Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή τροφίμων σε 835.000 άπορους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αρχή έγινε από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Ξεκίνησε σήμερα από τον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής η διανομή των τροφίμων του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Παπαγιάννη, παρέδωσαν συσκευασίες τροφίμων (μακαρόνια και γραβιέρα), τα οποία χρησιμεύουν για τη σίτιση 200 και πλέον ατόμων που εξυπηρετούνται από το συσσίτιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η διανομή και των υπόλοιπων τροφίμων (ρύζι, φέτα, ελαιόλαδο).

Ο κ. Τσαυτάρης και ο Πρωτοσύγκελλος πατήρ Μάξιμος επισκέφθηκαν τους χώρους του συσσιτίου κι ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους, όλοι εθελοντές, για τον αριθμό των ανθρώπων που καθημερινά επισκέπτονται το συσσίτιο της εκκλησίας, οι οποίοι όπως τονίστηκε έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η διανομή των προϊόντων ξεκίνησε αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012, ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ και οριστικοποιήθηκαν και οι λίστες με τους δικαιούχους, που ορίζουν οι 730 κοινωνικοί φορείς, με τους οποίους συνεργάζεται το ΥΠΑΑΤ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την έναρξη της διανομής των τροφίμων δήλωσε:

«Αρχίζει σήμερα η δωρεάν διανομή τροφίμων, ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διεργασία του οποίου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Ξεκινούμε από εδώ, από τον Αγ. Παντελεήμονα τη διανομή 10.500 τόνων τροφίμων αξίας 23,5 εκατ. €, σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους ή σε 240.000 οικογένειες που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Χαίρομαι που το πρόγραμμα αυτό τελειώνει με επιτυχία και θέλω να ευχαριστήσω όλους του Κοινωνικούς μας Εταίρους γιατί το Υπουργείο έχει την ευθύνη να κάνει τις διεργασίες του διαγωνισμού, να βρει τις εταιρείες, να βρει τις ποσότητες των τροφίμων, να τα ελέγξει όλα, αλλά είναι οι Κοινωνικοί Εταίροι που καταρτίζουν τη λίστα των δικαιούχων, των ανθρώπων που έχουν πραγματικά την ανάγκη αυτής της υποστήριξης.

Μεταξύ αυτών των κοινωνικών εταίρων κυρίαρχο ρόλο έχει η Εκκλησία, η Πρόνοια, οι Ομάδες των Πολυτέκνων, Σύλλογοι Απόρων, τα ΚΑΠΗ που πραγματικά μας βοηθούν να αναγνωριστούν εκείνοι οι άνθρωποι, στους οποίους ακόμα και το τελευταίο γραμμάριο των τροφίμων που θα δώσουμε, θα πιάσει τόπο.

Το Υπουργείο αυτή τη φορά «έσπασε» τη Χώρα σε τρεις μεγάλες περιφέρειες ώστε να διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Όλα τα τρόφιμα που μοιράζουμε είναι ελληνικά. Ελληνικό ρύζι, ελληνικά μακαρόνια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνική φέτα ΠΟΠ και ελληνική γραβιέρα ΠΟΠ. Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε και τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες γεωργούς, να δώσουν μια μεγάλη ποσότητα στον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί και για την άλλη χρονιά και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ξανά η υλοποίηση του. Μάλιστα εγκρίθηκε με αυξημένο προϋπολογισμό, αντί για 23,5 εκατ. €, θα είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Αυτή η συνέχεια μεταξύ του Κράτους και των Κοινωνικών Εταίρων και ο μηχανισμός που στήνουμε, θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί σε επίπεδο ευρωπαϊκό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης θα έχει πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό γιατί πέραν των τροφίμων θα αρχίσει να περιλαμβάνει και ρουχισμό και άλλα βασικά είδη».

Από την πλευρά του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Υπουργείου με την Εκκλησία και είπε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πω ότι θεωρούμε πολύ μεγάλη τη συμβολή του Υπουργείου να μας προμηθεύει με τρόφιμα τα οποία εμείς μπορούμε να δώσουμε σε εμπερίστατους ανθρώπους τους οποίους εμείς γνωρίζουμε σε κάθε ενορία της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με όλους τους φορείς και είναι πολύ σημαντικό ότι τόσοι άνθρωποι εθελοντές βρίσκονται καθημερινά για να βοηθήσουν τα προγράμματα επισιτισμού και να στηρίξουν τους εμπερίστατους αυτούς ανθρώπους. Είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Επίσης θα ήθελα να πω πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους εθελοντές, 4.000 είναι μόνο οι εθελοντές της Αρχιεπισκοπής οι οποίοι εργάζονται καθημερινά όλο το χρόνο για να στηρίξουν τους εμπερίστατους ανθρώπους. Βεβαίως περιμένουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα γιατί δυστυχώς τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα περισσότερα κι εμείς το ζούμε αυτό καθημερινά. Εμείς ως Εκκλησία είμαστε έτοιμοι τη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να την αναπτύξουμε περαιτέρω και σε δράσεις που θα αφορούν τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Θα χαρούμε πολύ να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τέτοιες δράσεις σε χώρους της Εκκλησίας και να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο και στην αγροτική παραγωγή και στην απασχόληση, αλλά και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Να σημειώσω ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στα συσσίτια της Εκκλησίας και ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονταν στα συσσίτια πριν από δύο χρόνια ήταν αλλοδαποί, σήμερα δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι Έλληνες».

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 835.000. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.