Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Botox και για την… ακράτεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εναλλακτική θεραπεία για άνδρες και γυναίκες

Στη χώρα μας το botox είναι ευρέως γνωστό ως η θεραπεία των ρυτίδων, ενώ βοηθάει και σε κάποιες παθήσεις, όπως η υπεριδρωσία, η δυστονία των άκρων, η δυσκαμψία (σε ασθενείς με ιστορικό παράλυσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο).

Η αλλαντική τοξίνη (botox) ανακαλύφθηκε μετά από δηλητηρίαση από λουκάνικο στα μέσα του 18ου αιώνα. Σήμερα το σκεύασμα αυτό προέρχεται από μια ειδικά επεξεργασμένη τοξίνη του μικροβίου Clostridium Botulinum, η οποία με αυτόν τον τρόπο αδρανοποιείται από την τοξικότητά της και παραμένουν μόνο οι θεραπευτικές ιδιότητές της. Η τοξίνη αυτή δρα στο επίπεδο των μυών της περιοχής που χορηγείται και προκαλεί την τοπική παράλυσή τους. Φυσικά, η τοξίνη που χορηγείται είναι αβλαβής για τον υπόλοιπο οργανισμό, γιατί έχει κυρίως τοπική δράση.

Νέα Θεραπεία

Οι περισσότεροι, όμως, σίγουρα δε γνωρίζετε ότι η παραπάνω ουσία αποτελεί μια νέα μορφή θεραπείας για πολλούς άντρες αλλά, συχνότερα για γυναίκες, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ούρησης και ακράτειας. Σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις η έγχυση του botox μπορεί να βοηθήσει.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι πειραματική και υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 1998 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ελβετούς και Γερμανούς επιστήμονες ειδικά στην ουροδόχο κύστη, αλλά την τελευταία πενταετία είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα της χρήσης του botox και για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη!

Στην Ελλάδα

Από τον Απρίλιο του 2007 η διερεύνηση για τη χορήγηση του φαρμάκου πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, από το Ιατρείο Νευροουρολογίας και Γυναικείας Ουρολογίας.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο λέκτορα Ουρολογίας-Νευροουρολογίας του ΑΠΘ Απόστολο Αποστολίδη, η οποία μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ακόμα και χωρίς αναισθησία (ή με τοπική αναισθησία, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή), ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί, περίπου, 20 λεπτά!

Μπορεί κανείς να απαλλαχτεί από τη χρήση της πάνας;

Τα προβλήματα ούρησης φαίνεται πως απασχολούν πολλούς ανθρώπους, αφού από μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα υπολογίζεται πως το 1/6 του πληθυσμού και στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερδραστήριας κύστης (με συμπτώματα συχνοουρίας, επιτακτική ανάγκη για ούρηση με την αίσθηση του επείγοντος και ακράτεια). Το πρόβλημα αυτό αφορά πάνω από το 16% των ανθρώπων άνω των 40 ετών ανεξαρτήτως ηλικίας, αν και οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες το βιώνουν πιο έντονα.

Ωστόσο, η χρήση του botox έχει φέρει μια νέα τροπή στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η εφαρμογή του στην ουροδόχο κύστη γίνεται περίπου μία φορά το χρόνο και το φάρμακο διαρκεί, κατά μέσο όρο, 10 μήνες. Η επιτυχία της είναι πολύ μεγάλη, περίπου 80% έως και 100%, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν κάποια νευρολογική νόσο.

Άμεσα οφέλη

Σύμφωνα με το λέκτορα Ουρολογίας-Νευροουρολογίας του ΑΠΘ Απόστολο Αποστολίδη, το 75% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και όσοι έχουν κακώσεις στη σπονδυλική στήλη και αντιμετωπίζουν προβλήματα ούρησης μπορούν άμεσα να ωφεληθούν.

Όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα ακράτειας ή θέλει να δει αν η τεχνική του botox μπορεί να ανακουφίσει και τα δικά του δυσάρεστα συμπτώματα ούρησης, στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», μπορεί να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 2310-693229 για το Ιατρείο Νευροουρολογίας, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη.

Γνωρίζετε ότι...

Η καθηγήτρια Νευροουρολογίας στο University College του Λονδίνου C. J. Fowler δήλωσε πως η χρήση του botox αποτελεί σήμερα την πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την ακράτεια των ούρων. «Τα συμπτώματα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας μπορούν πλέον να βελτιωθούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της θεραπείας, ενώ πολλοί ασθενείς μας τηλεφωνούν ήδη από τη δεύτερη μέρα
μετά την εφαρμογή της τεχνικής, επειδή ανακουφίστηκαν από τα δυσάρεστα συμπτώματα του προβλήματός τους».

Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.