και τα ω–3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τα οποία πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, αλλά και στα περισσότερα φυτικά έλαια και στις μαλακές μαργαρίνες.

4. Καταναλώστε περισσότερες διαιτητικές ίνες:
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ωμοί ξηροί καρποί. Όσον αφορά στα φρούτα, προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά. Όσον αφορά στα λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψή τους και προτιμήστε τα ωμά, βρασμένα ή στον ατμό, με ελαιόλαδο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά 5 μερίδες σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις 5 μερίδες, δεν πρέπει να προσμετράται περισσότερο από 1 ποτήρι φυσικού χυμού, λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε διαιτητικές ίνες που μπορεί να σας βοηθήσουν στον στόχο σας. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας.

Σαν σνακ μπορείτε να καταναλώνετε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο, όσον αφορά στις ποσότητές τους, γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και δε βοηθάει η υπερκατανάλωσή τους στη μείωση βάρους. Όσον αφορά στα δημητριακά, αποκλείστε όλα τα επεξεργασμένα και αρχίστε να καταναλώνετε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.

5. Απλοποιήστε τον τρόπο μαγειρέματός σας.
Αποκλείστε το τηγάνισμα, το φαγητό απ’ έξω και όλα τα fast food, καθώς και όλα τα τυροπιτοειδή και τα γλυκίσματα με βούτυρο. Αρχίστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό και μόνο με ελαιόλαδο.

6. Μειώστε το βάρος σας.
Η μείωση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

7. Σταματήστε το κάπνισμα.
Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν υιοθετηθούν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας με μεγάλη πειθαρχία, θα δείτε σύντομα πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο βάρος σας, όσο και στη χοληστερόλη σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινήστε τη ζωή χωρίς τσιγάρο από την Πρωτοχρονιά



Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα.

Είναι μέρες γιορτής, χαράς, και δώρων! Το νέο έτος πρέπει να μας βρει με όσο το δυνατόν καλύτερη διάθεση. Για αρχή πρέπει να αφήσουμε τις κακές συνήθειες πίσω μας. Μία από αυτές είναι το τσιγάρο.

Η ζωή χωρίς τσιγάρο είναι ωραιότερη και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι καπνίζουμε. Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους συμβουλές, ώστε η κακή αυτή συνήθεια να αποτελέσει παρελθόν το νέο έτος.

Υπάρχουν πολλών ειδών λύσεις, κυρίως φαρμακευτικές που μπορούν να σας απαλλάξουν από το κάπνισμα. Μία συζήτηση με τον γιατρό σας είναι απαραίτητη ώστε να σας κατευθύνει. Ακόμη και η ομοιοπαθητική μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Επιλέξτε την μέρα που θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, και σημειώστε την στο ημερολόγιό σας. Καλό θα ήταν την ημέρα αυτή, να μην έχετε φορτωμένο πρόγραμμα έτσι ώστε το στρες και το άγχος να μην σας επηρεάσουν. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, θα δείτε ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Αφιερώστε λίγα λεπτά της ημέρας για γυμναστική. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανεβάσατε την ενέργειά σας, αλλά και τη διάθεσή σας. Το περπάτημα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος.

Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη, χωρίς πολλά λιπαρά, ενώ το άφθονο νερό είναι απαραίτητο καθημερινά.

Πρέπει να κοιμάστε καλά. Παλιά λέγαμε ότι ο ύπνος θρέφει τα παιδιά. Όπως δείχνουν όμως οι έρευνες ο καλός ύπνος, θρέφει και τους μεγάλους.

Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε και άλλα άτομα που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, ακόμη συγγενείς ή και φίλοι. Η ομαδική δουλειά πάντα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αλλιώς είναι να είστε σε περιβάλλον καπνιστών και αλλιώς σε περιβάλλον που όλοι γύρω σας κάνουν την ίδια προσπάθεια με σας.

Ζητήστε την συμβουλή του οικογενειακού σας γιατρού για να επιλέξετε μαζί την μέθοδο που θα κόψετε το κάπνισμα. Θα είναι το ωραιότερο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας για το 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να τρώει τα πάντα;



Όταν αρνούνται τις υγιεινές τροφές.

Το άγχος των περισσότερων γονιών είναι το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους. Η συχνή άρνηση για συγκεκριμένα φαγητά που τους προσφέρουνε από τη μια μεριά και η προτίμησή τους στα τρόφιμα των σχολικών κυλικείων και των φαστφούντ, από την άλλη, αρκούν για να προκαλέσουν ανησυχία για το αν το παιδί τρέφεται σωστά.

Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το ιδανικό διαιτολόγιο. Πολλά παιδιά μπορεί να αποφεύγουν αρκετές τροφές ή ακόμα και να τρώνε μόνο μία - δύο τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν όμως δεν υπάρχουν σημάδια ότι το παιδί δεν τρέφεται σωστά και είναι υγιές (ψηλώνει, παίρνει βάρος, είναι ζωηρό και δραστήριο) τότε μπορείτε χωρίς άγχος να τους προσφέρετε ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνετε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής.

Καλό είναι το κυρίως πιάτο που προσφέρετε στα παιδιά σας να συνοδεύεται από σαλάτα, ψωμί και τυρί. Έτσι κάποια στιγμή το παιδί από μόνο του θα διαμορφώσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πολύ βασικό είναι να ακολουθείτε και οι ίδιοι μια ισορροπημένη διατροφή, μαγειρεύοντας ποικιλία τροφών. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το παιδί να ακολουθήσει τις διατροφικές συνήθειες που του προτείνετε.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε σε εμφανή και προσβάσιμα για το παιδί σημεία υγιεινά σνακ (φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γάλα) ενώ τα ανθυγιεινά σνακ (σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα) καλό είναι να αποφεύγετε να υπάρχουν στο σπίτι ή, αν υπάρχουν, να μην είναι σε εμφανή σημεία.

Αν το παιδί αρνείται να φάει κάποιες θρεπτικές και απαραίτητες τροφές, μπορείτε να του τις προσφέρετε μέσα σε άλλες τροφές που του αρέσουν ή μαγειρεμένες με τον τρόπο που το ίδιο το παιδί προτιμά.

Γάλα:
Σε περίπτωση που το παιδί δεν πίνει το γάλα, τότε μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι. Επίσης ένας ακόμα έξυπνος τρόπος για να το πιει είναι να το σερβίρετε με τη μορφή μιλκσέικ με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνα και φράουλα. Αν ο λόγος που το παιδί αποφεύγει να πιεί το γάλα του είναι η μυρωδιά του, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να του το προσφέρετε δροσερό σε ένα ποτήρι με καλαμάκι. Πολύ σημαντικό είναι να αποφύγετε την προσθήκη κακάου ή καφέ στο γάλα, γιατί έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση ασβεστίου.

Φρούτα:
Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φρούτα ημερησίως. Σε περίπτωση που δεν τους αρέσουν τα φρούτα και δεν πίνουν ούτε φρουτοχυμούς, τότε μπορείτε να τους τα προσφέρετε με το γάλα όπως αναφέρθηκε παραπάνω ή να φτιάξετε μία φρουτόκρεμα με μπισκότα ολικής άλεσης.

Λαχανικά:
Αν το παιδί δεν τρώει λαχανικά, τότε μπορείτε να το δελεάσετε με μία σπιτική μακαρονάδα όπου στην σάλτσα της θα έχετε βάλει λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, καρότα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι τα οποία νωρίτερα θα έχετε πολτοποιήσει στο μίξερ. Μια εξίσου δελεαστική πρόταση για το παιδί σας είναι μία σπιτική πίτσα με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτα και κίτρινο τυρί. Οι πολυάσχολες μαμάδες μπορείτε, αντί για ζύμη πίτσας να χρησιμοποιήσετε πίτα για σουβλάκι ή αραβική πίτα.

Όσπρια:
Η κατανάλωση τους μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι. Πέρα από το γεγονός ότι το παιδί θα καταναλώσει το γεύμα του πιο ευχάριστα, το ρύζι συμπληρώνει τα αμινοξέα των οσπρίων και δημιουργεί ένα πλήρες γεύμα.

Κρέας:
Πολλά παιδιά ακόμα και σε μεγάλη ηλικία αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι πλούσια και απαραίτητη πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να δελεάσετε το παιδί με σπιτικά σουβλάκια ή με σπιτικό χάμπουργκερ αλλά ακόμα και με μία μακαρονάδα με κιμά.

Αυγά:
Τα αυγά ανήκουν στις τροφές που πολλά παιδιά αρνούνται να την δοκιμάσουν παρόλο που αγαπούν πολλές τροφές που τα περιέχουν (κέικ, τυρόπιτες κ.ά). Ποιο παιδί όμως μπορεί να αντισταθεί σε μία ομελέτα με τυρί, ψιλοκομμένα λαχανικά, πατάτες και ελάχιστο ελαιόλαδο;

Ψάρι:
Συνήθως τα παιδιά μικρής αλλά και μεγάλης ηλικίας δυσανασχετούν με την κατανάλωση του, λόγω της ύπαρξης μικρών κοκάλων. Προσφέρετε στο παιδί μπακαλιάρο ή κάποιο μεγάλο ψάρι, ψαροκροκέτες ή ψάρι σε σουβλάκι με ντομάτα και πιπεριές, που τα χρώματά του θα εντυπωσιάσουν το παιδί.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα θα πείσετε το αγγελούδι σας να αναθεωρήσει και να δεχτεί στο πιάτο του αρκετές τροφές.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρεμμύδια, γεύση και υγεία με λίγες θερμίδες



Ένας καλός σύμμαχος στις δίαιτες.

Το κρεμμύδι είναι ένα μυρωδικό, που καταναλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι ένα από τα παλαιότερα μυρωδικά, που δίνει γεύση και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Τα κρεμμύδια συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά. Έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών θερμίδων, συνιστούν επομένως έναν καλό «σύμμαχο» στις δίαιτες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεμμυδιών: κόκκινα, κίτρινα, λευκά και πράσινα, καθένα από τα οποία έχει μια ξεχωριστή γεύση, που ποικίλλει από πολύ δυνατή, μέχρι και ελαφρώς γλυκιά. Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα, τηγανισμένα, ξερά ή ψητά.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε μέταλλα και ειδικότερα σε ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο (το οποίο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πιο αποτελεσματικό αντι-οξειδωτικό), συγκρινόμενα με άλλα λαχανικά. Επίσης, περιέχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, E και καροτένιο: 3 σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Τα 100 γρ. κρεμμυδιών, περιέχουν 8γρ. υδατανθράκων, ίχνη λιπαρών και 1,2γρ. πρωτεϊνών. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε δύο χημικές ομάδες, που έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Αυτά είναι τα φλαβονοειδή και τα alk(en)yl cysteine sulphoxides (ACSOs), τα οποία έχουν σημαντικές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

Δύο υπο-ομάδες των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στο κρεμμύδι, οι ανθοκυανίνες (anthocyanins), προσδίδουν ένα κόκκινο/μοβ χρώμα σε κάποιες ποικιλίες. Φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη (quercetin) και τα παράγωγά της, είναι υπεύθυνα για το κίτρινο και καφέ χρώμα σε πολλές άλλες ποικιλίες κρεμμυδιών.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα κρεμμύδια θεωρούνται λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, ότι προσφέρουν προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα του θείου που περιέχουν οι διάφορες ποικιλίες.

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει την προστατευτική επίδραση των κρεμμυδιών έναντι του καρκίνου του στομάχου. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια Allium (κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο), μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του στομάχου. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για τη σύνδεση με άλλους τύπους καρκίνου.

Συμβουλή 1η : Για να κόψετε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, τα κόβετε είτε κάτω από νερό είτε αφού έχουν καταψυχθεί.

Συμβουλή 2η: Άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) πρέπει να αποφεύγουν τα κρεμμύδια γενικότερα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από το κρύο



Έξυπνες συμβουλές για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Το τσουχτερό κρύο όμως είναι ο νούμερο ένα εχθρός του δέρματος.

Η ξηρασία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα, ειδικά αν είναι ευαίσθητο. Οι δερματολόγοι μας έδωσαν τις παρακάτω συμβουλές, έτσι ώστε να το προστατέψετε από το κρύο.

Πρέπει να επιλέξετε μία ενυδατική κρέμα, που να είναι παχύρευστη και να είναι η κατάλληλη για τέτοια εποχή. Υπάρχουν στο εμπόριο αλλά και στα φαρμακεία, κρέμες που προσφέρουν μεγάλη ενυδάτωση και χρησιμοποιούνται τους χειμερινούς μήνες, για τον σκοπό αυτό. Προτού την επιλέξετε βέβαια, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Δεν θα πρέπει να κάνετε σολάριουμ. Το δέρμα σας γίνεται πιο ξηρό και σε συνδυασμό με το κρύο, μπορεί να γίνει χειρότερο.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα οινοπνευματούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Η χρήση του λέιζερ αλλά και τα χημικά πίλινγκ μπορούν να βοηθήσουν στον αποχρωματισμό του δέρματος, και είναι ιδανικά να γίνονται τους χειμερινούς μήνες. Προτού πάρετε μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Το αντηλιακό θα πρέπει να το χρησιμοποιείται και το χειμώνα, για έξτρα ενυδάτωση.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση όταν ο εχθρός, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κρύο, παραμονεύει. Εσείς με τη βοήθεια του δερματολόγου σας θα βρείτε την κατάλληλη κρέμα που θα σας θωρακίσει για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη



Δείτε ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Η άσκηση κανονικά μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και στην απώλεια σωματικού βάρους και στην σταθεροποίηση του.

Ο χρόνος που συνίσταται για άσκηση είναι τουλάχιστον 30΄ λεπτά τις περισσότερες μέρες της βδομάδας. Σε όσους χορηγείται ινσουλίνη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο τους πριν και μετά τη σωματική άσκηση. Αν η άσκηση είναι έντονη και παρατεταμένη (πάνω από 30΄ λεπτά) πρέπει να γίνεται πιο συχνός έλεγχος της γλυκόζης αίματος.

Η συχνή καταγραφή βοηθά στο να εκτιμηθεί ο αντίχτυπος της άσκησης στη γλυκόζη του αίματος. Αν η γλυκόζη αίματος μειώνεται κατά την άσκηση πρέπει να λαμβάνεται ένα σνακ βάσει των οδηγιών.

• Αν η γλυκόζη αίματος είναι από 50 – 70 mg πρέπει να ληφθούν 10 – 15 γρ υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πχ ½ ποτήρι χυμό φρούτου.

• Αν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι κάτω από 50 mg πρέπει να ληφθούν περίπου 20 με 30 γρ υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Γίνεται επανέλεγχος της γλυκόζης μετά από 15΄λεπτά και γίνεται νέα πρόσληψη υδατανθράκων αν υπάρχει ανάγκη. Αν το επόμενο γεύμα είναι χρονικά μετά από 1 ώρα και πάνω χορηγείται επιπλέον 1 ισοδύναμο υδατάνθρακα πχ φρυγανιές ή crackers με τυρί ή ½ τοστ. Όχι όμως επιπλέον τροφή γιατί αυτό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέρα από τους στόχους.

Διόρθωση της δόσης ινσουλίνης κατά την άσκηση


Αν είναι εφικτό και πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού καλό θα ήταν να μειωθεί η δόση ινσουλίνης πριν από την άσκηση, προς αποφυγή χαμηλότερων επιπέδων γλυκόζης αίματος. Ο γιατρός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος στο να καθορίσει τον καλλίτερο τρόπο για την διόρθωση της δόσης ινσουλίνης, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση. Άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητικά χάπια δεν χρειάζονται να διορθώσουν την δόση αυτών των φαρμάκων για την άσκηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εγκύκλιος του υπ. Υγείας για την επανεξέταση των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

Μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την ισχύ των γνωματεύσεων αναπηρίας (βλέπε το ακόλουθο θέμα Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) που έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον και όσων γνωματεύσεων δεν έχει λήξει ακόμα η χρονική ισχύς τους το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζονται θέματα χορήγησης επιδομάτων στους δικαιούχους που η γνωμάτευσή τους έχει επ’ αόριστον ισχύ, ή η γνωμάτευσή τους έχει λήξει και καλούνται να περάσουν από το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας που εφαρμόζεται από το γνωστό ΚΕΠΑ. Με την εγκύκλιο αυτή δίνονται επίσης οδηγίες προς τους Καλλικρατικούς Δήμους που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να σταματήσουν τυχόν διοικητικές αυθαιρεσίες με τις οποίες αμφισβητούνται οι γνωματεύσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΠΑ και τις ισχύουσες Γνωματεύσεις των Νομαρχιακών Υγειονομικών Επιτροπών. 

Επιλύεται το θέμα που έχει προκύψει με τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ οι οποίες πιστοποιούν ποσοστό αναπηρίας 67%, και δεν αναγράφουν τον όρο ¨και άνω¨. Η μη αναγραφή του όρου και άνω, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν συνιστά κώλυμα και δεν αποτελεί λόγο διακοπής της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται στη Γνωμάτευση ο όρος «ανίκανος για παν βιοποριστικό επάγγελμα» προκειμένου να ενταχθεί ο δικαιούχος στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης (προνοιακά επιδόματα), και δε συνιστά κώλυμα για τη χορήγηση του επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης η μη αναγραφή του δείκτη νοημοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα δίδεται με την ένδειξη Π.Α. 67%.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας η σχετική εγκύκλιος η είναι στο Διαδίκτυο στστον ακόλουθο σύνδεσμο: εδώ.

Ευχόμαστε σε εσάς και τις οικογένειές σας Καλά Χριστούγεννα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Μεταβιβάσιμα αρχεία: 
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπέρτατη θυσία: Δεν έκανε χημιοθεραπεία για να γεννήσει υγιές μωρό!



Είναι η ιστορία της Τζένι Λέϊκ η οποία είπε όχι στην χημιοθεραπεία για να γεννηθεί το μωράκι της υγιές και χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκείνη, άφησε την τελευταία της πνοή 12 ημέρες αργότερα...

Η Τζένι Λέϊκ έφυγε ένα μήνα πριν κλείσει τα 18 της χρόνια. Είχε χτυπηθεί από καρκίνο στον εγκέφαλο και την σπονδυλική της στήλη. Λίγο πριν γίνουν οι διαγνώσεις έμαθε ότι είναι έγκυος.

Όταν οι γιατροί της είπαν ότι η χημιοθεραπεία ήταν η μόνη λύση τους ρώτησε για τις παρενέργειες στο μωρό. Και εκείνοι της είπαν ότι θα είναι μεγάλες. Μπορεί και ανεπανόρθωτες.

Δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. "Μπορεί εγώ να μην τα καταφέρω", είπε στους γονείς της, "αλλά θέλω το μωρό μου να γεννηθεί υγιές."

Προς το τέλος και ενώ η Τζένι έμπαινε στις μέρες της, έγινε η εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Στις 09/11 γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Οι δυνάμεις της πλέον την είχαν εγκαταλείψει. Ξαπλωμένη στο κρεβάτι ζήτησε από τη νοσοκόμα να σκύψει προς το μέρος της. Και της ψιθύρισε στ' αυτί:

"Εγώ το χρέος μου το έκανα. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Το παιδί μου θα έχει την καλύτερη τύχη", και ξεψύχησε.

Τώρα ο μικρός Τσάντ - Μαϊκλ μεγαλώνει στην αγκαλιά της γιαγιάς του, της μητέρας της Τζένι, η οποία έφερε 8 παιδιά στον κόσμο και έχασε το μικρότερό της. Κι όμως κάθε φορά που την ρωτούν για την δραματική αυτή ιστορία εκείνη επιμένει να λέει ότι δεν πρόκειται για δραματική ιστορία, αλλά για την υπέρτατη θυσία ενός ανθρώπου για το σπλάχνο του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρώγοντας στο εστιατόριο χωρίς πολύ αλάτι



Παραγγέλνοντας έξυπνα!

Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ του προσλαμβανόμενου νατρίου και υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, είναι πιθανό να μειωθεί η αρτηριακή πίεσή, αλλά και ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα.

Τα τελευταία συνηθίζουμε ολοένα και περισσότερο να τρώμε «έξω». Τρώγοντας «έξω», οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουν πολύ περισσότερο νάτριο απ’ ότι θα έπρεπε. Μεγάλο ποσοστό του νατρίου (τα ¾) στην διατροφή μας προέρχεται από τις έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές, υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Ενώ άλλη έρευνα, αναφέρει ότι 85 από 102 γεύματα, σε γνωστά εστιατόρια, ξεπερνούσαν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου ανά γεύμα (κάποια γεύματα περιείχαν μέχρι και 4 φορές περισσότερο νάτριο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης).

Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου είναι 2,4 mg νατρίου την ημέρα (1 κουταλάκι γλυκού αλάτι) ενώ υπάρχουν και οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν που ότι το νάτριο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5 mg/ημέρα (δηλ. 2/3 του κουταλιού του γλυκού). Η Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία προτείνει στις βιομηχανίες τροφίμων τη μείωση του νατρίου στις επεξεργασμένες τροφές, κατά 50%.

Τι πρέπει να ξέρουμε όταν πηγαίνουμε στο εστιατόριο;


Τα εστιατόρια τύπου fast food περιέχουν «έτοιμες» τροφές πλούσιες σε νάτριο (μπιφτέκι, αλλαντικά, τυριά). Δύσκολα θα βρείτε κάποια επιλογή με χαμηλό νάτριο, εκτός εάν στο μενού του εστιατορίου υπάρχει κάποιο γεύμα χαμηλό σε νάτριο.

Ασιατικά εστιατόρια όπως Κινέζικα, Γιαπωνέζικα, Thai, τείνουν επίσης να σερβίρουν γεύματα πλούσια σε νάτριο, διότι χρησιμοποιούν διάφορες σως και ντρέσιγκς, επεξεργασμένο κοτόπουλο και έτοιμες σούπες.

Στα «ιταλικά», το πολύ νάτριο βρίσκεται στις έτοιμες σάλτσες ντομάτας και στα τυριά που χρησιμοποιούνται. Πώς να ακολουθήσουμε, όμως μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο τρώγοντας «έξω»;

Παραγγέλνοντας «έξυπνα» και τηρώντας «το μέγεθος της μερίδας», π.χ. καταναλώνοντας στο ιταλικό 2 μικρά κομμάτια πίτσα λαχανικών και 1 σαλάτα λαχανικών, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τόσο την πρόσληψη νατρίου όσο και θερμίδων. Πιο συγκεκριμένα:

-Φροντίστε να ενημερώνεστε για την προετοιμασία του γεύματος: για τα καρυκεύματα, το μαρινάρισμα, τη σως που χρησιμοποιούν στο «τέλος», όλα αυτά μπορούν να έχουν σχέση με την πρόσληψη νατρίου.

-Όταν το πιάτο που παραγγέλνετε είναι «της ώρας» μπορείτε να ζητήσετε να μην σας βάλουν αλάτι.

-Αποφύγετε τις σως που βάζουν στο πιάτο. Ζητήστε την ξεχωριστά για να ελέγξετε την ποσότητα που θα φάτε.

-Προτιμήστε φαγητά ψητά, ατμού, σχάρας και αποφύγετε τα κατσαρόλας.

-Αποφύγετε τις σάλτσες και τις κέτσαπ. Μπορεί να μην έχουν πολλές θερμίδες, όμως περιέχουν πολύ νάτριο.

-Δοκιμάστε πρώτα το φαγητό σας και προσθέστε επιπλέον αλάτι, μόνο αν είναι απαραίτητο. Καταναλώνετε μπαχαρικά αντί για αλάτι. Συνοδεύστε το «πιάτο» σας με μη επεξεργασμένα λαχανικά και προσθέστε λεμόνι.

-Περιορίστε τα τυριά, τις ελιές, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα κρουτόν και ζητάτε το ντρέσινγκ πάντα χωριστά.

Σχετική επιδημιολογική μελέτη, έχει δείξει ότι στην Ελλάδα το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών πάσχουν από υπέρταση, ποσοστά που αντιστοιχούν σε 2,8 εκατομμύρια Έλληνες και παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης, συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και τέλος η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους, μέσω μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Επιπλέον, δίαιτες που είναι πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ίδρυμα που καταπολεμά την πείνα



Το ανθρωπιστικό έργο της Τράπεζα Τροφίμων.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, η προσφορά μιας τράπεζας ξεχωρίζει. Όχι, δεν πρόκειται για τράπεζα που ασχολείται με τα οικονομικά, αλλά για την Τράπεζα Τροφίμων.

Σκοπός του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος είναι η συγκέντρωση τροφίμων, αναψυκτικών και άλλων ειδών, και η προσφορά αυτών σε άπορους και όσους έχουν ανάγκη.

Η προσπάθεια της Τράπεζας Τροφίμων επικεντρώνεται στη «διάσωση» από τη χωματερή προϊόντων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, έχουν σχισμένη ετικέτα ή λόγω προβλημάτων στην εμφάνιση, δεν πρόκειται να αγοραστούν.

Αφού η Τράπεζα συγκεντρώσει αυτά τα είδη διατροφής, στη συνέχεια θα τα διανείμει δωρεάν σε ιδρύματα, ενορίες που διοργανώνουν συσσίτια, ηλικιωμένους και άλλες ομάδες πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία παίζουν οι εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση, ενώ τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται από δωρεές του ιδρυτή της και άλλων υποστηρικτών του έργου της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν απογευματινή φύλαξη παιδιών στη Θεσσαλονίκη



Θα δέχεται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4,5 ετών.

Σε κανονική λειτουργία θα προχωρήσει το κέντρο απογευματινής φύλαξης παιδιών στην οδό Πρασακάκη στη Θεσσαλονίκη, με την εποτπεία αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Το κέντρο θα δέχεται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4,5 ετών και θα λειτουργεί δωρεάν όλες τις εργάσιμες ημέρες από 14:00 έως 21:30.

Το ειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με το spnews.gr θα παρέχει φύλαξη και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το Κέντρο θα διακόπτει τη λειτουργία του μόνο τις ημέρες των αργιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλκοόλ με μέτρο



Το κρασί ή η μπύρα δε μας ξεδιψά!
«Μέτρον άριστον», η πολυδιατυπωμένη αυτή αρχή στο χώρο της διατροφής φαίνεται ό,τι ταιριάζει απόλυτα σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και την υγεία.

Πράγματι μελέτες στο χώρο έχουν δείξει ότι η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και καρδιοαγγειακών παθήσεων έχει το σχήμα U (καμπύλη-U) όπου η μηδενική πρόσληψη αλκοόλ δεν προστατεύει, η μέτρια πρόσληψη (πυθμένας) σχετίζεται με τα χαμηλότερα κρούσματα και η μεγάλη κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον κέντρισε η παρατήρηση ότι οι Γάλλοι αν και καταναλώνουν 2 με 3 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εμφανίζουν κατά 2.5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το κρασί είναι αυτό που τους... σώζει. Έτσι το περίφημο «Γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο για την συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: η ευεργετική δράση κατά των καρδιαγγειακών αφορά μόνο το κρασί ή και άλλα αλκοολούχα; Η απάντηση είναι πως τα οφέλη φάνηκαν και σε άλλα αλκοολούχα όπως την μπύρα για παράδειγμα, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση από ότι στο κρασί.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ευεργετική δράση του κρασιού δεν έχει να κάνει τόσο με την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ, αλλά κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Μάλιστα έρευνες που έγιναν με κρασί χωρίς αλκοόλ έδειξαν πως εξακολουθεί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά.

Επίσης έρευνες που έγιναν και σύγκριναν την ευεργετική δράση αντιοξειδωτικών διαφόρων χυμών με το χυμό σταφυλιού έδειξαν πως τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σταφύλι ασκούν πολύ εντονότερη καρδιοπροστατευτική δράση.

Μάλιστα οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις επικεντρώνονται στο κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών). Παράλληλα η κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετισθεί με τη μείωση διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στο σχηματισμό θρόμβων και φράσσουν τα αγγεία. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκύψει για έναν παράγοντα που λέγεται αγγειοδιασταλτικότητα του αγγείου και αφορά την ιδιότητα του αγγείου να εμφανίζει μία μορφή ελαστικότητας.

Όσο πιο ελαστικό είναι το αγγείο τόσο λιγότερο επικίνδυνη είναι η θρόμβωση γιατί το αγγείο μπορεί να επιτρέπει τη δίοδο του αίματος. Αντίθετα όσο πιο άκαμπτο είναι το αγγείο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος απόφραξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η άλλη πλευρά του αλκοόλ

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως το αλκοόλ έχει θερμίδες και μάλιστα αντίστοιχες περίπου με του λίπους. Συχνά λοιπόν αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο παίρνουμε βάρος και ιδιαίτερα κατά τις γιορτές και τους θερινούς μήνες.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως το αλκοόλ παχαίνει όχι μόνο γιατί το υπερκαταναλώνουμε αλλά και γιατί συνοδεύεται από υπερκατανάλωση φαγητού. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ποτού πριν από το φαγητό, αυξάνει την πιθανότητα να φάμε παραπάνω.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο στην ιδέα και μόνο ότι θα πιούμε, ενώ παράλληλα το αλκοόλ συνδέεται και με αυξημένο τσιμπολόγημα κυρίως αλμυρών και λιπαρών σνακ. Τέλος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται και με ασθένειες όπως η υπέρταση.

Το αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Στην περίπτωση, ωστόσο, που συνηθίζεται να το καταναλώνεται συχνά, είναι σημαντικό να θυμάστε πως σύμφωνα με τις συστάσεις 1 ποτήρι αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα είναι αρκετό και δεν ενδείκνυται να το ξεπερνούμε. Το σημαντικό σε αυτή τη σύσταση είναι πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά.

Επιπλέον, το ένα ποτήρι αλκοόλ αναφέρεται σε ένα ποτήρι κρασί 150ml ή 1 κουτάκι μπύρα 330ml ή μία μεζούρα ποτού των 45ml.

Συνοψίζοντας λοιπόν…

-Μπορείτε να πίνετε 1 ποτήρι κρασί κάθε μέρα και η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά.
-Ενα ποτήρι μπύρα (250 ml) έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα ποτήρι (120 ml) κρασί.
-Προσοχή γιατί το κρασί αυξάνει τη διάθεση και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.
-1 ποτήρι κρασί μας δίνει περίπου 80 θερμίδες.
-Προσοχή στα συνοδευτικά του οινοπνεύματος όπως ξηροί καρποί, αλμυρά τυριά κοκ. Εξαιτίας του αλατιού αυξάνουν τη δίψα και παρασύρεται ο οργανισμός μας προσπαθώντας να ξεδιψάσει πίνοντας περισσότερο.
-Το αλκοόλ δεν ξεδιψά. Αντιθέτως αυξάνει τη διούρηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.
-Το αλκοόλ ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και γι' αυτό το επιθυμούμε περισσότερο το χειμώνα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια σας για την υγεία σας



Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό.

Τα μάτια μπορούν να μας αποκαλύψουν τα πάντα για την υγεία μας!

Ναι καλά διαβάσατε. Τα μάτια μπορούν να μας δείξουν αν μία ασθένεια κρύβεται στον οργανισμό μας.

* Αιμάτωμα στα μάτια. Εάν το μάτι σας είναι κόκκινο στο λευκό τμήμα του μην ανησυχήσετε! Μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο χτύπημα ή σε σπάνιες περιπτώσεις να είναι σημάδι υψηλής πίεσης.

* Διογκωμένα μάτια. Αν τα μάτια σας προεξέχουν ελαφρώς μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχετε από θυρεοειδή και θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις. Ωστόσο μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα και να είναι οικογενειακό σας χαρακτηριστικό.

* Εάν τα μάτια σας έχουν διαφορετικό χρώμα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία αλλά και στο γλαύκωμα.

* Βλεφαρόπτωση. Μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις υποδηλώνει όγκο στον εγκέφαλο.

* Μία πυκνότητα ή παραμόρφωση του βλεφάρου μπορεί να είναι σημάδι νευροινωμάτωσης, μίας σπάνιας κληρονομικής ασθένειας.

* Κίτρινα μάτια. Οι ασθένειες του συκωτιού, συμπεριλαμβανομένων της ηπατίτιδας και της κίρρωσης, συνδέονται με αυτά.

* Όταν σε ένα παιδί ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού είναι μεγαλύτερος από τον άλλον, αυτό μπορεί να σημαίνει υπάρχει γλαύκωμα.

* Το οπτικό νεύρο που μεταφέρει πληροφορίες από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο, είναι ορατό στο πίσω μέρος του ματιού. Το χρώμα του είναι ροζ. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι σκλήρυνσης κατά πλάκας, ανευρύσματος, ακόμη και όγκου στον εγκέφαλο.

* Ατέλειες στον αμφιβληστροειδή. Ο διαβήτης και η υψηλή πίεση είναι κάποιες από τις παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με τις ατέλειες αυτές.

Αν κάποιοι από σας έχετε δει κάτι περίεργο στο μάτι σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε κατευθείαν τον οφθαλμίατρό σας. Με τα μάτια δεν παίζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων



Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για το κόστος αγοράς των φαρμάκων.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με το αν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων, ήταν ξεκάθαρος και τόνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή θα παραμείνει στο 9%.

Παράλληλα ο υπουργός εξήγγειλε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μειώνεται κατά 3%, από 18% σε 15%. Όπως διευκρίνισε το ήμισυ από τη μείωση αυτή, θα «κοπεί» από τη λιανική τιμή των φαρμάκων και το άλλο 1,5% θα «προέλθει» από την αύξηση στο rebate (είδος έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία) σε όσους φαρμακοποιούς κάνουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε για νέο διορθωτικό δελτίο τιμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με στόχο, όπως είπε, τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να την καρπωθούν οι πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι κάποιος άλλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι μειώνεται σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ο στόχος παραμένει και για το 2012 να ελεγχθεί και να φτάσει τα επίπεδα του 2004.

Ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη δυνατότητα του συνόλου των γιατρών να συνταγογραφούν ανεξάρτητα από το εάν έχουν σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούν όλοι να συνταγογραφούν, ακόμα και στο ιατρείο τους, με την προϋπόθεση να ενταχθούν στο ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης και να ελέγχονται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις για το νέο τρόπο συνταγογράφησης έδωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μίλησε για κοινό συνταγολόγιο που θα έχουν όλα τα ταμεία υγείας της χώρας, ανεξάρτητα από το αν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

Όπως εξήγησε, όλοι οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα κοινό συνταγολόγιο το οποίο έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του συνταγολογίου του ΙΚΑ. Το κοινό συνταγολόγιο για όλους, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των γιατρών, κατέληξε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Α. Λοβέρδος εξήγησε ότι αρμόδιος για να τις πιστοποιεί είναι ο ΕΟΦ. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις επειδή ενδεχομένως οι εταιρείες δεν παραδίδουν τα φάρμακά τους, θα δίδονται -όπως είπε- οδηγίες στους φαρμακοποιούς να τα υποκαθιστούν με φάρμακα άλλης εταιρείας αλλά με την ίδια δραστική ουσία.

Πριν από αυτό θα ενημερώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι ώστε οι γιατροί να σταματούν να τα συνταγογραφούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν τοποθετήσει γέφυρες ή θήκες;



Συμβουλές για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση.

Η υγιής οδοντοστοιχία είναι το ιδανικό για να μπορούμε να απολαύσουμε κάθε τροφή. Ωστόσο, πολλοί λόγω προβλημάτων έχουν αναγκαστεί να επισκεφτούν τον οδοντίατρο και να τοποθετήσουν γέφυρες ή θήκες.

Όπως, επισημαίνουν οι ειδικοί η τοποθέτηση των ξένων αυτών σωμάτων συνεπάγεται και μιας φροντίδας από μέρους του ασθενούς προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση και ο κίνδυνος να φύγουν από τη θέση τους.

Οι συμβουλές της αμερικανικής ένωσης οδοντιάτρων που ακολουθούν καλό θα ήταν να τηρούνται όσο το δυνατόν πιο πιστά από όσους έχουν τοποθετήσει γέφυρες ή θήκες:

- Ξεκινήστε το γεύμα με μαλακές τροφές.
- Κόψτε το φαγητό σε μικρά κομματάκια.
- Τρώτε αργά και προσεκτικά. Καλό θα ήταν να μην μασάτε από τη μία μόνο μεριά του στόματος, αλλά και από τις δύο.
- Σιγά-σιγά προσθέστε και άλλες τροφές. Δηλαδή ενώ ακολουθείτε τα παραπάνω, μπορείτε να τρώτε μια μπουκιά από το κυρίως φαγητό και στην συνέχεια άλλη μία μπουκιά από τη σαλάτα.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις τροφές που είναι ζεστές. Για παράδειγμα, οι σούπες αλλά και τα φαγητά που μόλις έχουν βγει από το φούρνο ή από την κατσαρόλα, καλό θα ήταν να περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα φάμε.
- Προσέξτε πώς μασάτε ένα φαγητό που είναι σκληρό, όπως οι μπριζόλες.
- Δώστε προσοχή σε όσα φαγητά έχουν αιχμηρές άκρες, όπως το ψωμί. Μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό χωρίς να το καταλάβετε.


Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε τη μελαγχολία του χειμώνα



Συμβουλές για να απαλλαγείτε από την εποχιακή θλίψη.

Η μελαγχολία που πολλοί άνθρωποι νιώθουν τις ημέρες του χειμώνα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα.

Η εποχιακή θλίψη οφείλεται στην έλλειψη του φωτός σε συνδυασμό με το μουντό καιρό που επικρατεί το χειμώνα. Αντιμετωπίστε την με τις παρακάτω συμβουλές:

-Αν και ίσως ακούγεται περίεργο ο υπερβολικός ύπνος δεν ενδείκνυται. Καλό θα είναι να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και η διάρκεια του ύπνου να μην ξεπερνά τις 8 ώρες. Σε περίπτωση που κοιμάστε παραπάνω, η μελαγχολική διάθεση μπορεί να γίνει πιο έντονη.

-Καλό θα ήταν να προσπαθείτε να διατηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στις ώρες που τρώτε. Η πλέον κατάλληλη ώρα για το βραδινό σας είναι στις 8, όχι πιο μετά, έτσι ώστε να μην κοιμηθείτε κατευθείαν.
-Η γυμναστική τις πρωινές ώρες στο φως, είναι ένα καλό αγχολυτικό.

-Όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι ανάψτε τα φώτα. Το σκοτάδι σε συνδυασμό με το μουντό καιρό, μπορεί να σας κάνει συναισθηματικά ευάλωτους και η κατάθλιψη να είναι προ των πυλών.

Εάν ακολουθώντας και τις παραπάνω συμβουλές, δείτε πως η θλίψη επιμένει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


Διαβάστε περισσότερα...