Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

«Οδηγείτε τους κωφούς της χώρας μας σε κοινωνικό αφανισμό»

Κινητοποίηση της ομοσπονδίας των Ελλήνων Κωφών για την «σφαγή» του πανελλαδικού προγράμματος διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο οικονομικών.


Η ελληνική πολιτεία εν έτει 2011 καταργεί πρακτικά το δικαίωμα των κωφών στην φυσική τους γλώσσα! Τους γυρίζει (κοινωνικά) μισό αιώνα πίσω...Η ελληνική πολιτεία εν έτει 2011 καταργεί πρακτικά το δικαίωμα των κωφών στην φυσική τους γλώσσα! Τους γυρίζει (κοινωνικά) μισό αιώνα πίσω...
Με μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας απαντά η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) στην δραστική περικοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) που πρακτικά σημαίνει το τέλος του προγράμματος.

Η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Πρώτος σταθμός της σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΟΜΚΕ είναι το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Σύνταγμα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37), καθώς και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17). Η ώρα συνάντησης είναι 9 το πρωί μπροστά από το υπουργείο οικονομικών.

“Το Πρόγραμμα Διερμηνείας, έχει πλέον πάψει ουσιαστικά να λειτουργεί, καταδικάζοντας όλους τους κωφούς- βαρήκοους της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό” τονίζει η ΟΜΚΕ στο προσκλητήριο συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι “το ζήτημα της περικοπής (σ.σ. της τάξεως των 100.000 και κάτι ευρώ) δεν είναι απλώς οικονομικό, πρόκειται για καθεαυτή την επιβίωση της κοινότητάς μας ”. Πράγματι, μέσω του Προγράμματος Διερμηνείας επί σειρά ετών καλύπτονταν πανελλαδικά οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών – βαρήκοων. Σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια κλπ.

Το διά ταύτα του καλέσματος της ΟΜΚΕ για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης: “Καλούμε σύσσωμη την κοινότητα των κωφών-βαρήκοων της χώρας, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, τους διερμηνείς ΕΝΓ ώστε να εκφράσουμε όλοι μαζί σθεναρά τη δίκαιη διαμαρτυρία μας για την oυσιαστική κατάργηση του Προγράμματος Διερμηνείας και τον κοινωνικό αφανισμό των κωφών-βαρήκοων”.


Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτηματικά και αγωνία για το μέλλον της ειδικής αγωγής

Τα απευθύνει στο υπουργείο παιδείας ο πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής.

Το υπουργείο αποφεύγει να δώσει καθησυχαστικές απαντήσεις.




Ελάχιστα πλέον τα κεκτημένα στην ειδική αγωγή. Από την άλλη, πλεονάζουν τα ευχολόγια...Ελάχιστα πλέον τα κεκτημένα στην ειδική αγωγή. Από την άλλη, πλεονάζουν τα ευχολόγια...
Να δημοσιοποιήσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του αναφορικά με τον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής – εκπαίδευσης καλεί το υπουργείο παιδείας ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Σ.Ε.Α.) θέτοντας τα κρίσιμα ζητούμενα που εκρεμμούν δημιουργώντας κλίμα οριακής ανησυχίας σε χιλιάδες μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επιγραμματικά, το πλαίσιο των ζητημάτων επί των οποίων ο ΠΕΣΕΑ αξιώνει καθαρές εξηγήσεις έχει ως εξής :

1. Νέο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), δραστικές αλλαγές στις πρακτικές αξιολόγησης, της παιδαγωγικής, της ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των ΑμεΑ και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑμεεΑ) και των οικογενειών τους.
2. Διασφάλιση της ανεμπόδιστης εγγραφής και φοίτησης των ΑμεΑ και ΑμεεΑ στα σχολεία της γενικής και ειδικής αγωγής, στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), Τμήματα Ένταξης, Κατ’ Οίκον, Παράλληλη Στήριξη κλπ.
3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων με τις λίστες ντροπής (κάποιες αριθμούν και μερικές χιλιάδες άτομα) σε αρκετά ΚΕΔΔΥ
4. Αποσαφήνιση των υπουργικών προθέσεων για το μέλλον των ΚΕΔΔΥ, άμεση προκήρυξη των θέσεων προϊσταμένων στα ΚΕΔΔΥ ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν εύρρυθμα.
5. Αμεσοι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των κραυγαλέων οργανικών και λειτουργικών κενών.
6. Συμπερίληψη του επιδόματος ειδικής αγωγής στα επιδόματα δυσμενών συνθηκών.
7. Ιδιαίτερη έμφαση κατά την επιμόρφωση των εργαζομένων στις δομές της ειδικής αγωγής στα Προγράμματα Σπουδών που αφορούν τα ΑμεΑ και τα ΑμεεΑ.
8. Ουσιαστικός διάλογος για τις όποιες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προτείνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Επί του παραπάνω πλαισίου αιτημάτων, η πρώτη τοποθέτηση/ανταπάντηση από το υπουργείο Παιδείας δια του Ειδικού Γραμματέα Μιχάλης Κοντογιάννης και του Διευθυντή Δ/νσης Ειδικής Αγωγής Γιώργου Αλεβίζου κινήθηκε στην λογική “έχετε δίκιο αλλά ... δεν”. Ιδού οι θέσεις του υπουργείου όπως διατυπώθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου:

1. Η όποια πρόσθετη υποστήριξη των ΑμεΑ και των ΑμεεΑ στις σχολικές δομές μεταφράζεται σε μια επιπλέον δομή αξιολόγησης και υποστήριξης σε Ειδικά Σχολεία.
2.Δεν θα γίνει επιλογή Προϊσταμένων στα ΚΕΔΔΥ.
3. Σε επίπεδο ...φιλοσοφικό, το υπουργείο δήλωσε σύμφωνο (σ.σ. αυτό δα έλειπε) με την αναγκαιότητα ανεμπόδιστης εγγραφής και φοίτησης των ΑμεΑ και ΑμεεΑ στα σχολεία της γενικής και ειδικής αγωγής, στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), στα Τμήματα Ένταξης, στην Κατ’ Οίκον Εκπαίδευση, στην Παράλληλη Στήριξη κλπ. Επίσης, δήλωσε φιλοσοφικά αλληλέγγυο στην αναγκαιότητα της σχολικής και κοινωνικής ΕΝΤΑΞΗΣ των ΑμεΑ και των ΑμεεΑ και τη στήριξη των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης μέσα στα γενικά σχολεία.
4.Σε ότι αφορά την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα γίνουν διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψή τους. Πότε και πόσοι δεν ειπώθηκε...
5. Σχετικά με την ανάγκη επιμόρφωσης των εργαζομένων στις δομές της ειδικής αγωγής, παραμένει σταθερή η υπουργική θέση για κάλυψή της από προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρά τις κωμικοτραγικές στρεβλώσεις που έχουν τον τελευταίο χρόνο καταγραφεί.
6. Σε ότι αφορά, τέλος, το επίδομα ειδικής αγωγής, ουδεμία δέσμευση. “ Γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί” η αρμόδια απάντηση.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για τρείς νομούς!

Οριακή αναμένεται η ταλαιπωρία που θα υποστούν τα χιλιάδες ΑμεΑ στη δυτική Ελλάδα.

«Δώστε άμεσα λύση», αξιώνουν με ερώτησή τους οι βουλευτές Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός.

Κανένας σεβασμός για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία. Η ταλαιπωρία που νομοτελειακά θα υποστούν ελάχιστα ενδιαφέρει τους αρμοδίους. Δυστυχώς, ούτε τα προσχήματα πλέον δεν τηρούνται...
Κανένας σεβασμός για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία. Η ταλαιπωρία που νομοτελειακά θα υποστούν ελάχιστα ενδιαφέρει τους αρμοδίους. Δυστυχώς, ούτε τα προσχήματα πλέον δεν τηρούνται...

Η πρόβλεψη ύπαρξης μιάς και μοναδικής υγειονομικής επιτροπής (στην Πάτρα) του νεοσυσταθέντος Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για όλη τη δυτική Ελλάδα (νομοί Αχαίας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας), αναμένεται να δημιουργήσει “βουνό προβλημάτων” στα χιλιάδες ΑμεΑ της δυτικής ελλάδος.

Η περίπτωση του ΚΕΠΑ της δυτικής Ελλάδος είναι η πλέον προβληματική σε όλη την χώρα. Τα ΑμεΑ που διαβιούν σε δύο νομούς ιδιαίτερης έκτασης (Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) θα υποχρεωθούν να μετακινούνται στην Πάτρα, όχι μόνο για την λεγόμενη εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης (βλ. πιστοποίηση) αλλά και για όποιο γραφειοκρατικό πρόβλημα κατά την παραπάνω διαδικασία προκύπτει.

Σηεμιώνεται ότι πέραν του τεράστιου όγκου περιπτώσεων που το ένα και μοναδικό για τρείς νομούς ΚΕΠΑ καλείται να διεκπεραιώσει (οι δύο εκ των τριών νομών , οι Αχαίας και Αιτωλοακαρνανίας είναι εκ των μεγαλύτερων πληθυσμιακά νομών της χώρας), το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται κάκιστης ποιότητας και ως εκ των προβληματικότερων στην επικράτεια. Σε γενικές γραμμές μιά ταλαιπωρία χωρίς προηγούμενο προμηνύεται για χιλιάδες αναπήρους. Οι οποίοι πέραν των άλλων θα κληθούν βάσει του νόμου να προσκομίσουν και ταμειακό παραστατικό 46,41 ευρώ, προκειμένου να την υποστούν!

Το όλο θέμα της νομοτελειακής ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι ΑμεΑ δυτικής Ελλάδας (δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά θα είναι οι ... πρωταθλητές της ταλαιπωρίας στην οποία θα υποβληθούν οι άνθρωποι με αναπηρία ανά το πανελλήνιο) θέτουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας οι βουλευτές (Δημ.Αρ.) Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσουκαλης και Γ. Ψαριανός. Αξιώνοντας από τον υπουργό υγείας το αυτονόητο : να δημιουργήσει άμεσα Υγειονομικές Επιτροπές στους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ατόμων με οπτική αναπηρία

Υπηρεσία Calling Web με την σφραγίδα του συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών.



Το Calling Web (Καλώντας το Web) είναι μιά καινοτόμα και πρωτοποριακή υπηρεσία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο για άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και για δυσλεκτικούς, κινητικά αναπήρους, αλλοδαπούς, υπερήλικες και τεχνολογικά αναλφάβητους, που φέρει την σφραγίδα του Συλλόγου Τεχνολογικής ανάπτυξης Τυφλών.

Το περιεχόμενο της υπηρεσίας : Ο κάθε πολίτης που τηλεφωνεί στον τηλεφωνικό αριθμό της υπηρεσίας Calling Web 210 8610100 (με αστική χρέωση) έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» ιστοσελίδες, χωρίς τεχνικές γνώσεις, χωρίς τον ειδικό κοστοβόρο εξοπλισμό, χωρίς σύνδεση internet και μπορεί μέσω της υπηρεσίας «τηλεανάγνωσης» να χειρίζεται τη φυλλομέτρηση των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του.

Μερικές από τις κατηγορίες ιστοσελίδων που μπορούν να παρέχουν τηλεανάγνωση είναι:

α. Ειδησεογραφικές πύλες/portals (ειδήσεις από διαδικτυακές πύλες, από σελίδες ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας κ.λ.π.)
β. Blogs
γ. Ιστοσελίδες καλλιτεχνών, πολιτικών, αθλητών και κάθε πολίτη που προβάλλεται στο διαδίκτυο
δ. Ιστοσελίδες πολιτικών κομμάτων
ε. Ιστοσελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης
στ. Ιστοσελίδες υπουργείων
ζ. Ιστοσελίδες εμπορικών επιχειρήσεων
η. Ιστοσελίδες οργανισμών και ενώσεων

Όπως επισημαίνουν οι του Σ.Τ.Α.Τ. (πρόκειται για μη κερδοσκοπικό φορέα, σύμβουλο σε θέματα τεχνολογίας της εθνικής ομοσπονδίας τυφλών) “η λειτουργία και η ανάπτυξη της εν λόγω υπηρεσίας, προϋποθέτει ετήσιο κόστος αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί από επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Έτσι, στοχεύοντας στην παροχή μίας μόνιμης και ολοκληρωμένης αναπτυσσόμενης υπηρεσίας, απευθυνόμαστε στους κατόχους ιστοσελίδων προκειμένου με τη μορφή συνδρομής να παρέχουν φωνητική επαύξηση του δικτυακού τους τόπου και μάλιστα μέσω τηλεανάγνωσης”.

Με απλά λόγια: Η υπηρεσία CallingWeb, προσφέρει σε κάθε κάτοχο ιστοσελίδας, τη δυνατότητα τηλεφωνικής πρόσβασης του δικτυακού του τόπου, με χαμηλό ετήσιο κόστος, σε μία εποχή που οι επιβαρυμένοι οικονομικοί προϋπολογισμοί, δεν επιτρέπουν την προμήθεια και εγκατάσταση κοστοβόρων υποστηρικτικών υπηρεσιών ( φωνητικές πύλες και σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα). Αξίζει δε να τονιστεί ότι ο Σ.Τ.Α.Τ. έχει λάβει την απόφαση ότι η ανάπηροι κάτοχοι ιστοσελίδων, καθώς και τα μη κερδοσκοπικά σωματεία αναπήρων, εντάσσουν τις ιστοσελίδες του στο CallingWeb, απολύτως δωρεάν.

Ήδη και μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από την ολοκλήρωση της τεχνογωσίας οι του Σ.Τ.Α.Τ. έχουν επιτύχει την υποστήριξη της εθνικής ομοσπονδίας και του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών, του πανελλαδικού συνδέσμου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων, αλλά και της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών που έχουν θέσει την υπηρεσία υπό την αιγίδα τους. Επίσης, η υπηρεσία έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκινήσει την λειτουργία της σε σύστημα πολλαπλών τηλεφωνικών γραμμών που απαντούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8610100, με ενταγμένους δωρεάν τους παρακάτω ιστοτόπους:

1. www.poesy.gr (ιστοσελίδα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών)

2. www.disabled.gr ( ιστοσελίδα του θεματικού περιοδικού “Αναπηρία Τώρα”)

3. www.panap.gr (ιστοσελίδα της κίνησης “Παρέμβαση αναπήρων πολιτών”)

4. www.akida-eu.blogspot.com (ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα υγείας και κοινωνικών δικαιωμάτων)

5. www.orp.gr (ορθόδοξη πορεία- Σύλλογος Ορθοδόξων Τυφλών Ελλάδος)

Με την υποσημείωση ότι καθημερινά εντάσσονται στο Calling Web και άλλες μη συνδρομητικές ιστοσελίδες από το χώρο της αναπηρίας, οι ενδιαφερόμενοι για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικές με την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.callingweb.org, οι πληροφορίες της οποίας εμπλουτίζονται συνεχώς.

Οι δημιουργοί του Calling Web στοχεύουν στην επίσημη παρουσίαση της πρωτοπόρου υπηρεσίας τους λίαν συντόμως και αφού έχει προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συνδρομητικών ιστοσελίδων . Μέχρι την στιγμή εκείνη καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους “προκειμένου να έχετε ιδία άποψη για τη λειτουργία της υπηρεσίας, να τηλεφωνήσετε στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8610100 όπου έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε μία από τις ενταγμένες ιστοσελίδες (π.χ. poesy.gr) και να διαβάσετε τα νέα της”.


Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται αναπηρικό κρεβάτι


Πωλείται κρεβάτι αναπηρίας ξύλινο (έπιπλο) τροχήλατο, ηλεκτροκίνητο, μεταβλητού ύψους, αυτόματη ανάκλιση κεφαλιού και ποδιών, με αναρτήρα έλξης, κάγκελα, ελαφρά μεταχειρισμένο, αερόστρωμα κατάκλισης ηλεκτρικό. Δωρίζεται αμεταχείριστο κάθισμα τουαλέτας. 

Πόλη Θεσσαλονίκη
Τιμή 850 €
Επικοινωνία κυρία Ηλιάνα 
Κινητό: 6944418624
Email: eliana7@otenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπείτε οικογενειακώς σε πρόγραμμα διατροφής!



Ρυθμίστε τα γεύματα για όλη την ημέρα
.
Ανυπομονείτε να φτάσει εκείνη η «ηρωική» στιγμή της έναρξης των σχολείων, ώστε να μπει όλη η οικογένεια σε ένα πρόγραμμα και ρυθμό; Η διατροφή των παιδιών είναι μια σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό του ημερήσιου προγράμματος, με την οποία οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν, ώστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά και ευχάριστα και η ανάπτυξη των παιδιών να είναι σωστή.

Ποιο θα είναι το ωράριο του φαγητού;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός σταθερού προγράμματος διατροφής το οποίο θα περιλαμβάνει 4-6 γεύματα την ημέρα.

Στην προσπάθεια αυτή η «υπενθύμιση» για την ώρα που είναι να κάνουμε το γεύμα είναι η πείνα μας και συνήθως πεινάμε κάθε 2-4 ώρες.

Ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουν τα παιδιά ένα διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους είναι ακολουθώντας το δικό σας πρόγραμμα. Εάν για παράδειγμα, ξυπνώντας το πρωί συνηθίζετε να φεύγετε για τη δουλειά χωρίς πρωινό είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν ως πιο «φυσιολογική» αυτή τη συμπεριφορά και να αποφεύγουν το πρωινό γεύμα.

Να θυμάστε πως γίνεστε παράδειγμα έτσι κι αλλιώς μόνο με τη συμπεριφορά σας και πως δε χρειάζεται να κάνετε συγκρίσεις με τα παιδιά σας κριτικάροντάς τα. Αντίθετα μπορείτε να τα προσκαλέσετε να πάρουν πρωινό μαζί σας ή να κόψετε ένα φρούτο μαζί για να τους μυήσετε ασυναίσθητα στη συνήθεια!

Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, επιδιώκετε να δίνετε την ελευθερία να κάνουν τις επιλογές τους για το πότε και τι θα φάνε. Εάν αρνούνται συστηματικά τα συχνά γεύματα, απλά κάντε διερευνητικές ερωτήσεις όπως «Έχεις πεινάσει;» ή «Είσαι χορτάτος;» ώστε να καταλάβετε το λόγο που τα αποφεύγουν και να τους βοηθήσετε να συνδέσουν την ώρα του φαγητού με την πείνα.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Τα τρόφιμα έχουν ομαδοποιηθεί συνοπτικά στις εξής κατηγορίες:
Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
Ομάδα λαχανικών και φρούτων
Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)
Το καθημερινό διαιτολόγιο καλό είναι να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Ένας πρακτικός τρόπος για να βάλετε σε σκέψεις τα παιδιά σας ως προς τα τρόφιμα που είναι να καταναλώνουν καθημερινά, είναι να φτιάξετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και στη συνέχεια να φτιάξετε μικρές λίστες για ψώνια σημειώνοντας με ποια τρόφιμα τροφοδοτείτε την κουζίνα σας μια φορά την εβδομάδα, ποια τρόφιμα αγοράζετε πιο συχνά (γάλα, ψωμί) και ποια τρόφιμα αγοράζετε και ανανεώνετε πιο αραιά.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές σε εβδομαδιαία βάση;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν πως κάποιες επιλογές τους κάνουν μεγαλύτερο καλό (νιώθουν ζωντάνια, ενεργητικότητα, έχουν λαμπερά μαλλιά και δέρμα, έχουν διάθεση να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν και να παίξουν με τους φίλους τους, δεν αρρωσταίνουν εύκολα) και άλλες λιγότερο καλό (δεν έχουν ενέργεια, νιώθουν νωθρότητα και βαρεμάρα, αρρωσταίνουν πιο εύκολα, έχουν θαμπό δέρμα και μαλλιά).

Με βάση αυτό το κριτήριο, υπάρχουν τρόφιμα που τους τροφοδοτούν με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για αυτό τα καταναλώνουν κάθε μέρα, ενώ υπάρχουν και τρόφιμα που είναι φτωχά σε τέτοια συστατικά και το μόνο που κάνουν είναι να μας παραφορτώνουν με καύσιμα – θερμίδες… βαραίνοντας μας. Αυτά τα τρόφιμα είναι που τα καταναλώνουμε και πιο αραιά!

Τι θα πρέπει να αποφεύγουν;

Πρακτικά τίποτα! Η στέρηση συνήθως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα… Οπότε αντί να μιλήσετε στα παιδιά σας για τρόφιμα που απαγορεύονται, σβήστε τις λέξεις μην, όχι, δεν από το λεξιλόγιό σας και βάλτε τις λέξεις τι και πως! Αντικαταστήστε φράσεις όπως «Δεν κάνει/ πρέπει να φας αυτό» με την έκφραση «Τι θα έλεγες να το έχεις αυτό το τρόφιμο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα και να επιλέξεις εσύ ποιες θα είναι αυτές οι φορές». Η διαπραγμάτευση με σαφή όρια και πλαίσια τις περισσότερες φορές έχει άμεσα αποτελέσματα και σας απαλλάσσει από τους καβγάδες!

Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς γλυκό φάγατε σήμερα;




Απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα χωρίς επιπτώσεις.

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο διατροφικά «παραπτώματα» τα περιθώρια στενεύουν. Ο στόχος της απώλειας λίγων ή περισσοτέρων κιλών μπαίνει στα top των προτεραιοτήτων σας, ενώ ταυτόχρονα τα γλυκά κατατάσσονται στη λίστα των «απαγορευμένων». Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσατε να απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα, χωρίς επιπτώσεις στη σιλουέτα σας; Κι όμως, υπάρχει τρόπος να το καταφέρετε!

Φέρτε την ισορροπία

Αν απλοποιούσαμε λιγάκι την πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η δίαιτα μοιάζει με μία μαθηματική εξίσωση. Όταν προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά καθημερινά ο οργανισμός σας (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας), τότε προοδευτικά έρχεται και η μείωση του σωματικού βάρους. Έτσι, κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο γλυκό φροντίστε να επαναφέρετε την ισορροπία «καίγοντας» τις extra θερμίδες μέσω της άσκησης ή εξισορροπήστε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα από το φαγητό σας.

«Πιάστε» τη σωστή συχνότητα

Όντως, ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς είναι να βρεθεί σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η εικόνα του σώματός σας επηρεάζεται ιδιαίτερα και από τη σύσταση της διατροφής σας. Τα περισσότερα γλυκά αποτελούνται από «γερές» δόσεις λίπους και σας προσδίδουν αρκετές θερμίδες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Στοχεύστε στην κατανάλωσή τους 1-2 φορές την εβδομάδα προκειμένου να τα απολαύσετε δίχως ίχνος ενοχών.

Το μέγεθος μετράει

Μία απλή πάστα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 600-700 θερμίδες. Σε ελεύθερη μετάφραση, σας προσδίδει τις μισές σχεδόν θερμίδες από όσες προσλαμβάνει την ημέρα η μέση γυναίκα που ακολουθεί ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Φροντίστε να φανείτε εγκρατείς και επιλέξτε γλυκά μικρού μεγέθους. Άλλωστε η απλή λογική το υποδεικνύει: όσο μικρότερο το γλυκό, τόσο λιγότερες οι θερμίδες και τα λιπαρά! Έχετε πάντα στο μυαλό σας πως 1-2 κουταλιές αρκούν για να σας προσφέρουν γευστική ικανοποίηση. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε το επιδόρπιο «ενεργειακή βόμβα», γιατί δεν δοκιμάζετε να το μοιραστείτε με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σας;

Ξεγελαστείτε

Μπορεί το σουφλέ σοκολάτας να σας «κλείνει» πονηρά το μάτι, δεν αποτελεί όμως το μοναδικό μέσο που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές γλυκών με λιγότερες θερμίδες που μπορείτε να τα καταναλώσετε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Ενδεικτικά, μπορείτε να επιλέξετε ζελέ, παγωτό σορμπέ, ψητά φρούτα πασπαλισμένα με κανέλλα, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι, ρυζόγαλο με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, λαχταριστές φρουτοσαλάτες, σπιτικό κέικ πορτοκάλι με ελαιόλαδο. Έτσι και θα ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας και θα προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σκεφτείτε light!

Ο τρόπος παρασκευής ενός γλυκού έχει αντίκτυπο στο σώμα σας και αν σκεφτείτε «εναλλακτικά» θα καταφέρετε να δημιουργήσετε εύγευστα επιδόρπια, απαλλαγμένα από τα περιττά. Ξέρετε πως αν στο αγαπημένο σας κέικ υποκαταστήσετε τη μισή ποσότητα βουτύρου με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, οι θερμίδες του αυτόματα υποδιπλασιάζονται;

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν μη θερμιδογόνα τεχνητά γλυκαντικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες είναι πολύ πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, συνεπώς προστίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Το αποτέλεσμα; Επιδόρπια που έχουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται με τον κλασσικό τρόπο, ιδανικά για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό του ενώ ακολουθεί δίαιτα αδυνατίσματος.

Εφόσον καταναλώνονται σωστά, τα γλυκά μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι σας χωρίς να σας.. «βαραίνουν»! Άλλωστε, ποιος σας είπε πως η λέξη δίαιτα είναι συνώνυμο της στέρησης;


Διαβάστε περισσότερα...

Λοιμώξεις και νοσήματα μετά το καλοκαίρι



Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο μας;
Το κληροδότημα του καλοκαιριού δεν είναι μόνο το μαύρισμα. Ήλιος, θάλασσα και παραλία πολλές φορές μας αποκαλύπτουν την άλλη τους όψη τους, τη δυσάρεστη. Πολλοί από εμάς, τώρα το φθινόπωρο, θα έρθουμε αντιμέτωποι με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μυκητιάσεις, γυναικολογικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις. Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε τον γιατρό μας για το ετήσιο check up;

Γυναικολογικές λοιμώξεις - ουρολοιμώξεις

Τι γίνεται όμως όταν η μυκητίαση προσβάλλει τα γεννητικά όργανα; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό γιατρό; Ιδίως τις γυναίκες;

Aν μια γυναίκα δει αυξημένα κολπικά υγρά, αν πονάει κατά τη διάρκεια της ούρησης, ή της σεξουαλικής πράξης, τότε πιθανώς να πάσχει από κάποια λοίμωξη, η οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Ούτως ή άλλως μια γυναίκα χρειάζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να υποβληθεί σε μια γυναικολογική εξέταση, καθώς και καλλιέργεια ούρων και κολπικών υγρών.

Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, αν παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα απ' την ουρήθρα, ή νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, χρειάζεται και αυτοί να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό.
Τι γίνεται όμως όταν δεν μιλάμε για μια απλή ουρολοίμωξη, αλλά για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα


Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η Σύφιλη, η Βλεννόρροια, η Γονόρροια, τα χλαμύδια, τα Κονδυλώματα, ο Έρπης, ο ιός HIV και η Ηπατίτιδα Β & C.

Κάποια απ' αυτά, όπως ο έρπης, ενδεχομένως να μην εμφανιστούν άμεσα αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο σώμα μας. Ωστόσο νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα της γυναίκας.
Οι επιπλοκές των νοσημάτων αυτών είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο αυτό δε δείχνει να τρομάζει την κοινή γνώμη.

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι συγκριτικά με το 2003, το 2004 παρουσιάστηκε αύξηση 2% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Η σύφιλη συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 37%, ενώ τα χλαμύδια κατά 8%. Μείωση εμφάνισαν ωστόσο η γονόρροια και ο Έρπης των γεννητικών οργάνων.

Τα νοσήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Όχι όμως αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα. Μια προληπτική εξέταση δεν κοστίζει τίποτα, αντιθέτως μας γλιτώνει από μεγαλύτερους μπελάδες. Εξάλλου η καλύτερη θεραπεία για όλες τις παθήσεις, σύμφωνα με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, είναι η πρόληψη.

Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν τα γονίδια που μας παχαίνουν



Ελπίδες για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Μερικοί άνθρωποι παχαίνουν πιο πολύ από τους άλλους, παρόλο που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού, επειδή, διαθέτουν γονίδια τα οποία ενθαρρύνουν τον οργανισμό τους να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

Η νέα βρετανική έρευνα στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Ζωή Μιχαηλίδου του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Queen's του Εδιμβούργου στη Σκωτία,εντόπισε έναν αριθμό γονιδίων στο λιπώδη ιστό, τα οποία ωθούν τους ανθρώπους να κατακρατούν περισσότερο λίπος στο σώμα τους κι έτσι σταδιακά να παχαίνουν ή αντίστροφα να δυσκολεύονται να αδυνατίσουν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μολονότι οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με την παχυσαρκία, η σωματική άσκηση, η δίαιτα και γενικά ένα υγιεινό στιλ ζωής είναι πάντα σημαντικοί παράγοντες για την καταπολέμηση του πάχους.


Διαβάστε περισσότερα...