Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα για τη βία στα σχολεία


Οδηγίες προς τα σχολεία απέστειλε ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Μ. Κοντογιάννης, για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών. Σύμφωνα με τις οδηγίες το Υπουργείο Παιδείας μιλάει για:
1. Διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το κλίμα επικοινωνίας και διαλόγου θα πρέπει να υποστηρίζεται έμπρακτα τόσο από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας όσο και από τους εκπαιδευτικούς μέσα στις τάξεις.
2. Αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων για την ενίσχυση της ανάδειξης των απόψεων των μαθητών. 


3. Παρακολούθηση και προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους. Κάθε εκπαιδευτικός ή μαθητής θα πρέπει να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του ή τα παράπονά του και, εφόσον χρειάζεται, να λαμβάνει εγγυήσεις για την αποτροπή της επανάληψης βλαπτικών συμπεριφορών.
4. Επαρκής ενημέρωση των μαθητών και επικοινωνία στις τάξεις, σχετικά με την άσκηση, τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Ειδικότερα, θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις και ενημερώσεις σχετικά με την άσκηση βίας, πώς εκδηλώνεται αλλά και για τους τρόπους που μπορεί να αποτραπεί με τη συνδρομή όλων.
5. Καθιέρωση διαδικασιών ακρόασης με τη συνδρομή του προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας και ανάθεση ρόλων συμβούλων σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εξηγούν τις συμπεριφορές τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να επικοινωνούν ύστερα από την εκδήλωση βίαιων ενεργειών και να γίνεται προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των εμπλεκόμενων.
6. Επιβολή κυρώσεων ύστερα από προσεκτική ακρόαση των μερών και με τη συνδρομή του σχολικού συμβούλου αλλά και του προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. 


7. Ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων, ενδεχόμενα μέσα από τη δημιουργία ομάδων φιλίας ή διαμεσολάβησης, ανάλογα με τις δυνατότητες υποστήριξης των ομάδων αυτών από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.
8. Ανάπτυξη προαιρετικών ομαδικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους (π.χ. ομάδες εφημερίδας, περιοδικού, αθλητισμού, ιστολoγίου κ.τ.λ.).
9. Τακτική επικοινωνία με τους γονείς και ευαισθητοποίησή τους, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και στους προβληματισμούς τους, επικοινωνώντας διαλεκτικά μαζί τους.
10. Συνεργασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο σχολικού συμβουλίου όσο και μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης, συζητήσεων, εκθέσεων που θα προάγουν τις ειρηνικές σχέσεις αλλά και την εγρήγορση όλων, με απώτερο στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης μορφών βίας, επιθετικότητας και εκφοβισμού μεταξύ μαθητών.





Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή α λα... Star Τrek δείχνει άμεσα βλάβες του οργανισμού

Ο σαρωτής μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αποκαλύψει την εικόνα
της υγείας όσων καπνίζουν και διατρέφονται ανθυγιεινά

ΛΟΝΔΙΝΟ Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή που θυμίζει το «Τricorder», τη μικρή συσκευή που χρησιμοποιούσε ο γιατρός Μακ Κόι του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» στο «Star Τrek» για να ελέγχει άμεσα την κατάσταση ενός ασθενούς. Επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ιατρικής Charite στο Βερολίνο κατασκεύασαν την εικονιζόμενη συσκευή που μοιάζει με ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία στην ουσία είναι ένας προηγμένος σαρωτής. Η συσκευή στέλνει μια δέσμη έντονου φωτός πάνω στο σώμα του εξεταζομένου και στη συνέχεια συλλέγει το φως της αντανάκλασης, το οποίο και αναλύει. Αυτή η ανάλυση αποκαλύπτει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών συστατικών που διαθέτει στο δέρμα του ο εξεταζόμενος. 

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο σαρωτής κάνει όλες τις αναλύσεις μέσα σε διάστημα 30 δευτερολέπτων και επιτρέπει στον γιατρό να διαπιστώνει τις ζημιές που έχει υποστεί ο οργανισμός από το κάπνισμα και την κακή διατροφή. Οι κατασκευαστές πιστεύουν ότι τα άτομα που θα εξετάζονται και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα παρουσιάζεται μπροστά τους η (κακή) κατάσταση της υγείας τους θα σοκάρονται επαρκώς για να αποφασίζουν να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

«Αναπτύξαμε μια απλή, μη παρεμβατική μέθοδο άμεσης ανάλυσης της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και έτσι μπορεί κάποιος να δει σε ποια κατάσταση βρίσκεται και να αποφασίσει να αλλάξει τρόπο ζωής. Αν λοιπόν κάποιος δει ότι πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, δεν έχει παρά να αποφασίσει το ίδιο βράδυ μετά την εξέταση να φάει πιο υγιεινά και να επαναλάβει την αμέσως επόμενη ημέρα την εξέταση. Θα δει έστω και οριακά καλύτερη την εικόνα της κατάστασής του. Αν συνεχίσει έτσι, σύντομα η εικόνα της υγείας του θα είναι εντελώς διαφορετική» δήλωσε μιλώντας στην «Daily Μail» o καθηγητής Γιούργκεν Λάντερμαν, επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε τον σαρωτή. Οι δημιουργοί του σαρωτή ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να τον ρίξουν στην αγορά το καλοκαίρι σε μια τιμή γύρω στα 300 ευρώ.
 



Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια... ταχείας παραγωγής

Προσφέρουν καλύτερη προστασία από τα συμβατικά, δείχνει νέα μελέτη

Η νέα γενιά εμβολίων είναι όχι μόνο ταχύτερη από τη συμβατική αλλά
και ανώτερη σε αποτελεσματικότητα, αποδεικνύει έρευνα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα εποχή επικράτησης αντιγριπικών εμβολίων που παράγονται με διαφορετική μέθοδο σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά» φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό αποδεικνύει μεγάλη κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet». Η νέα γενιά εμβολίων, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη, είναι ταχύτερη από τη συμβατική, αφού η καλλιέργεια γίνεται σε ζωικά κύτταρα και όχι σε αβγά κότας. Τώρα η νέα κλινική δοκιμή μαρτυρεί ότι η τεχνική είναι, εκτός από γρήγορη, ανώτερη σε αποτελεσματικότητα από τη συμβατική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλεονεκτήματα των εμβολίων που καλλιεργούνται σε κύτταρα είναι πολλά: προσφέρουν απεριόριστη παραγωγή σε συντομότερο χρόνο, ενώ μπορούν να χορηγηθούν και σε άτομα με αλλεργία στο αβγό, κάτι που δεν είναι δυνατόν με τα παραδοσιακά εμβόλια. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα εμβόλια που παράγονται με τη νέα τεχνική μπορούν να αποτελέσουν καλύτερη «ασπίδα» σε περιπτώσεις πανδημίας γρίπης, στις οποίες εμφανίζονται μεταλλάξεις στελεχών του ιού της γρίπης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η γρήγορη παραγωγή των κατάλληλων εμβολίων είναι σημαντική. Η διαδικασία παραγωγής των «παραδοσιακών» εμβολίων για τη γρίπη αφορά έγχυση των στελεχών του ιού της γρίπης μέσα σε αβγά, όπου και γίνεται ο πολλαπλασιασμός τους. Υστερα από μερικές ημέρες επώασης, ένα μηχάνημα ανοίγει το αβγό και αφαιρεί τον ιό, ο οποίος στη συνέχεια «καθαρίζεται» και αδρανοποιείται. Κατά μέσο όρο απαιτούνται ένα-δύο αβγά προκειμένου να παραχθεί μία και μόνο δόση του εμβολίου.

Παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα των... γρήγορων εμβολίων, η αποτελεσματικότητά τους χρειαζόταν περαιτέρω επιβεβαίωση, σημειώνουν οι ερευνητές από το Κέντρο Βιοϊατρικής Ερευνας στην Αυστρία που διεξήγαγαν τη νέα δοκιμή. Οι επιστήμονες μοίρασαν περισσότερους από 7.000 εθελοντές ηλικίας 18-49 ετών που ζούσαν στις ΗΠΑ σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έλαβαν εμβόλιο που είχε καλλιεργηθεί σε κύτταρα κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης του 2008-2009. Η δεύτερη ομάδα εθελοντών έλαβε εικονικό εμβόλιο.

Οπως προέκυψε, το εμβόλιο που είχε καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμφάνιζε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 80% σε ό,τι αφορούσε την ανοσοποίηση ενάντια στα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο γρίπης. Συγκριτικά τα εμβόλια που καλλιεργούνται σε αβγά εμφανίζουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 73%. Παράλληλα τα νέα εμβόλια δεν φάνηκε να συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες.

«Εχουμε στα χέρια μας την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου για τη γρίπη το οποίο προέρχεται από καλλιέργεια σε κυτταρικές σειρές ανθρώπων ή ζώων» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των νέων εμβολίων στις ΗΠΑ, όπου δεν κυκλοφορούν ακόμη. Στην Ευρώπη αντιγριπικά εμβόλια που καλλιεργούνται σε κύτταρα εμφανίστηκαν σε περιορισμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας της νέας γρίπης την περίοδο 2009-2010.
 



Διαβάστε περισσότερα...

Το άσθμα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα


Γονίδιο του άσθματος αποτελεί την αιτία αναπνευστικών προβλημάτων σε παιδιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψε η Γερμανίδα επιστήμονας Μιχαέλα Σέμπελ. Η 33χρονη Μιχαέλα Σέμπελ πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα της Μ. Σέμπελ επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA. «Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17, και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί» εξήγησε η επιστήμων. Η κα Σέμεπελ θα παρουσιάσει τα πορίσματα των ερευνών της στην ετήσια σύσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο - Το 10% του ρυζιού της Κίνας με κάδμιο





Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο απαντάται σε νερά με τα οποία αρδεύονται ορυζώνες και τα οποία έχουν κυλήσει από ορυχεία.


Το ρύζι μπορεί να είναι ο πρώτος συνειρμός, που πυροδοτεί η λέξη «Κίνα», αλλά ήταν μέχρι σήμερα δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι οι σοδειές ρυζιού στην ασιατική χώρα μολύνονται εδώ και χρόνια σε ποσοστό έως και 10% από τη γνωστή τοξική και καρκινογενή ουσία, κάδμιο, και ότι οι αρχές δεν κάνουν πρακτικά τίποτα για την επαγρύπνηση των εκατομμυρίων Κινέζων για τους οποίους αυτό το δημητριακό αποτελεί τη βασική τροφή.

Αυτά υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα στην κινεζική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Νέος Αιώνας», που επικαλείται επιστημονικές μελέτες, οι οποίες εκπονούνται από το 2007. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο, σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τη διεθνή κοινότητα σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι απείρως σοβαρότερο από προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς η ετήσια παραγωγή ρυζιού ανέρχεται εκεί σε 200 εκατομμύρια τόνους.

«Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Μία πλήρης αλυσίδα μόλυνσης διατροφικών ειδών απαντάται εδώ και χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο απαντάται σε νερά με τα οποία αρδεύονται ορυζώνες και τα οποία έχουν κυλήσει από ορυχεία, κυρίως μολύβδου, κασσίτερου και χαλκού. «Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στις αναλύσεις, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse ότι οι ποσότητες του κάδμιου, που περιέχονταν στο ρύζι, ήταν μερικές φορές πολύ μεγαλύτερες.

«Στις περιοχές με όξινα εδάφη που είναι γνωστό ότι είναι βαρύτατα μολυσμένες, διαπιστώσαμε ότι το 60% των ποσοτήτων ρυζιού περιείχαν κάδμιο σε ποσοστό πολύ πάνω του φυσιολογικού», υπογράμμισε ο Παν Τζενσίνγκ και τόνισε ότι «αυτό συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία».

Το κάδμιο συσσωρεύεται στο σώμα καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, με επιπτώσεις στα νεφρά, τα κόκαλα και το συκώτι.



Διαβάστε περισσότερα...

Χημική ουσία κατά του στρες καταπολεμά τη φαλάκρα


Αμερικανοί ερευνητές που μελετούσαν τις συνέπειες του στρες στο έντερο έκαναν μια εντελώς τυχαία ανακάλυψη, που μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για τους ανθρώπους, στους οποίους, πάντως, δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια χημική ουσία που κάνει τα μαλλιά του κεφαλιού και γενικώς τις τρίχες να ξαναφυτρώνουν -τουλάχιστον στα ποντίκια που ήταν πειραματόζωα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», ανακάλυψαν ότι, εισάγοντας μια ουσία (αστρεσίνη-Β) που μπλοκάρει μια ορμόνη του στρες (την CRF ή παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης), τα μεταλλαγμένα φαλακρά και άτριχα πειραματόζωα άρχισαν να ξαναβγάζουν τρίχες και μάλιστα με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό.

«Σχεδόν το 100% των ποντικιών ανταποκρίθηκε. Οι τρίχες τους επανήλθαν πλήρως. Είναι ένα κυριολεκτικά δραματικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο ερευνητής Μίλιον Μουλουγκέτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εν λόγω ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για την καταπολέμηση της φαλάκρας, ειδικά σε όσους αυτή προκαλείται από χρόνιο άγχος και γήρανση.

Το ξαναφύτρωμα των τριχών των ποντικιών είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών και επιβεβαιώθηκε από νέα πειράματα, τα οποία επίσης έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία (αστρεσίνη-Β), την οποία έχει παράγει το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk της Καλιφόρνιας, όχι μόνο ξαναβγάζει τις χαμένες τρίχες, αλλά επίσης εμποδίζει την απώλειά τους στο αρχικό στάδιο του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, η ουσία έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια γενετικά μεταλλαγμένα, ώστε να παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες της ορμόνης του στρες, με συνέπεια να γερνάνε γρήγορα και να χάνουν τις τρίχες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι βέβαιο αν η ουσία θα μπορεί να αποκαταστήσει τις τρίχες και στους ανθρώπους, πάντως δεν φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις. Οι ερευνητές είπαν ότι και οι άνθρωποι έχουν στο δέρμα τους υποδοχείς της ορμόνης CRF, συνεπώς η αστρεσίνη θα μπορούσε να έχει ανάλογα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Η αστρεσίνη-Β, που δεν είναι δυνατό να χορηγείται από το στόμα, ίσως μπορεί να εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό με μορφή ρινικού σπρέι ή με ένεση. Η καθηγήτρια Ιβέτ Τας της Ιατρικής Σχολής του UCLA δήλωσε ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια, για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους, οι οποίες θα δείξουν πόσο μπορούν να ελπίζουν οι… φαλακροί!



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή στο… αυτοκίνητο


Πόσο συχνά βρεθήκατε στον δρόμο είτε για ένα μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης είτε μέσα στην πόλη; Όσοι, δε, ζουν σε μεγαλουπόλεις περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο αυτοκίνητο, λόγω της κίνησης στους δρόμους. Αυτός ο τρόπος ζωής μάς αναγκάζει να οικειοποιηθούμε το αυτοκίνητο, μετατρέποντάς το στο κυριότερο μέρος της ζωής μας, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας.
Τι ρόλο παίζει το φαγητό στο αυτοκίνητο;
Μία από τις πρωταρχικές μας ανάγκες που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε, όταν βρισκόμαστε επί ώρες στο αυτοκίνητό μας, είναι το φαγητό. Πολλοί είναι αυτοί που τρώνε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αγνοώντας τη διατροφική παγίδα που τους επιφυλάσσεται.
Πέψη και οδήγηση… αταίριαστο δίδυμο
Όταν οδηγούμε, το σώμα μας βρίσκεται σε ένταση, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Συνεπώς, ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το στομάχι και το υπόλοιπο γαστρεντερικό σύστημα, αφού η καρδιά στέλνει αίμα πρωταρχικά στον εγκέφαλο (για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση) και στους μυς μας (για την κίνηση τιμονιού, πεντάλ, ταχυτήτων).
Φαγητό στο τιμόνι και τυμπανισμός
Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, έχουμε την τάση να μη μασάμε σωστά την τροφή, αλλά να την καταπίνουμε, πιστεύοντας πως το σώμα μας μπορεί να αλέσει και να χρησιμοποιήσει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή οτιδήποτε του ρίξουμε. Η ελλιπής μάσηση επηρεάζει την πέψη και τον μεταβολισμό της τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τον ρόλο της πέψης αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια και να δημιουργείται το αίσθημα του τυμπανισμού.
Οδήγηση και υπερφαγία
Όταν καταναλώνουμε φαγητό στο τιμόνι, δεν καταλαβαίνουμε πόση ακριβώς ποσότητα φαγητού τρώμε, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε και μεγάλο μερίδιο της απόλαυσης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τη λανθασμένη αίσθηση πως δεν χορτάσαμε και να αναζητούμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, για να ικανοποιηθούμε.
Συνοπτικά, το αυτοκίνητο, ως μέρος της ζωής μας, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γρήγορα και υγιεινά σνακ, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα ολικής άλεσης, 100% φυσικούς χυμούς και light αναψυκτικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να το πιστέψεις για να πιάσει η ασπιρίνη

Οι αρνητικές σκέψεις εξουδετερώνουν τη δράση των αναλγητικών



Αν δεν το πιστέψεις και είσαι προκατειλημμένος κι απαισιόδοξος εκ των προτέρων τα αναλγητικά φάρμακα δε θα βοηθήσουν να φύγει ο πόνος. Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα πάνω στην επίδραση των αρνητικών σκέψεων στην ιατρική θεραπεία του ασθενούς.

Χρησιμοποιώντας απεικονίσεις του εγκέφαλου εθελοντών για να μελετήσουν την επίδραση της σκέψης στη δράση ενός αναλγητικού, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι το αναλγητικό θα τους βοηθήσει, τότε η αποτελεσματικότητά του μειώνεται ή και εξουδετερώνεται τελείως.
Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε 22 υγιείς εθελοντές που έπαιρναν ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές φάρμακο άμεσης δράσης (το remifentanil), που καταπολεμά τον πόνο. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κάψιμο στο πόδι και αξιολογούσαν το αίσθημα πόνου με βάση μια κλίμακα από το 1 έως το 100, ενώ κατά περιόδους λάμβαναν το φάρμακο με ενδοφλέβια ένεση.
Σε αρχικό στάδιο, προτού πάρουν φάρμακο, οι ασθενείς ανέφεραν μέσο επίπεδο πόνου 66. Όταν στο σώμα τους εισήλθε το αναλγητικό, χωρίς να το ξέρουν, το επίπεδο του πόνου τους έπεσε στο 55 αλλά όταν έμαθαν ότι έπαιρναν αναλγητικό, ο πόνος υποχώρησε στο 39.
Όταν όμως, οι ερευνητές σκοπίμως είπαν ψέματα ότι το φάρμακο έπαψε να χορηγείται και προειδοποίησαν τους ασθενείς ότι θα νιώσουν πόνο, οι τελευταίοι, μολονότι το αναλγητικό συνέχιζε να κυλάει κανονικά στις φλέβες τους, ανέφεραν αύξηση πόνου στο 64, δηλαδή το ίδιο σχεδόν επίπεδο πόνου που είχαν αναφέρει στην αρχή του πειράματος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και ένα ισχυρό αναλγητικό μπορεί να αποδειχτεί αναποτελεσματικό, αν ο ασθενής είναι έντονα απαισιόδοξος, καχύποπτος και δεν πιστεύει ότι το φάρμακο μπορεί να "πιάσει". Αντίθετα, αν ο ασθενής κάνει θετικές σκέψεις και προσδοκά ότι το αναλγητικό θα του μειώσει τον πόνο, τότε το φάρμακο έχει διπλάσια φυσική ή βιοχημική αποτελεσματικότητα.
"Η επίδραση των προσδοκιών είναι αρκετά ισχυρή για να αυξάνει σημαντικά τα οφέλη από ένα φάρμακο, αλλά επίσης είναι δυστυχώς αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίζει την αναλγητική δράση", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Ιρέν Τρέϊσι. "Είναι εντυπωσιακό. Είναι ένα από καλύτερα αναλγητικά (σ.σ. το remifentanil), παρόλα αυτά ο εγκέφαλος μπορεί είτε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, είτε να την εξουδετερώσει εντελώς", πρόσθεσε.
Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου φαινομένου: στην πρώτη περίπτωση (placebo) ο ασθενής ωφελείται ακόμη και αν το φάρμακο είναι εικονικό, επειδή πιστεύει σε αυτό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (nocebo) ο ασθενής, επειδή αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το "αδρανοποιεί", ακόμα κι όταν αυτό είναι πραγματικό φάρμακο.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιρέν Τρέϊσι, σε συνεργασία με νευρολόγους των πανεπιστημίων του Αμβούργου και του Μονάχου, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

Διαβάστε περισσότερα...

Οι νάνοι του Ecuador αντιστέκονται στον καρκίνο


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από το Ecuador έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο στην έρευνα για την καταπολέμηση των ασθενειών του καρκίνου και του διαβήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διήρκησε 22 ολόκληρα χρόνια, άνθρωποι που πάσχουν από νανισμό, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα καρκίνου και διαβήτη. Ουσιαστικά, ορισμένα χαρακτηριστικά αυτής της γενετικής ανωμαλίας λειτουργούν ως ένα είδος προστασίας αυτών των ανθρώπων. Η έρευνα εφαρμόστηκε σε κατοίκους του Ecuador οι οποίοι έπασχαν από τη συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία.
«Τα ευρήματα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ούτε καρκίνο, ούτε διαβήτη» αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jaime Guevara-Aguirre of Quito. Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «σε μια περίοδο 22 ετών που διήρκησε η έρευνα μόνο ένας ασθενής εμφάνισε καρκίνο. Ακόμα όμως και αυτός, όταν έλαβε τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θεραπεύτηκε».

Διαβάστε περισσότερα...

Η GlaxoSmithKline στο πλευρό παιδιών με νεοπλασίες


Δύο χρόνια μετά την επίσημη ανακοίνωση του πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα, προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας για παιδιά με καρκίνο που υλοποιεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» με την αποκλειστική υποστήριξη της GlaxoSmithKline, η βελτίωση που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών είναι εντυπωσιακή.

• Σημαντική μείωση των επισκέψεων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την καλύτερη ψυχική κατάσταση των παιδιών, λιγότερη ταλαιπωρία στους δρόμους και τους χώρους αναμονής των νοσοκομείων.
• Μικρότερος κίνδυνος έκθεσης σε μικρόβια στο δρόμο ή τους χώρους αναμονής.
• Οικονομικό όφελος για τις οικογένειες λόγω λιγότερων μετακινήσεων.
• Λιγότερες απουσίες των γονιών από την εργασία τους και των παιδιών από τα σχολεία τους.
• Καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών που πραγματικά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έξι ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες / νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» πραγματοποιούν καθημερινά επισκέψεις στα σπίτια παιδιών με νεοπλασίες σε όλη την Αττική διενεργώντας απλές ιατρικές πράξεις όπως αιμοληψίες, περιποίηση καθετήρα Hickman και χορήγηση ενέσιμων θεραπειών στο σπίτι.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φλόγα κα Μαρία Τρυφωνίδη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών με νεοπλασίες. Εμείς από πλευράς μας βρισκόμαστε δίπλα τους και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην υγεία. Το πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, που υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη της GlaxoSmithKline, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας αυτής».

Η διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της GlaxoSmithKline Ελλάδας κα Λένα Λυμπεροπούλου δήλωσε: «Στην GSK είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την υλοποίηση και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, καθώς με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προσφέρουμε σε παιδιά και γονείς ένα πολύτιμο εργαλείο, έναν σύμμαχο, ικανό να τους υποστηρίζει στην δύσκολη καθημερινότητα που είναι η ποιότητα ζωής.»


Έρευνα στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» για την ανάγκη Κατ’ Οίκον Νοσηλείας

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο τα οποία είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία. Η ανάγκη λειτουργίας ενός προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είχε εντοπισθεί από μελέτη της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» το 2004, η οποία έδειξε ότι το 23% των επισκέψεων στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι.


Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη GlaxoSmithKline
Στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, η GlaxoSmithKline Ελλάδας με ιδιαίτερη ευαισθησία στηρίζει και ενισχύει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παιδιών και εφήβων, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ εδώ και 12 χρόνια υποστηρίζει το Σύλλογο «Φλόγα».

Από το 1999, η GlaxoSmithKline Ελλάδας υποστηρίζει το 10ήμερο θεραπευτικό ταξίδι για τα παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα στο Barretstown Camp στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες, εγκεκριμένες από ψυχολόγους βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους καθώς και να επανακτήσουν τη χαμένη παιδικότητά τους. Το 2011, η GSK υποστηρίζει το ταξίδι 37 παιδιών στο Barretstown Camp, ενώ μέχρι σήμερα περισσότερα από 190 παιδιά του Ιδρύματος Φλόγα έχουν συμμετάσχει στο «θεραπευτικό» αυτό ταξίδι.

Η GlaxoSmithKline αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μεγαλύτερο χορηγό του Προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας Barretstown στην Ιρλανδία όπου φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν τον ψυχολογικό τους κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική και ο χορός καθυστερούν το Αλτσχάιμερ


Ο χορός, η μουσική, γενικότερα οι τέχνες, αλλά και η δημιουργία υποδομών, κτιρίων και σπιτιών με ειδικές λειτουργίες και έντονα χρώματα είναι η νέα τάση στην αντιμετώπιση των ατόμων, που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Ιατρικού - Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2050, 100 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν, αλλά απλώς περιορίζουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ο Αμερικανός κοινωνιολόγος, Τζόν Ζάισελ, πρότεινε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η ενασχόληση με τις τέχνες, οι επισκέψεις σε μουσεία κ.λπ.. Παρεμβάσεις, οι οποίες περιορίζουν τα προβλήματα ταραχής και κατάθλιψης, που εμφανίζουν αυτοί οι ασθενείς.

Η καθηγήτρια νευρολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορεί να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της άνοιας και ίσως να προφυλάξουν από την εκδήλωσή τους στο μέλλον.

Ο καθηγητής της Σχολής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Γουόλονγκονγκ (Wollongong) της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Φλέμινγκ, τόνισε ότι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό ότι σε 25 χρόνια από σήμερα θα ζουν σε αυτά άτομα με άνοια και επομένως θα πρέπει να διαθέτουν τα μέσα που θα διευκολύνουν τη ζωή τους και θα αυξάνουν την κοινωνικότητά τους.

Στη διάρκεια τής συνέντευξης Τύπου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Παγκόσμιο Δίκτυο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που δημιουργήθηκε στην Ισπανία, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων για τη συνεργασία προς την αντιμετώπιση της νόσου, στο οποίο μετέχουν επαγγελματίες Υγείας και περιθάλποντες από 40 χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων


Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων
“Σπάνιοι αλλά Ίσοι”
28 Φεβρουαρίου 2011


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) ανακοινώνει την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων την 28η Φεβρουαρίου 2011, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριου Καρόλου Παπούλια.
Βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων είναι να δοθεί έμφαση για ενημέρωση στο ευρύ κοινό σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στην ζωή των ασθενών, αλλά και η προβολή της σοβαρότητάς τους σαν προτεραιότητα στα θέματα υγείας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων για το 2011 είναι: «Σπάνιοι αλλά Ίσοι»  και δίνεται η ευκαιρία να υποδηλωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των ατόμων με Σπάνιες Παθήσεις ως προς την πρόσβαση στην φροντίδα υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Οργανώνεται σε κάθε χώρα από τις Εθνικές Ενώσεις Σπανίων Παθήσεων, που είναι μέλη του EURORDIS (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων), με στόχο η Ημέρα αυτή να βοηθήσει στην πληροφόρηση για την απειλή ή την εξασθένηση της ζωής από τις Σπάνιες Παθήσεις καθώς και τις ανάγκες των ασθενών που υποφέρουν από αυτές.
«Τα υπάρχοντα κενά υγείας μεταξύ και εντός των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο για τα άτομα με Σπάνιες Παθήσεις. Είναι δική μας ευθύνη η προώθηση όλων των ασθενών στην ίση πρόσβαση και στην καλύτερη φροντίδα ανεξάρτητα από την πάθηση τους και τον τόπο διαμονής τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του EURORDIS, Yann Le Cam.
Οι Σπάνιες Παθήσεις είναι χρόνιες, εξελικτικές, εκφυλιστικές και συχνά θανατηφόρες με υψηλά επίπεδα πόνου. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για 6,000 - 8,000Σπάνιες Παθήσεις εκ των οποίων το 75% προσβάλλουν παιδιά.
Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.000.000 άτομα που ζουν με Σπάνιες Παθήσεις χωρίς την απαιτούμενη θεσμοθετημένη υποστήριξη και υποδομή. Έρευνα, επιστημονική γνώση, θεραπευτική αντιμετώπιση, κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπείς και άρα απολύτως αναγκαίες.


Με αφορμή την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί:
  • Ομιλία του Καθηγητή Πρόληψης Καρκίνου και Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Ακαδημαϊκoύ κυρίου Δημητρίου Τριχόπουλου στην Αίθουσα της Βουλής, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00.
  • Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής της Κατερίνας Λάμπρου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Κόντογλου,  ( Εγκαίνια : 21 Φεβρουαρίου 2011 ώρα 19:00 Διάρκεια Έκθεσης έως 28 Φεβρουαρίου 2011). Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης . Τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν στην Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων και την Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως.
    Πρόσκληση έκθεσης (σε pdf) - Αφίσσα έκθεσης (σε pdf)



Πληροφορίες: Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7660989, fax 210 7660991.
Τιμοθέου 99-101, 162 32 Αθήνα






Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα "Μαρία Κιουρί" για το παιδικό άσθμα


Γονίδιο του άσθματος αποτελεί την αιτία αναπνευστικών προβλημάτων σε παιδιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψε η Γερμανίδα επιστήμονας Μιχαέλα Σέμπελ, την οποία χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό κονδύλιο έρευνας «Μαρία Κιουρί», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τριαντατριάχρονη γερμανίδα επιστήμονας πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνά της Μ. Σέμπελ επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA.

«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17, και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί», εξήγησε η επιστήμων. Τα πορίσματα των ερευνών της, η Μ. Σέμπελ θα τα παρουσιάσει στην ετήσια σύσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) που θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Η Μ. Σέμπελ είναι μία από τους 220 ερευνητές που υποστηρίζει η ΕΕ από το 2008 και μετά, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών με τις ΗΠΑ. Την αρχική της έρευνα διενήργησε στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και, πλέον, εργάζεται στο πλαίσιο ομάδας υπό τον καθηγητή Μάικλ Καμπές, ειδήμονα σε θέματα γενετικής αλλεργιών στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται οι δράσεις Μαρία Κιουρί, δήλωσε: «Χωρίς την υποστήριξη από την ΕΕ, η πρωτοπόρος ιατρική έρευνα ίσως να μην υπήρχε. Χαιρετίζω την αφοσίωση των νέων ερευνητών όπως η Μηχαέλα, των οποίων η εργασία μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 4,5 δις. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων Μαρία Κιουρί, από το 2007 έως το 2013.



Διαβάστε περισσότερα...