Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η έλλειψη ύπνου μας ανοίγει την όρεξη για γλυκά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πιο ευάλωτοι στον πειρασμό όταν δεν έχουμε κοιμηθεί.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μετά από μια άυπνη νύχτα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στον πειρασμό. Όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς είναι πιο πιθανό να φάνε χωρίς δισταγμούς ένα γλυκό ή ένα «πρόχειρο» αλμυρό σνακ και να νιώσουν και μεγάλη ευχαρίστηση τρώγοντάς το.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης παρατήρησε (με μαγνητικές τομογραφίες) τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε μια ομάδα 25 ανδρών και γυναικών όταν έβλεπαν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών, καθώς και όταν έβλεπαν πίτσα ή γλυκά.

Ο έλεγχος γινόταν με δυο τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση οι εθελοντές είχαν κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες κάθε νύχτα επί πέντε νύχτες, ενώ στην άλλη είχαν κοιμηθεί ένα πλήρες εννιάωρο. Οι εθελοντές έβρισκαν ιδιαίτερα ελκυστικά τα ανθυγιεινά φαγητά όταν ήταν ξενυχτισμένοι. Στη θέα τους παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου κάτι που δεν συνέβαινε όταν έβλεπαν τα υγιεινά φαγητά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σύμφωνα με εκείνα προηγούμενων ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν στερούμαστε ώρες ύπνου αυξάνει η επιθυμία μας για γλυκά και αλμυρά φαγητά.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.