Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η εκτέλεση ΑμεΑ θανατοποινίτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη με νοητική στέρηση




Αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 54χρονος θανατοποινίτης Μάρβιν Ουίλσον, που το 1988 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992.

Η εκτέλεση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον, που είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους «αγαπά όλους» και ότι «είναι έτοιμος».

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αυθαίρετη εκτέλεση.

Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Και σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, στη Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.




---------------


Καταδικάζει την εκτέλεση του θανατοποινίτη η Γαλλία



Ο 54χρονος Αφροαμερικανός είχε νοητική στέρηση.
Την εκτέλεση του 54χρονου θανατοποινίτη Μάρβιν Ουίλσον, που είχε νοητική στέρηση, καταδικάζει η Γαλλία.

«Η εκτέλεση αυτή αντιβαίνει στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, των οποίων εγγυήσεων αρχή είναι η μη-εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στα άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές», δήλωσε ο Βινσάν Φλορεανί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση του Τύπου.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου παντού στον κόσμο και σε κάθε περίπτωση. Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ουσιαστική για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.

Η εκτέλεση του Ουίλσον είναι η 24η καταδίκου φέτος στις ΗΠΑ και η έβδομη στο Τέξας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr


---------------


"Βαθιά λύπη" για την εκτέλεση του διανοητικά καθυστερημένου θανατοποινίτη



Η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα τη "βαθιά της λύπη" για την εκτέλεση στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας του Μάρβιν Γουίλσον, ενός Αφροαμερικανού 54 ετών.

Η Άστον "λυπάται βαθύτατα για την εκτέλεση χθες του Μάρβιν Γουίλσον στην πολιτεία του Τέξας", αναφέρει ο εκπρόσωπός της σε ανακοίνωσή του. Ο Γουίλσον καταδικάστηκε για φόνο το 1998 και διαγνώστηκε διανοητικά καθυστερημένος.

Η επικεφαλής διπλωμάτης "αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου εγκλήματος και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του θύματος. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η απώλεια τους μετριάστηκε από το θάνατο του κ. Γουίλσον", προστίθεται στη δήλωση.

Το κείμενο υπενθυμίζει ότι η ΕΕ αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλον τον κόσμο και "σε όλες τις περιστάσεις" και επιθυμεί την εφαρμογή ενός μορατόριουμ ως "το πρώτο βήμα για την καθολική κατάργησή της".

"Με τη θανατική ποινή, κάθε δικαστικό λάθος, από το οποίο κανένα δικαστικό σύστημα δεν είναι ασφαλές, οδηγεί στη μη αναστρέψιμη απώλεια της ανθρώπινης ζωής", σημειώνει η Άστον.

Πρόκειται για τον 25ο κρατούμενο που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ, οι επτά από αυτούς θανατώθηκαν στην πολιτεία Τέξας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.