Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Έγκυος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο Πακιστάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε αμέτοχη ενώ μια έγκυος γυναίκα λιθοβολούνταν και ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από την οικογένειά της μπροστά σε ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η 25χρονη Φαρζάνα Ικμπάλ δέχθηκε την επίθεση την Τρίτη, σύμφωνα με την αστυνομία, επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε. Ο σύζυγός της είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε στη διάρκεια των 15 λεπτών που διήρκεσε η επίθεση έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.

«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους», είπε ο Μουχάμεντ Ικμπάλ προς το πρακτορείο Reuters. «Έβγαλα το πουκάμισό μου (ια να ταπεινωθώ και τους ικέτευσα να την σώσουν» είπε.

Σε τμήματα του Πακιστάν, μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας 180 εκατ. κατοίκων, οι γυναίκες αναμένεται να συμφωνούν στα συνοικέσια και άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε «φόνο τιμής». Πολλές πακιστανικές οικογένειες πιστεύουν πως είναι ατιμωτικό για μια γυναίκα να ερωτευθεί και να επιλέξει η ίδια το σύζυγό της.

Ο Σαρίφ επισήμανε το «βάναυσο φόνο» παρουσία της αστυνομίας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του, προσθέτοντας πως ένα «απολύτως απαράδεκτο» έγκλημα οφείλει να αντιμετωπίζεται άμεσα από το νόμο.

«Δίνω οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει αμέσως δράση και μια αναφορά πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι απόψε στο γραφίο μου», υπογράμμισε ο Σαρίφ, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά πως η Φαρζάνα είχε λιθοβοληθεί, όμως ο Ικμπάλ δήλωσε προς το Reuters ότι οι συγγενείς της γυναίκας την χτυπούσαν κρατώντας τα τούβλα και δεν τα έριχναν εναντίον της.

Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον πατέρα, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, έχουν εξαφανισθεί. Ο πατέρας είπε την Τρίτη, σύμφωνα με έναν αστυνομικό, πως επρόκειτο για φόνο τιμής. Η 25χρονη είχε προσβάλει την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον Ικμπάλ αντί για έναν εξάδελφό της που είχε επιλεγεί γι' αυτήν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο Πακιστάν, ο πατέρας της Φαρζάνα είχε αρχικά αποδεχθεί το γάμο αφού ο Ικμπάλ του πλήρωσε το ισόποσο 500 στερλινών, όμως αργότερα ζήτησε άλλες 600 στερλίνες.

«Η όλη διευθέτηση είχε συμφωνηθεί, όμως στη συνέχεια είχαν έξοδα με το σπίτι τους και ζήτησαν περισσότερα χρήματα», είπε ο Ικμπάλ στην «Γκάρντιαν». «Επειδή έχω περισσότερη γη απ' αυτούς, νομίζουν ότι είμαι πλούσιος».
Οι φόνοι τιμής είναι συνηθισμένοι στο Πακιστάν, όμως η βαναυσότητα αυτής της υπόθεσης έχει προκαλέσει οργή σ' όλο τον κόσμο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο πατέρας της, δύο αδελφοί και ένας πρώην αρραβωνιαστικός είναι μεταξύ των δραστών.

Ο Μουχάμαντ Αουρανγκζέμπ, ο 20χρονος προγονός της Φαρζάνα, περιέγραψε πώς ένας συγγενής προσπάθησε να την πυροβολήσει και στη συνέχεια την άρπαξε από τη μαντίλα της, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να πέσει.
Ενώ ένα μέλος της ομάδας του Ικμπάλ προσπαθούσε να αποσπάσει το όπλο από το συγγενή, μια εξαδέλφη άρπαξε ένα τούβλο και χτύπησε μ' αυτό την Φαρζάνα, είπε.

«Έκλαιγε και φώναζε, 'μην με σκοτώσετε, θα σας δώσουμε χρήματα'«, είπε ο Ικμπάλ. Προσπάθησε να την σώσει, αλλά απωθήθηκε από ένα πλήθος άνω των 20 ανθρώπων.

Κάποια στιγμή, έξι άνθρωποι την χτυπούσαν με τούβλα ενώ αυτή φώναζε, είπε, και ο ίδιος και ο γιος του ικέτευαν την αστυνομία να βοηθήσει. Στο τέλος η Φαρζάνα σταμάτησε να φωνάζει.

Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην πύλη του αυστηρά φρουρούμενου δικαστηρίου, επισήμαναν οι δύο άνδρες, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λαχόρης. Το ζευγάρι επρόκειτο να καταθέσει εκείνο το πρωί στο δικαστήριο ότι ο γάμος του ήταν αυθεντικός, απαντώντας σε μια ψευδή κατηγορία για απαγωγή που είχε κατατεθεί από την οικογένεια της Φαρζάνα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τη γυναίκα, είπε ο δικηγόρος της, ο Ράι Γκιουλάν Μούσταφα. Ο δικηγόρος αφηγήθηκε πως, στις 12 Μαΐου, επτά συγγενείς της είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο γραφείο του, όπου καθόταν εκείνη, αλλά συνάδελφοί του τους αντιμετώπισαν και τους έδιωξαν.

Αργότερα της επιτέθηκαν κοντά σ' ένα αστυνομικό τμήμα. Αστυνομικοί επενέβησαν και έθεσαν υπό κράτηση τους δράστες για μια ώρα, πριν τους απελευθερώσουν χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία, δήλωσε.
«Φοβόταν ότι θα την σκότωναν», είπε ο Μούσταφα.

Η υπόθεση αυτή είναι ο πιο πρόσφατος φόνος τιμής που σημειώνεται στο Πακιστάν και έχει προκαλέσει οργή σ' όλο τον κόσμο. «Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη φράση φόνος τιμής», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε δήλωση που εξέδωσε στη Γενεύη. «Δεν υπάρχει ούτε το απειροελάχιστο ίχνος τιμής στο να σκοτώνεις μια γυναίκα μ' αυτό τον τρόπο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.