Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα αναπνέετε πιο καθαρό αέρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι να αποφεύγετε για να μειωθεί στο μισό η ποσότητα ρύπανσης.

Αποφεύγοντας τους κεντρικούς δρόμους και επιλέγοντας μικρότερα στενά έναντι των κεντρικών οδικών αρτηριών, οι πεζοί μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ την ποσότητα του μολυσμένου αέρα που αναπνέουν.

Ο παιδίατρος και ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Dr Rossa Brugha, ανακάλυψε ότι οι πεζοί μπορούν κάνοντας μικρές αλλαγές στις διαδρομές που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με περίπου 28.000 θανάτους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας υποδηλώνουν ότι το 5,3% όλων των θανάτων στους ανθρώπους άνω των 25 ετών συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 8,3% μέσα στο Λονδίνο.

Ο Dr Brugha βρήκε, ότι η ρύπανση που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την κυκλοφορία, πέφτει απότομα μερικά μέτρα μακριά από τους κεντρικούς δρόμους.

Ο ίδιος δοκίμασε τη θεωρία του ενώ περπατούσε σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων στο κεντρικό Λονδίνο (ανάμεσα στο σταθμό τρένων Waterloo και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη) και βρήκε ότι όταν απομακρυνόταν από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, τα καταγεγραμμένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονταν στο μισό.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποφεύγει κανείς την κίνηση στους δρόμους. Αν πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά, ειδικά στις ώρες αιχμής, είναι καλύτερο να επιλέγετε τους πιο μικρούς δρόμους όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός» εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόλυνση στις πόλεις μπορεί να είναι το ισοδύναμο με το κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων την ημέρα και είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, επειδή τα πνευμόνια τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς του θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ British Science Festival στο Μπέρμιγχαμ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.