Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Της έκανε πρόταση γάμου στο γήπεδο


Το παιχνίδι ανάμεσα στην Φλαμένγκο και την Γκρέμιο για το πρωτάθλημα της Βραζιλίας ήταν ένα ντέρμπι αλλιώτικο από τα άλλα καθώς η κόντρα έφερε κουφέτα… Ένας νεαρός οπαδός της Φλαμένγκο έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, η οποία βρισκόταν στο γήπεδο με τα χρώματα της Γκρέμιο, με την όμορφη Βραζιλιάνα να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνηση της.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα αγοράζουμε και μέσω… Twitter


Το Twitter δοκιμάζει μία νέα λειτουργία κατά την οποία ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιεί άμεσα, με ένα κουμπί, την αγορά ενός προϊόντος, που θα δημοσιεύεται στο μήνυμα της ψηφιακής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα μικρό ποσοστό χρηστών του Twitter στις ΗΠΑ, από σήμερα, έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο «κουμπί» το οποίο τους επιτρέπει να κάνουν αγορές άμεσα.

«Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε προσφορές και προϊόντα, τα οποία δεν θα μπορούν να βρουν οπουδήποτε αλλού, και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν σε αυτές κατευθείαν από τις εφαρμογές του Twitter για λογισμικό Android και iOS», ανέφερε η εταιρεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαίνεις παντρεμένος, βγαίνεις... χωρισμένος!


«Πακέτα διαζυγίων» σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη.

Ο ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, σκέφτηκε ότι τα χρήματα που θα έβγαζε από πακέτα διαζυγίων θα είναι πιο πολλά από τα κέρδη των γαμήλιων δεξιώσεων.

Το «Gideon Putnam Resort» από τα τέλη Σεπτεμβρίου προσφέρει σε ζευγάρια που βρίσκονται στα πρόθυρα χωρισμού την ευκαιρία να χωρίσουν σε ένα περιβάλλον με όλες τις ανέσεις αλλά και με την παροχή δικηγόρου που θα δώσει νομικές συμβουλές και τελικά θα φροντίσει στην έκδοση τους διαζυγίου.

Το «πακέτο διαζυγίου» του «Gideon Putnam Resort» διαρκεί ένα σαββατοκύριακο και κοστίζει 5.000 δολάρια. Εκτός από τη διαμονή, προσφέρει στο ζευγάρι που είναι υπό χωρισμό, μασάζ, σπα, μαθήματα γκολφ, πεζοπορία, πατινάζ στον πάγο και βέβαια ένα δικηγόρο από το ξενοδοχείο, ο οποίος φροντίζει όλες τις νομικές λεπτομέρειες και το μόνο που μένει είναι η υπογραφή του αρμόδιου δικαστή.



Υπάρχουν όμως και κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει οι σύζυγοι να είναι και οι δύο πολίτες των ΗΠΑ και να αποδεχθούν το δικηγόρο που τους παρέχει το ξενοδοχείο για την έκδοση του διαζυγίου τους.

Παράλληλα, όλη η διαμονή του ζευγαριού θα βιντεοσκοπείται για λογαριασμό reality show που πρόκειται να γυρίσει η εταιρεία παραγωγής που δημιούργησε και το δημοφιλές reality show «Εφιάλτης στην κουζίνα». Εκπρόσωπος του ξενοδοχείου που ρωτήθηκε, τι θα γίνει αν συμπέσει γάμος και διαζύγιο στον ίδιο χώρο, απάντησε ότι το ξενοδοχείο έχει φροντίσει ώστε οι δεξιώσεις γάμων και οι πελάτες που πρόκειται να χωρίσουν να βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του ξενοδοχείου.




Διαβάστε περισσότερα...

Οι γλώσσες προγραμματισμού έγιναν... παιδικό παιχνίδι


Διεθνής διάκριση για Έλληνα επιστήμονα.

Μπορεί ένα παιδί τριών ετών να χρησιμοποιεί μια γλώσσα προγραμματισμού παίζοντας; Όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο σε τόσο μικρές ηλικίες, ο Δρ. Θεοδόσης Σαπουνίδης κατάφερε να το κάνει πράξη, δημιουργώντας ένα «παιχνίδι», για το οποίο έλαβε διεθνή διάκριση.

Η δημιουργία του «Cubes Coding», που βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ο κ. Σαπουνίδης, κατάφερε να μπει στην ομάδα των νικητών που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 611 προτάσεις από 77 χώρες.

«Είναι ένα παιχνίδι με κύβους, οι οποίοι περιέχουν ηλεκτρονικά κυκλώματα, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όταν αυτοί ενώνονται. Το παιδί καλείται να βάλει τους κύβους στη σωστή σειρά για να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα εκτελέσει το ρομπότ» εξηγεί ο κ. Σαπουνίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η διαδικασία αυτή "συστήνει" το παιδί με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και τα κάνει να αγαπήσουν την επιστήμη της Πληροφορικής, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους» προσθέτει.

Η τεχνολογία αφορά ένα καθαρά γραφικό και ένα οπτικό σύστημα, που αποτελείται από 44 κύβους, οι οποίοι αναπαριστούν εντολές και παραμέτρους. Οι κύβοι των παραμέτρων προσαρμόζονται στις εντολές και αλλάζουν τη λειτουργία τους. Με αυτό το σύστημα, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν «τη συμπεριφορά ενός NXT Lego Ρομπότ».

Ο διαγωνισμός «Open Education Challenge» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η καινοτομία στην εκπαίδευση. Η Επιτροπή επέλεξε την Ομάδα του ΑΠΘ μεταξύ 600 ομάδων και την κατέταξε στις εννιά καλύτερες από τις συμμετέχουσες. Η κάθε μία από τις εννιά ομάδες κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ, ως αρχικό κεφάλαιο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν τα μέλη της, σε διάστημα 12 εβδομάδων, στο Ελσίνκι, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να λάβουν συμβουλές από διακεκριμένους επενδυτές και ακαδημαϊκούς και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια.

Τα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής τον κ. Σαπουνίδη, που συμμετείχαν στην κατάθεση της πρότασης «Cubes Coding» είναι ο Αναστάσιος Τσίμπλινας και η Δανάη Σκουρνέτου, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Φιλανδία.

Η βραβευμένη ιδέα θα παρουσιαστεί από τον κ. Σαπουνίδη, σήμερα, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου (από 18.00 έως 20.30),στο 2ο Dev Fest που διοργανώνει το «Google Developers Group Thessaloniki» στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.




Διαβάστε περισσότερα...

Ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση έργων του Εθνικού Κτηματολογίου


Μανιάτης: Στόχος είναι το 2014 να αποτελέσει το μεγάλο έτος των τομών του Κτηματολογίου.

Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη χρηματοδότηση έργων του Εθνικού Κτηματολογίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για τον μετασχηματισμό του Προσωρινού Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης σε Οριστικό.

«Περιμένουμε αυτές τις ημέρες την επίλυση του μεγάλου προβλήματος, την οριστικοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την κατανομή τους ανά έτος, έτσι ώστε το 2020 η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει το Εθνικό της Κτηματολόγιο», ανέφερε ο υπουργός.

Η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ) έχει προκηρύξει 28 μεγάλες μελέτες κτηµατογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τον κ.Μανιάτη «πάρα πολύ σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως στην εταιρεία, ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες κατακυρώσεις και αμέσως μετά στην υπογραφή των συμβολαίων».

Όσον αφορά την πρόοδο του έργου της κτηματογράφησης ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι «το 2014 να αποτελέσει το μεγάλο έτος των τομών του εθνικού κτηματολογίου σε όλα τα ζητήματα», καθώς «έχοντας καταχωρήσει περίπου 20% των δικαιωμάτων της χώρας, μπορούμε πιο αισιόδοξα να κοιτάμε στο πώς θα οργανώσουμε και θα καταχωρήσουμε το υπόλοιπο 80%».

«Το εθνικό κτηματολόγιο θέλουμε να μην αποτελεί απλώς μία καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιωτών ή του δημοσίου, αλλά τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό, τη βασική αναπτυξιακή σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα δοκιμάζεται κάθε μέρα η αναπτυξιακή απόφαση οποιουδήποτε στελέχους- από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, μέχρι τον υπουργό και τον πρωθυπουργό της χώρας», ανέφερε ο κ.Μανιάτης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση αφότου υπάρχει σύγχρονο ελληνικό κράτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ για πετρέλαιο θέρμανσης και για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες


Κοινωνικό πρόσημο τις χαρακτήρισε ο Τσίπρας.

Κοινωνικό πρόσημο χαρακτηρίζει τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν απόψε στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του κόμματος και προτείνουν την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, το οποίο εισάγεται αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς συζήτηση και επεξεργασία.

ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011

Με την τροπολογία για την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση των σχετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με τον ν. 4092/2012 και την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του Ν. 3986/2011.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης, και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο (ειδικό φόρο, ΦΠΑ), και συνεπώς επιβάλλεται η κατάργηση όλων των φόρων.

Επισημαίνεται δε ότι τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του ΕΚΦ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 273 εκατ. ευρώ και ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7%, δηλαδή 257,39 εκατ. ευρώ. Όπως εξάλλου επισημαίνουν αν σε αυτά προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης, αθροιστικά δημιουργήθηκε τρύπα ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές του κόμματός του αναφέρουν ότι «με το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων», τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας οδηγήθηκαν στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση.

Σημειώνουν επίσης ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το Μάρτιο του 2011 ήταν στα 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα, και με την επαναφορά στα επίπεδα εκείνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,90 ευρώ το λίτρο από το 1,20 που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης, φέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Η εξαγγελία του κ. πρωθυπουργού για μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% είναι ανεπαρκής διότι η αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης από τον Μάρτιο του 2011 είναι 1.471%», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δωρεάν ρεύμα σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες

Με την τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επίσης, προτείνει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου να χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Κwh το τετράμηνο (ή 3.600 Κwh το χρόνο). Μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν να πληρώνεται με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής να τιμολογείται με την αντίστοιχη τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Προτείνεται, ακόμη, οι μέχρι σήμερα ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις και σε ειδικές περιπτώσεις, αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής και αυτών των δόσεων, να δίδεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
Επίσης, προτείνεται να καταργηθούν οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν την τροπολογία χαρακτηρίζουν επιτακτική τη λήψη επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης, όσο και στην παροχή μιας δωρεάν ποσότητας ρεύματος και χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, γενικόλογες και αόριστες. Τονίζουν επίσης ότι η μετάθεση ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και στην κρισιμότητα της κατάστασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Παντρεύτηκαν μετά από 72 χρόνια σχέσης


Τελικά ποτέ δεν είναι αργά... Δύο γυναίκες, η Vivian Boyack, 91 ετών και η Alice “Nonie” Dubes, 90 ετών, παντρεύτηκαν το Σάββατο μετά από 72 χρόνια σχέσης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Quad City Times .

"Γιορτάζουμε κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί πολύ καιρό πριν" είπε η Linda Hunsaker που τέλεσε το μυστήριο, το πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο, με την παρουσία της οικογένειας και των κοντινών φίλων του ζευγαριού.

Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν στην Αϊόβα , όπου και μεγάλωσαν. Στη συνέχεια, το 1947, μετακόμισαν στο Ντάβενπορτ. Εκεί, η Boyack δίδασκε στο σχολείο ενώ η Dubes εργαζόταν ως υπάλληλος.



Η 90χρονη Dubes τόνισε ότι έχουν απολαύσει την κοινή ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας ταξιδέψει και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σε όλες τις επαρχίες του Καναδά, ενώ έχουν επισκεφτεί δύο φορές την Αγγλία. " Περάσαμε καλά" είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Boyack σημείωσε ότι χρειάζεται πολλή αγάπη αλλά και πολλή δουλειά ώστε να κρατήσει μια σχέση για 72 ολόκληρα χρόνια. Ένα πολύ καλός φίλος του ζευγαριού, ο 73χρονος Jerry Yeast, ο οποίος τις γνώρισε όταν δούλευε ως έφηβος στο σπίτι τους, δήλωσε:

"Γνωρίζω αυτές τις δύο γυναίκες όλη μου τη ζωή και μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι".

Η Αϊόβα αναγνώρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2009. Οι δύο γυναίκες υπογράμμισαν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ανοίξουν ένα κεφάλαιο στη ζωή τους...



Διαβάστε περισσότερα...

Καρυάτιδες, οι «κόρες» της ελληνικής ιστορίας


Τι γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι για το διάσημο τύπο γλυπτών.

Το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης «ξετυλίγει» μέρα με τη μέρα τα μυστικά του. Μόλις χτες έγινε γνωστό, από ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανακάλυψη δύο ακόμα μοναδικών ευρημάτων: Δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, οι οποίες συμφυείς με πεσσούς στήριζαν το μαρμάρινο επιστύλιο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.

Οι δύο Κόρες, από τις οποίες μόνο η μία σώζει σχεδόν ακέραιο το πρόσωπό της, φέρουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, ενώτια και χειριδωτό (με μανίκια) χιτώνα, ενώ υπάρχουν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι τα δυο χέρια τους, το δεξί της μίας και το αριστερό της άλλης, τα οποία, αν και δεν σώζουν το μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν φανερή κατεύθυνση: «Ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα.

Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών» πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ. Τα τμήματα παλάμης και τα μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους που βρέθηκαν ανάμεσα στα αμμώδη χώματα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν κι άλλα μέρη τους.

Τι γνωρίζουμε όμως για τον τύπο αυτό των γλυπτών, με διασημότερους εκπροσώπους τις έξι Κόρες που στήριζαν την οροφή της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου και οι οποίες σήμερα βρίσκονται οι πέντε «ξαναγεννημένες» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας στο Μουσείο της Ακρόπολης και η έκτη, που αφαίρεσε βίαια ο Έλγιν το 1801, στο Βρετανικό Μουσείο; Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οι Καρυάτιδες ταυτίζονται με τις νεαρές κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας, που χόρευαν με καλάθια στο κεφάλι σε τελετουργίες προς τιμήν της Καρυάτιδος Αρτέμιδος. Οι γυναικείες μορφές τους χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία αρχιτεκτονική -κυρίως στον ιωνικό ρυθμό- αντί για κίονες, ενώ το «ανδρικό» τους αντίστοιχο είχε τη μορφή του 'Ατλαντα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου αντικατοπτρίζουν τη γλυπτική του «πλούσιου ρυθμού» του τελευταίου τέταρτου του 4ου αι. π. Χ., στο δε βιβλίο των Εκδόσεων Καπόν «Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της», ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης σημειώνει «ότι ο αρχιτεκτονικός ρόλος των κορών υπηρετείται από τη στάση τους (αξονικός σκελετός), τα βαριά τους ενδύματα (κατακόρυφες εξωτερικές πτυχές του πέπλου σαν ραβδώσεις κιόνων), την περίπλοκη και ογκώδη κόμμωσή τους (για την ενίσχυση του αδύναμου για στήριξη αυχένα), και ένα είδος καλαθιού στο κεφάλι που λειτουργεί ως κιονόκρανο». Ο ίδιος, δε, πληροφορεί ότι τα έξι αγάλματα αποτελούσαν έργα διαφορετικών γλυπτών που αντέγραψαν κάποιο πρότυπο, πιθανόν έργο μαθητών του Φειδία ή ακόμη και του Καλλίμαχου, ενώ δεν αποκλείει κάθε μία Κόρη να έφερε διαφορετικά χρώματα στην ενδυμασία της.

Από τις πιο πειστικές ερμηνείες για τον συμβολικό τους χαρακτήρα, είναι ότι πρόκειται για χοηφόρους, που απέδιδαν τιμές στον αρχαίο βασιλιά της πόλης Κέκροπα, ο τάφος του οποίου βρισκόταν ακριβώς κάτω από τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου.

Πρόδρομες μορφές των Καρυάτιδων του Ερεχθείου θεωρούνται οι Κόρες που στόλιζαν τον Θησαυρό των Σιφνίων, ο οποίος χρονολογείται λίγο πριν το 525 π. Χ. και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στο ιερό των Δελφών. Αντί για κίονες, δύο Κόρες στήριζαν τον θριγκό του κτιρίου (τα αγάλματα εκτίθενται στο Μουσείο των Δελφών), ενώ η μία διατηρεί μεγάλο μέρος του κορμού και το κεφάλι με τον κάλαθο διακοσμημένο με ανάγλυφη διονυσιακή σκηνή μαινάδων και σιληνών. Τα ενδύματά τους πρέπει να ήταν κι αυτά χρωματισμένα (με κόκκινο, μπλε, πράσινο, ώχρα και χρυσαφί χρώμα) για περισσότερο εντυπωσιασμό.

Δύο άλλες Καρυάτιδες, του 1ου αι. π. Χ. αυτή τη φορά, στόλιζαν και στήριζαν τα μικρά προπύλαια του Ιερού της Δήμητρας της Ελευσίνας. Τεράστιες σε μέγεθος, η μία αποτελεί κεντρικό έκθεμα του μουσείου της Ελευσίνας, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum του Cabridge. Η «Κιστοφόρος Κόρη», όπως είναι γνωστή η Καρυάτιδα του ελληνικού μουσείου, φέρει στην κεφαλή της την κίστη, ένα κιβώτιο κυλινδρικού σχήματος που χρησίμευε για τη φύλαξη τροφών και το οποίο κρατούσαν στις μυστηριακές λατρείες, όπως αυτές των Ελευσινίων, οι κιστοφόροι. Η Καρυάτιδα που βρίσκεται στο μουσείο του Κέιμπριτζ, φέρει κι αυτή το ίδιο διακοσμητικό μοτίβο με την ξενιτεμένη αδελφή της, ενώ η ιστορία της έχει αρκετά κοινά με την Καρυάτιδα που άρπαξε ο Έλγιν: Έγινε περίπου την ίδια περίοδο με τη λεηλασία στην Ακρόπολη από τον περιηγητή Έντουαρντ Κλαρκ, διδάκτωρ του Kέιμπριτζ, ειδικό στην ορυκτολογία, ο οποίος πέτυχε τη μεταφορά από την Ελευσίνα της κολοσσιαίας μαρμάρινης Kαρυάτιδας-Kιστοφόρου στην Αγγλία. Μια ιστορία που «πρωταγωνιστεί» στο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ της Ελένης Στούπου-Κατσαμούρη «Το παράξενο πεπρωμένο της αρπαγείσας κόρης», το οποίο κέρδισε το βραβείο μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών της Αμιένης το 2010.

Τέλος, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης, οι ανάγλυφες παραστάσεις που κοσμούσαν κάποτε τις δυο πλευρές των πεσσών μιας κορινθιακής κιονοστοιχίας, έχει επικρατήσει να ονομάζονται ως οι «Καρυάτιδες» της πόλης. Νεότερες από τις προηγούμενες (είναι ρωμαϊκές, των τελών του 2ου αι. μ. Χ.), αλλά με παρόμοια ιστορία υφαρπαγής να τις συνοδεύουν, οι «Μαγεμένες» εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Οι οκτώ ανάγλυφες μορφές έφεραν μυθολογικές μορφές που σχετίζονταν με τη λατρεία του Διονύσου, όπως του ίδιου του θεού, της Αριάδνης, του Γανυμήδη, της Αύρας και του Διόσκουρου. Αργότερα οι Χριστιανοί τις ονόμασαν «Είδωλα», ενώ οι Ισπανοεβραίοι της πόλης «Las Incantadas», δηλαδή οι Μαγεμένες. Βρίσκονταν κοντά στην Αρχαία Αγορά, δίπλα από τα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με την άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ. Η ιστορία τους έγινε ακόμα ένα αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Οι Μαγεμένες» (2010), μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών.



Διαβάστε περισσότερα...

Νύχτες Πρεμιέρας με έντεκα ταινίες


Παραγωγές που έχουν διακριθεί παγκοσμίως.

Έντεκα ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, με τις περισσότερες να έχουν ήδη διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού επετειακού 20ου Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας-«Νύχτες Πρεμιέρας». Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα εγκαινιάστηκε το 2005, για να συνεχίσει 10 χρόνια μετά να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του φεστιβάλ. Μερικές από τις καλύτερες νέες ταινίες σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο διεκδικούν το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Αθηνά, την οποία θα τους απονέμει η κριτική επιτροπή που - παραδοσιακά - αποτελείται από νέους σπουδαστές 18 έως 25 ετών.

Ανάμεσα σε αυτές το σατιρικό προς τους «χιπ» εικοσάρηδες κινηματογραφικό ντεμπούτο των Σάρα-Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς, «Οχυρό Τίλντεν» (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του South by Southwest) όπου δύο οριακά νευρωτικές Μπρουκλινέζες θέλουν απλώς να φτάσουν στην παραλία, στα ναρκωτικά και στα αγόρια που τις περιμένουν εκεί.

Μία ακόμα αμερικανική παραγωγή, το «Thou Wast Mild & Lovely» της Τζόζεφιν Ντέκερ έρχεται να αποκαλύψει ένα από τα πιο γοργά ανερχόμενα νέα ταλέντα του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ένα αρρωστημένο ερωτικό θρίλερ που δοξάζει το DIY σινεμά και συνδυάζει αινιγματικά την ασυγκράτητη ερωτική ορμή με τις πλέον συντριπτικές και αρρωστημένες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το «‘71» του Γιαν Ντεμάνζ μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, περιγράφοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη να επιβιώσει μόνος του στους φλεγόμενους δρόμους μιας πόλης που μαίνεται από τις συγκρούσεις. Με πρωταγωνιστή τον Τζακ Ο'Κονελ η ταινία καθηλώνει το θεατή σε αυτό το αγωνιώδες βράδυ επιβίωσης. Το «‘71» θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο από τις Seven Films / Spentzos Film.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης περιλαμβάνει και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Νορβηγού Εσκιλ Βογκτ (συν-σεναριογράφος των «Reprise» & «Οσλο, 31 Αυγούστου») με τίτλο «Στο Σκοτάδι» (Blind), το οποίο μας οδηγεί στον κόσμο μιας νεαρής γυναίκας που χάνει γοργά την όρασή της. Πόσο μυστήριο, ανατροπές, αισθησιασμό, αφηγηματικά παιχνίδια και σκηνοθετική δεξιοτεχνία μπορεί να κρύβει μία ζωή χωρίς όραση; Το «Στο Σκοτάδι» ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Sundance αλλά και το Βραβείο «Label Europa Cinemas», στο Βερολίνο. Μία ταινία-έκπληξη που φωτίζει υποβλητικά ο «δικός μας» Θύμιος Μπακατάκης , η οποία θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο από τη Strada Films.

Σε παραγωγή του Σπάικ Λι και κουβαλώντας στην πλάτη το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το «Χέρια Βρώμικα» (Manos Sucias) αποτελεί το εκρηκτικό ντεμπούτο του Γιόσεφ Κουμπότα Βλάντικα. Γυρισμένο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κολομβίας των ναρκωτικών, αυτό το περιπετειώδες θρίλερ κοιτάζει τη διακίνηση ναρκωτικών από τη σκοπιά των κατά λάθος εμπόρων.

Τι μπορεί να σημαίνουν 10.000χλμ. απόσταση σε μία σχέση; Tο ντεμπούτο του Κάρλος Μαρκέτ - Μαρσέτ, «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» (10,000KM) που έλαμψε στο Φεστιβάλ SXSW (βραβείο επιτροπής για τους ηθοποιούς) και στο Φεστιβάλ του Σιάτλ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) δίνει νέα πνοή στις ερωτικές ιστορίες μακρινών σχέσεων. Μέσα από το αποστομωτικό 17λεπτο μονοπλάνο που ανοίγει την ταινία μέχρι τον ασταμάτητα εφευρετικό και μοντέρνο τρόπο απεικόνισης μιας σχέσης εξ αποστάσεως, η απόσταση ανάμεσα στη Βαρκελώνη και το Λος 'Αντζελες εκμηδενίζεται μπροστά στην κάμερα. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες από τον Μικρόκοσμο.

Περισσότερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος θα ανακοινωθούν με το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στο www.cinemag.gr .

Σήμερα ξεκίνησε η προπώληση καρτών διαρκείας, ενώ η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 10/09.




Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε η ηθοποιός Εκάλη Σώκου


Ήταν «παιδί» του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».

«Έφυγε» την περασμένη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η ηθοποιός Εκάλη Σώκου, η οποία κηδεύτηκε το Σάββατο.

Γεννημένη στο Αγρίνιο το 1927, η κατά κόσμον Εκάλη Μπουκογιάννη -Σώκου -ήταν το πατρικό της μητέρας της- έδρασε αποκλειστικά στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '70, μετά από μία και μοναδική μικρή συμμετοχή στην κινηματογραφική ταινία αγγλικής παραγωγής «Ραντεβού Στη Μεσόγειο» στην αρχή της σταδιοδρομίας της.

Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν το 1955, στο μονόπρακτο «Προς κατεδάφισιν» του Τ. Ουίλιαμς, όπου έπαιζε τη μικρή Ουίλλυ. Το μικροκαμωμένο σουλούπι της δεν έκανε για «ντάμες», όμως διέπρεψε σε ρόλους νεαρών κοριτσιών αλλά και στην κωμωδία.

Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Δημήτρη Χατζημάρκου, με τον οποίο είχαν αποκτήσει ένα γιο. Μετά το θάνατο του άνδρα της (24/2/1978) παραγκωνίστηκε από τα στελέχη του θιάσου του Τέχνης. Της δίνονταν μόνον μικροί ρόλοι και έπειτα καθόλου (ο τελευταίος της, μετά από καιρό, ήταν στο μονόπρακτο «Χαιρετισμούς από τη Μπέρθα»). Ωστόσο παρέμεινε πιστή στο Θέατρο Τέχνης μέχρι το τέλος της, υποστηρίζοντας ότι «κατά βάθος» ο Κάρολος Κουν της είχε ιδιαίτερη αδυναμία, άσχετα εάν δεν της έδινε τίποτα να παίξει.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα οι ενστάσεις για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής


Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών ειδικής αγωγής για δασκάλους και νηπιαγωγούς (ΠΕ61 και ΠΕ71), καθώς και για 21 ειδικότητες εκπαιδευτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναρτηθεί οι πίνακες των εκπαιδευτικών με βασικό πτυχίο δασκάλου, νηπιαγωγού και μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην ειδική αγωγή (ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50) καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους, ενώ η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα.

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή για άμεση πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών στην ειδική αγωγή και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η αρμόδια υπηρεσία εργάστηκε με γοργούς ρυθμούς ώστε να καταφέρει να έχει έτοιμους τους πίνακες δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής για τους οποίους μάλιστα δίνεται προθεσμία μόνο μιας μέρας για ενστάσεις ώστε να ακολουθήσει άμεσα η πρόσληψη των αναπληρωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έκδοσης των πινάκων για τους αναπληρωτές ΠΕ61 και ΠΕ71 είναι λιγότερο χρονοβόρα καθώς μετά τις αλλαγές ως προς τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή για τους αποφοίτους των δυο τμημάτων Θεσσαλονίκης και Βόλου καθοριστικό κριτήριο για την κατάταξη είναι η προϋπηρεσία, ενώ για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς πρέπει να προσμετρηθούν ο βαθμός πτυχίου, η προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σεμινάρια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκδόθηκαν πίνακες για ειδικότητες με μικρό αριθμό εκπαιδευτικών.

Στους πίνακες των δασκάλων-ΠΕ71 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είναι απόφοιτοι των δυο τμημάτων ειδικής αγωγής είναι 1.771 και οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι αναμένεται να προσληφθούν ως αναπληρωτές. Οι νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής είναι μόλις 29 και αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επιλέγουν την ειδικότητα του δασκάλου ενώ μόνο το τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να γίνουν νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να ελέγξουν ενδελεχώς τους πίνακες που αναρτήθηκαν και σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψει επί των αναρτημένων στοιχείων να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αποκλειστικά τη Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου σε οποιαδήποτε διεύθυνση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Στο υπουργείο Παιδείας η αρμόδια διεύθυνση ασχολείται με τις τεχνικές ειδικότητες και τις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οπότε δεν αναμένεται άμεσα η ανακοίνωση των πινάκων για ειδικότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα των ΗΠΑ... γεννήθηκε άντρας!


Έχει παιδιά, εγγόνια και την ίδια σύζυγο που παντρεύτηκε πριν προχωρήσει στην αλλαγή φύλου.

Δαιμόνια επιχειρηματίας, μητέρα, γιαγιά. Η Martine Rothblatt, θεωρείται από τις υψηλότερα αμειβόμενες γυναίκες των ΗΠΑ. Με τη διαφορά ωστόσο, ότι γεννήθηκε άντρας.

Στο εκτεταμένο αφιέρωμα του New York Magazine για την δυναμική 59χρονη, αναφέρεται ότι μόνο το 5% των εταιρειών διοικείται από γυναίκες. Κατά τη πρόσφατη λίστα με τα 200 υψηλόμισθα στελέχη των ΗΠΑ, μόνο το 11% είναι γυναίκες ενώ η μέση αμοιβή τους είναι 1.600.000 δολάρια, λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στην παραπάνω λίστα το όνομα της Martine Rothblatt φιγουράρει πρώτο ανάμεσα στις υπόλοιπες γυναίκες. Η Rothblatt έχει ιδρύσει την φαρμακευτική εταιρεία United Therapeutics και μόλις το περασμένο έτος εμπλούτισε τον τραπεζικό της λογαριασμό με 38 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτό που κάνει την 59χρονη να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε αλλαγή φύλου.

Η ίδια προτιμά να την φωνάζουν Martine ενώ για τα τέσσερα εγγόνια της, είναι η «Grand Martine».
Η Bina Aspen, η γυναίκα που παντρεύτηκε την Martine πριν από 33 χρόνια, όταν η τελευταία ήταν ακόμα άντρας, παραμένει αφοσιωμένη σύζυγος της. Η Aspen δεν αποκαλεί τον εαυτό της στρέιτ ή γκέι, αλλά «Martine-¬sexual»—μιας και το μόνο άτομο που θέλει να κάνει σεξ μαζί του είναι η Martine. Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία την αποκαλούν , στις κατ ιδίαν συναντήσεις τους, «μπαμπά».

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτό που έχω επιτύχει είναι ισοδύναμο με αυτό που έχει επιτευχθεί από μια γυναίκα. Κι αυτό γιατί τα μισή μου ζωή, ήμουν άντρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Rothblatt η οποία υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 1995..

(η Martine όταν ήταν άντρας, αγκαλιά με τον γιο του)







Διαβάστε περισσότερα...

Στο διαμέρισμα-κολαστήριο παραμένει η 77χρονη Ρωσοπόντια


Αυτή είναι η γυναίκα που… «πρόσεχε» την 36χρονη Μαρία.

Την κοινή γνώμη συγκλονίζει η νέα υπόθεση Κωσταλέξι που αποκαλύφθηκε στην Καλλιθέα.

Τη στιγμή που η 36χρονη Μαρία νοσηλεύεται σε κρατικό νοσοκομείο, έχοντας χάσει το αριστερό της πόδι από τα βασανιστήρια που υπέστη από τη γυναίκα που την «πρόσεχε», η 77χρονη Ρωσοπόντια παραμένει στο διαμέρισμα-κολαστήριο.

Η κάμερα του Mega μπήκε στο διαμέρισμα της Καλλιθέας όπου η άτυχη κοπέλα έζησε εφιαλτικές στιγμές τα τελευταία οκτώ χρόνια από την ηλικιωμένη και έναν συγγενή της.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία ΠΟΜΙΔΑ για την εξαγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ


Τα ερωτήματα που θέτει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Την ανησυχία των ιδιοκτητών ακινήτων μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καθώς «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της».

Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, το αποτέλεσμα είναι «οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα να ανησυχούν δικαιολογημένα, γιατί καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πώς θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, άγνωστα είναι συνεπώς:

  • Ποιο θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιος θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.
  • Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.
  • Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους.
  • Και τέλος από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας την Πέμπτη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ


Η Ομοσπονδία αντιδρά στον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων.

Πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11:30 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, προκήρυξε για την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), εκφράζοντας την καθολική αντίθεσή της στον επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου.

Καταγγέλλοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα δημιουργηθεί μια μόνιμη δεξαμενή υπό απόλυση εργαζομένων», η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν ότι, με όλες τους τις δυνάμεις θα αποτρέψουν τον επανέλεγχο-φερετζέ που ευαγγελίζεται ο υπουργός των απολύσεων και οι πρόθυμοι συνεργοί του που μοναδικό στόχο έχει τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, την ποινικοποίηση της εργασίας στο Δημόσιο και τη διάλυση των υπηρεσιών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας να πραγματοποιήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και σε όσους δήμους της Περιφέρειας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επανελέγχους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάχρονη έτρωγε τα μαλλιά της


Η Millie Wallis έπασχε από το «σύνδρομο της Ραπουνζέλ» και κόντεψε να πεθάνει.

Πριν δέκα χρόνια, η πεντάχρονη τότε Millie Wallis, πονούσε κάθε μέρα στο στομάχι. Η μητέρα της Λίζα φοβήθηκε ότι η μικρή θα μπορούσε να είχε όγκο στο στομάχι και έτσι επισκέφθηκε τον γιατρό τους, ο οποίος έδωσε στο παιδί φαρμακευτική αγωγή για δυσκοιλιότητα.

Η κατάσταση όμως της Millie όλο χειροτέρευε. Η μικρή δεν είχε όρεξη να φάει και αδυνάτιζε καθημερινά. Οι γονείς της απελπισμένοι ότι το παιδί τους έχει κάτι σοβαρό την πήγαν στο νοσοκομείο, όπου η Millie υπεβλήθη σε ενδοσκοπική εξέταση. Έκπληκτοι οι γιατροί βρήκαν στο στομάχι του παιδιού έναν τεράστιο όγκο από τα μαλλιά της και ενημέρωσαν τους γονείς ότι η μικρή έπασχε από το σπάνιο «σύνδρομο της Ραπουνζέλ».



Πρόκειται για μία σπάνια ασθένεια από την οποία νοσούν 27 άτομα στον κόσμο.

Είναι η συνήθεια να βάζει κανείς τα μαλλιά του στο στόμα, να τα μασάει σαν τσίχλα και να τα τρώει. Επειδή δεν γίνεται πέψη των μαλλιών αυτά συσσωρεύονται μέσα στο στομάχι και επεκτείνονται προς τα έντερα. Αυτό ακριβώς έπαθε και η μικρή Millie.



Η μητέρα της αναφέρει στη Mirror, ότι έβλεπε την Millie να τρώει τα μαλλιά της, αλλά δεν φαντάστηκε ποτέ το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετώπιζε το παιδί της.

Το κοριτσάκι υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όγκος με τις τρίχες από το στομάχι της, που είχε μέγεθος μπάλας του ράγκμπι. Στη συνέχεια η μητέρα της φρόντισε να της κόψει τα μακριά μαλλιά της.


Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την επέμβαση η μητέρα της Millie δηλώνει ότι η μικρή δεν τρώει πια τα μαλλιά της, επειδή δεν θέλει να ξαναπάει στο νοσοκομείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αξιολογεί και θα ελέγχει το ΣΔΟΕ τις καταγγελίες


Οδηγίες από τον γενικό γραμματέα του Σώματος.

Αυστηρές οδηγίες για το πώς θα αξιολογούν και θα ελέγχουν πληροφορίες και καταγγελίες που τίθενται υπόψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έδωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανός Στασινόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών αποτελούμενη από στελέχη τους ΣΔΟΕ θα εξετάζει το περιεχόμενο κάθε πληροφορίας, που με οποιοδήποτε τρόπο (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, τηλεφωνικά ή προφορικά) περιέρχεται σ' αυτή και αφορά φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, απάτη και γενικότερα παραβάσεις, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ. Όλες οι άλλες πληροφορίες - καταγγελίες που αφορούν σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα διαβιβάζονται άμεσα σε αυτές.

Ανάλογα το ενδιαφέρον της κάθε πληροφορίας, την εμπιστευτικότητα, αλλά και την αμεσότητα δράσης θα αξιολογείται ως προς το ενδιαφέρον ως εξής: χωρίς ενδιαφέρον (θα τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο), απλή μικρού ενδιαφέροντος (θα μπαίνει ε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν σημαντικότερες καταγγελίες), ενδιαφέρουσα - σημαντική (θα εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης του ΣΔΟΕ), πολύ ενδιαφέρουσα - εξόχως σημαντική (θα διαβιβάζεται για άμεση και κατά προτεραιότητα έκδοση εντολής ελέγχου), και ειδικού χειρισμού (οι άμεσες ενέργειες θα αποφασίζονται αφότου τεθούν άμεσα υπόψη και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ).

Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ οι πληροφορίες ή καταγγελίες που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο απ' ευθείας σε αυτές και αφορούν στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα αξιολογούνται άμεσα ως προς το ενδιαφέρον, την εμπιστευτικότητα και το επείγον των ενεργειών. Αν απαιτείται ειδικός χειρισμός θα ζητείται η συνεργασία των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας. Αν κατά την αξιολόγηση κριθεί ότι πληροφορία ή καταγγελία είναι γενικότερου ενδιαφέροντος ή περιγράφονται ασυνήθιστες μέθοδοι διάπραξης αδικημάτων ή απαιτείται συντονισμός ενεργειών ή σύμπραξη άλλων υπηρεσιών, αντίγραφό της πληροφορίας θα διαβιβάζεται το συντομότερο δυνατό στις Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιριστής γρονθοκοπεί μέχρι αναισθησίας τη σύντροφό του


Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό που σοκάρει.

Το αμερικάνικο δίκτυο TMZ εξασφάλισε το βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό μιας γυναίκας από το σύντροφό της, ποδοσφαιριστή στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Ο Ray Rice των Baltimore Ravens φαίνεται να γρονθοκοπεί την αρραβωνιαστικιά του (τώρα σύζυγο) Janay Palmer, με τέτοιο βίαιο τρόπο που εκείνη πέφτει αναίσθητη στο πάτωμα.

Το σοκαριστικό συμβάν έλαβε χώρα σε ασανσέρ του ξενοδοχείου Revel Hotel and Casino στην Ατλάντα των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2014 ωστόσο ένα νέο βίντεο που δόθηκε μόλις σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει το βαθμό της κακοποίησης.

Στο βίντεο, φαίνεται ότι οι δυο σύντροφοι λογομαχούν όταν η Palmer δέχεται γροθιές στο πρόσωπο, ενώ κατά την πτώση της χτυπά στην κουπαστή του ανελκυστήρα και σωριάζεται στο πάτωμα. Ακολούθως, την σέρνει έξω από το ασανσέρ, παίρνει τα παπούτσια της και προσπαθεί να τη συνεφέρει. Ο ποδοσφαιριστής για τη πράξη του αυτή, αποβλήθηκε για δυο αγωνιστικές.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίασαν και σκότωσαν τρεις ιταλίδες καλόγριες στο Μπουρούντι


Η μία βρέθηκε αποκεφαλισμένη.

Τρεις ιταλίδες καλόγριες που βρίσκονταν στο Μπουρούντι, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν σύμφωνα με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της χώρας, Γκόντφρεντ Μπιτζιμάνα.

Οι καλόγριες ήταν ιταλίδες και δολοφονήθηκαν την Κυριακή χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η αδελφή Μπερναρντέτα Μποτζιάν, που το άψυχο σώμα της βρέθηκε σήμερα, βρήκε τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό.

Σε μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος, αναφέρει πως είναι συγκλονισμένος από τον τραγικό θάνατο των τριών αδελφών στο Μπουρούντι και εύχεται πως «το χυμένο αίμα θα γίνει ο σπόρος της ελπίδας για να δημιουργηθεί μια αυθεντική αδερφικότητα μεταξύ των λαών».

 
Οι τρεις ιταλίδες καλόγριες σε φωτογραφία που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος


Διαβάστε περισσότερα...

Σταδιακή μείωση και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς το τέλος του 2016


Τι σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει τρόπους για να διευκολύνει τους πολίτες και πλέον τα βλέμματα έχουν πέσει στην έκτακτη εισφορά.

Έτσι, μετά τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, τώρα το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στην σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς -να ξεκινήσει με 30% στις αρχές του 2015 κα μειωθεί επιπλέον 20% εντός της χρονιάς- για να φτάσει τελικά στην κατάργηση της στο τέλος του 2016.

Θα γίνει σταδιακά για να μην επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά και για να μην πέσει όλο το βάρος στην έκτακτη εισφορά, αλλά να κατανεμηθεί και σε άλλα πεδία, ώστε να ανακουφιστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Δείτε το βίντεο του MEGA:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές εξετάσεις


Διευκρινίσεις σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις για τις οποίες έχουν τεθεί όρια, δίνει ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν.

Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα έκαναν λόγο για "μαχαίρι" σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου, καθώς θα συνταγογραφούνται πλέον από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη καθορισθεί για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία ειδικότητα, για παράδειγμα Καρδιολόγος, μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.

Επιπρόσθετα καθορίζονται και ιατρικές πράξεις μη συμβατές με την ειδικότητα του ιατρού, και σε αυτές τις περιπτώσεις το αριθμητικό όριο είναι μηδενικό. Παρόλα αυτά διευκρινίζεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να συνταγογραφηθούν εξετάσεις από τον γιατρό και να διενεργηθούν δωρεάν από τις δημόσιες δομές. Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι ειδικά για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού, για τις γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο παραπέμπον ιατρός να μπορεί να αιτιολογήσει ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τη «Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)» όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι «για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής» και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής, αυτό δεν εμποδίζει τον γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση.

Σχετικά με την εξέταση «απεικονιστικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης επί χρόνιας αυχεναλγίας» ακολουθούνται τόσο οι οδηγίες της αμερικάνικης ακτινολογικής εταιρείας όσο και της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. «Κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός του τεράστιου όγκου διαγνωστικών εξετάσεων, χωρίς όμως να περιορισθούν κατ’ ελάχιστο οι ανάγκες των ασφαλισμένων και κυρίως αυτές που έχουν ιδιαίτερη προληπτική αξία» καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής επιτέθηκε με μαχαίρι σε καθηγητή


Ένας 13χρονος μαθητής, ο Joel Harbron από το Τεχνολογικό κολέγιο Chase στο Malvern της Βρετανίας επιτέθηκε με ένα αιχμηρό αντικείμενο, που φέρεται να είναι μαχαίρι, σε έναν καθηγητή αλλά και σε μια συμμαθήτριά του.

Το περιστατικό συνέβη στις 8.45 π.μ το πρωί κι από εκείνη την ώρα οι αστυνομικές αρχές με τη συνδρομή ελικοπτέρου αναζητούν τον έφηβο δράστη.

Τα θύματα, ευτυχώς είχαν μόνο μικροτραυματισμούς και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες ενώ η πολιτεία προειδοποίησε τους πολίτες να μείνουν μακριά από το αγόρι αν το συναντήσουν και να καλέσουν την άμεση δράση.







Αρκετοί μαθητές τρομαγμένοι ζήτησαν από τους γονείς τους να τους παραλάβουν νωρίτερα για να γυρίσουν ασφαλείς στα σπίτια τους αν και το σχολείο παραμένει ανοιχτό με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η πώληση των καρτών απεριορίστων διαδρομών


Παρατείνεται έως και μεθαύριο, Τετάρτη, η προθεσμία πώλησης καρτών απεριορίστων διαδρομών, αξίας 30 ευρώ, σε όλα τα εκδοτήρια λόγω της αυξημένης ζήτησης τους από το επιβατικό κοινό.

Ωστόσο από τις 11 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα διατηρηθούν δύο σημεία πώλησης το εκδοτήριο της ΟΣΥ στην Ακαδημίας και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Συγκοινωνίες Αθηνών, καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων των καρτών, που ξεπερνούν σε ποσοστό το 20,17% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, φέτος τον Σεπτέμβριο, σε χρονικό διάστημα 11-12 ημερών, πωλήθηκαν περίπου 286 χιλιάδες κάρτες, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν πωληθεί περίπου 238 χιλιάδες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Μάλιστα, παρατηρείται και άνοδος στα έσοδα, σε ποσοστό 33,4% (αξία των πωλήσεων φέτος 7,5 εκατομμύρια, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 5,6 εκατομμύρια ευρώ).

Τέλος, οι «Συγκοινωνίες Αθηνών» ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι η αγορά της μηνιαίας κάρτας αποτελεί συμφέρουσα επιλογή και για το υπόλοιπο του Σεπτέμβρη. Με δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης των καρτών στις 10 Σεπτεμβρίου υπολείπονται 20 ακόμη ημέρες, το κόστος της μηνιαίας κάρτας παραμένει σαφώς χαμηλότερο από του εισιτηρίου για τους συχνούς χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως η νέα μηνιαία κάρτα των 30 ευρώ που ισχύει για όλα τα μέσα αντικατέστησε την κάρτα των 45 ευρώ, ενώ καταργήθηκε η κάρτα των 20 ευρώ για λεωφορεία και τρόλει.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατεδάφισαν παράνομες πινακίδες


Σε καθαίρεση παράνομων πινακίδων σε οδούς της αρμοδιότητάς της προχώρησε η Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη αφαιρεθεί 12 πυλώνες και 30 διαφημιστικά πλαίσια σε διάφορες περιοχές, εκ των οποίων ο ένας πυλώνας και τα 9 διαφημιστικά πλαίσια βρισκόταν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, στην είσοδο της Αττικής οδού και η κατεδάφισή τους εκκρεμούσε από το 2010.

Οι παραπάνω πινακίδες παραβίαζαν βασικές διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ ), ενώ η καθαίρεσή τους εκτός των άλλων συντελεί στην αισθητική αναβάθμιση των περιοχών.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών η ΑΔ Αττικής χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 150.000 ευρώ, για τη διαχείριση των οποίων υπογράφηκαν δύο συμβάσεις ύψους 80.000 ευρώ και 70.000 ευρώ. Η δεύτερη σύμβαση θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με κατεδαφίσεις ακόμη 40 παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και πυλώνων σε περιοχές της Αττικής, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γάτα έστειλε στο νοσοκομείο την ιδιοκτήτριά της


Για έξι ολόκληρες ημέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση του αίματος, η ιδιοκτήτρια μιας περσικής γάτας, μετά την απόπειρα να την κάνει μπάνιο. Συγκεκριμένα, η γάτα στη προσπάθεια της να αποφύγει το λουτρό βύθισε τα νύχια της σε αρτηρία στον αγκώνα της, με αποτέλεσμα να την στείλει στο νοσοκομείο.

Η 57χρονη, Lesley Pleasant, από την Βρετανία, αμέσως μετά την νοσηλεία της δήλωσε ότι γνώριζε ότι η γάτα της απεχθανόταν το μπάνιο αλλά έπρεπε να γίνει προκειμένου να απαλλαχτεί από τους ψύλλους που είχε στο τρίχωμα της. Μάλιστα όπως πρόσθεσε χρειάστηκαν περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να μπορέσει η 16χρονη κόρη της να βγάλει από το δέρμα της μητέρας της, τα νύχια της περσικής γάτας.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Ο κεραυνός τους άφησε χωρίς τηλεόραση


Χωρίς τηλεοπτικό σήμα έμειναν για σχεδόν μια εβδομάδα οι κάτοικοι της ορεινής Σταυρούπολης Ξάνθης και των γύρω περιοχών, λόγω ενός κεραυνού που προκάλεσε μια σειρά από βλάβες και καταστροφές.

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το σύνολο του Νομού, αλλά και της χώρας, ένας κεραυνός ήταν αρκετός για να βγάλει εκτός λειτουργίας το σύστημα εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών στην ορεινή περιοχή με αποτέλεσμα τόσο τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια όσο και οι τοπικοί σταθμοί, το σήμα των οποίων ούτως ή άλλως φτάνει με δυσκολίες στα σπίτια των κατοίκων, να μην εκπέμπουν.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, μιας και οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, κατέστη εφικτό να επανέλθει η εκπομπή των σταθμών, τουλάχιστον της πλειονότητας των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Κατά καιρούς οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής έχουν εκφράσει δημοσίως, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές του τόπου, τα παράπονά τους για τις υποδομές σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά που στο σύνολό τους παραμένουν υποβαθμισμένες, χωρίς ωστόσο τα γενικότερα προβλήματα της ορεινής περιοχής να έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολό τους με αποτελεσματικό τρόπο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμη η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΚΤΕΛ


Με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων των ΚΤΕΛ όλων των νομών της χώρας, με απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει εργαζόμενο ο οποίος απολύθηκε χωρίς να του καταβληθεί αποζημίωση παρ’ ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεως Λεωφορείων) είναι νόμιμη πλέον, καθώς τα ΚΤΕΛ δεν ανήκουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται, μάλιστα, για μια απόφαση που έρχεται να μεταστρέψει την μέχρι τώρα νομολογία του Αρείου Πάγου (απόφαση 1154/2012).

Όπως αναφέρουν στην απόφαση τους οι δικαστές τα ΚΤΕΛ δεν φέρουν χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή επ’ αυτών οι περιοριστικές διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος (απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Παράλληλα, επικαλούνται κατάλογο του Σεπτεμβρίου 2013 στον οποίον περιλαμβάνονται τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα και στον οποίο τα ΚΤΕΛ δεν περιλαμβάνονται.

Αν και στην απόφαση του ο Άρειος Πάγος δέχεται πως το έκτακτο προσωπικό –σύμφωνα με τον κανονισμό των ΚΤΕΛ- προσλαμβάνεται για ορισμένο χρόνο και η σύμβαση του δεν μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου. Ωστόσο, τονίζουν ότι οι διατάξεις αυτές δεν εμποδίζουν τον χαρακτηρισμό της σύμβασης ως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εάν «από την αποδεικτική διαδικασία προκύπτει πράγματι ότι τα μέρη απέβλεψαν στην ουσία στην κατάρτιση μιας τέτοιας σύμβασης, ο δε μισθωτός εξυπηρετούσε στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη».

Αυτό έκρινε και για τον εργαζόμενο ο οποίος απολύθηκε μετά από 2 χρόνια εργασίας ενώ κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ καθηγητές για την μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο καθηγητές- θεολόγοι, ο ένας από την Μυτιλήνη και ο άλλος από την Λαμία, ζητώντας να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, κατά το σκέλος εκείνο όπου μειώνεται κατά 50% ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών στο Λύκειο. Η διδασκαλία μειώθηκε σε μία ώρα εβδομαδιαίως από δύο που διδασκόταν μέχρι τώρα.

Οι δύο καθηγητές αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι η εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος των θρησκευτικών και η διδασκαλία του σε επαρκή αριθμό ωρών, αποτελεί επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως αυτή διατυπώθηκε και στο νόμο 1566/1985.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο καθηγητές αναφέρουν επίσης, ότι η απόφαση του υφυπουργού για τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών είναι άκυρη γιατί δεν περιέχει καμία αιτιολογία.

Παράλληλα, αναφέρουν, πως το ΣτΕ, από το 1988 έχει κρίνει ότι η μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών σε μια ώρα εβδομαδιαίως, είναι αντισυνταγματική.


Διαβάστε περισσότερα...