Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Φάρμακο μπορεί να διώχνει τις κακές αναμνήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιούνταν στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για τη «διαγραφή» οδυνηρών αναμνήσεων στους ανθρώπους που υποφέρουν από τραύματα και πόνο.

Ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν ότι το φάρμακο fingolimod θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαγραφή αναμνήσεων που σχετίζονται με σωματικό πόνο.

Όπως αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, τα ποντίκια -στα οποία χορηγήθηκε η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία, συνοδευόμενη από ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ- είχαν την τάση να σταματούν να κινούνται όταν το άγχος τους έφτανε σε υψηλά επίπεδα και να φοβούνται το δωμάτιο στο οποίο τους έκαναν το ηλεκτροσόκ. Η συμπεριφορά τους αυτή ελαττώθηκε μετά τη χορήγηση του φαρμάκου fingolimod.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές ελπίζουν πως το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση κακών συναισθημάτων που σχετίζονται με τραυματικά γεγονότα, τα οποία ο ασθενής μπορεί να μάθει εκ νέου, χωρίς τις οδυνηρές αναμνήσεις.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «εξαφάνιση του φόβου» και θα μπορούσε να βοηθήσει όσους πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες και φοβίες, να καταπολεμήσουν το άγχος και τα τραύματά τους.

Η ερευνητική ομάδα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ελπίζει να κατασκευάσει μια νέα εκδοχή του φαρμάκου, που θα φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την καταστολή της μνήμης, αλλά δε θα επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.