Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο ζεστός καιρός επηρεάζει τη σκέψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα μνήμης, μάθησης και επεξεργασίας πληροφοριών στο ζεστό καιρό παρά σε πιο δροσερούς μήνες, αναφέρει μικρή έρευνα.

Ερευνητές του ιδρύματος Kessler στο West Orange, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που εμφάνιζαν πολλαπλή σκλήρυνση είχαν κατά 79% καλύτερη επίδοση σε τεστ που αφορούσαν τη νόηση ή τις γνωστικές λειτουργίες σε πιο δροσερές μέρες σε σχέση με πιο ζεστές περιόδους του έτους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Victoria Leavitt, του the Kessler Foundation Research Center, θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι νοητικές αλλαγές επιδρούν περισσότερο ψυχολογικά σε όσους παρουσιάζουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με την επίδραση των αλλαγών των κινητικών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι με την πάθηση συχνά εγκαταλείπουν τον εργασιακό χώρο πριν προκύψουν τα κινητικά συμπτώματα, με κύρια αιτία την κούραση.

 Ωστόσο, είναι πιθανό να συνδέονται με τις συγκεκριμένες αλλαγές στη νόηση, που απαιτούν τη χρήση του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο.
Tα ευρήματα θα δημοσιευτούν τον Απρίλιο στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στη Χονολουλού.

Σαράντα άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση και 40 που δεν εμφάνιζαν τη νόσο, υποβλήθηκαν στα ίδια νοητικά τεστ σε διαφορετικές περιόδους ενός έτους. Οι ερευνητές κατέγραφαν τη θερμοκρασία κάθε ημέρας που εξετάζονταν οι ασθενείς. Ενώ οι εθελοντές είχαν καλύτερη επίδραση τις πιο δροσερές ημέρες δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα στην ομάδα ελέγχου.

 Δεν είναι γνωστή η αιτία που οι θερμοκρασίες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά η Leavitt δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την αντίδραση στη ζέστη μπορεί ενδεχομένως να δρουν λιγότερο αποτελεσματικά σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα μελλοντικής έρευνας, μπορεί να θεωρηθεί ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αποφάσεις ζωής, που λαμβάνονται από ανθρώπους νε πολλαπλή σκλήρυνση.

Ειδικοί σημειώνουν ότι έρευνα που παρουσιάζεται σε συνέδρια δεν έχει υποβληθεί σε ίδιου είδους αξιολόγηση όπως οι έρευνες που δημοσιεύονται σε ιατρικά περιοδικά και έχουν αξιολογηθεί από συναδέλφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.