Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το γέλιο μειώνει το στρες!



Ένα μοναδικό αντιγηραντικό φάρμακο.

Έχει διαπιστωθεί ότι το στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση και πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. Επομένως, οτιδήποτε μας ανεβάζει τη διάθεση και μας μειώνει το στρες, κάνει καλό και στην υγεία μας. Γι’ αυτό γελάστε και αξιοποιήστε αυτό το δώρο ζωής!

Το πολύ στρες επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μας, και πολλές φορές την εργασία και την κοινωνική μας ζωή. Ο τρόπος όμως με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής και τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική και κατ’ επέκταση σωματική μας υγεία. Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε καλύτεροι στο να γνωρίζουμε τί είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και τί αυτό που μας αναστατώνει τη ζωή.

Το γέλιο διώχνει το συσσωρευμένο στρες, μας χαλαρώνει, μειώνει το αίσθημα της κούρασης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας. Απολαύστε λοιπόν τη ζωή και κάντε καινούργιους φίλους, δείτε αστείες ταινίες όταν βλέπετε τηλεόραση, κάντε ένα διάλειμμα από την ρουτίνα, βγείτε έξω και αναζητήστε το γέλιο και την διασκέδαση.

Παρόλο που η παρέα δεν είναι πάντα απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει διαπιστωθεί ότι γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές μας στιγμές. Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο είναι μεταδότικο, αφού οι άνθρωποι συνηθίζουν να μιμούνται τα συναισθήματα αυτών που βρίσκονται γύρω τους.

Το συχνό γέλιο προκαλεί αύξηση της παραγωγής ενδορφινών, φυσικών μορφινών που έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση. Επίσης, το γέλιο δραστηριοποιεί το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει πλήθος λειτουργιών του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη, την μείωση του καρδιακού παλμού, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 δευτερόλεπτα γέλιου αντιστοιχούν για την καρδιά σαν τρία λεπτά γρήγορου βάδην.

Και μην σκεφτείτε ότι θα κάνετε ρυτίδες αν γελάσετε, γιάτι ακόμα και αυτό να συμβεί, είναι προτιμότερο από ένα ζαρωμένο μέτωπο.

Είναι στο χέρι μας αντί να παραπονιόμαστε, να αντιμετωπίζουμε με χιούμορ κάποιες δύσκολες ή πιεστικές καταστάσεις της ζωής μας, στο μέτρο του δυνατού, βλέποντας με μια άλλη οπτική γωνία τα γεγονότα, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.

Μπορούμε να δημιουργούμε άμυνες στην επίθεση του στρες, όταν κατανοούμε τι προκαλεί πίεση και ένταση στη ζωή μας, αλλά και με ποιούς τρόπους θα το αποφύγουμε ή θα το προσαρμόσουμε καλύτερα.

Αφήστε το γέλιο που υπάρχει μέσα σας να σας παρασύρει και να θυμάστε ότι δεν γελάμε λιγότερο όσο γερνάμε, αλλά γερνάμε επειδή δεν γελάμε περισσότερο!


Πηγή: http://antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Χρέη και οικογενειακές σχέσεις «πνίγουν» τους Έλληνες



Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών στην Ευρώπη.

H πρόληψη της αυτοκτονίας στη χώρα μας είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η εθελοντική ομάδα «Get Involved» του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του κοινωνικού συνεταιρισμού «Κλίμαξ», έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα σύγχρονα ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», κατά την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%, κατατάσσοντας την πρώτη σε ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι ειδικοί σχετίζουν την αυξητική τάση στις αυτοκτονίες με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα, που μπορεί και να αγγίζει το 40%.
Η Ελληνική Στατιστική Εταιρεία δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2010. Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος. Μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στο 1018. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη.

Τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα ή μόνο οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά όπου η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμα στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρυσι τις 2.500. Πλέον όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια κάνουν... θαύματα!



Πολύ σημαντική για τις νέες γυναίκες η κατανάλωση ψαριών.

Το ψάρι είναι σωτήριο για τις νέες γυναίκες καθώς έρευνα αποκαλύπτει ότι όσες τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, διατρέχουν κατά... 90% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να συμπεριλαμβάνουν δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

Η μελέτη υποδηλώνει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, του σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να είναι θαυματουργά για την υγεία των γυναικών, καθώς βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.

Ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τόσο τις διατροφικές συνήθειες, όσο και τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους. Όπως διαπίστωσαν 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension».


Διαβάστε περισσότερα...

Το καθισιό κάνει κακό... στους γλουτούς!



Τους μεγαλώνει επικίνδυνα...

Εάν κάθεστε άνετα τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως πρέπει να σηκωθείτε όρθιοι για να συνεχίσετε την ανάγνωση, διότι όπως αποδεικνύεται, το παρατεταμένο καθισιό «μεγαλώνει» τους γλουτούς.

Και δεν είναι μόνο οι... εκ πεποιθήσεως καθιστικοί τύποι που κινδυνεύουν. Ακόμα και όσοι κάθονται μόνο εν ώρα εργασίας κινδυνεύουν να δουν τους γλουτούς τους να... διευρύνονται.

Η προειδοποίηση έρχεται από επιστήμονες, οι οποίοι συνήθως μελετούν τα έλκη κατάκλισης - τις πληγές που συχνά αναπτύσσονται στους γλουτούς ή/και την πλάτη ασθενών οι οποίοι είναι παράλυτοι ή βαριά άρρωστοι και κατ’ ανάγκην μένουν επί μέρες ακίνητοι στα κρεβάτια τους.

Οι επιστήμονες έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους γλουτούς ομάδας παράλυτων εθελοντών, διαπιστώνοντας πως οι μύες της περιοχής συρρικνώνονταν και διασπώνταν, εξαιτίας της ακινησίας.

Πιο εκπληκτική, όμως, ήταν η ανακάλυψη ότι τα λιπώδη κύτταρα ευημερούν σε συνθήκες ακινησίας: στις τομογραφίες ήταν εμφανής η διήθηση των μυών από λίπος και η δημιουργία «λωρίδων» λίπους στο εσωτερικό τους.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας-Κυτταρικής Φυσιολογίας», πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Αμίτ Γκέφεν, καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν εργαστηριακά τα συμπεράσματά τους, τοποθετώντας σε ένα κομμάτι ελαστικού μια ομάδα κυττάρων που λέγονται προλιπώδη ή προλιποκύτταρα, και αποτελούν πρόδρομες μορφές των λιπωδών κυττάρων.

Στη συνέχεια, τέντωσαν το ελαστικό μαζί με τα κύτταρα, ώστε να μιμηθούν την συνεχή πίεση που ασκείται στους γλουτούς όταν αυτοί είναι καθηλωμένοι σε μια καρέκλα ή κρεβάτι. Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες τοποθέτησαν μια δεύτερη στοιβάδα προλιποκυττάρων σε ένα άλλο κομμάτι ελαστικού, δίχως όμως να το τεντώσουν.

Και οι δύο στοιβάδες προλιποκυττάρων άρχισαν στη συνέχεια να τροφοδοτούνται με τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά (με γλυκόζη ή ινσουλίνη) για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε λιπώδη κύτταρα.

Έπειτα από δύο εβδομάδες, τα κύτταρα που είχαν τεντωθεί μαζί με το ελαστικό περιείχαν εμφανώς περισσότερο λίπος, ενώ έπειτα από τέσσερις εβδομάδες – όταν πια τα κύτταρα είχαν φτάσει στο σημείο της ωρίμανσης - τα επίπεδα λίπους σε αυτά ήταν κατά 50% υψηλότερα.

«Ως φαίνεται, οι παρατεταμένες περίοδοι μηχανικού φορτίου και πίεσης, είτε οφείλονται στην κατάκλιση είτε στο κάθισμα, έχουν ως συνέπεια αυξημένη παραγωγή λίπους», δήλωσε ο καθηγητής Γκέφεν.

Και πρόσθεσε πως, μολονότι η έρευνα έγινε σε ανθρώπους που κατ’ ανάγκην ζουν καθισμένοι σε αναπηρική καρέκλα ή στο κρεβάτι, η ακινησία αποτελεί ίδιον και πολλών άλλων, δίχως κινητικά προβλήματα – συνεπώς και σε αυτούς παρατηρούνται οι ίδιες συνέπειες.

Συμπέρασμα; Να σηκώνεστε από την καρέκλα όσο πιο πολύ και πιο συχνά μπορείτε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη



Πώς αντιμετωπίζονται τα επεισόδια.

Με τον όρο γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εννοούμε την άνοδο των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο (το σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι) κατά τη διάρκεια της σίτισης ή μετά το γεύμα.

Πόσο συχνή είναι η ΓΟΠ


Επεισόδια ΓΟΠ συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, αρκετές φορές την ημέρα, χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ενήλικας κάνει ΓΟΠ έως 45 φορές ημερησίως, ένα παιδί έως 25 φορές ημερησίως και ένα βρέφος έως 73 φορές ημερησίως χωρίς πρόβλημα.

Η συχνότητα της ΓΟΠ στα βρέφη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ηλικία, λόγω παροδικής ανωριμότητας του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 70% των βρεφών κάνουν αναγωγές ‘γουλίτσες’ τους πρώτους 4 μήνες της ζωής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών αυτών ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών.

Τα περισσότερα βρέφη με ΓΟΠ είναι χαρούμενα και υγιή. Μικρό ποσοστό των βρεφών με ΓΟΠ μπορεί ωστόσο να παρουσιάσει συμπτώματα λόγω της ΓΟΠ, όπως επίμονες ‘γουλίτσες’ ή εμετούς και ελλιπή πρόσληψη βάρους, αναπνευστικά προβλήματα ή δυσφορία κατά τη σίτιση.

Γιατί προκαλείται η ΓΟΠ στα βρέφη;

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα επαρκώς στο βρέφος, παραμένει χαλαρός και επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο και στο στόμα.

Η ΓΟΠ επιδεινώνεται κατά το κλάμα, τον βήχα, το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και από την πίεση στην κοιλιά (π.χ. σφιχτές πάνες).

Πώς αντιμετωπίζεται η ΓΟΠ;

Με τροποποίηση της δίαιτας του βρέφους


- Αποφυγή της υπερσίτισης του βρέφους. Ο παιδίατρος θα σας ορίσει την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται να τρώει το βρέφος σας σε κάθε ηλικία.
- Χορήγηση μικρών και συχνών γευμάτων.
- Προσπάθεια για ρέψιμο μετά από κάθε 30-60 ml γάλατος αγελάδας ή μετά το τέλος της σίτισης από τον κάθε μαστό στην περίπτωση θηλασμού.
- Κράτημα του βρέφους σε όρθια θέση για 20-30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
- Σίτιση με ειδικό γάλα που περιέχει πηκτική ουσία, ιδιαίτερα εάν το μωρό σας βγάζει ‘γουλίτσες’ και δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος.
- Ενδεχόμενη σίτιση με υποαλλεργιογονικό γάλα, εάν οι ‘γουλίτσες’ συνοδεύονται από έντονους κολικούς ή ευερεθιστότητα. Εάν το βρέφος με τα παραπάνω συμπτώματα θηλάζει, μπορεί η μητέρα να χρειαστεί να τροποποιήσει τη δίαιτά της, αφαιρώντας τα γαλακτοκομικά, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά κ.α από τη δίαιτά της. Σε αυτήν την περίπτωση ο παιδίατρος θα της συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για όλη την περίοδο του θηλασμού.

Με τροποποίηση της θέσης του σώματος


Η ύπτια, ανάρροπη θέση του σώματος κατά τον ύπνο στις 30° μειώνει τη συχνότητα της ΓΟΠ και σε αντίθεση με την πρηνή θέση, δεν αυξάνει τη συχνότητα του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου.

Με φαρμακευτική αγωγή


Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα κρίνει εάν το μωρό σας χρειάζεται θεραπεία. Η θεραπεία θα καθοριστεί με βάση την ηλικία του βρέφους και τα συμπτώματά του.

Όταν το μωρό σας παρουσιάζει συχνές ‘γουλίτσες’ ή εμετούς και δυσφορεί κατά τη σίτιση ή αρνείται το μπιμπερόν, ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει, εκτός από την τήρηση των προηγούμενων θεραπευτικών μέτρων, και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως στοχεύουν στην καταστολή της οξύτητας των γαστρικών υγρών. Τέτοια φάρμακα είναι οι αναστολείς των Η2 υποδοχέων του στομάχου (ρανιτιδίνη) και οι αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη).

Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας το απαιτούμενο διάστημα της θεραπείας και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

Ευτυχώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα βρέφη με ΓΟΠ δεν χρειάζονται φάρμακα και ξεπερνούν τη ΓΟΠ μέσα στους πρώτους 12-18 μήνες της ζωής τους.

Καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

- Ρουκετοειδείς εμετούς, ειδικά σε βρέφη με ηλικία μικρότερη των 2 μηνών.
- Εμετούς με χρώμα πράσινο, κίτρινο, καφέ ή κόκκινο.
- Δυσφορία ή πόνο κατά την κατάποση.
- Απώλεια ή ανεπαρκή πρόσληψη βάρους.
- Βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή μετά ή κατά τη διάρκεια του γεύματος.
- Ευερεθιστότητα, έντονους κολικούς, ανήσυχο ύπνο.
- Ωχρότητα

Πώς γίνεται η διερεύνηση της ΓΟΠ;


Εάν το παιδί σας είναι υγιές και παίρνει ικανοποιητικό βάρος, το πιο πιθανό είναι να μη χρειαστεί κανένας εργαστηριακός έλεγχος κα καμία θεραπεία.

Εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται όταν το βρέφος παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Επίμονες αναγωγές ή εμετούς και ελλιπή πρόσληψη βάρους
-Αναπνευστικά προβλήματα (βήχα, δύσπνοια) κατά ή μετά τη σίτιση
-Δυσφορία κατά τη σίτιση και άρνηση του μπιμπερόν
-Ευερεθιστότητα και κολικούς.

Εάν το κύριο σύμπτωμα του βρέφους είναι οι επίμονες αναγωγές ('γουλίτσες') ή εμετοί, τότε οι εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν τη βαρυούχο διάβαση του ανώτερου πεπτικού (ειδική ακτινογραφία που εξετάζει την ανατομία του ανώτερου πεπτικού).

Εάν το κύριο σύμπτωμα είναι βήχας κατά τη σίτιση ή μετά από αυτή, δύσπνοια ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, τότε μπορεί να χρειαστεί το βρέφος να υποβληθεί σε 24ωρη καταγραφή του ph του οισοφάγου για να βρεθεί πόσο συχνά τα όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο και εάν η παλινδρόμηση αυτή προκαλεί τα συμπτώματα του βρέφους.

Εάν το κύριο σύμπτωμα του βρέφους είναι κλάμα ή δυσφορία κατά τη σίτιση και άρνηση του μπιμπερόν ή η ύπαρξη αίματος στον εμετό, τότε μπορεί να συστηθεί γαστροσκόπηση, η οποία θα δείξει εάν υπάρχει φλεγμονή στον οισοφάγο, πόσο σοβαρή είναι αυτή ή εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως είναι η τροφική αλλεργία.

Όταν υπάρχει υποψία ότι τα συμπτώματα του βρέφους οφείλονται σε ΓΟΠ, τότε συστήνεται η δοκιμαστική θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη σίτιση του βρέφους με ειδικό αντιαναγωγικό γάλα εμπλουτισμένο με πηκτική ουσία ή σε επιλεγμένες περιπτώσεις όταν υπάρχει ένδειξη για αλλεργία στο γάλα αγελάδας, με ειδικό υποαλλεργιογονικό γάλα για διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για τις κρύες μέρες του χειμώνα



Μην παραλείπετε τα γεύματά σας!
Η εποχή του κρύου φέρνει συνήθως μαζί της κούραση, εξάντληση και οργανικές μεταπτώσεις. Αντισταθείτε! Πώς;

Υιοθετώντας πρώτα απ’ όλα ένα σωστό τρόπο διατροφής.

1. Μην παραλείπετε γεύματα

Ο χειμώνας απαιτεί σωστή διατροφή. Μην παραλείπετε, λοιπόν, ούτε το πρωινό ούτε το μεσημεριανό γεύμα. Γιατί, αν κάνετε κάτι τέτοιο, θα νιώθετε την ενεργητικότητά σας να μειώνεται ή μπορεί να χρειάζεται να καταβάλλετε προσπάθεια για να... στέκεστε στα πόδια σας. Όμως, θα πρέπει να αποφεύγετε και το πολύ φαγητό (όπως γλυκά και επιδόρπια), που επιβαρύνει και εξαντλεί τον οργανισμό.

2. Πρωτεΐνες για μεσημεριανό

Στο μεσημεριανό σας γεύμα να δίνετε έμφαση στις πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, να προτιμάτε το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια, τροφές δηλαδή που ευνοούν την ενεργητικότητα. Αντίθετα, περιορίστε τα λίπη, που επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν απώλεια ενέργειας.

3. Ελαφρύ δείπνο

Το δείπνο σας πρέπει να φροντίζετε να είναι ελαφρύ, γιατί το βαρύ βραδινό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Επειδή όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ελαφρύ, αφού η πείνα μπορεί να σας ξυπνήσει, διαλέξτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας αμυλούχες τροφές, που έχουν υπνωτική δράση.

4. Βιταμίνες για ενέργεια

Το χειμώνα το πιάτο σας πρέπει να γεμίζει...βιταμίνες, αφού αυτές θα σας προσδίδουν ενέργεια. Η Βιταμίνη 12, για παράδειγμα, είναι η κατεξοχήν βιταμίνη κατά της κόπωσης. Αναζητήστε τη στα εντόσθια (συκώτι), στα θαλασσινά (μύδια, στρείδια), στο κουνέλι. Όμως, να παίρνετε και αρκετή Β9 (συκώτι, κάρδαμο, σπανάκι, λάχανο κ.ά.) και βιταμίνη C, που είναι η βιταμίνη της ζωντάνιας και περιέχεται σε όλα τα φρούτα (ακτινίδια, εσπεριδοειδή) και τα λαχανικά.

5. Επάρκεια σε σίδηρο

Μην ξεχνάτε το σίδηρο, κυρίως οι γυναίκες, αφού χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα από τους άντρες, λόγω της απώλειας αίματος με τα έμμηνα κάθε μήνα. Σίδηρο θα βρείτε κυρίως στα λουκάνικα, στα θαλασσινά, στο κρέας, στα όσπρια, στο κακάο κ.λπ. Τις τροφές αυτές θα πρέπει πάντα να τις συνδυάζετε με άλλες, πλούσιες σε βιταμίνη C (η οποία ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου).

6. Πίνετε νερό

Πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα, για να απομακρύνονται έτσι οι τοξίνες, που όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό, κουράζουν.

ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ;

Όσοι βρίσκεστε σε δίαιτα αδυνατίσματος προσέξτε ώστε αυτή να είναι εξισορροπημένη και όχι πολύ αυστηρή, γιατί τότε θα αποδειχτεί εξαιρετικά εξαντλητική. Καλό είναι, λοιπόν, προτού αρχίσετε δίαιτα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού διατροφολόγου-διαιτολόγου.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ...

• Ελαττώστε τον καφέ και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, αφού αυτά τα διεγερτικά δεν προκαλούν παρά μια στιγμιαία τόνωση, η οποία ακολουθείται συχνά από μια φάση κατάπτωσης. Εξάλλου, τα ροφήματα αυτά αυξάνουν τη νευρική ένταση, που είναι κι αυτή μια πηγή κόπωσης.

• Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ...τονώνει, ξεχάστε το, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αίσθηση τελείως φευγαλέα. Το αλκοόλ, αντίθετα, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και προκαλεί υπνηλία. Ιδιαίτερα το βράδυ, ακόμα και σε μικρές δόσεις, το ποτό είναι ολέθριο, γιατί ο εγκέφαλος είναι ακόμα πιο ευάλωτος: ενώ μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε, ελαττώνει τον ύπνο που ξεκουράζει και προκαλεί εκνευρισμό στο πρωινό ξύπνημα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αλλαγή της συνταγογραφούμενης αγωγής είναι παράνομη



Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι φαρμακοποιοί αντικαθιστούν τα φάρμακα των ασθενών.

Ποινικό αδίκημα συνιστά η αλλαγή των συνταγών των γιατρών από τους φαρμακοποιούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ότι «εκχωρούν παρανόμως το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν τα συνταγογραφούμενα από τους θεράποντες ιατρούς σκευάσματα με άλλα».

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να υπογράφουν τις πάσης φύσεως συνταγές που εκδίδουν, με την επισήμανση «Προσοχή-ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση αντικατάστασης των παραπάνω σκευασμάτων», αποτυπωμένη σε αντίστοιχη σφραγίδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη χτυπά και τα παιδιά



Ποια είναι τα πρώτα σημάδια.

Η καθημερινή πίεση με τις σχολικές υποχρεώσεις, το οικογενειακό περιβάλλον αλλά ακόμη και τα άγχη που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά αλλά και τους εφήβους σε ψυχικές διαταραχές που συχνά δε γίνονται αντιληπτές από τους γονείς.

Οι επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των παιδιών αποτελούν πλέον βασικό πεδίο μελέτης των επιστημόνων που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των προβλημάτων που παρουσιάζουν στις μέρες μας τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες καταγραφές αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2-4% των παιδιών και το 4-8% των εφήβων παρουσιάζουν κατάθλιψη ενώ συνολικά το 18% των παιδιών και των εφήβων εκδηλώνουν σοβαρές συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές.

Από τις περιπτώσεις αυτές μόνο ένα 10-15% φθάνει για βοήθεια στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για την κατάθλιψη των παιδιών μεγάλη ευθύνη φέρει το οικογενειακό περιβάλλον και ειδικότερα οι διαμάχες μεταξύ των γονιών ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων. Η κατάθλιψη στα παιδιά εκδηλώνεται με έλλειψη ευχαρίστησης, αϋπνία ή και τάση για ύπνο, με διέγερση ή ακόμη και με κόπωση.

Τα ψυχικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς στις ευαίσθητες ηλικίες, εξηγούν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι ακόμη και οι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν αυτόματη ύφεση, επανέρχονται σε ποσοστό 50% μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δυναμώστε» τον εγκέφαλό σας!



Μικρές αλλά θαυματουργές συμβουλές.

Η νοητική εξασθένηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία μνήμης, επικοινωνίας ή εκμάθησης νέων δεξιοτήτων.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας αλλά και να προλάβετε μία ενδεχόμενη νοητική εξασθένηση είναι οι εξής:

- Διατηρήστε το βάρος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο καταναλώνοντας θρεπτικές, χαμηλές σε λιπαρά, τροφές.
- Περιλάβετε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.
- Παραλείψτε τα κορεσμένα λιπαρά.
- Περιλάβετε ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή σας, όπως κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ




Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.
Η ΕΛΕΠΑΠ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια μουσική εκδήλωση με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Ανάπηρων Παιδιών σ’ ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες της εκδήλωσης, του χώρου και στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Μαζί του η Ανδριάνα Μπάμπαλη.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και η χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεμαραθώνιος αγάπης για τα υποσιτισμένα παιδιά του κόσμου



Στις 12 Δεκεμβρίου.

«Για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών», η UNISEF θα πραγματοποιήσει και φέτος τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, τον μεγάλο τηλεμαραθώνιο αγάπης. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τη συμμετοχή δεκάδων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNISEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του τηλεμαραθωνίου, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία για τη φτώχια και τον υποσιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μίλησε και για τις διαπιστώσεις μελετών για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα και τις μεγάλες ανισότητες που οδηγούν κάποια παιδιά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κ. Κανελλόπουλος κάλεσε όλους να συστρατευτούν για την υποστήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους δήμους στο Ίλιον, το Πέραμα και την Αγ. Βαρβαρα θα γίνει εμβολιασμός των παιδιών κοινωνικών ομάδων, που ζουν στην φτώχεια.

Ο τηλεμαραθώνιος αγάπης θα ξεκινήσει στις 16.00 από τη ΕΤ1, θα μεταδίδεται από την ΕΤ World, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της ΕΤ3. Κατά τη διάρκεια του ζωντανού προγράμματος θα γίνονται συνδέσεις με δεκάδες ραδιόφωνα, τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου θα ενισχύσουν σημαντικά τα προγράμματα της UNISEF, που αφορούν την δημιουργία κέντρων θεραπευτικής διατροφής για υποσιτισμένα παιδιά, την παροχή βιταμινών, θρεπτικών ιχνοστοιχείων και ενισχυμένων θεραπευτικών τροφών.

Κατά την παρουσίασης της εκδήλωσης, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, βρέθηκαν και ένωσαν τη φωνή τους για τα παιδιά, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κωπηλασίας. Επίσης, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Σχολής παρουσίασαν το ιστολόγιο, που δημιούργησαν για την υποστήριξη των παιδιών όλου του κόσμου μέσω του τηλεμαραθωνίου, ενώ οι μαθητές του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης θα στείλουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τη συμμετοχή του διαδικτυακού τους Ραδιοφωνικού Σταθμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφιερωμένη στη δωρεά οργάνων η 13η αγωνιστική



Με τη συνεργασία της Σούπερ Λίγκας και του Συλλόγου «ΣΥΝΕΧΙΖΩ».

Αφιερωμένη στον αγώνα για την Εθελοντική Δωρεά Οργάνων θα είναι η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος (10-11/12), όπως αποφάσισε η Σούπερ Λίγκα σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣΥΝΕΧΙΖΩ».

Η πλήρης ανακοίνωση


«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και στήριξης για την σωτηρία ασθενών συνανθρώπων μας καθώς είναι και η βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της Μεταμόσχευσης. Η εκστρατεία αυτή θα συμβάλλει στην ενημέρωση των φιλάθλων για την ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε την σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι: «Χιλιάδες Έλληνες ζουν χάρη στη Μεταμόσχευση. Δωρεά Οργάνων: Μάθε, Σκέψου, Αποφάσισε».

Η εμπορική Διευθύντρια της Σούπερ Λίγκας, Έλλη Μελαχροινίδου, δήλωσε:

«Αξιοποιώντας τη δυναμική του ποδοσφαίρου και τη δυνατότητα ενημέρωσης για κοινωνικά ζητήματα που αφορούν σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, η Super League στηρίζει για μια ακόμα χρονιά τον αγώνα ζωής που δίνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας. Καλούμε όλους τους φιλάθλους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και να χαρίσουν ένα θερμό χειροκρότημα στους ανθρώπους που περιμένουν αλληλεγγύη και σεβασμό στον αγώνα τους στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για μία υγιή καρδιά!



Μην αμελείτε να τρώτε αργά και σωστά.

Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και από νερό. Αυτά τα λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Στις σωστές ποσότητες, αυτά τα διατροφικά στοιχεία παρέχουν τη βάση για υγεία και ευεξία.

Η κατανάλωση των σωστών τροφών συντελεί στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς, που αυτό μερικές φορές είναι πρόκληση. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό:

- Καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες. Όταν παίρνετε το γεύμα σας στο σπίτι, σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο. Όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού, καταναλώστε το μισό και το υπόλοιπο πάρτε το μαζί σας στο σπίτι.
- Αποφεύγετε φαγητά με υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών και υδρογονωμένων λιπαρών. Υψηλή πρόσληψη τέτοιων λιπαρών είναι επιβλαβής για την καρδιά.
- Πίνετε ένα ψηλό ποτήρι κρύο νερό. Προσθέστε εάν επιθυμείτε και μια φέτα λεμόνι για γεύση. Πίνοντας ένα ψηλό ποτήρι νερό, θα σας κάνει να θέλετε να φάτε λιγότερο φαγητό.

- Ελαττώστε τη χρήση αλατιού. Πετάξτε την αλατιέρα και σταματήστε να καταναλώνετε φαγητά πλούσια σε αλάτι. - Μάθετε να χρησιμοποιείτε άλλα καρυκεύματα που θα δώσουν στο φαγητό σας τη νοστιμιά που θέλετε.
- Τρώτε άπαχα μόνο κρέατα. Όσο πιο άπαχο τόσο το καλύτερο. Όταν ψωνίζετε στο κρεοπωλείο να προτιμάτε τα άπαχα κρέατα και αν χρειαστεί ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει τα περιττά λίπη πριν το αγοράσετε.

- Καταναλώνετε φρέσκα φρούτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν όσα φρούτα πρέπει. Εντάξτε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρούτα. Καταναλώστε φρούτα όπως μπανάνα, σταφύλια και πορτοκάλια και απολαύστε την πλούσια γεύση τους και τα υγιεινά πλεονεκτήματά τους.
- Καταναλώνετε περισσότερα φρέσκα λαχανικά. Συνήθως αυτοί που δεν καταναλώνουν φρέσκα φρούτα παραλείπουν να καταναλώσουν και φρέσκα λαχανικά. Δοκιμάστε σαν σνάκ ένα πιάτο με καρότα, αγγούρια και πιπεριές.

- Διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Πριν αρκετά χρόνια έπρεπε να μαντέψεις σχετικά με το τι περιείχε ένα τρόφιμο. Σήμερα όλες οι πληροφορίες των συσκευασμένων τροφίμων είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες και σύντομα θα αρχίσετε να ψωνίζετε πιο έξυπνα και πιο υγιεινά.

- Περιορίστε τα πολλά ενδιάμεσα σνάκ. Συνιστώνται 1-2 σνάκ σε καθημερινή βάση. Αντισταθείτε στην ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο σνάκ όταν είστε κουρασμένος, αγχωμένος ή απλά βαριέστε. Εάν παρόλα αυτά δεν μπορείτε, προτιμήστε ένα κομμάτι φρέσκο φρούτο με ένα ποτήρι νερό.

- Μην βιάζεστε όταν τρώτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω των γρήγορων ρυθμών στους οποίους ζούμε, καταναλώνουν βιαστικά το φαγητό τους και τρέχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η αργή κατανάλωση φαγητού βοηθάει στην καλύτερη πέψη και δίνει μια αίσθηση κορεσμού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Squash, ένα ανερχόμενο άθλημα



Απαιτεί ταχύτητα, εκρηκτικότητα και δύναμη!
Το squash είναι ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου που παίζεται με δύο ή με τέσσερα άτομα (σε ζευγάρια). Η βασική του διαφορά με τα υπόλοιπα συγγενικά αθλήματα αντισφαίρισης είναι ότι οι δύο αντίπαλοι στέκονται δίπλα -και όχι απέναντι- ο ένας στον άλλο, και αποκρούουν με τις ρακέτες τους ένα μαλακό μπαλάκι που πρέπει πρώτα «χτυπήσει» στον αντικριστό τους τοίχο, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν αποκλείεται και η χρήση των πλαϊνών τοίχων.

Μέχρι τώρα το squash (σκουός), όπως και το τένις, εθεωρείτο άθλημα της ελίτ, γνωστό σε λίγους και με πρόσβαση από λίγους. Ίσως όμως να αλλάξετε γνώμη μαθαίνοντας πως το squash γεννήθηκε στις φυλακές της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1920, όταν κάποιοι κρατούμενοι που ήξεραν τένις βρήκαν έναν άλλο τρόπο να εκτονώνονται μέσα στα κελιά τους.

Έπειτα το άθλημα απέκτησε σύντομα οπαδούς, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ενώ σήμερα καταγράφεται ως ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα σπορ παγκοσμίως.

Στη χώρα μας το σκουός πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και, παρά τη μεγάλη του ζήτηση -κυρίως από Έλληνες που έπαιζαν στο εξωτερικό-, άργησε να διαδοθεί και να αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Το 1947 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκουός Ανδρών, ενώ το 1982 στα πρωταθλήματα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες.

Σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε παγκόσμια πρωταθλήματα σκουός, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρες συμμετοχές, ενώ δεν αργεί η μέρα που το squash θα μπει στη λίστα των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Διατροφικές ανάγκες στο squash

To squash αποτελεί άθλημα με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις συνδυάζοντας τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες πηγές ενέργειας. Απαιτεί ταχύτητα, εκρηκτικότητα και δύναμη, κάτι το οποίο το καθιστά άθλημα υψηλής εκγύμνασης. Σε έναν εξηντάλεπτο αγώνα ο αθλητής μπορεί να κάψει περίπου 700 με 1.000 θερμίδες, ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή.

Βασικό συστατικό της διατροφής ενός αθλητή squash είναι οι υδατάνθρακες ως το κύριο καύσιμο των μυών στην προπόνηση και στον αγώνα, ενώ σημαντικό ρόλο έχει επίσης και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης για την προσαρμογή, αύξηση και καλή αποκατάσταση των μυών.

Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας στη διατροφή του αθλητή είναι και η επαρκής ενυδάτωση καθώς οι απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα μπορεί να είναι μεγάλες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι ακόμα και μία ήπια αφυδάτωση της τάξεως του 2% του σωματικού βάρους είναι ικανή να επιδράσει αρνητικά στην αθλητική απόδοση.

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο ο αθλητής να φροντίζει για την καλή ενυδάτωσή του και αναπλήρωση των απωλειών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από προπόνηση/ ή αγώνα καθώς επίσης και στο σύνολο της ημέρας. Τέλος ένας καλός σχεδιασμός των γευμάτων κρίνεται απαραίτητος τόσο στη φάση προετοιμασίας όσο και την ημέρα του αγώνα (πριν και μετά τον αγώνα).


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαμβάκι ούτε για δείγμα!



Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία καθώς οι ελλείψεις απλών υγειονομικών υλικών είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι δανείζονται ακόμη και μέσα στη νύχτα από άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Ούτε βαμβάκι, αλλά ούτε και γάζες, ορούς, καθετήρες, σύριγγες, γάντια και οινόπνευμα δε διαθέτουν πια τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με συνέπεια να λειτουργούν με δανεικά υλικά. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί μετά τα μέσα του μήνα δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν προειδοποιήσει για εμπάργκο λόγω των τεράστιων οφειλών, αναφέρει η iatropedia.gr.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ, η οποία ενισχύεται και από το περιορισμένο προσωπικό που υπάρχει σήμερα την ώρα μάλιστα που έχουν παγώσει και οι προσλήψεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά κέικ και μπισκότα ενισχύουν την τριχοφυΐα



Τι την προκαλεί.

Περισσότερο από το 50% των γυναικών προβληματίζεται αρκετά σχετικά με την έντονη τριχοφυΐα στο σώμα τους, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την εταιρεία Mintel.

Στην έρευνα, που έγινε μέσω διαδικτύου και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έντονη τριχοφυΐα ήταν ο αμέσως επόμενος λόγος (από το σωματικό βάρος) που τους προκαλούσε δυσάρεστα συναισθήματα σε ό,τι είχε να κάνει με το σώμα τους.

Σύμφωνα με της έρευνα μία στις δέκα υποφέρει από έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα. Τι όμως την προκαλεί;

«Μερικές φορές αυτό έχει να κάνει με τη φυλή, ή οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και όχι απαραίτητα με προβλήματα υγείας» εξηγεί η ενδοκρινολόγος, Dr Rina Davison, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Whipps Cross.

«Οι Νοτιοασιάτες ή οι μεσαογειακοί λαοί έχουν λιγότερο έντονη τριχοφυΐα συγκριτικά με τους Καυκάσιους ή τους μαύρους, για παράδειγμα» προσθέτει.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες, όπως φάρμακα, κακή διατροφή ή άλλα προβλήματα υγείας, που μπορεί να την προκαλούν.

Κέικ και μπισκότα

Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, επεξεργασμένους υδατάνθρακες (που περιέχουν τα κέικ και τα μπισκότα) αυτό «ενισχύει» την τριχοφυΐα.

Αυτές οι τροφές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο σημαίνει ότι μετατρέπονται γρήγορα σε ενέργεια και μπορεί να δημιουργήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα και η «αντίσταση» σημαίνει ότι η ορμόνη αυτή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στο να μειώνει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, με αποτέλεσμα το σώμα να πρέπει να παράγει περισσότερη προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης “ενεργοποιούν” και τους αυξητικούς παράγοντες κάνοντας τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη, που σχετίζεται με την τριχοφυΐα» λέει η διατροφολόγος Marilyn Glenville.

«Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα» προσθέτει.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Σε αυτές οφείλεται το πρόβλημα τριχοφυΐας που έχουν πολλές γυναίκες και επηρεάζει το 10-15% των γυναικών. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών σημαίνει με απλά λόγια ότι οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά και καλύπτονται από πολλές μικρές κύστεις.

Ως αποτέλεσμα η απελευθέρωση των ωαρίων δεν είναι σταθερή, προκαλώντας αστάθεια στον κύκλο περιόδου των γυναικών και αρκετά συχνά δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας και ακμή.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα), που οδηγούν σε έντονη τριχοφυΐα.

Αν η τριχοφυΐα οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, συνήθως εμφανίζεται σε σημεία όπως το πηγούνι, το άνω χείλος, οι φαβορίτες, το στήθος και το εσωτερικό των μηρών.

Έκζεμα και δερματικές ασθένειες

Ασθενείς με δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, μπορούν επίσης να αναπτύξουν προβλήματα τριχοφυΐας.

«Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της φλεγμονής υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή αυτή του δέρματος με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάπτυξη των τριχών.

Στεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και χορηγούνται συνήθως σε όσους πάσχουν από άσθμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Περιέχουν μια συνθετική μορφή της ορμόνης κορτιζόλη και τα επίπεδά της στον οργανισμό μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν λαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ή 6 μηνών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του συνδρόμου Cushing. Τα συμπτώματα αυτού είναι πρόσληψη σωματικού βάρους, κόκκινο πρόσωπο και αυξημένη τριχοφυΐα σε όλο το σώμα.

Εμμηνόπαυση

«Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της τεστοστερόνης (της ανδρικής ορμόνης) μπορεί να “επικρατήσουν”» εξηγεί η Marilyn Glenville.

Δεν είναι ότι ο οργανισμός έχει περισσότερη τεστοστερόνη, απλά η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης αλλάζει, κάνοντας τις γυναίκες επιρρεπείς σε συμπτώματα όπως η αρσενική φαλάκρα, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η ακμή.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναισθηματικό φαγητό...



Ταΐζοντας τα συναισθήματά σας!
Η κατανάλωση φαγητού, συχνά, συνδέεται με τα συναισθήματα μας. Τρώμε για να «αντιμετωπίσουμε» το άγχος και τη νευρικότητα ή να καταπνίξουμε τη στεναχώρια ή για να γιορτάσουμε, όταν είμαστε χαρούμενοι.

Άλλες φορές, τρώμε από ανία ή θυμό, καθώς και λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Η πρόσληψη τροφής, σε απάντηση των διαφόρων ψυχολογικών καταστάσεων, ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό.

Ισχυρά όπλα για την καταπολέμηση του συναισθηματικού φαγητού είναι η καθαρή σκέψη και η λογική. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική, μια σχολή ψυχοθεραπείας που διερευνά τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που αυτές οι σκέψεις επιδρούν στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα και αυτά οδηγούν στην κατανάλωση τροφής. Για παράδειγμα, ένα γεγονός όπως είναι ότι με απολύσανε από τη δουλειά μου, μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι είμαι ανάξιος, οπότε αυτή η σκέψη ενδέχεται να οδηγήσει στη λύπη και την απαξίωση του εαυτού μου.

Στη συνέχεια, για να «πνίξω» αυτά τα άσχημα συναισθήματα μπορεί να προβώ σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο και έτσι να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος σκέψεων-συναισθημάτων-αδηφαγικού φαγητού.

Στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:

• Να μάθει το άτομο να αναγνωρίζει το αίσθημα της πείνας και τα σήματα κορεσμού, γιατί συχνά τρώμε, χωρίς να πεινάμε πραγματικά.
• Η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων είναι χρήσιμη, ώστε να διαπιστώσει ποιες ώρες της ημέρας και κάτω από ποιες συνθήκες καταφεύγει στο συναισθηματικό φαγητό.
• Η συστηματική άσκηση είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για να μείνει το άτομο μακριά από το συναισθηματικό φαγητό. Αυξάνει τη διάθεση και βοηθάει το άτομο να διοχετεύσει τα άσχημα συναισθήματα, όπως η νευρικότητα και το άγχος.

Λανθασμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η έναρξη μιας αυστηρής δίαιτας, καθώς μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν μέσα στις παραπάνω συμπεριφορές βρίσκετε τον εαυτό σας, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες όπως έναν πτυχιούχο διαιτολόγο ειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς.

Έτσι, λοιπόν, θα εκπαιδευτείτε διατροφικά και θα καταφέρετε να αποκτήσετε τον έλεγχο της συναισθηματικής πείνας. Πολλές φορές, όσο πραγματική και αν φαίνεται η πείνα σας δεν προέρχεται από την κοιλιά σας, αλλά από το μυαλό σας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ακριβά τσιγάρα ζητούν οι επιστήμονες



Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος κατά 50%.
Μία αύξηση στην τιμή τους κατά 2 ευρώ, θα μειώσει κατά 460.000 των αριθμό των καπνιστών και θα προσθέσει στο κράτος έσοδα 440 εκατομμυρίων έως 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Την πρόταση απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα ακριβά τσιγάρα, κατά 2 ευρώ, μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με την καπνιστική συνήθεια.

Μείωση

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, η χώρα μας εμφανίζει θετικά σημάδια στην προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος.
Το διάστημα 2009 – 2011, μειώθηκε κατά 4,1% το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών και κατά 35% τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Το ίδιο διάστημα, η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, έχει αυξηθεί έως και κατά 50%.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρωτεΐνες... στο τσεπάκι μας!



Αυξήστε την πρόσληψή τους.

Οι πρωτεΐνες, αποτελούν ως γνωστόν το ένα από τα 3 βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, στο σύνολο του ημερήσιου σιτηρεσίου ενός ατόμου. Επισήμως θεωρεούνται από τους αθλητές, ως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για την επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες, αλλά και γεγονότα από την καθημερινή ζωή, την έχουν καθιερώσει εμπειρικά, ως το πιο χρήσιμο και σημαντικό διατροφικό «στοιχείο», για την ανάπτυξη, εξέλιξη, και αντοχή του μυϊκού συστήματος. Αυτό από μόνο του εξηγεί σημαντικά, γιατί έχει μετατραπεί και σε ένα πολύ εύκολα προμηθεύσιμο και εξωγενώς χορηγούμενο διατροφικό συμπλήρωμα.

Εξετάζοντας το ρόλο τους πιο επισταμένα, και ιδιαιτέρως, σε ευθεία συνάρτηση, με την αλληλεπίδρασή τους, με τη φυσική άσκηση και τη γυμναστική, παρουσιάζει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο πώς επιδρούν στο μυϊκό σύστημα, αλλά και στον μηχανισμό με τον οποίο επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους και των υποφυσιακών κέντρων πείνας και όρεξης.

Το δίλημμα σχετικά με την ποσότητα της ημερήσια καταναλισκόμενης πρωτεΐνης, είναι, σε μεγάλο βαθμό, μη ρεαλιστικό.

Διεθνείς επίσημες έρευνες, καταδεικνύουν σαφώς, πως το πιο μεγάλο ποσοστό των εν ενεργεία αθλητών παγκοσμίως, καταναλώνουν ποσότητες της τάξης του 1,2 με 1,6 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και χωρίς να κρίνεται αναγκαία η χρήση εξωγενών συμπληρωμάτων διατροφής, αφού μέχρι αυτήν την ποσότητα, ο αθλητής μπορεί να καλυφθεί και από το ημερήσιο διαιτολόγιό του. Ανάλογο ρόλο, παίζει φυσικά και η επαρκής συνολική ενεργειακή πρόσληψη, για την επίτευξη του ιδανικού ενεργειακού ισοζυγίου (ενεργειακή πρόσληψη = ενεργειακή απώλεια = διατήρηση βάρους).

Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα νέα, σχετικά με το αν κρίνεται ορθή ή λανθασμένη η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου πλούσιου σε πρωτεΐνη ή τη χορήγηση ενός, όπως καλείται, «πρωτοκόλλου πρωτεΐνωσης», έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Florida. Ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν το 2004 μελέτη στο «American Journal of Clinical Nutrition», όπου συμπέραναν ότι, σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και λίπη), οι πρωτεΐνες απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από τον οργανισμό, προκειμένου να διασπαστούν στους δομικούς τους λίθους, και επομένως, έχουν μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, κατά τη διάρκεια της πέψης.

Μια άλλη θεμελίωση των παραπάνω, είναι η προσέγγιση του πεπτιδίου ΥΥ. Σύμφωνα με αυτήν, η διατροφική υπερπρόσληψη πρωτεΐνης, έχει συνδεθεί άρρηκτα, με μειωμένη όρεξη σε ανθρώπους, και μεγαλύτερη ευκολία στην ταχεία αλλαγή κατηγορίας βάρους, από τους αθλητές όλων των επιπέδων, λόγω της έκκρισης μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, και ονομάστηκε «πεπτίδιο ΥΥ».

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος πως, όσο και αν οι φήμες, οι υπερβολές, οι λανθασμένες προσεγγίσεις και αντιλήψεις, γύρω από το τεράστιο θέμα της ιδανικής ημερήσιας πρωτεΐνικής πρόσληψης, πιο πολύ παραπληροφορούν, παρά ενημερώνουν σωστά την κοινή γνώμη, οι κοινές παραδοχές είναι δύο:

Ένα προσαρμοσμένο διαιτολόγιο, με αύξηση της ποσότητας της πρωτεΐνης μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο ή τη σταθεροποίηση αυτού του βάρους.

Μια μικρή αύξηση στην αντιστοιχία των προσλαμβανόμενων γραμμαρίων πρωτεΐνης, ανά κιλό βάρους σώματος/ημέρα, τείνει να έχει ευεργετική επίδραση στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η υπερβολική πρόσληψη του συγκεκριμένου μακροθρεπτικού συστατικού, θα επιφέρει εντυπωσιακότερα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούν να σβήσουν οι ουλές;



Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι οι ουλές ποτέ δεν εξαφανίζονται και ότι δεν υπάρχει χειρουργική τεχνική, η οποία να μην αφήνει ουλή. Εάν μια χειρουργική ουλή θα είναι εμφανής ή όχι μπορεί κανείς ως ένα βαθμό να το προβλέψει, αν λάβει υπόψη τις παρακάτω αρχές:

-Ουλές που είναι κάθετες στις γραμμές του σώματος σε μια περιοχή είναι εμφανείς.
-Ουλές σε κάποιες περιοχές του σώματος αναπτύσσουν υπερτροφικές ουλές, όπως η περιοχή του ώμου και του στέρνου, ενώ άλλες αφήνουν μικρές μη εμφανείς ουλές, όπως η περιοχή των βλεφάρων και των αυτιών.
-Η μεγάλη τάση σε μια τομή, θα αφήσει φαρδιά ουλή.
-Επίσης, όσο πιο μικρός είναι ο ασθενής στην ηλικία τόσο πιο εμφανή ουλή αφήνει.
-Όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα του χειρουργημένου, τόσο καλύτερη ουλή δημιουργείται.

Το ιστορικό του ασθενούς σχετικά με υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψη πριν από μία επέμβαση και να υπάρχει μέριμνα, ούτως ώστε οι χειρουργικές τομές να τοποθετούνται σε κρυφές περιοχές, π.χ. πίσω από τα αυτιά, μέσα στη μύτη, μέσα σε τριχωτό της κεφαλής κλπ.

Υπερτροφικές και συχνά ρικνωτικές ουλές από τραύματα ή εγκαύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση όλες τις παραπάνω αρχές. Συχνά, η αφαίρεση μιας ουλής αφήνει σημαντικό δερματικό έλλειμμα, που θα πρέπει να προβλέπεται από το χειρουργό. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προηγηθεί τοποθέτηση διατατήρα ιστών, για κέρδος δέρματος.

Ο διατατήρας ιστών είναι μπαλόνι σιλικόνης, που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διατείνεται σταδιακά, σε διάστημα 2-3 μηνών, με γέμισμα φυσιολογικού υγρού. Η αφαίρεσή του, στη συνέχεια, αφήνει αρκετή περίσσεια δέρματος για την κάλυψη του ελλείμματος που αφήνει η αφαιρεθείσα ουλή.

Η τροποποίηση μιας ουλής με στόχο να τοποθετηθεί παράλληλα στις γραμμές του σώματος με τις γνωστές τεχνικές Z-plasty μπορεί μεν να αυξάνει το μήκος της ουλής, ωστόσο την καθιστά δυσδιάκριτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε στο μωρό σας ένα δυνατό ξεκίνημα στη ζωή



Η χορτοφαγία «ασπίδα» για τον οργανισμό της μαμάς και του μωρού.

Πολλές γυναίκες, που σκέφτονται τη μητρότητα ή όσες είναι έγκυες μπορεί να επαναξιολογήσουν το τρόπο ζωής τους. Θέλουν να κάνουν το καλύτερο για την υγεία των παιδιών τους. Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή; Μπορεί να την συνεχίσει; Κι αν ναι, τι πρέπει να προσέξει;

Υγρά:
Η πρόσληψη υγρών κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να αυξηθεί. Πίνετε συχνά, χωρίς να μένετε διψασμένη, άφθονο νερό, αραιωμένους χυμούς φρούτων και γάλα (σόγιας ή αγελαδινό). Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (τσάι, καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα) θα πρέπει να περιοριστούν και το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

Πρωτεΐνη:
Οι αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες κατά την εγκυμοσύνη συνήθως καλύπτονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, όσπρια (φασόλια), ξηρούς καρπούς, σπόρους, αυγά και είδη σόγιας.

Σίδηρος:
Οι ανάγκες για σίδηρο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της κύησης, ειδικά όσο η γυναίκα πλησιάζει στον τοκετό. Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι κοινή στην εγκυμοσύνη, είτε είστε είτε δεν είστε χορτοφάγοι. Καλές φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται με λήψη μιας καλής πηγής βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βρεθεί στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά και σε κάποια άλλα τρόφιμα (π.χ. πατάτες).

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D:
Το σώμα χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο κατά τη διάρκεια της κύησης, για να μπορέσουν τα οστά του μωρού να αναπτυχθούν. Οι γυναίκες χορτοφάγοι που καταναλώνουν λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ώστε να εξασφαλίζουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους. Αν σκοπεύουν να θηλάσουν, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου είναι μια σοφή προφύλαξη, αν και με μια καλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο μπορούν να το αποφύγουν. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και το ταχίνι, το αγελαδινό γάλα, τα εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας, το tofu, το τυρί, το ψωμί και το γιαούρτι. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να ληφθεί από το φως του ήλιου, τη μαργαρίνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Φολικό οξύ:
Το φολικό οξύ είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και απαιτείται σε αυξημένες ποσότητες, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έλλειψή του έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών. Οι χορτοφάγοι, συνήθως έχουν υψηλή πρόσληψη φολικού οξέος. Καλές πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα φιστίκια, το εκχύλισμα ζύμης και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν συνιστάται να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια συμπλήρωματος.

Η βιταμίνη Β12:
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μωρού. Εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγά και εμπλουτισμένες τροφές, όπως το εκχύλισμα ζύμης, που περιλαμβάνονται στη διατροφή σας, τότε θα πρέπει να έχετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χορτοφάγους να συμπεριλάβουν μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12 στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωμέγα 3 λιπαρά:
Τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού, όσο βρίσκονται στη μήτρα. Δεν υπάρχουν για τις χορτοφάγους πηγές μακράς αλύσου ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά, για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης τους προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας δύο κουταλάκια του γλυκού έλαιο λιναρόσπορου καθημερινά. Είναι διαθέσιμο σε κάψουλες χορταρικών, όπως είναι το έλαιο φυκιών, το οποίο είναι μια άμεση πηγή μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι γνωστή ως DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).

Ψευδάργυρος:
Η κατανάλωση μιας ωο-γαλακτοχορτοφαγικής δίαιτας δεν φαίνεται να μεταβάλει την κατάσταση. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών πιστεύεται ότι μειώνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου σημαντικά. Αν και ο ψευδάργυρος πλάσματος δεν επηρεάστηκε από την κατανάλωση μιας ωο-γαλακτοχορτοφαγικής διατροφής, ήταν σημαντικά χαμηλότερος στις έγκυες γυναίκες από ό, τι στις μη έγκυες. Έτσι, η διαφορά φαίνεται να οφείλεται σε φυσιολογικές προσαρμογές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και όχι στις διατροφικές διαφορές.

Οι χορτοφάγοι αποφεύγουν συστηματικά πολλά από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά την εγκυμοσύνη. Λόγω του κινδύνου της Listeria θυμηθείτε να κόψετε τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι και της μούχλας. Τυρί cottage ή σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντ 'αυτού. Τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται καλά (ο κρόκος να είναι σκληρός) ώστε να αποφεύγεται η σαλμονέλα. Συμπληρώματα βιταμίνης Α θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται (ακόμα και αν είναι μέρος ενός πολυ-βιταμινούχου), τα αυξημένα επίπεδα θα μπορούσαν να βλάψουν το αγέννητο μωρό. Αν οι μητέρες θα ήθελαν να φάνε φιστίκια ή τρόφιμα που τα περιέχουν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, τότε μπορούν να τα επιλέξουν ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ανεξάρτητα από το αν έχουν ιστορικό οικογενειακών αλλεργιών.

Επομένως, μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να δώσει στο μωρό σας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι καπνιστές το διάστημα 2009-2011



Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα…

Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας στις 8-11 Δεκεμβρίου.

Η όλη εκδήλωση διοργανώνεται από τα Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, στο πλαίσιο του προγράμματος HEART, τελεί δε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, που θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Ειδικό θέμα του συνεδρίου θα είναι: «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».

Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι ειδικοί, με την επιστημονική ηγεσία του καθηγητή του Harvard, Gregory Connolly, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και διαλέξεις που θα καλύψουν τις καίριες πλευρές του όλου θέματος.

Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι έχουν γίνει πολύ αξιόλογα και σημαντικά βήματα προόδου. Με αρχή τον σεβασμό του πολίτη, η Επιτροπή και οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν διατυπώσει και υπηρετούν ένα δύσκολο σχέδιο δράσης, που συνδυάζει την καταστολή των μηχανισμών παραγωγής νέων καπνιστών και την μείωση των ήδη υπαρχόντων, με την ανάπτυξη ενός διαχρονικού εκπαιδευτικού προγράμματος, που φιλοδοξεί να καλύψει όλα τα επίπεδα της Παιδείας μας, δημόσιας και ιδιωτικής.

Το θέμα του πρώτου συνεδρίου ήταν «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» και το σχετικό λογότυπο αποτελεί σήμερα έμβλημα της Επιτροπής.

Οι μηχανισμοί των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και συνεργάζονται αρμονικά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος HEART, στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Harvard και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθουσιαστικά και συνοψίζονται στα εξής σημεία:
-Μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 % μεταξύ 2009-2011.

-Η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή.

-Τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό (PM 2,5) σε χώρους εστίασης και διασκέδασης έχουν μειωθεί κατά 35% μεταξύ 2010-2011.

-Η προσέλευση των καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος έχει αυξηθεί μέχρι και 50%, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

-Οι έλληνες πολίτες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, επιζητούν την λήψη και εφαρμογή σωστών μέτρων για την μείωση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ποσοστό αποδοχής τέτοιου είδους μέτρων από τους ίδιους τους καπνιστές.

-Μείωση της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων κατά 15% μεταξύ 2009-2010.

‘Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με συνεργασία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς αντεγκλήσεις και πρακτικά χωρίς καταστολή, εφόσον, όπως είναι γνωστό, οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη πλήρως αναπτυχθεί, κυρίως λόγω της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».

Επισημαίνεται επίσης, η ολιγωρία της κρατικής διοίκησης στην υποστήριξη των φαρμάκων κατά του καπνίσματος, γεγονός το οποίο δεν διευκολύνει το έργο της Επιτροπής.

Στοιχεία για το κάπνισμα

• Το κάπνισμα στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα

• Σε παγκόσμιο επίπεδο, 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, εκ των οποίων 500.000 καταγράφονται στην Ε.Ε.

• Ο υψηλός επιπολασμός του καπνίσματος και η πλειάδα των νοσημάτων με τα οποία σχετίζεται επιδημιολογικά έχουν ως αποτέλεσμα να αποτελεί στην Ελλάδα σήμερα (το κάπνισμα) την κυριότερη αιτία επιβάρυνσης του φορτίου νοσηρότητας

• Οι δαπάνες υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι αναλόγως υψηλές και εκτιμώνται στα 3.3 δισ. ευρώ ετησίως

• Το φορτίο νοσηρότητας και το οικονομικό φορτίο καθιστούν το κάπνισμα υψηλή υγειονομική προτεραιότητα. Συνεπώς οι δράσεις και οι πολιτικές έναντι του καπνίσματος είναι απολύτως απαραίτητες

• Η διεθνής βιβλιογραφία διαθέτει πλειάδα ενδείξεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποτελεσματικότητα (cost-effectiveness) των διαφόρων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, μεταξύ αυτών και της φαρμακευτικής θεραπείας

• Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε αντικαπνιστικής παρέμβασης στο ατομικό επίπεδο είναι η προσωπική επιθυμία του καπνιστή για διακοπή

• Στο πεδίο της δημιουργίας κινήτρου, το σημαντικότερο μέτρο τεκμηριώνεται ότι είναι η αύξηση των τιμών των τσιγάρων μέσω της φορολογίας

Εκτιμάται ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου στην Ελλάδα σήμερα θα είχε ως αποτέλεσμα:
- 440 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ. ευρώ, αν καταπολεμούνταν το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού

- 460.000 λιγότερους καπνιστές

-150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα και

- 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου


Διαβάστε περισσότερα...

Το διαφορετικό είναι και φυσιολογικό



Υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας. Έχουν κεφάλι ανθρώπου, σώμα που θυμίζει άντρα ή γυναίκα και για πόδια πολλές φορές χρησιμοποιούν κάτι σα ρόδες. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, παραπλανούν και τον καλύτερο παρατηρητή, αφού δε διαφέρουν σε τίποτα από το υπόλοιπο πλήθος. Η αναφορά φυσικά γίνεται για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) που, κατά το πέρασμα των δεκαετιών, έχουν αντιμετωπιστεί σαν εξωγήινοι, σαν όντα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στον πλανήτη Γη. Τα χρόνια πέρασαν, χωρίς όμως να έχουν περάσει και οι δομικές, νομικές και κοινωνικές δυσκολίες που εξακολουθεί να βιώνει αυτή η κοινωνική ομάδα. Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου άλλη μια παγκόσμια ημέρα έρχεται για να μας θυμίζει πως σε τούτο τον κόσμο κάτι δε γίνεται σωστά, πως κάτι χρειάζεται ώστε περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν αυτό που λέγεται ζωή. Μια ζωή που ενσωματώνει στις ρίζες της και την έννοια ποιότητα με σκοπό να προκύψει για ΚΑΘΕ άνθρωπο αυτό που λέμε Ποιότητα Ζωής!

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στα ΑμεΑ. Πρόκειται για την "Παγκόσμια μέρα για Άτομα με Αναπηρία". Έχει οριστεί από την παγκόσμια κοινότητα –μέσω του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (1992)– για να "τιμά" αυτούς τους ανθρώπους. Η ύπαρξη αυτής της ετήσιας καθιέρωσης έχει ως στόχο την προώθηση της κατανόησης για τα θέματα αναπηρίας αλλά και την κινητοποίηση υποστήριξης που αφορά την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης την αύξηση της ένταξης αυτών των ατόμων σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Για αυτό ακριβώς το λόγοη λέξη "τιμά" παρουσιάζεται μέσα σε εισαγωγικά για να υποδηλώσει πως δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ένα καμπανάκι μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα που δείχνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να παρθούν για την πλήρη ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία μέσα στην κοινωνία.

Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου; Πού βρίσκονται όλα αυτά τα ΑμεΑ που αναζητούν την αναγνώριση των ανθρώπινων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Στην ελληνική κοινωνία πουθενά. Και αυτό γιατί κάποιο ΑμεΑ δε θα καταφέρει να κυκλοφορήσει στο στενό, απροσπέλαστο πεζοδρόμιο με το αναπηρικό του αμαξίδιο. Δεν θα μπορέσει να παρκάρει στο αναπηρικό parking (αν υπάρχει!), επειδή θα έχει καταληφθεί από ένα Άτομο χωρίς αναπηρία το οποίο δεν έχει τη διάθεση να περπατήσει 100 μέτρα περισσότερο. Δε θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί και να αναδυθεί επαγγελματικά, επειδή οι συνάδελφοί του τού έχουν προσάψει την επικινδυνότητα και την ανεπάρκεια εξαιτίας της αναπηρίας του. Έτσι, αν συγκεντρωθούν οι παραπάνω συνθήκες μαζί με πολλές άλλες στα ξεχωριστά πρόσωπα των ΑμεΑ, μοναδικό αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Σε αντίθεση, αυτές οι εικόνες τις περισσότερες φορές δεν παρατηρούνται τόσο συχνά στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, αφού τα ΑμεΑ ήδη έχουν κατακτήσει αυτά τα βασικά δικαιώματα, δε σταματούν σε αυτό το σημείο. Βρίσκονται προς διεκδίκηση και άλλων για μια ποιοτικότερη ζωή! Άλλωστε στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά παραδείγματα επαγγελματικών και προσωπικών στόχων που επετεύχθησαν από ΑμεΑ.

Και το ερώτημα παραμένει: τι γίνεται τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου; Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα Άτομα με Αναπηρία δε μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά σε μια οργανωμένη κοινωνία. Και περιορίζονται σε ξεχωριστές περιπτώσεις που αναδεικνύονται κυρίως μέσα από διάφορα γεγονότα. Μέσα από τον αθλητισμό, όπως γίνεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με τα πολλά μπράβο που συνοδεύει μια επιτυχία. Μέσα από την τέχνη, όπως γίνεται με ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάποιο άλλο τρόπο (στόμα, κεφάλι, πόδι) ως μέσο έκφρασης. Μέσα από περιορισμένα παραδείγματα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ με προσωπικές επιτυχίες.Δεν είναι αυτό η ζωή ενός ΑμεΑ. Η ζωή του υπάρχει και με φίλους και με συναδέλφους και με οικογένεια και με σύντροφο και με παιδιά. Αλλά θέλει περισσότερο κόπο για να πραγματοποιηθούν. Αυτό είναι που πρέπει τελικά να μας θυμίζει η σημερινή μέρα 3 Δεκεμβρίου 2011.

Η ελπίδα είναι κάποια στιγμή αυτό το "καμπανάκι" να σβηστεί από τις υποχρεώσεις του ετήσιου ημερολογίουκαι αυτό γιατί η καθημερινότητα των Ανθρώπων με Αναπηρία θα είναι τόσο ομαλή που το διαφορετικό θα είναι μέρος του φυσιολογικού!


Διαβάστε περισσότερα...

Δηλητήριο το παθητικό κάπνισμα για τις εγκύους



Αυξάνει κατά 23% τον κίνδυνο το παιδί να γεννηθεί νεκρό.

Τον κώδωνα του κινδύνου στις έγκυες παθητικές καπνίστριες αλλά και τους καπνιστές συντρόφους τους κρούουν Βρετανοί επιστήμονες, καθώς φαίνεται να αυξάνει το ενδεχόμενο θνησιγένειας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, που εξέτασαν 19 διεθνείς μελέτες, ανακάλυψαν πως, για τις έγκυες η δευτερογενής έκθεση στον καπνό στο χώρο δουλειάς ή στο σπίτι αυξάνει κατά 23% τον κίνδυνο το παιδί τους να γεννηθεί νεκρό και κατά 13% με συγγενείς ανωμαλίες.

Η έκθεση σε μόλις 10 τσιγάρα την ημέρα είναι αρκετή για να αυξήσει τους συγκεκριμένους κινδύνους. Οι επιστήμονες εφιστούν ιδιαιτέρως την προσοχή στους καπνιστές μελλοντικούς πατεράδες, για τον κίνδυνο που αποτελούν για το αγέννητο παιδί τους, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί απόλυτα αν οι αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο προέρχονται μόνο από τη δευτερογενή έκθεση της μητέρας ή πρωτογενώς, μέσα από το σπέρμα του καπνιστή πατέρα ή ακόμη και από τους δυο.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...