Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πρόωρη γήρανση για το ηλιοκαμένο δέρμα!


Το ηλιοκαμένο δέρμα όχι μόνο δεν αποτελεί ένδειξη υγείας, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα είναι τόσο γερασμένο ώστε θα φαινόμαστε έως 10 χρόνια μεγαλύτεροι από την αληθινή μας ηλικία!

Παρά την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο περισσότερο μαυρίζουμε, τόσο πιο όμορφοι και υγιείς φαινόμαστε, η αλήθεια είναι ότι το μαύρισμα σημαίνει πως το δέρμα έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο – και την έκτασή τους θα την αντιληφθούμε στα 40 και στα 50 μας, από τις βαθιές ρυτίδες, τις καφέ κηλίδες και τις ψιλές φλέβες που θα μας γερνάνε πριν την ώρα μας.

Το πόσο υποφέρει το δέρμα από τον ήλιο μπορούμε να το αντιληφθούμε συγκρίνοντας το δέρμα των γλουτών μας, το οποίο σπανίως βλέπει ο ήλιος, με εκείνο του προσώπου μας που είναι αυτό το οποίο εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Η υφή και η χροιά του δέρματος των γλουτών είναι αυτή που τα γονίδιά μας καθορίζουν, ενώ στο πρόσωπο «αποτυπώνονται» και οι συνήθειές μας.

«Ο ήλιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του λείου, υγιούς δέρματος ειδικά εάν υπάρχει υπέρμετρη ή παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία», λέει η δερματολόγος Ευγενία Τούμπη, επιμελήτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».

«Το πόσο γρήγορα θα γεράσει το δέρμα εξαιτίας του, εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: τον τύπο του δέρματος και τον βαθμό της εκθέσεως στον ήλιο, όχι μόνο με την ηλιοθεραπεία, αλλά και με κάθε είδους επαγγελματική ή μη υπαίθρια δραστηριότητα».

Ο γενικός κανόνας της φωτογήρανσης είναι πως όσο πιο ανοικτόχρωμο είναι το δέρμα και όσο μεγαλύτερη η έκθεση στον ήλιο, τόσο το χειρότερο. Μάλιστα έχει υπολογισθεί πως ο ήλιος γερνάει το δέρμα κατά 2 έως 10 χρόνια – με τα 2 χρόνια να αντιστοιχούν σε μέτρια έκθεση σκουρόχρωμου δέρματος και τα 10 σε έντονη έκθεση ανοικτόχρωμου δέρματος.

Φωτογήρανση

Πώς οδηγεί όμως ο ήλιος στις ρυτίδες και στα άλλα σημάδια της φωτογήρανσης; Όπως εξηγεί η κ. Τούμπη, οι βλάβες του μαυρίσματος χρόνο με τον χρόνο αθροίζονται, για να οδηγήσουν τελικά στην εμφανή φωτογήρανση (η αφανής αρχίζει από το πρώτο κιόλας «γενναίο» μαύρισμα).

Οι βλάβες οφείλονται στο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου προκαλεί τα εξής: φθείρει το γενετικό υλικό (DNA) των δερματικών κυττάρων με συνέπεια να αλλοιώνει τη δομή τους, προκαλείρυτίδες, ξηρότητα και σκληρότητα επειδή καταστρέφει την ελαστίνη και το κολλαγόνο και τελικά οδηγεί σε πάχυνση και ευρυαγγείες (τριχοειδή).

Προκαλεί επίσης αλλοιώσεις στα μελανοκύτταρα (παράγουν την χρωστική που μαυρίζει το δέρμα) με συνέπεια να αναπτύσσουν σταδιακά δυσλειτουργία, η οποία τελικά προσδίδει κιτρινωπή χροιά ή κηλίδες στο δέρμα.

Επιπλέον, η επιδερμίδα γίνεται ολοένα πιο λεπτή και πιο εύθραυστη, ενώ σιγά-σιγά μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρότερα προβλήματα, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις και τελικά τα καρκινώματα του δέρματος.

Αντιγηραντικά τα αντηλιακά

Αν και οι περισσότερες επιφανειακές βλάβες οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου, τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να προστατευόμαστε και από την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) που επιδρά βαθιά στο δέρμα.

Τί εννοούμε όμως όταν λέμε «προστασία»; Η αυτονόητη και μακράν πιο αποδοτική προστασία είναι η πλήρης αποφυγή του ηλίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, διότι ακόμα κι αν καθόμαστε στη σκιά ή έχει συννεφιά, η UV φτάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα μας, αφού αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες (λ.χ. άμμο, νερό, τσιμέντο, τζάμια) και διαπερνά σε ποσοστό 80% τα σύννεφα.

Ωστόσο είναι μάλλον ανέφικτο να πεισθεί κάποιος να μείνει κλεισμένος μέσα όλα τα καλοκαιρινά μεσημέρια, οπότε η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι μια παχιά στρώση αντηλιακού, με συχνές επαναλήψεις.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από την Αυστραλία, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη κλινική μελέτη που διερεύνησε τις αντιγηραντικές ιδιότητες των αντηλιακών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 900 εθελοντές, ηλικίας 25-55 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ανοικτόχρωμο δέρμα, χρησιμοποιούσαν ενίοτε αντηλιακό και οι δύο στους τρεις συνήθιζαν να φορούν καπέλο.

Η μελέτη διήρκεσε 4,5 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μισοί εθελοντές δεν άλλαξαν κάτι στην χρήση του αντηλιακού, αλλά οι υπόλοιποι έβαζαν άφθονο, καθημερινά και πολύ προσεκτικά (για να είναι, δε, σίγουροι οι ερευνητές ότι έκαναν ακριβώς ό,τι τους έλεγαν, τους προμήθευαν οι ίδιοι με αντηλιακά και τα ζύγιζαν για να βεβαιώνονται ότι τα χρησιμοποιούν!)

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Annals of Internal Medicine», έδειξε πως με την εντατική χρήση του αντηλιακού το δέρμα των εθελοντών έμεινε αναλλοίωτο όσον αφορά την ελαστικότητα και τη ρυτίδωσή του, ενώ εκείνο των εθελοντών που δεν άλλαξαν συνήθειες παρουσίασε σημαντική φθορά. Ας σημειωθεί ότι το δέρμα όλων των εθελοντών είχε ήδη μετρίου βαθμού φωτογήρανση όταν πρωτοάρχισε η μελέτη.

Η μελέτη – σημειώνει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» – χρηματοδοτήθηκε αμιγώς από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Αυστραλίας και όχι από κάποια εταιρεία αντηλιακών, ενώ διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ.

Oι φωτότυποι

Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα και όσο δυσκολότερα μαυρίζει, τόσο περισσότερες βλάβες υφίσταται από τον ήλιο. Ωστόσο, κανένας φωτότυπος δεν έχει «ανοσία» σε αυτές.

Τύπος 1: Τα μαλλιά είναι ξανθά ή κόκκινα, το δέρμα λευκό-χλωμό και μπορεί να υπάρχουν φακίδες. Καίγεται εύκολα, δεν μαυρίζει ποτέ.

Τύπος 2: Τα μαλλιά είναι ξανθά ή ανοικτά καστανά και το δέρμα λευκό.Συνήθως καίγεται, δύσκολα μαυρίζει.

Τύπος 3: Το κλασικό βορειοευρωπαϊκό λευκό δέρμα, με τα καστανά ή σκούρα καστανά μαλλιά. Μερικές φορές καίγεται, σταδιακά μαυρίζει.

Τύπος 4: Το δέρμα έχει απαλή καφετιά χροιά, καίγεται ελάχιστα και μαυρίζει εύκολα. Αντιστοιχεί στους μεσογειακούς λαούς.

Τύπος 5: Πολύ σκούρο δέρμα-καφέ. Σπάνια καίγεται, συνήθως μαυρίζει.

Τύπος 6: Μαύρο δέρμα και μαλλιά (όπως στους Αφρικανούς). Δεν καίγεται, μαυρίζει εύκολα.

Αυτό το ξέρατε;

* Είκοσι ως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται η επάλειψη του αντηλιακού.

* Αντηλιακό πρέπει να βάζουμε κάθε 2 ώρες έκθεσης στον ήλιο, εκτός κι αν βραχούμε ή ιδρώσουμε πολύ, οπότε η επάλειψη πρέπει να γίνεται νωρίτερα.


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4 πολύ συχνοί μύθοι για την εγκυμοσύνη


Πολλοί μύθοι για την εγκυμοσύνη προκαλούν το ενδιαφέρον, ειδικά όταν εγγυώνται πρόβλεψη του φύλου ή της προσωπικότητας του μωρού, όμως άλλοι μπορούν να οδηγήσουν να σας οδηγήσουν σε όχι πολύ υγιεινό τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε την ανάλαφρη πλευρά αυτών των μύθων, αλλά μην επηρεάζεστε τόσο ώστε να μην ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής- τρώτε καλά, κάνετε ήπια γυμναστική και φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά.

Καούρες σημαίνει μαλλιά

Πολλές γυναίκες έχουν ακούσει το μύθο ότι αν έχουν καούρες θα γεννήσουν παιδί με πλούσια κόμη. Παρόλο που ο ιατρικός κόσμος δεν το δέχεται, μελέτη του John Hopkins University που δημοσιεύτηκε στο Birth βρήκε ότι οι γυναίκες που παραπονιόνταν για καούρες αποκτούσαν μωρά με περισσότερα μαλλιά. Οι ερευνητές το απέδωσαν σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών που επηρεάζουν την εμβρυϊκή τριχοφυΐα και το άνοιγμα του σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα τις καούρες.

Γλυκό για κορίτσι, ξινό για αγόρι

Αποζητάτε σοκολάτα και παγωτό; Σύμφωνα με το μύθο, περιμένετε κορίτσι. Λεμόνι και πίκλες; Τότε πρέπει να είναι αγόρι. Μέχρι να αποδειχτεί κάτι επιστημονικά, ο μύθος αυτός δεν περιέχει ίχνος αλήθειας.

Οι ορέξεις αυτές πιστεύεται ότι ελέγχονται από ένα μηχανισμό του οργανισμού για την αποκατάσταση ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε βάθος για το θέμα. Μελέτες στην Αιθιοπία, όμως, υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με ορέξεις παίρνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, με αποτέλεσμα διατροφή καλύτερης ποιότητας. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξετε την υγεία τη δική σας και του μωρού σας είναι μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική ήπια άσκηση.

Κοιλιά χαμηλά για αγόρι, ψηλά για κορίτσι

Η κοιλιά και με αγόρι και με κορίτσι μπορεί να είναι ψηλά ή χαμηλά, κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν η κοιλιά σας είναι «ψηλά», μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή/και στο ότι οι μύες του στομάχου σας είναι σε καλή κατάσταση. Στις μεταγενέστερες κυήσεις, οι μύες της κοιλιάς παύουν να παύουν να είναι τόσο ελαστικοί. Όσο πιο χαλαροί είναι, τόσο πιο χαμηλά είναι η κοιλιά. Παρόμοια, αν οι μύες της μήτρας είναι δυνατοί (κάτι που συμβαίνει στην πρώτη εγκυμοσύνη) η κοιλιά μένει πιθανότερα πιο ψηλά.

Και η θέση του μωρού στη μήτρα επηρεάζει το σχήμα και το ύψος της κοιλιάς, όπως την επηρεάζει και το ύψος του κορμού. Αν είστε ψηλή, υπάρχει περισσότερος χρόνος για να διογκωθεί η μήτρα προς τα πάνω, οπότε είναι και η κοιλιά ψηλά. Τέλος, τα περισσότερα μωρά κατεβαίνουν χαμηλά στην πύελο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε αν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, μπορεί να σημαίνει ότι επίκειται τοκετός και όχι ότι πρέπει να βάψετε το παιδικό δωμάτιο γαλάζιο. Οι μόνες εγγυημένες μέθοδοι για να μάθετε το φύλο του μωρού είναι η εξέταση χοριακών λαχνών και η αμνιοκέντηση.

Ζωηρό μωρό σημαίνει υπερκινητικό παιδί

Αυτό δεν ισχύει, αφού η δραστηριότητα στη μήτρα εξαρτάται από τις ορμόνες σας, από τη θέση του μωρού, από το χώρο που έχει για να κινηθεί και από τη συμπεριφορά, τη διατροφή και τον κύκλο του ύπνου σας. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι τόσο η προσωπικότητα όσο και η συμπεριφορά διαμορφώνονται στη μήτρα. Σύμφωνα με έρευνες, τα πολύ ζωηρά έμβρυα γίνονται πιο ευερέθιστα μωρά.

Αυτό συμβαίνει γιατί μερικές ορμόνες- κυρίως αυτές που απελευθερώνονται με το στρες- ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα. Έτσι, οι πολύ πιεσμένες μέλλουσες μαμάδες έχουν πιο ζωηρά έμβρυα και πιο νευρικά μωρά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα έμβρυα με υψηλό καρδιακό παλμό γίνονται πιο απρόβλεπτα και ζωηρά μωρά. Θα το ελέγξετε και μόνη σας, αλλά μη σπεύσετε να καταλήξετε σε συμπέρασμα για τον χαρακτήρα του μωρού σας.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο χρονών την κάνετε;


Μάλλον θα πέσετε έξω.









Μπορεί να μοιάζει με έφηβη αλλά η Jung Da Yeon είναι μια 46χρονη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών. Έγινε διάσημη στην Νότια Κορέα όταν μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να χάσει 20 κιλά με δίαιτα και γυμναστική.

Αυτή τη στιγμή εκτός από καλογυμνασμένο κορμί διαθέτει και πολλά χρήματα αφού οι τρελές πωλήσεις των περιοδικών fitness που φιλοξενούσαν την περίπτωσή της την έκαναν εκατομμυριούχο.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμη η θρεπτική αξία των δαμάσκηνων


Έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή σιδήρου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.

Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σας παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου. Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.

Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου). Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς. Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά. Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.

καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).
μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.

Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφτά τόνοι πατάτας στους άπορους της Τρίπολης


Δίπλα στους αναξιοπαθούντες η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Επτά τόνους πατάτας, που παρήγαγε η ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, από τα κτήματα της ιεράς Μονής Αγ. Νικόλαου Σίντζας στο Λεωνίδιο, θα διατεθούν στα ιδρύματα της Μητροπόλεως και σε οικονομικά αδύναμους και άπορους πολίτες, μέσω των φιλανθρωπικών δομών που έχει συστήσει η Μητρόπολη με την επωνυμία «το καλάθι του φτωχού αδελφού».

Με εντολή του μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, τον περασμένο Μάρτιο, φυτεύτηκαν σε κτήμα του μοναστηριού Αγίου Νικολάου Σίντζας, στο Λεωνίδιο πέντε στρέμματα με πατάτα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο σεβασμιώτατος φρόντισε για το πότισμα του κτήματος, ενώ η λίπανση της πατάτας έγινε μόνο από κοπριά που είχε συλλεχθεί την προηγούμενη χρονιά από κοντινούς στάβλους.

Οι πατάτες καλλιεργήθηκαν βιολογικά και χθες ιερείς και εθελοντές πολίτες από την ευρύτερη περιοχή προχώρησαν σε συγκομιδή, που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ικανοποιητική, αφού συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από επτά τόνοι πατάτας.

Οι πατάτες που συγκεντρώθηκαν, όπως επισημαίνεται από την Μητρόπολη, θα διανεμηθούν στα Ιδρύματα της Μητροπόλεως, στα γηροκομεία, τον Οίκο Τυφλών Τριπόλεως, τις Ιερές Μονές και μέσω των φιλανθρωπικών προγράμματα της Μητροπόλεως, τόσο στο Λεωνίδιο, όσο και στην Τρίπολη, για να προσφερθούν στους οικονομικά αδύναμους κι αναξιοπαθούντες.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υποτροφίες από το ΙΚΥ σε ΑμεΑ που μετέχουν στο ERASMUS


Ανακοίνωση 08.07.13

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ως Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου/Μάθηση -ERASMUS προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση σε άτομα με αναπηρία (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό ελληνικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης) που μετέχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Ειδικότερα, εκτός από την επιπλέον μηνιαία χρηματοδότηση που δίδεται στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα ERASMUS με αναπηρία, με βάση τον συνημμένο κατάλογο αναπηριών, οι φοιτητές/καθηγητές/προσωπικό που μετακινούνται μέσω του Προγράμματος ERASMUS δικαιούνται να αιτηθούν στο ΙΚΥ/Εθνική Μονάδα μέσω του ιδρύματός τους επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον η αναπηρία τους συνεπάγεται ιδιαίτερες δυσκολίες που απαιτούν π.χ. συνοδό, ειδική στέγαση, βοηθό ημέρας/νύκτας, ειδική διατροφή, ειδικό διδακτικό υλικό, κ.α. με καταληκτική ημερομηνία 7/10/2013.

Η σχετική ανακοίνωση καθώς και τα έντυπα αίτησης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ, στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.iky.gr/kinitikotita-gia-foitites/item/284-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης στοχεύει το υπ. Τουρισμού


Έχουν ήδη ξεκινήσει δύο ταχύρρυθμα προγράμματα για τους ξεναγούς.

Στη στόχευση του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σπουδών τής τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας με θέμα την Επαγγελματική Τουριστική Εκπαίδευση, που διοργάνωσε το υπουργείο.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «για την ανώτερη τουριστική εκπαίδευση αποβλέπουμε στην αναβάθμιση των σπουδών σε σύγχρονη δομή διεθνούς επιπέδου», καθώς «η εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών, άρα και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, ενώ δίνει σημαντικές ευκαιρίες στους νέους για γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα σε έναν δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές προοπτικές, όπως ο τουρισμός».

Η κ. Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη στους παρευρισκομένους τους πληροφόρησε ότι «στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε καταρτίσει στρατηγική και αναλάβει δράση σε πολλαπλά επίπεδα που έχουν ως εξής: α) συνεργαζόμαστε συστηματικά με το υπουργείο Παιδείας για την εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, β) εξασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία των επαγγελματικών σχολών τουρισμού (πρώην ΟΤΕΚ) με ενσωμάτωσή τους στο υπουργείο Τουρισμού μέχρι την αναβάθμισή τους, γ) συστήσαμε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ευρέως φάσματος για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση, προτάσεις που περιμένουμε σύντομα ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός ανέφερε ότι ξεκίνησαν ήδη δύο ταχύρρυθμα προγράμματα για τους ξεναγούς, στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, με την επιστημονική στήριξη των εκεί πανεπιστημίων, για αποφοίτους τμημάτων Αρχαιολογίας και Ιστορίας. Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για πιλοτική εφαρμογή της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που διευρύνει και συμπληρώνει τις αντίστοιχες δράσεις του δημόσιου τομέα.

Στη συνάντηση εργασίας, εκτός από τους Έλληνες εκπροσώπους υπουργείων και φορέων της τουριστικής αγοράς, μετείχαν ξένοι ειδικοί τεχνοκράτες και πανεπιστημιακοί από το IMC University, to Aalto University, τον Atout france, και το Ecole Hoteliere de Lausanne.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες προωθούν τη δημιουργία τράπεζας για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Θα γίνονται καταθέσεις νευρολογικών βιολογικών υλικών για μελέτη.

Τη δημιουργία μιας τράπεζας για τη νόσο Αλτσχάιμερ προωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Μόνο που στην τράπεζα αυτή δεν θα καταθέτονται χρήματα, αλλά νευρολογικά βιολογικά υλικά τα οποία θα μελετώνται προκειμένου να βρεθούν τρόποι πρόληψης ή και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία προς το παρόν παραμένει ανίατη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιοτράπεζα στην οποία θα φυλάσσονται δείγματα αίματος, ούρων, γενετικού υλικού, εγκεφαλονωτιαίων υγρών και εγκεφαλικού ιστού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βιοτράπεζα υπάρχει άτυπα και προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να λειτουργήσει, πριν περίπου δυο μήνες, κατατέθηκε για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ένα πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας.

«Εμείς στη Θεσσαλονίκη ήδη από το 1995 πήραμε τον πρώτο εγκέφαλο από μία νοσηλεύτρια η οποία είχε δωρίσει τα όργανά της. Η γυναίκα αυτή είχε διαταραχές του λόγου χωρίς όμως να έχει πάθει εγκεφαλικό. Σήμερα έχουμε περίπου 10 εγκεφάλους, μεταξύ των οποίων της μητέρας μου και της θείας μου, που τους είχαμε εξετάσει πολύ καλά και έχουμε όλο το ιστορικό τους. Εκτός από αυτό όμως έχουμε 1500 δείγματα DNA-RNA, ανάλογα δείγματα αίματος, δείγματα ούρων από κάποιους ασθενείς και εγκεφαλονωτιαία υγρά. Τώρα προσπαθούμε να το οργανώσουμε και καταθέσαμε ένα πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε τη βιοτράπεζα σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας, οι οποίες συλλέγουν υλικό. Σε πρώτη φάση η κάθε νευρολογική κλινική αποθηκεύει το υλικό στο δικό της χώρο και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Ο σκοπός είναι να μαζέψουμε όλα αυτά τα υλικά για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να προφυλάξουμε ή και να θεραπεύσουμε την νόσο» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη.

Όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες για ενεργό γήρανση» η κ Τσολάκη τόνισε ότι η νόσος εξακολουθεί να παραμένει ανίατη ενώ άκαρπες απέβησαν οι τελευταίες κλινικές μελέτες διάρκειας 5 χρόνων των Johnson & Johnson, Pfizer και Eli Lilly για δύο φάρμακα με σκοπό την εξαφάνιση του β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που ενοχοποιείται για τη νόσο. Επίσης το Μάιο του 2013 η Baxter International INC ανακοίνωσε ότι δεν πέτυχε τους στόχους της η φάση ΙΙΙ της κλινικής μελέτης της ανοσοσφαρίνης στην ήπιας και μέσης βαρύτητας νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα οι επιστήμονες εξετάζουν μήπως εκείνο που πρέπει να απομακρυνθεί από τον εγκέφαλο είναι το πεπτίδιο η αμυλίνη και όχι το β αμυλοειδές.

Η Ελλάδα μετά τη Γερμανία και την Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών (24%). «Οι άνθρωποι που είναι σήμερα 55-60 ετών υπολογίζουμε ότι αν είναι υγιείς θα ζήσουν μέχρι τα 90-95. Στην ηλικία όμως των 90-95 ετών ο επιπολασμός της άνοιας είναι 32,1% στις γυναίκες και 32,25& στους άντρες» ανέφερε η κ. Τσολάκη.

Επειδή τα φάρμακα δεν θεραπεύουν αλλά απλώς καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην πρόληψη είτε μέσω της μεσογειακής δίαιτας σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση, είτε μέσω της φυσικής και νοητικής άσκησης.

«Το μόνο καινούριο που έχουμε είναι διαδερμικό αυτοκόλλητο με δραστική ουσία τη ριβαστιγμίνη, που κυκλοφορεί σε 9,5 mg και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ενισχυμένη μορφή των 13,3 mg, με το οποίο καθυστερούμε την εξέλιξη της λειτουργικότητας της νόσου. Αυτό είναι το μόνο που επιτυγχάνουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε να πετύχουμε. Επίσης ένα καινούργιο φάρμακο, το οποίο ουσιαστικά είναι μία φαρμακευτική τροφή, που περιέχει ουριδίνη, ωμέγα3 λιπαρά οξέα, χολίνη φωσφολιπίδια βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, αποτελεί την νέα διατροφική προσέγγιση που στοχοποιεί την απώλεια των συνάψεων του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι αυτό βελτιώνει τη μνήμη ασθενών με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ μετά από 24 εβδομάδες χρήσης, έχει πολύ θετικό προφίλ ασφάλειας και πολύ καλή συμμόρφωση» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οριστική απόλυση για επίορκο εφοριακό


Τις πειθαρχικές ποινές της οριστικής απόλυσης και του υποβιβασμού που επιβλήθηκαν σε δυο εφοριακούς από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, προϊστάμενος ΔΟΥ της Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2001, διαπίστωσε έλλειμμα στη διαχείριση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με συνέπεια να πραγματοποιηθεί από δυο επιθεωρητές λογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος.

Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι κατά την οκταετία 1993-2001 ο διαχειριστής του γραφείου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της ΔΟΥ ιδιοποιήθηκε κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου. Αναλυτικότερα, ο διαχειριστής (εφοριακός υπάλληλος) «ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος την περιουσία του επίμαχου Ταμείου με το ποσό των 323.335.239 δρχ. (948.892,8 ευρώ) εκτός τους νόμιμους τόκους που επωφελήθηκε.

Ακολούθησε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (1.4.2002) στο πόρισμα της οποίας αναφέρεται ότι μοναδικός υπεύθυνος για το έλλειμμα είναι ο επίμαχος εφοριακός υπάλληλος, ο οποίος ενήργησε κατά παράβαση των καθηκόντων του.

Στις 26.2.2003 ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε τον εν λόγω εφοριακό στο πειθαρχικό συμβούλιο για τα πειθαρχικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο και της χαρακτηριστικής ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Το 2004 το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε στον επίμαχο υπάλληλό του την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, καθώς κρίθηκε ότι προσπόρισε στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, διαπράττοντας παράλληλα το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού 948.892,8 ευρώ, κάνοντας χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων.

Όμως, σε βάρος του επίμαχου εφοριακού ασκήθηκε και ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και με προσωπικό όφελος άνω των 150.000 ευρώ. (Δηλαδή με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου).

Το 2005 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ο εφοριακός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Μετά από έφεση του εφοριακού, το 2010 το Πενταμελές Εφετείο μείωσε τόσο την ποινή της κάθειρξης στα 12 χρόνια από τα 14 όσο και της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στα 3 χρόνια από τα 5.

Και το 2012 ο 'Αρειος Πάγος με απόφαση του Ποινικού Τμήματός του κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση του 5μελούς Εφετείου.

Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατέφυγε ο εφοριακός ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, απέρριψε την αίτησή του κρίνοντας ότι υπέπεσε στα πειθαρχικά αδικήματα που του αποδίδονται, της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο και της ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός της υπηρεσίας, όπως έκριναν επίσης οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.

Η δεύτερη περίπτωση

Με δεύτερη απόφαση του ίδιου Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώθηκε η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού, η οποία επιβλήθηκε σε εφοριακό υπάλληλο που υπηρετούσε εκτός Αττικής για το παράπτωμα της σοβαρής απείθειας.

Αρχικά, ο εφοριακός είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών για τα τέσσερα αδικήματα της: 1) παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό νόμο, 2) σοβαρής απείθειας, 3) τέλεσης από δόλο πράξεων και παραλείψεων δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Πολιτείας και 4) χαρακτηριστικά αναξιοπρεπής και ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 1995 το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ένοχο τον επίμαχο εφοριακό μόνο για το αδίκημα της σοβαρής απείθειας. Στη συνέχεια, το 1997 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο κηρύχθηκε αθώος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στον εφοριακό αποδίδεται ότι δεν υπάκουσε σε εντολές (έγγραφο) της διεύθυνσης δημόσιας περιουσίας για ανάκληση εγγράφου του που απευθυνόταν σε ιδιώτες και αφορούσε στην ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου σε εκτάσεις στις οποίες οι εν λόγω ιδιώτες φέρονταν να έχουν δικαιώματα κυριότητας. Στη συνέχεια, απέστειλε έγγραφο (2.3.1994) στο οποίο με «ύφος απαράδεκτο», όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, ανέφερε ότι δεν ανακαλεί το έγγραφό του γιατί οι εκτάσεις αυτές δεν αποτελούν δημόσια κτήματα.

Ο επίμαχος εφοριακός προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά το 2001 έχασε τη δίκη, καθώς κρίθηκε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η προσήκουσα.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Πλημμελειοδικείου ζήτησε τον ίδιο χρόνο (2001) την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας, αίτημα το οποίο και πάλι απορρίφθηκε.

Ο εφοριακός επανήλθε στο ΣτΕ το 2008 (αφού ξεκίνησε η διαδικασία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών) για επανάληψη της πειθαρχικής σε βάρος του διαδικασίας. Όμως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για ακόμη μια φορά απέρριψε την αίτησή του οριστικοποιώντας έτσι την πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντίδραση των νεφροπαθών για το δημοσίευμα της Real News


Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Κώστα Μπέζα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών εκφράζει την έντονη ανησυχία της μετά το δημοσίευμα της Real News, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο ΕΟΠΠΥ αλλάζει ρόλο και μετονομάζεται από Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα 08/07/2013 Α.Π. 1895

Προς

Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα Πρόεδρο Κυβέρνησης κ. Σαμαρά Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο

ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ GAULATER

Κύριε Υπουργέ,

Με τρόμο οι νεφροπαθείς αλλά και οι άλλες κοινωνικές ομάδες των βαριά χρόνια πασχόντων πληροφορήθηκαν από άρθρο της REAL NEWS, την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΠΥ από φορέα παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες, σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα το σενάριο που αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος, όπως φαίνεται εξυφαίνεται στο παρασκήνιο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, την στιγμή που η πρόσβαση σε αυτές γίνεται όλο και δυσκολότερη με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείπεται ακόμη και η ενδεδειγμένη από τους ιατρούς θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τους χρόνιους πάσχοντες, μετρώντας τις αντοχές τους στην επιβίωση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως άλλωστε έκανε και ο ΜΕΝΓΕΛΕ με τα τσιράκια του, σχεδιάζουν και σήμερα οι απόγονοι του, Gaulater της υγείας με τους εγχώριους οσφυοκάμπτες συνεργούς τους, που στο όνειρο της γερμανικής αναγνώρισης είναι έτοιμοι να θυσιάσουν σε σύγχρονα κρεματόρια τους έλληνες ασθενείς.

Ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο που έχουν εξανεμιστεί τα εισοδήματα μας, η αύξηση της συμμετοχής των χρόνια πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας που προβλέπει το σχέδιο, σε συνδυασμό με την κατάργηση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΠΥ και των φαρμακείων, οδηγούν σε εφιαλτική κοινωνία, σε ανθρωπιστική κρίση παρόμοια με αυτές του τρίτου κόσμου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΓΤΥΥ είναι οι μοναδικές δομές στην Ελλάδα από τις οποίες οι αιμοκαθαρόμενοι, οι μεταμοσχευμένοι, οι καρκινοπαθείς και άλλοι βαριά πάσχοντες, μπορούν να προμηθευτούν τα ακριβού κόστους φάρμακα που τους διατηρούν στη ζωή, αφού ούτε τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν τα χορηγούν για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους, ούτε τα ιδιωτικά φαρμακεία γιατί δεν έχουν «ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Άλλωστε η διανομή των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που πρέπει να πολλαπλασιαστούν και όχι να κλείσουν, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 40% περίπου του κόστους τους.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να μην υποταχτείτε στα κελεύσματα των «ειδικών», των «τεχνοκρατών» σφαγέων, που θέλουν να αναδιανείμουν τα χρήματα του ελληνικού λαού στα δικά τους συμφέροντα ελληνικά και ξένα, αλλά να ακολουθήσετε μια περήφανη πολίτική που δίνει αξία σε κάθε ευρώ, που θα αφουγκράζεται και θα ανακουφίζει τους χρόνια πάσχοντες από τα μαρτύρια τους.

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΝΕΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

ΜΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.

ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙΑΔΕΣ. ΑΠΟΣΟΒΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ προβλέπει την επιλόχειο κατάθλιψη


Σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Warwick.
Ένα νέο τεστ χαμηλού κόστους θα προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης της επιλόχειου κατάθλιψης, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Το τεστ σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Warwick και αναμένεται να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Βασίζεται στην εξέταση λίγων σταγόνων αίματος και αναλύει κατά πόσο υπάρχουν μεταλλάξεις σε δύο γονίδια που σχετίζονται με την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Ο έλληνας καθηγητής Δημήτρης Γραμματόπουλος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι αν αναγνωρίσουμε τις γυναίκες υψηλού κινδύνου νωρίς, μπορούμε να τους χορηγήσουμε θεραπεία ή να εισαγάγουμε προληπτικά μέτρα εγκαίρως ούτως ώστε να ανακόψουμε την πορεία της νόσου.»

Ο έλληνας καθηγητής στην έρευνά του μελέτησε 200 εγκύους και διαπίστωσε ότι εκείνες με βλάβες σε δυο γονίδια που είχαν τρεις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η εξήγηση γι’ αυτό σύμφωνα με τον έλληνα ειδικό είναι ότι ο οργανισμός τους δεν έχει την απαιτούμενη ικανότητα να αποκαταστήσει την ορμονική ισορροπία του μετά τον τοκετό.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, εξετάζουν σε επίπεδο κλινικών δοκιμών μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση της επιλόχειου κατάθλιψης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φακοί επαφής εξασφαλίζουν... τηλεσκοπική όραση


Σε συνδυασμό με ειδικά γυαλιά μεγεθύνουν τις οπτικές λεπτομέρειες κατά 2,8 φορές.

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που, όταν συνδυάζονται με ειδικά γυαλιά, προσδίδουν…τηλεσκοπική όραση σε όσους τους φορούν. Για την ακρίβεια, ο συνδυασμός φακών επαφής και γυαλιών μεγεθύνει τις οπτικές λεπτομέρειες κατά 2,8 φορές.

Το τηλεσκοπικό σύστημα όρασης αναπτύχθηκε για να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις που οδηγούν στην τύφλωση, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης και βλάπτει εκείνο το τμήμα του οφθαλμού, την ωχρά κηλίδα, που χειρίζεται οπτικά τις λεπτομέρειες. Καθώς αυτή η περιοχή εκφυλίζεται με το πέρας της ηλικίας, οι πάσχοντες χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να εκτελούν δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η ανάγνωση.

Ακριβής έλεγχος της όρασης

Οι φακοί επαφής που δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές έχουν μια κεντρική περιοχή που επιτρέπει να περνάει το φως πουν είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική όραση. Γύρω, όμως, από αυτήν την περιοχή κατασκευάστηκαν κάποια τηλεσκοπικά στοιχεία- ένας δακτύλιος από μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου που λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός- τα οποία, σε συνδυασμό με τα ειδικά γυαλιά, μεγεθύνουν θεαματικά τα αντικείμενα και τις λεπτομέρειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή βασίζεται στην τεχνολογία που εφαρμόζει…η Samsung για τις 3D τηλεοράσεις της με τα ειδικά γυαλιά.

Οι τηλεσκοπικοί φακοί επαφής και τα ειδικά γυαλιά που τους συνοδεύουν θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλινική πράξη τον ερχόμενο Νοέμβριο- σε σημαντικό αριθμό ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας,- ευθύς μόλις λυθούν κάποια προβλήματα σχετικά με την διαπερατότητά τους σε οξυγόνο.

Κι αυτό διότι, προς το παρόν, η χρήση τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 λεπτά της ώρας. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων βελτιώσεων ο ασθενής θα μπορεί να τους φοράει ολόκληρη τη μέρα.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται και το 2013 το κύμα των απολύσεων


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας, το πρώτο 6μηνο του 2013 έγιναν 69.000 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2012.

Στις απολύσεις, το πρώτο 6μηνο του 2013 έγιναν 383.000 απολύσεις ενώ το πρώτο 6μηνο του 2012 έγιναν 385.000 απολύσεις.

Δείτε το βίντεο από το Mega:
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελείας


Από φέτος θα αρχίσουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής, πισίνων και αεροσκαφών, όπως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, στο πλαίσιο του κλεισίματος του δημοσιονομικού κενού και ενδεχομένως της αποδοχής από τους δανειστές του αιτήματος της χώρας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης στο θέμα του ΦΠΑ, ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβληθεί από το τρέχον έτος και όχι από το 2014, όπως αρχικώς προγραμματιζόταν.

Ο φόρος αφορά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη, ενώ αναζητείται φόρμουλα για τα σκάφη αναψυχής καθώς οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν τέλος πλόων.

Η επίσπευση εφαρμογής του φόρου συνδεόταν αρχικά με την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο (υπολογίζονται στα 110 εκατ. ευρώ περίπου) θα κάλυπταν τις απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ πιλοτικά για ένα εξάμηνο.

Τελικώς όμως ο φόρος αποσυνδέθηκε από την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (αναμένεται η απάντηση της τρόικας εντός της εβδομάδας), και θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος, παρότι είχε θεσμοθετηθεί για το 2014.
Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» αφορά:

- Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών:

Ο νέος φόρος ξεκινά από τα 418 ευρώ για αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών που δεν έχουν κλείσει πέντε χρόνια από την ημέρα ταξινόμησης. Για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών ο φόρος ανέρχεται στο 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα άνω των 2.501 κυβικών στο 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Ενδεικτικά, για όχημα 2.000 κ.εκ. που έχει συμπληρώσει πάνω από 5 και μέχρι 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, ο φόρος πολυτελείας θα είναι 308 ευρώ ετησίως. Για όχημα 3.000 κ.εκ., ηλικίας έως και 5 ετών, ο φόρος θα είναι 1.780 ευρώ. Εξαιρούνται τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα αναπήρων.

- Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής:

Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί των προβλεπόμενων ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα. Στα σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου (φουσκωτά) ο νέος φόρος είναι 800 ευρώ για όσα έχουν μήκος 7 μέτρα και 1.200 ευρώ για τα 9 μέτρα.

- Πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές):

Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Ετσι, σε πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος που θα προκύπτει είναι 960 ευρώ ετησίως και σε πισίνα 50 τ.μ. είναι 1.600 ευρώ.

Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα:

Ο φόρος θα αντιστοιχεί στο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση, πριν την κινητικότητα, ζητά η ΚΕΔΕ


«Δε θα βγει το 50% των υπαλλήλων από εμάς».

Να γίνει σωστή αξιολόγηση σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα, θα ζητήσει σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκη, στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως υποστηρίχθηκε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, κατά την παρουσίαση έρευνας για την εικόνα της κοινής γνώμης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «συνιστά μνημονιακή υποχρέωση η αξιολόγηση σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα».

Ωστόσο, καταγγέλθηκε ότι η αξιολόγηση αυτή δεν έχει γίνει. Αναφέρθηκε επίσης, ότι σε υπουργεία, αξιολογήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα λειτουργούν σωστά, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό αυστηρούς, συνεχείς ελέγχους εδώ και δύο χρόνια.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης είπε: «Θα απαιτήσουμε να γίνει σωστή αξιολόγηση σε όλους τους φορείς. Καταρχήν, υπάρχουν υπουργεία που δεν συμμετέχουν στην κινητικότητα. Θα ζητήσουμε να συμμετάσχουν. Κατά δεύτερον, αξιολογήσεις σε υπουργεία έγιναν ''μεταξύ ημών και υμών''. Θα αναφέρω μόνο ότι υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για αξιολόγηση, όπου το συμπέρασμα ήταν πως όλα πάνε καλά. Δεν θα το αφήσουμε έτσι». Πρόσθεσε: «Μεταξύ των 620.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, στην Αυτοδιοίκηση απασχολούνται μόνο 72.000. Δεν θα βγει το 50% της κινητικότητας από αυτούς».

Αναφερόμενος στους ελέγχους και, κατ' επέκταση, στην έμμεση αξιολόγηση, στην οποία υπάγεται από το 2011 η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ασκούνης είπε: «Από τον Μάρτιο του 2011, στέλνουμε στην ΕΛΣΤΑΤ, στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλους φορείς, όλα μας τα στοιχεία. Με το Οικονομικό Παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν στη διάθεση όλων τα στοιχεία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και μάλιστα, πολύ αναλυτικά. Να προσθέσω ότι, με το Παρατηρητήριο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έφθασαν αισίως τους 12, με κόστος πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι θα κερδίσει η κυβέρνηση με την κινητικότητα».

Διευκρίνισε, τέλος, αναφερόμενος στην πιλοτική αυτοαξιολόγηση, στην οποία είχαν δεσμευθεί 12 δήμοι και δύο περιφέρειες από το τέλος του περασμένου χρόνου, αυτοαξιολόγηση που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, ότι «δώδεκα δήμοι και δύο περιφέρειες προσφέρθηκαν να μπουν σε αξιολόγηση. Όμως, οι προδιαγραφές και τα κριτήρια ήρθαν από την κεντρική διοίκηση, μόλις πριν από έναν μήνα».


Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός... ποδιών στο διαδίκτυο


Έφερε κοντά πολύ διαφορετικούς ανθρώπους.

Πρέπει να προσπαθήσει κανείς για να δει οτιδήποτε άλλο στη φωτογραφία την οποία μονοπωλούν οι θηριώδεις πατούσες του Brahim Takioullah, του δεύτερου ψηλότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Οι πατούσες του, με μήκος σχεδόν σαράντα εκατοστά (!), επισκιάζουν όχι μόνο τις πατούσες αλλά ολόκληρη την Jyoti Amge, την πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο.

Η 19χρονη Jyoti από την Ινδία έχει ύψος 60 εκατοστά ενώ ο Μαροκινός Takioullah έχει ύψος… 2,46 μέτρα!

Τα παπούτσια του 31χρονου γίγαντα φτιάχνονται προφανώς κατά παραγγελία.

Brahim και Jyoti πόζαραν μαζί για την προώθηση του «Amazing Feet», μιας προσπάθειας να φτιαχτεί το μεγαλύτερο online άλμπουμ με πόδια.

Χρειάζονται τουλάχιστον 50.000 ζευγάρια πόδια και όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο ρεκόρ μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα officiallyamazing.tv/feet.






Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώματα επιβατών που ταξιδεύουν με πλοίο


Διαβάστε 21 χρηστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το ταξίδι με επιβατηγό πλοίο.

Με γνώμονα την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του επιβατικού κοινού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξηγεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.
Από την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, διανέμει τα σχετικά φυλλάδια σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Οι 21 χρηστικές ερωτήσεις και απαντήσεις που περιέχονται στο φυλλάδιο είναι οι ακόλουθες:

1.Τι δικαιούμαι σε περίπτωση μη παροχής της θέσης ή του τύπου της καμπίνας που αναγράφεται στο εισιτήριο;

(α)Να υπαναχωρήσεις και να λάβεις την αξία του ναύλου που κατέβαλες (επιβάτη ή και οχήματος) και χρηματική αποζημίωση προσαυξημένη κατά 100% επί της τιμής του ναύλου επιβάτη

(β) Να ταξιδέψεις σε θέση κατώτερη και να λάβεις τη διαφορά της τιμής του ναύλου επιβάτη μεταξύ της κατηγορίας των θέσεων προσαυξημένη κατά 100% ή

(γ) Μετά από αίτημά σου και συμφωνία της εταιρείας, να ταξιδέψεις σε θέση ανώτερη καταβάλλοντας τη διαφορά της τιμής του ναύλου μειωμένη κατά 50%.

Η καταβολή της διαφοράς δεν ισχύει εάν η εταιρεία σου διαθέσει ανώτερη θέση με δική της πρωτοβουλία χωρίς αίτημά σου.

2. Έχω δικαίωμα να ακυρώσω το εισιτήριό μου;

Δικαιούσαι να υπαναχωρήσεις και ανάλογα με το χρόνο επιστροφής αυτούσιου του σώματος του εισιτηρίου, να σου επιστραφεί ολόκληρος ο ναύλος ή ποσοστό του ως εξής:

- Ποσοστό 50% εφόσον επιστρέψεις το εισιτήριο έως και 12 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
- Ποσοστό 75% εφόσον επιστρέψεις το εισιτήριο έως και 7 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
- Ολόκληρο το ναύλο εφόσον επιστρέψεις το εισιτήριο έως και 14 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
- Ολόκληρο το ναύλο ανεξαρτήτως του χρόνου ειδοποίησης για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας. Στις παραπάνω περιπτώσεις ακύρωσης επιστρέφονται και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και ο ΦΠΑ.

3. Έχω δικαίωμα να τροποποιήσω το εισιτήριό μου;

Δικαιούσαι να τροποποιήσεις το εισιτήριο σου εφόσον διατίθενται θέσεις μέχρι και 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

4. Τι δικαιούμαι να μεταφέρω χωρίς την καταβολή ιδιαίτερου ναύλου;

- Δικαιούσαι να μεταφέρεις χειραποσκευές βάρους μέχρι 50 κιλών.
- Εάν είσαι άτομο μειωμένης κινητικότητας, δικαιούσαι, επιπλέον των χειραποσκευών, να μεταφέρεις κάθε εξοπλισμό που απαιτείται για την αυτόνομη μετακίνησή σου.

5.Ποιος ευθύνεται για την φθορά ή απώλεια των αποσκευών μου εντός του πλοίου;

Εφόσον οι αποσκευές σου έχουν παραδοθεί για φύλαξη και σου έχει εκδοθεί σχετική απόδειξη ευθύνεται η εταιρεία.

6.Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που το πλοίο καθυστερήσει να αναχωρήσει από το λιμάνι λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου ή υπαιτιότητας της εταιρείας;

Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου του πλοίου δικαιούσαι: Να υπαναχωρήσεις και για αποζημίωση να λάβεις το αντίτιμο του εισιτηρίου που κατέβαλες ή

(α) Να διαμείνεις στο πλοίο, να λάβεις ελαφρά γεύματα ή αναψυκτικά με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας και να προωθηθείς στον προορισμό του θαλάσσιου ταξιδιού σου με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας.

(β)Να σου χορηγηθεί από την εταιρεία τροφή για καθυστέρηση άνω των 4 ωρών και κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό είναι εφικτό και καθίσταται αναγκαία η διανυκτέρευση.

(γ) Να λάβεις αποζημίωση 25% επί του εισιτηρίου ή άλλη αντισταθμιστική παροχή κατόπιν συμφωνίας μόνο εφόσον τελικά προωθήθηκες στον προορισμό σου με το ίδιο ή άλλο πλοίο με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας και η καθυστέρηση σου είναι:

• 1 ώρα για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού μέχρι 4 ώρες.
• 2 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 4 ώρες και μέχρι 8 ώρες.
• 3 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 8 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
• 6 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 24 ώρες. Αν η καθυστέρηση σου είναι διπλάσια του χρόνου που αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούσαι αποζημίωση 50% επί του εισιτηρίου.

(δ) Να λάβεις αποζημίωση διπλάσια του ναύλου επιβάτη καθώς και την επιστροφή του ναύλου οχήματος που κατέβαλες ή κατόπιν συμφωνίας άλλη αντισταθμιστική παροχή, εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθήθηκες στον προορισμό σου με το ίδιο ή άλλο πλοίο εντός 24 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

7. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης του πλοίου κατά την διάρκεια του ταξιδιού λόγω βλάβης ή ζημιάς του ή υπαιτιότητας της εταιρείας;

- Να υπαναχωρήσεις και να σου επιστραφεί ο η τιμή του εισιτηρίου που αναλογεί για το υπόλοιπο της διαδρομής ή
- Να συνεχίσεις το ταξίδι σου και να λάβεις αποζημίωση 25% επί του εισιτηρίου ή κατόπιν συμφωνίας άλλη αντισταθμιστική παροχή όταν η καθυστερημένη άφιξη στο λιμάνι προορισμού σου είναι:

• 1 ώρα για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού μέχρι 4 ώρες.
• 2 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 4 ώρες και μέχρι 8 ώρες.
• 3 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 8 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
• 6 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 24 ώρες.

Αν η καθυστέρηση σου είναι διπλάσια του χρόνου που αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούσαι αποζημίωση 50% επί του εισιτηρίου. Η άσκηση ενός από τα παραπάνω δικαιώματα αποδεικνύεται με ενυπόγραφη συμπλήρωση σχετικού εντύπου που σου χορηγείται από την εταιρεία κατά την ενημέρωσή σου για το γεγονός της καθυστέρησης του ταξιδιού.

8. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης ή ζημιάς του πλοίου ή λόγω υπαιτιότητας της εταιρείας και εφόσον τελικά προωθήθηκα στον προορισμό μου;

Να λάβεις αποζημίωση 25% επί του εισιτηρίου ή άλλη αντισταθμιστική παροχή κατόπιν συμφωνίας εφόσον τελικά προωθήθηκες στον προορισμό σου με το ίδιο ή άλλο πλοίο με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας και η καθυστερημένη άφιξη στο λιμάνι προορισμού σου είναι:

• 1 ώρα για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού μέχρι 4 ώρες.
• 2 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 4 ώρες και μέχρι 8 ώρες.
• 3 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 8 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
• 6 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 24 ώρες. Αν η καθυστέρηση σου είναι διπλάσια του χρόνου που αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούσαι αποζημίωση 50% επί του εισιτηρίου.

9. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που διακοπεί το ταξίδι μου σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης ή ζημιάς του πλοίου και εφόσον δεν προωθήθηκα στον προορισμό μου και δεν άσκησα το δικαίωμα της υπαναχώρησης;

(α) Να σου χορηγηθεί από την εταιρεία τροφή και κατάλυμα, καθ’ όλο το χρόνο αναμονής μέχρι τη συνέχιση του ταξιδίου σου, στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό είναι εφικτό και καθίσταται αναγκαία η διανυκτέρευση.

(β) Να λάβεις αποζημίωση διπλάσια του ναύλου ή άλλη αντισταθμιστική παροχή μετά από συμφωνία με την εταιρεία.

Η άσκηση του δικαιώματος αυτού, αποδεικνύεται με ενυπόγραφη συμπλήρωση σχετικού εντύπου που σου χορηγείται από την εταιρεία κατά την ενημέρωσή σου για το γεγονός της διακοπής του ταξιδίου.

10. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που καθυστερήσει ή ματαιωθεί το ταξίδι εξαιτίας βλάβης ή ζημιάς του πλοίου ή υπαιτιότητας της εταιρείας και χάσω την ανταπόκριση για την συνέχιση του θαλάσσιου ταξιδιού;

- Εφόσον διαθέτεις εισιτήριο ανταπόκρισης ενημερώνεις σχετικά την εταιρεία και δικαιούσαι να προωθηθείς με τον προσφορότερο τρόπο στον τελικό προορισμό σου με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας.

- Να σου προσφερθεί τροφή και κατάλυμα στο λιμάνι ανταπόκρισης, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, όταν εξαιτίας της απώλειας της ανταπόκρισης αναγκάζεσαι να αναχωρήσεις την επόμενη ημέρα από την άφιξή σου, ή καθίσταται αναγκαία η διανυκτέρευσή σου ή η παραμονή σου για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχες προγραμματίσει.

11.Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών;

- Να τροποποιήσεις το εισιτήριό σου.
- Να διαμείνεις στο πλοίο εφόσον κατά την κρίση του πλοιάρχου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
- Να υπαναχωρήσεις και να σου επιστραφεί ο αναλογούν ναύλος.

12. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που ακυρωθεί το ταξίδι με υπαιτιότητα της εταιρείας;

Να λάβεις πλήρη αποζημίωση ή άλλες αντισταθμιστικές παροχές κατ' επιλογή σου εφόσον:

- Δεν ενημερώθηκες μία εβδομάδα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου του ακυρωθέντος δρομολογίου και δεν σου επιστράφηκε το αντίτιμο του εισιτηρίου ή
- Δεν ενημερώθηκες τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου του ακυρωθέντος δρομολογίου και δεν προωθήθηκες με άλλο μέσο στον προορισμό σου εντός 12 ωρών από τον προγραμματισμένο απόπλου του ακυρωθέντος δρομολογίου.

13.Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που ακυρωθεί το ταξίδι λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου;

- Να ενημερωθείς εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσεις να προωθηθείς στον προορισμό σου με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών ή να υπαναχωρήσεις και να σου επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.
- Εφόσον δεν προωθηθείς στον προορισμό σου ή δεν υπαναχωρήσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη περίπτωση δικαιούσαι να σου χορηγηθεί από την εταιρεία τροφή και κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό είναι εφικτό και καθίσταται αναγκαία η διανυκτέρευση.
- Να λάβεις χρηματική αποζημίωση διπλάσια του ναύλου επιβάτη ή άλλη αντισταθμιστική παροχή κατόπιν συμφωνίας εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθηθείς στον προορισμό σου εντός 24 ωρών.

14. Τι δικαιούμαι σε περίπτωση που δεν μου επιτραπεί η επιβίβαση στο πλοίο ενώ έχω στην κατοχή μου έγκυρο εισιτήριο;

- Να λάβεις αποζημίωση τριπλάσια της αξίας του ναύλου επιβάτη ή
- Τη συντομότερη προώθησή στον τελικό προορισμό σου, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, τροφή για καθυστέρηση άνω των 4 ωρών και κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό είναι εφικτό και καθίσταται αναγκαία η διανυκτέρευση. ή μεταφορά σε χρόνο της επιλογής σου. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεις επιπρόσθετα ως αποζημίωση την αξία του ναύλου επιβάτη.

15. Που μπορώ να επιστρέψω το εισιτήριό μου;

Μπορείς να το επιστρέψεις ή να το τροποποιήσεις το εισιτήριο σου από εκεί που το εξέδωσες ή στον οριζόμενο κατά λιμένα από την εταιρεία ναυτικό πράκτορα ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκδίδει εισιτήρια επιβατών και αποδείξεις μεταφοράς οχημάτων για το συγκεκριμένο πλοίο.

16. Με ποιόν τρόπο θα μου επιστραφεί ο ναύλος και θα μου καταβληθεί η αποζημίωση;

Θα πρέπει να παραδώσεις αυτούσιο το σώμα του εισιτηρίου ή το απόκομμα, στην εταιρεία ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στον κατά λιμένα οριζόμενο από την εταιρεία ναυτικό πράκτορα έως και 7 ημέρες μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου.

17. Έχει η εταιρεία άλλες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζω;

Ναι, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να:

- Ανακοινώνουν δημόσια τα δρομολόγια με κάθε πρόσφορο μέσο και να πληροφορούν εγκαίρως το κοινό σχετικά με την εκτέλεσή τους.
- Ανακοινώνουν με προσβάσιμες στους επιβάτες μορφές αναγγελίας την οποιαδήποτε καθυστέρηση στον απόπλου, πλου και κατάπλου του πλοίου, αναφέροντας τόσο τον εκτιμώμενο χρόνο όσο και την αιτία της καθυστέρησης.
- Ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο επιβάτη πριν την έκδοση του εισιτηρίου για τις τιμές και εκπτώσεις και να μην αυξάνουν την τιμή του εισιτηρίου για το οποίο έγινε κράτηση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής κράτησης θέσεως μέχρι τη συμφωνημένη ημερομηνία και ώρα παραλαβής ή πληρωμής του εισιτηρίου.
- Ενημερώνουν αναλυτικά τον επιβάτη ως προς τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου.

18.Τι υποχρεώσεις έχω εγώ απέναντι στην εταιρεία;

Ως επιβάτης υποχρεούσαι να:

- Προσέρχεσαι στο πλοίο μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου και να φέρεις το όχημα στο χώρο αναμονής φόρτωσης τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον απόπλου.
- Καταλαμβάνεις την αντίστοιχη θέση που αναγράφεται επί του εισιτηρίου, να μην τοποθετείς τις αποσκευές σου ή άλλα αντικείμενα επάνω στα καθίσματα ή σε άλλες θέσεις επιβατών ώστε να στερείται η θέση άλλου επιβάτη και να συμμορφώνεσαι στους κανονισμούς του πλοίου καθώς και στις οδηγίες του πλοιάρχου ή του προσωπικού του πλοίου που σχετίζονται με την ησυχία, ευταξία, καθαριότητα και ασφάλεια του πλοίου.
- Μην μεταφέρεις εκρηκτικές, εύφλεκτες, εμπρηστικές και γενικά επικίνδυνες ύλες.
- Δίνεις τα ακριβή στοιχεία σου και εφόσον το επιθυμείς στοιχεία επικοινωνίας για την ενημέρωσή σου σε περίπτωση καθυστέρησης, ακύρωσης ή ματαίωσης του δρομολογίου και ελέγχεις την ορθότητα των αναγραφομένων στο εισιτήριο στοιχείων.

19. Που μπορώ να απευθυνθώ για να υποβάλω παράπονα - καταγγελία στην περίπτωση που η εταιρεία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της;

- Για κάθε παράπονο ή καταγγελία που αφορά στη μη τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρείας ή του εκδότη του εισιτηρίου, ή του φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού όπως καθορίζονται στις διατάξεις του ν. 3709/2008, καθώς και για οποιαδήποτε απαίτηση που απορρέει από τις διατάξεις του ίδιου νόμου απευθύνεσαι εντός δύο μηνών, ανάλογα, αρχικά στην εταιρεία ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στον ναυτικό πράκτορα ή στο φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού. Κατά την διάρκεια του πλου στον ορισμένο από τον πλοίαρχο αξιωματικό του πλοίου. Συμπληρώνεις το ειδικό έντυπο παραπόνων το οποίο μπορείς να προμηθευτείς ανάλογα εντός του πλοίου, στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, στις λιμενικές αρχές και στις εγκαταστάσεις των λιμανιών.
- Μετά την παρέλευση 2 μηνών εφόσον δεν δόθηκαν απαντήσεις ή επαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία ή τον εκδότη του εισιτηρίου ή το φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού, σε καταγγελίες ή παράπονα, μπορείς να συμπληρώσεις και να υποβάλεις το ίδιο ειδικό έντυπο παραπόνων, επισυνάπτοντας φωτοαντίγραφο του αρχικού έντυπου παραπόνων που συμπλήρωσες απευθείας:
α) στη Λιμενική Αρχή επιβίβασής ή αποβίβασής σου ή
β) στο ΥΝΑ/Δ/νση Θαλασσίων Συγκοινωνιών που αναφέρεται στο πίσω μέρος του ειδικού εντύπου.

20. Σε ποιες περιπτώσεις δεν έχουν εφαρμογή τυχόν απαιτήσεις μου;

Καμία απαίτηση δεν δύναται να θεμελιωθεί για καθυστέρηση, διακοπή, ακύρωση ή τροποποίηση δρομολογίου που οφείλεται σε λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, στην εφαρμογή διατάξεων της νομοθεσίας( όπως περίπτωση δ της παραγράφου 3,του άρθρου έκτου ν.2932/01) ή σε εντολές της αρμόδιας Αρχής γενικά ιδίως δε για την παροχή βοήθειας σε πλοία ή πρόσωπα που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε τυχόν εγκεκριμένη τροποποίηση των προγραμματισμένων δρομολογίων η οποία σχετίζεται με την εξυπηρέτηση εκτάκτων μεταφορικών αναγκών ή την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

21. Είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες ή μειωμένη κινητικότητα μπορώ να ταξιδέψω με άνεση και ασφάλεια;

- Ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού σε συνεργασία με την εταιρεία υποχρεούνται να σου εξασφαλίσουν και να παρέχουν δωρεάν συνδρομή και κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης, τόσο μέσα στο λιμάνι όσο και κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και τη διάρκεια του ταξιδιού σου.
- Σε κάθε περίπτωση φθοράς ή απώλειας ειδικού εξοπλισμού σου που οφείλεται σε υπαιτιότητα της εταιρείας, αυτή οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παρασχεθεί προσωρινός και κατάλληλος εξοπλισμός αντικατάστασης, ενώ παράλληλα οφείλει να καταβάλει αποζημίωση που αντιστοιχεί στην αξία αντικατάστασης του σχετικού εξοπλισμού.
- Μην ξεχάσεις, κατά την έκδοση του εισιτηρίου σου ή το αργότερο 48 ώρες πριν ταξιδέψεις να ενημερώσεις την εταιρεία για τις ειδικές ανάγκες σου και τις απαιτούμενες υπηρεσίες που θα πρέπει να σου παρασχεθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τα λουκέτα στα σχολεία


Κύριο αίτημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση της.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων πραγματοποιούν σήμερα γονείς της Ένωσης Γονέων δήμου Ηρακλείου και εκπαιδευτικοί του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και του ΠΑΜΕ.

Κύριο αίτημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για κατάργηση των δημοτικών σχολείων στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου, στο Καβροχώρι του δήμου Μαλεβιζίου και στην Παναγιά του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η διαμαρτυρία χαρακτηρίζεται από μεγάλη συμμετοχή, ενώ παρόντες είναι τόσο ο δήμαρχος Μινώα Ζ.Καλογεράκης όσο και αντιδήμαρχοι του δήμου Μαλεβιζίου.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Χορός" μικροβίων στα νοσοκομεία


Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών και τέταρτοι στις λοιμώξεις που κολλούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομείο (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις).

Οπως αναφέρει η έκθεση, οι πιο συχνές αιτίες μόλυνσης από μικρόβια του νοσοκομείου είναι οι καθετήρες φλέβας στους οποίους ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%.

Το πιο χαμηλό ποσοστό σε αυτή την περίπτωση το έχει η Γαλλία (30,6%) και το υψηλότερο η Ελλάδα (70,6%).

Οι ουρολογικοί καθετήρες εμφανίζουν μικρόβια κατά μέσο 17,2%, με τη Λιθουανία να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά (6,4%) και την Ελλάδα τα υψηλότερα (30,7%). Το θετικό είναι ότι η χώρα μας χαρακτηρίστηκε από το ECDC ως «καλή» στην αποστολή στατιστικών δεδομένων, κάτι τα προηγούμενα έτη δεν γινόταν συστηματικά και αποτελούσε «κόκκινο πανί» για διάφορους πολυεθνικούς επιστημονικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη μολύνονται περίπου 80.000 νοσηλευόμενοι από τα μικρόβια του νοσοκομείου, ενώ κάθε χρόνο έχει αποδειχθεί ότι 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1000 νοσοκομεία τριάντα ευρωπαϊκών χωρών και κατέδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφονται σε ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το 19,5% των ασθενών έχει μολυνθεί.

* Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της ανεργίας»


Θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση το α΄εξάμηνο με 90.000 νέες θέσεις εργασίας.

Θετικό είναι το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων και κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2008.

«Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2008, φτάνοντας στα επίπεδα του 2006» τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι αποτελεί «αναμφίβολα, ένα ενθαρρυντικό σήμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ή επιτρέπει τον εφησυχασμό».

«Αντιθέτως», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «συνιστά έναυσμα για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να συρρικνωθεί άμεσα η δυναμική της ανεργίας και να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή της».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς και, έως τις 15 Οκτωβρίου, θα υπάρχει αποτύπωση των εργαζομένων με ακρίβεια ενός εργαζομένου, καθώς και των συμβάσεων εργασίας και των αμοιβών. Επίσης, στα στοιχεία Ιουνίου του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αποτυπώνονται για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι ανά φύλο και ηλικία, καθώς και ανά περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος, κατά το μήνα Ιούνιο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 105.000, ενώ οι αποχωρήσεις σε 90.659. Από τις 90.659 συνολικά αποχωρήσεις, οι 23.407 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 67.252 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

Προκύπτει επίσης, ότι το θετικό ισοζύγιο του Ιουνίου 2013 είναι αυξημένο κατά 40,9% σε σχέση με το ισοζύγιο του Ιουνίου 2012 (4.161 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας) και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης, που είναι περισσότερες του περσινού Ιουνίου κατά 5.101 προσλήψεις.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθώς, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 473.852 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 17,1% και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 383.318 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 260.818 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 122.500 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας του πρώτου εξαμήνου του 2013 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 90.534. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εξαμήνου του 2012, που ανήλθε στις 19.309 θέσεις εργασίας, αλλά είναι και η μακράν υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους μετά το 2008, φτάνοντας τα επίπεδα του 2006.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων εμφανίζεται στις περιοχές του Ιονίου και του Νότιου Αιγαίου, ενώ αρνητική εικόνα εμφανίζουν οι περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, λιανικού εμπορίου βιομηχανίας τροφίμων χονδρικού εμπορίου.

Σε ότι αφορά το φύλλο των εργαζομένων, οι απολύσεις γυναικών 52.598 είναι περισσότερες από εκείνες των ανδρών, (38.061), ενώ υπάρχει ισορροπία στις προσλήψεις (52.241 προσλήψεις γυναικών και 52.759 ανδρών).


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική έρευνα των μοτοσυκλετιστικών ατυχημάτων στο Βέλγιο


Αποκαλύπτει τις συνηθέστερες αιτίες και συνθήκες των συμβάντων.

Για πρώτη φορά στην τροχαία ιστορία της χώρας, οι Αρχές του Βελγίου μελέτησαν εκτεταμένα τα μοτοσυκλετιστικά ατυχήματα. Μετά από επιτόπιες μετρήσεις και παρατηρήσεις αναλύθηκαν 200 σοβαρά ατυχήματα με μοτοσυκλέτα, τα οποία κατέληξαν είτε σε θανάτους, είτε σε βαρείς τραυματισμούς.

Η μελέτη έγινε στα πλαίσια της έρευνας MOTAC (Motorcycle Accident Causation), και αφορούσε ατυχήματα του 2009 (στο 16% των περιπτώσεων) και του 2010 (στο 84% των περιπτώσεων).

Το 50% των περιπτώσεων, δηλαδή τα 100 από τα 200 ατυχήματα που μελετήθηκαν, είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέληξε σε βαρείς τραυματισμούς.

Στο 56% των περιπτώσεων το ατύχημα προκλήθηκε από τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας, ενώ στο 41% από κάποιον άλλο χρήστη των δρόμων. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρόκληση ενός ατυχήματος από έναν μοτοσυκλετιστή δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτός φέρει και τη νομική ευθύνη για το ατύχημα.

Ένα 3% των ατυχημάτων προκλήθηκε από άλλους παράγοντες, όπως από την υποδομή των δρόμων (μάλλον μικρό ποσοστό για μια χώρα όπως το Βέλγιο, όπου η κατάσταση των δρόμων δεν θεωρείται καλή).

Παραθέτουμε εν συντομία τα ευρήματα της έρευνας...

1. Ατυχήματα με συμμετοχή ενός οχήματος:

Στο 35% των 200 ατυχημάτων συμμετείχε μόνον η μοτοσυκλέτα, δηλαδή σε 70 περιπτώσεις. Από αυτές κρίθηκε ότι υπαίτιος ήταν ο αναβάτης στο 90% των περιπτώσεων δηλαδή σε 63 περιπτώσεις.

Η φρασεολογία αυτή σημαίνει συνήθως την απώλεια ελέγχου της μοτοσυκλέτας κυρίως από γλίστρημα κατά την επιβράδυνση (80% των περιπτώσεων). Ένα 58% των 70 αυτών ατυχημάτων συνέβη σε στροφές (41 περιπτώσεις).

2. Ατυχήματα με συμμετοχή πολλών οχημάτων:

Στο 65% των 200 ατυχημάτων, η μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με κάποιο άλλο όχημα. Το 42% των ατυχημάτων αυτής της περίπτωσης συνέβη σε διασταυρώσεις και στο 17% κατά την είσοδο ή επιστροφή της μοτοσυκλέτας στην κυκλοφορία, για παράδειγμα φεύγοντας από το σπίτι ή από ένα πάρκινγκ.

Στο 54% όλων των ατυχημάτων (108 περιπτώσεις), ο οδηγός του άλλου οχήματος δεν αντιλήφθηκε καθόλου ή αντιλήφθηκε αργά τη μοτοσυκλέτα. Στο 10% των περιπτώσεων αυτών (11 ατυχήματα) ο αναβάτης του άλλου οχήματος δεν εκτίμησε σωστά την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.

Συνθήκες ατυχημάτων

Στο 86% των 200 ατυχημάτων οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 5 διαφορετικά και διακριτά πλαίσια συνθηκών:

1. Στο 32% των περιπτώσεων ο αναβάτης έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Ως τρεις βασικότερες καταγράφηκαν η οδήγηση σε στροφή ή ευθεία με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι υπαγόρευαν οι συνθήκες, η οδήγηση υπό την επήρεια κάποιας ουσίας και τέλος η απειρία.

2. Στο 30% των περιπτώσεων ο οδηγός του άλλου οχήματος δεν αντιλήφθηκε το μοτοσυκλετιστή. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε αριστερές στροφές ή συμβολές δρόμων. Στις περιπτώσεις αυτές το ατύχημα προκαλείται από το άλλο όχημα, ωστόσο βρέθηκε πως ρόλο παίζει και η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.

3. Στο 13% των περιπτώσεων ο οδηγός της μοτοσυκλέτας δεν έγινε αντιληπτός ενώ προσπερνούσε. Η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων αφορούσε διπλές προσπεράσεις, όπου ο οδηγός του αυτοκινήτου βγήκε να προσπεράσει χωρίς να αντιληφθεί ότι τον προσπερνά μοτοσυκλέτα

4. Στο 7% των περιπτώσεων ο οδηγός του άλλου οχήματος παρείσφρυσε στο ζωτικό χώρο της μοτοσυκλέτας, συνήθως λόγω απροσεξίας ή επειδή ήθελε να προσπεράσει και δεν αντιλήφθηκε το μοτοσυκλετιστή.

5. Στο 6% των περιπτώσεων ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας επιχείρησε προσπέραση από τη λάθος πλευρά.

Τόπος και χρόνος

Πέρα από τα ατυχήματα στις Βρυξέλλες, η πλειοψηφία των ατυχημάτων συνέβησαν στον τόπο κατοικίας του μοτοσυκλετιστή. Το 65% των ατυχημάτων συνέβη σε πόλεις.

Το 64% συνέβη κατά τις εργάσιμες ημέρες και το 78% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το 44% των ατυχημάτων συνέβη μεταξύ 2 και 7 το απόγευμα! Όμως, το 63% των ατυχημάτων χωρίς συμμετοχή άλλου οχήματος, συνέβη μετά 7 το απόγευμα και 6 το πρωί.

Εποχικότητα

Το 62% των ατυχημάτων συνέβησαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.

Προφίλ αναβατών

Το 98% των μοτοσυκλετιστών στα ατυχήματα αυτά ήταν άντρες με μέση ηλικία τα 40 έτη. Βρέθηκε ότι στο ηλικιακό γκρουπ 25 με 34 έτη, οι αναβάτες εμπλέκονται συχνότερα σε θανατηφόρα ατυχήματα, όμως δεν αφορούν την πλειοψηφία των ατυχημάτων.

Στο 44% των περιπτώσεων οι αναβάτες είχαν βγάλει δίπλωμα πριν το 1989, οπότε άρχισαν να ισχύουν στο Βέλγιο οι υποχρεωτικές εξετάσεις για το δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Πριν την χρονιά εκείνη, οι αναβάτες που ήθελαν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτα δεν υποχρεώνονταν σε δοκιμή των ικανοτήτων τους. Περιέργως, η συγκεκριμένη ομάδα αναβατών δεν ξεχωρίζει αρνητικά στις συνολικές στατιστικές!

Προφίλ μοτοσυκλετών

Η μία στις 3 εμπλεκόμενες μοτοσυκλέτες ήταν «σπορ» μοτοσυκλέτες. Στις νεότερες ηλικίες οι αναβάτες τριών στις πέντε σπορ μοτοσυκλέτες είχαν κάποιο σοβαρό ατύχημα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 45 ετών) μόνον 1 στους 5 αναβάτες μοτοσυκλετών σπορ είχαν ατύχημα.

Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Κάποια αφορούν μόνο βόρειες χώρες σαν το Βέλγιο, με εποχικότητα στη χρήση της μοτοσυκλέτας. Κάποια είναι αυτονόητα. Και κάποια, όπως το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους μοτοσυκλετιστές, έρχονται σε σύγκρουση με τα ευρήματα της έρευνας ΜAIDS που έγινε υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκεί το μερίδιο ευθύνης του «άλλου οδηγού» εμφανίζεται μεγαλύτερο (51%), όμως η έρευνα MAIDS αφορά περισσότερες χώρες και επομένως πρέπει να θεωρηθεί ακριβέστερη.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα η επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα


Της επιδικάστηκε αποζημίωση 250.000 ευρώ.

Εργατικό ατύχημα χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.Της επιδικάστηκε αποζημίωση 250.000 ευρώ από τα οποία μπορεί να εισπράξει άμεσα τα 80.000 Εργατικό ατύχημα χαρακτηρίστηκε η επίθεση που δέχθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα με βιτριόλι στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 από αγνώστους, σύμφωνα με πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά την Τρίτη 18/06/2013.
Εργατικό ατύχημα η επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ στην παθούσα από την εταιρεία «Οικομέτ», από τα οποία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, μπορεί να εισπράξει μόνο τα 80.000 ευρώ. Η δίκη για το συγκεκριμένο θέμα έγινε 05/02/2013 και αναμένεται να συνεχιστεί στο εφετείο.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης της κας Κούνεβα, Σταυρούλα Βολτέα, που έχει αναλάβει το αστικό μέρος της υπόθεσης, το δικαστήριο δέχτηκε ως σκεπτικό, ότι η επίθεση εναντίον της παθούσας έγινε αμέσως μετά την αποχώρησή της από την εργασία της κι ενώ η ίδια είχε ζητήσει επίμονα από τους εργοδότες της, την εταιρεία καθαρισμού «Οικομέτ» στον ΗΣΑΠ, αλλαγή βάρδιας από νύχτα σε πρωί και να τοποθετηθεί σε σταθμό πιο κοντά στην κατοικία της.

Η κα Κούνεβα που ήταν γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και είχε συνδικαλιστική δράση, είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της, ενώ δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που της προκάλεσε σημαντικές βλάβες τόσο στα εξωτερικά όσα και στα εσωτερικά της όργανα.

Έως τώρα οι δράστες της επίθεσης αυτής δεν έχουν εντοπιστεί.

Η κα Κούνεβα υποβάλλεται σε συνεχείς επεμβάσεις στο εξωτερικό και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο» βραβείο στην Περιφέρεια Κρήτης


Για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία.

To πρώτο «Πράσινο Βραβείο» για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, κατάκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Euronet 50/50-Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία».

Η απονομή των βραβείων του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Βιώσιμης Ενέργειας 2013 έγινε σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ κι άλλων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος- Οικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας και συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Χατζηγιάννη.

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Euronet 50/50-Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία» πήραν μέρος 58 σχολεία από όλη την Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Περιφέρεια Κρήτης- με το 2ο Δημοτικό Αρχανών, το 40ο Δημοτικό Ηρακλείου, το 3ο και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου- και η διάκριση για την Περιφέρεια ήρθε, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας έγινε βίωμα-πράξη, στα σχολεία της Κρήτης, για εκατοντάδες μαθητές με την διοργάνωση δράσεων.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει με τη συμμετοχή της στο νέο πρόγραμμα «Euronet 50/50 max» στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και η Ελλάδα , που εκπροσωπείται από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε 100 σχολεία καθώς και σε 6 ακόμη δημόσια κτίρια στην Κρήτη, μέσω της αλλαγής στην καθημερινή συμπεριφορά των χρηστών τους.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη διάκριση-βράβευση της Περιφέρειάς μας στις Βρυξέλλες και συνεχίζουμε τις δράσεις μας με περισσότερα σχολεία όπου γίνεται στα παιδιά βίωμα και πράξη η εξοικονόμηση ενέργειας» ανέφερε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι «η διάκριση αυτή ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν με θέληση και ενθουσιασμό, τόσο στους διευθυντές των σχολείων, όσο και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως στους μαθητές, για την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, που αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για το νέο μας Πρόγραμμα».

Οι δράσεις του προγράμματος -όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης- δεν ήταν απλώς επιτυχημένες, αλλά αναδείχτηκαν και ως κορυφαίες στην Ευρώπη στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατακτώντας την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βιώσιμης Ενέργειας 2013, στην κατηγορία της Εκπαίδευσης. Μάλιστα, ως ελάχιστη επιβράβευση η Περιφέρεια Κρήτης απένειμε βραβείο στα τέσσερα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.


Διαβάστε περισσότερα...