Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια... ταχείας παραγωγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Προσφέρουν καλύτερη προστασία από τα συμβατικά, δείχνει νέα μελέτη

Η νέα γενιά εμβολίων είναι όχι μόνο ταχύτερη από τη συμβατική αλλά
και ανώτερη σε αποτελεσματικότητα, αποδεικνύει έρευνα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα εποχή επικράτησης αντιγριπικών εμβολίων που παράγονται με διαφορετική μέθοδο σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά» φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό αποδεικνύει μεγάλη κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet». Η νέα γενιά εμβολίων, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη, είναι ταχύτερη από τη συμβατική, αφού η καλλιέργεια γίνεται σε ζωικά κύτταρα και όχι σε αβγά κότας. Τώρα η νέα κλινική δοκιμή μαρτυρεί ότι η τεχνική είναι, εκτός από γρήγορη, ανώτερη σε αποτελεσματικότητα από τη συμβατική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλεονεκτήματα των εμβολίων που καλλιεργούνται σε κύτταρα είναι πολλά: προσφέρουν απεριόριστη παραγωγή σε συντομότερο χρόνο, ενώ μπορούν να χορηγηθούν και σε άτομα με αλλεργία στο αβγό, κάτι που δεν είναι δυνατόν με τα παραδοσιακά εμβόλια. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα εμβόλια που παράγονται με τη νέα τεχνική μπορούν να αποτελέσουν καλύτερη «ασπίδα» σε περιπτώσεις πανδημίας γρίπης, στις οποίες εμφανίζονται μεταλλάξεις στελεχών του ιού της γρίπης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η γρήγορη παραγωγή των κατάλληλων εμβολίων είναι σημαντική. Η διαδικασία παραγωγής των «παραδοσιακών» εμβολίων για τη γρίπη αφορά έγχυση των στελεχών του ιού της γρίπης μέσα σε αβγά, όπου και γίνεται ο πολλαπλασιασμός τους. Υστερα από μερικές ημέρες επώασης, ένα μηχάνημα ανοίγει το αβγό και αφαιρεί τον ιό, ο οποίος στη συνέχεια «καθαρίζεται» και αδρανοποιείται. Κατά μέσο όρο απαιτούνται ένα-δύο αβγά προκειμένου να παραχθεί μία και μόνο δόση του εμβολίου.

Παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα των... γρήγορων εμβολίων, η αποτελεσματικότητά τους χρειαζόταν περαιτέρω επιβεβαίωση, σημειώνουν οι ερευνητές από το Κέντρο Βιοϊατρικής Ερευνας στην Αυστρία που διεξήγαγαν τη νέα δοκιμή. Οι επιστήμονες μοίρασαν περισσότερους από 7.000 εθελοντές ηλικίας 18-49 ετών που ζούσαν στις ΗΠΑ σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έλαβαν εμβόλιο που είχε καλλιεργηθεί σε κύτταρα κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης του 2008-2009. Η δεύτερη ομάδα εθελοντών έλαβε εικονικό εμβόλιο.

Οπως προέκυψε, το εμβόλιο που είχε καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμφάνιζε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 80% σε ό,τι αφορούσε την ανοσοποίηση ενάντια στα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο γρίπης. Συγκριτικά τα εμβόλια που καλλιεργούνται σε αβγά εμφανίζουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 73%. Παράλληλα τα νέα εμβόλια δεν φάνηκε να συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες.

«Εχουμε στα χέρια μας την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου για τη γρίπη το οποίο προέρχεται από καλλιέργεια σε κυτταρικές σειρές ανθρώπων ή ζώων» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των νέων εμβολίων στις ΗΠΑ, όπου δεν κυκλοφορούν ακόμη. Στην Ευρώπη αντιγριπικά εμβόλια που καλλιεργούνται σε κύτταρα εμφανίστηκαν σε περιορισμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας της νέας γρίπης την περίοδο 2009-2010.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.