Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

"Χορός" μικροβίων στα νοσοκομεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών και τέταρτοι στις λοιμώξεις που κολλούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομείο (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις).

Οπως αναφέρει η έκθεση, οι πιο συχνές αιτίες μόλυνσης από μικρόβια του νοσοκομείου είναι οι καθετήρες φλέβας στους οποίους ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%.

Το πιο χαμηλό ποσοστό σε αυτή την περίπτωση το έχει η Γαλλία (30,6%) και το υψηλότερο η Ελλάδα (70,6%).

Οι ουρολογικοί καθετήρες εμφανίζουν μικρόβια κατά μέσο 17,2%, με τη Λιθουανία να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά (6,4%) και την Ελλάδα τα υψηλότερα (30,7%). Το θετικό είναι ότι η χώρα μας χαρακτηρίστηκε από το ECDC ως «καλή» στην αποστολή στατιστικών δεδομένων, κάτι τα προηγούμενα έτη δεν γινόταν συστηματικά και αποτελούσε «κόκκινο πανί» για διάφορους πολυεθνικούς επιστημονικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη μολύνονται περίπου 80.000 νοσηλευόμενοι από τα μικρόβια του νοσοκομείου, ενώ κάθε χρόνο έχει αποδειχθεί ότι 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1000 νοσοκομεία τριάντα ευρωπαϊκών χωρών και κατέδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφονται σε ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το 19,5% των ασθενών έχει μολυνθεί.

* Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.