Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οι ξένες γλώσσες εμποδίζουν το Αλτσχάιμερ


Σύμφωνα με επιστήμονες, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας έχει ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία της μνήμης.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι το να μαθαίνει κανείς μια γλώσσα διαφορετική από τη μητρική του, καθυστερεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν τη συμπεριφορά 450 ασθενών που έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν ότι αυτοί που μιλούσαν δύο γλώσσες προσβλήθηκαν από τη νόσο τέσσερα με πέντε χρόνια αργότερα συγκριτικά με αυτούς που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στους δίγλωσσους ανθρώπους, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα οφέλη είναι σημαντικά ακόμα και αν η εκμάθηση της γλώσσας γίνει σε προχωρημένη ηλικία. 



Διαβάστε περισσότερα...

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο ζεστός καιρός επηρεάζει τη σκέψη


Άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα μνήμης, μάθησης και επεξεργασίας πληροφοριών στο ζεστό καιρό παρά σε πιο δροσερούς μήνες, αναφέρει μικρή έρευνα.

Ερευνητές του ιδρύματος Kessler στο West Orange, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που εμφάνιζαν πολλαπλή σκλήρυνση είχαν κατά 79% καλύτερη επίδοση σε τεστ που αφορούσαν τη νόηση ή τις γνωστικές λειτουργίες σε πιο δροσερές μέρες σε σχέση με πιο ζεστές περιόδους του έτους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Victoria Leavitt, του the Kessler Foundation Research Center, θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι νοητικές αλλαγές επιδρούν περισσότερο ψυχολογικά σε όσους παρουσιάζουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με την επίδραση των αλλαγών των κινητικών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι με την πάθηση συχνά εγκαταλείπουν τον εργασιακό χώρο πριν προκύψουν τα κινητικά συμπτώματα, με κύρια αιτία την κούραση.

 Ωστόσο, είναι πιθανό να συνδέονται με τις συγκεκριμένες αλλαγές στη νόηση, που απαιτούν τη χρήση του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο.
Tα ευρήματα θα δημοσιευτούν τον Απρίλιο στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στη Χονολουλού.

Σαράντα άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση και 40 που δεν εμφάνιζαν τη νόσο, υποβλήθηκαν στα ίδια νοητικά τεστ σε διαφορετικές περιόδους ενός έτους. Οι ερευνητές κατέγραφαν τη θερμοκρασία κάθε ημέρας που εξετάζονταν οι ασθενείς. Ενώ οι εθελοντές είχαν καλύτερη επίδραση τις πιο δροσερές ημέρες δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα στην ομάδα ελέγχου.

 Δεν είναι γνωστή η αιτία που οι θερμοκρασίες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά η Leavitt δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την αντίδραση στη ζέστη μπορεί ενδεχομένως να δρουν λιγότερο αποτελεσματικά σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα μελλοντικής έρευνας, μπορεί να θεωρηθεί ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αποφάσεις ζωής, που λαμβάνονται από ανθρώπους νε πολλαπλή σκλήρυνση.

Ειδικοί σημειώνουν ότι έρευνα που παρουσιάζεται σε συνέδρια δεν έχει υποβληθεί σε ίδιου είδους αξιολόγηση όπως οι έρευνες που δημοσιεύονται σε ιατρικά περιοδικά και έχουν αξιολογηθεί από συναδέλφους.



Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερη χοληστερόλη έχουν τα αυγά σήμερα


Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αυγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, καθώς αυτά, περιέχουν σήμερα λιγότερη χοληστερόλη συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.
Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων USDA, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού συνέλεξε αυγά από δώδεκα τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έστειλε στο εργαστήριο για εξέταση. Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθεση με την επικρατούσα μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη.
Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό περιέχει 13% λιγότερο χοληστερόλη και 64% περισσότερη βιταμίνη D, από ότι νομίζαμε. Ένα μέσο αυγό περιέχει 185 mg χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να τρώμε ένα – δυο την ημέρα χωρίς να ξεπερνάμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 300 mg.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με τις οποίες τρέφονται οι κότες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα;


Της Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς ασθενείς που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο. Το άτομο χάνει βάρος, χωρίς να το επιδιώκει. Η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία, ενδέχεται όμως να είναι παντελώς ανεξήγητη για τον πάσχοντα, να μη συνοδεύεται δηλαδή από μείωση της ποσότητας της τροφής λόγω ανορεξίας.

Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους,  μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες.

Παροδική, μικρή απώλεια βάρους είναι συνήθης σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα) και δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Κάθε πρόσφατη απώλεια βάρους άνω του 5% για τα δεδομένα ενός ατόμου είναι ωστόσο κλινικά σημαντική και πρέπει να διερευνάται ιατρικώς.

Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που πρέπει να αποκλείονται.

Όταν η απώλεια βάρους συνοδεύεται από ελλείψεις σε προσλαμβανόμενες θρεπτικές ουσίες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μυϊκή ατροφία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμπτώματα αβιταμινώσεων (π.χ.  ξηροδερμία και θολερότητα επιπεφυκότων από έλλειψη βιταμίνης Α, παραισθησίες, αναιμία και δερματίτιδες από έλλειψη βιταμινών Β), δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστούν.

Η νοσηλεία είναι ενίοτε απαραίτητη προς αποκατάσταση του οργανισμού.  Σε 20% περίπου των περιπτώσεων απώλειας βάρους δεν αποκαλύπτεται κανένα υποκείμενο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα.


Η κα. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος


Πηγή: http://www.capitalhealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε όχι στο τσιγάρο πριν αποφασίσετε να γίνετε μητέρα

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΕΣ, μαιευτήρας - γυναικολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Ερευνα»





Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και το παθητικό κάπνισμα, ενοχοποιείται για πλήθος επιπλοκών της κύησης. Ενέχει κινδύνους όχι μόνο για τη μητέρα αλλά κυρίως για το έμβρυο, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν πριν η γυναίκα αποφασίσει να μείνει έγκυος. Επειδή λοιπόν κάθε γυναίκα θέλει να φέρει στη ζωή ένα υγιές παιδί, καλό είναι να διακόψει το κάπνισμα 4-5 μήνες πριν από τη σύλληψη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι επιστήμονες κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς νέες μελέτες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος φέρνουν στο φως της δημοσιότητας δεδομένα που καθιστούν την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος ακόμη πιο επιτακτική.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι έγκυες καπνίστριες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν ένα λιποβαρές μωρό (20-30%) ή να γεννήσουν πρόωρα (14%), ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ποσοστό των νεογνικών θανάτων (10%). Ωστόσο, αυτές είναι κάποιες από τις συνέπειες του καπνίσματος και μόνον εάν καταφέρουν να φτάσουν ώς τον τοκετό. Διότι το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία των εγκύων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι η αποκόλληση του πλακούντα, πρόδρομος πλακούντας, αιμορραγίες και αυτόματη αποβολή.

Η διακοπή του καπνίσματος πριν από την εγκυμοσύνη, ή έστω στην αρχή της, συμβάλλει στην επιβίωση των νεογνών και στην ελαχιστοποίηση των οφειλόμενων στο κάπνισμα επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως άλλωστε έχει καταδείξει πλήθος μελετών.

Η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου εξαρτάται, πέραν των άλλων, και από τη σωστή χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται από τη μητέρα. Η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από το κάπνισμα φτάνουν στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα, μειώνουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός του και εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή του.

Πολυάριθμες επιπτώσεις

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του καπνίσματος στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη είναι πολυάριθμες. Η βλαπτική αυτή συνήθεια έχει ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιοπάθειες, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθυστέρηση στη διανοητική τους ανάπτυξη, αυτισμό, αναπνευστικά προβλήματα... και η «λίστα» δεν τελειώνει εδώ.

Ο τοκετός δεν απαλλάσσει τη μητέρα από την «υποχρέωση» να μείνει μακριά από το κάπνισμα, καθώς και με το θηλασμό μεταφέρεται νικοτίνη στο νεογέννητο. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι λιγότερα όταν η μητέρα καπνίζει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μείωση του αριθμού των τσιγάρων ή η επιλογή των λεγόμενων «ελαφρών» τσιγάρων δεν είναι ασφαλής, ακόμα κι αν η ένταση των συμπτωμάτων που θα αναπτύξει το έμβρυο έχει σχετιστεί με τον αριθμό των τσιγάρων και την περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ασφαλή αριθμό των τσιγάρων, οπότε μόνον η διακοπή του καπνίσματος εξασφαλίζει την αποφυγή των συνεπειών του στα παιδιά.

Κάπνισμα από τρίτο χέρι

Το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο επιβλαβές τόσο για τις έγκυες όσο και για τα νεογνά. Τελευταία μάλιστα έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος για το «κάπνισμα από τρίτο χέρι». Εχει διαπιστωθεί ότι ο καπνός που επικάθεται στα μαλλιά, στα ρούχα, στα υφάσματα, στα χαλιά απορροφάται από αυτά και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες. Επομένως, τα βρέφη και γενικότερα τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τίποτα που έχει εκτεθεί σε καπνό, αλλά αντιθέτως να ζουν σ' ένα καθαρό περιβάλλον, όπου όλοι θα σέβονται την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Κι αν παχύνω;

Οσον αφορά την ανησυχία της μέλλουσας μητέρας για αύξηση του σωματικού της βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το βάρος δεν αυξάνει υπερβολικά εάν η γυναίκα προσέχει την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει και εάν ασκείται. Οπότε, με μια διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και ένα πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων που συστήσει ο γυναικολόγος, μπορεί να ελέγξει το βάρος που θα πάρει, το οποίο ούτως ή άλλως θα χάσει μετά τον τοκετό.

Για να έχει λοιπόν η έγκυος μια ασφαλή εγκυμοσύνη, για να προστατεύσει το έμβρυο και να αποκτήσει ένα υγιές παιδί, το οποίο θα έχει λιγότερες πιθανότητες να καπνίσει μεγαλώνοντας, πρέπει να πει «ναι» στη διακοπή του καπνίσματος, «όχι» στο παθητικό κάπνισμα, «όχι» στο κάπνισμα από «τρίτο χέρι», έγκαιρα και αποφασιστικά.




Πηγή: 
Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος πρόγνωσης σεισμών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια ακόμη μέθοδος έγκαιρης πρόγνωσης σεισμών παρουσιάστηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών. Η ομάδα, που αποτελείται από γάλλους και τούρκους επιστήμονες, μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραφαν οι σεισμογράφοι στην περιοχή Ισμίτ στην Τουρκία λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί εκεί το 1999 ο φονικός σεισμός που κόστισε τη ζωή σε 17 χιλιάδες ανθρώπους. Η μελέτη των σημάτων οδήγησε τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι υπάρχουν ορισμένα προ-σεισμικά σήματα που με βάση αυτά μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύστημα πρόγνωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σύστημα αυτό θα μπορεί να δείχνει την έλευση ενός σεισμού και μάλιστα μεγάλου λίγες ώρες πριν από την εκδήλωσή του.

Διάφορα θεωρητικά μοντέλα στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο εξωτερικός φλοιός της Γης γίνεται ασταθής λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση σεισμού αλλά ως σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να εντοπίζεται αυτή η αστάθεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σύστημα που θα εντοπίζει και θα μελετά την αλληλουχία των κυμάτων Ρ που είναι γνωστά ως συμπιεστικά κύματα και των κυμάτων S που είναι γνωστά ως εγκάρσια ή δευτερεύοντα κύματα θα μπορεί να δείξει αν επέρχεται σε λίγη ώρα κάποιος σεισμός.

Ειδικοί που διάβασαν τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι είναι ενδιαφέρουσα αλλά επισημαίνουν ότι ακόμη και αν τελικά κατασκευαστεί και λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα προειδοποίησης η αποτελεσματικότητά του θα είναι περιορισμένη αφού το χρονικό παράθυρο των ολίγων ωρών είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να οργανωθεί μια επιχείρηση ειδοποίησης και προστασίας του πληθυσμού της περιοχής που θα πλήξει ο σεισμός.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Παθήσεις που «προβλέπουν» τον καιρό


Είναι πολλοί, εκείνοι που πριν ακόμα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ή ακούσουν το μετεωρολογικό δελτίο, ανακοινώνουν στους οικείους τους τις επερχόμενες καιρικές αλλαγές. Δυστυχώς όμως, οι «προειδοποιήσεις» που τους καθιστούν ικανούς να ξέρουν τις αλλαγές αυτές, δεν είναι και ανώδυνες!

Συνήθως, τα άτομα που έχουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα – όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, παλιό κάταγμα κ.λ.π. – όταν πρόκειται να ανατραπεί η «διάθεση» των καιρικών συνθηκών, ενοχλούνται από ασυνήθιστο άλγος, μικρής έως μέτριας έντασης. Όμως, δεν είναι μόνο τα νοσήματα των οστών που προκαλούν ενοχλήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για εκείνους που έχουν χρόνια ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, αλλά και άτομα που ταλαιπωρούνται από καρδιαγγειακές ασθένειες.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού (και κυρίως της υγρασίας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα) διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού με όχι και τόσο ευχάριστα επακόλουθα, παρόλο που τα περισσότερα είναι παροδικά. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει διαπιστωθεί από τους επιστήμονες ότι, όταν ο καιρός γίνεται απότομα πιο κρύος, αυξάνονται τα επεισόδια εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.
Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια θεωρία που να αποδεικνύει αυτό το φαινόμενο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο προκαλεί στένωση των αρτηριών περιορίζοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας το οξυγόνο που φτάνει στην καρδιά.
Επίσης το κρύο κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο έντονα, καθώς χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για το εγκεφαλικό, καθώς το κρύο πυκνώνει το αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας και εγκεφαλικής θρόμβωσης.

Αντίστοιχα, ο αέρας φαίνεται να αυξάνει τον καρδιακό παλμό, να προκαλεί αίσθημα άγχους, αλλά και  να επιβαρύνει όσους υποφέρουν από ημικρανίες, αφού επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του υποθαλάμου – περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ορμονών.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η βροχή μπορεί να εμποδίσει όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα, μια και ο βροχερός καιρός επηρεάζει τη  λειτουργία της λεπτίνης, ορμόνης που «ενημερώνει» τον εγκέφαλο πότε το στομάχι είναι γεμάτο!



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάθη του παθητικού καπνιστή





Έξι φορές τη ρύπανση μιας εθνικής οδού με μεγάλη ροή αυτοκινήτων παράγει το παθητικό κάπνισμα, όταν υπάρχει συσσωρευμένος καπνός σε ένα γεμάτο εστιατόριο, ο οποίος έχει υψηλότερα επίπεδα από πολλά δηλητήρια απ' ό,τι ο καπνός που αναπνέεται άμεσα από το τσιγάρο.Σημειώνεται ότι στα συστατικά του αναμμένου τσιγάρου που καίγεται περιέχονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 200 δηλητήρια και περισσότερα από 60 καρκινογόνα.



Δυστυχώς, ακόμη το 85% των πολιτών δεν πιστεύουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία ή ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά, αν και κατατάσσεται ως τρίτη -μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ- κατά σειρά αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να αποφευχθεί.
Στις ΗΠΑ οι καρδιαγγειακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα ανέρχονται περίπου στους 60.000 το χρόνο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας.
Στη χώρα μας, 45% των αντρών και 37% των γυναικών εκτίθενται στον καπνό των άλλων και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα στα έξι άτομα που εκτίθενται στον καπνό θα παρουσιάσει στεφανιαία νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονη «μάστιγα» οι νεφροπάθειες

Σε σύγχρονη «μάστιγα» αναδεικνύονται καθημερινά οι νεφροπάθειες, οι οποίες πλήττουν σήμερα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.



Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας οι νεφροπαθείς ασθενείς ανέρχονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού!
Σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση ευθύνονται σχεδόν για 3 στα 4 (ποσοστό 71%) περιστατικά νεφρικής νόσου. Περιστατικά τα οποία είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραστικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν στο θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά συμβάματα και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις.
Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, παρά τη σημαντική βελτίωση των μεθόδων αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης, και παρά την ανάγκη λήψης ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εκ μέρους του μεταμοσχευμένου ασθενή.
Υπάρχουν, μάλιστα, μελέτες που δείχνουν ότι οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, και μέχρι να βρεθεί μόσχευμα κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνητότητα από ασθενείς της ίδιας ηλικίας που έχουν ήδη μεταμοσχευθεί.
Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.), αμ. επ. καθηγητής Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας ΑΠΘ κ. Δημήτριος Γρέκας, ο αν. καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Βλαχάκος και η επιμελήτρια Α' του Νεφρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ερασμία Ψημένου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και του 11ου Κύκλου των «Αλκυονίδων Ημερών Νεφρολογίας» του Ε.ΚΟ.Ν.Υ., που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Γρίπη, πνευμονία και κάπνισμα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, MD, PhD (McGILL), FCCP αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard

Η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 είναι πάλι σε παρόξυνση. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών που προκαλεί, ενώ πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς εμφανίζουν πνευμονία σε συνδυασμό με τη γρίπη Η1Ν1.
Η πνευμονία στις περιπτώσεις αυτές είναι είτε ιογενής, που προκαλείται δηλαδή κατ' ευθείαν από τον ιό, είτε βακτηριδιακή, που συμβαίνει ως επιπλοκή κατά την πορεία της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πάντα μια βαριά κατάσταση.
Η στατιστική της Η1Ν1
Ο ρόλος του καπνίσματος ως παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 είναι βιβλιογραφικά αποδεδειγμένος από το 1982. Τότε δημοσιεύτηκε έρευνα που απέδειξε στατιστικά σημαντική συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από Η1Ν1 σε καπνιστές συγκριτικά με μη καπνιστές.
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα συντελεί στη μείωση των αμυντικών μηχανισμών του αναπνευστικού συστήματος. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ομάδας μας στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Πνευμονολογίας, δείξαμε αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία κάπνισμα, και ενός ακόμα τσιγάρου, έχει άμεση επίδραση στη μηχανική και στην άμυνα της αναπνοής.
Η επίδραση εξάλλου της νικοτίνης γενικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αποδειχθεί σε διάφορες έρευνες με σαφή επιστημονική μεθοδολογία.
Το παθητικό κάπνισμα και αυτό προάγει τη μετάδοση της γρίπης. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια του καπνού λειτουργούν ως «οχήματα μεταφοράς» του ιού από τα χείλη του μολυνθέντος από Η1Ν1 καπνιστή, στα βάθη του αναπνευστικού συστήματος των μη καπνιστών που εκτίθενται σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος.
Αλλά και πέραν αυτού, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα επί 20 λεπτά μόνο, έχει και αυτή άμεσες επιδράσεις στην άμυνα και στην εν γένει μηχανική του αναπνευστικού μας συστήματος, όπως επίσης πρόσφατα αποδείξαμε και ανακοινώσαμε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Οι επιλεγμένες αυτές αναφορές φέρνουν ακόμη μια φορά το πρόβλημα του καπνίσματος στο προσκήνιο. Υπογραμμίζουν τη διάστασή του, ως του σοβαρότερου ίσως προβλήματος δημόσιας υγείας στον τόπο μας.
Ευτυχώς η επαναδιαχείριση του καπνίσματος είναι σήμερα σε πολύ θετική πορεία. Για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση του ποσοστού των καπνιστών κατά 2-3%, μείωση των καταναλισκόμενων τσιγάρων ετησίως κατά 2 δισεκατομμύρια, μείωση του βαθμού έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά 45% και αύξηση του αριθμού των ασθενών που προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος κατά 30-50%. Ιδιαίτερα τονίζεται το γεγονός ότι εξελίσσεται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς η ουσιαστική υποχρέωση του κράτους να καλύψει τη φαρμακευτική δαπάνη που απαιτείται για τη διακοπή του καπνίσματος μέσω των ταμείων υγείας. Ολες οι εισηγήσεις είναι θετικές, οι υπουργικές δηλώσεις έχουν καλύψει το θέμα, όμως λόγω γραφειοκρατίας τα φάρμακα διακοπής καπνίσματος θεωρούνται ακόμη μη συνταγογραφούμενα.
Τα παιδιά μαθαίνουν να μην καπνίζουν
Είναι ευχάριστο και το ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο Λεκανοπέδιο Αττικής, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μαθαίνω να μην καπνίζω» τον περασμένο Δεκέμβριο, τα παιδιά μας, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα από όλα τα παραπάνω, απαντούν θετικά κατά 80% στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και απαιτούν με ξεκάθαρη φωνή την απαλλαγή των χώρων διασκέδασής τους από το γκρίζο νέφος του καπνού που επικρατεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο «τσιγαρόβηχας» δεν ειναι πάντα αθώος

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια


Γραφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΗΣ, πνευμονολόγος, συντονιστής διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένα από τα πλέον συχνά και θανατηφόρα νοσήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Κατά την παρούσα φάση υπολογίζεται ότι 210 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ και περίπου 3 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως.

Με τα σημερινά δεδομένα, η νόσος αποτελεί την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ μέχρι το 2030 πιστεύεται ότι θα καταστεί τρίτη αιτία θανάτου, με τα καρδιακά και αγγειακά εγκεφαλικά νοσήματα να προηγούνται σε αριθμό θανάτων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη της Επιστημονικής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η νόσος προσβάλλει το 8,4% των ενήλικων καπνιστών άνω των 35 ετών. Βάσει αυτών των στοιχείων υπολογίζεται ότι 500.000-650.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια . Από αυτούς το 11,8% είναι άνδρες και το 4,8% είναι γυναίκες. Η διαφορά αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα άρχισαν να καπνίζουν πολύ μεταγενέστερα, (δεκαετία του '70) από ό,τι οι άνδρες.
Για την ανάπτυξη της νόσου ενοχοποιείται μια πληθώρα παραγόντων κινδύνου, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι τα κάπνισμα, η επαγγελματική έκθεση σε διάφορες σκόνες, ατμούς και χημικά, η ρύπανση των εσωτερικών χώρων, που προέρχεται κυρίως από τον τρόπο μαγειρέματος (καύση ξύλων), καθώς επίσης και γενετικοί παράγοντες. Για την ανάπτυξη της νόσου απαιτείται η επί σειρά ετών επίδραση αυτών των παραγόντων είτε μεμονωμένα είτε, όπως συμβαίνει κατά κανόνα, σε συνδυασμούς.
Αρρώστια των καπνιστών
Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα, γι' αυτό και ορισμένοι θεωρούν τη ΧΑΠ «αρρώστια των καπνιστών». Τα στοιχεία που ενοχοποιούν το κάπνισμα είναι εντυπωσιακά. Από το σύνολο των καπνιστών υπολογίζεται ότι ένα 15-20% αναπτύσσει τη νόσο. Ομως, το 85%-90% των ασθενών με ΧΑΠ είναι ή υπήρξαν καπνιστές με συνολική κατανάλωση πάνω από 20 πακέτα-χρόνια. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των χρόνων καπνίσματος με τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως. Πέραν αυτών, αξίζει να τονιστεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό καπνιστών (περίπου 30%) παρουσιάζει συμπτώματα από το αναπνευστικό συμβατά με απλή χρόνια βρογχίτιδα.
Τα κύρια συμπτώματα των ασθενών είναι ο χρόνιος βήχας, η απόχρεμψη (φλέγματα) και η δύσπνοια. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως στην ηλικία των 35-40 ετών, με το βήχα και τα φλέγματα να προηγούνται. Η συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών κακώς δεν δίνει σημασία στα συμπτώματα αυτά θεωρώντας τα «αθώες συνέπειες» του τσιγάρου.
Ο «τσιγαρόβηχας» σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί μια «αθώα συνέπεια» του καπνίσματος και πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιες φορές ο καπνιστής μπορεί να αισθάνεται την αναπνοή του να «σφυρίζει», ενώ τα κρυολογήματα γίνονται πιο συχνά και αργούν να περάσουν. Εάν δεν γίνει η διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας σε αυτή τη φάση και το άτομο συνεχίσει να καπνίζει και δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μετά από λίγα χρόνια, στα συμπτώματα προστίθεται η δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), αρχικά στο γρήγορο βάδισμα, στην ανηφόρα ή στο ανέβασμα σκάλας. Από εκεί και μετά η κατάσταση χειροτερεύει γρήγορα.
Σε κοινωνική απομόνωση
Γύρω στην ηλικία των 55-60 ετών η δύσπνοια επιδεινώνεται τόσο που ο άρρωστος αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα που την προκαλεί. Βαθμιαία ο άρρωστος καθηλώνεται μέσα στο σπίτι του λόγω της πολύ έντονης δύσπνοιας, αδυνατώντας ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθεί. Ο φόβος της δύσπνοιας, η κοινωνική απομόνωση και η κακή κατάσταση της υγείας επηρεάζουν και την ψυχική υγεία, με πολύ συχνή την εμφάνιση αγχωδών αντιδράσεων και κατάθλιψης.
Παρά τη μεγάλη συχνότητα και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί, παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Η πραγματικότητα αυτή έδωσε το ερέθισμα ανάληψης παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιδημία της ΧΑΠ. Σε έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα κατοίκων της Αττικής το 2002, μόνο το 13% των ερωτηθέντων γνώριζε τη ΧΑΠ. Σήμερα το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 60% και αυτό οφείλεται στα συνεχή προγράμματα ενημέρωσης του κοινού και των λειτουργών υγείας που εφαρμόζει η Εταιρεία μας.
Με την κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι εύκολο να αναγνωριστούν τα άτομα που έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια . Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν θέτουν την υπόνοια. Η σπιρομέτρηση, που είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση διάρκειας 2-3 λεπτών, επιβεβαιώνει ή όχι τη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη ειδική θεραπεία αποτρέπουν την περαιτέρω επιδείνωση της νόσου και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Εδώ και μερικούς μήνες η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαθέτει κινητή μονάδα σπιρομετρήσεων με την οποία γίνονται δωρεάν μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Τις επόμενες μέρες η κινητή μονάδα θα πραγματοποιήσει δωρεάν έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας σε ΚΑΠΗ του Βόλου
* Τετάρτη 23/2/2011 ΚΑΠΗ Κωνσταντά-Δον Δαλεζίου (17.45-21.00 μ.μ.)
* Πέμπτη 24/2/2011 ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας (14.00-18.30 μ.μ.)
* Παρασκευή 25/2/2011 ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου (13.45-17.45 μ.μ.)




Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μονοπάτια για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης


Περίπου 20% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, ενώ το 30% του αντίστοιχου πληθυσμού εμφανίζει χαμηλή οστική πυκνότητα.
Η οστεοπόρωση, εάν δεν προληφθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί χωρίς έκδηλη συμπτωματολογία έως ότου συντελεστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Σε νέα μονοπάτια για την αντιμετώπιση της «σιωπηλής επιδημίας» -όπως χαρακτηρίζεται η οστεοπόρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- βαδίζει η βιοτεχνολογία. Τα τελευταία δεδομένα ως προς την αιτιολογία και την αντιμετώπιση της νόσου παρουσιάστηκαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ).
«Στην Ευρώπη 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής της» ανέφερε ο Γεώργιος Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ.
«Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας, έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας, ανακάλυψε πρόσφατα νέα μονοπάτια που οδηγούν στη στοχευμένη, αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης», σημείωσε ο Πολυζώης Μάκρας, ενδοκρινολόγος, επιμελητής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Η ανακάλυψη του αναστολέα του RANK Ligand αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη των θεραπειών της οστεοπόρωσης, αφού οδήγησε στην ανακάλυψη του denosumab, της πρώτης στοχευμένης θεραπείας για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης».
Η θεραπεία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς καθώς χορηγείται μία φορά κάθε έξι μήνες με υποδόρια ένεση στο μηρό, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να πάει στο νοσοκομείο ή χωρίς να αναγκαστεί να ακολουθήσει ειδικές οδηγίες για τη λήψη του.

Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ στο Υπ. Εργασίας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο σημείο ζητώντας να συναντηθούν με την υπουργό, Λούκα Κατσέλη.
Βασικά του αιτήματα είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις των ατόμων με αναπηρία, να μην εφαρμοστεί η κάρτα αναπηρίας όπως περιέχεται και ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία αλλά και τα άτομα με αναπηρία που δεν εργάζονται να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Παντού υπάρχει ένας μύθος – Οι διατάσεις δεν προλαμβάνουν πιθανό τραυματισμό


Δεν παίζει ρόλο το εάν κάποιος κάνει διατάσεις πριν το τρέξιμο, γιατί ακόμη κι έτσι δεν μειώνει τον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού.


Ο Ντάνιελ Πέριλες του πανεπιστημίου George Washington και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε τυχαίο δείγμα 2.729 εθελοντών, άνω των 13 ετών που έτρεχαν τουλάχιστον 10 μίλια την εβδομάδα.

Επί τρεις μήνες οι εθελοντές της μίας ομάδας έκαναν διατάσεις για τρία με πέντε λεπτά πριν το τρέξιμο, ενώ της δεύτερης ομάδας δεν έκαναν καθόλου.

Οι εθελοντές δεν άλλαξαν καθόλου το πρόγραμμά τους και κατέγραφαν τους τραυματισμούς που τους απέτρεπαν να τρέξουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά τραυματισμών ήταν 16% και στις δύο ομάδες.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες τραυματισμού ήταν το ιστορικό χρόνιου τραύματος ή ένας πρόσφατος τραυματισμός - τους τελευταίους τέσσερις μήνες - καθώς και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος.


Διαβάστε περισσότερα...