Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες για πιθανή θεραπεία.
Ένα νέο είδος εμβολίου για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου, που κατασκευάστηκε από φαρμακευτική εταιρεία, δίνει ελπίδα ως μια πιθανή θεραπεία για τις προ-καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ερευνητές της εταιρείας.

Αντί για την πρόληψη λοιμώξεων που προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων -ή HPV- και αποτελεί στόχο του εμβολίου που παρασκευάζουν οι εταιρείες Gardasil και GlaxoSmithKline, το εμβόλιο της Inovio έχει σχεδιαστεί για να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά τα κύτταρα που προωθούν την ανάπτυξη καρκίνου σε γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί με την νόσο.

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας 493.000 νέα κρούσματα και 274.000 θανάτους κάθε χρόνο. Περίπου το 10-25 τοις εκατό των γυναικών που αναπτύσσουν μέτριες ή σοβαρές προ-καρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας, κάτι που είναι γνωστό ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία, καταφέρνουν να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην περιοχή.

«Δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Τζοσεφ Κιμ, γενικός διευθυντής της Inovio Pharmaceuticals, που παρείχε τη χρηματοδότηση για τη μελέτη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, πολλές από αυτές τις γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα κύτταρα Τ, έναντι των καρκινογόνων γονιδίων, γνωστά ως Ε6 και Ε7.

Η εταιρεία έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα εμβόλιο, το οποίο θα «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να παράγει μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων κυττάρων που θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τα ογκογονίδια.

«Αυτό ακριβώς έδειξε η έρευνα», δήλωσε στο περιοδικό Science Translational Medicine, ο Κιμ.

«Τα κύτταρα Τ δεν ήταν μόνο μεγάλα σε αριθμό, αλλά κατάφεραν να κάνουν αυτό που είχαν σχεδιαστεί να κάνουν. Εντόπισαν και εξάλειψαν τα καρκινογόνα κύτταρα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες σε οποιαδήποτε από τις τρεις ελεγχόμενες δόσεις. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό των γυναικών που πήραν μέρος, ανέπτυξαν κύτταρα Τ, τα οποία κατάφεραν να σκοτώσουν τα ογκογονίδια, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία του συγκεκριμένου είδους καρκίνου.

Η εταιρεία δοκιμάζει πλέον το εμβόλιο σε μια 2η φάση δοκιμών σε 150 γυναίκες, οι οποίες είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία για προ-καρκινικές βλάβες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν περί το τέλος του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικά τα ειδεχθή μέτρα



Το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση δαπανών και τα 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας. Όμως ο βασικός κορμός των μέτρων άνω των 9,2 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί εντός του 2013.

Δείτε αναλυτικά τις δραματικές αλλαγές στη ζωή μας:

Δημόσιος Τομέας – Μισθολογική Δαπάνη

1. Κατάργηση των δώρων (1000 ευρώ μεικτά τον χρόνο) των υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο τομέα.
2. Διαθεσιμότητα 2000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Άλλες 25000 αποχωρήσεις το 2013.
3. Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με πλαφόν αποδοχών τα 1900 ευρώ ανά μήνα.
4. Κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια. Αναδρομική ισχύ από 1/8/2012. Για αποδοχές έως 1000 ευρώ, 2% θα είναι το ποσοστό μείωσης, 1001 έως 1500 ευρώ στο 10%, 1501 έως 2500 ευρώ το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 20%, από 2501 έως 4000 ευρώ στο 30% και για ποσά άνω των 4000 ευρώ, μείωση 35%.
5. Επέκταση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στη Γενική Κυβέρνηση ως το 2016.
6. «Πάγωμα» προσλήψεων στο υπ. Προστασίας του πολίτη. Μείωση μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 151 εκ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκ. ευρώ το 2014.
7. Περιστολή μισθολογικού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 75% από τον Ιανουάριο του 2013.
8. Κατάργηση επιδομάτων επίτευξης.
9. Υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού εντός της Γενικής Κυβέρνησης.
10. Μείωση αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών από 15226 στις 2000 ετησίως. Μείωση προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ κάτα 90%.
11. Χάνεται το δικαίωμα πρόσληψης για συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αν αυτή δεν γίνει εντός 3ετίας από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Συντάξεις – Κοινωνικά Επιδόματα

1. Κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
2. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από το 2013.
3. Κλιμακωτές μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής):
-1000 – 1500 ευρώ, 3%
-1501 – 2000 ευρώ, 5%
-2001 και πάνω, 12%.
4. Μείωση εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κατά 23% και επιβολή εισφοράς 3% στις κύριες συντάξεις όσων έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά.
5. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και για ασφαλισμένους πριν από το 1993.
6. Αντικατάσταση όλων των οικογενειακών-πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα. Κατάργηση πρόσθετων αφορολόγητων για τα τέκνα αναδρομικά από φέτος.
7. Κατάργηση ΕΚΑΣ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τι 64ο έτος.
8. Μείωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 50 ευρώ ή 30 ευρώ, ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι ιδιόκτητη κατοικία.
9. Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.

Νέοι φόροι – Φορολογική Διοίκηση

1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί με΄χρι το 2018 και προσαρμόζεται στη νέα φορολογική κλίμακα.
2. Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013.
3. Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% το 2014.
4. Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από την τρέχουσα χρήση.
5. Φορολόγηση των αγροτών με 6% βάσει εσόδων-εξόδων.
6. Επιβάλλεται φόρος στα παιχνίδια ΟΠΑΠ (2 με 4%).
7. Επιλογή μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.
8. Προώθηση νόμου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδας με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.

Υγεία – ΕΟΠΥΥ

1. Συγχώνευση όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ
2. Λήψη πρόσθετων μέτρων από φέτος για επίτευξη του στόχου μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
3. Θεσμοθέτηση νέου ορίου για το claw-back (επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρίες) του 2013 στα 2,4 δις ευρώ.
4. Περιορισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του κόστους για την ιδιωτική περίθαλψη.
5. Αναθεώρηση αμοιβών και αριθμού διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ καθώς και με φυσιοθεραπευτές.
6. Εισαγωγή ενός συστήματος ενδεικτικών τιμών για τις επιστροφές των ιατρικών μηχανημάτων.
7. Αύξηση των εισφορών που δίνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στα επίπεδα των μελών του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέλαση των Special Olympics




Παρέλαση των Special Olympics.
Συγκινητική στιγμή η παρέλαση των Special Olympics στην Αθήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας



Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση των παθήσεων της όρασης
.
Την όρασή τους κάθε χρόνο χάνουν χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος -με αύξηση των κρουσμάτων ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό διαπιστώνουν οι επιστήμονες που τονίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος.

Εξαιτίας της κρίσης στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς στη χώρα μας συναντούν σοβαρά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, τόσο στη διάγνωση όσο και στην πρόσβαση στη θεραπεία της ωχράς κηλίδας την ίδια ώρα που καταγράφεται μείωση ποσοστού τυφλότητας από το 2007 στη Δανία από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, με τη χρήση νέων φαρμάκων.

Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν σταματήσει να αποζημιώνουν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον ασθενή με καταχρηστικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση της νόσου, να υπονομεύεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να οδηγούνται όλο και περισσότεροι ασθενείς στην τύφλωση.

Οι παραπάνω επισημάνσεις, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγιναν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παπακωνσταντίνου, τον διευθυντή του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Ιατρικού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Athens Vision, Αλέξανδρο Χαρώνη, και τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Υφαντόπουλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενή, αφού δεν μπορεί να εκτελεί αυτόνομα απλές και καθημερινές δραστηριότητες. Η αδυναμία αυτή αποτελεί και την κύρια αιτία εμφάνισης ψυχικών διαταραχών με κυριότερη την κατάθλιψη.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της νόσου, καθώς και εξειδικευμένες εγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας. Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία και προσεγγίσει το τελικό κλινικό της σημείο, δηλαδή την τύφλωση, οι οικονομικές συνέπειες είναι δυσβάσταχτες τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένειά του, όσο και για το σύστημα υγείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων


Τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα αυξάνουν την ανταπόκριση των ασθενών.

Η ακράτεια των ούρων είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με απλές θεραπευτικές μεθόδους και γι αυτό θα πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα ταμπού και να «καλύπτεται» με τη χρήση πάνας.

Τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα σε συνδυασμό με θεραπεία συμπεριφοράς φαίνεται ότι αυξάνουν την ανταπόκριση των ασθενών σε ποσοστά που φτάνουν στο 70-75%, ενώ έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Με τη χρήση των αντιμουσκαρινικών τα συμπτώματα αμβλύνονται λόγω της ελάττωσης των ακούσιων συσπάσεων της κύστης και της αύξησης της χωρητικότητάς της. Έτσι καθυστερούν την πρώτη επιθυμία για ούρηση, μειώνουν τη συχνουρία και τα επεισόδια ακράτειας. Η επίδραση της χρόνιας χρήσης όλων των αντιμουσκαρινικών είναι θετική σε καθημερινές παραμέτρους ποιότητας ζωής, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος και το συναίσθημα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και σπάνια οδηγούν στην διακοπή του φαρμάκου. Τα αποτελέσματα του ίδιου φαρμάκου δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Επομένως πρέπει να αξιολογούμε σωστά τον ασθενή, ώστε να του χορηγήσουμε το κατάλληλο γι αυτόν φάρμακο», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Σταύρος Χαραλάμπους.

Την ευκαιρία για δωρεάν ουρολογικό έλεγχο για την ακράτεια δίνει σε όλους τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από πενήντα ουρολόγους που είναι μέλη της Εταιρείας καθώς και στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Παπαγεωργίου και Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης με την προϋπόθεση να κλείσει ο ενδιαφερόμενος ραντεβού τηλεφωνώντας στο 2310 534198.

Η 83χρονη Ευθυμία Μελισσανίδη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αντιμετώπιζε για 30 ολόκληρα χρόνια πρόβλημα ακράτειας , το οποίο την έκανε να ντρέπεται και να μη μπορεί να βγει από το σπίτι της. Μόλις πέρσι , στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την ακράτεια της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος , έμαθε ότι μπορεί το πρόβλημά της να θεραπευτεί με ένα χάπι και από τότε άλλαξε η ζωή της. «Δεν μπορούσα ούτε καν να πάω στη λαϊκή. Πήγαινα σε ένα μουσείο και αντί να βλέπω τις ομορφιές γύρευα την τουαλέτα. Τώρα παίρνω ένα χάπι και δεν έχω πια κανένα πρόβλημα» λέει η κ Μελισσανίδη.

Εκτός όμως από την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν και καθημερινές οδηγίες των ουρολόγων για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, όπως είναι η μείωση της πρόσληψης του καφέ φίλτρου, της σοκολάτας, των καυτερών φαγητών, των οινοπνευματωδών και των ανθρακούχων ποτών, τα οποία είναι πιθανό να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.

Συνιστώνται τροφές με ίνες και περιορισμός των υγρών για ελάττωση της συχνουρίας. Η παχυσαρκία προσθέτει επιπλέον βάρος και πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ακράτεια, επομένως η μείωση του σωματικού βάρους είναι σημαντική.

«Η ακράτεια είναι μια συχνή πάθηση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Ένα μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται από 17% έως 27% σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, πάσχει από ακράτεια. Το ποσοστό αυτό στις ηλικίες άνω των 50-60 ετών μπορεί να φτάσει στο 50%. Έχει βρεθεί ότι 53% των τροφίμων γηροκομείων έχουν ακράτεια και ένας στους 10 έχει ουρολοιμώξεις, γεγονός που αποτελεί παράγοντα ιδρυματοποίησης. Επειδή οι υπερήλικες έχουν ανάγκη συχνότερης ούρησης παρατηρούνται πτώσεις σε ποσοστό 26% και κατάγματα σε ποσοστό 34.8%. Επίσης το 22% των γυναικών με εγκράτεια, που εισάγονται σε οίκο ευγηρίας, καταλήγουν σε ακράτεια σε ένα χρόνο» επισήμανε ο κ Χαραλάμπους.

Εάν κάποιος πηγαίνει οκτώ ή περισσότερες φορές την ημέρα στην τουαλέτα ή έχει ξαφνικά έντονη επιθυμία για ούρηση ή και απώλεια ούρων ή αν ξυπνά 3-4 φορές το βράδυ για να ουρήσει τότε μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης. Το προχωρημένο στάδιο της νόσου είναι η ακράτεια.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον ειδικό ουρολόγο, βάσει κυρίως των συμπτωμάτων, αλλά και με τη βοήθεια απλών ερωτηματολογίων. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης υπερδραστήριας κύστης είναι η προχωρημένη ηλικία (20% των ατόμων άνω των 70 ετών), το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κάκωση της σπονδυλικής στήλης, οι διαταραχές ύπνου (γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη έχουν τρεις φορές περισσότερο διαταραχές στον ύπνο), ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Parkinson, η υπερπλασία και οι επεμβάσεις προστάτη και οι πολλαπλοί τοκετοί. Επίσης οι γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη συνήθως υποφέρουν από υπέρταση, παχυσαρκία και αρθρίτιδα συγκριτικά με αυτές που δεν πάσχουν, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό και μείωση της αυτοπεποίθησης σε σύγκριση με τις υγιείς.

Οι επιπλοκές που είναι πιθανό να προκληθούν από την υπερδραστήρια κύστη, είναι οι ουρολοιμώξεις (εμφανίζονται περίπου σε διπλάσιο ποσοστό σε γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες και αυξάνονται με την ηλικία), οι ερεθισμοί και οι φλεγμονές του δέρματος, η λιθίαση της κύστης και οι πτώσεις των ηλικιωμένων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των κρουσμάτων σακχαρώδους διαβήτη



Ανησυχητικές οι προβλέψεις των επιστημόνων.

Το 2010 ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ήταν 221.000.000 και με δεδομένο ότι κάθε μέρα διαγιγνώσκονται 4.100 νέες περιπτώσεις, το 2030 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα 300.000.000.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, στην Ελλάδα το 2006 το 8,6% του γενικού πληθυσμού έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το ποσοστό αυτό το 2025 θα φτάσει στο 9,7%. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι παγκοσμίως λόγω του σακχαρώδους διαβήτη κάθε 24 ώρες γίνονται 230 ακρωτηριασμοί και σημειώνονται 55 περιπτώσεις τύφλωσης και 120 νεφρικής ανεπάρκειας.

Με αφορμή την αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδους διαβήτη η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία- Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων σε συνεργασία με το Σύλλογο Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» διοργανώνει την επιστημονική εκδήλωση «Εκπαιδευτική διημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη», στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της διημερίδας θα παρουσιαστεί και το έργο της εκπαιδευτικής ομάδας διαβήτη του Συλλόγου Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», ενώ θα γίνονται και δωρεάν κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις σε ασθενείς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά οι μικροβιολογικές εξετάσεις στη Σάμο



Το νοσοκομείο προμηθεύτηκε τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Κανονικά θα γίνονται από αύριο οι μικροβιολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο της Σάμου, καθώς σήμερα προμηθεύτηκε τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Όλο αυτό το διάστημα είχαν επιστρατευτεί όλοι οι ιδιώτες μικροβιολόγοι, οι οποίοι δεν έχουν και τρόπο να πληρωθούν από το νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Προσωρινά φαίνεται να δόθηκε λύση στο νοσοκομείο και στο ζήτημα που είχε προκύψει με την έλλειψη δεύτερου καρδιολόγου, καθώς ανέλαβε επικουρικός.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική η κατανάλωση ψαριών από τις έγκυες



Όχι όμως όλα τα είδη.

Η ποσότητα ψαριών που τρώει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες το παιδί της να εμφανίσει διαταραχή προσοχής.

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα από τη μητέρα όσο είναι έγκυος μειώνει κατά 60% τις πιθανότητες ένα παιδί να εμφανίσει συμπτώματα διαταραχής προσοχής, αναφέρει νέα έρευνα από το τμήμα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Φυσικά κάθε ψάρι δεν προσφέρει την ίδια «προστασία». Το είδος των ψαριών που καταναλώνει κανείς είναι το «κλειδί».

Τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό, που μπορεί να προέρχονται από την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών ψαριών, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων διαταραχής προσοχής, όπως η ανικανότητα συγκέντρωσης, η τεμπελιά και ο αποσυντονισμός και η διάσπαση της προσοχής.

«Είναι πολύ σημαντικό να τρώει μια έγκυος ψάρια» ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Sharon Sagiv..

Σύμφωνα με την ίδια οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν «μεγάλα» ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας, που συνήθως περιέχουν υδράργυρο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Μια πιο ασφαλής επιλογή είναι ο μπακαλιάρος και ο σολομός.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς επηρεάζουν τους φίλους των παιδιών τους



Εντυπωσιακά τα ευρήματα νέας έρευνας.

Οι γονείς που είναι αυστηροί και ελεγκτικοί όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών τους, επηρεάζουν θετικά και τον τρόπο που φέρονται οι φίλοι των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φίλοι των παιδιών με αυστηρούς γονείς είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μεθύσουν, κατά 38% λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε ένα βράδι, κατά 39% λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν και κατά 43% λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν ναρκωτικά (μαριχουάνα), συγκριτικά με τους φίλους εφήβων των οποίων οι μητέρες ήταν πιο χαλαρές.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι γονείς που συνδυάζουν και ισορροπούν την ζεστασιά και την επικοινωνία με τον έλεγχο και την επιτήρηση του παιδιού τους συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων το παιδί τους, αλλά και οι φίλοι του να κάνουν καταχρήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή στάση του σώματος στο χώρο εργασίας



Πώς πρέπει να καθόμαστε για να αποφύγουμε προβλήματα υγείας.
Ο σημερινοί «τρελοί» ρυθμοί ζωής, μάς αναγκάζουν να περνούμε πολλές ώρες καθισμένοι σε μία άβολη καρέκλα, να εργαζόμαστε με μία οθόνη υπολογιστή μπροστά μας, να γράφουμε και να ομιλούμε συνεχώς στο τηλέφωνο.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έντονους πόνους στο σώμα και κυρίως στη μέση, τον αυχένα και την πλάτη, μειωμένη φυσική κατάσταση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αποτελεί ανάγκη πλέον για όλους τους εργαζόμενους να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά στους χώρους εργασίας μας. Μικρά διαλείμματα με απλές ασκήσεις και διατάσεις θα μας αναζωογονήσουν και θα μας γεμίσουν με ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Η σωστή στάση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να εργαζόμαστε ξεκούραστα και αποδοτικά. Η καλύτερη γυμναστική για την πλάτη, τον αυχένα και την μέση, είναι να μάθουμε να καθόμαστε σωστά. Η καρέκλα του γραφείου θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένη και να μην επιβαρύνει τους μύες και τις αρθρώσεις των εργαζόμενων.

Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και όχι στην βάση της καρέκλας. Η πλάτη ακουμπάει καλά στην καρέκλα, και ειδικά στο μαξιλαράκι της οσφυϊκής μοίρας. Το σώμα να είναι ευθεία και να μην γέρνει ποτέ πλάγια.

Απαγορεύονται οι απότομες στροφές για να πάρουμε κάποιο αντικείμενο που μας έπεσε, ή κάποιο φάκελο από το ράφι. Χρησιμοποιούμε πάντα τα ροδάκια και στρίβουμε ολόκληρη την καρέκλα.

Έχουμε πάντα στο μυαλό μας την σωστή στάση και διορθώνουμε συνεχώς το σώμα μας όταν αποκλίνουμε από αυτήν. Τότε και μόνο θα καταφέρουμε να την αυτοματοποιήσει το σώμα μας και να καθόμαστε με άνεση και ασφάλεια.

Η μετακίνηση στους χώρους εργασίας θα πρέπει να αυξηθεί. Χρησιμοποιούμε τα σκαλοπάτια για να μετακινηθούμε από τον ένα όροφο στον άλλον και όχι συνέχεια το ασανσέρ. Εάν μας το επιτρέπουν, επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας πρόσωπο με πρόσωπο, μετακινούμαστε από το ένα γραφείο στο άλλο, και χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο το τηλέφωνο για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

Πηγαίνουμε μόνοι μας να πάρουμε τον καφέ μας ή το κολατσιό μας. Δεν είναι να ανάγκη να τα παραγγείλουμε και να περιμένουμε να μας τα φέρουν στο γραφείο μας. Τακτοποιούμε το χώρο εργασίας μας όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, ώστε να βρισκόμαστε σε κίνηση αλλά και να τον βελτιώνουμε οπτικά και λειτουργικά.

Τέλος, προσπαθούμε να μην καθόμαστε για αρκετά μεγάλο διάστημα στην καρέκλα μας χωρίς να σηκωνόμαστε από αυτήν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κόψετε το ροχαλητό



Και να σας ευγνωμονεί το άλλο σας μισό!
Δέκα απλές συμβουλές για να κοιμάστε σαν πουλάκι. Και εσείς και οι άλλοι γύρω σας...

Μα με το ροχαλητό θα ασχολούμαστε τώρα, δεν έχουμε τίποτα πιο σοβαρό στην ατζέντα; Και σιγά ποιος ενοχλείται;

Αυτά λες και γίνεσαι αστείος! Γιατί δεν είναι μόνο οι άλλοι που υποφέρουν από το ροχαλητό σου, είναι και η υγεία σου που διακυβεύεται. Όπα, ποια υγεία;

Μάθε λοιπόν ότι το ροχαλητό μπορεί να επιφέρει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αυξημένη πίεση, ακόμα και μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκεφαλικό. Είδες το αθώο το ροχαλητάκι;

Είναι βέβαια και η κοινωνική σου ζωή που υπονομεύεται. Η... δυσαρμονία στον γάμο από πού αρχίζει νομίζεις; Τα πρωινά νεύρα της γυναίκας σου πού οφείλονται άραγε; Γι' αυτό σου λέω, το ροχαλητό δεν είναι «αθώο», σαμποτάρει πολλά πράγματα.

Ώρα λοιπόν να απαλλαχθείς οριστικά από την παρουσία του.

No 10 - Χάσε βάρος



Τα περίσσια κιλά είναι από τους πρωταρχικούς παράγοντες του ροχαλητού. Όσο βαρύτερος είσαι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να ροχαλίζεις. Ακόμα όμως κι αν είσαι στα κιλά σου, το να απαλλαγείς από κάνα-δυο κιλάκια θα σε βοηθήσει να μειώσεις και τη συχνότητα αλλά και την ένταση του ροχαλητού...

No 9 - Απόφυγε το αλκοόλ



Είναι πιο πιθανό να ροχαλίσεις τη νύχτα που τα «κοπάνησες», ακόμα κι ένα ποτάκι αρκεί. Γιατί βλέπεις το αλκοόλ λειτουργεί ως «ηρεμιστικό», κάνοντας τους μύες του λαιμού να χαλαρώνουν, γεγονός που οδηγεί σε στενότερη δίοδο για τον αέρα, άρα ροχαλητό.

No 8 - Φτιάξε το κρεβάτι σου



Δεν κάνουμε πλάκα ούτε και θέλουμε να σε υποβάλουμε σε καψόνια! Άλλαξε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αέρισέ τα σε καθημερινό επίπεδο. Γιατί η σκόνη και τα άλλα σωματίδια δημιουργούν ερεθισμούς στο βλεννογόνο της μύτης και ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερη βλέννα για να αντισταθμίσει το κακό, κάνοντάς σε να αναπνέεις από το στόμα. Και ναι, όπως θα έχεις ήδη μαντέψει, αυτό οδηγεί στο ροχαλητό...

No 7 - Απόφυγε τα πικάντικα φαγητά



Τα καυτερά φαγητά μπορούν να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γεγονός που -όπως υποδεικνύεται από πλήθος ερευνών- αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού...

No 6 - Επένδυσε σε ένα καλό μαξιλάρι



Το μαξιλάρι σου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε όμως και πολύ μαλακό. Αγόρασε ένα σχετικά «σφιχτό» και κοιμήσου μόνο με ένα μαξιλάρι.

No 5 - Κοιμήσου στο πλάι



Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο όταν είναι ανάσκελα. Κοιμήσου λοιπόν στο πλάι. [Και για να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις έτσι, υπάρχει το τρικάκι με το μπαλάκι: χώσε ένα μπαλάκι του τένις στην πλάτη της πιτζάμας ή του t-shirt σου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνεις συνεχώς στο πλάι]

No 4 - Απόκλεισε την άπνοια



Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο σταματά να αναπνέει περιοδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για σοβαρή διαταραχή και θα πρέπει να την αποκλείσεις από τους παθολογικούς λόγους του ροχαλητού. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν όμως λύσεις που δουλεύουν και τις ξέρει καλύτερα ο γιατρός σου. Αν το ροχαλητό σου επιμένει, μπορεί να ευθύνεται η άπνοια...

No 3 - Φτάσε στη ρίζα του προβλήματος



Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται μερικώς σε μπλοκαρισμένο αεραγωγό στον λαιμό, μερικώς μπλοκαρισμένο ρινικό πέρασμα ή ακόμα και σε διαταραχές του ουρανίσκου. Αν δεν ξέρεις ακριβώς την αιτία, δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς αποτελεσματικά με το ροχαλητό. Αν λοιπόν οι γύρω σου παραπονιούνται ότι κάνεις σαν τσιμινιέρα κάθε βράδυ, καιρός να ασχοληθείς σοβαρά με την περίπτωσή σου. Είπαμε για τους κινδύνους που κρύβει το ροχαλητό...

No 2 - Αντιμετώπισε τα συμπτώματα



Μόνο αν μάθεις τη βασική αιτία του ροχαλητού, μπορείς να την παλέψεις ικανοποιητικά. Προϊόντα και φάρμακα υπάρχουν για κάθε πιθανή αιτία (ή σχεδόν), φρόντισε λοιπόν να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα για την περίπτωσή σου. Κι όχι, μόνος δεν μπορείς να βρεις την αιτία του κακού. Η επίσκεψη στον γιατρό καθίσταται και πάλι αναγκαία...

No 1 - Υπάρχει ριζική λύση;



Θεραπείες «τελειωτικές» και βέβαια υπάρχουν, αν το πάρεις απόφαση. Μικροχειρουργικές επεμβάσεις του μισάωρου με laser θα ανοίξουν για πάντα τους αεραγωγούς σου και θα απαλλαγείς μια και καλή από τον βραχνά. Πριν φτάσεις ωστόσο εκεί, τα παραδοσιακά σκευάσματα ίσως κάνουν τη δουλειά και σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του ειδικού είναι επιβεβλημένη...



Διαβάστε περισσότερα...

Υποθερμιδικές δίαιτες και διατροφικές ελλείψεις


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παχύσαρκα παιδιά.
Οι διατροφικές ελλείψεις είναι συχνότερες στους παχύσαρκους ασθενείς, σε σχέση με τους ανθρώπους που διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Οι πιθανές αιτιολογίες είναι πολλές, με κυριότερες τη μη ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό φορτίο και χαμηλή διατροφική αξία. Πιθανότατα όμως, ένας ακόμη λόγος είναι οι αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, που έχουν υποτιμηθεί από τη διαιτητική πρόσληψη αναφοράς (DRI), που προορίζεται για τον γενικό πληθυσμό. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, όταν τα άτομα αυτά προσπαθήσουν να χάσουν το επιπλέον βάρος τους.

Και αντίστροφα όμως, η ύπαρξη κάποιας διατροφικής έλλειψης έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, με πιθανότερη αιτία την επίδρασή τους στους μεταβολικούς δρόμους της ινσουλίνης και της λεπτίνης.

Νέες έρευνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ώστε να προκύψουν περισσότερα δεδομένα που να διευκρινίζουν τη σχέση της κάθε διατροφικής έλλειψης με την παχυσαρκία και το πώς επηρεάζει την κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Γι' αυτόν τον λόγο, η αντιμετώπιση και η πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον θεράποντα ιατρό και τον διαιτολόγο που παρακολουθεί τον ασθενή, αλλιώς θα αυξηθεί ο κίνδυνος επαναπρόσληψης του χαμένου του βάρους.

Σίγουρα, το πρόγραμμα διατροφής που θα ακολουθήσει το άτομο παίζει σημαντικό ρόλο και από αυτό θα κριθούν πολλά. Θα πρέπει να πληροί τις συστάσεις και να καλύπτει τις ανάγκες του. Όμως, με τη βοήθεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 140 παχύσαρκους ασθενείς, έχουμε τις πρώτες αποδείξεις ότι η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς δεν επαρκεί για τους παχύσαρκους ασθενείς.

Γιατί στα πλαίσιά της, ακολούθησαν υποθερμιδική διατροφή που κάλυπτε τη διαιτητική πρόσληψη αναφοράς (DRI) και παρ' όλα αυτά, βρέθηκε ότι είχαν μειωθεί τα επίπεδα της βιταμίνης C, του ψευδαργύρου και του λυκοπένιου. Το συμπέρασμα των ερευνητών, είναι ότι οι διατροφικές ελλείψεις στους παχύσαρκους δεν διορθώνονται απλά με μια διατροφή που καλύπτει απλά τις ποσότητες του DRI και μάλιστα μπορεί να χειροτερέψουν, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ισορροπιών των λιπόφιλων ενώσεων στο σώμα.

Στα παχύσαρκα παιδιά, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι διατροφικές ελλείψεις είναι πολύ συχνές. Ειδικά η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η χρόνια φλεγμονή που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα λιπώδους μάζας. Επίσης, συχνές ελλείψεις σε παχύσαρκα παιδιά είναι της βιταμίνης D και της Β12.

Για τους λόγους που προαναφέραμε, πριν την έναρξη κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους θα πρέπει απαραίτητα ο ασθενής να επισκεφτεί τον θεράποντα ιατρό του και να υποβληθεί στις εξετάσεις που θα κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του. Μετά την αξιολόγηση, που θα πρέπει να συμμετέχει και ο διαιτολόγος- διατροφολόγος που θα τον παρακολουθήσει, θα πρέπει να διορθωθούν οι τυχόν ελλείψεις και να συνεχιστεί η παρακολούθησή του με τακτική επανάληψη των εξετάσεων. Το πρόγραμμα θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ατόμου, όπου θα πρέπει να το ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά. Να καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ώστε να εξασφαλίζει την κάλυψη διαφορετικών θρεπτικών συστατικών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενδείξεις ότι το γάλα έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες


Τι υποστηρίζουν ερευνητές από Πανεπιστήμιο στη Σουηδία.
Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται, με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, με μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Dairy Science, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής «Dairy Science Association».

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου. Μια άλλη μελέτη, επίσης, έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι το γάλα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική απόδοση. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που έχουμε αποτελέσματα μελέτης για τον τρόπο με τον οποίο το γάλα προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η καθηγήτρια Stina Oredsson και η ομάδα της βρήκε ότι μια πρωτεΐνη του γάλακτος, η «Lfcin4-14», μειώνει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, αρκεί κάποιος να πίνει τακτικά και επί μακρόν γάλα.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι ότι και ως πειραματική θεραπεία, η χορήγηση πρωτεΐνης «Lfcin4-14» μείωσε τον βαθμό της βλάβης του DNA σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κάτι που αποδείχτηκε σαφώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν.

Η Δρ Oredsson δήλωσε: «Οι αλλαγές που εντοπίσαμε στις απεικονιστικές εξετάσεις υποστηρίζουν την υπόθεσή μας ότι η θεραπεία με την πρωτεΐνη «Lfcin4-14» οδηγεί σε σημαντική επιδιόρθωση του DNA που έχει υποστεί βλάβες. Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι το γάλα έχει σαφώς προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να γίνουν περαιτέρω έρευνες».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος ενάντια στη γήρανση του δέρματος το ελαιόλαδο



Ο ρόλος των μονοακόρεστων λιπαρών.

Το ελαιόλαδο υποδεικνύει νέα μελέτη ως έναν ισχυρό σύμμαχο στην μάχη κατά της γήρανσης του δέρματος.

Η μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες, την έκθεση στον ήλιο, την σωματική δραστηριότητα, την ηλικία και την γεωγραφική θέση σε δείγμα 1.900 γάλλων ανδρών και γυναικών για περισσότερο από δυόμιση χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνοι που είχαν χαμήλη πρόσληψη σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είχαν την μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν φωτογήρανση.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα φυστίκια και το ελαιόλαδο. Μπορούν επίσης να εντοπιστούν στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Το ελαιόλαδο πάντως είναι η πιο αξιόπιστη πηγή αυτών των χρήσιμων λιπαρών.

Η μελέτη ανέδειξε ότι τα πιο ορατά αποτελέσματα στη σύνδεση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και της καλής υγείας του δέρματος είχαν όσοι χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο και όχι ζωικά προϊόντα.

Όσοι είχαν υψηλές δόσεις ελαιολάδου στην διατροφή τους είχαν, σύμφωνα με τη μελέτη, λιγότερες ρυτίδες, λιγότερες δερματικές δυσχρωμίες και το δέρμα τους παρουσίαζε λιγότερη χαλάρωση και το γνωστό «κρέμασμα».

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με βελτίωση της υγείας της καρδιάς, την μείωση της χοληστερίνης και τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο βοηθούν το δέρμα του προσώπου να δείχνει πιο υγιές και σφριγηλό.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χημικά στοιχεία του σπέρματος έχουν... αντικαταθλιπτική δράση



Τι έδειξε μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Δεν είναι απλώς το βασικό συστατικό για την αναπαραγωγική λειτουργία των ζώων- συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων…Το σπέρμα φαίνεται πως κρύβει και άλλες ευεργετικές δράσεις. Τελευταία, προέκυψαν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το σπέρμα μπορεί να δράσει στις γυναίκες ως αντικαταθλιπτικό.

Η πιο πρόσφατη μελέτη η οποία έγινε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης περιελάμβανε 293 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κολεγίων στις ΗΠΑ.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ενώ τα καταθλιπτικά συμπτώματα και οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν συχνότερες μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Η χρήση προφυλακτικών σήμαινε, φυσικά, λιγότερη έκθεση σε σπέρμα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κόλπος απορροφά έναν αριθμό συστατικών του σπέρματος που μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος, και ότι αυτά τα συστατικά μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έχει διαπιστωθεί, λ.χ. ότι το πλάσμα του σπέρματος περιέχει διάφορες χημικές ουσίες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αυξάνουν την τρυφερότητα, διεγείρουν τον ύπνο και ασκούν αντικαταθλιπτική δράση.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα, η προλακτίνη, η κορτιζόλη, η οιστρόνη και η οξυτοκίνη , γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς» ή της τρυφερότητας.

Το σπερματικό υγρό περιέχει επίσης θυρεοεκλυτίνη, η οποία είναι αντικαταθλιπτική, μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) και σεροτονίνη (ορμόνη της…σοκολάτας και της ευτυχίας).

«Πολλές από αυτές οι ουσίες», γράφουν οι ερευνητές, «έχει αποδειχθεί ότι απορροφώνται από το τοίχωμα του κόλπου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σπέρμα πιθανώς επηρεάζει την ψυχική διάθεση των γυναικών».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανα στρέμμα ή ιδιοκτησία ο φόρος στα εκτός σχεδίου



Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

«Στρεμματικό» ή κατ' αποκοπή φόρο «ανά ιδιοκτησία» σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Η ηλεκτρονική πύλη θα ανοίξει για λίγους μήνες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Το ακριβές ποσό του φόρου θα προσδιορισθεί μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στα εκτός σχεδίου και με στόχο το 2013 να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.

Ο πρώτος λογαριασμός

«Οροφή» τα 50 ευρώ

Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Η δεύτερη φάση
Με βάση τις αντικειμενικές η φορολογία το 2014

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών.

Παράθυρο εξαίρεσης
Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013. Σε δεύτερη φάση και αφού καταρτισθεί το ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο θα αυξηθούν και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα οι αντικειμενικές τιμές για τα εκτός σχεδίου κτήματα και σταδιακά θα εξομοιωθούν με τις υπόλοιπες που ισχύουν για τα ακίνητα εντός σχεδίου.

Εκτιμάται ότι το σύστημα θα φθάσει στην πλήρη εφαρμογή προς το τέλος του επόμενου έτους.Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κατέχει ένα αγροτεμάχιο και ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου και ταυτόχρονα έχει μια κατοικία και ένα οικόπεδο εντός σχεδίου αυτά θα προστίθενται και επί του αθροίσματος της αξίας τους θα υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος.

Για παράδειγμα, αν το αγροτεμάχιο και το οικόπεδο εκτός σχεδίου με βάση τις τιμές που θα προσδιορίσει η Εφορία είναι συνολικής αξίας 50.000 ευρώ και το σπίτι και το οικόπεδο εντός σχεδίου έχουν αξία 300.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για αξία 350.000 ευρώ.

Πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η κλίμακα και οι συντελεστές του νέου φόρου, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φορολογικός συντελεστής θα κυμαίνεται από 0,3% μέχρι και 4% ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα αλλάξει στη ζωή μας...


Εκτός από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, το μνημόνιο 3 προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ως προαπαιτούμενη δράση πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

- Βενζίνη στα σούπερ μάρκετ. Το νέο μνημόνιο προβέπει σειρά παρεμβάσεων όπως η άρση των περιορισμών που ισχύουν για τη διανομή των καυσίμων, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία βενζινάδικων και από μεγάλα σούπερ μάρκετ.

- Συμβόλαια χωρίς δικηγόρους. Παρά τις αντιστάσεις, η τρόικα επιμένει στην άμεση κατάργηση πριν από την εκταμίευση της δόσης, διάταξης του 1954 η οποία προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου.

- Αίρονται περιορισμοί. Πριν από τη δόση, προβλέπεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με ειδικές παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. Εκτός από τους δικηγόρους, αφορά μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα των εκτελωνιστών, των ορκωτών λογιστών, των τουριστικών οδηγών, των αναλογιστών και των φορτοεκφορτωτών, αλλά και κλάδους όπως τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και οι ιδιώτες πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας.

Αλλαγές προβλέπονται επίσης για τους λιμενεργάτες, τους ορκωτούς εκτιμητές, τους λογιστές και φοροτεχνικούς. Προβλέπεται ακόμη τροποποίηση της νομοθεσίας για την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών για τις υπηρεσίες ελέγχου των επιθεωρητών ενέργειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αδυνατούν να επιβάλουν το νόμο"


«Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως του κάθε ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά» , δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής, ενθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα, ότι η πορεία της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι πτωτική με το 59,7% των καπνιστών να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο το 76,8% θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους και το 74,6% θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο έγιναν 94.140, έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Επεβλήθησαν ωστόσο μόλις 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων, εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λεφτά έγιναν καπνός, όχι νερό


Περισσότερα από τα μισά προγράμματα που προσπάθησε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει την παροχή πόσιμου νερού στην υποσαχάρια Αφρική απέτυχαν, καταγγέλει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην έκθεση εξετάζονται 23 προγράμματα που συγχρηματοδότησαν οι Βρυξέλλες σε 6 αφρικανικές χώρες μεταξύ 2001-2010 (κόστισαν συνολικά 1,01 δισ. ευρώ). Συχνά όμως τα έργα δεν είχαν επαρκή επίβλεψη και δεν γίνονταν πάντοτε έλεγχοι, ώστε να διασφαλίζεται ότι το νερό ήταν ασφαλές για κατανάλωση.

"Λιγότερα από τα μισά έργα που εξετάστηκαν παρουσίασαν αποτελέσματα που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των δικαιούχων", τονίζεται στην 43σέλιδη έκθεση.

"Αυτήν την δύσκολη, από οικονομικής άποψης, εποχή, είναι ζωτικής σημασίας κάθε λίρα που ξοδεύουμε για ξένη βοήθεια να πηγαίνει στο σωστό μέρος και να επιτυγχάνει το σωστό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να σκορπάμε εδώ και εκεί τα χρήματα των φορολογούμενων, χωρίς να λογαριάζουμε την πιθανή έκβαση", είπε ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Νιρτζ Ντίβα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βιάγκρα θα σώσει τις τίγρεις


Εδώ και χιλιετίες, οι «θεραπευτές» που εξασκούν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν μέρη σώματος σπάνιων και δυνατών ζώων. Για παράδειγμα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με φάρμακο από...πέος τίγρεως.

Με την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αυξήθηκε και ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται, ώστε τα μέλη τους να χρησιμοποιηθούν σε φάρμακα. Ωστόσο, η ένταξη φαρμακευτικών προϊόντων, όπως το βιάγκρα, σε κοινωνίες που εξασκούν την παραδοσιακή ιατρική, βοηθά στη μείωση της σφαγής απειλούμενων ζώων.

«Πιστεύουμε ότι τα ραγδαία και ορατά αποτελέσματα του βιάγκρα αυξάνουν τις πιθανότητες να το δοκιμάσουν άνθρωποι που κάτω από άλλες συνθήκες θα απέφευγαν τα δυτικά φάρμακα», τόνισε σε δηλώσεις του ο William von Hippel, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Νότιας Νέας Ουαλίας.

Ο Δρ. Von Hippel πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την έρευνά του για την αποδοχή του βιάγκρα στην κινεζική αγορά. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Conservation, οι άνδρες μέσης ηλικίας στην Κίνα έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις παραδοσιακές θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία με το μπλε χαπάκι.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Τίγρεις σε Κρίση», από τα οκτώ υποείδη τίγρεων τα τελευταία 60 χρόνια εξαφανίστηκαν τρία, κατά μέσο όρο δηλαδή ένα είδος κάθε 20 χρόνια.

Εκτιμάται ότι στην Κίνα έχουν απομείνει μόνο 20 τίγρεις στην άγρια φύση και η ζήτηση καλύπτεται από την Ινδία, όπου ακμάζει η λαθροθηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους 100 πάσχει από σχιζοφρένεια



Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου.

Η προκατάληψη απέναντι στα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και ο στιγματισμός τους όχι μόνο δεν προάγει την ψυχική υγεία αυτών των ατόμων αλλά αντιθέτως διογκώνει τα προβλήματά τους.

«Το στίγμα είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τον πάσχοντα από κάποια ψυχική νόσο ή τους συγγενείς του» επισημαίνει ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γκιουζέπας, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου στην ελληνική πραγματικότητα» που διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης.

«Νικήστε την προκατάληψη απέναντι στην ψυχική νόσο, μέσα από τη σωστή ενημέρωση» είναι το μήνυμα που δίνει ο κ Γκουζέπας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγεία.

«Ο στιγματισμός των ατόμων με ψυχικά νοσήματα οφείλεται σε πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει η σωστή γνώση και κρίση. Οι προκαταλήψεις οφείλονται σε πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Πχ ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την καρδιά θα πάει στο γιατρό ενώ ένα άτομο που έχει κατάθλιψη ή άγχος θα πάει δυσκολότερα στο γιατρό γιατί πιστεύει ότι τα φάρμακα που θα του δώσει θα το κάνουν να μην μπορεί να σκέπτεται. Δηλαδή κάποιος που πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο για να λύσει το πρόβλημά του σκέφτεται ότι μπορεί να τον πούνε τρελό ή να τον στιγματίζουν. Από την άλλη αυτοί που κρίνουν ένα άτομο με ψυχική ασθένεια θα πρέπει να επανεξετάσουν τις πεποιθήσεις τους και να δούνε αν αυτές έχουν βάση. Πριν σκεφτούν ότι ένα άτομο με ψυχικό νόσημα δεν μπορεί να εργαστεί ή ότι δεν μπορεί να κρίνει το συμφέρον του ή ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να εξετάσουνε γιατί σκέφτονται έτσι και αν έχουνε βάσιμα στοιχεία για να σκέφτονται έτσι» πρόσθεσε ο κ Γκιουζέπας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένα στα εκατό άτομα πάσχει από σχιζοφρένεια.

Τα άτομα αυτά παίρνουν τα φάρμακά τους αντιμετωπίζουν τη νόσο τους και ζούνε μία φυσιολογική ζωή.

«Συνήθως όταν ακούμε για σχιζοφρένεια φανταζόμαστε άτομα που υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ άτομα που μοιάζουν με ρομπότ ή το μυαλό μας πάει στην ταινία “Η φωλιά του κούκου”. Πράγματα που δεν ισχύουν γιατί πολλοί σχιζοφρενείς ζουν φυσιολογική ζωή. Βλέπουμε την αρνητική διάσταση και σε αυτό συμβάλει η εικόνα που δημιουργούν τα ΜΜΕ ενώ θα μπορούσαμε να δούμε το θετικό και υγιές κομμάτι των ψυχικά νοσούντων, όπως πχ τα δημιουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως π.χ. ο Βαν Γκόγκ, που έπασχαν από ψυχική ασθένεια» κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Mικροδιακόπτες RNA οδηγούν σε νέα φάρμακα


Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα γενιά από μικρότερους και ταχύτερους διακόπτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan ανακάλυψαν τον πιο μικρό «μοριακό διακόπτη» RNA (το RNA είναι το χημικό ξαδελφάκι του DNA). Η ανακάλυψη των επιστημόνων θεωρείται σημαντική επειδή όπως εξηγούν, αυτές οι μικροσκοπικές δομές RNA μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους στόχους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Το RNA θεωρείται ένα είδος κυτταρικού «ελβετικού σουγιά» επειδή επιτελεί πλήθος διαφορετικών έργων και μετατρέπεται σε μυριάδες σχήματα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του DNA στα κύτταρά μας χρησιμοποιείται για να κάνει μόρια RNA, ότι το RNA παίζει κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων και ότι αυτά τα μόρια RNA λειτουργούν σαν διακόπτες που λαμβάνουν κυτταρικά σήματα και στη συνέχεια αλλάζουν σχήμα για να στείλουν την κατάλληλη «απάντηση» σε άλλα μόρια μέσα στο κύτταρο.

Παρότι ο ρόλος του RNA ως «μοριακού διακόπτη» εντός του κυττάρου έχει τεκμηριωθεί, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan αναφέρουν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, ότι εντόπισαν μια νέα γενιά από μικροσκοπικούς διακόπτες RNA που είναι σημαντικά μικρότεροι και ταχύτεροι από όσους ήδη γνώριζαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αυτών των νέων μίνι – διακοπτών RNA ανοίγουν καινούργιο πεδίο δημιουργίας νέων αντιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάπνισμα και αλκοόλ φέρνουν νωρίτερα καρκίνο στο πάγκρεας



Η μέση ηλικία στην οποία διαγιγνώσκεται η νόσος είναι τα 72 έτη.

Όσοι καπνίζουν πολύ και όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με άλλους ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, η μέση ηλικία στην οποία διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τα 72 έτη.

Ωστόσο η έρευνα σε περισσότερους από 800 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας ανακάλυψε ότι όσοι κάπνιζαν πολύ διαγνώστηκαν περίπου στην ηλικία των 62 ετών και όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ περίπου στην ηλικία των 61 ετών-περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από τη μέση ηλικία στην οποία γίνεται η διάγνωση.

Ως άνθρωποι που κάπνιζαν πολύ ορίστηκαν όσοι ξεπερνούσαν το ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και όσοι κατανάλωναν πολύ αλκοόλ ήταν όσοι κατανάλωναν 3 ποτά την ημέρα κατά μέσον όρο.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν μπύρα διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη αλκοόλ όπως κρασί ή λικέρ. Ωστόσο όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε, το είδος του αλκοόλ δεν επηρέαζε την ηλικία στην οποία γινόταν η διάγνωση.

Τα θετικά νέα ήταν ότι οι βλαβερές συνέπειες του έντονου καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αναστραφούν. Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή των ανθυγιεινών συνηθειών πρώην καπνιστές και πότες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος σε νεαρότερη ηλικία.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό της ηλικίας στην οποία η εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος θα έπρεπε να αρχίζει όταν είναι διαθέσιμη η ευρεία εξέταση.

Η ερευνήτρια, Dr. Michelle Anderson, του Michigan Health System, δήλωσε ότι καθώς αναπτύσσονται προγράμματα εξέτασης η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσωπικά στοιχεία επηρεάζουν την ηλικία εμφάνισης θα είναι σημαντική για να βελτιωθεί κατάλληλα η χρονική στιγμή των εξετάσεων.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέσεις μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και της διάγνωσης καρκίνου του παγκρέατος σε νεότερες ηλικίες δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «American Journal of Gastroenterology».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» η κατάθλιψη παγκοσμίως



Πάνω από 350 εκατ. οι πάσχοντες.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη ή από μια διανοητική διαταραχή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Υγείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ, από κατάθλιψη πάσχουν άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα μια μελέτη που έγινε με την υποστήριξη του ΠΟΥ δείχνει ότι περίπου ένα 5% των ανθρώπων παρουσίασαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να πάθουν κατάθλιψη από τους άνδρες», εξήγησε εξάλλου ο διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ, δρ. Σέκχαρ Σαξένα. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ίδιος, ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι 50% πιο υψηλός από αυτόν των ανδρών. Το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό των γυναικών εξηγείται κυρίως από την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει έως και μία λεχώνα στις πέντε.

Διάφορες ιδιαίτερες συνθήκες -οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, καταστροφές και συγκρούσεις- μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Στην πιο σοβαρή μορφή της, η κατάθλιψη οδηγεί στην αυτοκτονία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς υποφέρει από κατάθλιψη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ανθρώπων που κατάφεραν να αυτοκτονήσουν υπέφερε από κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Σαξένα, ο οποίος σημείωσε εξάλλου ότι όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η χώρα, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η συχνότητα του φαινομένου.

Λόγω της ντροπής που εξακολουθεί να προκαλεί συχνά η κατάθλιψη, πολλοί ασθενείς δεν παραδέχονται ότι υποφέρουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το λυκοπένιο μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού



Είναι η ουσία που κοκκινίζει διάφορα τρόφιμα, όπως τις ντομάτες.

Κατά 55% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό έχουν οι άνδρες που έχουν υψηλά ποσοστά λυκοπενίου στον οργανισμό τους.

Το λυκοπένιο είναι η ουσία που προσδίδει κόκκινη απόχρωση σε σε διάφορα τρόφιμα (ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι, παπάγια κ.α.). Η ντομάτα είναι κατ’ εξοχήν αυτή που περιέχει μεγάλη ποσότητα λυκοπένιου, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από βλάβες.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Τζούνι Κάρπι του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, ανέλυσαν στοιχεία από 1.031 άνδρες αρχικής ηλικίας 45 έως 65 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 67 έπαθαν εγκεφαλικό.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο λυκοπένιου στο αίμα τους. Από την ομάδα των 258 ατόμων με το χαμηλότερο επίπεδο λυκοπένιου πέθαναν 25, ενώ από την ομάδα των 259 ατόμων με το υψηλότερο επίπεδο λυκοπένιου πέθαναν μόνο 11. Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο του λυκοπένιου και στον κίνδυνο εγκεφαλικού διαπιστώθηκε ότι ισχύει άσχετα από την ηλικία του ατόμου και από άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, πίεση, διαβήτης κ.α.).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μειώνει την ικανότητα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) να δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Επιπλέον, το λυκοπένιο έχει και άλλες σχετικές ιδιότητες, καθώς εμποδίζει την παραγωγή χοληστερόλης και αναστέλλει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.


Διαβάστε περισσότερα...

H κάνναβη περιορίζει τη μυική ακαμψία



Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αισθάνθηκαν βελτίωση.

Εκχυλίσματα κάνναβης επιτρέπουν να περιοριστεί η μυική ακαμψία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σχεδόν το 90% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας υποφέρουν από μυική ακαμψία σε μια δεδομένη στιγμή κατά την εξέλιξη της νόσου, σύμπτωμα που περιορίζει την κίνηση και την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, μια μελέτη τρίτης φάσης -το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας για την αξιολόγηση ενός νέου φαρμάκου ή μιας νέας θεραπείας- διεξήχθη σε δείγμα 279 ασθενών στη Βρετανία για 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε δισκία τετραϋδροκανναβινόλης, ένα εκχύλισμα κάνναβης, και η άλλη ομάδα ψευδοφάρμακο. Οι δοσολογίες αυξάνονταν σταδιακά από 2,5 mg έως μια μέγιστη δοσολογία 25 mg στο τέλος των 15 ημερών, ενώ αυτή η δοσολογία διατηρήθηκε στη διάρκεια του υπόλοιπου τεστ.

Στο τέλος της μελέτης, το 29,4% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα της κάνναβης, έκανε λόγο για έναν περιορισμό της μυικής ακαμψίας έναντι ποσοστού 15,7% στην ομάδα με το ψευδοφάρμακο. Η αλλαγή ήταν αισθητή από την 4η εβδομάδα και επηρέαζε επίσης τον πόνο και την ποιότητα του ύπνου.

Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν στους ασθενείς που δεν λάμβαναν αντισπασμωδική αγωγή με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να φθάνει το 40% μεταξύ των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν εκχυλίσματα κάνναβης.

Οι παρενέργειες ήταν εξάλλου μεγαλύτερες στην ομάδα της κάνναβης και επικεντρώνονταν κυρίως σε εντερικά προβλήματα και διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική νόσος που προσβάλλει τον κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, οπτικό νεύρο και νωτιαίο μυελό). Αλλοιώνει τη μετάδοση των νευρικών παλμών και εκδηλώνεται κατά κύματα που καταλήγουν ύστερα από αρκετά χρόνια σε μια εξασθένηση του οργανισμού και αναπηρία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ξένες γλώσσες βοηθούν τον εγκέφαλο



Απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών προκαλεί διόγκωση του εγκεφάλου, ιδίως ορισμένων συγκεκριμένων τμημάτων, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη μάλιστα δείχνει ότι οι ξένες γλώσσες βοηθούν τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε φόρμα, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόχαν Μέρτενσον του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Λουντ, μελέτησαν μια ομάδα νεαρών μαθητών της Μεταφραστικής Ακαδημίας των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα, που καλούνται να μάθουν ξένες γλώσσες με πολύ ταχύ ρυθμό, που σπάνια συναντάται σε παρόμοια προγράμματα εκμάθησης. Οι σπουδαστές πρωί και βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, μαθαίνουν εντατικά ξένες γλώσσες.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν με τεχνικές νευροαπεικόνισης τους εγκεφάλους των εθελοντών αρχικά προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα των διαφόρων ξένων γλωσσών που συνήθως δεν γνώριζαν καθόλου (όπως ρωσικά, αραβικά κ.α.) και στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες μαθημάτων, διαπίστωσαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλό αυτών των σπουδαστών.

Για να έχουν μέτρο σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μια δεύτερη ομάδα ελέγχου από σπουδαστές της ιατρικής, οι οποίοι επίσης μελετούσαν εντατικά, αλλά χωρίς να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Ενώ οι εγκέφαλοι αυτών των τελευταίων εθελοντών δεν εμφάνισαν καμία άξια λόγου αλλαγή μέσα σε ένα τρίμηνο, αντίθετα οι εγκέφαλοι των υποψήφιων μεταφραστών είχαν διογκωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Η διόγκωση ήταν πιο αισθητή στον ιππόκαμπο (ο οποίος εμπλέκεται στην μάθηση νέων πραγμάτων και στον προσανατολισμό στο χώρο), καθώς και σε τρεις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Μάλιστα, προς έκπληξη των επιστημόνων, διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου αναπτύχθηκαν σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το πόσο καλές ήσαν οι επιδόσεις των μαθητών στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και πόση προσπάθεια είχαν καταβάλει για να τα καταφέρουν.

Όσο πιο μεγάλη ήταν η διόγκωση του εγκεφάλου στις προαναφερόμενες περιοχές του φλοιού και του ιππόκαμπου, τόσο καλύτερες ήταν οι μεταφραστικές ικανότητες των σπουδαστών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται με καθυστέρηση σε ανθρώπους που είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι στην καθημερινότητά τους. «Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένας καλός τρόπος να κρατά κανείς τον εγκέφαλό τους σε φόρμα», δήλωσε ο Μέρτενσον.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη



Θα προβλέπει έγκαιρα ποιους θα «χτυπήσει» η επιθετική μορφή του καρκίνου.

Νέους γενετικούς δείκτες στο αίμα ασθενών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη ανακάλυψαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου καλύτερου διαγνωστικού τεστ που θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν έγκαιρα ποιοί ασθενείς θα εμφανίσουν την επιθετική και πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου. Ήδη οι ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο σχετικό πειραματικό τεστ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιόχαν ντε Μπόνο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκαν μια μέθοδο να «διαβάζουν» ποια γονίδια ενεργοποιούνται και ποια όχι στα αιμοκύτταρα των καρκινοπαθών με την χειρότερη πρόγνωση επιβίωσης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος πολύμορφη, καθώς μερικοί ασθενείς ζουν με αυτή για χρόνια χωρίς συμπτώματα, και άλλοι πεθαίνουν επειδή η νόσος εξελίσσεται επιθετικά.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο των πνευμόνων, με περίπου 900.000 νέα περιστατικά το χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν και πολλά περιστατικά εμφανίζουν γρήγορες μεταστάσεις σε άλλα όργανα και καταλήγουν στο θάνατο, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις περιορίζονται στον ίδιο τον προστάτη και τελικά δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς.

Το πρόβλημα για τους γιατρούς ήταν πάντα να μπορούν να ξεχωρίσουν τα σοβαρά περιστατικά από τα πιο ελαφρά, ώστε να δράσουν έγκαιρα. Αν και ήδη υπάρχουν τεστ για τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, δεν έχουν ακόμα μεγάλη ακρίβεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το υπό ανάπτυξη νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι δυνητικά ακριβέστερο από τα υπάρχοντα και ευκολότερο σε σχέση με τη διενέργεια βιοψίας. Το τεστ, σύμφωνα με τον Μπόνο διαβάζει το πρότυπο γενετικής δραστηριότητας όπως ένα barcode, εντοπίζοντας ίχνη ότι ένας ασθενής μπορεί να έχει ένα πιο επιθετικό καρκίνο. .

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάγνωση όλων των γονιδίων σε δείγματα αίματος από 100 βρετανούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους άλλοι είχαν την επιθετική μορφή υψηλού κινδύνου και άλλοι την ήπια χαμηλού κινδύνου της νόσου. Χρησιμοποιώντας στατιστικές τεχνικές, χώρισαν τους ασθενείς σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» τους και, μετά από δυόμισι χρόνια, βρήκαν ότι οι ασθενείς που ανήκαν στη μία κατηγορία, είχαν πεθάνει πολύ πιο πρόωρα από τους υπόλοιπους.

Έτσι, οι επιστήμονες ανίχνευσαν εννέα ενεργά γονίδια-κλειδιά που ήσαν κοινά σε όλα τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας υψηλότερου κινδύνου. Στη συνέχεια, έκαναν τεστ σε 70 αμερικανούς καρκινοπαθείς και εντόπισαν πάλι τα εν λόγω γονίδια σε εκείνους τους ασθενείς που πέθαναν πιο πρόωρα από όλους. Αρκετά από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι αυτό καταστέλλεται περισσότερο στους ασθενείς με την επιθετική μορφή της νόσου.



Διαβάστε περισσότερα...