Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ευτυχισμένος έφηβος; Πλούσιος ως ενήλικας!


Πιο ευτυχισμένοι μικροί, πιο πλούσιοι μεγάλοι. Οι έφηβοι και οι νέοι που νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή τους, κερδίζουν κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερα χρήματα αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά συσχετίζει με τόσο συγκεκριμένο τρόπο τη συναισθηματική ισορροπία στη νεανική ηλικία με το ύψος του εισοδήματος στην ενήλικη ζωή. Οι νέοι που εμφανίζονται πιο δυστυχισμένοι, βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο ικανοποιημένοι περίπου 10% περισσότερα από τον μέσο όρο.

Οι ερευνητές Άντριου Όσβαλντ (καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ) και Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ (καθηγητής πολιτικών επιστημών του University College του Λονδίνου), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μελέτησαν στοιχεία από περίπου 10.000 νέους και βρήκαν ότι τα θετικά αισθήματα και το συναίσθημα της ευτυχίας στην ηλικία των 16 έως 18 ετών, καθώς και η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή στην ηλικία των 22 ετών, αποτελούν σημαντικό δείκτη πρόβλεψης για αυξημένο εισόδημα στην ηλικία των 29 ετών.

Η νεανική ευτυχία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το μελλοντικό εισόδημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, για πρόσληψη σε μια καλή δουλειά, για ταχύτερη προαγωγή, για περισσότερη αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, για εξωστρέφεια και λιγότερες νευρώσεις της προσωπικότητας. Όλα αυτά βοηθούν έναν νέο περισσότερο σε σχέση με τους πιο «κλειστούς» και «κατσούφηδες» συνομηλίκους και συναδέλφους του - και τελικά έχουν αντίκρισμα στο… πορτοφόλι του.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα μέτρησης της ικανοποίησης από τη ζωή (που κυμαίνεται από το 1 έως το 5), στην ηλικία των 22 ετών, σχετίζεται με μια αύξηση του ετήσιου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 2.000 δολάρια ήδη από την ηλικία των 29 ετών.

Μάλιστα μεταξύ των αδελφών που έχουν μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια, τα πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά συνήθως βγάζουν αργότερα ακόμα περισσότερα χρήματα, γύρω στα 4.000 δολάρια πιο πολλά το χρόνο σε σχέση με τα ανικανοποίητα και πιο δυστυχισμένα αδέλφια τους.

«Όλοι νιώθουν διαισθητικά ότι τα άτομα με αισιόδοξη διάθεση έχουν ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο και τους παρουσιάζονται στη ζωή περισσότερες ευκαιρίες. Είναι έτσι πιθανότερο να ανέβουν στην ιεραρχία ενός οργανισμού και να γίνουν ηγέτες στην ομάδα τους. Όλα αυτά, έμμεσα και άμεσα, καταλήγουν σε υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο δρ Ντε Νεβ.

«Αν ένας νέος ήταν πολύ ανικανοποίητος από τη ζωή του στα 20 ή τα 21 χρόνια του και ένας άλλος συνομήλικος ήταν πολύ πιο ικανοποιημένος, η στατιστική πρόβλεψη θα ήταν ότι ο δεύτερος θα βγάλει στο μέλλον 10.000 δολάρια περισσότερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη έχει πολλαπλά μηνύματα. Για τους γονείς, αφενός, δείχνει τη σημασία της συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών τους για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία τους. Αφετέρου, για τις κυβερνήσεις και όσους διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, δείχνει τη σημασία της προαγωγής της ψυχικής ευημερίας και ευτυχίας ως δημόσιου αγαθού, πέρα από την οικονομική ευημερία που αντανακλάται στο ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ευτυχία των πολιτών ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη (άλλη μια επιβεβαίωση του ρητού «η οικονομία τελικά είναι ψυχολογία»).



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μικρός Ε., η εισαγγελία ανηλίκων και το «Χαμόγελο»


Για ποιο λόγο ο σύλλογος αρνήθηκε τη φιλοξενία του παιδιού.

Ένα ανήλικο αγόρι βρίσκεται αντιμέτωπο με την αδυναμία της Πολιτείας να βρει λύσεις για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Ο μικρός Ε. κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από το περιβάλλον του.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε αίτημα για τη φιλοξενία του παιδιού σε συγκεκριμένο Σπίτι του Συλλόγου. Αίτημα στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε θετικά, αφενός λόγω έλλειψης χώρου στο εν λόγω Σπίτι, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ήδη υπερκαλύψει την δυναμικότητα του και αφετέρου, λόγω της αδυναμίας να προσφέρει στον ανήλικο την εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση που το παιδί είχε ανάγκη, αναφέρει δελτίο Τύπου του «Χαμόγελου».

Ο ανήλικος βρήκε στέγη σε κρατικό χώρο φιλοξενίας, αρκετά όμως μακριά από το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον, γεγονός που δυσχέραινε την μεταξύ τους επικοινωνία.

Η δυσκολία αυτή οδήγησε την αρμόδια Εισαγγελία στο να μας εκφράσει εκ νέου αίτημα για τη φιλοξενία του Ε.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μία ακόμα φορά με συνέπεια, σαφήνεια και υπευθυνότητα παράθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά.

Όπως αναλυτικά αναφέρθηκε στην αρμόδια Εισαγγελέα Ανηλίκων, στόχος των Σπιτιών που λειτουργεί ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι να ανταποκρίνονται με απόλυτη υπευθυνότητα στις ανάγκες κάθε παιδιού, να προσφέρουν χώρους ασφαλούς διαμονής και φροντίδας καθώς και ενός οικογενειακού περιβάλλοντος, στο οποίο όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους, και δεν περιορίζονται στα πλαίσια που θέτουν συχνά οι κρατικοί φορείς και αφορούν στην κάλυψη μόνο των βασικών βιοποριστικών αναγκών των παιδιών.

Ως εκ τούτου, η ανάληψη της φροντίδας ενός ακόμα παιδιού με συγκεκριμένες ειδικές θεραπευτικές ανάγκες θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες, τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τη λειτουργία του Σπιτιού και τη διαβίωση των υπολοίπων παιδιών που διαμένουν σε αυτό.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες και ατελέσφορες προσπάθειες και επικοινωνίες μας με την αρμόδια Εισαγγελέα Ανηλίκων, δεν κατέστησαν κατανοητοί οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αρνητική απάντηση αναφορικά με την ανάληψη της φροντίδας του συγκεκριμένου παιδιού, με αποτέλεσμα με σχετική δικαστική απόφαση να ανατεθεί στον Οργανισμό μας η επιμέλεια του και να επιβληθεί η φιλοξενία του, μολονότι και εγγράφως έχουν εκφραστεί οι προβληματισμοί μας αναφορικά με αυτή.

«Το Χαμόγελο Του Παιδιού» μέσα στη 17χρονη δράση του και μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, έχει δεχθεί χιλιάδες αιτήματα που αφορούσαν τη φιλοξενία περισσότερων από 1880 παιδιών θυμάτων κακοποίησης ή παραμέλησης, που οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στα 11 σπίτια μας, έχουν συνολικά, μέχρι σήμερα, βρει μία πραγματική οικογένεια 586 παιδιά, ενώ κατά καιρούς η έλλειψη χώρου ή/και η έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών, μας έχουν οδηγήσει στο να μην ανταποκριθούμε θετικά σε αιτήματα φιλοξενίας για περισσότερα από 1295 παιδιά καθώς, συνήθως, τα Σπίτια του Συλλόγου φιλοξενούν αρκετά μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από αυτόν που προβλέπεται.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως Σύλλογος που προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών, έχει επανειλημμένες φορές ενημερώσει με επιστολές και υπομνήματα του τα Αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της παιδικής προστασίας καθώς και για τις καταγεγραμμένες ελλείψεις στο χώρο της υποστήριξης παιδιών με ειδικές ψυχο-κοινωνικές ανάγκες μεταξύ των οποίων παιδιά με ψυχικές διαταραχές – διαταραχές συμπεριφοράς κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

H "ωραία κοιμωμένη"



Κοιμάται 19 ώρες την ημέρα. Δεν το θέλει. Πάσχει από μια σπάνια ασθένεια.
Μια 18χρονη στις ΗΠΑ ζει σχεδόν σε μόνιμη ύπνωση. Οι γιατροί δεν μπορούν να καταλήξουν από τι πάσχει, μα με κάποια χάπια μπορεί κάποιους μήνες του χρόνου να ζει φυσιολογικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το «Πανεπιστήμιο Πολιτών»


Διαλέξεις με καθηγητές για όλα τα θέματα της καθημερινότητας.

«Πανεπιστήμιο Πολιτών», ονομάζεται ο νέος θεσμός που δημιουργούν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» θα διοργανώνει διαλέξεις με κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Στόχος είναι οι πολίτες να ενημερώνονται με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά τους, όπως η οικονομική κρίση, οι δυνατότητες εξόδου από αυτήν, η φορολογική μεταρρύθμιση, το τραπεζικό σύστημα, ο πολιτισμός, η επικοινωνία, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο Πολιτισμός, τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα κ.α.

Οι πέντε θεματικοί κύκλοι διαλόγου και προβληματισμού θα είναι Οικονομία, Κοινωνικά Ζητήματα, Τέχνη, Ιατρικά Θέματα και Πολιτική.



Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 77 θέσεις επιστημονικού προσωπικού



Στην Υπηρεσία Ασύλου - Πότε λήγουν οι αιτήσεις.

Το ΑΣΕΠ κάνει γνωστό ότι εκδόθηκε η 2Σ/2012 προκήρυξη της ανεξάρτητης Αρχής που αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η προκήρυξη, όπως αναφέρει η Αρχή, θα διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 18 παρ. 3 του Ν. 4058/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με προσωπικό, που περιλαμβάνεται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και φορέων οι πίνακες των οποίων έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 19ης Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη.

Η πρόσκληση αφορά την πλήρωση συνολικά 77 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα Γραφεία του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ρόδου.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα) καθώς και από τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το έντυπο «Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση για πρόσληψη στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Αρχή Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» (έντυπο ΑΣΕΠ με την ένδειξη ΥΠΑΣ.189.2) στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Πρόσκληση: 2Σ/2012, Τ.Θ. 14 308, Τ.Κ. 115 10 ΑΘΗΝΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε το πρόσωπο και τα δάχτυλά του αλλά νιώθει τυχερός


Έπεσε θύμα τρομακτικής πυρκαγιάς στο μετρό του Λονδίνου.
Η ζωή του άλλαξε για πάντα πριν από 25 χρόνια. Στις 18 Νοεμβρίου του 1987, ο Κβάζι Αφάρι εγκλωβίστηκε στο σταθμό King’s Cross, όπου είχε ξεσπάσει μία φονική πυρκαγιά.

Ένα πεταμένο σπίρτο προκάλεσε μία φωτιά, που εξαπλώθηκε μέσα στα τούνελ, προκάλεσε το θάνατο 31 ατόμων και τραυμάτισε σοβαρά δεκάδες άλλους. Ο Αφάρι ήταν ένας από τους πιο βαριά τραυματίες. Βρισκόταν στην κορυφή μίας κυλιόμενης σκάλας, όταν χτυπήθηκε από μία πύρινη μπάλα που εξαφάνισε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και του έλιωσε τα δάκτυλα των χεριών. Τότε η εικόνα του είχε γίνει σύμβολο της καταστροφής.

Ο Αφάρι , που ήταν τότε 33 ετών, έμεινε στο νοσοκομείο έξι μήνες και υποβλήθηκε σε δεκάδες επεμβάσεις. Ωστόσο, τα σημάδια ήταν αδύνατο να σβήσουν. Το παραμορφωμένο πρόσωπό του τον έκανε ανεπιθύμητο ακόμη και για τη γυναίκα του, ενώ η ζημιά στα χέρια του έβαλε τέλος στη μουσική καριέρα του.

Ο άτυχος άνδρας ζει, εδώ και 25 χρόνια, με επιδόματα της πρόνοιας. Δεν μπορεί να εργαστεί εξαιτίας των τραυμάτων στα χέρια του, αλλά και εξαιτίας της τρομακτικής εμφάνισής του.

Μοναδικό του στήριγμα είναι ο γιος του, ο οποίος πάσχει από βαριάς μορφής αυτισμό. Παρόλα αυτά ο Αφάρι αισθάνεται τυχερός. «Είναι άσχημο όταν συναντώ ανθρώπους που με ήξεραν πριν το ατύχημα και με κοιτούν με συμπόνια και λύπη. Όμως είμαι ακόμη εδώ και έχω τον γιο μου. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να ήμουν νεκρός. Έτσι, τις περισσότερες φορές αισθάνομαι τυχερός».





Διαβάστε περισσότερα...

Το παραμύθι γιορτάζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Δράσεις για μικρούς και μεγάλους από τις 30 Νοεμβρίου.
Μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα «Το παραμύθι γιορτάζει», θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ.

Αφηγηματικά δρώμενα και μια έκθεση με πληθώρα αντικειμένων περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα για το παραμύθι που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό παραμυθιών, καθώς και από «ζωγραφικές» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από διάφορα παραμύθια, όπως και παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από παραμύθια. Τα παιδιά θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αναζητήσουν βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης και να ακούσουν γνωστούς παραμυθάδες να αφηγούνται παραμύθια των αδελφών Γκριμ, με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι ενήλικοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε σπάνιες εκδόσεις από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, γκραβούρες και πρωτότυπες μακέτες παραμυθιών, παιδικά σχέδια κ.α.

Η έκθεση παρουσιάζει τα παραμύθια ως λογοτεχνία των λαών και εστιάζει στις μεταμορφώσεις που υπέστησαν σε διαφορετικά γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά πλαίσια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι προσωπικές συλλογές του Μάνου Χαριτάτου και της Αναστασίας Χριστοπούλου και προσωπικές συλλογές πολλών ιδιωτικών φορέων συνεισφέρουν υλικό τους για να στηθεί ένα «παραμυθένιο» σκηνικό.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν εκδόσεις παραμυθιών από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, αλλά και οι πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Περό, των αδελφών Άντερσεν, των αδελφών Γκριμ και του αγαπημένου παραμυθιού «Χίλιες και μία νύχτες». Ακόμα, θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των αδελφών Γκριμ, γκραβούρες από τις εκδόσεις τους, πρωτότυπες μακέτες και διοράματα από τα παραμύθια τους, αλλά και φωτογραφίες γραμματοσήμων, νομισμάτων και ενθυμημάτων σχετικών με αυτούς.

Οι δράσεις ξεκινούν με το διεθνές συνέδριο με θέμα "Οι αδελφοί Γκριμ και το λαϊκό παραμύθι: αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις", που θα διεξαχθεί από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα» θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:30.

Η έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 με ελεύθερη είσοδο. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Στη συνέχεια, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα πάρει τη σκυτάλη φιλοξενώντας την έκθεση στον χώρο του Αναγνωστηρίου της.

Εξάλλου, οι συνδιοργανωτές φορείς προτείνουν στους επισκέπτες των εκδηλώσεων να φέρουν -αν το επιθυμούν- στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο-παραμύθι από την προσωπική βιβλιοθήκη τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες σε ακριτικές ή γεωγραφικά και οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. Η συγκέντρωση των βιβλίων θα γίνεται καθημερινά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00.

Εξάλλου, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης ξεκινάει τις συναντήσεις της από το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Αφορά παιδιά πέντε έως δέκα ετών, μία φορά το μήνα, πάντα ημέρα Σάββατο στις 11:30 ως τις 13:00. Τα μέλη της Λέσχης θα συναντιούνται με τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου και την παιδαγωγό Νατάσα Ψαριανού και με αφορμή ένα μύθο, μία ιστορία ή ένα παραμύθι, θα διαβάζουν, θα συζητούν, θα ζωγραφίζουν και θα παίζουν.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210 94 69 631 και 632, Δευτέρα ως Πέμπτη, ώρες 8:30 - 20:00 ή Παρασκευή και Σάββατο, ώρες 8:30 - 15:30.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους


Διπλασιάστηκε ο αριθμός όσων προσφεύγουν στα συσσίτια.

Ξεκίνησε σήμερα, από την ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διανεμηθούν σε 835.282 δικαιούχους σε όλη τη χώρα, 10.558 τόνοι τροφίμων και ειδικότερα γραβιέρα (550 τόνοι), φέτα (888 τόνοι), ρύζι (4.605 τόνοι), ζυμαρικά (3.208 τόνοι) και ελαιόλαδο (1.337 τόνοι). Η συνολική αξία των τροφίμων που διανέμονται είναι ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 θα είναι ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ.

«Χαίρομαι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία φέτος η διαδικασία και ξεκίνησε η διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους και ευχαριστώ τους κοινωνικούς εταίρους για τη συνεργασία τους, προκειμένου να υλοποιηθεί, αφού αυτοί βρίσκουν τη λίστα των δικαιούχων», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφτηκε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου παρέχονται συσσίτια σε περισσότερους από 250 ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Τσαυτάρης, αφού ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, τόνισε ότι όλα τα προϊόντα που διανέμονται είναι ελληνικά και ότι μελετάται μελλοντικά ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων ειδών και με ρουχισμό.

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν στα συσσίτια

Από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος Παπαγιάννης, μετέφερε τις ευχαριστίες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς το υπουργείο για τη συμβολή του, ενώ σημείωσε την ανάγκη «να μείνουμε όλοι ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο». Όπως είπε, μέσα σε δύο χρόνια, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα, στην πλειονότητά τους, είναι Έλληνες. Στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής προσφέρονται περί τις 10.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, με τη συνδρομή 4.000 εθελοντών.

500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για απόρους το 2013

Για το 2013 το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους θα εφαρμοστεί σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 18 εκατ. άνθρωποι. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ελλάδα.

Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν φαγητό στα νοσοκομεία


Μιάμιση τα ξημερώματα. Η εφημερία του «Ερυθρού» έχει καταλαγιάσει. Ο κόσμος στα «Επείγοντα» λίγος. Σ' έναν απομακρυσμένο θάλαμο -στο βάθος του διαδρόμου- ένας άνθρωπος κοιμάται μόνος. Δεν πρόκειται για ασθενή.

Είναι ένας φτωχός Αθηναίος, ο οποίος ζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο. Η νοσοκόμα της βάρδιας και οι γιατροί τού χορήγησαν με αγάπη τη «θεραπεία» που είχε ανάγκη: Ενα ζεστό κρεβάτι και ένα πιάτο φαγητό.

Στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου ένα στα εκατό περιστατικά που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι φτωχοί και άστεγοι. Η κατάσταση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και εντείνεται όσο γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες επιβίωσης.

Μόνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τα 1.200 άτομα που εξετάζονται στην εφημερία οι δέκα είναι πεινασμένοι. Περιμένουν να εξεταστούν τελευταίοι. Λένε στον γιατρό ότι πονούν κάπου. Λίγη ώρα αργότερα του εξηγούν ότι ο πόνος έχει φύγει και τον παρακαλούν να τους δώσει «εισιτήριο» για να κοιμηθούν και να φάνε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί δεν αρνούνται. Κατανόηση δείχνουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή τροφίμων σε 835.000 άπορους


Η αρχή έγινε από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Ξεκίνησε σήμερα από τον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής η διανομή των τροφίμων του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Παπαγιάννη, παρέδωσαν συσκευασίες τροφίμων (μακαρόνια και γραβιέρα), τα οποία χρησιμεύουν για τη σίτιση 200 και πλέον ατόμων που εξυπηρετούνται από το συσσίτιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η διανομή και των υπόλοιπων τροφίμων (ρύζι, φέτα, ελαιόλαδο).

Ο κ. Τσαυτάρης και ο Πρωτοσύγκελλος πατήρ Μάξιμος επισκέφθηκαν τους χώρους του συσσιτίου κι ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους, όλοι εθελοντές, για τον αριθμό των ανθρώπων που καθημερινά επισκέπτονται το συσσίτιο της εκκλησίας, οι οποίοι όπως τονίστηκε έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η διανομή των προϊόντων ξεκίνησε αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012, ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ και οριστικοποιήθηκαν και οι λίστες με τους δικαιούχους, που ορίζουν οι 730 κοινωνικοί φορείς, με τους οποίους συνεργάζεται το ΥΠΑΑΤ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την έναρξη της διανομής των τροφίμων δήλωσε:

«Αρχίζει σήμερα η δωρεάν διανομή τροφίμων, ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διεργασία του οποίου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Ξεκινούμε από εδώ, από τον Αγ. Παντελεήμονα τη διανομή 10.500 τόνων τροφίμων αξίας 23,5 εκατ. €, σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους ή σε 240.000 οικογένειες που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Χαίρομαι που το πρόγραμμα αυτό τελειώνει με επιτυχία και θέλω να ευχαριστήσω όλους του Κοινωνικούς μας Εταίρους γιατί το Υπουργείο έχει την ευθύνη να κάνει τις διεργασίες του διαγωνισμού, να βρει τις εταιρείες, να βρει τις ποσότητες των τροφίμων, να τα ελέγξει όλα, αλλά είναι οι Κοινωνικοί Εταίροι που καταρτίζουν τη λίστα των δικαιούχων, των ανθρώπων που έχουν πραγματικά την ανάγκη αυτής της υποστήριξης.

Μεταξύ αυτών των κοινωνικών εταίρων κυρίαρχο ρόλο έχει η Εκκλησία, η Πρόνοια, οι Ομάδες των Πολυτέκνων, Σύλλογοι Απόρων, τα ΚΑΠΗ που πραγματικά μας βοηθούν να αναγνωριστούν εκείνοι οι άνθρωποι, στους οποίους ακόμα και το τελευταίο γραμμάριο των τροφίμων που θα δώσουμε, θα πιάσει τόπο.

Το Υπουργείο αυτή τη φορά «έσπασε» τη Χώρα σε τρεις μεγάλες περιφέρειες ώστε να διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Όλα τα τρόφιμα που μοιράζουμε είναι ελληνικά. Ελληνικό ρύζι, ελληνικά μακαρόνια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνική φέτα ΠΟΠ και ελληνική γραβιέρα ΠΟΠ. Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε και τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες γεωργούς, να δώσουν μια μεγάλη ποσότητα στον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί και για την άλλη χρονιά και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ξανά η υλοποίηση του. Μάλιστα εγκρίθηκε με αυξημένο προϋπολογισμό, αντί για 23,5 εκατ. €, θα είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Αυτή η συνέχεια μεταξύ του Κράτους και των Κοινωνικών Εταίρων και ο μηχανισμός που στήνουμε, θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί σε επίπεδο ευρωπαϊκό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης θα έχει πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό γιατί πέραν των τροφίμων θα αρχίσει να περιλαμβάνει και ρουχισμό και άλλα βασικά είδη».

Από την πλευρά του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Υπουργείου με την Εκκλησία και είπε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πω ότι θεωρούμε πολύ μεγάλη τη συμβολή του Υπουργείου να μας προμηθεύει με τρόφιμα τα οποία εμείς μπορούμε να δώσουμε σε εμπερίστατους ανθρώπους τους οποίους εμείς γνωρίζουμε σε κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με όλους τους φορείς και είναι πολύ σημαντικό ότι τόσοι άνθρωποι εθελοντές βρίσκονται καθημερινά για να βοηθήσουν τα προγράμματα επισιτισμού και να στηρίξουν τους εμπερίστατους αυτούς ανθρώπους. Είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Επίσης θα ήθελα να πω πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους εθελοντές, 4.000 είναι μόνο οι εθελοντές της Αρχιεπισκοπής οι οποίοι εργάζονται καθημερινά όλο το χρόνο για να στηρίξουν τους εμπερίστατους ανθρώπους. Βεβαίως περιμένουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα γιατί δυστυχώς τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα περισσότερα κι εμείς το ζούμε αυτό καθημερινά. Εμείς ως Εκκλησία είμαστε έτοιμοι τη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να την αναπτύξουμε περαιτέρω και σε δράσεις που θα αφορούν τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Θα χαρούμε πολύ να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τέτοιες δράσεις σε χώρους της Εκκλησίας και να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο και στην αγροτική παραγωγή και στην απασχόληση, αλλά και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Να σημειώσω ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στα συσσίτια της Εκκλησίας και ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονταν στα συσσίτια πριν από δύο χρόνια ήταν αλλοδαποί, σήμερα δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι Έλληνες».

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 835.000. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτοι σκύλοι περπάτησαν ξανά


Πρώτη φορά, παράλυτοι σκύλοι που δεν ήσαν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πίσω πόδια τους λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη τους, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μια επαναστατική μεταμόσχευση κυττάρων από τη μύτη τους στο νωτιαίο μυελό τους, την οποία πραγματοποίησαν βρετανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας "Brain" (Εγκέφαλος), σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», κατόρθωσαν να θεραπεύσουν την παράλυση των σκύλων εισάγοντας στο νωτιαίο μυελό τους οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τους νευρωνικούς υποδοχείς που καθιστούν εφικτή την αίσθηση της όσφρησης και μεταφέρουν τα σχετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα εν λόγω νευρικά κύτταρα, που συνεχώς εκτίθενται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, χρειάζονται συνεχή ανανέωση και αυτή γίνεται μέσω των ανωτέρω οσφρητικών κυττάρων.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτά τα οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στις βλάβες του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης και τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος. Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η τεχνική είναι ασφαλής.

Οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με 34 σκύλους που είχαν σοβαρά προβλήματα σπονδυλικής στήλης τουλάχιστον επί ένα χρόνο πριν την έναρξη της έρευνας. Στα 23 ζώα εφαρμόστηκε η κυτταρική μεταμόσχευση, ενώ στα υπόλοιπα 11 έγινε εικονική θεραπεία (πλασέμπο) με την έγχυση ενός ουδέτερου υγρού. Η έρευνα ήταν διπλά «τυφλή», ώστε ούτε οι ιδιοκτήτες των τραυματισμένων σκύλων, ούτε οι περισσότεροι επιστήμονες γνώριζαν ποιά ζώα είχαν κάνει την κανονική θεραπεία και ποιά την εικονική.

Μετά τη θεραπεία, αναγεννήθηκαν τα νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης των περισσότερων πειραματόζωων και τα πιο πολλά ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να κουνάνε τα πίσω πόδια τους και να τα συντονίζουν με τα μπροστινά. Μερικά μάλιστα μπορούσαν όχι μόνο να περπατάνε, αλλά και να τρέχουν κανονικά (κάτι που δεν συνέβη στα 11 σκυλιά που δεν είχαν κάνει την πραγματική θεραπεία).


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tι αλλάζει στα εργασιακά


Αλλαγές σε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου . Η ερμηνευτική εγκύκλιος για τα εργασιακά που αποκαλύπτει το Real.gr.

Δυνατότητα για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές μικρότερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μονομερής κατάργηση του δώρου γάμου (προσαύξηση 10%) στην περίπτωση που εργοδότες- επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) δίνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Από την 1η Απριλίου λοιπόν που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του νέο καθεστώς του κατώτατου μισθού, κι εφόσον έχει υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ (η οποία λήγει στις 31/03/2012), οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τους μισθούς που θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με αυτούς που θα προβλέπει το κράτος. Ωστόσο, για οποιαδήποτε τέτοιο είδους αλλαγή θα απαιτείται η υπογραφή νέας επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε διάλυση των εργοδοτικών συνδικάτων.

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες σχέδιο της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει το Real.gr

Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν πλέον τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, εφόσον οι εργοδότες τους δεν ανήκουν στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.

Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εργοδότες που δεν είναι σε ισχύ κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, μέσω της εγκυκλίου καθορίζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις προειδοποίησης ή όχι απόλυσης αλλά και όλες οι αλλαγές σε ωράριο απασχόλησης και αναγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ημερομηνία ορόσημο για όλες τις αλλαγές που τίθενται σε πλήρη εφαρμογή είναι 12η Νοεμβρίου.

Όσον αφορά την αποζημίωση πέρα των 17 ετών απασχόλησης, την δικαιούνται μόνο εργαζόμενοι οι οποίοι στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012, συμπλήρωσαν στον ίδιο εργοδότη υπηρεσία 17 ετών και άνω και ότι η υπηρεσία που θα διανύσουν στον ίδιο εργοδότη μετά την 12-11-2012 δε θα συνεχίσει να προσμετράται για τον υπολογισμό της αποζημίωσή τους. Δηλαδή η επιπλέον αυτή αποζημίωση θα παγιωθεί στον αριθμό των μισθών στον οποίο έχει ανέλθει την 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω των 17 ετών, μετά από αυτή την ημερομηνία, καθώς ο μεταγενέστερος χρόνος υπηρεσίας τους δε θα λαμβάνεται πλέον υπόψη.

Υπερωρίες


Μικρότερες απολαβές από τις υπερωρίες θα έχουν πλέον οι εργαζόμενοι, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο ΣΕΠΕ μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ παράλληλα καταργείται η προέγκρισή τους.

Στην πράξη σημαίνει απώλειες ως και 40% στις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες υπερωρίες (κατ’ εξαίρεση) – δηλαδή χωρίς προέγκριση- πληρώνονται σήμερα με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80% ενώ οι νόμιμες- με προέγκριση- με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Αυτό που κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας με τις αλλαγές κατ’ ουσία μετατρέπει τις κατ’ εξαίρεση υπερωρίες σε νόμιμες και άρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν κατ’ εξαίρεση υπερωρίες και θα πληρώνονται με προσαύξηση 40% αντί για 80%.

Αλλαγές σε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου


Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων, μεγαλύτερες μειώσεις στα ποσά των εφάπαξ αλλά καταβολή του ΕΚΑΣ με την συμπλήρωση των 65 κι όχι των 64 ετών περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα οι μειώσεις στις συντάξεις από 5% ως 20% θα γίνουν με την σύνταξη Φεβρουαρίου η οποία θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου. Όμως επειδή οι μειώσεις ισχύουν από 1.1.2013 το ποσό της μείωσης για την σύνταξη Ιανουαρίου που θα δοθεί τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί αναδρομικά και ανάλογα με το ποσό σε δύο ή τρεις δόσεις. Συγκεκριμένα κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.600 ευρώ θα πάρει 31.1.2013 μειωμένη σύνταξη κατά 160 ευρώ, δηλαδή 1.440 ευρώ. Τα 160 ευρώ της μείωσης για την σύνταξη Ιανουαρίου θα παρακρατηθούν σε δύο δόσεις δηλαδή 80 ευρώ με την σύνταξη Φεβρουαρίου και άλλα 80 ευρώ με την σύνταξη Μαρτίου. Παράλληλα, από 1.1.2013 ως ημερομηνία καταβολής όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Δημοσίου ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Όσον αφορά το εφάπαξ, από 1.1.2014 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, αντί του 64ου που αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο.
Εξαιρούνται από την κατάργηση λήψης της 13ης και 14ης σύνταξης μόνο οι απόλυτα ανάπηροι και οι παρα-τετραπληγικοί.

Εφάπαξ

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής υπήρξε για τα εφάπαξ ποσά. Ειδικότερα στο νόμο αναφερόταν ότι "με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%". Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των εφάπαξ έως και 83%.

Οικογενειακά επιδόματα


Καθυστερήσεις θα υπάρξουν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων λόγω του νέου συστήματος με αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά να μην καταβληθούν τα επιδόματα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να γίνει η καταγραφή των δικαιούχων. Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από 1.1.2013 και θα χορηγηθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό και τα συνταξιοδοτικά αναμένεται να δοθούν με ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: http://www.real.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση προσφοράς από το Χαμόγελο του Παιδιού



Χριστούγεννα στο Golden Hall.
Το Golden Hall ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του την Παρασκευή στις 18.00 μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού και από κοινού διοργανώνουν μία διήμερη μουσική συναυλία για τη στήριξη του έργου του στις 23 και 24 Νοεμβρίου

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, τα χαμόγελα των Χριστουγέννων ξεκινούν στο Golden Hall με μία μοναδική διήμερη συναυλία παρέα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Το πνεύμα και η χαρά των Χριστουγέννων, χτυπά φέτος στο Golden Hall με έναν διαφορετικό τρόπο. Μία τεράστια αγκαλιά αγάπης γεμάτη χαμόγελα ανοίγει για να υποδεχθεί τα παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και όλους εσάς - τους φίλους τους, που θα τα υποστηρίξετε φέρνοντας:

- Βρεφικές τροφές

- Τρόφιμα

- Προϊόντα προσωπικής φροντίδας για τα παιδιά

Τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τις ανάγκες των «Κέντρων Στήριξης Παιδιών με προβλήματα Διαβίωσης», μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού σε όλη την Ελλάδα, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν βρει υλική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, περισσότερα από 9.000 παιδιά και οι οικογένειες τους.

Η διήμερη συναυλία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 16:00, και θα κορυφωθεί στις 18:00 το απόγευμα με το άναμμα του δέντρου του Golden Hall, και θα συνεχιστεί και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως αργά το απόγευμα..

Η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, η Θωμαή Απέργη, οι ΜΠΛΕ, η Ηρώ, η Ευσταθία, η Ειρήνη Δούκα με τον Grekky K, τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Ραλλία Χρηστίδου, οι Athens Lindy Hop, η Παιδική χορωδία Τυπάλδου, οι καλλιτέχνες της Panik Records, τα Κόκκινα Χαλιά, η Anastasia Zannis με τους Syono Brass Quintet, η Alessandra Rassimov, ο Μanos Krass και άλλοι, σας περιμένουν για να τραγουδήσουν μαζί σας και να υποστηρίξουν το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».





Επίσης, κατά τη διάρκεια του διημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν ζεστό κρασί και μαλλί της γριάς, και να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητες που θα διαδραματίζονται στο Golden Hall όπως, μπαλονοκατασκευές, εργαστήρι στολιδιών και εργαστήρι καραμελάκι. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αλληλογραφήσουν με τον Αϊ -Βασίλη και να φωτογραφηθούν μαζί του, καθώς και να διασκεδάσουν με πολλά ακόμα δρώμενα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συγκέντρωση των προϊόντων για τα Κέντρα Στήριξης Παιδιών με προβλήματα Διαβίωσης του Χαμόγελου του Παιδιού, τις ώρες των συναυλιών , καθώς και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Golden Hall, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mygoldenhall.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ευαίσθητη πλευρά της Βανδή


Η Δέσποινα Βανδή ετοιμάζει ένα bazaar με φιλανθρωπικό χαρακτήρα! Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δέσποινα κάνει αυτή την προσπάθεια! Βρίσκεται πάντα δίπλα σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη μια μεγάλη αγκαλιά...ιδιαίτερα σε μια τόση δύσκολη εποχή.

Η Δέσποινα ανακοίνωσε τα σχέδιά της μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Έγραψε:



Διαβάστε περισσότερα...

Το εορταστικό ωράριο


Τo εορταστικό ωράριο που θα ισχύσει από την Πέμπτη 13/12/2012 έως και τις 3/1/2013 ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής.

Το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ θα μπορεί να επισκεφθεί τα μαγαζιά και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου. Λόγω της απασχόλησης των εργαζομένων όμως τη συγκεκριμένη Κυριακή, τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου.
Το κανονικό ωράριο των καταστημάτων θα επανέλθει την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατρινοί έπαιρναν συντάξεις νεκρών


Την παράνομη είσπραξη συντάξεων συγγενικών τους προσώπων, που πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή, βεβαίωσαν οι υπάλληλοι του τμήματος Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ Πάτρας. Γι αυτές τις περιπτώσεις έχει υπάρξει απόφαση καταλογισμού και σε επόμενη φάση αναμένεται να ακολουθήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και η υποβολή μηνυτήριων αναφορών.

Ήδη εκδικάστηκε μια περίπτωση όπου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, στη γυναίκα που εισέπραξε παράνομα 40.000 ευρώ από τη σύνταξη συγγενικού της προσώπου που είχε αποβιώσει, ενώ σε πέντε περιπτώσεις έχει γίνει ήδη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Τα παιδιά ανησυχούν για την εκπαίδευση


Η εκπαίδευση, η σίτιση και το περιβάλλον αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των παιδιών σε όλον τον κόσμο, ειδικά αυτών που μεγαλώνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Τα μισά παιδιά ηλικίας 10 ως 12 ετών στις αναδυόμενες χώρες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης με τίτλο "Small Voices, Big Dreams", ανέφεραν πρώτα την εκπαίδευση και μετά τη σίτιση, τον ρουχισμό και την στέγαση ως τους τομείς στους οποίους θα επικέντρωναν τις προσπάθειές τους αν αναλάμβαναν την ηγεσία της χώρας τους.

"Πάντα μάς εκπλήσσει και μάς εμπνέει η μεγάλη έμφαση που δίνουν τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες στην εκπαίδευση", τόνισε ο Στίβεν Στίρλινγκ αντιπρόεδρος της οργάνωσης Child Fund International.

"Αυτό δείχνει το βάθος της ωριμότητας των παιδιών που πραγματικά καταλαβαίνουν πώς η εκπαίδευση συνδέεται με την αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα τρόφιμα, ο ρουχισμός και η παροχή στέγης ήταν οι πρώτες απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η ανησυχία για το περιβάλλον διατυπώθηκε από όλα.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίστηκαν σε συνεντεύξεις μέσω Διαδικτύου σε 6.204 παιδιά από 47 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης. Τα παιδιά ρωτήθηκαν επίσης για τις προσδοκίες τους, τις εμπειρίες τους από φυσικές καταστροφές και τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον.

Αν και το ένα τρίτο ή περισσότερο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ζήσει φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, ξηρασίες ή πυρκαγιές, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Τα παιδιά στις φτωχότερες χώρες ανησυχούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αντίθετα τα παιδιά στις πλούσιες χώρες δεν το αναφέρουν καθόλου ως βασική τους ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Στίρλινγκ, η υπερθέρμανση μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες επειδή έχουν την εμπειρία περισσότερων φυσικών καταστροφών με μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο.

"Οι ιδέες τους για περιβαλλοντικές λύσεις είναι ενθαρρυντικές: σε όλον τον κόσμο, σχεδόν τα μισά παιδιά δηλώνουν ότι φυτεύουν περισσότερα δέντρα, δημιουργούν μεγαλύτερους χώρους πρασίνου ή μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών για βοηθήσουν στην βελτίωση του περιβάλλοντος", είπε ο Στίρλινγκ.

"Τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν τα ίδια τα παιδιά αποτελέσουν μέρος της λύσης", επισήμανε.

Τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά των αναπτυγμένων χωρών στις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν δάσκαλοι ή να ασχοληθούν με κάποιο επάγγελμα υγείας, ενώ τα παιδιά στις πλούσιες χώρες, τα οποία σύμφωνα με τον Στίρλινγκ έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν την καριέρα που επιθυμούν δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αθλητές.

Όμως όλα τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν "τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο", έδωσαν μια κοινή απάντηση: "τα ζώα".


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για νέες μητέρες


Πώς θα μάθω το παιδί να βγάλει την πάνα και να χρησιμοποιεί το γιογιό;

Βήμα 1
Ακόμα κι αν υπάρχει γιογιό στο σπίτι, αγοράστε στο παιδί σας ένα καινούργιο, δικό του. Πηγαίνετε να το αγοράσετε μαζί για να του δημιουργήσετε τον ενθουσιασμό για να αρχίσει τη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Βήμα 2
Μιλήστε στο παιδί σας για τη διαδικασία της εκμάθησης της τουαλέτας πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια. Εξηγήστε του πως το γιογιό θα αντικαταστήσει την πάνα του και είναι το μέρος που θα κάνει τσίσα και κακά.

Βήμα 3
Αγοράστε κάποιο βιβλίο που έχει σαν θέμα του την εκπαίδευση της τουαλέτας. Διαβάστε το αρκετές φορές μαζί με το παιδί σας για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι συνεπάγεται η διαδικασία. Προτείνω αυτή τη μέθοδο ανεπιφύλακτα, καθώς την έχω χρησιμοποιήσει με το γιο μου.

Βήμα 4
Δείτε κάποιο βίντεο στο youtube με θέμα την εκπαίδευση της τουαλέτας. Αυτό, συνδυαστικά με την ανάγνωση του βιβλίου, είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να απεικονίσει τη διαδικασία της χρήσης του γιογιο.

Βήμα 5
Αφήστε το παιδί σας να συνηθίσει να κάθεται στο γιογιό. Στην αρχή μπορεί να το κάνει φορώντας τα ρούχα, αλλά όσο πιο γρήγορα μάθει να κατεβάζει το βρακάκι του, τόσο το καλύτερο.


Βήμα 6
Χρησιμοποιήστε μια κούκλα ή ένα λούτρινο παιχνίδι για να δείξετε στο παιδί πώς χρησιμοποιείται το γιογιό. Κάντε τον ήχο που κάνουν τα ούρα (σσσς) κρατώντας το παιχνίδι σε καθιστή θέση πάνω από το γιογιό. Το παιδί θα το βρει διασκεδαστικό και θα βοηθήσει να του δώσει κίνητρο να χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

Βήμα 7
Πάρτε στο παιδί σας ένα εσώρουχο για να ξεκινήσει την εκπαίδευση. Θα το χρειαστείτε. Πάρτε μαζί το παιδί σας για στα ψώνια του εσωρούχου του για να διαλέξει κάποια με τους αγαπημένους του ήρωες επάνω –αυτό θα του τονώσει τον ενθουσιασμό.

Βήμα 8
Ξεκινήστε πηγαίνοντας τα παιδί σας αμέσως στο γιογιό με το που ξυπνάει. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο ευχάριστο γίνεται, καθώς πιθανότατα θα είναι αγουροξυπνημένο και κακόκεφο εκείνη την ώρα. Τραγουδήστε του όσο κάθετε. Μην το κρατάτε καθισμένο στο γιογιό για περισσότερο από 5 λεπτά τη φορά. Αν η προσπάθεια ευοδωθεί, επιβραβεύστε χειροκροτώντας το. Αν όχι, ξαναδοκιμάστε αργότερα.

Βήμα 9
Δημιουργήστε μια ρουτίνα στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Ένα πρόγραμμα θα σας βοηθήσει. Έχετε το γιογιό για το μικρό σας προτεραιότητα το πρωί, σταθερή συνήθεια μετά τα γεύματα και πριν πέσει για ύπνο. Επίσης, πηγαίνετε το παιδί στο γιογιό κάθε φορά που το ζητάει. Θα δείτε σύντομα εξέλιξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αναλώσιμα τέλος" στο νοσοκομείο της Λαμίας


Έντονη είναι η ανησυχία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Λαμίας για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Το σωματείο εργαζομένων εκπέμπει S.O.S για το σύνολο των προβλημάτων.

Τα αναλώσιμα υλικά τελείωσαν και ο διαγωνισμός για τις νέες συμβάσεις έχει παγώσει λόγω έλλειψης διοίκησης μετά την παραίτηση του Βασίλη Αγγουρά από τη θέση του Διοικητή. Η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς επικαλείται γραφειοκρατικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς αρμόδιος για να υπογράψει έστω και μικροπρομήθειες αναλώσιμων. Ο Δ. Σφύρας διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας που τελεί χρέη διοικητού μέχρι τον ορισμό του νέου, κρούει των κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγω ακόμη και για διακοπή της λειτουργίας του Νοσοκομείου σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε τους πονοκεφάλους



Οι σωστές ποσότητες βιταμινών βοηθούν στην αντιμετώπισή του.

Δεν καταπολεμάται ο πονοκέφαλος μόνο με παυσίπονα. Οι σωστές ποσότητες βιταμινών βοηθούν στην αντιμετώπισή του αρκεί πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να απομακρύνει (στο μέτρο του φυσιολογικού) τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες ενώ η βιταμίνη B2 είναι συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των χρόνιων πονοκεφάλων. Η βιταμίνη E βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η βιταμίνη C δρα κυρίως προληπτικά και συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματά πονοκεφάλους που προέρχονται από κρυώματα και αλλεργίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο


Μάθετε τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται.
Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη την μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη μακροπρόσθεσμα διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας. Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλιπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνίστανται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση: Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:

διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
αναπληρώσει τις καθημερινές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
αναπτυχθεί
δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνίστανται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:

Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
Ομάδα λαχανικών και φρούτων
Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)

Αναλυτικότερα το διαιτολόγιο του μπορεί να περιλαμβάνει:

μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
2 φορές την εβδομάδα ψάρι
3-4 αυγά
1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Τα οφέλη του κολατσιού:

Καλύτερη συγκέντρωση
Βελτιωμένη διάθεση
Περισσότερη ενέργεια
Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

Τι να επιλέγουμε;

Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:

Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου digestive
Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Σπιτικό κέικ
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
Ξηροί καρποί • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού.
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού

Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνίστανται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης) και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης). Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνακ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία). Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:

Έτοιμες τυρόπιτες, λουκανικόπιτtες κτλ
Σοκαλατένια σνακς
Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
Γαριδάκια
Πατατάκια
Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλα, μπέικον)
Μπισκότα γεμιστά
Αναψυκτικά
Ντονατς
Λουκουμάδες
Γκοφρέτες
Παγωτό


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέταρτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια


Στην Ελλάδα πάνω από το 15% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 15% του γενικού πληθυσμού της χώρας πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Βάσει της μελέτης, η ΧΑΠ εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις βιομηχανικές περιοχές (17,1%) συγκριτικά με τις αγροτικές (9,6%).

Σημειώνεται ότι η ΧΑΠ είναι η τέταρτη αιτία θανάτου σήμερα στην Ευρώπη και υπολογίζεται ότι θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο μέχρι το 2020 με δεδομένο ότι είναι η μόνη σημαντική αιτία θανάτου που έχει αυξητική πορεία.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του φαινομένου από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία, σε συνεργασία με τα τμήματα Ψυχιατρικής, Φυσικοθεραπείας και Διαιτολογίας, οργάνωσε πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της παραπάνω κλινικής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν μήνα με σημαντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα και είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία και το δεύτερο σε όλη τη χώρα.

Η ΧΑΠ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που έχει νοσηρότητα και θνητότητα με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

Η ένδειξη για ένταξη στο πρόγραμμα δεν υπαγορεύεται από κάποια κριτήρια αναπνευστικής λειτουργίας, αλλά από την ένταση των συμπτωμάτων και τον περιορισμό της λειτουργικότητας του ασθενή. Το πρόγραμμα αυτό εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, σχεδιάζεται ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση και αυτονομία και αλληλοσυμπληρώνεται με τη φαρμακευτική θεραπεία.

Τα οφέλη της πνευμονικής αποκατάστασης είναι αποδεδειγμένα και συνίστανται σε ελάττωση της δύσπνοιας, βελτίωση της ικανότητας για σωματική δραστηριότητα, βελτίωση της ψυχολογίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ελάττωση των παροξύνσεων της νόσου που οδηγούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Η πνευμονική αποκατάσταση έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στη βελτίωση της φυσικής (σωματικής) και κοινωνικής λειτουργικότητας και της αυτονομίας του κάθε ασθενή με ΧΑΠ στην καθημερινή ζωή του, γεγονός που οδηγεί σε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοκυριαρχίας του.Σε ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης συμμετέχουν πολλές ειδικότητες (πνευμονολόγος, εργοφυσιολόγος, ψυχίατρος, ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, διαιτολόγος και νοσηλευτής). Κάθε μια από τις ειδικότητες έχει το δικό της ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή με ΧΑΠ, αλλά όλες μαζί συνεργάζονται στενά για την ολοκληρωμένη και πολυπαραγοντική προσέγγιση του ασθενή.

Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης διαρκούν συνήθως 2-3 μήνες και ο ασθενής προσέρχεται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι ασθενείς, αρχικά, πριν από την έναρξη αλλά και αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο των πνευμόνων και της καρδιάς για λόγους ασφαλείας, για σχεδιασμό βάσει των αποτελεσμάτων του προγράμματος άσκησης που θα συμμετέχουν καθώς επίσης και για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της αποκατάστασης.

Το θεραπευτικό πλάνο είναι εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή και απαρτίζεται από πρόγραμμα άσκησης, εκπαίδευση, διαιτολογική παρακολούθηση για τροποποίηση της διατροφής και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου γίνεται με συνεργασία όλης της πολυπαραγοντικής ομάδας. Κάθε ειδικότητα αξιολογεί τον ασθενή ξεχωριστά και καταρτίζεται το θεραπευτικό πλάνο ύστερα από συνάντηση της πολυπαραγοντικής ομάδας.

Με την έναρξη του προγράμματος πνευμονικής αποκατάστασης, σε κάθε συνεδρία οι ασθενείς υποβάλλονται σε σωματική άσκηση (ποδηλάτηση σε εργομετρικά ποδήλατα, ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών με βάρη) και σε αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Η σωματική άσκηση έχει σαν στόχο την αύξηση της μυϊκής δύναμης του ασθενούς και τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητάς του για άσκηση. Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία στοχεύει στο να μάθει τους ασθενείς πώς να αντιμετωπίζουν τη δύσπνοια, πώς να αναπνέουν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη δύσπνοια, πώς να συγχρονίζουν την αναπνοή τους με διάφορες στερεότυπες κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα της σκάλας και πώς να αποβάλλουν τα πτύελά τους με αποτελεσματικότερο βήχα.

Υπάρχουν ειδικές συνεδρίες εκπαίδευσης των ασθενών πάνω σε θέματα της νόσου τους. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στο να κάνει τον άρρωστο γνώστη της κατάστασής του και να του μάθει τρόπους να ελέγχει ο ίδιος την νόσο του. Επίσης, θα πραγματοποιούνται συμβουλευτικές επισκέψεις των ψυχολόγων και των διαιτολόγων. Η ψυχολογική υποστήριξη έχει ως στόχο την αποβολή του άγχους, της κατάθλιψης, της φοβίας και των κρίσεων πανικού που ενδεχομένως ταλαιπωρούν τον ασθενή ενώ η διατροφική παρέμβαση στοχεύει στον έλεγχο του σωματικού βάρους είτε ο ασθενής είναι πολύ αδύνατος είτε είναι παχύσαρκος καθώς και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να είναι καπνιστές θα υποβοηθούνται στη διακοπή του καπνίσματος.

Σε αρκετούς ασθενείς που παρακολουθούν πιστά τα προγράμματα, τα αποτελέσματα, όπως αναφέρεται από την Πνευμονολογική Κλινική, είναι από φανερά έως εντυπωσιακά και διαρκούν περίπου 12-18 μήνες και ίσως περισσότερο εάν ο ίδιος ασθενής, μετά τη λήξη του προγράμματος, ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς τσιγάρο, με άσκηση και σωστή διατροφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Η δύναμη της χειραψίας



Διαμορφώνει την καλή πρώτη εντύπωση.

Μια νέα έρευνα έρχεται να προσκομίσει επιστημονικές αποδείξεις σε κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ενστικτωδώς.

Πρόκειται για την δύναμη που έχει η χειραψία στη διαμόρφωση μιας καλής πρώτης εντύπωσης. Η ιστορία της χειραψίας ανάγεται στα αρχαία χρόνια και θεωρείται σαν ένα μέσο για να δείξει αυτός που χαιρετά έναν άγνωστο, ότι δεν έχει όπλα, άρα οι διαθέσεις του είναι φιλικές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 18 άνδρες και γυναίκες εθελοντές οι οποίοι παρακολουθούσαν και αξιολογούσαν βίντεο που έδεiχναν ανθρώπους να αλληλεπιδρούν σε έναν επαγγελματικό χώρο. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι στον εγκέφαλο ενεργοποιούνταν περιοχές θετικής κοινωνικής αξιολόγησης όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν στο βίντεο τους ανθρώπους να δίνουν τα χέρια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Florin Dolcos δεν ήταν μόνο η χειραψία αυτή που προάγει θετικά συναισθήματα, αλλά και ο τρόπος που αυτή γίνεται, δηλαδή μια σταθερή, σίγουρη και συνάμα φιλική χειραψία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται εξέταση για διάφορους τύπους καρκίνου


Οι ογκολόγοι στοχεύουν σε μία χημική ουσία σε πρώιμα καρκινικά κύτταρα.
Στοχεύοντας σε μία και μόνη χημική ουσία, μέσα σε πρώιμα καρκινικά κύτταρα, οι ογκολόγοι θα μπορούν μια μέρα να διαγνώσουν διάφορους τύπους καρκίνου που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ή που υπάρχει προδιάθεση για την ανάπτυξή τους. Η ίδια αυτή εξέταση θα μπορούσε, όπως είναι φυσικό, να καθορίσει με ακρίβεια το πλέον κατάλληλο ακτινοθεραπευτικό σχήμα.

Όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αυτό το νέο διαγνωστικό τεστ πέτυχαν να εντοπίσουν αρχόμενο καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, εβδομάδες πριν εξελιχθεί και γίνει κλινικά ανιχνεύσιμος ο καρκινικός όγκος.

Η ίδια χημική ουσία εντοπίστηκε και σε καρκίνους του πνεύμονα, του δέρματος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Η σχετική ανακοίνωση ανήκει σε ερευνητική ομάδα από το τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία εντόπισε μια πρωτεΐνη με την ονομασία «gamma-H2AX». Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται όταν το DNA έχει υποστεί κάποια καταστροφική βλάβη, λ.χ. όταν κάποιο κύτταρο εξελίσσεται σε καρκινικό.

Χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα στο οποίο είχε επικοληθεί ραδιενεργό υλικό, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την «gamma-H2AX» στις περιπτώσεις που πράγματι είχε αρχίσει να αναπτύσσεται νεοπλασματική δράση. Ουσιαστικά, δηλαδή, κατασκεύασαν ένα διαγνωστικό τεστ του πρώιμου καρκίνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από σειρά εξετάσεων σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο σχηματισμό όγκων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Katherine Vallis, ενώ υπό άλλες συνθήκες οι καρκινικοί όγκοι σε ποντίκια θα εντοπίζονταν περίπου 120 ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας νεοπλασίας, με το τεστ της«gamma-H2AX» μπόρεσαν να εντοπίσουν καρκινικούς όγκους πολύ νωρίτερα, στις 90 με 100 ημέρες, δηλαδή σε στάδιο που ένας όγκος δεν είναι κλινικά εμφανής. Όπως, όμως, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC, είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να μιλάμε για ένα «πολύ-τεστ» που θα εντοπίζει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

Εξίσου σημαντική, άλλωστε, είναι η εκτίμηση ότι η προσθήκη περισσότερης ακτινοβολίας στο αντίσωμα που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της ύποπτης πρωτεΐνης θα μπορούσε να μετατρέψει το τεστ και σε θεραπευτική μέθοδο.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «άπλωμα» μέσα στο σπίτι κάνει κακό στην υγεία



Τι διαπίστωσαν ερευνητές από τη Σκωτία.

Μπορεί στην Ελλάδα ο ήλιος να μην λέει ακόμη να μας εγκαταλείψει και οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε φθινοπωρινή «διάθεση», η συνήθεια όμως να απλώνουμε τα ρούχα για να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι όταν ο καιρός δεν είναι καλός κρύβει κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουμε για τους μήνες που έρχονται.

Μια νέα έρευνα στη Σκωτία υποστηρίζει ότι το να απλώνουμε τα πλυμμένα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού για να στεγνώσουν είναι μια συνήθεια που μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Η υγρασία που έχουν τα ρούχα ενισχύει την ανάπτυξη μούχλας και σε συνδυασμό με τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να κάνουν το περιβάλλον του σπιτιού αφόρητο για όσους είναι επιρρεπείς στο άσθμα. Επίσης εκτός από άσθμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές ρινίτιδες και άλλες αλλεργίες.

Επιπλέον την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας επιβαρύνουν και τα αρώματα των μαλακτικών των ρούχων. Όσο για την οικονομία; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα στεγνωτήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το στέγνωμα δίπλα σε καλοριφέρ καθώς λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται έχουμε την τάση να ανεβάζουμε την θερμοκρασία.

Θυμηθείτε λοιπόν, όταν αρχίσουν οι βροχές, ότι είναι καλύτερα να στεγνώνετε τα ρούχα σας σε μια προστατευμένη βεράντα ή μπαλκόνι παρά στο εσωτερικό. Μπορεί τα ρούχα να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν αλλά τόσο εσείς όσο και το σπίτι σας θα γλιτώσετε από την υγρασία που μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα υγείας.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επιδόματα: Πότε θα δοθούν στους δικαιούχους;


Τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου θα δοθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, με δύο μήνες καθυστέρηση, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γ. Ιωαννίδης.

Περίπου 240.000 οικογένειες περιμένουν πως και πως αυτή την οικονομική βοήθεια, η οποία αντί για το Φθινόπωρο θα δοθεί τελικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

Ο κος Ιωαννίδης αφού τόνισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τον δικό του κουμπαρά, επεσήμανε πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης!



Πηγή: http://www.madata.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στα Επιμελητήρια Λέσβου και Σμύρνης



Γι’ αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών και φοιτητών.

Τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά τις αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών – φοιτητών και γενικά της νεολαίας, μεταξύ Σμύρνης και Μυτιλήνης υπέγραψαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θρασύβουλος Καλογρίδης και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης Μετίν Ακντουράκ.

Στις σύντομες ομιλίες που ακολούθησαν ο Θ. Καλογρίδης επεσήμανε την σημασία της ενέργειας που μόλις ξεκινά και την ωφέλεια που θα προκύψει ειδικά στη Λέσβο, από την έλευση των νέων της γειτονικής μεγαλούπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο κ. Ακντουράκ, μετέφερε το μήνυμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Εκρέμ Ντεμιρτάς ότι πέραν απ’ τις συνήθεις μεγαλοστομίες που εκφωνούνται σε ανάλογες τελετές, η ουσία του εγχειρήματος είναι πως με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται από τα Επιμελητήρια οι μετακινήσεις των νέων, ενώ με την καθιέρωση του λεγόμενου «γκρι χρώματος» διαβατηρίου - που κοστίζει ελάχιστα - απαλλάσσονται από την έκδοση βίζας, που δημιουργεί ανασταλτικό παράγοντα για τα ταξίδια.

Επίσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα ανάλογου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίων Σμύρνης και Χίου, που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί με αποδοτικά αποτελέσματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ αρ.3054/18-11-2012) ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει, σύμφωνα με το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016, περικοπές στον τομέα της υγείας. Διαβάστε προσεχτικά τις νέες αλλαγές!

Καλό είναι να συγκρίνετε το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) με θέμα «Τροποποίηση της αριθµ. Φ.90380/5383/738/11.4.2011 (Β, 1233) Κ.Υ.Α. “Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)”» με τον παλιό και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ενδεικτικά μεγάλες αλλαγές γίνονται στα ανώτατα αποδοτέα ποσά που περιέχονται στο παράρτημα του Άρθρου 15 του ΕΚΠΥ (ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΙ∆Η – ΕΙ∆ΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ – ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ) και αφορούν σε αναπηρικά καθίσματα και άλλα είδη αποκατάστασης.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ασφαλισμένοι και στο Άρθρο 14 (Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες – εργοθεραπείες – ψυχοθεραπείες) όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να δικαιούται κανείς φυσικοθεραπείες!

Συγκεκριμένα:

  1. Οι ασφαλισμένοι με σοβαρά κινητικά προβλήματα λόγω κακώσεων νωτιαίου μυελού και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, ή με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολυριζονευρίτιδα Guillain Barre, σοβαρών νόσων του Κεντρικού νευρικού συστήματος, θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν νοσηλευθεί σε κλινική αποκατάστασης Νοσοκομείου ή Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.) ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φ.Ι.ΑΠ.) και να ΜΗΝ έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ως εξωτερικοί ασθενείς σε Κ.Α.Α. ή Φ.Ι.ΑΠ. – μόνο τότε δικαιούνται αποζημίωση για τις φυσικοθεραπείες τους.
  2. Επιπλέον, ορίζεται ξεκάθαρα το χρονικό περιθώριο του μόλις ενός 3μήνου από τη διάγνωση (της κάκωσης νωτιαίου μυελού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του εγκεφαλικού, κ.λπ.), μέσα στο οποίο πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος για φυσικοθεραπεία. Αυτό σημαίνει πως αν περάσουν 3 μήνες από την πρώτη διάγνωση (της νόσου ή του ατυχήματος) και δεν έχει γίνει το αίτημα παραπομπής για φυσικοθεραπεία, τότε ο ασφαλισμένος θεωρείται «χρόνιο περιστατικό» και δεν δικαιούται φυσικοθεραπεία.



-------------------


Τον μέχρι τώρα κανονισμό θα τον βρείτε και στο ακόλουθο θέμα:

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία για τους τρίτεκνους αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας



Στόχος η θεσμική τους αποκατάσταση.

Πρωτοβουλία για τη θεσμική αποκατάσταση των τριτέκνων, αναλαμβάνει σύντομα το υπουργείο Εργασίας Νομοθετική πρωτοβουλία για τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τις τρίτεκνες οικογένειες, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σκοπεύει να αναλάβει σύντομα το υπουργείο Εργασίας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε προς το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή.

Η Ομοσπονδία τριτέκνων έθεσε στον υφυπουργό Εργασίας τα ζητήματα της θεσμικής αποκατάστασης των τριτέκνων και του νέου καθεστώτος του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ίδιας Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού



Στόχος η έλευση 100.000 ασθενών ετησίως.

Tη διενέργεια έξι πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωμένων δικτύων ιατρικών υπηρεσιών για ξένους επισκέπτες σε τοπικό επίπεδο, προτείνει η μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) με τίτλο: «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα».

Όπως τονίστηκε σε σημερινή παρουσίαση της μελέτης, τα προγράμματα θα δομηθούν γύρω από τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, εντάσσοντας στο πρόγραμμα πρωτοβάθμια ιατρεία, ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπηρεσίες προβολής, μεταφοράς, διασφάλισης ποιότητας, και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι προτεινόμενες περιοχές είναι το Λασίθι, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία. Υπογραμμίζεται, ότι η μελέτη του ΞΕΕ εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΟ, τα πιλοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν με μελέτη βιωσιμότητας, στηριγμένη στις δυνατότητες των τοπικών παρόχων και φορέων, θα προτείνουν πακέτα, τιμολόγηση και στρατηγική μάρκετινγκ και θα εγκαταστήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης και εφαρμογής, για να μην υπάρξουν εμπόδια στη διασυνοριακή φροντίδα που περιορίζουν πολύ τις δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφορικά με τον αριθμό τουριστών του ιατρικού τουρισμού, είναι η έλευση 100.000 ασθενών το χρόνο, που θα δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος, ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ για ξενοδοχειακά και συναφή.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, σε 10 χρόνια, εάν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην ΕΕ και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η Ελλάδα μπορεί, σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις σε πάγια, να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς:

-Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισμός για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων πόλεων).

-Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισμός: συνεργασία κέντρων αποκατάστασης με ξενώνες και ξενοδοχεία για προώθηση πακέτων αποκαταστατικού τουρισμού (κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία).

-Ιατρικός Τουρισμός Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης: συνεργασία κέντρων με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

-Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης: προβολή των συνεργασιών προκειμένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σ' ένα επιπλέον target group και να διαφημίζονται σε διευρυμένες κατηγορίες πελατών (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο).

-Λουτροπόλεις-κέντρα αποκατάστασης-προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας για τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών: άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ. (ευρεία γεωγραφική διασπορά).

-Οφθαλμολογία-αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική, σε επίπεδο One-Day/Secondary Care Clinic (στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές).
Το θεσμικό πλαίσιο και οι εργασιακές σχέσεις είναι δύσκαμπτα και με τα σημερινά δεδομένα τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν για ιατρικό τουρισμό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζει δωρεάν τους κατοίκους στα Ανώγεια



Πρωτοβουλία ανθρωπιάς από Έλληνα καρδιολόγο.

Χάρη στην ευαισθησία και τον εθελοντισμό ενός ιατρού από την Αθήνα οργανώνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικά η λειτουργία του υπερηχοτομογράφου του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής της Αθήνας «Αμαλία Φλέμινγκ», Ντίνο Μερκούρη, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του, τα Ανώγεια. Ο κ. Μερκούρης είχε εκφράσει τη διάθεση του να προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις και υπηρεσίες αφιλοκερδώς, ώστε ο υπερηχοτομογράφος (δωρεά μιας Ανωγειανής) να μπορέσει να βοηθήσει την κοινωνία του ιστορικού χωριού των Ανωγείων και του ορεινού Μυλοποτάμου.

Τα σαββατοκύριακα, ο καρδιολόγος αφήνει την Αθήνα για να βρεθεί δίπλα στου Ανωγειανούς αλλά και σε όλους όσους βρεθούν στο Κέντρο Υγείας Μυλοποτάμου. Μεταξύ αυτών και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τα πιστοποιητικά που χρειάζονται και όχι μόνο. Στόχος του καρδιολόγου Μερκούρη είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, έτσι ώστε για κάθε Ανωγειανό να υπάρχει το ιατρικό ιστορικό του για θέματα που αφορούν σε καρδιολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, αλλά και απλοί άνθρωποι υποστηρίζουν την προσπάθεια του ιατρού Μερκούρη, ο οποίος όποτε βρεθεί στο χωριό, όπως οι κάτοικοι αναφέρουν, εργάζεται πυρετωδώς και με αυταπάρνηση.

Συγκινητική απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι στην τελευταία του επίσκεψη και ενώ ο καρδιολόγος εξέταζε, πληροφορήθηκε το θάνατο της μητέρας του. Και όμως, ο κ. Μερκούρης ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους πως η εξέταση όλων όσων είχαν προγραμματιστεί με ραντεβού θα συνεχιζόταν κανονικά. Ο εθελοντής γιατρός κήδεψε τη μητέρα του, Ευαγγελία, χθες το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...