Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ινδία: Υποψίες ότι αυτοκτόνησαν τα κορίτσια που βιάστηκαν ομαδικά


Το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησαν εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές της Ινδίας για τα δύο κορίτσια που βρέθηκαν κρεμασμένα σε ένα δέντρο, σε χωριό του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, μετά τον ομαδικό βιασμό τους από πέντε άνδρες.

Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι οι δύο έφηβες, ηλικίας 14 και 15 ετών, που ανήκαν στην κάστα των "ανέγγιχτων" (νταλίτ) απαγχονίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης. "Η ιατροδικαστική έκθεση κλίνει προς το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησαν. Όμως θα εξετάσουμε όλες τις πλευρές της υπόθεσης προτού να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα", δήλωσε ο Ατούλ Σατσένα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιφέρειας Μπουντάουν.

Τα κορίτσια, που ήταν ξαδέλφες, χάθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν πήγαν σε ένα χωράφι για την ανάγκη τους. Ο βασικός ύποπτος για τον βιασμό, ένας άνδρας που ονομάζεται Πάπου, συνελήφθη αφού οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση εναντίον πέντε ατόμων για ομαδικό βιασμό, δολοφονία και σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκων. Οι άλλοι τέσσερις ύποπτοι αναζητούνται από τις αρχές.

Οι συγγενείς των κοριτσιών και πολλοί κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονταν για την απάθεια και την αδράνεια της αστυνομίας μετά τον εντοπισμό των απαγχονισμένων παιδιών, το πρωί της Τετάρτης. Τα ινδικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται πολλοί χωρικοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, καθισμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη σκιά του δέντρου από το οποίο κρέμονταν ακόμη οι κοπέλες.

Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι πολλοί αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή δεν έκαναν καμία ενέργεια.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος νεαρών κοριτσιών και γυναικών στην Ινδία αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες από φτωχές, περιθωριοποιημένες κοινότητες και κάστες. Μια έκθεση του Ασιατικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρσι τον Απρίλιο ανέφερε ότι μέσα σε μια δεκαετία, από το 2001 μέχρι το 2011, είχαν καταγραφεί στην Ινδία 48.338 βιασμοί παιδιών.

Δικηγόροι και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνουν επίσης ότι τα θύματα αντιμετωπίζονται πολύ άσχημα από το απαρχαιωμένο δικαστικό σύστημα που δεν δείχνει καμία ευαισθησία απέναντί τους. Συχνά οι αστυνομικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τα θύματα ώστε να μην καταθέσουν μήνυση και προτείνουν να βρεθεί μια "συμβιβαστική λύση" με τους δράστες. Η κατακραυγή από τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας στο Νέο Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2012, ανάγκασε την κυβέρνηση να σκληρύνει τη νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών για τους αστυνομικούς και τους γιατρούς που παρακωλύουν τις έρευνες ή αρνούνται να παράσχουν περίθαλψη στα θύματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή πρόσκληση για τη θέση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ


Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη της θέσης, την οποία υπογράφει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται δε ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, θα διοριστεί με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ το ύψος και το είδος των συνολικών αποδοχών του θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα κάτωθι τυπικά προσόντα:

α) Κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

β) Άριστη γνώση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον θα συνεκτιμηθεί η πολύ καλή γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας.

γ) Σημαντική διοικητική εμπειρία, τουλάχιστον 5 ετών, σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης στον δημόσιο τομέα ή αντίστοιχη θέση ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος υπάρχουν και κριτήρια για ουσιαστικά προσόντα, μεταξύ των οποίων, η ειδική εμπειρία, κυρίως σε θέματα δημόσιας διοίκησης κ.λπ., εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού ή και στην κατάρτιση και επιμόρφωση προσωπικού του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Την ευθύνη της αξιολόγησης θα έχει πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, που θα συγκροτηθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ένας σύμβουλος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρος, προτεινόμενος από το ΑΣΕΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα ζωής για 2χρονο αγοράκι


Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από την Κέρκυρα στην Αθήνα ένα αγοράκι 2 χρονών με εγκολεασμό.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας στις 18:50 το απόγευμα απ' όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το αγοράκι σε νοσοκομείο.

Η αερομεταφορά του αγοριού έγινε μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέοι όσοι δεν καταβάλουν τις εγγυήσεις


Αν και οι Δικαστές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους όλους του κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, θα παραμείνουν κρατούμενοι όσοι εξ αυτών δεν καταβάλουν άμεσα τις χρηματικές εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα:

Στους Αγαπιο Σημαιοφορίδη , Παναγ. Δεμεστιχα, Γέρας. Κονιδάρης και ΚΩΝ/νο Χρηστιδη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ.

Στους Γιώργο Αποστολιδη και Θεοδ. Πρινιωτακη απαγόρευση εξόδου και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Στον Γιώργο Παπαμαρκακη εγγύηση 200.000 ευρώ. Στην Παν. Καραδήμα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στον Χάρη Αδαμοπουλο εγγύηση 150.000 ευρώ.

Στον Αβραάμ Σαββίδη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 50.000 ευρώ.

Στον Νικ. Μπούγο εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 50.000 ευρώ και τέλος στου Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.Διαβάστε περισσότερα...

Ο ληστής του έδωσε ρέστα


Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Λαμία, και συγκεκριμένα στη συνοικία Γαλανέικα, καθώς τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ήρθε αντιμέτωπος με έναν ληστή. Συγκεκριμένα, το θύμα καθόταν στη βεράντα του πατρικού του σπιτιού, όταν ένας νεαρός πήδηξε από το διπλανό μπαλκόνι και βρέθηκε μπροστά του.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, o νεαρός, με την απειλή όπλου ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να μπει στο σπίτι και να του δώσει όσα χρήματα είχε.

Ο ιδιοκτήτης, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, του εξηγεί πολύ ήρεμα και ψύχραιμα ότι έχει έρθει από Αθηνά για να ψηφίσει και ότι τα μόνα χρήματα που έχει, είναι 250 ευρώ.

Ο νεαρός αφού πήρε τα 250 ευρώ και το κινητό, επιχείρησε και πάλι να φύγει από τη βεράντα, όταν ο ιδιοκτήτης με περίσσια ψυχραιμία τον συμβούλεψε να φύγει από την πόρτα και του ζήτησε να του αφήσει ορισμένα χρήματα προκειμένου να μπορέσει να γυρίσει στην Αθήνα.

Ο νεαρός ληστής χωρίς δεύτερη κουβέντα του έδωσε πενήντα ευρώ και έφυγε τρέχοντας από τις σκάλες.Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο Πακιστάν


Η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε αμέτοχη ενώ μια έγκυος γυναίκα λιθοβολούνταν και ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από την οικογένειά της μπροστά σε ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η 25χρονη Φαρζάνα Ικμπάλ δέχθηκε την επίθεση την Τρίτη, σύμφωνα με την αστυνομία, επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε. Ο σύζυγός της είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε στη διάρκεια των 15 λεπτών που διήρκεσε η επίθεση έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.

«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους», είπε ο Μουχάμεντ Ικμπάλ προς το πρακτορείο Reuters. «Έβγαλα το πουκάμισό μου (ια να ταπεινωθώ και τους ικέτευσα να την σώσουν» είπε.

Σε τμήματα του Πακιστάν, μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας 180 εκατ. κατοίκων, οι γυναίκες αναμένεται να συμφωνούν στα συνοικέσια και άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε «φόνο τιμής». Πολλές πακιστανικές οικογένειες πιστεύουν πως είναι ατιμωτικό για μια γυναίκα να ερωτευθεί και να επιλέξει η ίδια το σύζυγό της.

Ο Σαρίφ επισήμανε το «βάναυσο φόνο» παρουσία της αστυνομίας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του, προσθέτοντας πως ένα «απολύτως απαράδεκτο» έγκλημα οφείλει να αντιμετωπίζεται άμεσα από το νόμο.

«Δίνω οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει αμέσως δράση και μια αναφορά πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι απόψε στο γραφίο μου», υπογράμμισε ο Σαρίφ, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά πως η Φαρζάνα είχε λιθοβοληθεί, όμως ο Ικμπάλ δήλωσε προς το Reuters ότι οι συγγενείς της γυναίκας την χτυπούσαν κρατώντας τα τούβλα και δεν τα έριχναν εναντίον της.

Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον πατέρα, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, έχουν εξαφανισθεί. Ο πατέρας είπε την Τρίτη, σύμφωνα με έναν αστυνομικό, πως επρόκειτο για φόνο τιμής. Η 25χρονη είχε προσβάλει την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον Ικμπάλ αντί για έναν εξάδελφό της που είχε επιλεγεί γι' αυτήν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο Πακιστάν, ο πατέρας της Φαρζάνα είχε αρχικά αποδεχθεί το γάμο αφού ο Ικμπάλ του πλήρωσε το ισόποσο 500 στερλινών, όμως αργότερα ζήτησε άλλες 600 στερλίνες.

«Η όλη διευθέτηση είχε συμφωνηθεί, όμως στη συνέχεια είχαν έξοδα με το σπίτι τους και ζήτησαν περισσότερα χρήματα», είπε ο Ικμπάλ στην «Γκάρντιαν». «Επειδή έχω περισσότερη γη απ' αυτούς, νομίζουν ότι είμαι πλούσιος».
Οι φόνοι τιμής είναι συνηθισμένοι στο Πακιστάν, όμως η βαναυσότητα αυτής της υπόθεσης έχει προκαλέσει οργή σ' όλο τον κόσμο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο πατέρας της, δύο αδελφοί και ένας πρώην αρραβωνιαστικός είναι μεταξύ των δραστών.

Ο Μουχάμαντ Αουρανγκζέμπ, ο 20χρονος προγονός της Φαρζάνα, περιέγραψε πώς ένας συγγενής προσπάθησε να την πυροβολήσει και στη συνέχεια την άρπαξε από τη μαντίλα της, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να πέσει.
Ενώ ένα μέλος της ομάδας του Ικμπάλ προσπαθούσε να αποσπάσει το όπλο από το συγγενή, μια εξαδέλφη άρπαξε ένα τούβλο και χτύπησε μ' αυτό την Φαρζάνα, είπε.

«Έκλαιγε και φώναζε, 'μην με σκοτώσετε, θα σας δώσουμε χρήματα'«, είπε ο Ικμπάλ. Προσπάθησε να την σώσει, αλλά απωθήθηκε από ένα πλήθος άνω των 20 ανθρώπων.

Κάποια στιγμή, έξι άνθρωποι την χτυπούσαν με τούβλα ενώ αυτή φώναζε, είπε, και ο ίδιος και ο γιος του ικέτευαν την αστυνομία να βοηθήσει. Στο τέλος η Φαρζάνα σταμάτησε να φωνάζει.

Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην πύλη του αυστηρά φρουρούμενου δικαστηρίου, επισήμαναν οι δύο άνδρες, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λαχόρης. Το ζευγάρι επρόκειτο να καταθέσει εκείνο το πρωί στο δικαστήριο ότι ο γάμος του ήταν αυθεντικός, απαντώντας σε μια ψευδή κατηγορία για απαγωγή που είχε κατατεθεί από την οικογένεια της Φαρζάνα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τη γυναίκα, είπε ο δικηγόρος της, ο Ράι Γκιουλάν Μούσταφα. Ο δικηγόρος αφηγήθηκε πως, στις 12 Μαΐου, επτά συγγενείς της είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο γραφείο του, όπου καθόταν εκείνη, αλλά συνάδελφοί του τους αντιμετώπισαν και τους έδιωξαν.

Αργότερα της επιτέθηκαν κοντά σ' ένα αστυνομικό τμήμα. Αστυνομικοί επενέβησαν και έθεσαν υπό κράτηση τους δράστες για μια ώρα, πριν τους απελευθερώσουν χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία, δήλωσε.
«Φοβόταν ότι θα την σκότωναν», είπε ο Μούσταφα.

Η υπόθεση αυτή είναι ο πιο πρόσφατος φόνος τιμής που σημειώνεται στο Πακιστάν και έχει προκαλέσει οργή σ' όλο τον κόσμο. «Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη φράση φόνος τιμής», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε δήλωση που εξέδωσε στη Γενεύη. «Δεν υπάρχει ούτε το απειροελάχιστο ίχνος τιμής στο να σκοτώνεις μια γυναίκα μ' αυτό τον τρόπο».Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας στο μέλλον


Το διαδίκτυο και οι έξυπνες συσκευές «κατακτούν» το shopping.

Οι γυναίκες και τα ψώνια θεωρούνται σχεδόν συνώνυμες έννοιες. Φυσικά, δεν είναι λίγοι και οι άντρες που αρέσκονται στο συγκεκριμένο χόμπι, μόνο που ακολουθούν τις περισσότερες φορές διαφορετικό «τελετουργικό».

Οι γυναίκες μπορούν να περάσουν πολλές ώρες χαζεύοντας βιτρίνες, δοκιμάζοντας ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ προτού καταλήξουν στην απόφαση να πάρουν κάτι. Αυτή άλλωστε είναι και όλη η «μαγεία» της διαδικασίας του λεγόμενου «shopping».

Οι άντρες, από την άλλη, έχουν διαφορετική άποψη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι θέλουν να πάρουν από πριν, μπαίνουν στο μαγαζί, πληρώνουν και... αυτό ήταν τελείωσαν τα ψώνια!

Όποιο «τελετουργικό» κι αν προτιμά κανείς, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Κι ενώ τα καταστήματα δε θα πάψουν να υπάρχουν, όσα παραμείνουν θα προσαρμοστούν στις «ανάγκες» της εποχής και θα προσφέρουν διαφορετικές ανέσεις και υπηρεσίες, που θα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εμπειρία και λιγότερο με την πώληση ενός προϊόντος.

Κάτι σαν τα καταστήματα της Apple, γράφει η Mae Anderson για το Associated Press.

Ανάμεσα σε αυτά που «οραματίζονται» οι ειδικοί της βιομηχανίας της αγοράς είναι ολογράμματα στα δοκιμαστήρια, που θα επιτρέπουν στους αγοραστές να δοκιμάζουν ρούχα χωρίς να γδύνονται, σπίτια εξοπλισμένα με έξυπνη τεχνολογία, που θα φροντίζει για την παραγγελία νέων λαμπτήρων, προτού αυτοί σταματήσουν να λειτουργούν και άλλα πολλά.

«Τα ψώνια θα γίνουν ακόμη πιο διασκεδαστικά, επειδή έτσι θα πρέπει να είναι» υποστηρίζει ο «μελλοντολόγος-λιανικής» Doug Stephens.

Πιο πολλές υπηρεσίες

Η αναλυτής της Forrester, Sucharita Mulpuru, πιστεύει ότι τα καταστήματα του μέλλοντος θα έχουν να κάνουν περισσότερο με υπηρεσίες, όπως παιδικοί σταθμοί, κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ομορφιάς.

Ακόμη, θα αυξηθούν οι υπηρεσίες του online και offline shopping, όπου σχεδόν τα πάντα θα γίνονται self-service και με τη βοήθεια υπολογιστών.

Κουπόνια on-demand

Κάποια καταστήματα στην Αγγλία, όπως η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco και τα φαρμακεία Duane Reade δοκιμάζουν τα beacons, συσκευές με δυνατότητα Bluetooth που επικοινωνούν απ’ ευθείας με το κινητό τηλέφωνο του πελάτη προσφέροντας εκπτωτικά κουπόνια, ενημερώνοντάς τον για συγκεκριμένα προϊόντα ή δίνοντάς του τη δυνατότητα να πληρώσει εξ αποστάσεως.

Για παράδειγμα, όταν μπαίνει κάποιος στο κατάστημα απ’ όπου αγοράζει συνήθως κάτι, το beacon αναγνωρίζει το κινητό του τηλέφωνο, συνδέεται με το ιστορικό αγορών του πελάτη και τον ενημερώνει για τα διαθέσιμα κουπόνια ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Το shopping του μέλλοντος δεν θα αργήσει και πολύ να κατακτήσει την αγορά, ωστόσο το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένο και θα καταφέρει να «κερδίσει» τα παραδοσιακά ψώνια-βόλτα στα μαγαζιά μένει να φανεί…Διαβάστε περισσότερα...

Χρήστης του Twitter καταδικάστηκε για προσβολή του ισλάμ


Δεκαπέντε μήνες φυλάκιση για τούρκο δάσκαλο.

Ένας Τούρκος δάσκαλος καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα που κρίθηκαν προσβλητικά για το ισλάμ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ.

Το δικαστήριο της πόλης Μους έκρινε ότι ορισμένα από τα μηνύματα του Ερτάν Π., που έγραφε στο Twitter με το ψευδώνυμο @allah, αντίκεινται στον ποινικό κώδικα με βάση τον οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα «η δυσφήμιση των θρησκευτικών αξιών». Το πλήρες ονοματεπώνυμο του κατηγορούμενου, ο οποίος έγραφε υποδυόμενος τον. . . Θεό, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ άλλων, συκοφαντικά κρίθηκαν μηνύματα όπως «στην παρούσα διανοητική μου κατάσταση, δεν θα είχα δημιουργήσει το μικρό δαχτυλάκι των ανθρώπων» και «Εδώ είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος, γιατί δεν υπάρχει αστυνομία».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έγραφε αυτός τα μηνύματα γιατί κάποιος χάκερ είχε μπει στον λογαριασμό του, όμως το δικαστήριο δεν πείστηκε από το επιχείρημα αυτό. Μετά την καταδίκη του, ο δάσκαλος άσκησε έφεση στην απόφαση.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter, μετά τη μετάδοση πολλών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ενέπλεκαν την κυβέρνησή του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο ήρθη δύο εβδομάδες αργότερα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφού όμως προηγουμένως είχε δημιουργηθεί σάλος σε όλο τον κόσμο. Στις 28 Μαρτίου η Τουρκία απαγόρευσε και την πρόσβαση στο YouTube, μια απαγόρευση που παραμένει εν ισχύ παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στο μεταξύ και διατάσσουν την άρση της.Διαβάστε περισσότερα...

Φριχτός τραυματισμός στο αυστραλιανό ράγκμπι


Με τα δόντια στο χέρι έμεινε ο άτυχος παίκτης…

Το Australian League Football δεν είναι για θεατές με ευαίσθητα στομάχια ούτε για αδύναμους παίκτες φυσικά.

Βλέπετε εδώ δεν υπάρχουν κράνη και προστατευτικός εξοπλισμός, παρά μια ξέφρενη επίδειξη ανδρισμού και τεστοστερόνης, καθώς οι παίκτες εφορμούν στους αντιπάλους του με όλη τους τη δύναμη.

Και βέβαια, όπως έμαθε με τραγικό τρόπο ο εν λόγω αθλητής, οι επαφές πονάνε και πονάνε μάλιστα πολύ.

Ήταν στο ματς λοιπόν μεταξύ των West Coast Eagles και του Collingwood Football Club όταν έλαβε χώρα το ζοφερό περιστατικό με τον παίκτη των Eagles, Elliot Yeo, να μετρά τα χαμένα του δόντια.

Από τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον αντίπαλο Jarrod Witts, ανακάλυψε έντρομος ότι κάτι έλειπε από το στόμα του: τα δύο μπροστινά του δόντια!Οι βοηθοί έψαξαν μάλιστα τα χαμένα δόντια του παίκτη κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, πού να βρεθεί όμως ψύλλος στα άχυρα; Και παρά τον τραυματισμό του, ο 20χρονος Yeo, σαν γνήσιος μαχητής του ράγκμπι, επέστρεψε στο γήπεδο για το δεύτερο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε πλέον να σφυρίξει!Παρά τις αιματοβαμμένες προσπάθειές του όμως, η ομάδα του έχασε…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητές από 28 χώρες στο «11ο Olympus Marathon»


Διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο.

Στις 29 Ιουνίου ο Όλυμπος φοράει τα καλά του και θα υποδεχτεί εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο στον κορυφαίο διεθνή αγώνα ορεινού τρεξίματος 44 χιλιομέτρων και 3.200 θετικής υψομετρικής στην Ελλάδα, τον «11ο Olympus Marathon».

Η διαδικασία εγγραφών για τον μαραθώνιο ολοκληρώθηκε και συνολικά έγιναν δεκτές 620 αιτήσεις συμμετοχής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι φετινές προεγγραφές συνοδεύτηκαν με μεγάλο αριθμό αιτήσεων από κατοίκους της Ελλάδας.

Στην εκκίνηση του «Olympus Marathon» θα σταθούν 104 ξένοι αθλητές από 28 χώρες του κόσμου, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του αγώνα. Πολυπληθέστερη χώρα σε συμμετοχές θα είναι η Ρουμανία με 40 αθλητές.

Για μια ακόμη χρονιά, η διοργάνωση του ορεινού αγώνα τρεξίματος πραγματοποιείται με την αρωγή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Δίου-Ολύμπου, του νομού Πιερίας.Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε τη 3D εκτύπωση… έρχεται η 4D


Η νέα τεχνική που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Ερευνητές από το ΜΙΤ χρησιμοποιούν μία νέα τεχνική, με την οποία θα μπορούσαν να εκτυπώνουν αντικείμενα –από σωλήνες ύδρευσης μέχρι παπούτσια- τα οποία προσαρμόζονται από μόνα τους στο περιβάλλον τους.

Αυτό το διάστημα η 3D εκτύπωση φαίνεται να είναι στο επίκεντρο των νέων ερευνητικών σχεδίων, είτε πρόκειται για την ανάπτυξη τρόπων για εκτύπωση τροφίμων, ή την αναδημιουργία των χαρακτηριστικών ενός προσώπου για την αποκατάσταση ενός ασθενούς, γράφει ο Randy Rieland για το smithsonianmag.com.

Κι όμως ο Skylar Tibbits πιστεύει ότι η δεν αργεί να έρθει… η ώρα της 4D εκτύπωσης!

Ο ίδιος μαζί με ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και τις εταιρείες Stratasys και Autodesk Inc, προσπαθώντας στην αρχή να δώσουν ένα όνομα στο όραμά τους, άρχισαν να περιγράφουν τα αντικείμενα που δημιουργούσαν σε 3D εκτυπωτές, τα οποία όμως χάρη σε κάποιο γεωμετρικό κώδικα μπορούσαν στη συνέχεια να αλλάζουν σχήμα και να μεταμορφώνονται.

Κάπως έτσι οδηγήθηκαν στον όρο «αυτό-συναρμολόγηση»: «έξυπνα αντικείμενα» που μπορούν να αυτο-συναρμολογηθούν και να αλλάξουν σχήμα, όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια αλλαγή στο περιβάλλον τους.

«Συνήθως εκτυπώνουμε πράγματα, όταν πιστεύουμε ότι είναι τελειωμένα» λέει ο ίδιος. «Όμως εμείς θέλουμε να μπορούμε να τα μεταμορφώνουμε και να τους αλλάζουμε σχήμα με τον καιρό. Και θέλουμε ακόμη να συναρμολογούνται από μόνα τους» πρόσθεσε.

Πριν από ένα χρόνο ο Tibbits πήρε το «πράσινο φως» για να δημιουργήσει αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως το εργαστήριο αυτο-συναρμολόγησης του πανεπιστημίου, το Self-Assembly Lab.

Η πρόκληση ήταν να δουν πώς ένα αντικείμενο μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς να βασίζονται σε αισθητήρες ή τσιπ: πόσο ρευστό μπορούσαν να κάνουν κάτι, χωρίς καλώδια ή κινητήρες.

Όταν ήρθε σε επαφή με ανθρώπους της Stratasys –πρωτοπόρος εταιρεία στο χώρο της 3D εκτύπωσης- του είπαν ότι εκείνοι είχαν ήδη αναπτύξει ένα υλικό εκτύπωσης, το οποίο επεκτείνεται κατά 150% όταν τοποθετείται στο νερό.

Αυτό ακουγόταν πολύ ελπιδοφόρο…

Όμως το πραγματικό ερώτημα ήταν, πώς θα μπορούσαν να είναι ακριβείς στους μετασχηματισμούς που θα προέκυπταν, έτσι ώστε ένα αντικείμενο να μπορεί να ξεδιπλωθεί, να στριφογυρίσει και να σχηματίσει συγκεκριμένες γωνίες και όχι απλά να αλλάξει σχήμα, φουσκώνοντας σαν ένα σφουγγάρι.

Ο Tibbits γνώριζε ότι η απάντηση ήταν μία: Γεωμετρία.

Για να δημιουργήσει κάτι σε «4D» μορφή, ο Tibbits εισάγει στον τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα συγκεκριμένο γεωμετρικό κωδικό, ο οποίος βασίζεται στις γωνίες και διαστάσεις του αντικειμένου, αλλά και σε μετρήσεις που υπαγορεύουν πώς πρέπει να αλλάξει σχήμα όταν έρχεται αντιμέτωπο με εξωτερικές δυνάμεις, όπως το νερό, μια κίνηση ή μια αλλαγή στη θερμοκρασία.

Ο ίδιος παρουσίασε την ιδέα της 4D εκτύπωσης σε μια ομιλία TED, κατά την οποία έδειξε πώς ένα νήμα εκτυπωμένου υλικού, μπορούσε να προγραμματιστεί έτσι ώστε να αναδιπλωθεί από μόνο του για να δημιουργήσει τα αρχικά «ΜΙΤ».Τα αντικείμενα του μέλλοντος…

Πότε όμως θα μπορούσαν αυτοί οι μετασχηματισμοί να βγουν στον «έξω κόσμο»;

Σύμφωνα με τον Tibbits αυτό συμβαίνει ήδη σε κάποιο βαθμό με τη νανοτεχνολογία.

Φυσικά, παραδέχεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό σε ανθρώπινη κλίμακα, ιδιαίτερα σε παραδοσιακούς τομείς, όπως οι κατασκευές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει έχει ενδιαφερθεί τουλάχιστον μία εταιρεία για να δει πώς ο 4D προγραμματισμός μπορεί να εφαρμοστεί στις υποδομές.

Όσο για το αν οι καταναλωτές θα δουν αυτο-μετασχηματιζόμενα προϊόντα ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, ο ίδιος οραματίζεται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί με έπιπλα ή αθλητικά είδη, όπως για παράδειγμα ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, που θα αλλάζουν σχήμα και λειτουργία ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούνται.

Ίσως λοιπόν να μην αργεί να έρθει η ώρα της 4D εκτύπωσης…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η πρεμιέρα της Τράπεζας Θεμάτων για την Α' Λυκείου


Υπουργείο Παιδείας: Το σύστημα ανταποκρίθηκε ακόμη και στις ώρες υψηλού φόρτου.

Επιτυχής ήταν η πρεμιέρα της χρήσης της Τράπεζας Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Παιδείας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σύστημα ανταποκρίθηκε ακόμη και στις ώρες υψηλού φόρτου και η κλήρωση των θεμάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σε όλους τους τύπους λυκείων της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.942 εξετάσεις μαθημάτων.

Δεύτερη κλήρωση έγινε σε μόλις έξι σχολεία, τα οποία είτε είχαν καταχωρίσει ανεπιτυχώς, είτε δεν είχαν καταχωρίσει καθόλου το Πληροφοριακό Σύστημα Προγραμματισμού Εξετάσεων.

Όπως έγινε γνωστό, σε τέσσερις περιπτώσεις είχε καταχωρισθεί λανθασμένη ώρα κλήρωσης.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξάλειψη του φαινομένου των προαγωγικών εξετάσεων «πολλαπλών ταχυτήτων».

Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώθηκε το 50% των ερωτημάτων στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι περίπου 80.000 μαθητές της Α’ Λυκείου.

Ο βαθμός που θα αποσπάσουν στο τέλος των εξετάσεών τους θα συνυπολογιστεί σε μικρό ποσοστό στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι όλα τα θέματα της Τράπεζας είναι διαθέσιμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην ιστοσελίδα http://exams-repo.cti.gr.

Η Τράπεζα θα εμπλουτιστεί τον Σεπτέμβριο με νέα θέματα, ενώ την ίδια περίοδο θα δημοσιοποιηθούν τα θέματα της Β' Λυκείου.Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Στο τμήμα Πειραιάς-Χαλκίδα-Πειραιάς, ενόψει θερινής περιόδου.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διαδρομή Πειραιάς-Χαλκίδα-Πειραιάς, ενόψει της θερινής περιόδου και λόγω της προβλεπόμενης μειωμένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-Οινόη-Χαλκίδα και αντίστροφα, μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες κατά τους θερινούς μήνες, θα μετακινούνται περίπου ανά δίωρο.Διαβάστε περισσότερα...

Το υπ. Παιδείας για τα ολοήμερα προγράμματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία


Οι αιτήσεις των γονέων υποβάλλονται μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Τον προγραμματισμό λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), καθώς επίσης και των Δημοτικών που δεν εντάσσονται στα ΕΑΕΠ και των νηπιαγωγείων ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Οι Διευθύνσεις των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως τις 13-6-2014 ενημερωτικές συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων/κηδεμόνων. Σκοπός των συναντήσεων είναι η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων σε θέματα που αφορούν στο Ω.Π, στον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο του Ολοήμερου Σχολείου καθώς και στις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας του. Στις ενημερωτικές συναντήσεις η παρουσία του οικείου Σχολικού Συμβούλου θα συνεισφέρει στην ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων και στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Οι γονείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το ολοήμερο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι και τις 20 Ιουνίου αίτηση-δήλωση. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής, μετά τις 20 Ιουνίου 2014, απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε.

Για την εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα προϋπόθεση είναι η εργασιακή κατάσταση των γονέων/κηδεμόνων. Προς τούτο προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας. Τονίζουμε ότι η φοίτηση των μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος είναι υποχρεωτική. Αντίθετα στα Ολοήμερα Προγράμματα των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμενο Πρόγραμμα δεν απαιτείται για την εγγραφή βεβαίωση εργασιακής κατάστασης των γονέων/κηδεμόνων όπως επίσης και για την εγγραφή στα ολοήμερα νηπιαγωγεία.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών είναι δεκαπέντε (15). Στα υπόλοιπα ολοήμερα Δημοτικά στα μεν 6/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15). Στα 6/θέσια και κάτω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των δεκαπέντε (15) εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός εγγραφέντων/φοιτούντων στη σχολική μονάδα είναι τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές ή υπάρχουν οι ειδικές συνθήκες, όπως αναφέρονται στη με αριθμ. 61044/Γ1/30-5-2012, εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Για τη λειτουργία Ολοήμερου Τμήματος στα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων νηπίων/προνηπίων, είναι επτά. Στα συστεγαζόμενα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων/προνηπίων σε Ολοήμερο Τμήμα είναι μικρότερος των επτά, συγκροτούνται κοινά τμήματα.Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις μαθητείας αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης


Σε 3 μέρες λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στις 31/5 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των αποφοίτων της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα της μαθητείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται περιοδικά σε κύκλους (περίπου ανά δίμηνο) έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν έως 1.115 υποτροφίες αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην παρούσα φάση (Γ’ ΚΥΚΛΟΣ), έχουν εγγραφεί επιχειρήσεις και έχουν προσφέρει 760 θέσεις μαθητείας σε όλη την Ελλάδα (εξαιρουμένων επιχειρήσεων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (1. Επαγγελματικών Λυκείων – ΕΠΑΛ, 2. Επαγγελματικών Σχολών – ΕΠΑΣ και 3. αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής και ειδικότερα των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων – ΤΕΕ Β’ Βαθμίδας και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), των σχολικών ετών 2011-2012, 2012-2013.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι απόφοιτοι των ανωτέρω σχολικών μονάδων, του σχολικού έτους 2010-2011 εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας 6 μηνών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της μαθητείας χορηγείται στους αποφοίτους μηνιαία υποτροφία 300 ευρώ, και καλύπτεται η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος. Η μαθητεία παρέχεται 5 ημέρες εβδομαδιαίως, 6 ώρες την ημέρα.

Στόχος του προγράμματος μαθητείας αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης, για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στον παραγωγικό τομέα και ειδικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κλάδων σχετικές με τις σπουδές τους, έτσι ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας.

Όπως προειπώθηκε οι εγγραφές και η επιλογή θέσεων μαθητείας από αποφοίτους τεχνικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πραγματοποιούνται έως και 31.05.2014, στην ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr.

Προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης μαθητειών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τον Γ’ ΚΥΚΛΟ, ορίζεται το χρονικό διάστημα 01.07.2014 – 04.07.2014.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr και στο τηλέφωνο 210 3443814.Διαβάστε περισσότερα...

Δεσμεύονται 1.1 εκατ. ευρώ για επισκευές σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Ζάππειο


Ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ποσό 1.1 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Πολιτεία για συντήρηση και επισκευές στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το Ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο πλαίσιο της επιπλέον στήριξης του ελληνικού αθλητισμού, η οποία συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, δεσμεύονται:

- 600.000 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών συντήρησης και επισκευής του ΟΑΚΑ, και ιδίως αντιμετώπισης προβλημάτων όπως αυτό της στεγανοποίησης των προπονητηρίων.

- 200.000 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών συντήρησης και επισκευής σε εγκαταστάσεις του ΣΕΦ, καθώς και για την σύνδεσή του με το δίκτυο φυσικού αερίου.

- 300.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην ΕΟΕ, για εργασίες στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο (επισκευές και συντήρηση, σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου, αντλίες θερμότητας, ισοθερμικό κάλυμμα μόνωσης).


Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο ενάντια σε διαθεσιμότητες-απολύσεις


Την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «συνεχίζοντας την ανάλγητη πολιτική της, οδηγεί τους εργαζόμενους που έθεσε η ίδια σε διαθεσιμότητα (σχολικούς φύλακες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενους σε Υπουργεία), σταδιακά σε απόλυση».

Τονίζει ακόμη ότι είναι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται μετά από 103 χρόνια, ενώ ακολουθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ κλπ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη διαμαρτυρία και κάνει γνωστό πως μετά το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 18:30, θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγ. Σερβίας 10), όπου οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών επί 23 μέρες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας την εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την επαναπρόσληψή τους.

Θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης στην Πλατεία Συντάγματος.Διαβάστε περισσότερα...

Θεοχάρης: Δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή του Ε9


Δεν θα δοθεί καμία παράταση, πέραν της 31ης Μαϊου, για την υποβολή των δηλώσεων Ε9, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

«Δεν θα δώσουμε παράταση για το Ε9. Οι πολίτες πρέπει να ασχοληθούν από το Σάββατο με τις δηλώσεις Ε1», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, που απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα την καταπολέμηση της διαφοράς.Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα


Το 84% των αγοραπωλησιών έχουν γίνει με μετρητά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας» που διενέργησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έρευνα εξετάζει το ποιοι, που, πως και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα. Βασίστηκε σε πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 σε 11 περιφέρειες. Το προφίλ των λίγων σε αριθμό αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα είναι έλληνες που έχουν οικογένεια, στην παραγωγική ηλικία των 30 - 55 ετών, ο οποίος πληρώνει τοις μετρητοίς και διαθέτει κατά μέσο όρο περί τα 110 χιλ. ευρώ για ένα παλιό διαμέρισμα.

Το 84% των αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έχουν γίνει με μετρητά και όχι με δάνειο από τράπεζα. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30- 55 ετών, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που εξέτασε η Ένωση το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους, οι μισοί εξ' αυτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιόδοξο εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, με περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) να αναφέρεται σε εξοχικά. Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίο. Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι αγοραστές προχωρούν σε αγορές ακινήτων σήμερα ο νούμερο 1 λόγος είναι η τοποθέτηση των χρημάτων τους προς εξασφάλισή τους, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή «πρωτοκατοίκητα» έως 7 ετών. Μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.

Ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ, με βάση πάντα τις πραγματικές αγοραπωλησίες που εξετάζει η έρευνα, όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181 χιλ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει χάσει το 38% της αξίας του.

Για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130 χιλ. ευρώ από 200 χιλ. ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΑΣΕΒΕΙ, ο Ν. Μαινόμενης, Συντονιστής Cluster και οι κ.κ. Δ. Σαμαράς της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε., Θεολόγος Μπόσδας, Αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ, Δ. Μπινιάρης, Εκπρόσωπος Μεσιτών Ακινήτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Θεόδωρος Σερεμετάκης, Σύμβουλος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμμένουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι του καζίνο Λουτρακίου


Αναμένεται κήρυξη νέας απεργίας από την Ομοσπονδία
.
Οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι στο καζίνο Λουτρακίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για 18η ημέρα και εμμένουν στις θέσεις τους, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Βασίλης Δραμουντάνης.

Ο κ. Δραμουντάνης υπογράμμισε ότι «θα μπούμε μέσα να δουλέψουμε εάν πρώτον, υπογράψουν συλλογική σύμβαση ίδια με την προηγούμενη. Δεύτερον, αν αναλάβει η διοίκηση την υποχρέωση να πληρώνουν τη μισθοδοσία κάθε πέμπτη ημέρα του μήνα και τρίτον, αν αναλάβει η διοίκηση να πληρώνει κανονικά τις δόσεις των χρεών προς το δημόσιο».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αποδέχονται μείωση 40% στον μισθό τους, γιατί έτσι είναι σαν να αποδέχονται να πληρώσουν τα χρέη οι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Καζίνο, παρόντος και του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λογοθέτη, ενώ υπάρχει συνεχής περιφρούρηση.

Επιπλέον, αναμένεται κήρυξη νέας απεργίας από την Ομοσπονδία των εργαζομένων που θα αφορά τα καζίνο όλης της χώρας.Διαβάστε περισσότερα...

«Καθυστερημένη η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της Τράπεζας Θεμάτων»


Αντίδραση από τον ΟΕΦΕ.

Αρνητική χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τράπεζας θεμάτων μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, που έγινε σήμερα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΕΟΦΕ).
Όπως δήλωσε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Κωνσταντίνος Αμπατζίδης, η καθυστερημένη δημοσιοποίηση δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στους καθηγητές -συνεπώς και στους μαθητές- να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) θα επιλέγεται το 50% των θεμάτων που τίθενται στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α’ Τάξης του Λυκείου.

«Εμείς οι φροντιστές συμφωνούμε με κάθε διαδικασία αξιόπιστης και αντικειμενικής αξιολόγησης των μαθητών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε νέο, όμως, πρέπει να εφαρμόζεται ομαλά, με τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό και χωρίς αιφνιδιασμούς».

Σημείωσε επίσης, ότι φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των μαθητών της Α΄ Λυκείου στα φροντιστήρια σε ποσοστό 15%.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο κ.Αμπατζίδης τόνισε ότι οι συζητήσεις που γίνονται κάθε χρόνο για κατάργηση των εξετάσεων, δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση αλλά δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις και δεν συμβάλλουν στο δημιουργικό διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Πιστεύουμε ότι ένας κεντρικός εξεταστικός μηχανισμός διασφαλίζει το αδιάβλητο και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά που έχουν διαβάσει να σπουδάσουν, ανεξαρτήτου κοινωνικού στρώματος», υπογράμμισε.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών -σε παγκόσμιο επίπεδο- που οι μαθητές της παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΕΦΕ.

Πρώτη χώρα είναι η Ιαπωνία και δεύτερη η Νότια Κορέα. “Στις χώρες όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και σε κοινωνίες που επενδύουν πολλά στην εκπαίδευση, όπως η Ιαπωνία για παράδειγμα, είναι φυσικό να γίνονται πολλά φροντιστηριακά μαθήματα”, σημείωσε ο κ.Αμπατζίδης.

«Είναι μύθος ότι το κακό δημόσιο σχολείο συντηρεί το φροντιστήριο», υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας του ΟΕΦΕ, Αριστοτέλης Τεμεκενίδης. «Στην πραγματικότητα, όσο το δημόσιο σχολείο γίνεται καλύτερο και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών υψηλότερο ο ανταγωνισμός αυξάνεται και ενισχύεται ο ρόλος των φροντιστηρίων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΦΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης τα φροντιστήρια μείωσαν σχεδόν κατά 40% τις τιμές τους, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει το ΥΠΟΙΚ στις παλιές οφειλές από τέλη κυκλοφορίας


Δεν δέχθηκε τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το υπουργείο Οικονομικών αγνόησε τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών, τα οποία φέρονται ως ανεξόφλητα, και παρέμεινε αμετακίνητο στη θέση του σχετικά με την εικοσαετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών.

Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες πολιτών προς την Αρχή, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τούς καταλόγισε οφειλή από τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών, τα οποία φέρονταν ως ανεξόφλητα, ακόμη και για τέλη πριν από 15 χρόνια. Εύλογα, οι πολίτες αδυνατούσαν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη εκπληρώσει τη συγκεκριμένη φορολογική τους υποχρέωση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι αφενός σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 71 παρ. 1 ν. 542/1977), η Διοίκηση μπορεί να προβεί σε ταμειακή βεβαίωση απαιτήσεων από τέλη κυκλοφορίας το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έπρεπε να έχουν καταβληθεί και αφετέρου, λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη χρονιά της οφειλής, δεν δίνεται επί της ουσίας η δυνατότητα στους πολίτες να αποδείξουν ότι πράγματι έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας που τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με την Αρχή, η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί από τους υπόχρεους τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αυτά εξακολουθούν να οφείλονται, καθόσον το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή τους παραγράφεται μετά την πάροδο είκοσι ετών από το έτος που αυτά αφορούν.

Ο Συνήγορος επανήλθε με έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στο οποίο υπογράμμισε ότι η αξίωση της διοίκησης από τον πολίτη να τηρεί αρχείο που ανάγεται σε εικοσαετία είναι καταχρηστική, ενώ οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ακόμη και σε περιπτώσεις παραλείψεων ή σφαλμάτων που βαρύνουν τις οικονομικές υπηρεσίες ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η καθυστέρηση των ΔΟΥ να προβούν σε βεβαίωση τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών οδήγησε σε συσσώρευση φορολογικών βαρών στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες.

Τέλος, τόνισε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να προβαίνουν σε ταμειακή βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας το αργότερο εντός τριών ετών από το τέλος του έτους στο οποίο αυτά πρέπει να καταβληθούν, αλλιώς δεν μπορούν να βεβαιωθούν.Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε 900 ευρώ και τα επέστρεψε


Πήρε μπόνους από τον κάτοχο των χρημάτων.

Σερβιτόρος από το Βόλο πριν από λίγες ημέρες βρήκε 900 ευρώ και μια ταυτότητα δίπλα σε κάδο σκουπιδιών και τα επέστρεψε στον κάτοχό του.

Ο νεαρός εργάζεται σε μια καφετέρια και όταν τελείωσε η βάρδιά του πήγε να πετάξει τα σκουπίδια. Τότε, είδε δίπλα στον κάδο μια δεσμίδα με χρήματα και μια ταυτότητα.

Αμέσως επέστρεψε στην καφετέρια, βρήκε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και τον πήρε τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι βρήκε τα χρήματά του. Ο άνθρωπος, όπως αναφέρει το thestival.gr, που είχε χάσει τα χρήματα δεν πίστευε το τηλεφώνημα που του έγινε κι όταν συναντήθηκε με το νεαρό του έδωσε ένα γερό φιλοδώρημα για την καλή του πράξη.
Μάλιστα ο σερβιτόρος πήρε και μπόνους από το αφεντικό του.Διαβάστε περισσότερα...

Είχε νοσηλευθεί μία εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει ο 18χρονος μαθητής


Οι φίλοι του μιλούν για ένα κλειστό και αγχωμένο παιδί.

Συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών μια ημέρα μετά την αυτοκτονία του 18χρονου μαθητή της Γ' Λυκείου, ο οποίος έπεσε στο κενό από εξαώροφη πολυκατοικία.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγη ώρα πριν ο μαθητής πάει στο σχολείο του, προκειμένου να εξεταστεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τους φίλους του να κάνουν λόγο για ένα κλειστό και αγχωμένο παιδί.

Μάλιστα, πληροφορίες του thestival.gr αναφέρουν ότι το παιδί έπεσε στο κενό έχοντας στα χέρια του την ταυτότητα και το στυλό με τα οποία θα έδινε πανελλήνιες.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του Star αναφέρει ότι ο 18χρονος ήταν μοναχοπαίδι και ότι οι γονείς του έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Αναφέρει επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα ο νεαρός είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Γιαννιτσών με τραύμα στο μάτι. Ο ίδιος είχε πει τότε στους γιατρούς ότι είχε χτυπήσει με μηχανάκι. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας του μαθητή, ωστόσο, αστυνομικοί ερευνούν τον προσωπικό του υπολογιστή προς αναζήτηση στοιχείων.Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ανοίξεις το δικό σου μπαρ


Ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα τα χρόνια της ύφεσης σημειώνει πτώση, τα κέντρα διασκεδάσεως, περισσότερο διαφοροποιούνται παρά πλήττονται.

Από τον εν λόγω χώρο, αυτά που φαίνεται ουσιαστικά να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους είναι τα κέντρα διασκεδάσεως μεγάλης χωρητικότητας, τα άλλοτε δημοφιλή «μπουζούκια». Τη θέση καθώς και την πελατεία τους αποκτούν χώροι μικρότεροι, όπως τα μπαρ, που προσφέρουν πανομοιότυπες υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Η αύξηση του αριθμού των εν λόγω καταστημάτων θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο αδειοδότησης. Παρόλα αυτά, αν και κάποιες προσπάθειες για απλούστευση των διαδικασιών με σκοπό την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας έχουν γίνει, η αυστηρή γραφειοκρατική πολιτική των αδειοδοτήσεων σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να ταλαιπωρεί αντί να διευκολύνει τους δυνητικούς ιδιοκτήτες. Πόσο εύκολη είναι στην πραγματικότητα η αδειοδότηση ενός τέτοιου καταστήματος και ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και οι υπηρεσίες που πρέπει να επισκεφτεί ο μελλοντικός καταστηματάρχης;

Το newsbeast.gr, παρουσιάζει πλήρη οδηγό, με τις διαδικασίες βήμα-βήμα, για την έναρξη ενός μπαρ...

Μιας και τα μπαρ συνήθως δεν στεγάζονται σε χώρους πολλών τετραγωνικών μέτρων, δεν αδειοδοτούνται ως κέντρα διασκεδάσεως αλλά ως καφέ, ή καφέ –αναψυκτήρια.

Για να ιδρυθεί μία Ατομική Επιχείρηση θα πρέπει:

1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.

2. Να ασφαλιστεί ο καταστηματάρχης στο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο που στην περίπτωση αυτή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.

3. Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο καθώς και να ελεγχθεί η επιθυμητή επωνυμία για την επιχείρησή.

4. Να υπάρχει «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η επιχείρησή.

5. Να εκδοθεί «Άδεια Λειτουργίας»

Αρμόδιες υπηρεσίες και έγγραφα που απαιτούνται

Οι υπηρεσίες που ο δυνητικός καταστηματάρχης πρέπει να επισκεφτεί για να αποκτήσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι παρακάτω.

1. Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.

2. Δημοτική Αρχή για την αίτηση προέγκρισης αδείας. Σε ειδικές περιπτώσεις περιοχών υπάρχει περίπτωση να πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

3. Επιμελητήριο για προσωρινή εγγραφή

4. ΟΑΕΕ για Βεβαίωση Εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα προσκομιστεί στη συνέχεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Εφορία για έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και Α.Φ.Μ.

6. Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή

7. Πυροσβεστική Υπηρεσία για πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας

8. Δημοτική Αρχή για την οριστική άδεια.

1) Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση που πρόκειται να ανοίξετε είναι μπαρ, πρέπει η αρχική επίσκεψη να είναι στην πολεοδομική αρχή της περιοχής του καταστήματος. Από την πολεοδομία θα πάρετε την βεβαίωση χρήσης γης καθώς και τα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Απαιτείται να γνωρίζετε την συγκεκριμένη θέση του ακινήτου, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο του καταστήματος ή την ονομασία των τεσσάρων οδών που το περικλείουν, και το νούμερο της οικοδομικής άδειας, το οποίο παρέχεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, για να κατατεθούν οι δύο αιτήσεις που χρειάζονται. Σε μερικές περιπτώσεις την επίσκεψη αυτή πραγματοποιεί ο μηχανικός που επιβλέπει το χώρο.

Η Πολεοδομία είναι απαραίτητα το πρώτο βήμα εφόσον μας ενημερώνει εάν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιου τύπου καταστήματος στην περιοχή και από εκεί παρέχονται τα οικοδομικά σχέδια που θα χρειαστούν για τα επόμενα βήματα. Βέβαια, για την περίπτωση της Αθήνας, εάν το κατάστημα βρίσκεται στις περιοχές: Πλάκα, Ψυρρή, Εμπορικό Τρίγωνο Θησείο, Εξάρχεια, Αρδηττός, Μεταξουργείο, και Κέντρο, η βεβαίωση χρήσης γης λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ. Στις περιπτώσεις δε όπου εμπλέκεται το υπουργείο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις μηνών.

2) Δημοτική αρχή για προέγκριση αδείας

Δικαιολογητικά προέγκρισης άδειας μπαρ

Επειδή τα εν λόγω καταστήματα, είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την προέγκριση πρέπει να κατατεθεί αίτηση- υπεύθυνη δήλωση στην δημοτική αρχή της περιοχής που ανήκει το κατάστημα με όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά

- Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86.

Στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του και η διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον, δε, πρόκειται για εταιρεία, η επωνυμία και η έδρα αυτής. Όταν πρόκειται για υπό σύσταση εταιρεία, η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο των ιδρυτών, όπως αυτός δηλώνεται στο κείμενο της αίτησης.

Στην αίτηση-δήλωση δηλώνεται επίσης, το είδος του καταστήματος (κατηγορία στην οποία εντάσσεται η επιχείρηση, υποκατηγορία αν υπάρχει και εντός παρενθέσεως η δραστηριότητα της επιχείρησης) και περιγράφεται πλήρως η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου (περιοχή - οικισμός, οδός, αριθμός ή οικοδομικό τετράγωνο).Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από τρίτους νομίμως εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτό.

- Χρήση γης (πρωτότυπη) από την Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Πολεοδομίας ή από το ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κατάστημα.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση για προέγκριση άδειας και πρωτότυπη βεβαίωση χρήσης γης την οποία έχει λάβει ήδη από την επίσκεψή του στην Πολεοδομία.

- Κανονισμός πολυκατοικίας, εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας

Σε περίπτωση που το κατάστημα που σκοπεύει να ανοίξει ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε πολυκατοικία θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση προέγκρισης και τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή Υπεύθυνη Δήλωση του διαχειριστή αυτής. Εν ελλείψει ή άρνησης του διαχειριστή να παραχωρήσει τέτοια άδεια, μπορεί να προσκομίσει αντίστοιχη του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα. Εκεί πρέπει να δηλώνεται πως ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Όταν δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας θα πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 της πλειοψηφίας του αριθμού των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που να βεβαιώνει πως δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου αυτού για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.

- Σχεδιάγραμμα για την ακριβή θέση του καταστήματος.

Για την προσκόμιση του εν λόγω σχεδιαγράμματος, διευκρινίζεται πως για περιοχές που βρίσκονται εντός αρχαιολογικής ζώνης απαιτείται πρωτότυπη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση η απόκτησή της μπορεί να αποδειχθεί εξίσου χρονοβόρα.

Μετά την κατάθεση της αίτησης με τα παραπάνω δικαιολογητικά ο δήμος υποχρεούται να εκδώσει την προέγκριση της άδειας εντός 15 ημερών. Εάν παρέλθει η προθεσμία και η προέγκριση δεν έχει χορηγηθεί, θεωρείται πως χορηγείται σιωπηλά. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει όμως να κρατήσει την βεβαίωση υποβολής του αιτήματος μιας και θα του χρειαστεί κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στην εφορία.

3) Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Με την ταυτότητά του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του ούτως ώστε να γίνει η προεγγραφή του και ο έλεγχος της επωνυμίας. Κατά την προεγγραφή θα χρειαστεί να φέρει μαζί του την ταυτότητά του καθώς και το μισθωτήριο συμβόλαιο της επιχείρησης.

4) Ο.Α.Ε.Ε.

Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον Ο.Α.Ε.Ε. για να αποκτήσει τη βεβαίωση εγγραφής που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία.

Για την επίσκεψη στον ΟΑΕΕ πρέπει να έχει μαζί του:

- Επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας.

- ΑΜΚΑ( αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης).

- το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο.

- Βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος.

-Εκκαθαριστικό τελευταίας 5ετίας.

-110,10 ευρώ

5) Εφορία για την Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος και Α.Φ.Μ.

Με το φωτοαντίγραφο της χορηγηθείσας προέγκρισης της δημοτικής αρχής ή την βεβαίωση που χορηγείται σε περίπτωση σιωπηρής προέγκρισης μετά το πέρας των 15 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει έναρξη στην εφορία. Σε περίπτωση που τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο δήμο και έχουν παρέλθει οι δεκαπέντε μέρες για να προχωρήσει τις διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει να έχει μαζί του το αντίγραφο της Βεβαίωσης Υποβολής Αιτήματος και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ως εξής:

Κείμενο υπεύθυνης δήλωσης

«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα δηλώνω υπεύθυνα ότι υπέβαλα αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης για την ίδρυση καταστήματος …………………………..( εδώ πρέπει να αναφέρει το είδος του καταστήματος) στο Δήμο ………………..( εδώ ο δήμος που την έχει υποβάλει) με αριθ. πρωτ. ……………………. Επί της αιτήσεως αυτής ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί, ούτε έχει απαντήσει αρνητικά και συνεπώς τεκμαίρεται ότι η προέγκριση έχει χορηγηθεί».

Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι

- Φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή

- Βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 4

- Βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 3

- Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την εφορία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο χρειάζεται φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και αν δηλώνει το ίδιο κτίριο και σαν κατοικία του, υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος της κατοικίας - πρέπει να διευκρινίζεται πόσα τετραγωνικά μέτρα - ως επαγγελματική έδρα. Σε περίπτωση που το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον μελλοντικό καταστηματάρχη ή υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή αρκεί.

Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1), στη συνέχεια θα περάσει από τον έφορο για την λεγόμενη Αυτοψία(σφραγίδα). Με αυτά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εφορίας και έχει στα χέρια του την Έναρξη.

6) Επαγγελματικό Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή.

Αφού αποκτηθεί ή Έναρξη από την εφορία ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με την έναρξη και την ταυτότητά του να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής πληρώνοντας 66 ευρώ.

7) Πυροσβεστική

Για την τελική φάση της αδειοδότησης θα χρειαστεί να προσκομιστεί στον δήμο και πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας ώστε να βεβαιώνεται η τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση, στις ισχύουσες διατάξεις. Το πιστοποιητικό χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του πυροσβεστικού σώματος της περιοχής που είναι το κατάστημα. Για την χορήγηση άδειας από την υπηρεσία πυρασφάλειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι

- οικοδομική άδεια

- μισθωτήριο συμβόλαιο

- μελέτη και κάτοψη του χώρου η οποία συντάσσεται από τον μηχανικό του χώρου

- υπεύθυνη δήλωση καταστημάτων διάθεσης πυροσβεστήρων και λοιπών μέτρων πυροπροστασίας που να βεβαιώνει πως έχουν αγοραστεί τα απαραίτητα μέσα πυρόσβεσης.

Τέλος στην υπηρεσία πυρασφάλειας καταθέτονται δύο υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 1599/1986. Η μια αφορά στον ιδιοκτήτη–εκμεταλλευτή της επιχείρησης, όπου δηλώνεται ότι έχουν εγκατασταθεί όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Η δεύτερη υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από τον μελετητή ή επιβλέποντα μηχανικό του χώρου και δηλώνεται ότι τηρούνται και λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Στην υπηρεσία πυροπροστασίας απαιτείται και η αγορά παράβολου αξίας 10 ευρώ.

8) Δημοτική Αρχή για την απόκτηση μόνιμης άδειας

Δικαιολογητικά έγκρισης άδειας καφετέριας

Μετά τη χορήγηση της προέγκρισης από την δημοτική κοινότητα και αφού έχουμε επισκεφτεί τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση της μόνιμης άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Αιτήσεις υποβάλλονται και από τρίτα άτομα νομίμως εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτό αρκεί να έχουν τα εξής δικαιολογητικά.

- Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση

Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει κατά την επίσκεψή του στο δήμο αίτηση υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα.

- Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας

Επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων) πρέπει επίσης να προσκομιστεί. Εάν ο αιτών είναι αλλοδαπός – πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να προσκομίσει φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

Ενώ για την περίπτωση που είναι ομογενής οφείλει να υποβάλει ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό.

Αν την αίτηση υποβάλει εταιρεία τότε αντιστοίχως πρέπει να υποβάλλονται

α) Αντίγραφο του ισχύοντος και καταχωρημένου στο μητρώο καταστατικού της εταιρείας θεωρημένο από την αρμοδία για την τήρηση του μητρώου αυτής Αρχή.

β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας για την τήρηση του μητρώου διοικητικής ή δικαστικής αρχής περί τροποποιήσεων καταστατικού / μη λύσης της εταιρείας.

γ) Υποβάλλεται επίσης υπεύθυνη δήλωση ορισμού του υγειονομικώς και αγορανομικώς υπευθύνου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και υπεύθυνη δήλωση αποδοχής από τον ορισθέντα

- Βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης υπογεγραμμένη από μηχανικό.

Στο εν λόγω έγγραφο πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις κυρίας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριακό Κανονισμό, του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτουμένη χρήση. Πρέπει επίσης να περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχειά αυτού όπως άδεια δόμησης, δήλωση αυθαίρετου, εξαίρεση από την κατεδάφιση κ.ά.

Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου: άδεια δόμησης, δήλωση αυθαίρετου με τις εκάστοτε περί αυθαίρετων διατάξεις ,απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση, βεβαίωση παλαιότητας κ.ο.κ καθώς και από σχεδιαγράμματα του καταστήματος εις τριπλούν, σε κλίμακα που να αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων. Στα σχέδια πρέπει να αποτυπώνονται όλοι οι χώροι Κ.Υ.Ε περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου ( π.χ αποχωρητήρια Α.Μ.Ε.Α)

- Υπεύθυνη Δήλωση για μη ύπαρξη καταδίκης

Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό, επειδή εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ 180/1979, πρέπει να υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση έχει πλέον αντικαταστήσει την προσκόμιση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου που ίσχυε παλαιότερα και αποτελεί μια από τις απλουστεύσεις που μειώνει το χρόνο συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγγράφων. Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να βεβαιώνονται τα παρακάτω:

«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/φουσα ... δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ/τος 180/1979, όπως αυτό ισχύει».

Στην περίπτωση όπου την αίτηση υποβάλλει εταιρεία, υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 του εκπροσώπου της εταιρείας και του υγειονομικώς υπευθύνου, όλων των μελών προσωπικής εταιρείας (ΟΕ ή ΕΕ), όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΕ, όλων των διαχειριστών ΕΠΕ, όλων των εκπροσώπων ΙΚΕ με το ίδιο περιεχόμενο.

- Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας

Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας κατατίθεται και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που αποκομίσαμε από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο νομοθέτης διευκρινίζει πως στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί κατά την αίτησή μας στη δημοτική αρχή το εν λόγω πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον δήμο. Απλώς εάν προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο είναι πιθανό να περιοριστούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

- Παράβολο

Για τις καφετέριες και τα καφενεία το παράβολο κοστίζει 185 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους αλλά 75 ευρώ για την περίπτωση που οι κάτοικοι είναι λιγότεροι των 5.000.

- Διάγραμμα Ροής Δραστηριότητας της επιχείρησης εις τριπλούν.

Εφόσον τα μπαρ ανήκουν στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει επίσης αναλυτικό επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης με περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας, εις τριπλούν. Το εν λόγο διάγραμμα συντάσσεται και υπογράφεται είτε από τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.

- Δημοτική Ενημερότητα

Από τον δήμο πρέπει να ληφθεί δημοτική ενημερότητα εφόσον προϋπόθεση για την αδειοδότηση, είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη δημοτική αρχή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εκκρεμοδικίας καθώς και εκείνες του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Εάν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι οφειλέτης του Δήμου, δεν μπορεί να χορηγηθεί η άδεια μέχρι να εξοφληθεί το ποσό.

- Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας

Η βεβαίωση ασκήσεως επιτηδεύματος που αποκτήσαμε από την Δ.Ο.Υ. πρέπει να κατατεθεί στη δημοτική αρχή γα την έγκριση της άδειας.

- Αίτηση για αδειοδότηση μουσικής

Για την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση στη δημοτική αρχή αφού αρχικά έχει χορηγηθεί άδεια από αντίστοιχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και προστασίας στον οποίο εναπόκειται η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Στην περίπτωση της Ελλάδας την πλειονότητα των πνευματικών μουσικών δικαιωμάτων έχει η ΑΕΠΙ.

- Για την ΑΕΠΙ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ορισμένο για την περιοχή υπάλληλο της υπηρεσίας για να επισκεφτεί τον χώρο που θα ανοίξει το κατάστημα. Μετά την επίσκεψη με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος και την μουσική που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ο καταστηματάρχης ορίζεται το μηνιαίο ποσό που πρέπει να καταβάλλει στην υπηρεσία. Μια ενδεικτική τιμή για 65-70 τμ καταστήματος είναι αυτή των 29 ευρώ ενώ για μεγαλύτερο εμβαδόν καταστήματος μπορεί να αγγίξει και τα 33. Αυτό που απαραιτήτως πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος είναι πως το κόμιστρο που πρέπει να καταβάλει δεν πληρώνεται μηνιαίως. Προκαταβάλει το συνολικό ποσό από την μέρα που θα ανοίξει το μαγαζί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

- Αφού η ΑΕΠΙ του χορηγήσει την άδεια αναπαραγωγής μουσικής στο κατάστημά του πρέπει με αυτή να αιτηθεί για την άδεια αναπαραγωγής μουσικής από τον δήμο. Σε αυτή την περίπτωση απλώς συμπληρώνει μία αίτηση και καταβάλει παράβολο 75 ευρώ για ένα έτος, 150 ευρώ από ένα έως τρία έτη και 300 ευρώ για τρία έτη και άνω.

Για την περίπτωση του μπαρ ο καταστηματάρχης υποχρεούνται επίσης να τηρεί στο κατάστημα αρχεία όπως πιστοποιητικά υγείας , εκπαίδευσης , εντομοκτονιών τα οποία επιδεικνύει σε κάθε υγειονομικό έλεγχο. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως τα προαναφερθέντα αρχεία δεν αποτελούν προϋπόθεση αδειοδότησης του καταστήματος.

Άξια αναφοράς είναι και η διευκρίνιση για την αδειοδότηση των τραπεζοκαθισμάτων. Στην περίπτωση έναρξης καταστήματος ΥΑ(υγειονομικού ενδιαφέροντος) που θα περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, πρέπει κατά την αίτηση αδειοδότησης να δηλωθούν στις κατόψεις τόσο ο αριθμός τους όσο και η τοποθέτηση τους εντός και εκτός του καταστήματος. Διευκρινίζεται δε πως με το εκτός καταστήματος νοείται η όποια ιδιόκτητη αυλή ανήκει στο κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο η άδεια θα αναφέρει τον νόμιμο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων που έχει δικαίωμα να διαθέτει το κατάστημα. Εάν ο ιδιοκτήτης θέλει να προσθέσει τραπεζοκαθίσματα, πέραν των οριζόμενων στην άδεια, επί κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή σε πεζοδρόμιο ή σε πλατεία, κάνει ειδική αίτηση στην δημοτική αρχή. Εφόσον ο δήμος παραχωρήσει την άδεια ο ιδιοκτήτης καταβάλει το αντίστοιχο κόμιστρο, το εύρος του οποίου διαφέρει όχι μονάχα από δήμο σε δήμο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή.

Για την περίπτωση βέβαια που ο ενδιαφερόμενος θέλει το κατάστημά του να μην υπαχθεί στην κατηγορία καφέ – αναψυκτήριο και να στεγάζεται σε μεγαλύτερο χώρο δυνάμενο να φιλοξενήσει μέχρι 200 καθίσματα, πρέπει να αιτηθεί για έναρξη «κέντρου διασκεδάσεως». Στην συγκεκριμένη περίπτωση αν και η προαναφερθείσα διαδικασία παραμένει ίδια, ο ιδιοκτήτης οφείλει κατά την φάση της κατάθεσης των δικαιολογητικών στη δημοτική αρχή για την άδεια να προσκομίσει συμπληρωματικά

- Υπεύθυνη Δήλωση για κέντρα διασκέδασης ότι θα διαθέτει τον απαιτούμενο από τις διατάξεις του Π.Δ. 257/ 2001 χώρο στάθμευσης. Στις κείμενες διατάξεις ορίζεται ως προαπαιτούμενο να υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων πελατών σε αναλογία καθισμάτων και θέσεων στάθμευση 1:6, δηλαδή για κάθε έξι καθίσματα εντός του καταστήματος μια θέση στάθμευσης. Για την ύπαρξη της παραπάνω προϋπόθεσης ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει τίτλο κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο από το οποίο θα προκύπτει η ύπαρξη του συγκεκριμένου χώρου καθώς και σχεδιάγραμμα μηχανικού σε πέντε αντίγραφα που θα απεικονίζει, τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης καθώς και τη απόσταση από το κατάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 100 μ. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει στους νομούς Αττικής πλην των νησιωτικών περιοχών και της Θεσσαλονίκης καθώς και σε πρωτεύουσες νομών ή σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

- Τεχνική έκθεση μηχανικού, με σχεδιαγράμματα εις τριπλούν, για την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, αερισμό - εξαερισμό και τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη ηχοπροστασία με μέγιστη Α-ηχοστάθμη 100 db. Στην τεχνική έκθεση θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της ηχομόνωσης και θα αποτυπώνεται η θέση των ηχείων στη κάτοψη των χώρων.

Μετά τη συμπλήρωση του, ο φάκελος διαβιβάζεται εντός 5 ημερών στις συναρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή στην υγειονομική υπηρεσία για τον υγειονομικό έλεγχο του καταστήματος και στην πυροσβεστική υπηρεσία στην περίπτωση που δεν έχει προσκομιστεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τον ενδιαφερόμενο . Οι υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε 20 ήμερες από την παραλαβή του, να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στο δήμο. Αφού ο φάκελος επιστραφεί στο δήμο η άδεια λειτουργίας πρέπει να εκδοθεί μέσα στις επόμενες 5 μέρες. Αν παρέλθει η προθεσμία των 30 ημερών λογίζεται ότι η άδεια έχει εκδοθεί και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει την χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τον Δήμο ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί την επιχείρησή του.

Προϋπόθεση της τελικής αδειοδότησης από τον δήμο είναι η μη υπόδειξη μετατροπών του χώρου από την υγειονομική υπηρεσία κατά τον έλεγχο. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει κατά την κατασκευή του καταστήματος ο επιχειρηματίας να συμβαδίσει με τις προϋποθέσεις της υγειονομικής υπηρεσίας όπως αυτές προσδιορίζονται στην υπουργική απόφαση με αριθ. Α1β/8577/83 για τον «Υγειονομικό έλεγχο των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των γενικών και ειδικών όρων ιδρύσεως και λειτουργίας των εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίµων ή/ και ποτών»

Υγειονομικές Προϋποθέσεις

Για τις περιπτώσεις των μπαρ που αδειοδοτούνται ως καφέ αναψυκτήρια απαιτείται χώρος επαρκής, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και άνετης εκτελέσεως των προβλεπομένων εργασιών(παρασκευαστήριο) και παραµονής των πελατών. Άρα λοιπόν κατά την εξεύρεση του χώρου και διαμόρφωση αυτού ο καταστηματάρχης θα πρέπει να φροντίσει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικώς προαπαιτούμενα ώστε να αποφευχθεί τυχόν κωλυσιεργία κατά τον έλεγχο της υγειονομικής υπηρεσίας που συνεπάγεται καθυστέρηση της αδειοδότησης.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως στο χώρο παραμονής των πελατών προβλέπεται το δάπεδο της αίθουσας να είναι αδιαπότιστο και λείο ενώ απαγορεύεται η επικάλυψη των τοίχων των αιθουσών µε ψάθες ή ύφασµα καναβιού ή µε οποιοδήποτε άλλο αδιαπότιστο και µη λείο υλικό, το οποίο δεν επιδέχεται πλύσιµο.

Όσο για τον χώρο εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών για την παρασκευή των ροφημάτων πρέπει να είναι ιδιαίτερος, έστω και νοητά χωρισμένος από την αίθουσα πελατών, με συγκεκριμένο ανάλογο εμβαδόν. Επιπρόσθετα για το παρασκευαστήριο πρέπει οι επιφάνειες των τοίχων του, μέχρι 1,80 µ. ύψος, να είναι λείες και αδιαπότιστες. Ο χώρος πλύσεως σκευών πρέπει να είναι ανάλογος με τα οριζόμενα καθίσματα που θα διαθέτει το μαγαζί, ενώ θα πρέπει να υπάρχει σύστηµα πλύσεως των σκευών µε δύο Λεκάνες καθώς και ηλεκτρικό πλυντήριο. Όσον αφορά τα αποχωρητήρια, ο αριθµός τους πρέπει να είναι ανάλογος µε τον αριθµό των καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών ή σε ανοικτό υπαίθριο χώρο καθώς και µε τον αριθµό των απασχολούμενων κατά βάρδια ατόµων. Τα μεγάλης κινήσεως καταστήματα όπου απασχολούν προσωπικό πάνω από τρία άτοµα, πρέπει να διαθέτουν και αποδυτήρια προσωπικού. Τέλος διευκρινίσεις δίνονται για τα σκεύη της επιχείρησης, μιας και πρέπει να είναι επαρκή για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος αλλά και για τα έπιπλα και χρησιμοποιούμενα ψυγεία εφόσον πρέπει να είναι καλής κατασκευής με λείες επιφάνειες που θα βοηθούν στο να διατηρούνται απόλυτα καθαρά. Οι οριζόντιες επιφάνειες των πάγκων πρέπει να είναι κατασκευασμένες από σκληρό υλικό χωρίς ρωγµές ή άλλες φθορές ενώ οι προθήκες και τα ερµάρια σκευών ή τροφίµων να κλείνουν ερµητικά ώστε να εµποδίζεται η είσοδος ποντικών, βλαβερών εντόµων και σκόνης.

Ο εκτιμώμενος χρόνος εάν κάποιος συγκεντρώσει και καταθέσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά μπορεί να περιοριστεί σε 50 ημέρες, υπολογίζοντας μια ημέρα σχεδόν για κάθε δημόσια υπηρεσία. Βέβαια από την στιγμή της προέγκρισης ο επιχειρηματίας έχει περιθώριο 5 μηνών για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Το κόστος του όλου εγχειρήματος από πλευρά αδειοδότησης και μόνο ξεκινά από 371,10 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του πολιτικού μηχανικού της οποίας το εύρος ποικίλλει και χωρίς να συμπεριλάβουμε την άδεια μουσικής και επιπρόσθετης άδειας τραπεζοκαθισμάτων της οποίας το κόστος εξαρτάται από τη χωρητικότητα του καταστήματος στο οποίο θα δημιουργηθεί η επιχείρηση.Διαβάστε περισσότερα...