Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Είναι η γρηγορότερη τοξοβόλος …με τα πόδια


Η 26χρονη Nancy Siefker όχι μόνο εξασκεί με επιτυχία το άθλημα της τοξοβολής αλλά ειδικεύεται στις ρίψεις με τα πόδια. Είναι μάλιστα η γρηγορότερη στο είδος της αφού καταφέρνει να πετύχει στόχο 5.5 ιντσών σε 6,9 μέτρα απόσταση.



Και ναι, δουλεύει σε τσίρκο, επειδή σίγουρα αναρωτιόσαστε.

Η Nancy έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στο επερχόμενο Guinness World Records του 2015.




Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό δάκρυα για τον ρατσισμό


Μια έκθεση φωτογραφίας από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «100 tear drops for racism» παρουσιάζουν οι Γιατροί του Κόσμου από τις 18 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Dimitris the Athens απεικονίζονται «100 δάκρυα από τα χιλιάδες που χύνονται για τα θύματα όλων των μορφών ρατσισμού… 100 γυναίκες από τις χιλιάδες που κλαίνε για όσους αποκλείονται από την κοινωνία ως «διαφορετικοί»…».

Μιλώντας για το πρότζεκτ, ο φωτογράφος σημειώνει: «Θα φανεί παράξενο και είναι η πρώτη φορά που το λέω, αλλά είχα μόλις ξετυλίξει το πλαστικό περιτύλιγμα από ένα σπάνιο βινύλιο των Massive Attack και άκουγα το αγαπημένο Τeardrops όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο πατέρας μου στην άλλη γραμμή και μου είπε πως η μητέρα μου είχε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια της. Οι γιατροί είχαν πει πως ήταν ξηροφθαλμία ή κάτι τέτοιο. Εκείνη τη στιγμή μου γεννήθηκε η ιδέα να απαθανατίσω τη στιγμή της οδύνης, το ξέσπασμα και τα δάκρυα στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Φωτογράφισα δύο γυναίκες στην αρχή, αλλά μετά αποφάσισα πως ήθελα να το κάνω πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Οι δύο, έγιναν δέκα και τελικά μέσα σε λίγους μήνες είχα φωτογραφίσει εκατό γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και μόνες τους εθελοντικά συμμετείχαν. Δεν είναι διαλεγμένες γυναίκες και δεν φωτογραφήθηκαν επειδή είναι γνωστές».



Ο Dimitris the Athens γεννήθηκε στο Μοσχάτο και πλέον ζει στα Πετράλωνα. Η φωτογραφία τον γοήτευε από παιδί. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία επαγγελματικά, μετά εγκατέλειψε και τελικά πριν από οκτώ χρόνια επέστρεψε οριστικά στην πρώτη του αγάπη.

Info:
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου- 27 Σεπτεμβρίου 2014
Χώρος Παρουσίασης: Metapolis, Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, Αθήνα ( Μετρό Μοναστηράκι )
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 18.00-22.00, Σάββατο10.00-13.00 & 18.00-22.00,
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Είσοδος Δωρεάν



Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας


Διαμαρτυρία για την έλλειψη μέσων μεταφοράς τους.

Με πορεία διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέσων μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, ξεκίνησε πρώτη μέρα σήμερα το σχολικό έτος στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας.

Οι μαθητές μαζί με τον σύλλογο γονέων του σχολείου, κινήθηκαν στους δρόμους του Ναυπλίου και κατέληξαν έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κοδέλα, με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Αναστάσιο Χειβιδόπουλο. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη ψήφισμα και τον ενημέρωσαν ότι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης, κανείς μαθητής δεν θα κινηθεί με ίδια μέσα και θα βρίσκονται κάθε μέρα στον δρόμο.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι οι διαγωνισμοί για τα δρομολόγια που αφορούν το μουσικό σχολείο βγήκαν τρεις φορές άγονοι γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από αναδόχους. Για τα υπόλοιπα σχολικά δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών, με δηλώσεις του ανέφερε ότι για τυπικούς λόγους σήμερα δεν έγινε η μεταφορά των μαθητών, αλλά από αύριο θα ξεκινήσει κανονικά, πλην ελαχίστων άγονων δρομολογίων, μεταξύ αυτών και του μουσικού σχολείου, για τα οποία εκτίμησε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, από τη Σπάρτη όπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για τον σχολικό αγιασμό, αναφερόμενος στο ζήτημα της σχολικής μεταφοράς, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα 20 χλμ δεν αποτελούν πλέον κριτήριο της σχολικής μεταφοράς, κι έτσι λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών των μουσικών σχολείων.

Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών με ταξί στη Λακωνία, ήταν ιδιαίτερα καυστικός και τόνισε: «Δεν αξίζει για τους ανθρώπους μας, για την πόλη μας, για την Περιφέρειά μας τέτοια μικρόψυχη συμπεριφορά. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει πάνω απ' όλα να κρατήσουμε την ψυχή μας και την καρδιά μας. Η κοινωνική μας αλληλεγγύη, η κοινωνική μας συνοχή δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο στόχαστρο οποιονδήποτε ιδιοτελών ζητημάτων. Τους καλώ άμεσα να ανταποκριθούν σε αυτό το χρέος που έχουν προς τα νέα παιδιά. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μην τύχουν της χαράς που τους δίνει η τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, να μην είναι στα σχολεία τους και να χαίρονται μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Περιμένω μέχρι τη Δευτέρα να το έχουν λήξει οριστικά και αμετάκλητα».


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για την επιείκεια του δικαστηρίου στον Πιστόριους


Επικρίνεται η απόφαση να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης.

Ένα, αν μη τι άλλο, «μούδιασμα» προκλήθηκε με την απόφαση της Τοκιζίλε Μασίπα. Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο Πιστόριους για φόνο.



«Ο Όσκαρ Πιστόριους ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας, κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης και σκοτώσει έτσι τη φίλη του το 2013», ήταν τα λόγια της δικαστού πριν αναβάλει τη συνεδρίαση του δικαστηρίου για αύριο Παρασκευή. «Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια», υπογράμμισε η Τοκιζίλε Μασίπα, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να καταδικάσει τον κατηγορούμενο για φόνο, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

«Έχω σοκαριστεί. Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. «Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος (...) το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο», συνέχισε ο Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.»Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.

«Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κράνος σώζει ζωές


«Αγαπώ τα κράνη», φωνάζει ο σκειτμπόρντερ που βλέπουμε στο βίντεο, μετά την πτώση του στο οδόστρωμα, κάνοντας ένα από τα κόλπα του. Ο νεαρός έπεσε με δύναμη στην άσφαλτο, αλλά σηκώθηκε αμέσως χάρη στην ασφάλεια του κράνους του.

Στο βίντεο βλέπουμε την άσχημη πτώση του νεαρού, ο οποίος θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί σοβαρά, ενώ αποδεικνύεται ότι το κράνος, είτε κατά τη διάρκεια παρόμοιων αθλημάτων, είτε στην οδήγηση δικύκλου, είναι ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο αξεσουάρ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ προκαλεί η κατάρρευση ποδοσφαιριστή στο γήπεδο


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα σοκαριστικό βίντεο με την κατάρρευση ενός παίκτη κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στο Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα. Ο λόγος για τον Σερζ Οριέ, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος μετά τη σφοδρή εναέρια σύγκρουση με τον Στεφάν Εμπιά. Ο Ιβοριανός αμυντικός έχασε τις αισθήσεις του και είχε έντονους σπασμούς.

Ευτυχώς συνήλθε λίγο αργότερα στα αποδυτήρια, όπου μεταφέρθηκε. Ο Οριέ, ωστόσο, θα υποβληθεί εξονυχιστικό ιατρικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

12χρονος αναρριχήθηκε στον 11ο για να… μην διαβάσει


Έξαλλος έγινε ένας μικρός μαθητής στην Κίνα επειδή οι γονείς του τον ξύπνησαν νωρίς για να διαβάσει ενώ δεν είχε σχολείο. Μετά από διαφωνίες και τσακωμούς με τη μητέρα του, ο 12χρονος προκειμένου να γλιτώσει το διάβασμα αλλά και την τιμωρία, σκαρφάλωσε από το εξωτερικό μέρος του σπιτιού του στο συγκρότημα κατοικιών που διαμένει στον 11ο όροφο όπου τελικά εγκλωβίστηκε σε ένα μικρό πρεβάζι.

Ο Xiao Kai που μένει στο Sichuan ήθελε να κοιμηθεί κι άλλο αλλά η μητέρα του επέμενε ότι πρέπει να διαβάσει παρά την αργία. Μετά την επίμονη άρνησή του, κλειδώθηκε στο δωμάτιό του. Η μητέρα του αναζήτησε αντικλείδι για να μπει στο δωμάτιο αλλά ο μικρός το είχε ήδη σκάσει από το παράθυρο.










Ο φύλακας του συγκροτήματος εντόπισε τον μικρό σκαρφαλωμένο στον 11ο όροφο και ειδοποίησε την πυροσβεστική.

Δύο ώρες μετά, ο άτακτος μαθητής, επέστρεψε στο σπίτι του σώος κι αβλαβής. Όπως είπε στην αστυνομία η μητέρα του τον δέρνει συχνά και γι αυτό φοβόταν. Η μητέρα οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Η αστυνομία βρήκε 50 ψόφιες γάτες σε ψυγεία


Όταν η αστυνομία της Φλόριντα πραγματοποίησε έφοδο σε ένα σπίτι προκειμένου να συλλάβει έναν άνδρα ύποπτο για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, βρέθηκε ενώπιον μιας αναπάντεχης ανακάλυψης: 50 πτώματα γατών είχαν τοποθετηθεί και διατηρούνταν σε πολλά ψυγεία.

Ο Νταγκ Ουέστκοτ, 55 ετών, είχε επίσης 35 ζωντανές γάτες, ενώ από τις πολλές σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες ξεχείλιζαν από περιττώματα, αναδύονταν τόσο αηδιαστικές οσμές που οι αστυνομικοί της κομητείας του Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολικές ΗΠΑ) έπρεπε να φορέσουν προστατευτικές μάσκες προκειμένου να μπουν στο σπίτι, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Palm Beach Post.

Τα 50 κουφάρια των γατών είχαν τοποθετηθεί σε 4 ψυγεία σε ένα σπίτι που βρισκόταν στο Λέικ Ουόρθ.

Οι γείτονες του 50χρονου περιέγραψαν την παράξενη συμπεριφορά του, την τάση του να κυκλοφορεί χωρίς να φοράει μπλούζα και να προσπαθεί να δίνει μικρά δωράκια στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανυπόφορη μυρωδιά εξαπλωνόταν εκτός των τοίχων του σπιτιού και οι γάτες μπαινόβγαιναν ελεύθερα.

Ο Ντέιβιντ Ουαλέσκι, υπεύθυνος μιας τοπικής οργάνωσης για την προστασία των ζώων, εξήγησε στην εφημερίδα ότι ο Νταγκ Ουέστκοτ αρνήθηκε να αποχωριστεί τις ζωντανές γάτες. Ένας δικαστής θα αποφανθεί σε διάστημα 30 ημερών τι θα απογίνουν οι γάτες.

Επίσης διευκρίνισε ότι, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες νεκροτομές σε μερικές μόνο από τις γάτες που βρέθηκαν ψόφιες.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφονται μέσω της ΔΕΗ 100-400 ευρώ σε χωριά με αιολικά πάρκα


Μανιάτης: Είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα επιστρέψει χρήματα.

Στην επιστροφή των χρημάτων από τη ΔΕΗ στους οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «είναι η πρώτη φορά που το κράτος, η ΔΕΗ αν θέλετε, θα επιστρέψει χρήματα. Είχαμε βάλει εδώ και 3 χρόνια μια διάταξη στο νόμου, που έλεγε ότι όπου εγκαθίσταται αιολικό πάρκο το 2% των εσόδων του θα το παρακρατεί ο Δήμος, και εδώ προκύπτει ένα θέμα για το πώς αξιοποιούν οι Δήμοι αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κάνουν παρεμβάσεις στα χωριά όπου έχουν εγκατασταθεί τα αιολικά πάρκα. Το άλλο 1% είναι έσοδα τα οποία είχαμε προβλέψει να τα πάρει στο λογαριασμό του το κάθε νοικοκυριό του συγκεκριμένου χωριού.

Σήμερα στη χώρα μας είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα σε 272 οικισμούς. Είναι περίπου 80-100.000 σπίτια, είτε είναι πρώτη κατοικία, είτε είναι εξοχικό. Γι’ αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ανταποδοτικά.

Πρώτη φορά το λέμε, το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό. Υπήρχε μια απίστευτη γραφειοκρατία. Είναι συναρμοδιότητα του υπουργείου ΠΕΚΑ και του Εσωτερικών». «Μεσοσταθμικά θα επιστρέφονται από 100 ως 400 ευρώ στα σπίτια που ανήκουν σε οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα», είπε σχετικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Το νηπιαγωγείο που δεν είχε παραμύθια


Συγκινεί η έκκληση μιας εκπαιδευτικού στη Σκόπελο Λέσβου.

«Αγαπητοί κύριοι, λέγομαι Μαριέττα Αγιοπετρίτη και τοποθετήθηκα πριν από μερικές ημέρες στο νηπιαγωγείο Σκοπέλου της Λέσβου. Το σχολείο αυτό αντιμετωπίζει (εκτός από σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα) σχεδόν παντελή έλλειψη παιδαγωγικού υλικού και βιβλίων. Χρειαζόμαστε άμεσα βιβλία για την παιδική μας βιβλιοθήκη, δεν έχουμε σχεδόν ούτε ένα παραμύθι σε καλή κατάσταση και η σχολική χρονιά ξεκινά σε δύο ημέρες».

Έτσι ξεκινούσε η επιστολή που έφτασε στο library4all, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που μεταξύ άλλων βοηθά σχολεία και ιδρύματα να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή από βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό.

«Συγκλονίστηκα από αυτό το μήνυμα», δηλώνει στην «Καθημερινή» η Ξένια Παπασταύρου, εκ των ιδρυτών του library4all. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο η επιστημονική και η φιλοσοφική αναζήτηση θα αντιμετωπίζαμε αυτήν την πραγματικότητα. Τι μέλλον θα έχει η περιφέρεια χωρίς βιβλία; Τι θα κάνουν οι δάσκαλοι χωρίς τα βασικά;».

Η Σκόπελος Λέσβου είναι ένα μικρό χωριό, με πληθυσμό κυρίως ανθρώπους της γης. Το νηπιαγωγείο, που από σήμερα θα γεμίσει με 18 παιδιά, στεγάζεται σε μια ημιυπόγεια αίθουσα στο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Ο μισογκρεμισμένος τοίχος είναι το λιγότερο. «Το πρόβλημα είναι ότι το υλικό είναι ανύπαρκτο», σημειώνει στην εφημερίδα η κ. Αγιοπετρίτη, μία από τις δύο δασκάλες του νηπιαγωγείου. Η ίδια έχει γυρίσει την Ελλάδα διδάσκοντας (Κέρκυρα, Χίο, Ξάνθη, Γαύδο, Χανιά, Σύρο) και βρίσκεται στη Μυτιλήνη για δεύτερη χρονιά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ράφια με βιβλία. Έχουμε κάποια παραμύθια, αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα σχολείο έτσι. Στους στόχους του αναλυτικού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, ένα κομμάτι στηρίζεται στη γραφή και την ανάγνωση. Ειδικά παραμύθια πρέπει να υπάρχουν». Δίχως να το πολυσκεφτεί, έστειλε μήνυμα σε όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το νηπιαγωγείο με βιβλία. «Τα σχολεία δυσκολεύονται τα καημένα να υπάρξουν», λέει καταλήγοντας. «Ναι, να αξιολογηθεί η εκπαίδευση, αλλά τα σχολεία πολλές φορές χτίζονται από τον δάσκαλο».

Το library4all ανταποκρίθηκε στην έκκληση. Παραμύθια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό θα ταξιδέψουν σύντομα προς τη Μυτιλήνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργείται «οικογενειακό δικαστήριο»


Θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Η δημιουργία «οικογενειακού δικαστηρίου» το οποίο θα συγκροτείται από ειδική ομάδα δικαστών και θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ζητήματα οικογενειακού δικαίου βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ενώ με τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα ασχολούνται εξειδικευμένοι δικαστές.

Ο νέος θεσμός βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλα Κανελλόπουλο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια «αποδικαστηριοποίησης» των οικογενειακών διαφορών, ο προσανατολισμός του θεσμού θα είναι προς την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης (οικογενειακή διαμεσολάβηση, δικαστική μεσολάβηση), ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ψυχοφθόρες διαδικασίες για τα τέκνα.

Από πλευράς της, η κ. Δημαδάμα τόνισε πως η υιοθέτηση του θεσμού αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών και την αποφυγή έκθεσής τους σε τραυματικές εμπειρίες.

Τέλος, ο κ. Κανελλόπουλος και η κ. Δημαδάμα πρότειναν την από κοινού διοργάνωση ανοιχτής Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα την αντιμετώπιση μείζονων κοινωνικών ζητημάτων, όπως το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της κοινής επιμέλειας των ανήλικων τέκνων και από τους δύο γονείς, το οποίο η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ να εισαγάγει στο δίκαιό της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πνίγεται» στα σκουπίδια η Τρίπολη


Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας.

Δέκα μέρες έχει να γίνει αποκομιδή σκουπιδιών στην Τρίπολη και ήδη τα προβλήματα είναι ορατά καθώς στους δρόμους του κέντρου, αλλά και περιφερειακά, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται λόφοι σκουπιδιών.

Το πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει δικό του αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης ή επεξεργασίας των απορριμμάτων και τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Φυλής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας δημοτικής αρχής με την Περιφέρεια και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ερευνάται η προσωρινή μίσθωση κλειστού αδειοδοτημένου περιβαλλοντικά χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων τα οποία θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής, που ο δήμος Τρίπολης έχει προπληρώσει την εναπόθεση 4.800 τόνων σκουπιδιών, δίνοντας λύση για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν οι κάτοικοι των χωριών τα οποία βρίσκονται πέριξ του χώρου που εξετάζεται να μισθωθεί από τον δήμο στον Άγιο Κωνσταντίνο, για τη δημιουργία προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης και χθες βράδυ σε ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων στον Άγιο Βασίλειο προκλήθηκε ένταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος ερευνά και άλλον χώρο για τη δημιουργία προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης, χωρίς όμως να ανακοινώνει το σημείο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κι εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Αναστάσιος Κακλαμάνος, εκτίμησε με δηλώσεις του σήμερα το πρωί, ότι εντός λίγων 24ώρων θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη.

Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας επισημαίνει ότι, «η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς μικροβίων σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την αΥξημένη υγρασία θα αποτελέσουν βέλτιστες συνθήκες για την μετάδοση ασθενειών. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τμημάτων ξένης γλώσσας στα σχολεία


Τι προβλέπεται σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης τμήματος.

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία ενός τμήματος ξένης γλώσσας στην Α τάξη των γενικών λυκείων είναι δεκατέσσερις, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας. Ωστόσο σε απομονωμένες σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα και με δώδεκα (12) μαθητές.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα τμήματα συγκροτούνται με βάση τις επιλογές των μαθητών σε περίπτωση όμως που ο αριθμός αυτών που έχουν επιλέξει μια ξένη γλώσσα δεν επαρκεί για τη δημιουργία τμήματος οι μαθητές εντάσσονται υποχρεωτικά σε τμήμα ξένης γλώσσας που είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στο σχολείο. Μπορεί λοιπόν ένας μαθητής να επιλέξει τα Γερμανικά και αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των μαθητών να παρακολουθήσει τα Αγγλικά.

Στην απόφαση γνωστοποιείται ότι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την προτίμησή τους για την ξένη γλώσσα έως και την 25η Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους. Η επιλογή της ξένης γλώσσας γίνεται στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και οι μαθητές τη συνεχίζουν και στις επόμενες τάξεις

Β' ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια

Ο υφυπουργός Παιδείας υπέγραψε και απόφαση για τη β ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια στην οποία και διευκρινίζεται ότι οι μαθητές διδάσκονται τη Γαλλική ή τη Γερμανική. Για τη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας απαιτείται ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών ή 10 μαθητών όταν πρόκειται για απομονωμένα Γυμνάσια και αφού λάβει απόφαση ο Περιφερειακός Διευθυντής.

Όπως και στην Α Λυκείου σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας τμήματος σε μία γλώσσα, οι μαθητές εντάσσονται υποχρεωτικά σε τμήμα β΄ ξένης γλώσσας που είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στο σχολείο. Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός μαθητών της τάξης είναι μικρότερος του ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη δημιουργία τμήματος β΄ ξένης γλώσσας, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης οι μαθητές εντάσσονται υποχρεωτικά σε τμήμα β΄ ξένης γλώσσας που είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στο σχολείο.

Στην απόφαση γίνεται γνωστό ότι η επιλογή της β΄ ξένης γλώσσας γίνεται στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου και οι μαθητές τη συνεχίζουν και στις επόμενες τάξεις. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την προτίμησή τους για τη β΄ ξένη γλώσσα έως και την 25η Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.

Στη β΄ ξένη γλώσσα οι μαθητές χωρίζονται σε τμήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα. Η κατανομή των μαθητών σε τμήματα β΄ ξένης γλώσσας καθορίζεται με βάση την αλφαβητική σειρά. Τα αριθμητικά στοιχεία της παρ. 1 ισχύουν όταν στο σχολείο λειτουργεί ένα τμήμα
για την κάθε β΄ ξένη γλώσσα. Τα τμήματα συμπτύσσονται και διαχωρίζονται ακολουθώντας τα ανώτερα όρια, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 129818/Γ2/16−09−2013 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 2451) και δημιουργείται τμήμα για τη β΄ ξένη γλώσσα από τους μαθητές όλων των
τμημάτων της ίδιας τάξης.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει ο χωρισμός των τμημάτων σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα τμήματα της τάξης είναι δυνατόν να διαμορφώνονται σύμφωνα με την επιλογή των μαθητών στη β΄ ξένη γλώσσα με αλφαβητική σειρά και δημιουργούνται τμήματα τάξης με μαθητές που έχουν επιλέξει την ίδια β΄ ξένη γλώσσα, τα οποία πρέπει να είναι αριθμητικά περίπου ισοδύναμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας


Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι δημοτικοί υπάλληλοι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν και οι υπάλληλοι η αίτηση των οποίων είχε απορριφθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της διαδικασίας της κινητικότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγχρόνως, επισημαίνεται ότι «παγώνει» κάθε άλλη διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες εκτός αυτοδιοίκησης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2014. Οι σχετικές διατάξεις συμπεριλαμβάνονται με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, µε την εγκατάσταση των νέων δηµοτικών και περιφερειακών αρχών και προκειμένου να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα για την εξέταση των αιτημάτων και από τις νέες αρχές, σε συνδυασμό µε τη μεγάλη ζήτηση από µέρους των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, δίνεται παράταση τόσο ως προς την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έως τις 30-09-2014 όσο και ως προς την έκδοση της απόφασης από τα αρμόδια προς διορισμό όργανα των φορέων υποδοχής έως τις 03-10-2014. Αυτό σημειώνεται διότι στη βάση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, κρίνεται απαραίτητο οι νέοι αιρετοί να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις ανάγκες των φορέων που μόλις ανέλαβαν και να αποφασίσουν για την αποδοχή ή µη των αιτημάτων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Tα 8 βήματα για τον ΕΝΦΙΑ - Πότε βγαίνουν τα νέα εκκαθαριστικά


Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά εντός τριών ημερών οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό αναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που σε ανακοίνωσή της περιγράφει τα οκτώ βήματα για την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει προς τους πολίτες ότι μετά την ψήφιση του Νόμου που αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της θα προβούν με εντατικούς ρυθμούς στις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθεί σταδιακά και το ταχύτερο δυνατόν στα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, η υλοποίηση της εφαρμογής του νέου νόμου θα γίνει ως εξής:

1. Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

2. Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.
Διευκρινίζεται ότι, κατ' αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5‰ σε 2,5‰.

3. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ. ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

4. Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

5. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων.

6. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των πιο πάνω περιπτώσεων, εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

7. Η αναστολή καταβολής του φόρου των δικαιούχων αυτής νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του νομικού προσώπου μέσα στο μήνα Οκτώβριο και έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων με διαδικασία και έντυπο που θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ.

8. Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν κάδοι για οικιακή κομποστοποίηση από τον Δήμο Αθηναίων


Η ώρα για ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι έφτασε. Με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων στην πηγή και την επέκταση της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά, η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του δήμου Αθηναίων, διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης.



Οι κάδοι χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ, τα οποία ακολούθως μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, σε μέρος με πρωϊνό ή απογευματινό ήλιο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου γίνεται από υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων, στην οικία των ενδιαφερομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210-3470643 & 210-3402445

Όσοι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάδο οικιακής κομποστοποίησης, μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική επισυναπτόμενη φόρμα και να την αποστείλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

gr.anakyklwsis@cityofathens.gr

Kath.anakyklwsi@cityofathens.gr



Τι είναι η κομποστοποίηση;

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Η Ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης που αφόρα οδηγό εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογή στη Πηγή & συστημάτων διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον οδηγό στο: www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=s4cpXe0WeIc%3d&tabid=367&language=el-GR . Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την οικιακή κομποστοποίηση θα βρουν στις σελίδες 46-52 του οδηγού σημαντικές πληροφορίες για την οικιακή κομποστοποίηση και τα διάφορα είδη κάδων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Στο τέλος του οδηγού μπορούν να βρουν σχετικές ιστοσελίδες και βιβλιογραφία.

Κομποστοποίηση ορίζεται η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοάντοχων και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών (Gray et al., 1971; Haug, 1996).

Απευθυνθείτε στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τί μπορείτε να ρίχνετε μέσα στον κάδο κήπου σας και τί όχι.





Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά συνέπεια, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες, θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων, κλπ που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Ακόμη, αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κλπ), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Όμως, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων, δεν κρίνονται «προδήλως βάσιμοι». Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβασης της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφορά τραπεζικών υπολοίπων στο λογαριασμό του Δημοσίου


Εγκρίθηκε η μεταφορά στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού πιστωτικών υπολοίπων λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και το οριστικό κλείσιμό τους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα:

  1. Κλείνουν οι 250 τραπεζικοί λογαριασμοί με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2008, ανεξαρτήτως υπολοίπου ποσού, ύψους 575 χιλ. ευρώ.
  2. Κλείνουν οι 684 τραπεζικοί λογαριασμοί που παρουσιάζουν, στις 14/04/2014, υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ με ημερομηνία τελευταίας κίνησης τα έτη 2009 – 2013 και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2013 μικρότερο ή ίσο των 99,99 ευρώ, ύψους 31 χιλ. ευρώ.
  3. Μεταφέρονται τα υπόλοιπα αυτών των λογαριασμών σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και εγγράφονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιάζουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης


Συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, σήμερα αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. (φωτο 1).



Την ίδια στιγμή όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. (φωτο 2,3).





Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.(φωτο 4).



Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. (φωτο 5)



Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.



Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις καρυάτιδες:

1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

2.Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις καρυάτιδες.

3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.

Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .

Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη επιβάτης αεροπλάνου έχασε τη ζωή της


Την τελευταία του πνοή στο ιατρείο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε ένα 15χρονο κορίτσι, η ανήλικη ήταν επιβάτης αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Κάιρο-Νέα Υόρκη.

Όταν το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στην Αθήνα ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου πως μια επιβάτης αισθάνεται έντονη αδιαθεσία και έχει χάσει τις αισθήσεις της. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την ανήλικη στο ιατρείο του αεροδρόμιου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Η σορός μεταφέρθηκε για νεκροψία-νεκροτομή.


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ


«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σαφής επιδίωξη να μοιραστεί το ίδιο βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους είναι τα δύο βασικά στοιχεία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά και την υπερψήφιση της τροπολογίας σήμερα στη Βουλή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ και προσθέτει:

«Μία φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης, στην πρώτη της εφαρμογή, παρουσίασε λάθη και στρεβλώσεις που αποκαταστάθηκαν. Πρέπει ωστόσο να κρατήσουμε ότι έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας που δεν υπήρχε. Σημειώνεται πάντως ότι με τον ΕΝΦΙΑ η επιβάρυνση στα αστικά, ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ του 2013 έχει μειωθεί μέσο όρο κατά 20%.

Είναι βέβαιο ότι μετά την πρώτη εφαρμογή και επαναξιολόγηση θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις. Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία, σε συνδυασμό με την επίτευξη φορολογικής συνέπειας αλλά και θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αποτελεί άλλωστε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Οι πιο σημαντικές βελτιώσεις, είναι οι εξής:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια - από τον τελευταίο σεισμό - στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνουμε σημαντικά τη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Δεσμευτήκαμε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού - τετραγωνιδίου - και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη».



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΣ: Ελάχιστα προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών


Με ελάχιστα προβλήματα σε πανελλαδικό επίπεδο λειτούργησε σήμερα, πρώτη ημέρα των σχολείων, η μεταφορά μαθητών, καθώς η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόφιλου Λεονταρίδη, φαίνεται να έδωσε διέξοδο στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την καθυστέρηση περιφερειών στην προκήρυξη διαγωνισμών, με το ζήτημα των χιλιομετρικών αποστάσεων και της μεταφοράς των μαθητών των μουσικών σχολείων.

Ακόμη και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχει παρουσιάσει τη σοβαρότερη υστέρηση στη μέριμνα της μεταφοράς των μαθητών, η μεταφορά πραγματοποιήθηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα, με εξαίρεση κάποια στον σχεδιασμό των δρομολογίων στην Ικαρία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λεονταρίδης απέστειλε έγγραφο στον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρο Σπυρίδωνα, με το οποίο του ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημοπράτηση των διαγωνισμών. Και αυτό διότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έκανε ούτε τον διεθνή διαγωνισμό που προβλεπόταν από τον περασμένο Φεβρουάριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τιμές έπεσαν και ποιες ανέβηκαν


Σημαντική μείωση (-2,5%) καταγράφεται φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, στην κατηγορία της «Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών» του Γενικού Δείκτη Τιμών, όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχοντας υπόψη το Δελτίο Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη άνοδος (κατά 3.5%) καταγράφεται στην κατηγορία "Υγεία", λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα...


1. Από τις μειώσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:

Κατά 2.5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά (πατάτες νωπές -32,7%), στα νωπά φρούτα (-16.9%) και στη ζάχαρη (-12,4%). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά, αυγά και στο ελαιόλαδο.
Κατά 3.9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των θερινών εκπτώσεων.
Κατά 1.3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων των κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
Κατά 0.5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.
Κατά 0.4% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων – ζαχαροπλαστείων – καφενείων – κυλικείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

2. Από τις αυξήσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:

Κατά 3.5% της ομάδας "Υγεία", λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
Κατά 1.9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
Κατά 0.1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω της αύξησης των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας "μαγείρεψε" το παιδί του


Ένα πραγματικά περίεργο τρόπο βρήκαν δύο γονείς από την Σαουδική Αραβία, ώστε να διασκεδάσουν με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Συγκεκριμένα, σε βίντεο που ανέβασαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζεται ένας άνδρας να δείχνει μία κατσαρόλα κλειστή πάνω σε μία σόμπα αερίου.

Στη συνέχεια όπως φαίνεται στο βίντεο, μέσα στην κατσαρόλα βρίσκεται το μωρό του, να κοιμάται μέσα σε διάφορα λαχανικά.

Σύμφωνα με το mirror, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου που είδαν το συγκεκριμένο βίντεο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναπατρισμός βυζαντινού χειρογράφου στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους


Αποκτήθηκε από το αμερικάνικο Μουσείο G.P. Getty.

Ένα βυζαντινό χειρόγραφο, αριστούργημα του 12ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους και είχε κλαπεί το 1960, είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές και, στη συνέχεια, το 1983, αποκτήθηκε από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια, επαναπατρίστηκε και θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο "Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos"» περιγράφει, σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων. Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, «κατ' εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου J. P. Getty με το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη το 2011, το αμερικανικό μουσείο συμφώνησε στην παράδοση του εν λόγω χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί αρχικώς, για σύντομο χρονικό διάστημα (15 Σεπτεμβρίου– 30 Οκτωβρίου), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της έκθεσης, το χειρόγραφο μαζί με το φύλλο του Μουσείου Κανελλοπούλου θα επιστρέψουν στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοιχτή Πλατφόρμα» για νέους θεατρικούς καλλιτέχνες


Νέο πρόγραμμα του Εθνικού επιτρέπει σε δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους επί σκηνής.

Χώρο έκφρασης για νέους δημιουργούς δημιουργεί το Εθνικό Θέατρο που θέτει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητές την υποστήριξη νέων δυνάμεων και σχημάτων.

Για το λόγο αυτόν, καθιερώνει από την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο μια νέα δράση με τίτλο «Ανοιχτή Πλατφόρμα», προκειμένου να δώσει βήμα έκφρασης στους νέους καλλιτέχνες, την ευκαιρία σε νέα σχήματα να δοκιμαστούν και σε δυναμικές προτάσεις να παρουσιαστούν επί σκηνής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής, το Εθνικό Θέατρο προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες έως 35 ετών τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, όχι μόνο διαθέτοντας το χώρο παρουσίασης, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τους άρτιες επαγγελματικές συνθήκες, προσφέροντας το τεχνικό και διοικητικό του προσωπικό, αλλά και ανοίγοντας το βεστιάριο, τις αποθήκες και το φροντιστηριακό του υλικό.

Καθώς πριν από λίγους μήνες, με ειδική συμφωνία, το Εθνικό Θέατρο έχει πια στη διάθεσή του το Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά, το πρόγραμμα αυτό (που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Χώρα), θα πραγματοποιηθεί εκεί το Μάιο του 2015.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν, θα επιλεγούν έπειτα από υποβολή σχετικής αίτησης και αξιολόγησής της από το Εθνικό Θέατρο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης της καλύτερης παράστασης στο ρεπερτόριο της επόμενης θεατρικής περιόδου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν με την ένδειξη «Ανοιχτή Πλατφόρμα», το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: interdept@n-t.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους όρους συμμετοχής και την σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα


Ως πρώτη αιτία καταγράφονται τα ψυχολογικά προβλήματα.

Μια σαφής τάση μείωσης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κάνει την εμφάνισή της μέσα από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Δίκτυο Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το πρώτο οκτάμηνο του 2014 σημειώθηκαν 24 λιγότερες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας δείχνουν ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2013 οι αυτοκτονίες ήταν 229 (193 άνδρες και 36 γυναίκες), ενώ το ίδιο διάστημα το 2014 οι αυτοκτονίες διαμορφώνονται σε 209 (173 άνδρες και 36 γυναίκες).

Ως πρώτη αιτία καταγράφονται και το 2013 και το 2014, τα ψυχολογικά προβλήματα (64 θάνατοι το 2013, 55 θάνατοι το 2014), ενώ ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα (όμως, το 2014, σημειώνεται μείωση των αυτοκτονιών από τη συγκεκριμένη αιτία: 43 το 2013 και 25 το 2014).

Αναφορικά με το επάγγελμα, σε αντίθεση με το 2013 που ήταν υψηλά οι αυτοαπασχολούμενοι, το 2014 είναι σε υψηλά επίπεδα οι συνταξιούχοι, η ομάδα με τα ανώτερα επαγγελματικά στελέχη και επαγγελματίες, και ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Σχετικά με τις περιφέρειες όπου καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες, αύξηση παρουσιάζουν τα Ιόνια Νησιά και η Κεντρική Μακεδονία, ενώ σταθερά υψηλά παραμένει η Κρήτη.

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στην ομάδα όσων ανήκουν στις ηλικίες 40-44 ετών. Το πρώτο οκτάμηνο του 2013 υπήρξαν 13 αυτοκτονίες στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ το 2014 υπήρξαν 29. Μείωση καταγράφουν οι αυτοκτονίες στις ηλικίες 30-34 ετών και 50-54 ετών. Πάντως, σταθερά υψηλά, σύμφωνα με τους ειδικούς της «Κλίμακας», παραμένουν οι αυτοκτονίες που καταγράφονται στις παραγωγικές ηλικίες, από 30 έως 64 ετών.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ήταν περισσότεροι οι έγγαμοι που αυτοκτόνησαν (75 έγγαμοι και 44 άγαμοι) ενώ και το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2013 ήταν 72 έγγαμοι και 38 άγαμοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες διοικήσεις των Πανεπιστημίων


Οι ακυρώσεις των διαγωνισμών σίτισης των φοιτητών στα πρώτα προβλήματα.

Η εξασφάλιση ανελλιπούς σίτισης των φοιτητών των Πανεπιστημίων είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν οι νέες πρυτανικές αρχές, που ανέλαβαν καθήκοντα, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητικές λέσχες των πανεπιστημίων και των τμημάτων τους σε πόλεις της περιφέρειας σταδιακά ξεκινούν την παροχή υπηρεσιών σίτισης, ενώ οι πρωτοετείς φοιτητές καλούνται να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά- εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις δωρεάν σίτισης- στις γραμματείες των σχολών τους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της εργολαβίας εστίασης και μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος, επιδιώκονται προσωρινές λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιατορίων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθημερινά, περισσότερα από 15.000 γεύματα θα παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη, που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα έτη.

Ο τελευταίος διαγωνισμός, που διενεργήθηκε για τη σίτιση των φοιτητών του ΑΠΘ, ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους και επιδιώκεται μία προσωρινή λύση, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της φοιτητικής Λέσχης, καθώς, όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρύτανης, Περικλής Μήτκας, το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, τα χρήματα υπάρχουν και η προσωρινή λύση που θα δοθεί είναι αναγκαία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός και να υπογραφεί η σύμβαση με τον νέο ανάδοχο.

Ο κ.Μήτκας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «η ακύρωση του διαγωνισμού για το ΑΠΘ δεν οφείλεται σε λάθη ή καθυστερήσεις εκ μέρους του Ιδρύματος».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αντίστοιχο ζήτημα υπήρξε και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου η Σύγκλητος σε έκτακτη συνεδρίασή της, την περασμένη εβδομάδα, ενέκρινε την ανάθεση με διαπραγμάτευση της σίτισης των φοιτητών, για διάστημα δύο μηνών, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός.

Το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών για την παροχή κάρτας δωρεάν σίτισης θα γίνεται στο γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αντίστοιχο ζήτημα με τη διαγωνιστική διαδικασία αντιμετωπίζουν οι νέες πρυτανικές αρχές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου η προηγούμενη σύμβαση έληξε την 31η Αυγούστου 2014. Στο ΔΠΘ λειτουργούν εστιατόρια σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, στα οποία μπορούν να σιτίζονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την παράταση της σύμβασης σίτισης των φοιτητών, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι την επανάληψη του διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου, αποφάσισε η Σύγκλητος και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν φοιτητικά εστιατόρια στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λαμίας. Οι αιτήσεις, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Οκτωβρίου 2014.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Την παράταση της σύμβασης σίτισης των φοιτητών, που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014, αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον εν εξελίξει αντίστοιχο διαγωνισμό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, σε προσυμβατικό έλεγχο που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου σίτισης φοιτητών του Πανεπιστημίου, δεν εγκρίθηκε η υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης και μέχρι να λυθεί το θέμα δόθηκε η παράταση.

Πάντως, σύμφωνα, με τον κ.Χατζηπαντελή το φοιτητικό εστιατόριο στη Φλώρινα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και το αντίστοιχο στην Κοζάνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε πρώην παλαιστής του WWE


Ο Sean O'Haire βρέθηκε απαγχονισμένος.

Η είδηση του θανάτου του πρώην παλαιστή του WWE και του WCW έχει σκορπίσει με θλίψη την οικογένεια της πάλης στην Αμερική. Ο Sean O'Haire βρέθηκε απαγχονισμένος από τον πατέρα του, μέσα στο σπίτι του στην Νότια Καρολίνα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

Τα αίτια που οδήγησαν τον 43χρονο στην πράξη αυτή παραμένουν, μέχρι στιγμής άγνωστα.

Ο O’Haire, έκανε το ντεμπούτο του στο WCW το 2000. Μεταξύ άλλων, κέρδισε με την ομάδα του, τρεις φορές το πρωτάθλημα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χιλιάδες μαθητές στις αυλές και όχι στις αίθουσες»


Διαφωνία υπουργείου και συνδικαλιστών για τα κενά στα σχολεία.

Και ενώ πριν λίγες μέρες ο υπουργός Παιδείας ανέφερε σε κάθε συνέντευξή του ότι τα κενά ανέρχονται σε 22.500 τελικά μειώθηκαν κατά 6.000. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η μείωση οφείλεται στην καλύτερη διαχείριση του προσωπικού (βλέπε μετακινήσεις), στις παράλληλες αναθέσεις, καθώς και στις λιγότερες αποσπάσεις (περίπου 500 σύμφωνα με τον υπουργό).

Ωστόσο, διαφωνούν μαζί του συνδικαλιστές τόσο της ΔΟΕ, όσο και της ΟΛΜΕ που υποστηρίζουν ότι τα κενά δεν ήταν 22.500 και παρόλα αυτά τα σχολεία ξεκινάνε με περισσότερες από 10.000 ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ: Εμπόριο ελπίδας με τα 22.500 κενά

Με τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας τα κενά συρρικνώθηκαν κατά 6.000 αν φυσικά ήταν εξαρχής 22.500 και δεν ήταν λιγότερα. Συνδικαλιστές τόσο από την πλευρά της ΔΟΕ, όσο και από την πλευρά της ΟΛΜΕ έχουν τις επιφυλάξεις τους για το αν ο αριθμός των κενών έφθασε τις 22.500.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο newsbeast.gr του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή ο οποίος υποστήριξε ότι τα κενά δεν ήταν ποτέ 22.500. «Ο υπουργός Παιδείας επιδόθηκε σε εμπόριο ελπίδας δημιουργώντας προσδοκίες πρόσληψης σε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Κορδής.

Γενικός γραμματέας ΟΛΜΕ: «40.000-50.000 μαθητές στις αυλές και όχι στις αίθουσες»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΟΛΜΕ κ. Δεμερδεσλή που έκανε λόγο για επικοινωνιακή πολιτική από την πλευρά του υπουργού Παιδείας η οποία φθάνει στο τέλος της. Τα 22.500 κενά «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο κ. Δεμερδεσλής.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι με το άνοιγμα των σχολείων οι γονείς και οι μαθητές θα αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα των 2.500 κενών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα έχουν ως αποτέλεσμα 40-50.000 μαθητές να βρίσκονται στις αυλές των σχολείων και όχι στις σχολικές αίθουσες.

Πρόεδρος ΔΟΕ: Νέους μαθηματικούς όρους εισάγει ο υπουργός Παιδείας

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφερόμενος στους αριθμούς των αναπληρωτών που κατά καιρούς έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «ο κ. Λοβέρδος εισάγει νέους μαθηματικούς όρους στον υπολογισμό τους. Οι 22.500 έγιναν 19.500 και στη συνέχεια 16.500 με τον υπουργό να δηλώνει ότι τα 500 εξ αυτών δεν θα καλυφθούν».

Ο κ. Κόκκινος επεσήμανε ότι το υπουργός δεν θα πρέπει να κάνει διαπιστώσεις, αλλά να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη των κενών. «Αυτή τη στιγμη υπάρχουν περίπου 6000 κενά στα σχολεία που αν αθροιστούν και αυτά της παράλληλης στήριξης, των ειδικοτήτων ΕΑΕΠ, των ΖΕΠ γίνεται αντιληπτό ότι τα κενά είναι ακόμα περισσότερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ τόνισε ότι «με μπαλώματα και μερεμέτια δεν λύνονται τα προβλήματα καθώς είναι αναγκαίοι οι μόνιμοι διορισμοί».

Μέλος ΔΣ της ΔΟΕ: Περίπου 8.000 κενά στην πρωτοβάθμια

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, κ. Καλόγηρος δήλωσε ότι τα κενά πιθανόν να μην ήταν 22.500 ωστόσο αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν, μετά τις χθεσινές προσλήψεις, περίπου 8.000 κενά στην πρωτοβάθμια, ενώ νέα κενα θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του έτους, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί θα πάρουν άδειες για λόγους υγείας και εγκυμοσύνης.

Ο αριθμός των κενών

Με βάση τα στοιχεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ τα κενά αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 3.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην πρωτοβάθμια φθάνουν τα 9.000. Αν σε αυτά αθροίσουμε τις 3000 προσληψεις αναπληρωτών που έγιναν πριν μια εβδομάδα εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα κενά είναι 15.000. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν όσα προκύψουν λόγω αδειών των εκπαιδευτικών.

Ίσως το υπουργείο να εκτιμά ότι αυτά θα είναι περίπου 1500 για αυτό και βγάζει τον αριθμό 16.500. Το προηγούμενο έτος το υπουργείο Παιδείας είχε προσλάβει περίπου 14.000 αναπληρωτές.

Υπουργείο παιδείας: Τα κενά δεν θα υπερβούν το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού

«Εκτιμούμε, πως παρ’ όλες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, τα κενά δεν θα υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού». Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό του σημείωμα του, ενώ παρουσιάζει και αριθμητικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία έχουν αναλάβει υπηρεσία 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών μέχρι το Σεπτέμβριο που θα έρθουν να προστεθούν στις 4.900 που αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα.



Διαβάστε περισσότερα...