Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Νηστικοί 24 ώρες για γερή καρδιά



Η αποχή κάνει καλό
Η αποχή από το φαγητό για 24 ώρες τον μήνα μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Μπέντζαμιν Χορν, μελέτησαν 200 κατοίκους της Γιούτα, όπου η πλήρης αποχή από το φαγητό και τα υγρά (πλην νερού) επί τουλάχιστον μία ημέρα το μήνα αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς Μορμόνους.

Το περίπου 70% των κατοίκων της Γιούτα είναι Μορμόνοι και η θρησκεία τους επιτάσσει να μένουν νηστικοί την πρώτη Κυριακή του μήνα, κατά τον δρα Χορν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έκαναν συστηματικά νηστεία είχαν κατά 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έκαναν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC).

Η συστηματική αποχή από το φαγητό φάνηκε επίσης να ελαττώνει κατά 50% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Για να βεβαιωθούν πως τα ευρήματά τους οφείλονται όντως στη νηστεία αλλά και να αναζητήσουν τυχόν εξήγηση για το όφελός της στην καρδιά, οι ερευνητές έκαναν και μία δεύτερη μελέτη, σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι δεν νήστευαν συστηματικά.

Επί 24 ώρες οι εθελοντές αυτοί δεν έφαγαν ούτε ήπιαν τίποτε άλλο πέρα από νερό και υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων. Τις ίδιες εξετάσεις έκαναν και όταν τέλειωσε η νηστεία και άρχισαν να τρώνε φυσιολογικά.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως η αποχή από το φαγητό και τα ροφήματα προκαλεί κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης – μιας ορμόνης που επιταχύνει τον μεταβολισμό και καίει λίπος.

Τα επίπεδά της αυξήθηκαν κατά 13 φορές στις γυναίκες και κατά 20 στους άντρες την ημέρα που έμειναν εντελώς νηστικοί.

Η αποβολή λίπους από τον οργανισμό είναι γνωστό ότι ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων.

Η νηστεία προκάλεσε επίσης κάποια αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα των εθελοντών (η χοληστερόλη παράγεται κυρίως από το ήπαρ και δευτερευόντως προέρχεται από την τροφή μας), αλλά μόλις άρχισαν να τρώνε, επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προγενέστερης, μεγαλύτερης ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» και είχε πραγματοποιηθεί σε 448 εθελοντές, δείχνοντας και εκείνη πως υπάρχει ευνοϊκή επίδραση της νηστείας στην καρδιολογική υγεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση στη ζάχαρη



Ακούει στο όνομα στέβια
Στο εξωτερικό κυκλοφορεί ένας τύπος ζάχαρης που τον συνιστούν οι διαιτολόγοι για αδυνάτισμα, δεν έχει καθόλου θερμίδες, δεν χαλάει τα δόντια και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από διαβητικούς. Και όμως, υπάρχει! Και το όνομα αυτής, Στέβια!

Η στέβια κατάγεται από την Ν. Αμερική, και πιο συγκεκριμένα από τα σύνορα Βραζιλίας-Παραγουάης.

Ανακαλύφθηκε αρχικά από τους Ισπανούς εξερευνητές οι οποίοι όταν γύρισαν στην πατρίδα τους μιλούσαν για ένα γλυκό φυτό με χωνευτικές ιδιότητες. Οι τοπικές φυλές Ινδιάνων την θεωρούσαν θεραπευτικό και διατροφικό θησαυρό. Το 1971 μια ιαπωνική εταιρία έβγαλε για πρώτη φορά στην αγορά, γλυκαντικό από στέβια. Σήμερα το γλυκό βότανο έχει κερδίσει σε ποσοστό 50% την αγορά της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την ανατολική Ασία. Επίσης καταναλώνεται αρκετά σε Καναδά και ΗΠΑ. Πρόσφατα επετράπη η χρήση του σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία και αυτό αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την ζήτηση. Στη χώρα μας, καλλιεργείται, προς το παρόν, δοκιμαστικά.

Η άξια διάδοχος
Εναλλακτικά γλυκαντικά υπάρχουν πολλά. Ξυλιτόλη, σακχαρίνη, ασπαρτάμη κ.ο.κ… Ποιος είναι ο λόγος που έχει γίνει τόσος ντόρος σχετικά με την στέβια; Η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη είναι τεχνητές, μη θρεπτικές ουσίες. Η ξυλιτόλη, είναι μεν φυσική ουσία που υπάρχει σε αρκετά φυτά (καλαμπόκι, βρώμη, μούρα κτλ) αλλά μπορούμε να την πάρουμε όμως μόνο αν τα επεξεργαστούμε βιομηχανικά.

Η στέβια διαφέρει, βασικά γιατί είναι πολύ απλά ένα βότανο με γλυκά φύλλα, ένα φυσικό γλυκαντικό με πλούσια διατροφική αξία. Είναι πολύ πρακτική στην χρήση της, καθώς τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική όπως π.χ. ο μαϊντανός! Ξερά ή χλωρά, αλεσμένα, τριμμένα. Η επεξεργασμένη στέβια είναι λευκή και κρυσταλλική, όπως η κοινή ζάχαρη. Δεν έχει πρόβλημα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι΄ αυτό χρησιμοποιείται άνετα στην ζαχαροπλαστική, σε αντίθεση με την συνθετική ασπαρτάμη. Ακόμα και τα υπολείμματα από τα επεξεργασμένα φύλλα στέβιας είναι χρήσιμα, καθώς μπορούν να καταναλωθούν ως ζωοτροφή. Το γλυκό αυτό βότανο έχει επίσης πλούσια διατροφική αξία, όπως είχαν καταλάβει αιώνες πριν, οι Ινδιάνοι. Είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, χρησιμοποιείται ως χωνευτικό και καταπολεμά την τερηδόνα. Βοηθά τους υπερτασικούς και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τους διαβητικούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια, μεταξύ άλλων, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ένας γλυκός πόλεμος
Αν ψάξει κανείς λίγο παραπάνω το θέμα, θα ανακαλύψει ότι η κατανάλωση της στέβιας δεν είναι ελεύθερη παντού! Ο λόγος είναι ότι οι Οργανισμοί Υγείας σε κάθε χώρα αξιολογούν διαφορετικά τις έρευνες που έχουν γίνει γύρω από αυτό το άγνωστο φυτό. Κάποιοι είναι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο καχύποπτοι για τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Στην Αμερική για παράδειγμα απαγορεύτηκε η κατανάλωση της το 1990 και επετράπη ξανά πριν ένα χρόνο. Στο Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη παραμένει επισήμως απαγορευμένη. Κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση της στέβια προκαλεί παρενέργειες σε πειραματόζωα είναι η αιτία που η Ε.Ε. διστάζει να εκδώσει επίσημη άδεια παραγωγής και κατανάλωσης, παρόλο που όλα δείχνουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να το κάνει.

Παρόλο που οι ειδικοί δεν μπορούν να αποφασίσουν, η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση στέβιας είναι εντελώς ακίνδυνη, καθώς στην Ιαπωνία εδώ και 30 χρόνια και δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα παράπονο. Οι υπέρμαχοι της στέβιας, πιστεύουν ότι γίνεται ένας πόλεμος γύρω από το «μαγικό φυτό της χιλιετίας», όπως το χαρακτηρίζουν. Πράγματι η επίσημη είσοδος της στέβιας στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να προκαλέσει έντονες ανακατατάξεις στην? γλυκιά βιομηχανία. Έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το 30-40% της αγοράς γλυκαντικών, κάτι που έγινε ήδη στην Ιαπωνία.

Στέβια made in Greece
Η καλλιέργεια της στέβιας έχει ξεκινήσει πειραματικά, σε διάφορες περιοχές, εδώ και 4 χρόνια. Τις μελέτες κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κλίμα και το έδαφος της χώρας μας είναι τα πλέον κατάλληλα για την καλλιέργεια της. Η μοναδική διαφορά είναι ότι οι καλλιέργειες εδώ χρειάζονται συχνό πότισμα, ενώ στην Παραγουάη, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, δεν ποτίζονται σχεδόν ποτέ. Η παραγωγή της στέβια είναι εύκολη, δεν έχει πολλούς παρασιτικούς εχθρούς και το κυριότερο; Μοιάζει με την παραγωγή καπνού. Έτσι, εφόσον η δοκιμαστική καλλιέργεια πετύχει στην Ελλάδα, σκοπός είναι να αντικαταστήσει τις καπνοκαλλιέργειες και να δώσει εκ νέου δουλειά στους αγρότες. Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους γεωπόνους υπολογίζεται στα 300 ευρώ, γι΄ αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από όλους τους παραγωγούς. Το Αγρίνιο, η Λαμία, η Καρδίτσα, τα Γιαννιτσά είναι μερικές από τις περιοχές που έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την καλλιέργεια. Το μόνο που μένει είναι η επίσημη άδεια της Ε.Ε. , ώστε να μπει και στην δικιά μας καθημερινότητα η γλυκιά στέβια!
Διαβάστε περισσότερα...

Κατά 43% έχει αυξηθεί η χρήση αντικαταθλιπτικών



Δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση
Τα οικονομικά προβλήματα και η ανασφάλεια λόγω ανεργίας βρίσκονται πίσω από την κατά 43% αύξηση του αριθμού των συνταγών για αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη Βρετανία.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δραματική αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών από το 2006 έως το 2010, που οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι η χρήση τους έχει πάψει πια να θεωρείται ταμπού.

Αυτό πάντως που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί τα συμπτώματα και να απευθύνεται κάπου για βοήθεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Στέγη αυτιστικών «Ελένη Γύρα» στην Ζίτσα Ιωαννίνων

Πρωταρχικό μέλημα της Στέγης «Ελένη Γύρα» είναι οι ένοικοί της να είναι ευτυχισμένοι σε ένα ανθρώπινο, προστατευμένο και ήρεμο περιβάλλον.


Στην Στέγη παρέχονται υπηρεσίες όπως: Ψυχιατρική παρακολούθηση - Ιατρική παρακολούθηση - Οδοντιατρική περίθαλψη από το Οδοντιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»- Φαρμακευτική αγωγή - Τακτικές ή έκτακτες επισκέψεις στο Νοσοκομείο - Ανάπτυξη γραπτών προτύπων και δεικτών για τη διασφάλιση της ποιότητας της σωματικής φροντίδας και της ψυχικής υγείας -Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των οικογενειών των ενοίκων - Στενή συνεργασία με την οικογένεια που συνίσταται στην πληροφόρηση για τις ανάγκες των ενοίκων, στην τακτική ενημέρωση για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα και τους στόχους του, καθώς και στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική των μελών της για τη γενίκευση των δεξιοτήτων στο σπίτι και για την πρόληψη προκλητικών συμπεριφορών - Προγράμματα εκπαίδευσης και ομάδες υποστήριξης του προσωπικού - Συναντήσεις θεραπευτικής ομάδας - Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας - Διασύνδεση με άλλους φορείς και υπηρεσίες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 26580 23497 – 23598, fax: 26580 23498.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιρατσιστικά Σαββατόβραδα στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος

«Αναγκαίο το ενιαίο μέτωπο κατά του ρατσισμού» το μήνυμα που εκπέμπουν


Το πάνελ της αποχαιρετσιτήριας βραδιάς: Γ. Τσιούμπος (κοινωνιολόγος), Κ. Πάσα (ψυχολόγος), Α. Σκορδίλης, Α. Ρέλλας
Το πάνελ της αποχαιρετσιτήριας βραδιάς: Γ. Τσιούμπος (κοινωνιολόγος), Κ. Πάσα (ψυχολόγος), Α. Σκορδίλης, Α. Ρέλλας

Η αντιρατσιστική πρόταση “Σαββατόβραδα με νόημα” του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ), αφού ξεδιπλώθηκε επί δυόμισι περίπου μήνες με παρουσιάσεις βραβευμένων ταινιών αντιρατσιστικού περιεχομένου και μεταμεσονύχτιες (μέχρι πρωίας) συζητήσεις, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα ικανοποίησης και αναμονής στους ανθρώπους που κατέκλυσαν τον ατμοσφαιρικό χώρο του ΘΚΕ.

Το στίγμα της ικανοποίησης αποδίδει περιεκτικά ο ειδικός σύμβουλος του ΘΚΕ σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας: “Κάθε Σαββατόβραδο εδώ και μερικές εβδομάδες παρακολουθήσαμε τις πλέον αψεγάδιαστες αντιρατσιστικές ταινίες. Το ξημέρωμα της κάθε Κυριακής μας έβρισκε να συζητάμε για όψεις του ρατσισμού που ακόμα και οι πλέον αντιρατσιστές από μας δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Οι κωφοί οικοδεσπότες αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι με αναπηρία που τίμησαν το ΘΚΕ με την παρουσία τους συναντήθηκαν με τον ρατσισμό που βιώνουν οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι κάθε είδους διαφορετικοί και στοχοποιούμενοι . Συνέβη και το συμπληρωματικό αντίθετο, οι κάθε είδους διαφορετικοί και στοχοποιούμενοι, συναντήθηκαν με τον ρατσισμό που βιώνουν οι κωφοί και οι άλλοι άνθρωποι με αναπηρία. Ολοι συνειδητοποιήσαμε ότι τα συστατικά του ρατσισμού είναι κοινά και ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης. Συνειδητοποιήσαμε αυτό που είχαμε βάλει κατά νου ως στόχο όταν ξεκινήσαμε. Ολη αυτή η διαδικασία της συνειδητοποίησης, ορίζει την αρχή και το τέλος της ικανοποίησης που με το πέρας των Σαββατόβραδων νιώθουμε...”

Σε ότι αφορά το συναίσθημα αναμονής, το μοιράστηκαν μαζί μας όλοι όσοι βρέθηκαν στις 2 Απριλίου στην αυλαία της σειράς (προβλήθηκαν οι ταινίες “Εγώ για μένα” του Τζώρτζη Γρηγοράκη, “Ισμαήλ” του Γιώργου Ζαφείρη και “Ενας λαμπερός ήλιος” του Βασίλη Λουλέ). Είχε να κάνει με την επικείμενη ικανοποίηση του αιτήματος θεσμοποίησης των σαββατόβραδων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με καθεαυτή την οικονομική επιβίωση του ΘΚΕ που σήμερα απειλείται. Η πολιτεία έχει επ’ αυτού τον λόγο – είτε δια του υπουργείου πολιτισμού, είτε δια της δημοτικής αρχής της Αθήνας – το βέβαιον είναι ότι ο αντιρατσιστικός λόγος και μήνυμα που στάλθηκε επί δυόμισι μήνες από το θεατράκι της Σαχτούρη 8 – 10, αξίζει πολύ περισσότερο από λίγες χιλιάδες ευρώ.

Πιθανότατα για να εκτονωθεί έστω πρόσκαιρα το συναίσθημα αναμονής , το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένα πρόσθετο “Σαββατόβραδο με νόημα” όπου θα επαναπροβληθεί η βραβευμένη ταινία “SeewhatIamsaying” της HilaryScarl. Ο τυπικός λόγος για την επαναπροβολή είναι ότι το “αδιαχώρητο” του κάθε Σαββάτου στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας ήταν οριακό, περίπου διακόσιοι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν ελλείψει θέσεων. Ο ουσιαστικός λόγος έχει να κάνει με το ότι – υιοθετούμε φράση της κορυφαίας κύπριας χορογράφου Ελενας Χριστοδουλίδου που τίμησε τις προβολές στις 2 Απριλίου – “δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς, έστω προσωρινά, αυτό που συνειδητά αγάπησες”...





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα του προσβάσιμου ακουστικού βιβλίου στη δημόσια τηλεόραση

Κυριακή 10 Απριλίου, στην εκπομπή «Οι παρέες γράφουν ιστορία» του Σερ. Φυντανίδη


Οι προσβάσιμοι "δρόμοι του φεγγαριού" του Ομηρου Αβραμίδη



Ο συγγραφέας Ομηρος Αβραμίδης και το προσβάσιμο στους αναγνώστες με απώλεια όρασης ακουστικό βιβλίο του “Οι δρόμοι του φεγγαριού” κάνουν την πανελλαδική τηλεοπτική πρεμιέρα τους την Κυριακή 12 Απριλίου στην δημόσια τηλεόραση (ώρα 12:30) , φιλοξενούμενοι της εκπομπής “Οι παρέες γράφουν ιστορία” του Σεραφείμ Φυντανίδη.


Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στους νέους δρόμους και προοπτικές που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες στην βιβλιανάγνωση, ή αλλιώς στη νέα διαδικτυακή σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο. Η συμπερίληψη στο περιεχόμενο της εκπομπής του ακουστικού βιβλίου του Ομηρου Αβραμίδη έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ενώ το διαδικτυακό βιβλίο έχει ήδη ένα μικρό παρελθόν στην ελληνική διαδικτυακή αγορά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το προσβάσιμο ακουστικό βιβλίο. Μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισαν να εμφανίζονται και στην χώρα μας τα πρώτα ακουστικά βιβλία, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού όπου η παρουσία τους έχει παρελθόν κάμποσων χρόνων.

Υπό την παραπάνω έννοια, αναμένεται από την Κυριακάτικη εκπομπή να υπάρξει ειδική μνεία στην ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος, η οποία αν μη τι άλλο αντανακλά πάγιο αίτημα των οργανώσεων των Ελλήνων τυφλών. Το ακουστικό βιβλίο δεν μπορεί να ιδωθεί απλά ως προϊόν, στην σύγχρονη εποχή της κατάργησης των πάσης φύσεως συνόρων επικοινωνίας αντανακλά το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην κουλτούρα και τον πολιτισμό των ανθρώπων με απώλια όρασης και όχι μόνο...


Διαβάστε περισσότερα...

Το ψεύτικο χαμόγελο χαλάει τη διάθεση



Μπορεί επιδεινώσει την ψυχική διάθεση
Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσποιηθήκατε ένα χαμόγελο στο γραφείο; Για πολλούς εργαζόμενους η τακτική αυτή αποτελεί μια ακόμα αρνητική πτυχή της εργασιακής τους ζωής – να χαράσσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους για να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες: να επιδεινώσει την ψυχική τους διάθεση και να τους κάνει να νιώσουν αποξενωμένοι από τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Academy of Managment Journal», επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, επιλέγοντάς τους επειδή η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να έχουν συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν οι οδηγοί χαμογελούν ψεύτικα και, αντίθετα, όταν το χαμόγελο είναι αληθινό.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Σκοτ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τις ημέρες που οι οδηγοί πίεζαν τον εαυτό τους να χαμογελάει στους επιβάτες είχαν χειρότερη ψυχική διάθεση και έτειναν να μην προσέχουν τη δουλειά τους.

Τις ημέρες όμως που χαμογελούσαν πραγματικά, επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, η ψυχική τους ξατάσταση βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν.

Οι γυναίκες οδηγοί επηρεάζονταν εντονότερα από το ψεύτικο χαμόγελο σε σύγκριση με τους άντρες. Ο δρ Σκοτ εκτιμά ότι σε αυτό παίζουν ρόλο οι κοινωνικοί κανόνες. «Οι γυναίκες ανατρέφονται να είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους τις πιέζει πολύ», λέει.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυχενικό σύνδρομο και πονοκέφαλος




Το αυχενικό σύνδρομο είναι από τις λεγόμενες παθήσεις του πολιτισμού. Ο άνθρωπος από νομάδας και τροφοσυλλέκτης μέσα στην εξελικτική διαδικασία και την επανάσταση της τεχνολογίας εγκλωβίστηκε πολλές ώρες σε ένα γραφείο και μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν μυοσκελετικά προβλήματα σε ηλικίες που πριν ήταν άγνωστες και ήταν αποτέλεσμα φθοράς αρθρώσεων και επιδημιολογικά ανήκαν στη μέση ηλικία.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η κακή εργονομία του εργασιακού χώρου είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση 'επαγγελματικών' παθήσεων όπως η οσφυαλγία, οι τενοντίτιδες και το αυχενικό σύνδρομο με όλες τις εκφάνσεις του. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πιασίματος στον αυχένα, αιμωδιών στα χέρια, πόνου στην πλάτη και πολύ συχνά όλα αυτά τα συμπτώματα να συνοδεύονται από ιλίγγους, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, διπλωπία, ανήσυχο ύπνο.

Μια από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές απο τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο τραυματισμός ‘μαστιγίου’ (whiplash injury) που συμβαίνει μετά απο τροχαία δυστυχήματα (όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά), το έντονο στρες και η κακή στάση ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου. Οι αυχενικές νευρικές ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμό και αντιδρούν με συμπτώματα μετά απο αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης (‘αλλάζει ο καιρός’).

Ειδικά μετά απο τραυματισμό μαστιγίου οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά και έχουμε ερεθισμό τόσο των μηχανουποδοχέων όσο και των αυχενικών ριζών. Αυτός ο αυχενικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πολλά χρόνια μετά το ατύχημα γι’ αυτά ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να παίρνει σωστό και λεπτομερές ιστορικό απο τον ασθενή.

Η εμπλοκή των αυχενικών ριζών Α1-Α2-Α3 μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, διαταραχή στην όραση (στο 20% των ασθενών), τάση για εμετό, ίλιγγο κλπ. Πολλά απο αυτά τα συμπτώματα δημιουργούνται απο την εμπλοκή της σπονδυλοβασικής αρτηρίας που περνά μέσα απο τους Α1,Α2 αυχενικούς σπονδύλους και αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες. Η εμπλοκή των κατωτέρων αυχενικών ριζών Α5, Α6, Α7 είναι αυτές που δημιουργούν τα συμπτώματα στους ώμους και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα.

Η καλύτερη διάγνωση γίνεται με την κλασσική ακτινογραφία εκτός αν υπάρχει πρόβλημα σε δίσκο και τότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν δείχνουν την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας που είναι το αίτιο του πονοκεφάλου και του ιλίγγου.

Η λύση έρχεται απο την Αμερική και ονομάζεται Θερμογραφία και εκτελείται απο το τελευταίως τεχνολογίας μηχάνημα INSIGHT που αποτελείται απο μια ειδική θερμική κάμερα που ανιχνεύει διαφορές θερμοκρασίας στην σπονδυλική στήλη και τις καταγράφει σε ειδικό λογισμικό.

Πρώτος ο Ιπποκράτης παρατήρησε αυτές τις αλλαγές στη θερμοκρασία στα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και τοποθετώντας λάσπη πάνω στα σώματα των ασθενών εντόπιζε τα προβληματικά σπονδυλικά επίπεδα βλέποντας πού η λάσπη στεγνώνει πρώτα (αυξημένη σωματική θερμοκρασία δηλώνει ερεθισμό νεύρου και φλεγμονή).

Η επαναστατική αυτή μέθοδος γλυτώνει τον ασθενή απο την πολυφαρμακία και τις λάθος διαγνώσεις και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καλύτερη... συνταγή για την παραγωγή βιοντίζελ

Τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα αποτελούν πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους σε αποχετευτικά δίκτυα και χωματερές είναι καταστροφική για τις υποδομές και το οικοσύστημα





Αν και είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ και βιολιπαντικών, τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια καταλήγουν στον νεροχύτη, αντί να αναγεννώνται, καθώς η ανακύκλωσή τους δεν είναι υποχρεωτική από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, ρυπογόνα «καμένα» λάδια καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο ή στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές.

Από την απόρριψη των μαγειρικών λαδιών φράζουν τα αποχετευτικά δίκτυα, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για την απόφραξή τους, ενώ και στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων δημιουργούν προβλήματα, εφόσον μπλοκάρουν την αερόβια διαδικασία.

Στο φιλότιμο των πολιτών έχει αφεθεί το θέμα της αναγέννησης των τηγανελαίων, αφού μέχρι σήμερα η βασική αρχή του Συντάγματος της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεν έχει εφαρμοστεί σε αυτόν τον τομέα. Η κατανάλωση βρώσιμων λαδιών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 470.000 τόνους ετησίως, ωστόσο δεν ανακτάται ούτε το 4% αυτής της ποσότητας, σύμφωνα με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα.

«Τα λάδια που πετάμε στον νεροχύτη μας και κατά συνέπεια στην αποχέτευση, θα καταλήξουν είτε σε κάποια βιολογική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα», εξηγεί ο χημικός-μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων Revive, κ. Θεόδωρος Γεράκης.

«Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται με αποτέλεσμα να σταματούν οι αερόβιες διαδικασίες. Αυτό έχει δυσμενέστατη επίδραση στους βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά και γενικότερα στο οικοσύστημα».

Συνεργασία.
Η εταιρεία Revive ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιείται στη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαια), τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία παραγωγής βιοντίζελ. Περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις πανελλαδικά, διαφόρων κατηγοριών, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, catering και νοσοκομεία, συνεργάζονται με την εταιρεία.

Το 2006 η Revive συνέλεξε 70.000 λίτρα τηγανελαίων για να συνεχίσει με 750.000 λίτρα το 2007, 1,2 εκατ. λίτρα το 2008, 1,6 εκατ. λίτρα το 2009 και, όπως λέει ο κ. Γεράκης, το 2010 αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. λίτρα.

«Ολα τα φυτικά λάδια είναι κατάλληλα για την παραγωγή βιοντίζελ. Στην Ευρώπη το πιο συνηθισμένο είναι το κραμβέλαιο, στην Αμερική το σογιέλαιο και στην Ασία το παλμέλαιο (φοινικέλαιο). Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται το ηλιέλαιο, το βαμβακέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, καθώς και το ελαιόλαδο.

Σημειωτέον ότι τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να τα αναμειγνύουμε με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Η εταιρεία μας παραλαμβάνει δωρεάν τα τηγανέλαια από τον χώρο που παράγονται και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία τα προωθεί στη βιομηχανία. Οταν τα λάδια έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο ώστε να είναι πια ακατάλληλα για τηγάνισμα, αντί να ακολουθήσουν τη διαδικασία των αποβλήτων με τις γνωστές σε όλους μας περιβαλλοντικές συνέπειες, συλλέγονται για να καλύψουν ενεργειακές και λιπαντικές ανάγκες. Δηλαδή, τα μαγειρικά λάδια μετατρέπονται σε βιοντίζελ και βιολιπαντικά, που είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον, αφού ρυπαίνουν λιγότερο από τα συμβατικά».

Η διαδικασία
  • Η Revive συλλέγει χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, μεταξύ άλλων, από το Προεδρικό Μέγαρο, τους δήμους Ελληνικού και Αλίμου, από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστίασης κ.ά. Για κάθε λίτρο μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, αποδίδονται τρία λεπτά του ευρώ στην Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς.
  • Από το 2010 η Revive παραδίδει τα τηγανέλαια στο μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα της εταιρείας G F ENERGY AEBE, το οποίο βρίσκεται στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.
  • «Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του βιοντίζελ είναι πολλά. Μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης και του παραγόμενου διοξειδίου του θείου. Επίσης, σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του βιοντίζελ), με συνέπεια την άμβλυνση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου».

Ιδιοκτήτες εστιατορίων
«Απούσα η Πολιτεία από αυτή την προσπάθεια»

Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων μετέχουν στην προσπάθεια ανάκτησης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, αν και δεν είναι αναγκασμένοι, οικειοθελώς, αναγνωρίζοντας τα τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

Η σεφ κ. Αριστέα Βλάχου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Δάφνη», αποθηκεύει προσωρινά τα τηγανέλαια σε ειδικά δοχεία και κάθε μήνα τα παραλαμβάνει εταιρεία διαχείρισης.

«Το εστιατόριό μας εφαρμόζει σύστημα ανακύκλωσης των μαγειρικών λαδιών εδώ και 3 χρόνια», λέει η κ. Βλάχου: «Αν και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών μάς επισκέπτονται μόνο για ελέγχους και δεν μας έχει ενημερώσει ποτέ κανείς για το θέμα της ανάκτησης των τηγανόλαδων, ενταχθήκαμε στο σύστημα με δική μας πρωτοβουλία.

Πιστεύω ότι, πέρα από την καλή μαγειρική, ένα σύγχρονο εστιατόριο θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένο και στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων του. Ομως, η πολιτεία είναι απούσα στην προσπάθεια και επαφίεται στη συνείδηση του κάθε επιχειρηματία η ορθολογική διάθεση των αποβλήτων που παράγει».

Πρέπει να γνωρίζετε

Κέρδη από την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων:
  • Καθαρότερο περιβάλλον
  • Παρακίνηση της νέα γενιάς να ασχοληθεί με την ανακύκλωση
  • Εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία της χώρας
  • Μικρότερος όγκος σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ.

Πόσο βιοντίζελ παράγεται από το λάδι που ανακυκλώνουμε;

Για κάθε 5 λίτ. χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που ανακυκλώνουμε, παράγονται 4 λίτ. βιοντίζελ.

Πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;

Μπορείτε να τα ανακυκλώνετε ρίχνοντάς τα στις ειδικές δεξαμενές μας που βρίσκονται στην Αθήνα στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, στα σούπερ μάρκετ Atlantic και στη Θεσσαλονίκη στο σούπερ μάρκετ AB Μακεδονία και στα Mini Smart.

Ποια λάδια ανακυκλώνουμε;

Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.τ.λ.

Καμπάνια
Προτεραιότητα η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών

Το φθινόπωρο οι εταιρείες McCain, ΑΒ και Revive διοργάνωσαν ενημερωτική καμπάνια, προκειμένου να πληροφορηθεί το κοινό για την ανακύκλωση των τηγανόλαδων. Δόθηκαν ειδικά μπουκάλια στους καταναλωτές για να μεταφέρουν τα λάδια στις δεξαμενές εναπόθεσης που βρίσκονται έξω από 13 καταστήματα ΑΒ στην Αττική.

Σήμερα η εταιρεία Revive έχει εγκαταστήσει κάδους συλλογής τηγανελαίων σε 40 επιχειρήσεις, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα τοποθετηθούν κάδοι σε ακόμη 15 καταστήματα. «Οσον αφορά στα κέντρα μαζικής εστίασης, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί πολύ», λέει ο κ. Γεράκης: «Εκεί που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια είναι στα νοικοκυριά. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε η διαδρομή μπουκάλι - τηγάνισμα - νεροχύτης να αλλάξει επιτέλους.

Η Revive, για να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει συνεργαστεί με πολλά καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ προκειμένου το κοινό να μπορεί να ανακυκλώσει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά του λάδια.

Εχουμε συμμετάσχει με την εταιρεία McCain (η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε προϊόντα πατάτας) σε πολλές εκδηλώσεις, προσπαθώντας να ενημερώσουμε το κοινό.

Η νομοθεσία για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών, είναι ανεπαρκές. Δεν υπάρχει ρητή οδηγία για την υποχρεωτική ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών από τα κέντρα μαζικής εστίασης ή όπου αλλού αυτά προκύπτουν ως απόβλητο.

Γενικότερα το νομοθετικό πλαίσιο της ανακύκλωσης θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη είναι πάρα πολλά. Προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα, αφού αυτά τα ακατάλληλα λάδια δεν ξαναχρησιμοποιούνται, ύστερα από παράνομη διαδικασία, ούτε στο φαγητό μας, ούτε σε ζωοτροφές. Μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που πρέπει να εισαγάγει η χώρα, οπότε συνεισφέρουμε στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της.

Δεν υπάρχουν πλέον τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο, για τη διάθεση των οποίων η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές διαδικασίες».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ


Πηγή: Εφημερίδα "ΈΘΝΟΣ"
Διαβάστε περισσότερα...

Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος,- ΣΕΛ (Systemic Lupus erythematodus-SLE) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων. Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μυς και άλλα τμήματα του σώματος και συχνά περιλαμβάνουν κι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο λύκος μπορεί να προσβάλει όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και το δέρμα, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοποιητικά όργανα. Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει ελαφρές διαταραχές σε μερικά άτομα, αλλά σε άλλους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ότι ισχύει για την πάθηση κάποιου άλλου ατόμου μπορεί να μην ισχύει για σας.

Υπάρχουν κάποια βασικά δεδομένα για τον λύκο, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε. Όταν είστε καλά πληροφορημένοι, μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε, έτσι ώστε να προσπαθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τον γιατρό σας και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ίσως θελήσετε κάποιοι άλλοι που βρίσκονται κοντά σας να διαβάσουν αυτό το φυλλάδιο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή σας. Αυτό θα τους διευκολύνει να σας βοηθήσουν με τον λύκο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
Υπάρχουν δύο κοινές μορφές λύκου: ο δισκοειδής και ο συστηματικός. Ο δισκοειδής λύκος είναι μια ασθένεια του δέρματος, που συχνά είναι χρόνιος και οδηγεί στην δημιουργία ουλών. Μπορεί να περιορίζετε στο δέρμα και να μην συνδέεται με παθήσεις άλλων συστημάτων του οργανισμού. Σε άλλες περιπτώσεις ο δισκοειδής λύκος μπορεί να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της συστηματικής μορφής του λύκου. Αυτό το κείμενο ασχολείται με την συστηματική μορφή της πάθησης.

Ο λύκος είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης πάθηση. Χρόνια πάθηση σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πάντως, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με λύκο παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην δραστηριότητα της πάθησης, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις. Κατά καιρούς μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ή συμπτώματα του λύκου (υφέσεις). Μερικά άτομα έχουν πλήρεις και μεγάλης διάρκειας υφέσεις. Η συστηματική πάθηση είναι αυτή στην οποία πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος μπορεί να προσβληθούν. Ο όρος φλεγμονώδης αναφέρεται στην αντίδραση του οργανισμού, που οδηγεί σε πόνο, θερμότητα, ερυθρότητα και διόγκωση. Αν κι ο λύκος είναι μια χρόνια πάθηση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να έχετε μια ολοκληρωμένη ζωή. Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται, αλλά μπορούν να ελεγχθούν με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΥΚΟ
Δεν γνωρίζουμε τα αίτια που προκαλούν τον λύκο. Οι γιατροί και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι μια αυτοάνοσος πάθηση. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού σας εναντίον της πάθησης. Έτσι λοιπόν, αυτοάνοση ασθένεια είναι αυτή η οποία εναντίων των ιστών του ίδιου του οργανισμού σας. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, αναπτύσσονται προστατευτικές ουσίες (αντισώματα) που κυκλοφορούν στο αίμα σας για να καταπολεμήσουν π.χ. τα βακτηρίδια που εισέβαλαν στον οργανισμό σας. Στο λύκο μπορεί να σχηματίζονται αντισώματα ακόμη και χωρίς την παρουσία ξένων ουσιών όπως τα βακτηρίδια. Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται αυτοαντισώματα, επειδή επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Αυτό με την σειρά του προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού και μπορεί να καταλήξει στα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζουν τα άτομα με λύκο. Τι προκαλεί την αλυσίδα των γεγονότων που οδηγεί σε αυτή την ανώμαλη αντίδραση είναι άγνωστο.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα άτομα κληρονομούν την τάση να αποκτήσουν λύκο. Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι μερικές νέες περιπτώσεις λύκου μπορούν να είναι ποιο κοινές σε μια οικογένεια, της οποίας ένα μέλος ήδη έχει την πάθηση. Πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι ο λύκος μεταδίδεται απ' ευθείας, για παράδειγμα από την μητέρα στην κόρη. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως ένας ιός μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του λύκου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος, ορισμένα καρδιακά προβλήματα, επιληψία και ψυχιατρικά προβλήματα όπως οξεία κατάθλιψη, μπορούν να προκαλέσουν πολλά από τα συμπτώματα και τις παθολογικές εξετάσεις αίματος του λύκου. Αυτά τα συμπτώματα σχεδόν πάντα εξαφανίζονται με την διακοπή του υπεύθυνου φαρμάκου.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΛΥΚΟ
Ο λύκος προσβάλει τις γυναίκες σχεδόν 8 με 10 φορές συχνότερα απ' ότι τους άντρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται σε γυναίκες τις αναπαραγωγικής ηλικίας (συνήθως 18-45 χρονών). Πάντως ο λύκος μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα άτομα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τις μαύρης φυλής και σε ομάδες Ασιατών, Βόρειων Αμερικανών, Ινδιάνων, απ' ότι σε άτομα τις λευκής φυλής.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟ
Δεν υπάρχει ομοιόμορφος τύπος συμπτωμάτων στην έναρξη του λύκου. Πυρετός, αδυναμία, κόπωση ή απώλεια βάρους μπορούν να είναι μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της πάθησης. Εξάνθημα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια. 


Όταν αυτό το εξάνθημα περιλαμβάνει τη μύτη και τα μάγουλα, ονομάζεται εξάνθημα της πεταλούδας. Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στο υπεριώδες φως, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί ή να χειροτερέψει μετά από έκθεση στον ήλιο. Μερικές φορές τα δάκτυλα είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στο κρύο και γίνονται μπλε κατά την έκθεση σε αυτό. Αυτή η αλλαγή χρώματος ονομάζεται φαινόμενο Raynaud (Ρε-ι-νό).

Ένα άλλο σύμπτωμα του λύκου μπορεί να είναι οι αρθραλγίες στα δάκτυλα των χεριών, τους αγκώνες, τα γόνατα ή τους αστραγάλους. Αν και οι αρθρώσεις μπορεί να είναι ερυθρές, ζεστές ή διογκωμένες, η ανάπτυξη παραμορφώσεων είναι μάλλον ασυνήθιστη. Ένα αίσθημα πρωινής δυσκαμψίας των αρθρώσεων και μυών μπορεί να συνοδεύει το πρωινό ξύπνημα και μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και χωρίς πόνο στις αρθρώσεις. Άλλα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν μικρούς πόνους, διόγκωση λεμφαδένων, ανορεξία, χαμηλή θερμοκρασία, τριχόπτωση, ναυτία και εμετό.

Μπορεί να υπάρξει αυξημένη τάση για λοιμώξεις, αναιμία ή εύκολη αιμορραγία. Η αναιμία οφείλεται στην ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προκαλώντας αδυναμία, ωχρότητα ή ακόμα και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Ορισμένα άτομα με λύκο έχουν αυξημένη τάση για δημιουργία θρόμβων.

Άλλα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ορογονίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου ορισμένων οργάνων π.χ. της καρδιάς ή των πνευμόνων)προκαλώντας συμπτώματα πόνου με την αναπνοή ή δύσπνοια. Συχνά εμφανίζονται προβλήματα στα νεφρά. Στα πρώιμα στάδια, ίσως να μην υπάρχουν συμπτώματα συμμετοχής των νεφρών, αν και μπορεί να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα, αν υπάρχει απώλεια πρωτείνης στα ούρα.

Ορισμένες φορές τα άτομα με λύκο παρουσιάζουν κατάθλιψη ή ανικανότητα συγκέντρωσης. Μπορούν να εμφανιστούν απότομες αλλαγές στη διάθεση ή ασυνήθιστη συμπεριφορά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην ίδια την ασθένεια ή να αποτελούν αντίδραση στις αλλαγές που προκαλούνται από την ασθένεια στην εμφάνιση και την ενεργητικότητα. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να παρουσιάσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα νευρολογικά και ψυχολογικά (π.χ. σπασμοί όμοιοι με της επιληψίας) που σπάνια επιμένουν.

Ο γιατρός θα πρέπει να σας παρακολουθεί στενά για οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα
αυτών των προβλημάτων και όταν αυτά εμφανισθούν θα πρέπει να αρχίσει γρήγορα η θεραπεία. Να θυμάστε ότι ο λύκος έχει πολλές μορφές. Μπορεί να έχετε μερικά από αυτά τα προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν χωρίς πολλά προβλήματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί ο λύκος, ειδικά σε άτομα με ήπια συμπτώματα.
Ο γιατρός σας θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις και μια πλήρη φυσική εξέταση. Μετά, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, π.χ. γενική αίματος για να φανεί αν έχετε μειωμένο αριθμό ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων (κύτταρα που αποτρέπουν την αιμορραγία και την θρόμβωση).

Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε λύκο, πρέπει να γίνει εξέταση αίματος για να εξακριβωθεί αν έχετε ένα τύπο αντισώματος που βρίσκεται στο αίμα σχεδόν όλων όσων πάσχουν από λύκο. Αυτό ονομάζεται αντιπυρηνικό αντίσωμα -ΑΝΑ-(antinuclear antibody). Μπορούν να γίνουν κι άλλες εξετάσεις αίματος που βοηθούν στη διάγνωση και τον έλεγχο της δραστηριότητας της νόσου. Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί αν λειτουργούν φυσιολογικά ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι.

Επειδή συχνά εμφανίζονται προβλήματα στα νεφρά, μπορεί να χρειασθεί να κάνετε γενική
ούρων, συλλογή ούρων εικοσιτετραώρου ή σπανιότερα βιοψία νεφρού, κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι ιστού από τα νεφρά, και υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις.

Μπορεί επίσης να γίνει ακτινογραφία θώρακος, για να ελεγχθεί η πιθανή συμμετοχή της καρδιάς και των πνευμόνων. Ακόμη μπορεί να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, ώστε να εξακριβωθεί τυχών συμμετοχή της καρδιάς.

Σε μερικά άτομα με λύκο, μπορεί όλα τα εργαστηριακά τεστ να είναι φυσιολογικά, παρ' όλες τις άλλες ενδείξεις της πάθησης. Ένα από τα προβλήματα της διάγνωσης είναι ότι δεν υπάρχει μια μοναδική ομάδα συμπτωμάτων, μια μορφή πάθησης ή μια ομάδα εξετάσεων για όλους τους ασθενείς με λύκο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το πρόγραμμα θεραπείας για τον λύκο περιλαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή, την ανάπαυση όταν η νόσος είναι ενεργός και την προσοχή στην έκθεση στον ήλιο.
Ο λύκος είναι μια απρόβλεπτη πάθηση. Τα σημεία της πάθησης εμφανίζονται και εξαφανίζονται, μερικές φορές χωρίς κανένα φαινομενικό λόγο. Επειδή ο λύκος παίρνει τόσες πολλές διαφορετικές μορφές το να βρεθεί η σωστή ισορροπία της δικής σας θεραπείας παίρνει καιρό, αλλά είναι πολύ σημαντική. Απ' τη στιγμή που έχει ξεκινήσει 'ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πρόγραμμα, συνεχίστε το πιστά. Αν τα συμπτώματα αλλάξουν ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να συνεργαστείτε μαζί του για την τροποποίηση του προγράμματός σας.

ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
Αν κουράζεστε εύκολα, χρειάζεται να διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ ανάπαυσης και δραστηριότητας. Μέρος αυτής της ισορροπίας περιλαμβάνει το να ρυθμίζεται τον εαυτό σας κατά την διάρκεια της ημέρας κι επίσης από μέρα σε μέρα. Αφήστε αρκετό χρόνο να τελειώσετε κάτι που αρχίσατε, ώστε να μην νιώσετε πιεσμένοι. Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα κάθε φορά. Να είστε ρεαλιστές. Προγραμματισμός και ρύθμιση χρόνου σημαίνει επίσης να κάνετε τα δυσκολότερα πράγματα όταν βρίσκεστε στην καλύτερη κατάσταση.
Συνήθως δεν απαιτείται να εγκαταλείψετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες. Πάντως ίσως να χρειαστεί να περιορίσετε κοπιαστικές δραστηριότητες, ειδικά όταν νιώθετε ότι πλησιάζει κάποια έξαρση. Η αναλαμπή είναι μια περίοδος κατά την οποία τα συμπτώματα της πάθησης εμφανίζονται ή χειροτερεύουν. Κατά την διάρκεια της έξαρσης μη διστάσετε να ζητήσετε από άλλους στην οικογένεια να βοηθήσουν στο σπίτι. Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει στις οικιακές δουλειές.
Όταν βρίσκεστε στη δουλειά προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα και να εναλλάσσετε τις δραστηριότητες. Ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε. Αν το να μειώσετε τις ώρες της εργασίας σας, παρουσιάζει προβλήματα στην παρούσα εργασία σας, ένας σύμβουλος επαγγελματικής αποκατάστασης ίσως σας βοηθήσει να βρείτε μια δουλειά με πιο ελαστικό ή μειωμένο ωράριο ή και λιγότερο κουραστική.
Είναι εξίσου σημαντικό να κάνετε κατάλληλες ασκήσεις σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να τις κάνετε όταν η πάθηση δεν βρίσκετε σε ενεργό στάδιο και νιώθετε καλύτερα. Πάντως, ακόμα και κατά την διάρκεια της έξαρσης το να κάνετε μια ποικιλία ενεργητικών και παθητικών ασκήσεων βοηθά σημαντικά για την αποφυγή της δυσκαμψίας και ατροφίας των μυών. 

Ένας φυσιοθεραπευτής, που κατευθύνετε από τον γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που ταιριάζει στο καθημερινό σας πρόγραμμα και την τωρινή σας κατάσταση.

ΔΙΑΙΤΑ
Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, αποτελεί σημαντικό μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Κατά καιρούς, όταν ο λύκος είναι σε δραστηριότητα και η όρεξή σας είναι μικρή, ίσως σας βοηθήσει, το να πάρετε μια ημερήσια πολυβιταμίνη. Ο γιατρός μπορεί να σας γράψει κάποιες ειδικές βιταμίνες, για συγκεκριμένα προβλήματα του λύκου. Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντως, ότι οι υπερβολικές δόσεις βιταμινών μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες. Θα πρέπει να είστε σίγουροι πως ο γιατρός σας γνωρίζει τα σκευάσματα βιταμινών που παίρνετε.
Κατά καιρούς ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, εξ' αιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται από κάποια σημεία ή συμπτώματα του λύκου σας, όπως π.χ. η βλάβη των νεφρών. Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι θα βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ίσως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ποσότητα πρωτείνης στη δίαιτα.
Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η δίαιτα που είναι πλούσια σε λάδι ψαριού, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία του λύκου, εμποδίζοντας την φλεγμονή να αναπτυχθεί. Οι κλινικές δοκιμές της δίαιτας με λάδι ψαριού σε άτομα με λύκο, βρίσκονται στα πρώτα στάδια.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, σε πολλά άτομα, στην αντιμετώπιση του λύκου. Εξ' αιτίας του μεταβαλλόμενου χαρακτήρα του λύκου, το είδος και η ποσότητα των φαρμάκων πιθανόν να αλλάζει συχνά.
Η αλλαγή της ποσότητας και του είδους του φαρμάκου που παίρνετε, είναι μια απόφαση που βγαίνει μέσα από συζήτηση με τον γιατρό σας. Το να αλλάζετε την θεραπεία σας ή το να μην παίρνετε κανένα φάρμακο απ' αυτά που έχει συστήσει ο γιατρό σας, μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τον γιατρό σας στην εκτίμηση της πορείας της ασθένειας και της αποτελεσματικότητας της αγωγής σας. Αν αρχίσετε να παίρνετε κάποιο φάρμακο χωρίς την ιατρική συμβουλή, θα μπορούσε να σας κάνει κακό, είτε αλληλεπιδρώντας με κάποια άλλα φάρμακα που σας έχουν συστηθεί, είτε προκαλώντας παρενέργειες όμοιες με κάποια από τα συμπτώματα του λύκου.

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μερικές φορές η ασπιρίνη είναι το μόνο φάρμακο που συστήνει ο γιατρός. Επειδή η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συχνά για ελαφρά προβλήματα, ίσως πιστεύετε ότι δεν είναι πολύ σημαντική. Πάντως, η ασπιρίνη είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παυσίπονο. Επιπλέον είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Αλλά είναι ωφέλιμη μόνο όταν χρησιμοποιείται όπως σας καθορίζεται, συνήθως σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μεγάλες δόσεις.
Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν στομαχικές διαταραχές όταν παίρνουν υψηλές δόσεις ασπιρίνης. Ένας τρόπος μείωσής τους είναι να παίρνετε τα δισκία κατά την διάρκεια του γεύματος ή μαζί με γάλα. Άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιείται εντεροδιαλυτές ασπιρίνες, δηλαδή που δεν διαλύονται στο στομάχι αλλά στο έντερο. Μια άλλη λύση είναι να παίρνετε αντιόξινα περίπου μισή ώρα μετά τα γεύματα καθώς και την ώρα του ύπνου, με σκοπό να προστατεύσετε το βλεννογόνο του στομάχου.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα -ΜΣΑΦ- έχουν ιδιότητες παρόμοιες με της ασπιρίνης. Μερικά από αυτά είναι η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η τενιξικάμη, η ιβομπρουφαίνη κ.α. Σε ορισμένα άτομα τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά και καλύτερα ανεκτά από την ασπιρίνη. Όλα έχουν πιθανότητες να παρουσιάσουν στομαχικό ερεθισμό και μερικά μπορούν να δημιουργήσουν συγκεκριμένες παρενέργειες όπως π.χ. ζάλη και διάρροια. Μερικά ΜΣΑΦ έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στο να βρείτε την φαρμακευτική εκείνη αγωγή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.
Η ασπιρίνη και τα περισσότερα ΜΣΑΦ, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι ή να τροποποιήσουν την λειτουργία των νεφρών. Συνήθως η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί με την διακοπή ή την ελάττωση της δόσης.

ΑΝΘΕΛΟΝΟΣΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μερικοί γιατροί συνταγολογούν φάρμακα παρόμοια με την κινίνη, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ελονοσία. Απ' αυτά το πιο κοινό για τον λύκο είναι η δοξυχλωροκίνη (plaquenil). Δεν υπάρχει γνωστή σχέση ανάμεσα στον λύκο και την ελονοσία και κανείς δεν ξέρει πως δρουν αυτά τα φάρμακα στον λύκο. Είναι πάντως χρήσιμα στην αντιμετώπιση του δισκοειδούς λύκου, όπως π.χ. ο πυρετός, οι αρθραλγίες και η πλευρίτιδα. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την αντίσταση κατά την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση εξανθημάτων του λύκου και των συμπτωματικών προβλημάτων κατά την έκθεση σε υπεριώδες φως. Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι η ήπια ρινίτιδα, ο εμετός και η διάρροια.
Αν και σπάνια, μερικές φορές τα ανθελονοσιακά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια, αν παίρνονται σε μεγάλες δόσεις για μακρό χρονικό διάστημα. Αν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να κάνετε τακτική εξαμηνιαία οφθαλμολογική εξέταση σε οφθαλμίατρο. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην όραση όπως π.χ. θολή όραση και σκοτεινές κηλίδες, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ
Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα (φάρμακα τύπου κορτιζόνης) χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής του λύκου. Είναι συνθετικές ορμόνες, που παράγονται φυσιολογικά από τους ενδοκρινείς αδένες, τα επινεφρίδια, που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Τα κορτικοστεροειδή είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που υπάρχουν σήμερα. Μπορούν να ελαττώσουν δραστικά τον πόνο και την φλεγμονή μέσα σε λίγες ώρες. Μπορούν επίσης να ελέγχουν πολλά από τα σημεία και συμπτώματα του λύκου.
Είναι συνηθισμένο για ένα γιατρό να γράφει υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών όταν ο λύκος είναι σε έξαρση και ειδικά όταν προσβάλει τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να δοθούν στεροειδή ενδοφλεβίως. Αυτό σημαίνει πως μια πολύ υψηλή δόση στεροειδή εισάγετε κατευθείαν στις φλέβες, συνήθως κάθε μέρα για μια περίοδο τριών ημερών. Καθώς τα συμπτώματα και τα δυσμενή εργαστηριακά τεστ βελτιώνονται, η δόση των στεροειδών συνήθως μειώνεται αργά μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών. Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να συστηθεί ένα εναλλασσόμενο ή μέρα παρά μέρα δοσολογικό σχήμα στεροειδών. Αυτή η μέθοδος λήψης στεροειδών μπορεί να ελαττώσει μερικές από τις παρενέργειες του φαρμάκου. Αν παρουσιάσετε δερματικά εξανθήματα, ίσως σας δοθούν κρέμες ή αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή.
Στις κοινές παρενέργειες των κορτικοστεροειδών περιλαμβάνονται η αύξηση του σωματικού βάρους, η στρογγυλοποίηση του προσώπου και η εμφάνιση μωλώπων με ήπιο κτύπημα. Μεγάλες δόσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, από μεγάλη νευρικότητα κι αϋπνίες ως κατάθλιψη. Άλλες σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν την κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα το οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών και υψηλή αρτηριακή πίεση, την εμφάνιση ή χειροτέρευση του σακχαρώδη διαβήτη, την αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων και σπάνια την γαστρορραγία. Η χρήση των κορτικοστεροειδών για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και καταρράκτη.
Αν παίρνετε κορτικοστεροειδή, να πληροφορείτε οπωσδήποτε τον οποιοδήποτε γιατρό ή οδοντογιατρό πριν κάνετε εγχείρηση ή υποβληθείτε σε οποιαδήποτε στρεσογόνο διαδικασία. Ίσως ο οργανισμός σας χρειαστεί τότε περισσότερα στεροειδή.
Μην αλλάζετε ποτέ τη δόση των κορτικοστεροειδών χωρίς προηγουμένως να συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς η διακοπή ή η αλλαγή της δόσης τους μπορεί σύντομα να σας αρρωστήσει πάρα πολύ.

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Αδυνατίζουν τα κύτταρα που παράγουν τις ανοσοποιητικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο για δραστήριες παθήσεις, ειδικά με σοβαρά προβλήματα των νεφρών. Λαμβάνονται σχεδόν πάντα με κορτικοστεροειδή. Χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλους τύπους φαρμακευτικής θεραπείας ή στη μείωση των δόσεων των κορτικοστεροειδων.
Τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα είναι το Imuran, η Methotrexate και σπανιότερα η Χλωραμβουκίλη και η κυκλοσπιρίνη. Η τελευταία, δίνετε επίσης σε άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού.
Τα φάρμακα αυτά μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Αν παίρνετε κάποιο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, πρέπει να κάνετε συχνές εξετάσεις αίματος, γιατί το φάρμακο μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό κυττάρων του αίματος. Επίσης είναι πολύ πιθανή η ανάπτυξη λοίμωξης και έτσι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε πυρετό ή άλλα νέα συμπτώματα..

ΑΙΜΟΚΑΘΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΩΝ
Μερικές φορές, παρ' όλη τη χρήση κορτικοστεροειδών και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα νεφρά παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργικότητα. Ευτυχώς, με την αιμοκάθαρση αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες από το αίμα. Στην αιμοκάθαρση τοποθετούνται καθετήρες σε μια αρτηρία και μια φλέβα και το αίμα τρέχει μέσα από μια συσκευή που φιλτράρει το αίμα.
Όταν η μειωμένη λειτουργικότητα των νεφρών είναι μόνιμη, μπορεί να γίνει μεταμόσχευση νεφρών. Έτσι συχνά μπορεί να επιτρέψει στον ασθενή με λύκο να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή, αν και γενικά απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για να εμποδίσει την απόρριψη του μεταμοσχευθέντος νεφρού.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Οι άνθρωποι με λύκο είναι πολύ πιθανόν ν' αναπτύξουν λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει εν μέρη εξ' αιτίας των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, ειδικά των κορτικοστεροειδών και των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Σε μερικά άτομα με λύκο οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν τις εξάρσεις της νόσου.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός, είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα χειροτερεύει τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται μα τον λύκο. Η έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του λύκου, με πυρετό, αρθραλγίες ή ακόμα φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Φυσικά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο για ένα άτομο μπορεί να είναι φυσιολογική για κάποιο άλλο. 

Πάντως, το σωστό είναι να παίρνετε ορισμένες απλές προφυλάξεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τακτική χρήση αντηλιακής λοσιόν για το δέρμα, και την αποφυγή δραστηριοτήτων σε ανοικτό χώρο κατά την περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας ( συνήθως 10 πμ-4πμ ). Τα αντηλιακά μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή και είναι διαθέσιμα σε πολλές διαφορετικές μορφές, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνουν και τα λιπαντικά δέρματος. Εκείνα που έχουν βαθμό προστασίας πάνω από 15 είναι τα καλύτερα.
Μερικά χημικά που βρίσκονται στα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και εξανθήματα, έτσι είναι σημαντικό να ετοιμάσετε ένα διαφορετικό είδος προετοιμασίας αν συμβεί κάτι τέτοιο. Κατά την διάρκεια αναπόφευκτων στιγμών έκθεσης στον ήλιο, είναι σημαντικό να φοράτε ένα καπέλο για να σας προστατεύει από την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και ρούχα που να καλύπτουν τα χέρια, τα πόδια και το στήθος.
Εξαιτίας πιθανών προβλημάτων από την έκθεση στον ήλιο, ίσως αναρωτηθείτε αν είναι ασφαλής η μετακίνηση σε θερμά κλίματα. Όσο προστατεύετε τον εαυτό σας όταν βγαίνετε στον ήλιο, η ασθένειά σας δεν θα επηρεάζεται από το που θα μένετε.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ 
Η εγκυμοσύνη μπορεί να σημαίνει ειδικά προβλήματα για τις γυναίκες με λύκο.
Η γονιμότητα ή η ικανότητα σύλληψης μπορεί να ελαττωθεί κατά την διάρκεια εξάρσεων της νόσου. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από τον λύκο ή από παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του λύκου. Κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τον λύκο για πρώτη φορά ή να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μερικές εβδομάδες ή και μήνες μετά την γέννηση του παιδιού. 


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Οι γυναίκες με λύκο έχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολής. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στην αρχή είτε προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Η πιθανότητα αποβολής οφείλεται σε ορισμένα παθολογικά αντισώματα που βρίσκονται στο αίμα κάποιων γυναικών με λύκο. Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης με σκοπό να προγραμματιστεί και βεβαίως να τον επισκέπτεστε συχνά κατά την διάρκειά της. Επίσης θα πρέπει να γίνονται τακτικά εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό των παθολογικών αντισωμάτων και των άλλων ενδείξεων δραστηριότητας του λύκου. Με αυτές τις προφυλάξεις, πολλές γυναίκες με λύκο μπορούν να έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες.
Σπάνια, τα νεογέννητα μητέρων με λύκο, μπορεί να ασθενούν ελαφρά, εξαιτίας της μεταφοράς αντισωμάτων της μητέρας στο παιδί μέσω του πλακούντα. Η ασθένεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει εξάνθημα, υπόταση ή διόγκωση του συκωτιού. Αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται συνήθως μετά την γέννα.
Σπανίως, τα βρέφη μπορούν να παρουσιάσουν ένα μόνιμο πρόβλημα που ονομάζεται ΄΄Συγγενής κολποκοιλιακός αποκλεισμός΄΄, που προκαλεί αργό καρδιακό παλμό. Αυτό ίσως απαιτήσει αντιμετώπιση με βηματοδότη.
Αν ο γιατρός σας συμβουλεύει ενάντια στην εγκυμοσύνη ή αν εσείς δεν επιθυμείτε να κάνετε παιδιά, η ασφαλέστερη μέθοδος για γυναίκες με λύκο είναι το διάφραγμα που χρησιμοποιείται με αντισυλληπτικό ζελέ.
Ορισμένες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια με ασφάλεια π.χ. χάπια συνδυασμένα με μικρή δόση οιστρογόνων. Το ενδομήτριο σπιράλ δεν συνιστάται, λόγω της αυξημένης πιθανότητας λοιμώξεων από την χρήση του.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟ
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε χρονιά ασθένειας, συνοδεύεται από κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. Πάντως, δεν τα βιώνουν όλοι στον ίδιο βαθμό και μπορούν να υπάρξουν κάποια χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ενοχλήσεις από την ασθένεια. Υπάρχουν επίσης φορές που νιώθετε εκνευρισμό και κατάθλιψη για την απώλεια της προηγούμενής σας υγείας. Μπορεί να πονάτε και να βρίσκετε αλλαγές στην εμφάνισή σας. Κανένα από αυτά δεν είναι εύκολο να τα δεχτείτε.
Το να μιλάτε για τους φόβους, το θυμό και τη θλίψη σας, συνήθως βοηθάει. Κατά καιρούς ίσως είναι δύσκολο να τα εκμυστηρευτείτε στην οικογένειά σας, τους φίλους ή τον γιατρό σας. Η ευκαιρία να μιλήσετε για τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις σας με άλλους που έχουν λύκο, μπορεί να είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε για να βελτιώσετε την διάθεσή σας, καθώς επίσης και για να βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Είναι σημαντικό πάντως να θυμάστε, ότι ίσως και να μην γνωρίσετε ποτέ κάποια από τα προβλήματα που έχουν οι άλλοι με λύκο. Σε μερικές περιοχές, άνθρωποι με λύκο έχουν δημιουργήσει συλλόγους και ομάδες υποστήριξης. Οι ομάδες αυτές αποτελούν μια προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να βοηθήσουν μέσα από την καλύτερη κατανόηση της ασθένειάς τους. Οι περισσότερες ομάδες έχουν τακτικές συγκεντρώσεις και συχνά καλείτε να μιλήσει ένας ειδικευμένος γιατρός. Μια πολύ σημαντική πλευρά αυτών των ομάδων, είναι η ευκαιρία να μοιραστείτε εμπειρίες με άλλους που έχουν λύκο. Οι συγκεντρώσεις δίνουν σε όλους την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν ακούγοντας πως τα βγάζουν πέρα οι άλλοι. Ανταλλάσσονται επίσης πολλές πρακτικές συμβουλές σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα μέλη της οικογένειας έχουν επίσης να κερδίσουν πολλά από τέτοιες συναθροίσεις. Αν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα και τα συναισθήματά σας, τότε μπορούν να βοηθήσουν και να είναι πιο φιλικοί.
Μπορεί να υπάρχουν φορές που νιώθετε καταβεβλημένοι ψυχολογικά. Αυτές τις στιγμές η συμβουλή μπορεί να φανεί χρήσιμη. Ο γιατρός σας ή η Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα, μπορούν να σας συστήσουν κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες ή οργανισμούς, που ίσως μπορέσουν να σας προσφέρουν κάποια υποστήριξη.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Επιστημονικές και κλινικές έρευνες μας εφοδιάζουν, αργά αλλά ασταμάτητα, με όλο και πληρέστερη κατανόηση για τον λύκο. Έχουν βρεθεί καλύτερες εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωσή του και έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στην αντιμετώπισή του. Αυτές οι νέες γνώσεις έχουν οδηγήσει σε αυξημένη διάρκεια και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους με λύκο. Η έρευνα για τον λύκο είναι μια παγκόσμια προσπάθεια. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.



Πηγές: Από το Περιοδικό Αντιρευματικός Αγώνας. Επιμέλεια Βάσος Σκουτέλλας Ρευματολόγος.
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολάτα κατά της κόπωσης



Σας ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα
Η απενοχοποίηση της σοκολάτας συνεχίζεται. Μετά τα ευρήματα ότι μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε το άγχος και ότι -πάντα με μέτρο κατανάλωσή της- μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς μας.

Μια νέα έρευνα έρχεται να μας ενημερώσει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μας ανακουφίσει και από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.

Πρόσφατη βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια κόπωση παρουσίαζαν ύφεση των συμπτωμάτων μετά την καθημερινή κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Αν και οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πάντα σε λογικές ποσότητες.
Διαβάστε περισσότερα...

Βήχας: Αίτια και Θεραπεία



Η σημασία του βήχα είχε αναγνωριστεί από πολύ παλιά
Ο βήχας περιλαμβάνεται στα φυσιολογικά αντανακλαστικά, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των σώματος από ερεθιστικές και βλαπτικές ουσίες που εισχωρούν σε αυτό.Η έκλυση του αντανακλαστικού γίνεται από μηχανικό ή χημικό ερεθισμό ορισμένων νεύρων με αποτέλεσμα την σύγκλειση και την απότομη διάνοιξη της γλωττίδας και την ισχυρή εξώθηση αέρα που παρασύρει τελικώς προς τα έξω το τραχειοβρογχικό περιεχόμενο. Τα προσαγωγά ερεθίσματα φθάνουν σε περιοχή του προμήκους του εγκεφάλου που αναφέρεται ως κέντρο του βήχα. Η σημασία του βήχα ως φυσιολογικό αντανακλαστικό αλλά και σύμπτωμα νοσημάτων είχε αναγνωριστεί από πολύ παλιά. Αναλυτικές αναφορές στον βήχα έχει κάνει ο Ιπποκράτης.

Ο βήχας είναι περιστασιακό σύμπτωμα σε φυσιολογικά άτομα. Παρατηρείται συχνά σε ορισμένες γυναίκες κατά την κύηση. Εμφανίζεται οξέως κατά την διαδρομή απλών ιογενών λοιμώξεων, οπότε διαρκεί συχνά λίγο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος ερεθισμός του τραχειοβρογχικού δένδρου από τον ιό και ο βήχας μετά την ίωση να παραταθεί ακόμα και επί ένα μήνα. Ο βήχας δεν είναι πάντοτε αθώος όταν εμφανίζεται οξέως, διότι μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία ή σε υποκείμενη νόσο που τον πυροδοτεί εύκολα όπως είναι η αλλεργία, η καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα.

Ο χρόνιος βήχας που επιμένει και διαρκεί πάνω από μήνα, οφείλεται πάντα σε παθολογική οργανική βλάβη η βαρύτητα της οποίας ποικίλλει : Μπορεί να προκαλείται από απλές χρόνιες αλλοιώσεις που προκαλούν αντανακλαστικά βήχα, όπως απλές βλάβες του πνεύμονα από το κάπνισμα, χρόνιες διαταραχές του στομάχου, απλές αλλεργικές καταστάσεις, μπορεί όμως να προκαλείται από καρκίνους, καρδιακά νοσήματα, φυματίωση, αποστήματα, ανευρύσματα. Δυστυχώς λόγω της συνήθους σύνδεσης του βήχα με τα απλά σύνδρομα, συχνά ο βήχας αμελείται από τον πάσχοντα ασθενή, οπότε αυτός προσέρχεται καθυστερημένα για ιατρική εξέταση. Είναι σύνηθες για παράδειγμα ο οφειλόμενος σε χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βήχας να μην θεραπεύεται σε πολλά άτομα και περιπτώσεις οισοφαγικού καρκίνου να εξελίσσονται λόγω της βλάβης του οισοφαγικού βλεννογόνου η οποία δεν αποκαθίσταται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Μία δεύτερη συνήθης κακή ελληνική πρακτική είναι η κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας αντιβηχικών σκευασμάτων που καταστέλλουν το ανατανακλαστικό του βήχα. Με τον τρόπο όμως αυτό παρακωλύεται η διαδικασία της απόχρεμψης που είναι ζωτικής σημασίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο βήχας σε υπερευαίσθητα άτομα όταν είναι έντονος μπορεί να προκαλέσει εμετό, ρήξη πνευμονικής κυψελίδας, συγκοπτική κρίση, κάταγμα πλευρών.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Διαβάστε περισσότερα...

Το σεξ μπορεί να σκοτώσει



Οι αγύμναστοι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα
Οι απότομες εκρήξεις έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το σεξ, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, ιδίως για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να ζουν μια καθιστική ζωή και δεν ασκούνται τακτικά ή για τους μεσήλικες που δεν κάνουν σεξ συχνά ούτε ασκούνται σωματικά με άλλο τρόπο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου TUFTS και του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν πάνω από 6.000 άτομα, για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, το σεξ και τον κίνδυνο εμφράγματος ή ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγύμναστοι άνθρωποι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα ή ξαφνικό θάνατο, όταν καταβάλλουν ξαφνικά έντονη σωματική προσπάθεια (π.χ. για τζόκινγκ). Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή λίγο μετά είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεν αυξημένος, όμως η περίοδος του αυξημένου κινδύνου είναι σχετικά σύντομη, μια έως δύο ώρες, στη διάρκεια και αμέσως μετά το τρέξιμο ή το σεξ.

Για το λόγο αυτό, συνολικά μέσα σε ένα έτος ο κίνδυνος για τους αγύμναστους είναι υπαρκτός, αλλά παρόλα αυτά αρκετά μικρός. Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων, αν όλοι αύξαναν απότομα τη σωματική δραστηριότητά τους (λόγω σεξ, τρεξίματος κ.α.) κατά μια ώρα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να σημειώνονταν δύο ή τρία περισσότερα περιστατικά θανατηφόρου εμφράγματος ετησίως.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία έχει υπολογιστεί ότι μειώνει μέχρι και 30% τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Άρα, όπως είπαν, αυτό που πρέπει να κανείς, είναι να αρχίζει να γυμνάζεται σταδιακά και να ανεβάζει σταδιακά την ένταση των ασκήσεων και να μην περνάει απότομα από το καθισιό στο τρέξιμο.
Διαβάστε περισσότερα...

Botox και για την… ακράτεια



Εναλλακτική θεραπεία για άνδρες και γυναίκες

Στη χώρα μας το botox είναι ευρέως γνωστό ως η θεραπεία των ρυτίδων, ενώ βοηθάει και σε κάποιες παθήσεις, όπως η υπεριδρωσία, η δυστονία των άκρων, η δυσκαμψία (σε ασθενείς με ιστορικό παράλυσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο).

Η αλλαντική τοξίνη (botox) ανακαλύφθηκε μετά από δηλητηρίαση από λουκάνικο στα μέσα του 18ου αιώνα. Σήμερα το σκεύασμα αυτό προέρχεται από μια ειδικά επεξεργασμένη τοξίνη του μικροβίου Clostridium Botulinum, η οποία με αυτόν τον τρόπο αδρανοποιείται από την τοξικότητά της και παραμένουν μόνο οι θεραπευτικές ιδιότητές της. Η τοξίνη αυτή δρα στο επίπεδο των μυών της περιοχής που χορηγείται και προκαλεί την τοπική παράλυσή τους. Φυσικά, η τοξίνη που χορηγείται είναι αβλαβής για τον υπόλοιπο οργανισμό, γιατί έχει κυρίως τοπική δράση.

Νέα Θεραπεία

Οι περισσότεροι, όμως, σίγουρα δε γνωρίζετε ότι η παραπάνω ουσία αποτελεί μια νέα μορφή θεραπείας για πολλούς άντρες αλλά, συχνότερα για γυναίκες, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ούρησης και ακράτειας. Σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις η έγχυση του botox μπορεί να βοηθήσει.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι πειραματική και υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 1998 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ελβετούς και Γερμανούς επιστήμονες ειδικά στην ουροδόχο κύστη, αλλά την τελευταία πενταετία είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα της χρήσης του botox και για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη!

Στην Ελλάδα

Από τον Απρίλιο του 2007 η διερεύνηση για τη χορήγηση του φαρμάκου πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, από το Ιατρείο Νευροουρολογίας και Γυναικείας Ουρολογίας.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο λέκτορα Ουρολογίας-Νευροουρολογίας του ΑΠΘ Απόστολο Αποστολίδη, η οποία μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ακόμα και χωρίς αναισθησία (ή με τοπική αναισθησία, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή), ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί, περίπου, 20 λεπτά!

Μπορεί κανείς να απαλλαχτεί από τη χρήση της πάνας;

Τα προβλήματα ούρησης φαίνεται πως απασχολούν πολλούς ανθρώπους, αφού από μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα υπολογίζεται πως το 1/6 του πληθυσμού και στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερδραστήριας κύστης (με συμπτώματα συχνοουρίας, επιτακτική ανάγκη για ούρηση με την αίσθηση του επείγοντος και ακράτεια). Το πρόβλημα αυτό αφορά πάνω από το 16% των ανθρώπων άνω των 40 ετών ανεξαρτήτως ηλικίας, αν και οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες το βιώνουν πιο έντονα.

Ωστόσο, η χρήση του botox έχει φέρει μια νέα τροπή στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η εφαρμογή του στην ουροδόχο κύστη γίνεται περίπου μία φορά το χρόνο και το φάρμακο διαρκεί, κατά μέσο όρο, 10 μήνες. Η επιτυχία της είναι πολύ μεγάλη, περίπου 80% έως και 100%, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν κάποια νευρολογική νόσο.

Άμεσα οφέλη

Σύμφωνα με το λέκτορα Ουρολογίας-Νευροουρολογίας του ΑΠΘ Απόστολο Αποστολίδη, το 75% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και όσοι έχουν κακώσεις στη σπονδυλική στήλη και αντιμετωπίζουν προβλήματα ούρησης μπορούν άμεσα να ωφεληθούν.

Όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα ακράτειας ή θέλει να δει αν η τεχνική του botox μπορεί να ανακουφίσει και τα δικά του δυσάρεστα συμπτώματα ούρησης, στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 2310-693229 για το Ιατρείο Νευροουρολογίας, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη.

Γνωρίζετε ότι...

Η καθηγήτρια Νευροουρολογίας στο University College του Λονδίνου C. J. Fowler δήλωσε πως η χρήση του botox αποτελεί σήμερα την πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την ακράτεια των ούρων. «Τα συμπτώματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας μπορούν πλέον να βελτιωθούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της θεραπείας, ενώ πολλοί ασθενείς μας τηλεφωνούν ήδη από τη δεύτερη μέρα
μετά την εφαρμογή της τεχνικής, επειδή ανακουφίστηκαν από τα δυσάρεστα συμπτώματα του προβλήματός τους».

Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Καλαμάτας



Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 550.000 ευρώ
Με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, Νικόλαου Πολύζου, εγκρίνεται η αγορά και τοποθέτηση Αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η απόφαση αναλυτικά:

«Εγκρίνουμε την υλοποίηση του έργου Προμήθεια αξονικού τομογράφου 16 τομών του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (550.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Στη σύνθεσή του ο αξονικός τομογράφος θα περιλαμβάνει εγχυτή, UPS και σύστημα φωτογράφησης εκτύπωσης.

Πηγή χρηματοδότησης της προμήθειας του εν λόγω εξοπλισμού θα είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 και οι διαδικασίες υλοποίησής της θα ξεκινήσουν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης ένταξης πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα απόφαση, να προβεί σε ενέργειες αρμοδιότητός της για την υλοποίησή της».


Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ζήσετε την οικογένειά σας με 11,5 ευρώ την ημέρα



ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΣΙΠΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Ο Στιβ και η Αννέτ Οικονομίδη με τα πέντε τους παιδιά (και τα δυο τους σκυλιά) έχουν γίνει διάσημοι 
στις ΗΠΑ, διδάσκοντας στην πατρίδα του καταναλωτισμού τον σπαρτιάτικο τρόπο ζωής τους.



Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Οικονομίδη είναι οι νέοι σταρ της Αμερικής. Καταφέρνοντας να ζουν με μόλις 15 δολάρια την ημέρα, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη. Οι οικονομικές τους συμβουλές καθηλώνουν τους τηλεθεατές των καταναλωτικών ΗΠΑ που μαθαίνουν τι σημαίνει σπαρτιάτικος τρόπος ζωής. Ο Στιβ και η Αννέτ Οικονομίδη μιλάνε στο «ΘΕΜΑ» και μοιράζονται με τους Έλληνες αναγνώστες τον δικό τους «μνημονιακό» οδηγό επιβίωσης…


Μαθήματα οικονομίας δίνει, λοιπόν, μια απλή ελληνική οικογένεια, εφαρμόζοντας στην καθημερινή ζωή των επτά μελών όρους τρόικας. Το γεγονός ότι καταφέρνουν να επιβιώνουν με 15 δολάρια (ήτοι 11,5 ευρώ) την ημέρα τούς έκανε διάσημους σε όλη την αμερικανική επικράτεια, ενώ η παρουσία τους σε εκπομπές οικονομικού περιεχομένου δίπλα στους Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον καθηλώνει τους τηλεθεατές. Τα βιβλία τους με συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων έχουν γίνει ανάρπαστα, αφού τους έχουν αναδείξει σε ήρωες της καθημερινής κούρσας για επιβίωση. Η οικογένεια Οικονομίδη κατάφερε να ρίξει στο ελάχιστο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εφαρμόζοντας δέκα απλές συμβουλές που απέδωσαν στο έπακρο. Αρνούμενοι να πάρουν πιστωτική κάρτα, καταναλώνοντας τρόφιμα που οι περισσότεροι πετάμε και μειώνοντας ακόμα και τη διάρκεια του 
μπάνιου τους οι «οικονόμοι» Οικονομίδη δημοσίευσαν τη λιτή τους καθημερινότητα και απέκτησαν μεγάλη φήμη, μηδενίζοντας το οικογενειακό έλλειμμα.



Ο Στιβ Οικονομίδης, ο «τσάρος» της οικογενειακής οικονομίας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υποστηρίζει 
πως οι υπερβολικές σπατάλες και η αλόγιστη καταναλωτική μανία των Ελλήνων αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τη δεινή κατάσταση της χώρας: 
«Εμείς ως Ελληνες έχουμε την τάση να ξοδεύουμε περισσότερο από όσα κερδίζουμε. Θεωρώ ότι γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το οικονομικό τέλμα. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες είναι να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους. Πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με το τι λέει ο κόσμος και να επικεντρωθούν περισσότερο στο τι μπορεί να αντέξει η τσέπη τους». Ο Στιβ και η Αννέτ αντιμετωπίζουν τα οικονομικά της οικογένειας όπως θα αντιμετώπιζαν τα οικονομικά μιας δικής τους επιχείρησης. «Μια επιχείρηση πρέπει να είναι κερδοφόρα», εξηγεί ο Στιβ. Ο τρόπος που ο ίδιος και η σύζυγός του Αννέτ διαχειρίζονται τα οικονομικά τους γρήγορα έγινε γνωστός στη μικρή κοινότητα που μένουν. 


Ξεκίνησαν δίνοντας διαλέξεις στην εκκλησία, ενώ στην πορεία ο Στιβ έγραφε συμβουλευτικά άρθρα που δημοσιεύονταν στις τοπικές εφημερίδες. Από εκεί η εξέλιξη ήταν άμεση. Μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκαν καλεσμένοι σε μια από τις δημοφιλέστερες πρωινές εκπομπές της Αμερικής.



Η οικογένεια Οικονομίδη αποτελεί πλέον μια από τις πιο γνωστές οικογένειες της Αμερικής. Ο σπαρτιάτικος τρόπος ζωής τους, σε μια εποχή όπου η οικονομική στενότητα αποτελεί σήμα κατατεθέν για όλες τις χώρες, γίνεται η νέα τάση και το φωτεινό παράδειγμα για το ότι ο κόσμος θα πρέπει να αρχίζει να αναθεωρεί τις προτεραιότητές του. «Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Μπορούμε να ζήσουμε με όσα έχουμε και να παραμερίσουμε τον καταναλωτισμό μας», εξηγεί ο Στιβ. Γεννημένος στο Σικάγο από Έλληνες γονείς, ο Στιβ μετακομίζει στην Αριζόνα για να σπουδάσει. Εκεί γνωρίζει την Αννέτ, την οποία και παντρεύεται λίγους μετά αργότερα. Η Αννέτ προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια, με ρίζες στην Ιταλία, όπου επίσης επικρατεί η νοοτροπία της εξοικονόμησης και της καταναλωτικής εγκράτειας. «Με τον Στιβ γνωριστήκαμε σε μια χριστιανική εκκλησία όπου είχα πάει με κάποιους φίλους. Δεν άργησα να καταλάβω ότι με τον άνθρωπο αυτό έχω πολλά κοινά στοιχεία. Λίγο μετά παντρευτήκαμε και έντεκα μήνες αργότερα ήρθε και ο πρώτος μας γιος», λέει η Αννέτ. Όταν όμως ο Στιβ και η Αννέτ παντρεύτηκαν συνειδητοποίησαν ότι η οικονομική διαχείριση του σπιτιού είναι δύσκολη υπόθεση. «Αρχικά δεν είχαμε ιδέα για το πώς να διαχειριστούμε τα οικονομικά ενός νοικοκυριού, παρόλο που και των δυο μας οι οικογένειες ανήκουν στη μεσαία τάξη και ποτέ δεν ήμασταν από τις οικογένειες που ξόδευαν χρήματα χωρίς να σκέφτονται. Παρακολουθήσαμε λοιπόν ένα σεμινάριο και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», λέει ο Στιβ.



Παρόλο που ο Στιβ ως γραφίστας πληρωνόταν μόνο 4 ευρώ την ώρα, εκείνος και η Αννέτ δεν έχασαν το κουράγιο τους ακόμα και τη στιγμή που είδαν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κούνια για τον νεογέννητο γιο τους: 
«Θυμάμαι όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί, που ψάχναμε να αγοράσουμε μια κούνια. Δυστυχώς ήταν πολύ ακριβές και ακόμα και στα καταστήματα που πουλούσαν αντικείμενα από δεύτερο χέρι δεν βρήκαμε μια ασφαλή κούνια. Οι γονείς λοιπόν του Στιβ μάς έδωσαν κάποια χρήματα και πήραμε την κούνια. Αλλά δεν πήραμε όλα αυτά που βλέπει κανείς στις διαφημίσεις όπως αλλαξιέρα, ειδική μπανιέρα για το μωρό, παιχνιδότοπο. Σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα μωρό. Έτσι λοιπόν πήραμε την κούνια, το καρότσι και κάποια παιδικά ρούχα. Αυτά ήταν τα απαραίτητα. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι νέοι γονείς, να παίρνουν αυστηρά αυτά που χρειάζεται ένα μωρό», λέει η Αννέτ. Η Αννέτ και ο Στιβ μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τις αρχές της «οικονομικής αφύπνισης». Τα έμαθαν από μικρά να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και να αγοράζουν μόνα τους τα παιχνίδια που ήθελαν. «Θυμάμαι που είχαμε πάει σε ένα κατάστημα και ο μικρός μας γιος νόμιζε ότι είχε χρήματα μαζί του για να αγοράσει ένα παιχνίδι που ήθελε, αλλά όταν πήγαμε στο ταμείο αποδείχτηκε ότι δεν είχε. Δεν το πήραμε το παιχνίδι και γύρισα και του είπα ότι “αφού δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να το πάρεις”. Μπορεί να ακουστεί σκληρό, αλλά αυτό είναι η αλήθεια. Τα παιδιά πρέπει να είναι υπεύθυνα», καταλήγει η Αννέτ.



Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ  ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ) ΑΝΑΓΚΗΣ



1) ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΔΑΝΕΙΑ
Είναι προτιμότερο να κάνεις αυστηρό προϋπολογισμό βάσει των πραγματικών εισοδημάτων παρά να αγοράζεις ακριβά το χρήμα, ειδικά σε αβέβαιες οικονομικά συνθήκες.



2) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 
Έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παρασυρθείτε να αγοράσετε πράγματα εκτός των καθημερινών αναγκών σας.



3) ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ
Με λίγη φαντασία μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα και την επόμενη μέρα. Το ίδιο άλλωστε κάνει και η πλειονότητα των εστιατορίων.



4) ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΝΤΑ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΑΣ
Η συγκεκριμένη καταγραφή των απολύτως απαραίτητων αποτρέπει τις σπατάλες.



5) ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΟΠΟΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ
Αν σκεφτεί κανείς πόσες ηλεκτρικές συσκευές μέσα σε ένα σπίτι είναι μονίμως σε αναμονή, είναι σαφές πόσο αλόγιστη είναι η καθημερινή κατανάλωση ενέργειας.




6) ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΝΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ
Αγχωτικό μεν, οικονομικό δε και σίγουρα πολύ πιο συμφέρον από το γέμισμα της μπανιέρας. 



7) ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΑΡΤΕΣ...ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Ακόμα κι αν δεν έχετε άλληεπιλογή, φροντίστε να πληρώνετε μεγαλύτερο ποσό από την ελάχιστη δόση


8) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Μπορούν να ζήσουν και με μία φορά την εβδομάδα σινεμά.



9) ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΦΘΗΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ  Ή ΚΑΝΤΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Επιπλέον όσο νωρίτερα προγραμματίσετε τις διακοπές σας, τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχετε.



10) ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΡΟΥΧΑ
Ψωνίζετε στις εκπτώσεις και μόνο ό,τι πραγματικά σας λείπει και όχι ό,τι σας φαίνεται φτηνό.




Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεφύγετε από τις «παγίδες» της άσκησης


Το παράπονο των περισσότερων ανθρώπων που επισκέπτονται ένα γυμναστήριο ή που ξεκινούν να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής και σωστής καθοδήγησης από έναν ειδικό και οι συχνοί τραυματισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς σταματούν σε μικρό χρονικό διάστημα και παραμένουν δύσπιστοι στις παροτρύνσεις για άσκηση. Τα λάθη κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:


Περιστροφές γονάτων, κεφαλιού, μέσηςΓίνονται συνήθως κατά την διάρκεια της προθέρμανσης αλλά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Όσο αφορά στα γόνατα είναι προτιμότερο να γίνονται ημικαθίσματα, στο κεφάλι κλίσεις στις τέσσερεις κατευθύνσεις και στην μέση μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά.


Βαθιά καθίσματαΠραγματοποιούνται κατά την διάρκεια τις προθέρμανσης αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.


Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδιαΣυνήθως γίνονται κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, κατά την διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έναν αλτήρα ή μπάρα Είναι πολύ επικίνδυνες για την μέση. Συγκεκριμένα προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυική μοίρα. Συχνότερα τραυματίζεται ο πέμπτος οσφυϊκός σπόνδυλος. Θα πρέπει κατά την διάρκεια των διπλώσεων τα πόδια να είναι ανοικτά, ελαφρά λυγισμένα όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων. Κατά την άρση βάρους θα πρέπει να λυγίζουν και αυτή να γίνεται αργά.
Αρκετοί γνωστοί αθλητές κάνουν τις ασκήσεις με τον ΄΄λάθος΄΄ τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και εμείς καθώς αυτοί το επιτυγχάνουν μετά από χρόνια προπόνησης και έχοντας πλήρη γνώση του σώματος τους.



ΚοιλιακοίΗ πιο γνωστή ίσως άσκηση, με πλήθος παραλλαγών η οποία αν δεν γίνεται σωστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα και την μέση. Πολλές φορές ο ασκούμενος έχει δεμένα τα χέρια στον αυχένα, τον οποίο και πιέζει στην προσπάθεια του να ‘’ανέβει΄΄. Η άρση του κορμού θα πρέπει να γίνεται μόνο με την βοήθεια των κοιλιακών. Ο αυχένας δεν πρέπει να πιέζεται και τα χέρια είναι προτιμότερο να είναι δεμένα στο στήθος.
Ένα άλλο λάθος είναι η στάση του σώματος. Θα πρέπει τα πόδια ή η μέση να είναι σταθερά. Θα πρέπει δηλαδή τα πόδια να είναι σε μια καρέκλα και να γίνονται μικρές άρσεις του κορμού (ροκανίσματα) οι οποίες είναι πολυτιμότερες από μεγάλες άρσεις ή ο κορμός μέχρι και την μέση να είναι σταθερός και να γίνονται διπλώσεις στα πόδια. Με τον πρώτο τρόπο ασκούνται οι άνω κοιλιακοί, ενώ με τον δεύτερο περισσότερο οι κάτω.


ΚάμψειςΤο πιο συχνό λάθος εδώ είναι η στάση του σώματος. Τα χέρια κοιτούν προς τα μέσα και το κάτω μέρος του σώματος είναι ψηλότερα από το πάνω Θα πρέπει τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά, το άνοιγμα των χεριών να είναι όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων και το σώμα σε ευθεία.


Άρση βάρους από όρθια ή καθιστή θέσηΕίναι αρκετές οι φορές που ο ασκούμενος κάνει ασκήσεις για τους ώμους σηκώνοντας τα βάρη πάνω από το επίπεδο του στήθους χωρίς να στηρίζεται κάπου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη και την μέση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να ελέγξει καλά τα βάρη. Σε αυτές την περιπτώσεις ο ασκούμενος καλό θα είναι να στηρίζει την πλάτη ακόμη και στον τοίχο και να αφήσει τα βάρη αμέσως να πέσουν μπροστά.


ΑναπνοέςΟι λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά την διάρκεια της άσκησης κουράζουν και δεν αφήνουν τον ασκούμενο να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειας του. Κατά την διάρκεια του τρεξίματος πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο αναπνοής (π.χ δύο βήματα – δύο εισπνοές , δύο βήματα – δύο εκπνοές) χωρίς να αλλάζει συνεχώς τον ρυθμό του. Κατά την άρση βαρών θα πρέπει να εκπνέει κατά την φάση της προσπάθειας και να εισπνέει κατά την παύση.




Πηγή: http://www.nutrimed.gr


Διαβάστε περισσότερα...