Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου-Σγουρού για τη μεταφορά μαθητών



Δέσμευση για άμεση αποδέσμευση των πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής
.
Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει όλες τις όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με αποδέκτη το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να υπάρξει άμεσα αποδέσμευση πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής, για τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης, έλαβε από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Περιφέρειας, έπειτα από πρωτοβουλία του τελευταίου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το οξυμένο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε περικοπές και κατάργηση των δρομολογίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο δήμος της Παλλήνης κατήργησε πλήρως τα δρομολόγια του μουσικού σχολείου, ενώ αποφάσισε τα δύο τρίτα των μαθητών του καλλιτεχνικού σχολείου να μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες.

«Το πρόβλημα της Αττικής είναι το μεγαλύτερο. Τα οφειλόμενα προς την Περιφέρεια είναι 22 εκατ. και ξεκινάει μια καινούργια χρονιά. Ναι μεν, η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στους δήμους, αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να λυθούν αυτά τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Σγουρός.

«Καταρχήν, η συζήτηση στόχευσε στο να έχουμε το Σεπτέμβριο σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, χωρίς προβλήματα λειτουργίας, όπως η διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να συνεργαστεί τόσο με την Περιφερειακή όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών του υπουργείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας μικρός ήρωας στο τραγικό δυστύχημα της Χίου



Περιγράφει λεπτό προς λεπτό την πτώση του λεωφορείου στο γκρεμό και ό,τι ακολούθησε
.
Στις σκληρές εποχές που ζούμε υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που με αυτοθυσία σώζουν ζωές συνανθρώπων τους σε δύσκολες στιγμές, όταν απειλείται και η δική τους ζωή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι 20χρονος Αντώνης Σαρρής από τη Χίο, ο οποίος βοήθησε να σωθούν τουλάχιστον δύο άτομα μετά τη μοιραία πτώση του λεωφορείου στη Συκιάδα της Χίου.

«Εκείνη την ημέρα είχα μάθημα οδήγησης», αρχίζει τη διήγηση του μιλώντας στοpolitischios.gr, «επιβιβάστηκα από νωρίς στο λεωφορείο από τα Καρδάμυλα προς την πόλη της Χίου, όπως κάνω κάθε φορά που έχω μάθημα οδήγησης, ξάπλωσα στο κάθισμα μου και λίγο πριν τις 8.30 το πρωί αποκοιμήθηκα…»

Ο Αντώνης γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1992 και μεγάλωσε στα Καρδάμυλα της Χίου, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Βραζιλιάνα. Έχει αποφοιτήσει από το Ενιαίο Λύκειο Καρδαμύλων.

«Άκουσα ένα δυνατό κρότο και αντανακλαστικά άνοιξα τα μάτια μου», συνεχίζει «Αρχικά αυτό που είδα ήταν ένα μαύρο σύννεφο καπνού. Οι άνθρωποι μέσα στο λεωφορείο φώναζαν πανικόβλητοι. Προτού προλάβω να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς γινόταν, έπεσα από το κάθισμα του λεωφορείου - το οποίο, όπως κατάλαβα στη συνέχεια, είχε βγει από την πορεία του και αναποδογύριζε καθώς πέφταμε στο γκρεμό – και κατέληξα στο διάδρομο να κρατιέμαι από τη βάση του καθίσματος»

Έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και έχει πάθος με τον αθλητισμό. Ως έφηβος έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση και τη χειροσφαίριση, προτού τον κερδίσει ο στίβος και συγκεκριμένα οι δρόμοι μακρινών αποστάσεων, με καλύτερη επίδοση την 9η θέση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Ελλάδας και Κύπρου.

«Το λεωφορείο στροβιλίστηκε στο γκρεμό, προτού σταματήσει σε ένα μεγάλο πεύκο όντας αναποδογυρισμένο. Είδα φως από το σπασμένο παράθυρο του καθίσματος μου, από όπου κατάφερα να βγω έξω και να πατήσω στο έδαφος. Το πίσω μέρος του λεωφορείου είχε αρχίσει να τυλίγεται στις φλόγες. Αμέσως τηλεφώνησα στον πατέρα μου κ. Ανδρέα Σαρρή, που εργάζεται ως πυραγός στο Π.Σ.Καρδαμύλων, καθώς και στον καθηγητή οδήγησης κ. Περδικάρη, ενημερώνοντας τους σχετικά με το συμβάν»

«Κοίταξα προς το λεωφορείο. Είδα τον οδηγό και δύο ενήλικους επιβάτες στο μπροστινό μέρος του, καθώς και δύο ανήλικα παιδιά με το σκυλάκι τους στο πίσω μέρος. Αίμα παντού. Ακολούθησε έκρηξη λόγω της οποίας ένα δέντρο στο πίσω μέρος του μοιραίου οχήματος τυλίχτηκε στις φλόγες. Προχώρησα προς το πίσω μέρος. Τα δύο ανήλικα παιδιά είχαν σχεδόν χάσει τις αισθήσεις τους. Τα ανέβασα στο δρόμο από όπου είχε πέσει το λεωφορείο, μαζί με το μικρό σκυλάκι τους»

«Δεν έσωσα τρεις ανθρώπους, όπως αναφέρει το αναμνηστικό του Συλλόγου Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων, μόνο τα δύο παιδιά με το σκυλάκι τους», εξομολογείται με αφοπλιστική, σχεδόν παιδική ειλικρίνεια «Όταν πατήσαμε στο οδόστρωμα, συνειδητοποίησα ότι είχα χτυπήσει στο κεφάλι, το λαιμό και τα πλευρά μου. Στη συνέχεια έφτασε η πυροσβεστική και έπεσα λιπόθυμος στα χέρια του πατέρα μου.»



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία σε 2.500 γυναίκες



Στους δήμους που ανήκουν στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Πρόσβαση στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού προσφέρουν εντελώς δωρεάν σε 2.500 γυναίκες ετησίως το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων.

Υπεγράφη το σύμφωνο συνεργασίας από το Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας Γ. Πατούλη, και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μ. Γρηγοροπούλου.

Σύμφωνο συνεργασίας για τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαστογραφίας εντελώς δωρεάν σε 2.500 γυναικών των Δήμων μελών του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) βάσει κοινωνικών κριτηρίων, υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος του Δικτύου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων Μαρία Γρηγοροπούλου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 σε μηνιαία βάση 200 γυναίκες των Δήμων μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, άνω των 40 ετών, που θα υποδεικνύονται από τους Δήμους μέλη βάσει κοινωνικών κριτηρίων, θα μπορούν εντελώς δωρεάν να πραγματοποιούν μαστογραφία με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ψηφιακού μαστογράφου και να λαμβάνουν και σχετική διάγνωση. Τα ραντεβού θα εξυπηρετούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων (Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια).

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας ο Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Μέσα από το πρίσμα της ευρύτερης προσπάθειας για πρόληψη της Υγείας που έχουμε ξεκινήσει υπό τις δύσκολες επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώνουμε τις δυνάμεις μας προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων δίνοντας ετησίως και στοχευμένα σε 2.500 γυναίκες πρόσβαση στην πρόληψη. Είναι η δική μας απάντηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, νούμερο 1 καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες».

Σημειώνεται ότι την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα πρόσβαση σε δωρεάν εξέταση μαστογραφίας θα έχουν και γυναίκες από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που έχει συστήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη συνεργασία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ώστε ανασφάλιστες και μακροχρόνια άνεργες γυναίκες να έχουν, επίσης, δικαίωμα στην πρόσληψη.

Ευτυχής για τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων με το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στον τομέα της πρόληψης της γυναικείας Υγείας, και συγκεκριμένα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Γρηγοροπούλου, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας.

Το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από τους Δήμους μέλη θα καταρτίσει εβδομαδιαίο πρόγραμμα προσέλευσης των επιλεγμένων γυναικών ανά Δήμο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι Δήμοι μέλη μπορούν να απευθύνονται στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στο τηλ. 2108067888.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εκτέλεση ΑμεΑ θανατοποινίτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως

Εκτέλεσαν θανατοποινίτη με νοητική στέρηση




Αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 54χρονος θανατοποινίτης Μάρβιν Ουίλσον, που το 1988 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992.

Η εκτέλεση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον, που είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους «αγαπά όλους» και ότι «είναι έτοιμος».

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αυθαίρετη εκτέλεση.

Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Και σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, στη Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.




---------------


Καταδικάζει την εκτέλεση του θανατοποινίτη η Γαλλία



Ο 54χρονος Αφροαμερικανός είχε νοητική στέρηση.
Την εκτέλεση του 54χρονου θανατοποινίτη Μάρβιν Ουίλσον, που είχε νοητική στέρηση, καταδικάζει η Γαλλία.

«Η εκτέλεση αυτή αντιβαίνει στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, των οποίων εγγυήσεων αρχή είναι η μη-εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στα άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές», δήλωσε ο Βινσάν Φλορεανί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση του Τύπου.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου παντού στον κόσμο και σε κάθε περίπτωση. Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ουσιαστική για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.

Η εκτέλεση του Ουίλσον είναι η 24η καταδίκου φέτος στις ΗΠΑ και η έβδομη στο Τέξας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr


---------------


"Βαθιά λύπη" για την εκτέλεση του διανοητικά καθυστερημένου θανατοποινίτη



Η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα τη "βαθιά της λύπη" για την εκτέλεση στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας του Μάρβιν Γουίλσον, ενός Αφροαμερικανού 54 ετών.

Η Άστον "λυπάται βαθύτατα για την εκτέλεση χθες του Μάρβιν Γουίλσον στην πολιτεία του Τέξας", αναφέρει ο εκπρόσωπός της σε ανακοίνωσή του. Ο Γουίλσον καταδικάστηκε για φόνο το 1998 και διαγνώστηκε διανοητικά καθυστερημένος.

Η επικεφαλής διπλωμάτης "αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου εγκλήματος και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του θύματος. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η απώλεια τους μετριάστηκε από το θάνατο του κ. Γουίλσον", προστίθεται στη δήλωση.

Το κείμενο υπενθυμίζει ότι η ΕΕ αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλον τον κόσμο και "σε όλες τις περιστάσεις" και επιθυμεί την εφαρμογή ενός μορατόριουμ ως "το πρώτο βήμα για την καθολική κατάργησή της".

"Με τη θανατική ποινή, κάθε δικαστικό λάθος, από το οποίο κανένα δικαστικό σύστημα δεν είναι ασφαλές, οδηγεί στη μη αναστρέψιμη απώλεια της ανθρώπινης ζωής", σημειώνει η Άστον.

Πρόκειται για τον 25ο κρατούμενο που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ, οι επτά από αυτούς θανατώθηκαν στην πολιτεία Τέξας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα οργασμού η 8η Αυγούστου



Καθιερώθηκε το 1998 από τον καλλιτέχνη Άλεξ Χίρκα.

Έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές ευχαρίστησης αφού είναι η κορύφωση της σεξουαλικής ηδονής. Για αυτό και δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική του παγκόσμια ημέρα.

Σήμερα γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του οργασμού για 14η χρονιά, η οποία καθιερώθηκε το 1998, έπειτα από πρωτοβουλία του αμφίφυλου αμερικανού εικαστικού καλλιτέχνη και ακτιβιστή του σεξ, Άλεξ Χίρκα.

Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να καθιερωθεί μία ημέρα κατά την οποία θα αποθεώνεται το ανώτατο στάδιο της σεξουαλικότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τον καύσωνα



Συμβουλές για ευπαθείς ομάδες και βρέφη.

φτάσει η θερμοκρασία σήμερα και αύριο και γι’ αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τις μετακινήσεις τους.

Εκτός από τις άσκοπες μετακινήσεις που δεν ενδείκνυνται, οι ειδικοί προειδοποιούν τους παραθεριστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και τις ώρες που θα κάνουν ηλιοθεραπεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγετε τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και ειδικά σε χώρους που επικρατεί μεγάλη υγρασία και άπνοια.

Να φοράτε ελαφρά και άνετα ρούχα και να αποφεύγετε τα σκούρα χρώματα. Να βάζετε καπέλο για να προστατευτείτε από τον ήλιο. Να προτιμάτε τα ελαφριά γεύματα και ειδικά φρούτα και λαχανικά.

Να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. Να κάνετε πολλά ντους και να βάζετε υγρά καλύμματα στο πρόσωπό σας. Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε έξω, φορέστε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου.

Προσοχή στα νεογνά!

Ντύστε τα μικρά παιδιά με όσο το δυνατόν πιο ελαφρά ρούχα. Όταν κάνει ζέστη, δίνετε τους πολύ νερό και διάφορα άλλα υγρά. Και καλό θα είναι να τους δίνετε πολλά χορταρικά και φρούτα παρά λίπη αυτή την περίοδο του καύσωνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέχετε στο e-banking


Πολύ συχνά λαμβάνουμε μηνύματα στον υπολογιστή μας, όπου ο αποστολέας εμφανίζεται ως Τράπεζα, η οποία μας ζητάει να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της, με σκοπό τη συμπλήρωση των προσωπικών μας στοιχείων, γιατί, όπως αναγράφεται στο e-mail τους, τα στοιχεία είναι ελλιπή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γνωρίζουμε πως καμία Τράπεζα δεν ακολουθεί τέτοιου είδους τακτικές, να ζητά δηλαδή τα προσωπικά μας στοιχεία μέσω του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό διαγράφουμε αμέσως το e-mail αυτό».

Τα παραπάνω σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σε ενημερωτικό φυλλάδιό της με θέμα: «Συμβουλές για τη χρήση e-banking».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, για να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του e-banking:

Οι κωδικοί που θα επιλέξουμε για τις τραπεζικές συναλλαγές μας μέσω του διαδικτύου, πρέπει να είναι προσωπικοί και να αποφεύγεται κοινοποίησή τους στο περιβάλλον μας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή των κωδικών, αφού δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, ή ακόμα και ημερομηνίες γέννησης.

Προτείνεται η τακτική αλλαγή των κωδικών του e-banking και η απομνημόνευσή τους. Δεν είναι ασφαλές να τους καταχωρούμε σε ατζέντες. Στην περίπτωση που λάβουμε κάποιο τηλεφώνημα και μας ζητήσουν τους κωδικούς πρόσβασης ισχυριζόμενοι πως εκπροσωπούν την Τράπεζα, καταγράφουμε τον αριθμό που μας καλεί και ειδοποιούμε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μοιραζόμαστε τους προσωπικούς μας κωδικούς, αφού καμία Τράπεζα δεν ακολουθεί τέτοια τακτική.

Δεν παραλείπουμε να ελέγχουμε συχνά τις κινήσεις του τραπεζικού μας λογαριασμού και σε περίπτωση που εντοπίσουμε μία κίνηση που δεν πραγματοποιήθηκε από εμάς, ενημερώνουμε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε για τη διενέργεια των συναλλαγών μας. Μία ασφαλής ιστοσελίδα e-banking έχει πάντα αναρτημένο εικονίδιο «λουκέτο» στη δεξιά μεριά της οθόνης μας.

Επίσης, μία ασφαλής σελίδα έχει ειδικό σύστημα κρυπτογράφησης. Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό, αρκεί να εντοπίσουμε στο link της ιστοσελίδας πληρωμών ένα s μετά το http, δηλαδή η ιστοσελίδα θα ξεκινάει https.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μας έχουν εγκαταλείψει"


Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "έχουν εγκαταλειφθεί" από όλους. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει σταματήσει να δέχεται νέους χρήστες ενώ στα ήδη εγγεγραμμένα μέλη δεν χορηγούνται καν φάρμακα...

Η καταγγελία όπως μας την έστειλε ο αναγνώστης του enikos.gr:

"Καλησπέρα,

Εδώ και 2 μήνες έχουν σταματήσει οι εισαγωγές ασθενών στον ΟΚΑΝΑ.

Οι γνωστές λίστες της ντροπής πλέον δεν δέχονται ΚΑΝΕΝΑ νέο μέλος. Ακόμα και όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι ως μέλη, κινδυνεύουν να σταματήσει η χορήγησή τους.

Οι υπεύθυνοί μας λένε για έλλειψη πόρων καθώς και ότι πρέπει να βρούνε χορηγούς, την ίδια στιγμή που δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά, ενώ ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται.

Αν είναι ανίκανο το κράτος ας επιτρέψει στους γιατρούς να γράφουν τα υποκατάστατα και να τα αγοράζουμε από τα φαρμακεία.

Αλλά επιτέλους πρέπει να μαθευτεί κ να βγει προς τα έξω πως μας εγκατέλειψαν. Κανείς δεν ασχολείται και κανείς δε μιλάει.

Το AIDS έχει αυξηθεί κατά 1250% και πώς να μην αυξηθεί όταν 50 άτομα μοιράζονται την ίδια σύριγγα, επειδή δεν μπορεί να δώσει πια ο ΟΚΑΝΑ.

Τουλάχιστον το δημοσιοποιώ για να μάθουν όσοι περιμένουν, πως άδικα το κάνουν.

Θα πρέπει να δεχτούν πως η ελπίδα τελείωσε εκτός αν βρεθούν χορηγοί... Για τα "πρεζόνια" όμως??? Ποιος νοιάζεται? Έτσι δεν είναι ?? Ακούγομαι και είμαι απογοητευμένος και πραγματικά σε απόγνωση… και δεν είμαι ο μόνος...

Μας σκοτώνετε και δεν σας νοιάζει καν κύριοι υπεύθυνοι...

Γιώργος Ανώνυμος"


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας καλοκαιρινός σύμμαχος υγείας



Πλήθος θρεπτικών ουσιών και λίγες θερμίδες περιέχει το σταφύλι.

Θα το συναντήσετε σε διάφορες ποικιλίες και καλλιεργείται είτε για να πάρει τη μορφή κρασιού, είτε για να λάβει θέση στο τραπέζι μας, νωπό ή αποξηραμένο.

Ακόμη και ως χυμός ή γλυκό του κουταλιού, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα νοστιμότερα φρούτα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Τα σταφύλια αποτελούνται κατά περίπου 80% από νερό και δίνουν περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα σταφυλιού περιέχει 15 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που θα βρει κανείς σε ένα μέτριο πορτοκάλι.

Η ενεργειακή του αξία αυξάνεται όταν αφαιρείται η «υγρασία» του και η ίδια ποσότητα (100 γραμμάρια) σταφίδας σας προμηθεύει με 299 θερμίδες.

Πολλοί αναφέρουν το σταφύλι ως «βασιλιά» των φρούτων. Περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων.

Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα του, αποτελεί το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού και έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.

Αντί γλυκού: Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό δίνοντας λίγες θερμίδες.

Πέρα από τη φυσική γλυκιά του γεύση, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό, αν απλά βάλετε μερικές ρόγες... στην κατάψυξη.

Για «αντιδραστικούς»: Αν έχετε παιδιά που δεν αγαπούν τα σταφύλια μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με τη γεύση τους φτιάχνοντας δροσερές φρουτοσαλάτες με πολύχρωμα φρούτα και σταφύλι, τις οποίες μπορείτε ενίοτε να συνοδεύετε με παγωμένο γιαούρτι ή μία μικρή μπάλα σπιτικό παγωτό.

Οι χυμοί των φρούτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε ένα παιδί να εξοικειωθεί με τη γεύση τους.

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ως ένα γρήγορο και πρακτικό σνακ στις δραστηριότητες των παιδιών έναν 100% φυσικό χυμό κοκτέιλ 5 φρούτων που περιέχει σταφύλι και ταυτόχρονα καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών Β6, Β12, C και Ε.


Πηγή:
http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θέατρο παραλόγου» με ατόμο με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

«Θέατρο παραλόγου» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), την περιπέτεια της σερραίας ασθενούς Δ.Κ. στην προσπάθειά της να πάρει επίδομα που εκ του νόμου δικαιούται, έχοντας βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας 70% και μόνιμη σπαστική παραπάρεση.


Αιχμές με νόημα
Μάλιστα η Ομοσπονδία, στην επιστολή της τόσο προς τον κ. Γεράσιμο Βουδούρη, Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, όσο και προς την ηγεσία του Υπ. Υγείας κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο Υπουργό και Γ. Κουτσούκο & Μάρκο Μπόλαρη Υφυπουργούς,
αφήνει σαφέστατες αιχμές πως η περιπέτεια της ασθενούς πιθανόν να οφειλόταν στο ότι η κ. Δ.Κ. πριν αιτηθεί του επιδόματος «δεν πέρασε πρώτα από το εξωτερικό ιατρείο της γιατρού της Β/θμιας στη Θεσσαλονίκη, όπως της είπαν εκ των υστέρων»!

Σύμφωνα με την επιστολή της Ομοσπονδίας ατόμων με ΣΚΠ, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Θεοδωράκης και η Γ.Γ. κ. Γεωργία Λαύκα, τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειας, η κ. Δ.Κ. παρουσίασε σπαστικότητα και κινητικά προβλήματα που γνωματεύθηκαν τόσο από γιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών όσο και του Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης με σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, μαγνητικών τομογραφιών και φυσικά με νέες φαρμακευτικές αγωγές, που αναγράφονται στο βιβλιάριο ασθενείας της.


Το ιστορικό
Το 2007 με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΑΕΕ Σερρών, η αναπηρία της προσδιορίζεται στο 70% και καλείται άμεσα στη Β/θμια Επιτροπή της Θες/νίκης για την έγκριση του εξωιδρυματικού επιδόματος που δικαιούται εκ του νόμου.
Μία νέα υποτροπή (βεβαιωμένη από τις εξετάσεις στο Παπαγεωργίου), επιδεινώνει εντωμεταξύ το ήδη υπάρχον πρόβλημά της και φτάνει ενώπιον των μελών του οργάνου, υποβασταζόμενη από τον σύζυγό της.
Κι εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία της Ομοσπονδίας ατόμων με ΣΚΠ, ξεκινάει η περιπέτεια.

---------------------------------------------------------
Διαβάστε πως περιγράφεται στην επιστολή:
«Η εικόνα τής βάδισής της την περίοδο εκείνη (όπως και τώρα που φοράει πλέον νάρθηκες στα πόδια) σαφώς ήταν κακή.

Στην επιτροπή πήγε υποβασταζόμενη από το σύζυγό της για να μην πέσει κάτω. Όταν μπήκε μέσα, η γιατρός αφού την κοίταξε καλά πώς περπατούσε, θεώρησε υποχρέωσή της να της κάνει κάποια «έξυπνη ερώτηση», κι αυτή ήταν: πώς πάει στην τουαλέτα όταν είναι μόνη στο σπίτι!

Αλήθεια, χρειαζόταν απάντηση από ένα άτομο που έχει εμφανέστατα και ιατρικά βεβαιωμένα κινητικά προβλήματα; Φυσικά, όσο περιττό κι αν φαίνεται, η ασθενής είπε ότι πιάνεται από τις καρέκλες, τον τοίχο του σπιτιού της και σιγά σιγά πάει μόνη της. Ενημέρωσε δε, αν και δεν χρειαζόταν, ότι για τις ανάγκες του σπιτιού υπάρχει μια κυρία που την βοηθάει.

Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν το μεγάλο της λάθος. Προφανώς, θα έπρεπε να πει, κατά την άποψη της επιτροπής, ότι φωνάζει τα παιδιά της από το σχολείο ή τον άνδρα της από τη δουλειά ή φοράει πάνες ή κάθεται στο κρεβάτι λερωμένη, νηστική και διψασμένη!!!

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση της επιτροπής ήταν αρνητική!!! Δηλαδή, κατά την επιτροπή, έχει αυτόνομο βάδισμα και μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνη της, άσχετα εάν το ένα πόδι της πάει από εδώ και το άλλο από εκεί…».


Δικαιωμένη αδικαίωτη
Η κ. Δ.Κ. έκανε ένσταση φυσικά και η τριτοβάθμια Επιτροπή τη ΔΙΚΑΙΩΣΕ.
«Στη συνέχεια –αναφέρει η Ομοσπονδία-, όλες μαζί οι αποφάσεις πήγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο (αν είναι δυνατόν!) αλλά η δεσμευτική γνώμη της γιατρού της δευτεροβάθμιας επιτροπής, όπως αποδείχθηκε ήταν πιο ισχυρή, με αποτέλεσμα να ζητείται από την ασθενή να επιστρέψει πίσω στον ΟΑΕΕ το ποσό των χρημάτων που της δόθηκαν εκείνο το διάστημα.

Δεν μπορεί άλλωστε να δικαιωθεί ένα άτομο με κινητικά προβλήματα αλλά η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΟΑΕΕ.

Έπρεπε να πάει πρώτα στο εξωτερικό ιατρείο της γιατρού της δευτεροβάθμιας στη Θεσ/νίκη, όπως της είπαν εκ των υστέρων.

Το παράλογο είναι πως τον επόμενο χρόνο, με τα ίδια χαρτιά και την ίδια περίπου κινητική κατάσταση, η απόφαση της Β/θμιας ήταν θετική!
Υπήρχαν βέβαια άλλοι γιατροί στην Επιτροπή, που σχολίασαν τα γεγονότα γελώντας…»!



Ζητάει παρέμβαση αποκατάστασης
Η Ομοσπονδία, καταλήγει την επιστολή της εκφράζοντας την οργή της για το γεγονός, επισημαίνοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν επιβαρυντική για την υγεία των ασθενών με ΣΚΠ ψυχολογική φόρτιση, αλλά και δυσβάστακτη οικονομική ταλαιπωρία.

Τέλος, αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν στις επιτροπές γιατροί που δεν ξέρουν να αξιολογούν την κατάσταση των ασθενών και, το κυριότερο, δεν γνωρίζουν τους νόμους» και ζητά από τους Υπουργούς να παρέμβουν «ώστε να σταματήσει αυτό το γελοίο παιχνίδι που παίζουν οι γιατροί των επιτροπών (όχι βέβαια όλοι) στους ασφαλισμένους με προβλήματα που δημιουργούνται από την ασθένειά τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η καταβολή των Προνοιακών Επιδομάτων



Την Παρασκευή θα δοθούν στους Πατρινούς δικαιούχους.

Ξεκίνησε από σήμερα η εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων Μαϊου και Ιουνίου.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό πότε θα δοθούν και τα επιδόματα Ιουλίου και Αυγούστου.

Όπως έχει γράψει προ ημερών το thebest.gr, o Δήμος Πατρέων και ειδικότερα η αρμόδια Αντιδημαρχία Υγείας- Πρόνοιας θα καταβάλει τα χρήματα στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Μάιου- Ιουνίου την Παρασκευή 10 Αυγούστου.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι το κονδύλι θα πιστωθεί στο Δήμο Πατρέων και άμεσα θα γίνει και η καταβολή στους δικαιούχους.

Από την Αντιδημαρχία, τονίζεται, ότι τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά και σε εκείνους, που έχουν δηλώσει λογαριασμό Αγροτικής Τράπεζας. Οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να τα πάρουν από οποιαδήποτε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.




Το σχόλιό μας: Όπως φαίνεται οδηγούμαστε στην ομαλή επιτέλους καταβολή σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ήδη σήμερα ξεκίνησε η καταβολή στην Θεσσαλονίκη, λογικά σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες να γίνει και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Μαΐου και Ιουνίου από τις Διευθύνσεις Πρόνοιας σε όλη την χώρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Υγεία της... Τρόικας



Από τα χέρια τους κρέμεται η ζωή μας. Παρόλα αυτά, τους αφήνουν απλήρωτους, όπως καταγγέλουν...

Δείτε το βίντεο από το Mega.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου μας ανοίγει την όρεξη για γλυκά



Πιο ευάλωτοι στον πειρασμό όταν δεν έχουμε κοιμηθεί.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μετά από μια άυπνη νύχτα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στον πειρασμό. Όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς είναι πιο πιθανό να φάνε χωρίς δισταγμούς ένα γλυκό ή ένα «πρόχειρο» αλμυρό σνακ και να νιώσουν και μεγάλη ευχαρίστηση τρώγοντάς το.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης παρατήρησε (με μαγνητικές τομογραφίες) τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε μια ομάδα 25 ανδρών και γυναικών όταν έβλεπαν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών, καθώς και όταν έβλεπαν πίτσα ή γλυκά.

Ο έλεγχος γινόταν με δυο τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση οι εθελοντές είχαν κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες κάθε νύχτα επί πέντε νύχτες, ενώ στην άλλη είχαν κοιμηθεί ένα πλήρες εννιάωρο. Οι εθελοντές έβρισκαν ιδιαίτερα ελκυστικά τα ανθυγιεινά φαγητά όταν ήταν ξενυχτισμένοι. Στη θέα τους παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου κάτι που δεν συνέβαινε όταν έβλεπαν τα υγιεινά φαγητά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σύμφωνα με εκείνα προηγούμενων ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν στερούμαστε ώρες ύπνου αυξάνει η επιθυμία μας για γλυκά και αλμυρά φαγητά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών χιλιάδες παιδιά



Εργαζόμενη μητέρα, αναγνώστρια του enikos.grκαταγγέλει τους αριθμούς και τα στοιχεία που δεν... βγαίνουν στις αιτήσεις, που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ για την εγγραφή παιδιών σε παιδκούς σταθμούς.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το www.eetaa.gr και να συγκρίνετε τα στοιχεία.

Εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης μένουν, λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

"Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης έχουν μείνει χωρίς κάλυψη περίπου 42.000 αιτήσεις", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση των κωδικών του ΕΣΠΑ, ώστε να εξοικονομηθούν 120 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", το οποίο χρηματοδοτεί βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.

"Στην περίπτωση που δεν αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα προκύψει εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, αφού θα απορριφθεί αναγκαστικά το 55% των αιτήσεων, τονίζουν οι αρμόδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτέλεσαν άτομο με νοητική υστέρηση



Ο Μάρβιν Ουίλσον, ένας 54χρονος Αφρο-αμερικανός, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1998, εκτελέστηκε σήμερα στο Τέξας παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές αυτής της νότιας Πολιτείας των ΗΠΑ.

Ο Ουίλσον που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή των δικηγόρων του.

Η εκτέλεση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Το 2004 είχε διαγνωστεί ελαφρά νοητική υστέρηση στον Ουίλσον. Η Αμνηστία θυμίζει ότι ο κατηγορούμενος είχε δείκτη νοημοσύνης 61.

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους «αγαπά όλους» και ότι «είναι έτοιμος».


Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις διανυκτερεύσεις και άμβλωση, μόνο 600 ευρώ...



Τουριστικό πρακτορείο της Κωνσταντινούπολης πρότεινε σε Τουρκάλες μίας νέας μορφής τουριστική περιήγηση στο Σαράγεβο, προσφέροντάς τους εκτός από επισκέψεις στα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και άμβλωση σε μία κλινική.

Με αντίτιμο 600 δολάρια, το πρακτορείο «Barracuda Tour Company» προσφέρει στις ενδιαφερόμενες διαμονή τεσσάρων ημερών, δηλαδή τρεις διανυκτερεύσεις και καλύπτει τα έξοδα της άμβλωσης σε ιδιωτική κλινική του Σαράγεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα.

Ο Τζεμ Πολάτογλου, ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου δήλωσε ότι τις τελευταίες 15 μέρες, 16 γυναίκες αποφάσισαν να κλείσουν το «ταξιδιωτικό πακέτο» με προορισμό τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Εκτός από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο προτείνει στις πελάτισσές του "διακοπές και άμβλωση" στην Κύπρο, τη Βρετανία και την Κριμαία. Το πιο ακριβό πακέτο φθάνει τα 800 δολάρια και το πιο φθηνό τα 370.

Στις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το τουριστικό πρακτορείο ζητούν από τις ενδιαφερόμενες μόνο μία γνωμάτευση γιατρού από την Τουρκία.

Η άμβλωση στην Τουρκία δεν είναι παράνομη, αν και για το θέμα αυτό έχουν ανοίξει συζητήσεις και διαμάχες στη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να σταματήσετε τις αλλεργίες από τα κουνούπια



Τι μπορείτε να κάνετε για τα τσιμπήματα.

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια ταλαιπωρούν το καλοκαίρι. Γι’ αυτό υπάρχουν τρόποι να διώξετε τη φαγούρα αλλά και να προστατευτείτε γενικότερα.

Τι θα κάνετε

Στην περίπτωση που κάποιο έντομο σας τσίμπησε στο χέρι, βγάλτε αμέσως τα δαχτυλίδια, αν φοράτε ώστε να μην εμποδίσετε τη ροή του αίματος που προκαλεί το πρήξιμο.

Πάρτε μια αποστειρωμένη βελόνα για να αφαιρέσετε το κεντρί και σε καμία περίπτωση να μην τρίψετε το συγκεκριμένο σημείο.

Εάν σας πονάει, βάλτε πάγο για να απαλύνετε την πληγή. Μπορείτε επίσης να πάτε σε ένα φαρμακείο για να προμηθευτείτε μία ειδική αλοιφή.

Στην περίπτωση πάντως που δεν φεύγει ούτε η φαγούρα ούτε ο πόνος καλός θα ήταν να επισκεφθείτε ένα γιατρό.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαίρι και οστεοπόρωση



Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για την βελτίωση των οστών. Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για σύνθεση της βιταμίνης D. Όπως γνωρίζετε η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο, ώστε να συνθέσει ο οργανισμός αυτή την πολύτιμη βιταμίνη.

Δεκαπέντε λεπτά αρκούν για την έκθεση των χεριών και του προσώπου. Μπορείτε να αποφύγετε τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00 – 17:00), καθότι η βιταμίνη συντίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση αντηλιακού δρα ανασταλτικά στην σύνθεση της βιταμίνης D. Όταν το δέρμα μας λάβει ροζ χροιά, έχουμε όλα τα οφέλη από τον ήλιο χωρίς τις βλάβες της υπερέκθεσης στην ακτινοβολία του.

Χρειάζεται πάντα προσοχή να μην καούμε και να καλυφθούμε έγκαιρα αφού το σώμα μας παράξει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, από το Συμβούλιο Για τη Βιταμίνη D, στους υγιείς ενήλικες είναι από 4000 – 5.000 IU κατά την διάρκεια του έτους. Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία το 2007, 5πλασίασε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις εγκύους και θεωρεί ασφαλείς δόσεις από 4.000 – 10.000 IU ημερησίως για την προστασία του εμβρύου από μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Επωφεληθείτε του καλού καιρού και ξεκινήστε συστηματικά το περπάτημα. Η συστηματική βάδιση εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση βελτιώνει αισθητά την φυσική σας κατάσταση, ενισχύει την μυϊκή σας ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και την στάση του σώματός σας.

Συνιστάται όμως μεγάλη προσοχή στο καλοκαιρινό περιβάλλον γιατί τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται κατά μεγάλο βαθμό. Φοράτε ίσια παπούτσια και όχι κοντές βερμούδες (για να μην πατήσετε το ρεβέρ), αποφύγετε υγρά δάπεδα, τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (π.χ. μεσημέρι), γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε και να πέσετε και επιδιώξτε να έχετε μαζί σας κάποιον, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης ή αστάθειας.

Προτιμήστε την μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που έχουμε το καλοκαίρι, μιας και η αυξημένη κατανάλωσή τους ελαττώνουν την οστική απώλεια σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες (συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως: 5 μερίδες).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο «έξυπνο» σχολικό βιβλίο


Μετά τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, τα «έξυπνα» πλυντήρια, τις «έξυπνες» τηλεοράσεις, τα «έξυπνα» κινητά και τους «έξυπνους» σχολικούς πίνακες, έφτασε η ώρα να γίνουν πιο «έξυπνα» και τα σχολικά βιβλία, ώστε να κάνουν τους μαθητές και τους φοιτητές ακόμα πιο έξυπνους.

Η αμερικανική εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού βιβλίου-εγχειρίδιου με την ονομασία Inquire, το οποίο, χάρη στο ειδικό λογισμικό του και στη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, απαντά σε απορίες των μαθητών και φοιτητών, καθώς αυτοί διαβάζουν τις σελίδες του.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο προχωρά πέρα από το απλό «φόρτωμα» ενός συμβατικού βιβλίου σε έναν φορητό υπολογιστή, που επιτρέπει στους μαθητές ή τους φοιτητές να διαβάζουν μόνο από κομπιούτερ. Το καινοτόμο σύστημα της Inquire, σύμφωνα με το New Scientist, στην ουσία είναι μια εφαρμογή (app) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα όπως το iPad.

Καθώς οι νέοι διαβάζουν το ψηφιακό περιεχόμενο του σχολικού ή φοιτητικού βιβλίου και «κολλάνε» σε κάποιο σημείο, μπορούν να μεταφέρονται σε κάποια νέα ιστοσελίδα τύπου Wikipedia, η οποία τους δίνει όσες πληροφορίες, εικόνες, διαγράμματα κ.λπ. χρειάζονται για να καταλάβουν μία έννοια (για παράδειγμα, αν πρόκειται για μάθημα βιολογίας, τι είναι οι χλωροπλάστες).

Οι μαθητές και φοιτητές μπορούν επίσης να πληκτρολογήσουν όποια ερώτηση θέλουν (π.χ. «τι είναι μία πρωτεΐνη;») και το ειδικό λογισμικό με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης -σαν καλός και πρόθυμος καθηγητής- θα φροντίσει να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασαν να δηλώσουν...



Παραδόθηκαν σήμερα στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ όπου ασφαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ενδεικτικά τα ευρήματα του ελέγχου αποκάλυψαν ότι:

Από τους 230.138 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,08% (174 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ και ένα ποσοστό 0,23% (524 άτομα) δεν είχε καθόλου Α.Φ.Μ.

- 16.351 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7,13%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση.

- 6.133 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,67%) δεν υπέβαλλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

- 5.972 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,80%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.

- 18.048 είναι οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 8,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).



Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή φοιτητών στην Αν. Ευρώπη


Ευκαιρίες για οικονομικές σπουδές αναζητούν για άλλη μια φορά στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν εισήχθησαν στα ελληνικά ΑΕΙ. Εκτός από την οικονομική κρίση, βασική αιτία αποτελεί και η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων στα αγγλικά ΑΕΙ που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι Ελληνες φοιτητές αρχίζουν και στρέφουν το ενδιαφέρον τους για σπουδές και πάλι σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία ακόμη και η Λιθουανία. Βασική αιτία η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική οικογένεια, η οποία δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τις σπουδές των παιδιών σε «πρωτοκλασάτες» χώρες όπως η Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ λόγω κυρίως του κόστους διαβίωσης.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία προσέλκυε τους περισσότερους Ελληνες φοιτητές, φέτος τα πράγματα άλλαξαν, καθώς η αύξηση των διδάκτρων ανέβηκε σε σημείο απαγορευτικό, καθώς από 3.800 λίρες τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν μέχρι και στις 9.000 λίρες, καθιστώντας τα πανεπιστήμια της χώρας «απαγορευμένο καρπό» για μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H δύναμη της μητρότητας



Οταν στα 30 της ξεκίνησε να κάνει αιμοκάθαρση, δεν φανταζόταν ότι θα έφθανε η μέρα που θα γινόταν μητέρα και όχι μία, αλλά δύο φορές. Πέτυχε το ακατόρθωτο καθώς για πρώτη φορά μια γυναίκα νεφροπαθής καταφέρνει να γεννήσει δύο παιδιά.

Η 37χρονη Μπέτυ, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεφρά της από την ηλικία των 16 ετών και στα 30 μπήκε στην αιμοκάθαρση κάθε τρίτη ή δεύτερη μέρα, παντρεύτηκε στα 33 της και έκανε σαφές στον Παναγιώτη, τον σύζυγό της, ότι δεν μπορεί να τεκνοποιήσει. Σήμερα, επτά χρόνια μετά και με τη στήριξη της οικογένειάς της, αλλά και της γιατρού της, της νεφρολόγου Γεωργίας Χατζηγεωργίου, χαίρεται τα χαμόγελα του 3χρονου Βαγγέλη και της μόλις 7 μηνών κόρης της.

Η πίστη της και η βοήθεια της Ιατρικής τής χάρισαν αυτά τα παιδιά για τα οποία θέλει τώρα να ζει και να ελπίζει.

«Στήριγμα και στις δύο εγκυμοσύνες στάθηκε ο σύζυγός μου. Ηθελα τόσο πολύ ένα παιδί, που δεν μπορούσα να μην κάνω έστω μία προσπάθεια να γίνουμε γονείς. Εκανα καθημερινά αιμοκάθαρση για 4,5 ώρες γιατί το έμβρυο έπρεπε να αναπτύσσεται σε όσο το δυνατόν μικρότερο ουρεμικό περιβάλλον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημεία δροσιάς στον καύσωνα

Λέσχες φιλίας με κλιματισμό



Κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας διαθέτει ο δήμος Αθηναίων λόγω του καύσωνα.

Οι Λέσχες Φιλίας που θα παραμένουν ανοικτές από 8:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι είναι οι εξής:

Περιοχή: Άγιος Παύλος
Διεύθυνση: Μαμούρη & Δύμης, Τηλέφωνο: 210 8223946, 210 8223186

Περιοχή: Άγιος Αρτέμιος
Διεύθυνση: Μετεώρων 16 & Δαμάρεως, Τηλέφωνο: 210 7512990

Περιοχή: Άγιος Ελευθέριος
Διεύθυνση: Αχαρνών 372, Τηλέφωνο: 210 2012334

Περιοχή: Αγίου Μελετίου
Διεύθυνση: Ξεναγόρα 6, Τηλέφωνο: 210 8674900
Διεύθυνση: Τελέστου 4, Τηλέφωνο: 210 8646481

Περιοχή: Ακαδημία Πλάτωνος
Διεύθυνση: Πύλου & Μαραθωνομάχων, Τηλέφωνο: 210 5125264

Περιοχή: Άνω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αιξωνέων και Μυρμιδόνων, Τηλέφωνο: 210 3476398

Περιοχή: Βοτανικός
Διεύθυνση: Κοζάνης 4, Τηλέφωνο: 210 3423716

Περιοχή: Γκράβα
Διεύθυνση: Ταϋγέτου 62, Τηλέφωνο: 210 2231419

Περιοχή: Γκύζη
Διεύθυνση: Βαφειοχωρείου 8, Τηλέφωνο: 210 6441315

Περιοχή: Ελληνορώσσων
Διεύθυνση: Αιμιλίας Δάφνη 14, Τηλέφωνο: 210 6718242

Περιοχή: Κάτω Πατήσια
Διεύθυνση: Αρκολέων 12, Τηλέφωνο: 210 8311900

Περιοχή: Κάτω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αθηνoδώρου 61, Τηλέφωνο: 210 3425513

Περιοχή: Κολωνός
Διεύθυνση: Θεσπρωτίας 4, Τηλέφωνο: 210 5130805
Διεύθυνση: Αίμονος 9 και Άστρους, Τηλέφωνο: 210 5140877

Περιοχή: Κουκάκι
Διεύθυνση: Δράκου 26-28, Τηλέφωνο: 210 9232044, 210 9200269

Περιοχή: Κυψέλη
Διεύθυνση: Σκύρου & Καυκάσου, Τηλέφωνο: 210 8815877
Διεύθυνση: Κίου 5, Τηλέφωνο: 210 8623313, 210 8624449

Περιοχή: Λαμπρινή
Διεύθυνση: Ιαλέμου 63, Τηλέφωνο: 210 2933857

Περιοχή: Μεταξουργείο
Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 37 και Γιατράκου 17, Τηλέφωνο: 210 5246950

Περιοχή: Nέος Κόσμος
Διεύθυνση: Σωστράτους 5, Τηλέφωνο: 210 9231495
Διεύθυνση: Χελντράιχ 15 (Αθλητικό Κέντρο Ο.Ν.Α.), Τηλέφωνο: 210 9240403

Περιοχή: Πανόρμου
Διεύθυνση: Πανόρμου & Βαθέος, Τηλέφωνο: 210 6459890, 210 6451870

Περιοχή Παγκρατίου - Πρατίνου 12

Περιοχή: Σεπόλια
Διεύθυνση: Γαλαξιδίου 4, Τηλέφωνο: 210 5152061



Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------

Έχει air condition...


Τις κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας διαθέτει στους πολίτες, μέχρι την Πέμπτη 9 Αυγούστου, ο δήμος Αθηναίων, ανταποκρινόμενος στις έκτακτες συνθήκες από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πρωτεύουσα.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, οι παρακάτω Λέσχες Φιλίας θα παραμένουν ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ:


Άγιος Παύλος- Μαμούρη & Δύμης 22, τηλ.210-8223946.
Κολωνός- Θεσπρωτίας 4, τηλ.210-5125264 και Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ.210-5140877.
Μεταξουργείο- Μ. Αλεξάνδρου & Γιατράκου, τηλ.210-5246950.
Άνω Πετράλωνα- Αιξωνέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 210-3476398.
Κουκάκι- Δράκου 26-28, τηλ. 210-9232044.
Παγκράτι- Πρατίνου 12.
Κυψέλη- Κίου 5, τηλ.210-8623313.
Λαμπρινή- Ιαλέμου 63, τηλ.210-2933857.
Αμπελόκηποι- Πανόρμου & Βαθέως, τηλ.210-6459890.
Ελληνορώσων - Αιμιλίας Δάφνης 14, τηλ. 210-6718242.


Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά: Ξεκίνησε η καταβολή τους



Ξεκίνησε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων...

Δείτε το βίντεο από τον Σκάι.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ταχύτητα βάδισης είναι δείκτης νοητικής υγείας



Τι έδειξε έρευνα σε άτομα 70 ετών και πάνω.

Μια νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε σε μεγαλύτερη ηλικία ενδεχομένως να αποτελέσει δείκτη πρώιμης άνοιας ή έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές μελέτησαν την ταχύτητα βάδισης 93 ατόμων ηλικίας 70 ετών ή περισσότερο. Από αυτούς οι 54 δεν είχαν σημάδια νοητικής έκπτωσης, οι 31 είχαν τέτοια συμπτώματα χωρίς όμως να επηρεάζεται η μνήμη τους, ενώ οι οχτώ είχαν συμπτώματα μεταξύ των οποίων και οι διαταραχές μνήμης.

Επί τρία χρόνια οι ερευνητές παρατηρούσαν μεταξύ άλλων και την ταχύτητα βάδισης, αλλά και τις διακυμάνσεις της με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας χωρίσει τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό, με αργό και με μέτριο.

Διαπίστωσαν ότι οι μεγάλης ηλικίας ενήλικες με ήπια έκπτωση της νοητικής τους λειτουργίας που δεν επηρέαζε την μνήμη τους, ήταν εννέα φορές πιο πιθανό να περπατούν αργά, ενώ ο βαθμός της διακύμανσης του ρυθμού βάδισης σχετιζόταν με την νοητική έκπτωση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ


Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων σε Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που χρωματίστηκε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης "κατασκεύασαν" φέτος βάσεις πολλών ταχυτήτων.

Με μια πρώτη ανάγνωση, ανεβαίνουν οι νομικές σχολές, ακλόνητες παραμένουν οι ιατρικές, πέφτουν οι πολυτεχνικές. Ανοδος καταγράφεται σε αστυνομικά και στρατιωτικά τμήματα.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ 39 ΣΧΟΛΕΣ






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο: Όσκαρ ανθρωπιάς


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αποτελεί μία πρότυπη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και Περίθαλψης στην Αττική για Ανασφάλιστους Πολίτες.

Από την έναρξη της λειτουργίας του την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι πολίτες, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε και τη θεραπευτική του αγωγή.

Επίσης περισσότεροι από 1.000 ασθενείς ανασφάλιστοι, που εξετάστηκαν και προσκόμισαν συνταγή, έλαβαν τα φάρμακα της συνταγής.

Οι συνηθέστερες ασθένειε: Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας ήταν ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες είναι οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Εμβολιασμοί σε Παιδιά: Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. Οκτώ στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό. Ειδικότερα το Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε 1168 παιδιά. Το 84% αυτών προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό.

Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Κινδυνεύει η ζωή μητέρας παιδιού επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια του τοκετού. Για την ακρίβεια, 10% των ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο είναι ανασφάλιστες έγκυοι.

Με εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ και εξειδικευμένους ελέγχους σε γυναικολογικά εμβρυομητρικά κέντρα παρακολουθούνται οι έγκυοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά όταν ζητούν βοήθεια για να γεννήσουν προγραμματισμένα διότι δεν έχουν τα 800-1000 ευρώ για τη νοσηλεία του τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις εγκυμοσύνες είναι υψηλού κινδύνου καταστάσεις στις οποίες επιβάλλεται να γεννήσουν προγραμματισμένα με καισαρική τομή (προηγηθείσες καισαρικές τομές, ή πολυδύναμες κυήσεις, ή ακανόνιστη θέση εμβρύου) που δεν έχουν όμως τα χρήματα για το νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κόβουμε» και από τα τρόφιμα



Δραματικές αλλαγές έχει επιφέρει η ύφεση στην πραγματική οικονομία και στην κατανάλωση, με τους πολίτες να περιορίζουν τις αγορές στα απολύτως αναγκαία, ακόμη και όταν πρόκειται για την αγορά τροφίμων.

Και οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Ο συνολικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, καθώς και του εμπορίου αυτοκινήτων, αναμένεται να «κατρακυλήσει» φέτος στα 116,1 δισ. ευρώ, από 181,5 δισ. ευρώ το 2008. Δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία η αγορά απώλεσε συνολικές πωλήσεις ύψους 65,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, οι νέες δραστικές περικοπές στα εισοδήματα - που θα προέλθουν από το πακέτο μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ - αναμένεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οδηγώντας στην απώλεια 24 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης - όπως τα τρόφιμα - εμφανίζουν παρατεταμένη πτώση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις στα τρόφιμα σημείωσαν κάμψη κατά 16%, στα καύσιμα κατά 20%, στα φάρμακα και στα καλλυντικά κατά 15%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 22%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει επιφέρει κάμψη και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι πωλήσεις των οποίων εκτιμάται ότι παρουσίασαν πτώση κατά 5,5% το α’ εξάμηνο του 2012.

Μειώνουμε και το γάλα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της ICAP το 2011 η κατανάλωση του γάλακτος μειώθηκε κατά 2,3% έναντι του 2010, με βασικό χαρακτηριστικό, τη μείωση της κατανάλωσης στις κατηγορίες του φρέσκου λευκού γάλακτος κατά 1,4% το 2010 έναντι του 2009 και του γάλακτος εβαπορέ κατά 4%. Αντίστοιχα με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά γιαουρτιού σημείωσε κάμψη 5% το 2011 σε σχέση με το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 41,8% της συνολικής κατανάλωσης, αφορά το φρέσκο γάλα, το 29,4% το υψηλής παστερίωσης, 26,15% το συμπυκνωμένο και 2,8% το μακράς διαρκείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν


Στον αστερισμό των απολύσεων εισέρχονται εκ νέου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους. Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Το στίγμα για τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος δίνεται εξάλλου και στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».

Τα νέα σενάρια δεν αφορούν όμως μόνον την κάλυψη των 15.000 κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως αυτή τη φορά η εφεδρεία εισάγεται με διαφορετικούς όρους, παραπέμποντας μάλιστα στην πρόταση της ΝΔ όπου η εφαρμογή του μέτρου είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα έμπαιναν στην εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, για υπαλλήλους ηλικίας 40 έως 50 ετών προβλέπονται δύο τριετίες εφεδρείας ενώ για τους νεότερους (30 έως 40 ετών) μία τριετία.

Τα κριτήρια

Μείζον ζήτημα όμως αποτελούν, πέραν του χρόνου, και τα κριτήρια εφαρμογής του μέτρου. Οπως ανέφεραν στελέχη του Δημοσίου, η πρόταση της ΝΔ δεν ανέφερε πώς θα επιλεγούν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι. «Δηλαδή εάν θα γίνει οριζόντια, όπου όσοι περισσεύουν απλώς υπάγονται στην εφεδρεία ή θα προηγηθεί κάποια αξιολόγηση» σημείωναν.

Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, το προσωπικό κάποιου φορέα που καταργείται ή συγχωνεύεται να μεταφερθεί στο εποπτευόμενο υπουργείο ή στον νέο οργανισμό και στη συνέχεια να υπαχθούν σε εφεδρεία άλλοι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων. «Δεν έχει υπάρξει καμία επεξεργασία» αναφέρουν πάντως στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα η εφεδρεία ήταν εκτός ατζέντας.

Η δέσμευση στο Μνημόνιο
Η απαίτηση για τις 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2012 είχε περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο ως αντιστάθμισμα της αποτυχίας της εφεδρείας, καθώς από τους 30.000 εφέδρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, ο αριθμός τους τελικά κυμάνθηκε γύρω στις 12.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη και μετά θάνατον για τουλάχιστον 2.500 συνταξιούχους



Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 58 υποθέσεις.

Σε περίπου 2.500 ανέρχονται οι περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, οι οποίες ταυτοποιήθηκαν, μετά από διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή την προτροπή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, για γνωστοποίηση εκ μέρους των φορέων κοινωνικών ασφαλίσεων των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών παροχών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα στοιχεία των θανόντων αυτών απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα, που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

Επίσης, η διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει ότι, μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τονίζει ότι, για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους εισαγγελείς (έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις), ενώ διευκρινίζει ότι η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων, που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις, κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (τράπεζες, δήμους, ληξιαρχεία, κλπ).

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις παραπάνω υποθέσεις και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι η έως σήμερα συνεργασία του Ιδρύματος με τις Εισαγγελικές Αρχές είναι απρόσκοπτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψε από τον άλλο κόσμο


Ο Ρίτσαρντ Μαρς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2009. Έκτοτε βυθίστηκε σε κώμα και οι γιατροί ήθελαν να τον αποσυνδέσουν από το μηχάνημα υποστήριξης.

Ο Μάρς ωστόσο άκουγε τα πάντα, κάθε τους λέξη μη μπορώντας όμως να αντιδράσει. Έπειτα από τρια χρόνια, κατάφερε να επανέλθει κατά 95%.

«Είχα πλήρη επίγνωση», δήλωσε ο 60χρονος πρώην αστυνομικός και δάσκαλος. «Όμως είχαν παραλύσει σχεδόν όλοι οι γραμμωτοί μύες του σώματός μου.

Μπορούσα μόνο να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου. Παραδόξως, δε θυμάμαι να αισθάνθηκα ποτέ φοβισμένος. Ήξερα ότι είχα το 100% των νοητικών μου ικανοτήτων.

Μπορούσα να σκεφτώ, να ακούσω και να παρακολουθήσω συζητήσεις αλλά δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω ούτε να κινηθώ. Οι γιατροί μιλούσαν από πάνω μου σα να μην υπήρχα στο χώρο. Ήθελα τόσο πολύ να φωνάξω: "E! Είμαι κι εγώ εδώ!", αλλά δεν μπορούσα».



Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα οι «μαϊμού» περιπτώσεις χορήγησης επιδομάτων



Μόνιμος και ολοκληρωμένος μηχανισμός ελέγχου των υποθέσεων.

Κατεπείγουσα εντολή στις διοικήσεις όλων των φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έδωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να παραδώσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 17 Αυγούστου το σύνολο των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν σε μαϊμού χορήγηση επιδομάτων και συντάξεων.

Η εντολή δόθηκε, σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης του κ. Βρούτση στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία συμφωνήθηκε η ταχύτερη και κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση- και ως προς το ποινικό τους μέρος- των υποθέσεων που αφορούν σε χορήγηση επιδομάτων σε όσους δεν το δικαιούνται.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί άμεσα η παραβατικότητα σε κάθε μορφή της από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από την ελεγκτική δραστηριότητα της διοίκησης– απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και επιτόπιοι ιατρικοί έλεγχοι- θα αποστέλλεται εφεξής και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με ταυτόχρονη ενημέρωση του αρμόδιου γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένας μόνιμος και ολοκληρωμένος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου των υποθέσεων παράνομης χορήγησης και είσπραξης κοινωνικών παροχών, σε αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψέματα είναι ανθυγιεινά



Αν ο Πινόκιο είναι ο αγαπημένος σας ήρωας, τότε τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα!

Μία ζωή εθισμένη στα μικρά και στα μεγάλα ψέματα είναι μια ανθυγιεινή ζωή, ενώ αντίθετα όσοι άνθρωποι λένε όσο γίνεται λιγότερα ψέματα, έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν κάνουν κακό στον οργανισμό μόνο τα σοβαρά ψέματα, αλλά και τα μικρά αθώα ψεματάκια, τα οποία κανείς λέει πολύ πιο εύκολα.
Όταν κανείς, σύμφωνα με τη μελέτη, καταφέρνει να ελέγξει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, τότε βελτιώνεται η σωματική και ψυχική υγεία του.

Οι ερευνητές του καθολικού πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ανίτα Κέλι έκαναν επί δέκα εβδομάδες πειράματα με 110 άτομα, ηλικίας 18 έως 71 ετών, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την λεγόμενη «επιστήμη της τιμιότητας», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Τέμπλετον, που προωθεί γενικότερα τη σχέση επιστήμης και πνευματικότητας.
«Βρήκαμε ότι όσοι συνειδητά μείωναν δραστικά τα ψέματα που έλεγαν κάθε ημέρα, είχαν σημαντικά καλύτερη υγεία», δήλωσε η Κέλι.

Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που κράτησε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν ανάλογη εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψεματάκια τους, όπως έκαναν καθημερινά (και όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...