Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τραυματίστηκε 55χρονος εργάτης από σπάσιμο κάβου στη Μύκονο


Ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν την πρόσδεση του «Νήσος Ρόδος».

Τον ελαφρύ τραυματισμό ενός 55χρονου καβοδέτη, προκάλεσε το σπάσιμο ενός εκ των πρυμναίων κάβων του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στο νέο λιμάνι της Μυκόνου όπου επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι.

Ο 55χρονος διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ' όπου και εξήλθε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυκόνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πρέβεζα


Έναν εντυπωσιακό υδροστρόβιλο αντίκρισαν πολίτες και άλλοι λουόμενοι επισκέπτες, χθες το μεσημέρι, λίγο μετά την Ακτή στο Αλωνάκι στην Πρέβεζα. Ένας από αυτούς φωτογράφισε αυτό το θέαμα που παραπέμπει σε πίνακα... ζωγραφικής.



Ο υδροστρόβιλος είναι ουσιαστικά μία κιονοειδής δίνη που συνδέει ένα στρώμα νερού με το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω. Αυτού του είδους οι υδροστρόβιλοι που δεν σχηματίζονται κατά τη διάρκεια καταιγίδας, εμφανίζονται συνήθως στα παράκτια ύδατα, είναι γενικά ακίνδυνοι και έχουν κύκλο ζωής περίπου 20 λεπτά, ενώ κινούνται αργά, με ταχύτητα ανέμων μικρότερη από 30m/s.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στο Σχηματάρι: 14χρονη ξεψύχησε στην άσφαλτο


Την τελευταία της πνοή σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα άφησε μια 14χρονη από την Ελβετία τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες το τροχαίο σημειώθηκε στο 69ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Σχηματάριου, στο ρεύμα προς Λαμία.

Το βανάκι στο οποίο επέβαιναν πέντε τουρίστες κινούταν από Αθήνα προς Λαμία όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ο 52χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε προπορευόμενο φορτηγό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα lamiareport.gr.

Από τη σφοδρή σύγκρουση ανασύρθηκε νεκρή η άτυχη 14χρονη ενώ πολύ σοβαρά τραυματίστηκε και ο 55χρονος πατέρας της.

Αρχικά όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρχαρίας πηδά έξω από το νερό μπροστά στα τρομαγμένα μάτια ενός ψαρά


Σίγουρα αυτός ο ψαράς δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση ότι την ώρα που θα έριχνε πετονιά, θα έβλεπε μπροστά του έναν καρχαρία να πηδάει έξω από το νερό.

Το περιστατικό συνέβη στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, όταν ο καρχαρίας πηδά, σε πολύ μικρή απόσταση από τη βάρκα, έξω από τη θάλασσα σε ύψος περίπου 3,5 μέτρων.



Ο ψαράς, φυσικά, κατατρομαγμένος ακούγεται να φωνάζει στα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στη βάρκα να φύγουν γρήγορα από την περιοχή και να βγουν στη στεριά.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λέει ο Κουρουμπλής για το πρόστιμο σε όσους νοσήσουν από καρκίνο


«Τα λεφτά τα μαζεύεις όταν έχεις μια υγιή οικονομία».

Επιμένει στη θέση του τον έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά την κριτική που δέχθηκε σχετικά με το μοντέλο πρόληψης του καρκίνου που σχεδίαζε και το οποίο προέβλεπε πρόστιμο σε αυτούς που θα νοσήσουν, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόταση «τιμωρίας» για τους ασθενείς, επισημαίνοντας ότι ένας σωστός πολιτικός οφείλει να υπηρετεί τον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά σε όσα ακούγονται για το ότι «αυστηρό» μέτρο του προστίμου έχει μοναδικό στόχο τα χρήματα, απαντά: «Τα λεφτά τα μαζεύεις όταν έχεις μια υγιή οικονομία. Ο χώρος της Υγείας έχει τεράστια προβλήματα που δεν μπορώ να λύσω σε μια ημέρα. Υπάρχει έλλειψη στελέχωσης. Αλλά όλα θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν».

«Όταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους και μάλιστα νέους ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει» ανέφερε, χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας δηλώσεις ιατρικών φορέων που αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων των ασφαλισμένων με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο.

«Η μακαριότητα κάποιων τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρετεί μόνο την αφέλεια; Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε ο υπουργός.

Επισήμανε επίσης, ότι είμαστε η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου. «Το γνωρίζουν πόσοι και πόσο;» τόνισε ο υπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής το Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, θα πρέπει να προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με στόχο το σχεδιασμό υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου αναχαίτισης «μίας πραγματικής και μεγάλης απειλής που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γυάρος μέσα από τον φωτογραφικό φακό


Εντυπωσιακές εικόνες σε ένα 10λεπτο βίντεο.

Πέντε φωτογράφοι γεμάτοι μεράκι και αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, πληθώρα απαιτητικών ερευνητικών αποστολών, μερικοί από τους καλύτερους επιστήμονες στο είδος τους, ανθρώπινες στιγμές που απαθανατίστηκαν, φυσικά τοπία, σπάνια είδη και μοναδικοί οικότοποι που χρήζουν προστασίας, ένα μνημείο σημαδεμένο από την ιστορία και τον χρόνο. Όλα αυτά συνθέτουν μια άλλη εικόνα της Γυάρου, αυτή των φωτογράφων του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Όλοι τους, εθελοντές και μη, μοιράζονται εκτός από το πάθος τους για τη φωτογραφία, το όραμα του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, σημειώνει η WWF Ελλάς. Ο στόχος άλλωστε είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, έναν πληθυσμό που παρακολουθούν στενά οι ερευνητές της ΜOm, όπως σημειώνει η WWF Ελλάς.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο κοστίζει να σκοτώσεις ένα λιοντάρι


Η βιομηχανία του κυνηγιού τροπαίων στο «μικροσκόπιο» μετά τη δολοφονία του Σεσίλ.
Λεπτομέρειες για τη βιομηχανία που έχει στηθεί πάνω στο κυνήγι ζώων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τη δολοφονία του λιονταριού Σέσιλ, στη Ζιμπάμπουε, που προκάλεσε σάλο.

Η βιομηχανία του κυνηγιού τροπαίων απασχολεί κτηνοτρόφους, επαγγελματίες κυνηγούς, κατασκευαστές όπλων, ταριχευτές, αλλά και λογής-λογής προμηθευτές. Οι άνθρωποι με χρόνο, χρήμα και αγάπη για το κυνήγι, στηρίζουν τη βιομηχανία που κάθε χρόνο κάνει τζίρο 200 εκατ. δολαρίων.

Το 55% των κυνηγών τροπαίων έχουν κατά μέσο όρο ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 δολαρίων, όπως μεταδίδει το site The Dodo, το οποίο και παραθέτει τα κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι άνθρωποι αυτοί για ένα κυνήγι…


  • 450 δολάρια ανά ημέρα για διαμονή
  • 200 δολάρια ανά ημέρα για τις μέρες μη κυνηγιού
  • 550 δολάρια ανά όπλο για την κάθε μέρα
  • 14.500 για ένα βουβάλι ή 22.000 για ένα λιοντάρι (το κόστος κυμαίνεται ανάλογα το είδος του ζώου)
  • Το κόστος της αερομεταφοράς, των ταριχευτών, της συσκευασίας και αποστολής του τροπαίου


Επιπλέον, ορισμένοι κυνηγοί καλούνται να πληρώσουν συνδρομή σε οργανώσεις όπως το Safari Club International, οι οποίες οργανώνουν διαγωνισμούς κυνηγιού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοντά σε αναγνώριση της μεσαιωνικής Αμμοχώστου σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς


Σε κατ' αρχήν συμφωνία ήρθαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία να κηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.

ammoxostos1

Για το θέμα ενημέρωσε μέλη της δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κοινότητες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Άιντε, ο οποίος περιόδευσε στην Αμμόχωστο, έκανε αναφορά γενικότερα στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα εκτενώς στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είπε ότι «υπάρχει συμφωνία πως η παλιά πόλη θα πρέπει να τύχει προστασίας από την UNESCO».

Παλαιότερα, η πρεσβεία της Σλοβακίας είχε εκφράσει την ετοιμότητα να προτείνει την ανακήρυξη της περιοχής σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επί Ντερβίς Έρογλου όμως, και λόγω του κακού κλίματος μεταξύ των κοινοτήτων, δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει συνέχεια στην πρωτοβουλία. Ενδιαφέρον να συνεισφέρει, αν και όπως χρειαστεί, έχει επιδείξει ανεπίσημα και η γερμανική πρεσβεία, εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές πραγματοποιούν τις απαραίτητες επαφές.

Οι δύο ηγέτες έχουν έρθει σε συναντίληψη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Κύπρο θα έχουν ειδικό καθεστώς που θα αποτελεί αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η παλιά πόλη της Αμμοχώστου είναι περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, καθώς περιλαμβάνει ναούς, τεμένη και μνημεία από την Ενετοκρατία, ενώ είναι γνωστή ως «η πόλη με τις 365 εκκλησίες», μια για κάθε μέρα του χρόνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτικό ελικόπτερο του Πακιστάν συνετρίβη στη Μανσέχρα


Εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν οι 12 επιβαίνοντες.

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων που Πακιστάν που χρησιμοποιείτο για τη διακομιδή ασθενών συνετρίβη κοντά στην περιφέρεια Μανσέχρα, στα βόρεια της χώρας, και εκφράζονται φόβοι ότι και οι 12 άνθρωποι που επέβαιναν σ' αυτό έχουν σκοτωθεί.

Δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι η συντριβή δεν φαίνεται να συνδέεται με τη δράση ενόπλων οργανώσεων. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την πόλη Ραβαλπίντι, κοντά στο Ισλαμαμπάντ, με προορισμό την περιοχή Γκιλγκίτ που έχει πληγεί από πλημμύρες.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν 12 άνθρωποι, όλοι τους στρατιωτικοί. «Ήταν γιατροί, νοσηλευτές και πιλότοι» είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού. Σύμφωνα με την πηγή αυτή το ελικόπτερο κατέπεσε στα βουνά της περιοχής Μόχαρ. «Κατευθυνόμαστε στο σημείο της συντριβής και φοβάμαι ότι δεν έχει επιζήσει κανείς, όμως αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ως πιθανή αιτία του δυστυχήματος την κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή. Αυτή είναι η δεύτερη συντριβή πακιστανικού ελικοπτέρου από την αρχή του έτους. Τον Μάιο ένα άλλο στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις διπλωμάτες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητικό ινστιτούτο: Οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο σεξ από τις γυναίκες


Προτείνει την αποποινικοποίηση της πορνείας για να μειωθούν οι βιασμοί.

Η αποποινικοποίηση της πορνείας στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των βιασμών και των επιθέσεων σε βάρος γυναικών, υποστηρίζει ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και σπατάλη δημοσίου χρήματος τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ελεγχθεί η σωματεμπορία.

Η βιομηχανία του σεξ στη Βρετανία, που υπολογίζεται ότι αποφέρει 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, θα εξακολουθήσει να ακμάζει, καθώς οι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ από τις γυναίκες και η ζήτηση για σεξουαλική διασκέδαση από τους άνδρες «αυξάνεται και είναι αδύνατον να ξεριζωθεί», υποστηρίζεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων.

«Οι άνδρες θα ήθελαν να κάνουν σεξ με συχνότητα διπλάσια από εκείνη που επιθυμούν οι γυναίκες. Αυτό το χάσμα στη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται με το χρόνο και δεν μπορούμε να το απορρίψουμε ως έναν ξεπερασμένο πατριαρχικό μύθο, όπως υποστηρίζουν μερικές φεμινίστριες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κοινωνιολόγος και συγγραφέας της μελέτης Κάθριν Χάκιμ. Απέρριψε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι η πορνεία, η πορνογραφία και οι αισθησιακοί, πριβέ χοροί μπορεί να είναι επιζήμιοι για την κοινωνία και να προωθούν τους βιασμούς και τη βία σε βάρος των γυναικών, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι μπορεί ακόμη και να βοηθούν στον περιορισμό τέτοιου είδους εγκλημάτων.

Ωστόσο, ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της βίας σε βάρος των γυναικών χαρακτήρισαν την έκθεση αυτή «ανησυχητικά μονόπλευρη» και τόνισαν ότι το επιχείρημα πως οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο από τις γυναίκες για το σεξ είναι «καταγέλαστο».

Νόμοι που νομιμοποιούν ή αποποινικοποιούν το εμπόριο του σεξ έχουν ήδη περάσει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, ο Καναδάς και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν υιοθετήσει το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο» που στοχεύει στην τιμωρία των πελατών, όχι όμως και των προσώπων που οδηγούνται στην πορνεία.

«Οι νόμοι περί πορνείας είναι πεπαλαιωμένοι, λανθασμένοι και περιττοί. Η αποποινικοποίηση είναι ο μοναδικός εφικτός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Η πρόταση να αντιγράψουμε το σουηδικό μοντέλο και να τιμωρούμε τους πελάτες είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος», ανέφερε η Χάκιμ.

Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε μια πρόταση της Διεθνούς Αμνηστείας που τασσόταν υπέρ της αποποινικοποίησης της πορνείας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και από προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως η Αμερικανίδα ηθοποίος Μέριλ Στριπ.

Η πορνεία είναι νόμιμη στη Βρετανία. Είναι παράνομο ωστόσο να διατηρεί κανείς οίκο ανοχής, να εργάζονται πολλές ιερόδουλες μαζί στον ίδιο χώρο και να «ψαρεύουν» πελάτες.

Η Σάρα Γκριν, η διευθύντρια του Συνασπισμού Σταματήστε τη Βία Κατά των Γυναικών επισήμανε ότι η έκθεση της Χάκιμ παραλείπει στοιχεία όπως η μικρή ηλικία στην οποία ωθούνται οι κοπέλες στην πορνεία καθώς και η βία που υφίστανται οι ιερόδουλες. «Οι ισχυρισμοί ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ (...) είναι καταγέλαστοι. Ένας σύγχρονος έφηβος θα μπορούσε να εξηγήσει στη συγγραφέα το πώς και το γιατί οι άνδρες διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς για τις σεξουαλικές εμπειρίες και επιθυμίες τους και το γιατί οι γυναίκες υποβαθμίζουν τις δικές τους», τόνισε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητές ΑΕΙ απέκρυψαν φορολογητέα ύλη 342.100 ευρώ


Δεν δήλωσαν εισοδήματα αλλοδαπής.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του Ιουλίου στο οποίο αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας φοροδιαφυγής ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε το μήνα Ιούλιο 2015.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η περίπτωση καθηγητών ΑΕΙ που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342.100 ευρώ.

Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το παραπάνω είναι μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται για την Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο οι αιτήσεις αναπληρωτών για Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό


Καταληκτική ημερομηνία η 14η Αυγούστου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσκαλεί υποψηφίους για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων των κλάδων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2015-2016. Οι ενδιαφερόμενοι των παραπάνω κλάδων καλούνται να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από 7 έως 14/8/2015 σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο περιεχόμενο της εγκυκλίου-πρόσκλησης, σε μία εκ των δεκατριών Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της επιλογής τους, στην οποία και επιθυμούν να προσληφθούν.

Για τα σχετικά έγγραφα πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους:

Εγκύκλιος-Πρόσκληση
Έντυπο αίτησης για Ε.Ε.Π.
Έντυπο αίτησης για Ε.Β.Π.
Πίνακας Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο τραυματίες από σύγκρουση τζετ σκι με ταχύπλοο στο Ρέθυμνο


Χωρίς άδεια ταχύπλοου ο τραυματισμένος χειριστής του τζετ σκι.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα δύο ανήλικοι, μετά από σύγκρουση ιδιωτικού ταχύπλοου με τζετ σκι στην παραλία στα Μισσίρια Ρεθύμνου.

Η σύγκρουση έγινε στις 4 το απόγευμα και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και το ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε έναν 17χρονο και έναν 12χρονο που επέβαιναν στο τζετ σκι, με ελαφρά τραύματα και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αυτή την ώρα υποβάλλονται σε εξετάσεις. Οι δύο ανήλικοι δεν διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για έλεγχο και παρακολούθηση.

Το Λιμενικό συνέλαβε τον χειριστή του ταχυπλόου 36χρονών, ο οποίος εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε δρομολόγιο έλξης αλεξιπτώτου, και είναι παράλληλα ο υπεύθυνος της επιχείρησης εκμίσθωσης του τζετ σκι στο οποίο επέβαιναν οι δύο ανήλικοι. Παρά το ότι η επιχείρηση έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα για τη λειτουργία της, τα οποία είναι σε ισχύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, εν τούτοις ο 17χρονος οδηγός του τζετ σκι που τραυματίστηκε, δεν είχε άδεια ταχύπλοου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μισθώτρια επιχείρηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σεπτέμβριο η διασταύρωση για ανασφάλιστα οχήματα


Γίνονται ενέργειες για το δικαίωμα στις 100 δόσεις.

Το Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί η διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, εφόσον ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα με τη βάση δεδομένων, όπως οι ελλείψεις στην καταχώρηση μεγάλων οχημάτων, για τα οποία είναι σε εξέλιξη συνεργασία φορέων και συναρμόδιων υπουργείων.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η κα Σαββαΐδου επεσήμανε ότι για την υπηρεσία της και την κυβέρνηση το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό, λόγω των κοινωνικών συνεπειών που έχει (ατυχήματα, αναπηρίες, περίθαλψη, κλ.π.) και ο λόγος αυτός είναι αρκούντως σοβαρός, για να ενεργοποιηθεί ο νόμος.

Η γενική γραμματέας, σύμφωνα πάντα με το επιμελητήριο, ανέφερε για το θέμα της ένταξης οφειλετών στις 100 δόσεις, οι οποίοι, λόγω της τραπεζικής αργίας, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ένταξη, ότι ήδη γίνονται ενέργειες, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, χωρίς πρόβλημα. Για το μέλλον της ρύθμισης, είπε ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά δεν θα ανατραπεί το πνεύμα της ρύθμισης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 4.297 αιτήματα για συναλλαγές στη διάρκεια των capital controls


Πρόσθετη ρευστότητα για διευκόλυνση των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ.

Συνολικά 6.798 αιτήματα έχουν υποβληθεί κατά το διάστημα ισχύος της Τραπεζικής Αργίας και των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων έως και τις 29.07.2015 από τα Πιστωτικά Ιδρύματα προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα από 29.06.2015 έως και 29.07.2015, έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και από τις Υποεπιτροπές των Π.Ι. συναλλαγές που αγγίζουν περίπου το 50% του συνολικού ύψους συναλλαγών για το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Επίσης, με την υπ’ αριθ. 757/30.07.2015 Απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δίδεται πλέον η δυνατότητα στα Π.Ι. να εξετάζουν αιτήματα ποσού έως 150.000 ευρώ βάσει της προηγούμενης συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, με συνολικό ημερήσιο εγκριτικό όριο 22 εκατ. σε όλα τα Π.Ι., ενώ για ποσά έως και 5.000 ευρώ η διαδικασία απλοποιείται σημαντικά, ώστε να διευκολύνονται μεταξύ άλλων, οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.

Με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών, δόθηκε στις 29.07.2015 στις συσταθείσες υποεπιτροπές των Π.Ι. πρόσθετη ρευστότητα ύψους 59 εκατ. ευρώ ώστε να εξετασθούν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα αξίας έως και 100.000 ευρώ, που υποβλήθηκαν στα Π.Ι. έως και 21.07.2015 και δεν έχουν εξετασθεί ακόμα. Επίσης, στις 05.08.2015 δόθηκε εκ νέου πρόσθετη ρευστότητα ύψους 187 εκατ. ευρώ προς τις υποεπιτροπές των Π.Ι. ώστε να εξετασθούν όλα τα αιτήματα ποσού έως και 150.000 ευρώ, τα οποία υποβλήθηκαν στα Π.Ι. έως και 31.07.2015 και εκκρεμούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών, με ή χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη, δίδεται πλέον η δυνατότητα, κατόπιν της από 03.08.2015 απόφασης της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, πραγματοποίησης πληρωμών για τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών

2. Πληρωμές ξενοδοχείων

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

4. Πληρωμές ταξιδιών και μεταφορών

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications)

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε

επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κλπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή

βιβλιοθηκών, κλπ)

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων,

9. Πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name (όνομα στο Internet), συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος


Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος. Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.



Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από το 1950. Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.

Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη. Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση - μαμούθ από νοσοκομείο σε εργαζόμενη


Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, η οποία είχε υποστεί βαρύτατο τραυματισμό από πτώση μεγάλου κλαδιού δένδρου που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, που είχε επιδικάσει στη διοίκηση του νοσοκομείου να καταβάλει στην εργαζόμενη 60.150 ευρώ εφάπαξ και 500 ευρώ μηνιαίως έως του ποσού των 266.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αγωγή, την ώρα που η γυναίκα έβγαινε από τα γραφεία του νοσοκομείου, έσπασε λόγω του ισχυρού ανέμου ένα μεγάλο κλαδί δένδρου του προαύλιού του χώρου, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω της. Η εργαζόμενη υπέστη κατάγματα στην αυχενική και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής της στήλης και στο πόδι, όπως επίσης και κακώσεις στην κεφαλή, οπότε και αναγκάστηκε να καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση μεταλλικής πλάκας στο σώμα της, καθώς και σε άλλες θεραπείες.
Η Δικαιοσύνη αποδέχθηκε ότι ο τραυματισμός της γυναίκας οφείλεται στην αμέλεια των αρμοδίων οργάνων του νοσοκομείου, τα οποία, αν και είχαν την υποχρέωση συντήρησης και φροντίδας των δένδρων, καθώς και της έγκαιρης αποκοπής των επικίνδυνων κλαδιών τους, δεν είχαν προχωρήσει πέραν της αλληλογραφίας με την σχετική υπηρεσία του Δήμου και της αίτησης να τους χορηγηθεί άδεια κλαδέματός τους. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της αγωγής, η Δικαιοσύνη έκανε εν μέρει δεκτές τις αξιώσεις της εργαζόμενης, επιδικάζοντας στο νοσοκομείο την καταβολή 60.150 ευρώ εφάπαξ, καθώς και 500 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι του ποσού των 266.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ


Με άρση της πίστωσης στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσα στον Αύγουστο, απειλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, (ΠΦΣ), εάν ο Οργανισμός δεν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

Ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον «εμπαιγμό», όπως αναφέρει «που υφίσταται για μια ακόμη φορά σχετικά με το θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων και σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις «η υποτιθέμενη εξόφληση μέρους των οφειλομένων … λοξοδρόμησε».

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί , πολλές φορές έχουν «προειδοποιήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την ασυνέπεια στις πληρωμές αλλά συναισθανόμενοι την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα τους παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ». Επί μήνες, σημειώνουν πιστώνουν τον Οργανισμό λαμβάνοντας «σταγόνες ρευστότητας» που διοχετεύεται στην αγορά των φαρμάκων των ασφαλισμένων και καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους 11.000 φαρμακοποιούς. Είναι στο χέρι τους», αναφέρουν για «να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο δόσεις η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης


Σε δύο δόσεις θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι την επιπλέον έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβλήθηκε αναδρομικά στα εισοδήματα από 1.1.2015.

Ολόκληρη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 αυξήθηκαν τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ που αποκτώνται από 01.01.2015 και μετά.

2. Κατά την παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας, τα αυξημένα κλιμάκια όσον αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έχουν εφαρμογή από την δημοσίευση των διατάξεων του ν.4334/2015, δηλαδή από 16.7.2015 και μετά και δεν τίθεται θέμα αναδρομικής παρακράτησης ειδικής εισφοράς. Συνεπώς, η παρακράτηση με τους αυξημένους συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διενεργείται για μισθοδοσίες που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

3. Κατόπιν των ανωτέρω, τα παρακρατηθέντα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015, προκειμένου να συμψηφιστούν με τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προέκυψαν από τα ετήσια συνολικά καθαρά τους εισοδήματα του ίδιου έτους, κατ' εφαρμογή των νέων διατάξεων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΔΟΕ: Η μεγάλη λίστα της φοροδιαφυγής


Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Παρακάτω αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας φοροδιαφυγής ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε το μήνα Ιούλιο 2015:

Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ

1. Συνταξιούχος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 2.402.468,26,18 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11€ από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Συνταξιούχος, σύζυγος του ανωτέρω, απέκρυψε εισοδήματα 1.776.154,11€ από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

3. Διευθύνων Σύμβουλος Α.Ε. απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 703.260,40 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

4. Μισθωτή – Εισοδηματίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 318.876,66 € υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

5. Κοινωνία Αστικού Δικαίου, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 274.382,09 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

6. Κοινωνία Αστικού Δικαίου, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 191.077,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

7. Ιατρός Πλαστικός Χειρούργος, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 100.694,80 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

8. Γεωργοκτηνοτρόφος προσαύξησε την περιουσία του κατά 98.100,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

9. Από έλεγχο σε επιχείρηση Αγοραπωλησίας Ακινήτων, διαπιστώθηκε ανακριβής δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1.054.204,04 €.

10. Φυσικό πρόσωπο, υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 182.500,00 €.

11. Φυσικό πρόσωπο, υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 145.000,00 €.

12. Επιχείρηση Τηλεφωνικών Παραγγελιών Εμπορίας Καλλυντικών, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532.964,50 €.

13. Επιχείρηση υπηρεσιών παροχής σημάτων δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 127.356,83 €.

14. Έμπορος πολυτίμων μετάλλων, ενεργώντας ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο Κυπριακής Επιχείρησης, συνέπραξε και εξέδωσε διακόσια έξι (206) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 19.659.861,75 €.

15. Διαφημιστική εταιρεία, εξέδωσε 46 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.557.150,00 € και έλαβε δέκα εννέα (19) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.205.000,00 €.

16. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομικών κλπ, εξέδωσε χίλια τριακόσια δέκα επτά (1.317) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.481.718,64 €.

17. Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εξέδωσε εκατόν είκοσι τρία (123) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.256.576,00 €.

18. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξέδωσε τριάντα (38) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 865.966,25 €.

19. Επιχείρηση ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων, εξέδωσε δέκα (10) πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532.032,96 €.

20. Επιχείρηση, κατασκευών – κατεδαφίσεων εξέδωσε δέκα (10) πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 269.870,00 €.

21. Επιχείρηση επισκευής πλοίων προκειμένου να καλύψει δικές της συναλλαγές, χρησιμοποίησε συνταξιούχο για την έκδοση δεκατριών (13) εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 156.800,00 €. Στις περιπτώσεις αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται τόσο στον φερόμενο ως εκδότη του στοιχείου, όσο και στον υποκρυπτόμενο, που είναι υπαρκτός.

22. Τεχνική εταιρεία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων, έλαβε ενενήντα ένα (91) εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 3.940.678,04 €.

23. Τεχνική εταιρεία φωτογραφικών δραστηριοτήτων, έλαβε διακόσια πενήντα πέντε (255) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.375.899,16 €.

24. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ειδών χρυσοχοϊας, έλαβε είκοσι επτά (27) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.451.985,52 €.

25. Τεχνική εταιρεία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων, έλαβε τριάντα τέσσερα (34) εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 1.326.844,66 €.

26. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου μεταλλευμάτων σιδήρου, έλαβε είκοσι τέσσερα (24) εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 232.446,22 € και οκτώ (8) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 86.446,60 €.

27. Διαφημιστική εταιρεία, έλαβε δέκα τέσσερα (14) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 150.350,00 €.

28. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο μαρμάρων, έλαβε δέκα (10) πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 106.910,00 € και δέκα πέντε (15) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 80.818,03 €.

II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

1. Μάνατζερ ποδοσφαίρου, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7.742.963,59 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Αυτοκινητιστής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 5.778.761,34 € υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π., απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.463.580,00 € μη υποβάλλοντας δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4. Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, προσαύξησε την περιουσία της κατά 937.220,59 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

5. Ιατρός, σύζυγος της ανωτέρω, προσαύξησε την περιουσία του κατά 320.881,30 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

6. Ιατρός Ε.Σ.Υ., προσαύξησε την περιουσία του κατά 113.780,90 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

7. Επιχείρηση υπηρεσιών καθαρισμού κτιρίων, ζήτησε και έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.474.900,00 €.

ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

1. Επιχειρηματίας με δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 17.600.000,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ανωτέρω ποσό συνιστά αδήλωτα εισοδήματα των χρήσεων που αφορά.

2. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π., προσαύξησε την περιουσία του κατά 5.802.703,00 €. χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Καθηγητές Α.Ε.Ι. απέκρυψαν φορολογητέα ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342.100,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

4. Από έλεγχο σε ανεπάγγελτο, διαπιστώθηκε ότι υπέβαλε ανακριβή δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 180.000,00 €.

5. Τεχνική εταιρεία μελετών και γενικών κατασκευών, εξέδωσε είκοσι πέντε (25) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.917.665,00 €.

6. Μέλος Ν.Π., έλαβε ένα (1) εικονικό φορολογικό στοιχείο συνολικής αξίας 1.571.613,08 €.

7. Επισκευαστής Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, έλαβε σαράντα (44) εικονικά και εικονικά ως προς το πρόσωπο, φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 284.306,59 €.

8. Επιχείρηση παραγωγής αρτοσκευασμάτων, έλαβε τρία (3) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 162.000,00 €.

ΙV. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. Από έλεγχο σε πολιτικό μηχανικό διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, η μη έκδοση και η ανακριβής έκδοση εκατόν εξήντα οκτώ (168) φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 3.014.775,11 €. Επίσης δεν καταχώρησε και δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έσοδα συνολικού ποσού 72.231,90 €.

2. Ιατρός Ε.Σ.Υ., προσαύξησε την περιουσία του κατά 390.791,75 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Ιατρός - γυναικολόγος δεν εξέδωσε Α.Π.Υ. ή άλλο φορολογικό στοιχείο εσόδου συνολικής αποκρυβείσας αξίας 97.000,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο κρεάτων, εξέδωσε τριακόσια τριάντα (330) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 11.094.536,18 €., για ανύπαρκτες συναλλαγές στο σύνολο τους.

5. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο εργαλειομηχανών, εξέδωσε σαράντα τέσσερα (44) πλαστά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 559.580,00 €.

V. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Από έλεγχο σε επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων, διαπιστώθηκε μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου, με ποσό ανακρίβειας ύψους 2.163.046,55 €.

2. Από έλεγχο σε επιχείρηση κατασκευής κυβολίθων, τούβλων, πλακακίων και άλλων ειδών, διαπιστώθηκε μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου, με ποσό ανακρίβειας ύψους 472.000,00 €.

3. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 578.063,00 €.

4. Αυτοκινητιστής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 728.569,35 €.

5. Επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 138.543,00 €.

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175.000,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

2. Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 109.871,94 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 311.832,00 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

VΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

1. Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 439.234,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Εργολάβος – Υπεργολάβος οικοδομικών εργασιών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 688.172,75 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 137.634,55 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 522.990,06 €.

3. Εργολάβος ελαιοχρωματισμών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 101.372,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 20.274,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 77.039,88 €.

Οι Διευθύνσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. συνέταξαν για τα ανωτέρω, Εκθέσεις Ελέγχου οι οποίες διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για άμεση έκδοση καταλογιστικών πράξεων φόρων και προστίμων.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΤΟΠΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΘΕΡΟΥΣ 2015

Παράλληλα με τη διερεύνηση των σημαντικών υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, το Σ.Δ.Ο.Ε. υλοποιώντας εντολή του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, συγκρότησε συνέργεια τα οποία διενήργησαν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με έμφαση τις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 22.07.2015 έως 02.08.2015 διενεργήθηκαν 2712 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις, από 401 συνεργεία ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 740 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 4.404 παραβάσεις, από τις οποίες 4.307 παραβάσεις αφορούσαν μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Το Σ.Δ.Ο.Ε., στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους σε όλα τα μέτωπα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, με στόχο την εθελοντική συμμόρφωση, την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης, την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των δημοσίων εσόδων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: "οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με πιο έντονο ρυθμό μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, τις τελωνειακές ελεγκτικές αρχές κλ.π. Ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου και στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάος στο Λονδίνο από την απεργία στο μετρό


Εκατομμύρια Λονδρέζοι βρέθηκαν σήμερα το πρωί αντιμέτωποι με ατέλειωτες ουρές στην προσπάθειά τους να επιβιβασθούν σ' ένα λεωφορείο ή ένα τρένο, καθώς το μετρό παραμένει κλειστό λόγω απεργιακής κινητοποίησης η οποία συνδέεται με την έναρξη μιας νυκτερινής υπηρεσίας τα σαββατοκύριακα.



Ο "Tube", όπως αποκαλείται ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου, κατέβασε τα ρολά χθες Τετάρτη στις 18:30 (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνει κλειστός ολόκληρη τη σημερινή ημέρα, επηρεάζοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας καθώς και των τουριστών που είναι πολυάριθμοι σ' αυτή την περίοδο διακοπών.

Έχοντας κατά νου την εμπειρία από την τελευταία απεργία, πριν από μόλις έναν μήνα, οι Λονδρέζοι ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τις ουρές αναμονής που αυξάνονταν στη βρετανική πρωτεύουσα, με ετικέτα (hashtag) #tubestrike.

Παρά τα 250 επιπλέον λεωφορεία που τέθηκαν σε κυκλοφορία από την αρμοδια αρχή, την Transport for London (TfL), μεγάλος συνωστισμός παρατηρούνταν στο δίκτυο των λεωφορείων, η ομαλή λειτουργία του οποίου εμποδιζόταν επίσης από τα πολλά μποτιλιαρίσματα.

"Πήρα το λεωφορείο, ήταν αληθινά γεμάτο και χρειάσθηκα 45 λεπτά, αντί για 20 λεπτά", εξήγησε με ταλαιπωρημένο ύφος ο Άμαλ, ένας 21χρονος πωλητής.

Πολλοί Λονδρέζοι επέλεξαν το περπάτημα, όπως φαινόταν από τα πεζοδρόμια του κέντρου του Λονδίνου στα οποία επικρατούσε συνωστισμός.

"Επωφελούμαι της απεργίας για να πάω στη δουλειά μου τρέχοντας σήμερα", έγραφε από την πλευρά της ευτυχής η Χάνα Κοξ στο Twitter.

Όσο για τους τουρίστες, αυτοί υπέμεναν υπομονετικά την αναμονή.

"Πήγαμε χθες το βράδυ σινεμά και είχαμε πρόβλημα να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Δεν ξέραμε για την απεργία. Συνεπώς σήμερα περπατάμε", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ταμάρα, μια 43χρονη γερμανίδα τουρίστρια που επισκέπτεται το Λονδίνο για τέσσερις ημέρες με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.

Επωφελούμενη της ευκαιρίας για να διαφημισθεί, μια εταιρεία σκέιτμπορντ διένειμε δωρεάν στους επιβάτες μερικές δεκάδες σκέιτμπορντ στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βικτόρια.

Αυτή η δεύτερη απεργία μέσα σ' ένα μήνα αφορά την έναρξη της λειτουργίας μιας νυκτερινής υπηρεσίας την Παρασκευή και το Σάββατο, για την οποία τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή των μελών τους, καθώς και την ασφάλεια του δικτύου.

Παλιά υπόσχεση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, η νυκτερινή υπηρεσία πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσει με την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι που θα διεξαχθεί στην Αγγλία από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα ζητούν την αναβολή της έναρξης της υπηρεσίας και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως δεν επιμένει στην ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου.

"Θέλω να αρχίσει το φθινόπωρο", δήλωσε. Όμως "δεν θα εγκρίνω περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως η προσφορά (που έγινε στους εργαζόμενους του μετρό) είναι πολύ γενναιόδωρη", πρόσθεσε.

Η εταιρεία London Underground, που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, προτείνει μια μισθολογική αύξηση κατά 2% φέτος και στη συνέχεια κατά 1% (ή αντίστοιχη του πληθωρισμού, αν αυτός είναι υψηλότερος) για το 2016 και το 2017, καθώς κι ένα έκτακτο πριμ 500 λιρών (περίπου 700 ευρώ) στο σύνολο του προσωπικού που εργάζεται τη νύκτα.

"Τα μέλη μας απέρριψαν την τελευταία προσφορά επειδή εξαναγκάζονται να δεχθούν τα νέα ωράρια απασχόλησης χωρίς να υπάρχει συμφωνία πάνω σ' αυτά και χωρίς να υπάρχει σταθερή δέσμευση όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και την επαγγελματική ζωή για τους οδηγούς", εξήγησε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Ουίλαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποκλοπή κωδικών από 15.000 χρήστες ερευνά η ΕΥΠ


Υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από περίπου 15.000 πολίτες ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Πρόκειται για υποκλοπή 15.000 κωδικών για είσοδο σε λογαριασμούς προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Χθες, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από ξένη υπηρεσία ασφαλείας ότι έχουν γίνει αυτοί οι χρήστες στόχος χάκερ.

Πρώτο μέλημα της ΕΥΠ είναι να διαπιστώσει σε ποιους ανήκουν οι κωδικοί που έχουν υποκλαπεί αλλά και τη χώρα από την οποία προέρχεται το άτομο που έχει προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση.

Η έρευνα δείχνει ότι ένα ήταν το άτομο που έκανε την αρπαγή των κωδικών αλλά η διαδικασία αναζήτησης βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα στο Macbook Pro ανακοίνωσε η Apple


Ανακοίνωση εξέδωσε εχθές η Apple προειδοποιώντας τους κατόχους laptop MacBook Pro -και συγκεκριμένα του πιο πρόσφατου μοντέλου- σχετικά με ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε στις φορητές συσκευές, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα δεδομένα του υπολογιστή.

Ο κολοσσός τεχνολογίας διέθεσε εχθές, Τετάρτη, μια ενημέρωση για το firmware (υλικολογισμικό) των συσκευών που αφορά στη διόρθωση ενός διαφορετικού σφάλματος στο σύστημα αποθήκευσης του φορητού υπολογιστή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τη σχετική ανακοίνωση, η αλλοίωση των δεδομένων έχει διαπιστωθεί σε «σπάνιες περιπτώσεις» στο 15 ιντσών μοντέλο του 2015.

Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προβλήματος έρχεται, καθώς χιλιάδες κάτοχοι υπολογιστών Macbook διαμαρτύρονται σθεναρά σχετικά με κηλίδες που εμφανίζονται στην οθόνη Retina των υπολογιστών, οι οποίες σταδιακά εξαπλώνονται σε ολόκληρη την επιφάνειά της.

Οι χρήστες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το υψηλό κόστος διόρθωσης του προβλήματος, το οποίο είναι πιθανό να προκύψει αφότου έχει λήξει η εγγύηση της συσκευής.

«Δεν πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας ανάκληση ενός προϊόντος, όπως ένα μοντέλο αυτοκινήτου με ελαττωματικά φρένα», δήλωσε στο BBC ο ιδρυτής της ιστοσελίδας τεχνολογίας Pocket-lint, Στούαρτ Μάιλς, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των χρηστών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι και άλογα έχουν παρόμοιες εκφράσεις


Αλογομούρηδες στην κυριολεξία!

Μια βρετανική έρευνα δείχνει ότι ο άνθρωπος, τα άλογα και οι χιμπατζήδες έχουν απρόσμενα πολλές παρόμοιες εκφράσεις προσώπου, με τις οποίες εκφράζουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, που ειδικεύονται στην επικοινωνία των θηλαστικών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάρεν ΜακΚόμπ, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δείχνοντας ότι τα άλογα, όπως και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν διάφορους μυς του προσώπου τους, στα ρουθούνια, στα χείλη, στα μάτια τους κ.α., για να αλλάξουν την έκφρασή τους.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι διάφορα είδη ζώων ακολούθησαν παράλληλες εξελικτικές πορείες, όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους για να επικοινωνήσουν. Οι επιστήμονες διέκριναν 17 ξεχωριστές «εκφράσεις» στο πρόσωπο των αλόγων, έναντι 27 στους ανθρώπους, 13 στους χιμπατζήδες και 16 στους σκύλους.

Τα άλογα είναι άκρως οπτικά ζώα, χρησιμοποιώντας τα μάτια τους περισσότερο και καλύτερα από ό,τι οι σκύλοι και οι γάτες. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιπλέον διαθέτουν ένα πλούσιο «ρεπερτόριο» εκφράσεων, πολλές από τις οποίες είναι παρόμοιες με των ανθρώπων.

«Παρά τις διαφορές στη δομή του προσώπου μεταξύ των αλόγων και των ανθρώπων, καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικές παρόμοιες εκφράσεις, κυρίως όσον αφορά την κίνηση των χειλιών και των ματιών. Το επόμενο βήμα είναι να συσχετίσουμε αυτές τις εκφράσεις με συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Τζένιφερ Γουάθαν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν λεπτομερώς βίντεο με άλογα σε μια ευρεία γκάμα συμπεριφορών, ώστε να ταξινομήσουν όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα εν λόγω ζώα με το πρόσωπό τους. Ελπίζεται ότι μελλοντικά η έρευνα θα βοηθήσει τους κτηνίατρους και άλλους εμπλεκόμενους με τα άλογα, να καταλάβουν καλύτερα τι θέλουν να μας «πουν» με τις εκφράσεις τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες σκαπανείς του Σουέζ


Οι Έλληνες του Σουέζ, οι Δωδεκανήσιοι πλοηγοί, η... Νέα Κάσος, οι κοινότητες στο Πορτ Σάιντ και στην Ισμαηλία, τρεις γενιές Ελλήνων που εργάστηκαν στη διώρυγα η οποία ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Η νέα διώρυγα του Σουέζ, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα επισήμως, προβλέπεται να αλλάξει τα δεδομένα της ναυσιπλοΐας και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.



Στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ ελ Σίσι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ.

Η σύνδεση της Ελλάδας με τη διώρυγα του Σουέζ ανάγεται από την αρχή του μεγαλεπήβολου έργου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ελληνικά χέρια είχαν σκάψει για τη διάνοιξη της διώρυγας που ξεκίνησε το 1859 με τα σχέδια του Φερδινάνδου Λεσέψ και ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια. Στην κατασκευή μετείχαν Δωδεκανήσιοι από το Καστελλόριζο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τη Ρόδο, αλλά κυρίως από την Κάσο.



Πολλοί νησιώτες άλλωστε με τις «σκαμπαβίες» τους ταξίδευαν σε εκείνα τα νερά και αποκαλούσαν το ακρωτήρι «Κάβο Πουλιό».

Εκεί εργάστηκαν και ρίζωσαν παρά τις τρομερές συνθήκες με την έλλειψη νερού, τον καύσωνα, τα έλη και τις επιδημίες χολέρας και τύφου.

«Ο Λεσέψ χρειάστηκε προσωπικό και πολλοί αναζήτησαν καλά μεροκάματα. Βέβαια οι συνθήκες ήταν δύσκολες, έσκαβαν... με τα νύχια και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν» λέει ο κ. Χρήστος Καβαλλής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο. «Επίσης χρειάστηκαν Ελληνες που ήταν καλοί ναυτικοί για να πιλοτάρουν μέσα στη διώρυγα και με αυτό τον τρόπο άνθησε η παροικία κατά μήκος του Σούεζ. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της παροικίας προέρχεται από τις κοινότητες που δημιουργήθηκαν εκείνα τα χρόνια στο Πόρτ Σαιντ και την Ισμαηλία. Αρχικά είχαν έρθει τουλάχιστον 4.000 Ελληνες και πολλοί είχαν ρίζες από την Κάσο».

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Στην ιστορία του νησιού είναι καταγεγραμμένη η μαζική μετανάστευση για τη διάνοιξη της διώρυγας το 1859 και το 1866, αλλά και μετά την κατασκευή, όταν χιλιάδες Ελληνες εργάστηκαν στην Εταιρεία της Διώρυγας.

Μια γλαφυρή εξιστόρηση παρουσιάζει ο κ. Μιχάλης Σκουλλιός στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Η φωνή της Κάσου» καθώς και στο βιβλίο του με τίτλο «Οι πρώτοι Κασιώτες στην Αίγυπτο», όπου καταγράφεται όλη η πορεία του Ελληνισμού γύρω από τη Διώρυγα.

Η αναγνώριση
Τη συμβολή των Ελλήνων στο έργο αναγνώρισε και ο Λεσέψ και κάλεσε τους Κασίους δηλώνοντας ότι ήθελε να ικανοποιήσει κάποιο αίτημά τους. Εκείνοι ζήτησαν η νέα πόλη που επρόκειτο να κτιστεί, να λάβει το όνομα «Νέα Κάσος». Ομως είχε ήδη αποφασιστεί ότι θα έφερε το όνομα του Χεβίδ Σάιντ πασά και ονομάστηκε Πορτ Σάιντ.

Όμως γρήγορα η πόλη απέκτησε ελληνικό χρώμα, όπως και η Ισμαηλία με κοινότητες, εκκλησία, καταστήματα, σχολεία.

Σταδιακά ιδρύθηκαν σύλλογοι όπως το Σωματείο Αλληλοβοήθειας «Φοίνιξ», που ιδρύθηκε το 1908. Είχε ήδη δραστηριοποιηθεί η «Φιλόπτωχος αδελφότης Κασίων Κυριών», το μουσικό σωματείο «Αναγέννηση», οι αδελφότητες Καστελλοριζίων, Σαμίων, Λημνίων κλπ.

«Οι Έλληνες παρέμειναν εκεί πολλές δεκαετίες και εργάστηκαν από γενιά σε γενιά» λέει ο κ. Χ. Καβαλλής και σημειώνει ότι όταν όλοι οι ξένοι πιλότοι εγκατέλειψαν το 1956 τη διώρυγα με την εισβολή Αγγλων και Γάλλων, οι μόνοι που παρέμειναν ήταν οι Ελληνες που έκαναν διπλές, τριπλές βάρδιες. Ομως τα χρόνια που ακολούθησαν οι παροικίες αποδυναμώθηκαν με τους πολέμους των «Εξι ημερών» και του Γιομ Κιπούρ, όταν η διώρυγα παρέμεινε κλειστή.

Σήμερα στην Κάσο δεν θα δυσκολευτεί κανείς να εντοπίσει νησιώτες που έχουν ρίζες από το Σουέζ, όπως η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Μαρινιά-Μαλανδρή, η οποία γεννήθηκε στην Ισμαηλία. «Ο παππούς και ο πατέρας μου εργάστηκαν στη διώρυγα και έμειναν εκεί χρόνια. Υπήρχαν πολλοί απόγονοι των πρώτων εργατών και παρέμεναν από γενιά σε γενιά. Κανείς δεν ήθελε να φύγει, αφού υπήρχαν καλοί μισθοί και καλός τρόπος ζωής» λέει και σημειώνει ότι η οικογένειά της επέστρεψε το 1963 με τις αναταραχές την εποχή του Νάσερ.

Στο νησί ζει πλέον και ο κ. Μανώλης Φαρμάκης, που διατηρεί όλες τις οικογενειακές αναμνήσεις από το Σουέζ. «Ο παππούς μου ήταν από την Κάσο και είχε πάει στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου αλλά και εγώ. Μέναμε σε ένα σπίτι κοντά στη διώρυγα, που προσέφερε η εταιρεία. Εχω ζήσει και τα γεγονότα του '56. Ημουν μικρό παιδάκι και θυμάμαι όταν βλέπαμε αλεξιπτωτιστές να πέφτουν για να καταλάβουν τη διώρυγα». Αν και οι Κάσιοι κυριάρχησαν στο Σουέζ, έντονη ήταν η παρουσία Ελλήνων από πολλές περιοχές της μικρής τότε χώρας μας.

«Είμαι η τρίτη γενιά. Ο παππούς μου καταγόταν από τον Πόρο και εργάστηκε στη διώρυγα από το 1870, και ύστερα ο πατέρας μου» λέει ο κ. Απόστολος Τζίτζας, μέλος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών και του συλλόγου Ελλήνων του Πόρτ Σάιντ. «Ηταν ένα μεγάλο έργο, σωτήριο για τους Ελληνες. Οπως έχουν αφηγηθεί παλαιότεροι, υπήρχαν απίστευτες δυσκολίες, χωρίς νερό και τρομερές επιδημίες».

Με μήκος 168 χιλιόμετρα

Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Εχει συνολικό μήκος 168 χλμ., ενώ μαζί με τα αγκυροβόλια και την ενδιάμεση λίμνη φθάνει τα 190 χλμ. Εχει μέγιστο πλάτος 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ στην είσοδο της Μεσογείου και καταλήγει στο λιμάνι του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Άρχισε να χρησιμοποιείται τον Νοέμβριο του 1869 και το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Αρχικά εργάστηκαν 18.000 άτομα το 1859 και έφτασαν τα 42.000 το 1863.

Στα τέλη Ιουλίου, φέτος η διώρυγα κατέγραψε ρεκόρ σε χωρητικότητα φορτίου καθώς, μέσα σε μία μέρα, πέρασαν 50 πλοία διακινώντας 3,8 εκατ. τόνους.

Έτοιμη σε χρόνο - ρεκόρ

Η νέα διώρυγα έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και ήδη έχουν εκσκαφτεί 210 χιλιάδες τόνοι άμμου. Οι εργασίες άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το έργο θα διαρκούσε τρία χρόνια, σε λιγότερο από 12 μήνες, βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης.

Το σχέδιο για την κατασκευή νέας διώρυγας 72 χιλιομέτρων θα διπλασιάσει την ημερήσια μεταφορά εμπορευμάτων. Η Αρχή Διώρυγας Σουέζ προβλέπει ότι θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα από 5,3 δισ. δολάρια το 2015 σε 13,2 δισ. δολάρια το 2023. Το έργο περιλαμβάνει ανάπτυξη επιπλέον λιμανιών σε τρεις επαρχίες (Σουέζ, Ισμαηλία και Πορτ Σάιντ), την ανάπτυξη λιμένα στην πόλη Νουβέιμπα του νότιου Σινά και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου στο Σαρμ αλ Σέιχ. Σχεδιάζεται επίσης στην Ισμαηλία η κατασκευή τεχνολογικής κοιλάδας τύπου Silicon Valley.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...