Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τίμησαν την μνήμη των νεκρών της Χιροσίμα - Εκείνος που επιβίωσε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι καμπάνες χτυπούσαν και χιλιάδες άτομα έκλιναν το κεφάλι τους προσευχόμενοι στη Χιροσίμα σήμερα, σε τελετές για τα 70 χρόνια από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, μια επέτειο που έφερε στο προσκήνιο την όλο και αυξανόμενη ένταση στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εγκαταλείπει την έμφαση στην ειρήνη που ενσωματώνει το σύνταγμα.



Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή.

"Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή να επιτευχθούν τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού συντάγματος," είπε στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που μίλησε στη τελετή, και η κυβέρνησή του προωθούν σχέδια νόμου για την ασφάλεια στη βουλή τα οποία θα επιτρέψουν την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να στείλει στρατό σε συγκρούσεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στη χώρα.

Στις 2:15 π.μ. ώρα Ελλάδας, την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, οι συγκεντρωθέντες στην τελετή κράτησαν ενός λεπτού σιγή, σε μια μέρα με πολλή ζέστη και υγρασία, υπό τον ήχο των τζιτζικιών και τους χτύπους μιας καμπάνας.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα. Ο πόλεμος τελείωσε στις 15 Αυγούστου.

---------------

Ήταν 6 Αυγούστου το 1945 όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο "Enola Gay" έριξε ατομική βόμβα υπό την κωδική ονομασία "Little Boy" (Μικρό Αγόρι) στη Χιροσίμα, σκοτώνοντας σε δευτερόλεπτα 60.000-80.000 ανθρώπους.



Έως το τέλος του έτους, περίπου 140.000 άνθρωποι πέθαναν από τις παρενέργειες της ατομικής ενέργειας.

Σήμερα, 6 Αυγούστου 2015, η Ιαπωνία τιμά την 70ή επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα, ενώ ένας επιζών περιγράφει τη φρίκη που βίωσε.

Κι αν η μνήμη του είχε ατονήσει, τα σημάδια που φέρει εδώ και 70 χρόνια δεν τον αφήνουν να ξεχνά.



Το 1945 ο Sunao Tsuboi ήταν ένας φοιτητής μόλις 20 χρονών, ενώ πλέον είναι ένας συνταξιούχος καθηγητής που περιοδεύει στον κόσμο και προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Tsuboi θυμάται πως εκείνη την αποφράδα ημέρα άκουσε μία ισχυρότατη έκρηξη και στη συνέχεια το ωστικό κύμα τον σήκωσε και τον πέταξε 10 μέτρα μακριά.

Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του συνειδητοποίησε ότι έφερε εγκαύματα σχεδόν σε ολόκληρο το κορμί του ενώ τα ρούχα του είχαν σχιστεί από την ισχύ της έκρηξης.



Ο επιζών της πυρηνικής καταστροφής περιγράφει γλαφυρά τις εικόνες που αντίκρισε μόλις συνήλθε: «Υπήρχε τόσος καπνός που με δυσκολία έβλεπες έστω κι 100 μέτρα μακριά αλλά ό,τι έβλεπα με έπεισε ότι βρισκόμουν σε μία κόλαση πάνω στη γη. Άνθρωποι σπάρασσαν για βοήθεια, φωνάζοντας την οικογένειά τους. Είδα μία μαθήτρια που το μάτι της κρεμόταν έξω από την κόγχη. Άνθρωποι έμοιαζαν με φαντάσματα, αιμορραγώντας και προσπαθώντας να περπατήσουν πριν καταρρεύσουν. Κάποιοι είχαν χάσει τα πλευρά τους. Υπήρχαν κομματιασμένα κορμιά παντού, ακόμη και μέσα στον ποταμό…».



Ο Tsuboi παρέμεινε στο νοσοκομείο περίπου έναν μήνα ενώ από τότε αναγκάστηκε να νοσηλευτεί 11 φορές, από τις οποίες τις 3 οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι πεθαίνει.

Λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για δεκάδες ασθένειες, ενώ πάσχει από δύο μορφές καρκίνου, οι οποίες συνδέονται με την έκθεσή του στη ραδιενέργεια. Έχει τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από τη φρίκη της Χιροσίμα αλλά και του Ναγκασάκι όπου έπεσε η δεύτερη ατομική βόμβα, στις 9 Αυγούστου 1945, προσπαθούν να ενημερώσουν για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας.



Το 2014 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι δύο ατομικές βόμβες στις πόλεις της Ιαπωνίας στοίχισαν τη ζωή σε 450.000 ανθρώπους: 292.325 στη Χιροσίμα και 165.409 στο Ναγκασάκι.

Στις 15 Αυγούστου του 1945, ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παράδοση της Ιαπωνίας που πλέον ήταν ένα κατεστραμμένο έθνος.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.