Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Παθήσεις μαστού



Αυτοεξέταση και θεραπεία.
Ποιες είναι οι παθήσεις του μαστού και πώς θα τις αντιμετωπίσετε...

Καλοήθεις παθήσεις


Περίπου μία στις πέντε γυναίκες, εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Τα περισσότερα ψηλαφητά εξογκώματα 'ογκίδια' (8 στα 10) στο μαστό είναι καλοήθη. Μπορεί αυτά να είναι μία κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωμα (υπερβολική ανάπτυξη ινώδους ιστού) και μπορούν να θεραπευτούν με μεγάλη ευκολία. Αν εσείς ψηλαφίσετε τυχαία ένα εξόγκωμα κατά την αυτοεξέταση, επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε αν αυτό είναι καλοήθες ή κακόηθες πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Κύστεις


Μια κύστη στο μαστό είναι μια τοπική συλλογή υγρού. Η κύστη έχει ομαλή υφή, μετακινείται εύκολα, μπορεί να είναι μαλακή και πολλές φορές είναι επώδυνη. Οι κύστεις συχνά παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο. Περίπου 10% των γυναικών (1 στις 10) αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες κύστεις (δηλαδή ξαναπαρουσιάζονται). Οι κύστεις για να δημιουργηθούν χρειάζονται ορμόνες και γι' αυτό είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών και συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία με υποκατάσταση ορμονών μπορεί να προκαλέσει την αρχική ανάπτυξη ή την επανεμφάνισή τους όπως ήταν και πριν την εμμηνόπαυση.

Ινοαδενώματα


Πρόκειται για ογκίδια που αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό, τα οποία ίσως να προκαλέσουν δυσφορία και μπορεί να μεγαλώσουν με τον καιρό ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι' αυτό είναι επιθυμητό να αφαιρούνται πριν από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. Τα ινοαδενώματα είναι ο πιο κοινός όγκος σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ 20 - 30 ετών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα ινοαδενώματα συχνά έχουν πολύ μεγάλη κινητικότητα και μπορούν να μετακινηθούν με ευκολία κάτω από το δέρμα μετά από πίεση με τα δάκτυλα. Από τη στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί ότι κάποιος όγκος είναι ινοαδένωμα δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί, εκτός εάν το επιθυμεί η γυναίκα. Αν ένας όγκος είναι μικρότερος του ενός εκατοστού, δεν μεγαλώνει ή δεν καθίσταται επώδυνος ή όταν μια γυναίκα έχει υπερβεί την ηλικία των 30 ετών, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αφαίρεσή του.

Η εγχείριση είναι απλή και συνήθως γίνεται χωρίς να υπάρξει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο όγκος στέλνεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση. Η αφαίρεση ενός ινοαδενώματος δεν βλάπτει καθόλου το μαστό και δεν θα επηρεάσει την ικανότητα για θηλασμό. Τα ινοαδενώματα δεν επανεμφανίζονται αν αφαιρεθούν ολοκληρωτικά, αλλά είναι πιθανό μελλοντικά να αναπτυχθεί κάποιο άλλο, σε οποιονδήποτε από τους μαστούς.

Ινοκυστική νόσος


Οι ινοκυστικές αλλοιώσεις του μαστό αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες ανησυχίας στις γυναίκες ηλικίας 40 - 50 ετών, σε ποσοστό περίπου 40% (4 στις 10). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μαστό. Η ινοκυστική νόσος, επίσης, αποκαλείται ινοαδένωση ή ορμονική μαστοπάθεια. Οι ινοκυστικές αλλοιώσεις προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Οι ορμόνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διόγκωση των γαλακτικών αδένων και διήθηση των πόρων από την κατακράτηση υγρού στο μαστό.

Είναι πιθανό να νιώθετε φουσκωμένους τους μαστούς, να σας πονάνε, να είναι ευαίσθητοι και να εμφανίσουν 'εξογκώματα'. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι μαστοί, συνήθως, επιστρέφουν στο φυσιολογικό, δηλαδή, όπως ήταν προηγουμένως. Όμως, ορισμένες περιοχές του μαστού μπορεί να παραμείνουν πιο σκληρές από άλλες και μπορεί να δημιουργηθούν κύστεις σε φραγμένους ή διευρυμένους γαλακτοφόρους πόρους. Αυτές οι περιοχές μπορεί να εμφανίζουν ομοιόμορφο και παχύτερο σχήμα, με επιφάνεια γεμάτη εξογκώματα.

Οι ινοκυστικές αλλαγές μπορεί να εμφανίζονται και στους δύο μαστούς, συχνά στο άνω και έξω τεταρτημόριο, όπου βρίσκεται ο περισσότερος μαστικός αδένας ή στην κάτω πλευρά του μαστού. Η δυσφορία μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο πόνο μέχρι εξαιρετική ευαισθησία στην αφή ή έξαψη. Οι αλλαγές αυτές συνήθως, εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση και αυτό επιβεβαιώνει ότι η αιτία τους είναι οι ορμόνες.

Θεραπεία της ινοκυστικής νόσου


Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες που εμφανίζουν μαστικούς όγκους, να έχουν ινοκυστική νόσο. Συνήθως, δεν είναι απαραίτητη η ειδική θεραπεία. Ο πόνος, κατά κανόνα, οφείλεται στο ορμονικό πρήξιμο και θα περάσει όταν το πρήξιμο υποχωρήσει. Μόνο ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά.

Καρκίνος του μαστού


Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σήμερα στις γυναίκες. Σπάνια εμφανίζεται πριν τα 30 χρόνια. Πιο συχνά προσβάλλει ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών. Σήμερα οι γυναίκες δεν χρειάζεται να κάνουν συνήθως μαστεκτομή (ολική αφαίρεση του στήθους), διότι η αφαίρεση του όγκου ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Παράγοντες κινδύνου


Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό όμως ότι ορισμένες καταστάσεις που λέγονται παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τη νόσο. Αυτούς τους παράγοντες τους χωρίζουμε σε 3 κατηγορίες.

αυτούς που δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε
αυτούς που προέρχονται από τον τρόπο ζωής του ανθρώπου
στους αβέβαιους.

Παράγοντες που δεν μεταβάλλονται είναι: φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό (ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός σε γυναίκες που μητέρα, αδελφή, γιαγιά έπασχεή πάσχει από τη νόσο), φυλή (πιο συχνά εντοπίζεται στη λευκή φυλή), προηγούμενη ακτινοθεραπεία, γενετικοί παράγοντες (μετάλλαξη γονιδίων).

Παράγοντες που προέρχονται από τον τρόπο ζωής είναι: ατεκνία (γυναίκες χωρίς παιδιά ή που γέννησαν μετά τα 30 το πρώτο τους παιδί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού), αντισυλληπτικά χάπια (μειώνουν τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού), θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης (οιστρογόνα με προγεστερόνη, αυξάνουν ελαφρά την πιθανότητα καρκίνου του μαστού), εγκυμοσύνη και θηλασμός (μειώνουν ελαφρά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού) και διατροφή και αλκοόλ (σε υπέρβαρες γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού).

Παράγοντες αβέβαιοι θεωρούνται η μόλυνση του περιβάλλοντος από εντομοκτόνα και αγροτικά φάρμακα και το κάπνισμα, ιδίως αν αρχίζει κατά την εφηβική ηλικία.

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για τη θεραπεία του. Στις μικρές ηλικίες (20-40) συνιστάται η αυτοεξέταση του στήθους κάθε μήνα. Μετά τα 40 οι γυναίκες χρειάζονται και κλινική εξέταση από γιατρό και μια σειρά προληπτικών εξετάσεων (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού).

Αυτοεξέταση του στήθους


Οπτικός έλεγχος: παρατηρούμε αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών, αλλαγές στο σχήμα και στην υφή των θηλών και αν υπάρχει έκκριση από αυτές. Ο έλεγχος γίνεται με 3 τρόπους. Σε όρθια στάση με τα χέρια χαλαρά κρεμασμένα κάτω, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι, παρατηρούμε πώς ακολουθούν την κίνηση οι μαστοί και προσέχουμε για τυχόν αλλαγές της επιφάνειας του δέρματος των μαστών. Με τα χέρια στη μέση παρατηρούμε για αλλαγές στο περίγραμμα των μαστών ή για τυχόν τράβηγμα σε κάποια περιοχή.

Ψηλάφηση του μαστού και της μασχάλης: θεωρείται η σημαντικότερη μέθοδος εξέτασης των μαστών. Η ψηλάφηση μπορεί να γίνει σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση του σώματος και πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Κλινική εξέταση: οι γυναίκες μεταξύ 20-40 ετών πρέπει να κάνουν κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια από γιατρό. Μετά τα 40 κάθε χρόνο. Σωστό είναι η εξέταση αυτή να γίνεται πριν από κάθε άλλη εξέταση (μαστογραφία, υπερηχογράφημα).

Μαστογραφία: μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα, τον μαστογράφο. Με την μαστογραφία παίρνουμε πληροφορίες για ψηλαφητά ογκίδια αλλά και για μη ψηλαφητές ανωμαλίες. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35-40 ετών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον. Μετά τα 40 η γυναίκα πρέπει να κάνει προληπτικά κάθε χρόνο μαστογραφία, έτσι ο καρκίνος αν έχει αναπτυχθεί έχει ανακαλυφθεί στα πρώτα στάδια.

Υπερηχογράφημα μαστού: είναι μια απλή εξέταση η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μια εικόνα του μαστού. Είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να ξεχωρίσει για παράδειγμα, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη.

Συμπληρωματικές εξετάσεις: αν κατά τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα του μαστού διαπιστωθεί κάποιος όγκος, γίνονται οι συμπληρωματικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, κυτταρολογική εξέταση και βιοψία).

Μαγνητική τομογραφία: η μαγνητική τομογραφία με χρήση ενδοφλέβιας χορήγησης σκιαγραφικής ουσίας είναι η πιο ευαίσθητη συμπληρωματική απεικονιστική μέθοδος. Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να καθορίσουμε την τοπική έκταση της κακοήθους βλάβης, όταν έχουμε διηθητικό λοβιακό καρκίνο του μαστού και προεγχειρητικά.

Σε καμία περίπτωση η μαγνητική τομογραφία δεν πρέπει να αντικαταστήσει την κλασική μαστογραφία κα το υπερηχογράφημα. Είναι συμπληρωματική μέθοδος. Καμιά εξέταση δεν καταργεί την άλλη, αλλά τη συμπληρώνει για να γίνει έλεγχος για τυχόν εξάπλωση του καρκίνου σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Θεραπεία


Σήμερα, τα όπλα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες.

Τοπική θεραπεία, που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τον όγκο χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα και περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή και την ακτινοθεραπεία.

Συστηματική θεραπεία, κατά την οποία χορηγούμε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή από το στόμα φάρμακα ώστε να αντιμετωπισθούν τα καρκινικά κύτταρα που πιθανώς έχουν διασκορπιστεί έξω από τον μαστό και περιλαμβάνει την ορμονοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Η ζωή μετά τη διάγνωση


Η διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι μια εμπειρία πολύ τραυματική για τις περισσότερες γυναίκες. Πολλές γυναίκες νιώθουν απογοητευμένες και αγχωμένες. Σκέφτονται για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους επειδή θα πρέπει να είναι στο νοσοκομείο και να τους παρέχεται θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κούρασης, λήθαργου και κακής ψυχολογικής κατάστασης που γρήγορα θα ξεπεραστεί.

Σε περίπτωση που νιώσετε έτσι, μιλήστε στο σύντροφό σας ή σε άλλα άτομα που είναι δίπλα σας, ακόμη και με γυναίκες που έχουν την ίδια πάθηση. Πολλές γυναίκες έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία δεν μειώνουν τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες κάθε μέρα αντιμετωπίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα του καρκίνου του μαστού. Καλό είναι να συζητάμε μαζί τους και να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τους φόβους, τις ανησυχίες και τα προβλήματα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όμορφα μάτια με βλεφαροπλαστική



Εξάλειψη της έκφρασης θλίψης και κούρασης.

Οι εκφράσεις που οφείλονται στις συσπάσεις των μυών του προσώπου και προκαλούνται από τα συναισθήματα της συγκεκριμένης στιγμής είναι βασικό στοιχείο ομορφιάς (αινιγματικό χαμόγελο Mona Lisa).

Η αισθητική χειρουργική συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάδειξη και στη διατήρηση της ομορφιάς τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο.

Άμεσα, με την τροποποίηση των αναλογιών, την αποκατάσταση της συμμετρίας και της αρμονίας και την ανανέωση του δέρματος του ανθρώπινου σώματος.

Έμμεσα, με τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και του ψυχισμού, την αποβολή του άγχους, της ασχήμιας και του γηρασμού και την έξοδο από τον απομονωτισμό.

Βλεφαροπλαστική είναι η χειρουργική αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος των βλεφάρων και του ενδοκογχικού λίπους.

Ακόμη είναι η αφαίρεση ογκιδίων και στιγμάτων (ξανθελάσματα, αδενώματα, πανάδες). Διόρθωση της εκ στροφής τού κάτω βλεφάρου (γεροντικό εκτρόπιο) και, τέλος, απόσβεση των ρυτίδων στις έξω γωνίες των ματιών (πόδι χήνας).

Με τη μέθοδο αυτή εξαλείφουμε την έκφραση θλίψης και κούρασης, τους μαύρους κύκλους και βελτιώνουμε την όραση που σε βαριές περιπτώσεις παρεμποδίζεται.

Η βλεφαροπλαστική, όπως δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία», είναι κατ' εξοχήν επέμβαση που αλλάζει τα παρεξηγημένα χαρακτηριστικά και μεταβάλλει τη φυσιογνωμία του προσώπου. Είναι πιθανόν μαζί με τη βλεφαροπλαστική να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η ανανέωση δέρματος των βλεφάρων με laser, η εμφύτευση ουσιών, όπως το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, η χρήση botox.

Η βλεφαροπλαστική δεν αναστέλλει τη διαδικασία της γήρανσης και επομένως η ανανέωση που επιτυγχάνει μειώνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Κατά μέσο όρο διατηρείται ικανοποιητικά για 7 έως 10 χρόνια. Είναι, επομένως, πιθανό να απαιτηθεί επανάληψη σε χρόνο που εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ηλικία, οι επαγγελματικές απαιτήσεις (τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημόσια πρόσωπα), η ποιότητα του δέρματος, η ψυχική διάθεση (κατάθλιψη) και οι συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχουν δύο είδη τεχνικής: η κλασική βλεφαροπλαστική, στην οποία γίνεται αναισθησία τμηματικά, και η βλεφαροπλαστική, διαμέσου του επιπεφυκότος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιτίες πίσω από την στοματική κακοσμία



Πως να την α
ντιμετωπίσετε.
Πρωταρχικής σημασίας και άμεσα συνδεδεμένη με τη στοματική υγιεινή, η ευχάριστη αναπνοή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αρώματα για να μυρίζουμε πιο όμορφα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια καλή πρώτη εντύπωση στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Ομως, πόσο δυσάρεστη μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία όταν την ώρα που συζητάμε υπάρχει κακοσμία; Ο συνομιλητής μας τις περισσότερες φορές δεν εστιάζει στο θέμα για το οποίο μιλάμε αλλά, καθώς αντιλαμβάνεται την κακή οσμή που αποπνέει η ομιλία, απομακρύνεται και μπαίνει σε θέση άμυνας προσπαθώντας να την αποφύγει.

Ας δούμε όμως τους λόγους που ευθύνονται όταν η αναπνοή μας δεν είναι όσο ευχάριστη θα θέλαμε εμείς αλλά και οι άλλοι που βρίσκονται γύρω μας.

Είναι γεγονός ότι η ευχάριστη, δροσερή αναπνοή έχει σχέση, όχι μόνο με αυτό καθαυτό το βούρτσισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις τροφές, που με τη σειρά τους δημιουργούν κακοσμία όταν παραμένουν στη στοματική κοιλότητα, αλλά και με το πόσο υγιή είναι τα δόντια μας.

Επομένως, στην περίπτωση του βουρτσίσματος των δοντιών θα πρέπει να γνωρίζουμε τόσο την άμεση όσο και την προληπτική χρησιμότητά του για την προστασία των δοντιών και των ιστών που τα περιβάλλουν.

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας, πρωτογενώς θα πρέπει να ανατρέξουμε για τις αιτίες της στη στοματική κοιλότητα.

Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα της κακοσμίας επιμένει, θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα παθολογικά αίτια.

Αιτίες


* Κακές προσθετικές εργασίες, όπως σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες που δημιουργούν φλεγμονές στα ούλα και καταστρέφουν τα δόντια.

* Χαλασμένα δόντια που χρειάζονται σφράγισμα.

* Δόντια που έχουν νεκρωθεί, χρειάζονται απονεύρωση και μπορεί να μας δημιουργούν πρήξιμο και πύον.

* Ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα.

* Υπερβολικό κάπνισμα.

* Ξηροστομία.

* Διατροφικές συνήθειες (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, αλκοόλ κ.λπ.).

Υπόλοιπα προβλήματα, εκτός στοματικής κοιλότητας (π.χ. στομάχι, αμυγδαλές, παθήσεις ιγμορείου και ρινοφάρυγγα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, φάρμακα κ.ά.).

Αντιμετώπιση


Σωστές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις για να μην αποτελούν αιτία κατακράτησης τροφών και κακοσμία.

* Θεραπεία ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας.

* Καθημερινό σωστό βούρτσισμα - νήμα.

* Κάθε έξι μήνες προληπτικός έλεγχος.

* Δεν καλύπτουμε την κακοσμία με στοματικά διαλύματα αλλά αναζητούμε την αιτία.

* Ελαχιστοποιούμε το κάπνισμα.

* Καταπολέμηση της ξηροστομίας με πολύ νερό, φθοριώσεις, όπως και μάσηση τσίκλας.

* Αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

* Οταν έχει αποκλειστεί η κακοσμία από τον οδοντίατρο, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες ειδικότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσα ιάσιμη νόσος η ακράτεια ούρων



Η έλλειψη ενημέρωσης εμπόδιο για τη θεραπεία.

Ανενημέρωτες είναι οι γυναίκες στο θέμα της ακράτειας ούρων και αυτό ίσως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν απευθύνονται στο γιατρό για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Συνήθως, ενώ έχουν συμπτώματα ακράτειας δεν απαντάνε θετικά στην σχετική ερώτηση. Απαντούν όμως θετικά στην ερώτηση «όταν βήχετε έχετε ακράτεια ούρων;», σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας για την ακράτεια ούρων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στην μαιευτική -γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Νάουσας και παρουσιάζεται στο 8ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου έρευνα της Β΄ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Κέντρου Μελέτης Εγκράτειας και Παθήσεων Πυελικού Εδάφους, για τη διερεύνηση των δεδομένων που σχετίζονται με την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας γυναικών με ακράτεια, έδειξε ότι μόνο οι μισές έχουν αναζητήσει ιατρική συμβουλή και ακόμη λιγότερες έχουν λάβει σύντομης διάρκειας αγωγή, συνήθως φαρμακευτική, παρόλο που ενοχλούνται τόσο από την ακράτεια όσο και από τα συνυπάρχοντα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού.

Η ενόχληση από τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού, η συχνότητα των επεισοδίων ακράτειας και η ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αυξάνουν σημαντικά τη πιθανότητα αναζήτησης θεραπείας για την ακράτεια ούρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι οι περισσότερες γυναίκες προσδοκούν πλήρη ίαση της ακράτειας.

Επίσης από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι μόνο το 65% των γυναικών ήταν σεξουαλικά ενεργές. Οι μισές περίπου (47%) ήταν δυσαρεστημένες από τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ήταν η συχνότερη αιτία (27,7%) αυτής της δυσαρέσκειας, ακολουθούμενη από την δυσπαρεύνεια (δηλαδή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή) (18,5%), την ανεπαρκή ύγρανση του κόλπου (17,4%) και την ακράτεια ούρων κατά τη συνουσία (15,2%). Η ακράτεια κατά τη σεξουαλική επαφή αύξανε σημαντικά την πιθανότητα ελαττωμένης σεξουαλικής επιθυμίας αλλά ταυτόχρονα αύξανε τη πιθανότητα αναζήτησης βοήθειας για την αντιμετώπιση της απώλειας ούρων

Η έλλειψη ενημέρωσης εμπόδιο για τη θεραπεία


Η έλλειψη ενημέρωσης για την ακράτεια και ο φόβος του στιγματισμού κρατούν τους ασθενείς μακριά από τη θεραπεία, η οποία μπορεί να επέλθει άμεσα με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

«Το περασμένο Ιούνιο που κάναμε μια μεγάλη καμπάνια για την ακράτεια ούρων διαπιστώσαμε ότι πολύς κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος. Επικρατούσε ένα ταμπού, ένα στίγμα.

Ο κόσμος δεν ήθελε να προσέλθει στο γιατρό, δεν ήξερε ότι η πάθηση αυτή θεραπεύεται, ότι η πάθηση ανήκει στην ειδικότητα της ουρολογίας και γι΄ αυτό σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου ενημερώνουμε το κοινό ώστε να το ευαισθητοποιήσουμε προκειμένου να προσέλθει στο γιατρό και με μια φαρμακευτική αγωγή ή με μία χειρουργική επέμβαση να γίνει καλά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ουρολόγος Σταύρος Χαραλάμπους.

«Το 50% όλων των γυναικών από 18-88 ετών έχουν κάποιας μορφής ακούσια απώλεια ούρων, δηλαδή ακράτεια, ίσως όχι κάθε μέρα, ίσως όχι κάθε εβδομάδα, αλλά κάποια στιγμή θα τις απασχολήσει. Επομένως είναι ίσως το σοβαρότερο και σημαντικότερο ουρολογικό πρόβλημα στις γυναίκες, το οποίο είναι υποτιμημένο και κουκουλωμένο» επισήμανε από τη πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στο ΑΠΘ αντιπρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Δημητριάδης.

Στο ερώτημα πότε πρέπει να ανησυχήσει κανείς και να αποταθεί σε ουρολόγο ο κ Δημητριάδης δίνει την εξής απάντηση: «Σε κάθε περίπτωση που έχει κανείς ακούσια απώλεια ούρων, δηλαδή ακράτεια που δεν μπορεί να ελέγχει, θα πρέπει να πάει σε ουρολόγο.

Η ακράτεια χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την επιτακτικού τύπου ακράτεια, δηλαδή αυτή που συνδέεται με απότομη επιθυμία για ούρηση την οποία δεν μπορούμε να αναβάλουμε, και την ακράτεια κατά τη προσπάθεια, δηλαδή όταν βήχουμε, χορεύουμε, γελάμε κλπ.

Η πρώτη κατηγορία αντιμετωπίζεται κατά κανόνα φαρμακευτικά , η δεύτερη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής είναι άμεσα και είναι εμφανή από την επόμενη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές επεμβάσεις, που τώρα πλέον είναι μικρές. Υπάρχουν τεχνικές που έχουν απλουστεύσει σημαντικά τα πράγματα, οι επεμβάσεις είναι σχεδόν αναίμακτες με μικρές τομές και διάρκεια και αποτελεσματικές σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%».


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ: Οδηγός αναζήτησης προϋποθέσεων θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος

Για να δείτε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα πρέπει να μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο και να συμπληρώστε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν:


Οδηγός αναζήτησης προϋποθέσεων θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ: Υπολογισμός βασικού ποσού σύνταξης

Για να υπολογίστε το βασικό ποσό της σύνταξης θα πρέπει να μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο και να συμπληρώστε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν: 

Διαβάστε περισσότερα...

Πληροφορίες για το τέλος ακινήτων στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ



Ή τηλεφωνικά στη γραμμή 214 214 1000.

Ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα, διαθέτει πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ κείμενο με όλες τις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΕΕΤΗΔΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηρίασε το πόδι της και... αυτό μεγάλωσε ξανά




Το ένα της άκρο ζύγιζε 32 κιλά!
Η Mandy Sellars από το Accrington του Lancashire πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας το σώμα της είναι «μικρών διαστάσεων» αλλά τα πόδια της εντελώς δυσανάλογα τόσο σε όγκο όσο και σε βάρος σε σχέση με αυτό!

Η 36χρονη πριν από 22 μήνες είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού της… το οποίο ζύγιζε 32 κιλά (!), καθώς οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι είχε μολυνθεί και κινδύνευε να πάθει σηψαιμία.

Όμως Mandy παρατήρησε ότι το ακρωτηριασμένο άκρο της άρχισε να… «φουσκώνει» και πάλι!

«Ήλπιζα ότι ο ακρωτηριασμός θα σταθεροποιούσε την κατάσταση αλλά νομίζω ότι βαθιά μέσα μου ήξερα ότι θα άρχιζε να μεγαλώνει και πάλι. Σχετικά γρήγορα άρχισε να μεγαλώνει και πάλι περιφερειακά και όσο περνούσε ο καιρός μου ήταν όλο και πιο δύσκολο να μπορέσω να φορέσω το προσθετικό μου πόδι μέχρι που από το βάρος έσπασε και αυτό.




Τώρα το πόδι της ζυγίζει 19 κιλά και έχει διάμετρο ενός μέτρου! Η 36χρονη γυναίκα ελπίζει να βρεθεί θεραπεία για την ασθένειά της, η οποία είναι σαν το σύνδρομο Proteus, την ασθένεια από την οποία έπασχε ο «άνθρωπος-ελέφαντας» Joseph Merrick. Το βάρος της Mandy είναι 100 κιλά και είναι μία από τους 120 ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από την ίδια ασθένεια.

Μιλώντας πριν από μερικά χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή για την περιπέτεια με την υγεία της η Mandy είχε πει: «Οι ενήλικες μπορούν να γίνουν πολύ σκληροί. Μια φορά σε ένα εστιατόριο ένας φώναξε δυνατά “κοιτάξτε αυτά τα πόδια”. Δε με πειράζει να με κοιτάνε περίεργα τα μικρά παιδιά, αλλά οι ενήλικες θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προσπαθεί να διατηρεί θετική στάση απέναντι στη ζωή. «Δε θα το αφήσω να με “νικήσει”. Είμαι αποφασισμένη να προσπαθήσω να κινούμαι όσο περισσότερο μπορώ για να διατηρήσω την ανεξαρτησία μου. Υπάρχουν άνθρωποι σε χειρότερη κατάσταση από τη δική μου».

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταβάλλεται μόνο το ... 40% των προνοιακών επιδομάτων

Το υπόλοιπο 60% ... εν αναμονή.


Περικόπτουν το 60% από τα ... ψίχουλα!Περικόπτουν το 60% από τα ... ψίχουλα!
Απίστευτο και όμως αληθινό! Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου εσωτερικών με ημερομηνία υπογραφής 03/11/2011 τα ποσά που αφορούν την καταβολή από τους δήμους προνοιακών επιδομάτων είναι μειωμένα κατά 60% .Σε απλά ελληνικά (και μαθηματικά), το ύψος των προνοιακών επιδομάτων θα ανέρχεται σε 40% του υφιστάμενου μέχρι ...νεωτέρας. μέχρι, δηλαδή, να πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το λοιπό ... 60%. Το πλήρες κείμενο της απόφασης βρίσκεται στην διεύθυνση http://static.diavgeia.gov.gr/doc/45Β2Ν-3ΓΞ . Επίσης μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: εγκύκλιος.

Παραθέτουμε το σχετικό κρίσιμο απόσπασμα:

«Β. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι τα ανωτέρω ποσά , αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που οφείλεται να αποδοθεί σε έκαστον εκ των δικαιούχων Δήμων. Το υπόλοιπο 60% θα διατεθεί σε αυτούς με νεότερη Απόφαση μας, αμέσως μόλις πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο λογαριασμός του Υπουργείου μας που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.
Γ. Τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδο του Κ.Α 0621 « Κάλυψη δαπάνης των προνοιακών επιδομάτων, του προϋπολογισμού των δικαιούχων Δήμων και θα αποδοθούν σε αυτούς, με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή σελίδας για το κυπριακό αναπηρικό κίνημα

Μήνυμα χειραφέτησης από το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χ. Νικολαϊδη.



Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χρίστος ΝικολαίδηςΟ νέος πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χρίστος Νικολαίδης

Η εκλογική γενική συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 στη Λευκωσία , σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το αναπηρικό κίνημα της Κύπρου.Η αλλαγή σελίδας τεκμαίρεται καταρχάς από την ανανέωση προσώπων. Στην θέση του προέδρου της ΚΥΣΟΑ εξελέγη ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών Χρίστος Νικολαίδης τερματίζοντας την μακροχρόνια θητεία του προκατόχου της Μ. Φλωρέντζου. Αντίστοιχες αλλαγές υπήρξαν και σε άλλες κρίσιμες θέσεις του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της αλλαγής, μια πρώτη ιδέα δίδεται από κάποιες στρατηγικές επισημάνσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου ενώπιον της εκλογικής γενικής συνέλευσης. Όπως επισημάνθηκε από τον Χ. Νικολαίδη, “τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και με αργούς σχετικά ρυθμούς, η Κυπριακή πολιτεία και κοινωνία μοιάζει σταδιακά να υιοθετεί κάποιες βασικές προοδευτικές κατευθύνσεις και αντιλήψεις αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Όμως στο επίπεδο της εφαρμογής στην πράξη, έχουν παρατηρηθεί ουκ ολίγες στρεβλώσεις τις οποίες το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα καλείται πλέον να αποκαταστήσει”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κριτική επισήμασνση του νέου ηγέτη του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος αναφορικά με το περιεχόμενο των επιβεβλημένων στρατηγικών χειραφέτησης για τα προσεχή κρίσιμα χρόνια. Η συμπυκνωμένη θέση του Χ. Νικολαίδη μοιάζει να υπερβαίνει τα Κυπριακά σύνορα και να αφορά συνολικότερα τις στρατηγικές για την αναπηρία. Την αντιγράφουμε: “Καλούμαστε να αποκτήσουμε στρατηγικό βλέμμα στο μέλλον. Να αναλύσουμε επαρκώς και κατανοήσουμε την συγκυρία, τους σοβαρούς κινδύνους της εξελισσόμενης διεθνώς οικονομικής κρίσης που εξ΄ αντικειμένου θα λειτουργήσει πιεστικά σε ότι αφορά τις κατακτήσεις των λεγόμενων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων προεξάχουσας της κοινωνικής ομάδας των ατόμων με αναπηρία. Τούτο σημαίνει ότι οφείλουμε πλέον να επεξεργαζόμαστε ακόμα πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Να τις προτείνουμε με ιδιαίτερη πειστικότητα και τεχνογνωσία, αλλά και να τις υποστηρίζουμε με συνέπεια και θεμελιωμένη συνείδηση ώστε να τις επιβάλλουμε”.

Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση με υπέρυθρες στην καρδιά του καρκίνου



Ισχυρό όπλο για την ιατρική η νανοτεχνολογία.

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται θεραπεία, σύμφωνα με την οποία νανοσκοπικοί φακοί συλλέγουν υπέρυθρο φως, το μετατρέπουν σε θερμότητα και καταστρέφουν τα προσβεβλημένα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή

Την αιχμή του δόρατος των ερευνητών αποτελεί η νανοτεχνολογία, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το αντίπαλον δέος του καρκίνου. Μία από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι η πειραματική χρησιμοποίηση νανοσκοπικών μεταλλικών φακών, οι οποίοι καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα με υπέρυθρη ακτινοβολία, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες από τον ιατρικό διευθυντή μεγάλης εταιρείας βιοτεχνολογίας, κ. Κωνσταντίνο Καναβό, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φόρουμ με θέμα «Βιοεπιστήμες και Καρκίνος», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην πειραματική θεραπεία, σημείωσε ότι οι νανοσκοπικοί φακοί στοχεύουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Χορηγούνται -εξήγησε- σε επιλεγμένα όργανα ή όγκους, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Συλλέγουν υπέρυθρο φως και το μετατρέπουν σε θερμότητα, η οποία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα με νανοσωματίδια για την απόφραξη των αρτηριών σε ασθενείς με καρκίνο. Μοναδικού σχήματος και κατασκευής μόρια άνθρακα μεταφέρουν φάρμακα σε κύτταρα ή μόρια-στόχους. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου στον όγκο, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο κ. Καναβός έκανε λόγο για σημαντικά βήματα στη χρησιμοποίηση καινοτόμων μεθόδων σε σοβαρές παθήσεις. Ενας από αυτούς -είπε-είναι οι βιολογικοί δείκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ήδη σε ασθενείς με καρκίνο.

Ο βιοδείκτης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος του Σαββάτου», είναι ένα αντικειμενικό χαρακτηριστικό για κάθε ασθενή, με το οποίο μπορεί να μετρηθεί η ανταπόκρισή του σε κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Ενας τέτοιος δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση κινδύνου, την παρουσία της νόσου ή για τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας σε έναν ασθενή.

Προγνωστικοί βιοδείκτες χρησιμοποιούνται ήδη για την πρόγνωση της πορείας της νόσου (δείκτες βιολογικής εξέλιξης και βιοδείκτες κινδύνου).

Στη βιοτεχνολογική έρευνα συμμετέχουν και ελληνικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ερευνητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών και ο «Δημόκριτος».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαγικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης



Προσφέρει ό,τι η γυμναστική και η δίαιτα.

Η χορήγηση ρεσβερατρόλης, ουσίας που εντοπίζεται στις φλούδες των σταφυλιών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και την αρτηριακή πίεση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μικρής κλίμακας μελέτη ολλανδών ερευνητών οι οποίοι χορήγησαν χάπια καθαρής ρεσβερατρόλης σε 11 παχύσαρκους άνδρες εθελοντές.

Η μελέτη

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ελάμβανε 150 mg ρεσβερατρόλης, ενώ η δεύτερη ένα χάπι χωρίς δραστική ουσία. Μετά από 4 εβδομάδες οι όροι αντεστράφησαν: η πρώτη ομάδα άρχισε να παίρνει το χωρίς δραστική ουσία σκεύασμα και η δεύτερη τη ρεσβερατρόλη.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το άρθρο των ολλανδών επιστημόνων στην επιθεώρηση Cell Metabolism, η επίδραση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό των εθελοντών βρέθηκε να είναι αντίστοιχη με την επίδραση της άσκησης και της χαμηλής σε θερμίδες διατροφής. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση των επιπέδων σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε αύξηση της παραγωγής της πρωτεΐνης SIRT1, η οποία βελτιώνει τη μεταβολική λειτουργία και προστατεύει τα κύτταρα υπό συνθήκες στρες.

Οι προσδοκίες

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουν αποδώσει στη ρεσβερατρόλη σχεδόν μαγικές ιδιότητες καθώς τη συσχέτισαν με αυξημένη αντοχή στο γήρας και τις συνέπειές του. Ωστόσο, κάποιες από τις μελέτες αυτές έχουν δεχθεί έντονη κριτική και η επαλήθευση της δράσης της ρεσβερατρόλης σε ανθρώπους αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο ζητούμενο. Η μελέτη των ολλανδών επιστημόνων, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμάται ως μικρή για να μπορέσει να τεκμηριώσει επαρκώς την επίδραση της ρεσβερατρόλης στον ανθρώπινο μεταβολισμό και είναι προφανές ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερες οι εμπορικές δίαιτες



Αποτελεσματικότερα τα εμπορικά προγράμματα αδυνατίσματος.

Μια νέα βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμπορικές δίαιτες αδυνατίσματος (τύπου Weight Watchers) είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο ακριβές σε σύγκριση με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham συνέκριναν την απώλεια βάρους μεταξύ παχύσαρκων και υπέρβαρων γυναικών και ανδρών που είχαν εγγραφεί σε εμπορικά προγράμματα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων, συγκριτικά με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα όπως ο συντονισμός μιας ομάδας ή η παροχή συμβουλών σε ατομική βάση από εκπαιδευμένο προσωπικό ή στο πλαίσιο του φαρμακείου.Στην έρευνα συμπεριλήφθη και μια ομάδα ελέγχου που αφορούσε ασθενείς στους οποίους δόθηκαν 12 κουπόνια δωρεάν επίσκεψης σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Στην αρχή της έρευνας οι εγγεγραμμένοι ήταν 740, στις 12 εβδομάδες 658 και ένα χρόνο μετά ήταν 522.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει βάρος στις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στα εμπορικά προγράμματα αδυνατίσματος είχαν χάσει κατά μέσο όρο 5 κιλά, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 1,5. Η ομάδα των συμμετεχόντων στα εμπορικά προγράμματα αδυνατίσματος εξακολούθησε να διατηρεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μετά από ένα χρόνο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «ανήσυχα πόδια» αυξάνουν την πίεση



Μάθετε τι πρέπει να κάνετε.

Είναι αδύνατον να μείνετε για πολύ ακίνητοι; Θέλετε να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας και έχετε διαπιστώσει ότι το περπάτημα και η κίνηση σας ανακουφίζουν. Μπορεί αυτό να σχετίζεται με την πίεση;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία κίνησης των ποδιών. Οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστη δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια τους όταν είναι ακίνητα, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη να τα κινούν συνεχώς.

Ο ασθενής κινώντας τα άκρα του, περπατώντας, τεντώνοντάς τα, νιώθει ανακούφιση. Μόλις σταματά αυτές τις κινήσεις, επανέρχεται το δυσάρεστο συναίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή κάθεται και γενικά όταν ξεκουράζεται και δεν κινείται. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα συμπτώματα να χειροτερεύουν τη νύχτα. Επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού, κυρίως ενήλικες και έχει συσχετιστεί με αναιμία, διαβήτη, νεφρικές παθήσεις, εγκυμοσύνη, την καφεΐνη και μερικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη Women's Health Study 2 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hypertension, η υπέρταση (υψηλή πίεση) ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένη στις γυναίκες που εμφάνιζαν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (με συμπτώματα τουλάχιστον 15 φορές το μήνα), σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λιγότερο συχνά ή καθόλου συμπτώματα.

Η έρευνα έγινε σε 65.544 γυναίκες οι οποίες εμφάνιζαν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (με βάση ένα ερωτηματολόγιο και την προϋπόθεση της εμφάνισης συμπτωμάτων τουλάχιστον 5 φορές το μήνα) και αποκλείστηκαν εκείνες με σακχαρώδη διαβήτη, αρθρίτιδα ή εγκυμοσύνη (καταστάσεις που επηρεάζουν την πίεση ή την κίνηση των ποδιών).

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι όσο πιο σοβαρό ήταν το σύνδρομο, τόσο πιο ισχυρή ήταν και η σχέση του με την αρτηριακή πίεση (τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική) και αυτό δεν επηρεαζόταν από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Τα ευρήματα της ομάδας συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες της βιβλιογραφίας που υποδηλώνουν τον πιθανό ρόλο του συνδρόμου στην παθογένεια της υπέρτασης. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη δεν γενικεύει τα αποτελέσματά της και στους άνδρες.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να πούμε αν η αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών θα μπορούσε να θεραπεύσει και την υπέρταση. Σίγουρα, όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ και η μείωση του σωματικού βάρους θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τόσο του ενός όσο και του άλλου.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευερέθιστο έντερο



Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση.

Το ευερέθιστο έντερο είναι συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και διαταραχές των κενώσεων.

Μερικοί από τους ασθενείς έχουν δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση ή ελαττωμένη συχνότητα κενώσεων), άλλοι έχουν διάρροια (συχνές κενώσεις με ή χωρίς επιτακτική ανάγκη για κένωση), ενώ κάποιοι έχουν και τα δύο.

Η διάγνωση στηρίζεται σε ευρέως αποδεκτά κριτήρια με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, και τον αποκλεισμό οργανικής νόσου.

Παλαιότερα, το ευερέθιστο έντερο (ΕΕ) είχε διάφορα άλλα ονόματα, όπως σπαστική κολίτιδα, βλεννώδης κολίτιδα, σπαστικό έντερο, λειτουργική διαταραχή του εντέρου. Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω όρους είναι ανακριβείς. Για παράδειγμα, ο όρος κολίτις σημαίνει φλεγμονή του παχέος εντέρου. Αντίθετα, το ευερέθιστο έντερο δεν χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ελκώδη κολίτιδα η οποία είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και είναι αρκετά πιo σοβαρή.

Παρόλο που τα συμπτώματα του ΕΕ προκαλούν σημαντικού βαθμού δυσφορία και ενόχληση, δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στο έντερο και δεν οδηγούν σε αιμορραγία, ή άλλη σοβαρή νόσο όπως είναι ο καρκίνος.

Ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός του ΕΕ είναι μέχρι σήμερα άγνωστος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Θεωρείται λειτουργική διαταραχή, αφού δεν ανευρίσκονται παθολογικά ευρήματα κατά την εξέταση του εντέρου. Φαίνεται ότι στο ΕΕ υπάρχει κάποιου είδους διαταραχή στον άξονα επικοινωνίας εγκεφάλου-εντέρου. Έτσι, οι ασθενείς εμφανίζουν ενισχυμένη απάντηση των κέντρων του εγκεφάλου στα εντερικά ερεθίσματα, αλλά και αυξημένη ευαισθησία του εντέρου στα ενδοαυλικά αλλά και κεντρικά ερεθίσματα.

Ποιες ομάδες πληθυσμού υποφέρουν περισσότερο από ευερέθιστο έντερο


Το 13% (πάνω από 1 στους 8) του συνολικού πληθυσμού 15-64 αστικών περιοχών (10.000+ κατοίκους) της ηπειρωτικής Ελλάδος δηλώνει ότι υποφέρει από κοιλιακό πόνο.

Το πρόβλημα του κοιλιακού πόνου παρουσιάζεται πιο έντονα στις παρακάτω υποομάδες του πληθυσμού:

Στις γυναίκες: 19% (ανεβαίνει στο 25%,δηλαδή 1 στις 4, στις ηλικίες 45-64)
Στις ηλικίες 45-64: 18%-20%
Στους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών: 18%

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται και στις ηλικίες των 25-34 χρόνων, όπου πάνω από 1 στους 10 (11%) δηλώνει ότι υποφέρει χρονίως από υποτροπιάζοντα επεισόδια κοιλιακού πόνου.

Συνήθως (στο 70% των περιπτώσεων), ο κοιλιακός πόνος συνοδεύεται από φούσκωμα ή πρήξιμο. Είναι αρκετά συχνή διαταραχή αφού επηρεάζει το 10-20% του γενικού πληθυσμού.

Ποια είναι η επίδραση του ευερέθιστου εντέρου στην ποιότητα ζωής των ασθενών;


Η απρόβλεπτη εμφάνιση σπασμών του εντέρου και η έπειξη προς αφόδευση μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από ΕΕ. Ορισμένοι μπορεί να υποφέρουν τόσο ώστε να περιορίζεται η κοινωνική τους ζωή, να απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά, και να φοβούνται να ταξιδέψουν ακόμη και σε μικρές αποστάσεις.

Περίπου το ¼ των ασθενών με ΕΕ εκδηλώνει εντονότερα συμπτώματα, τα οποία αν και συνήθως είναι διαλείποντα επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και εμπλέκονται ανασταλτικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι ασθενείς αυτοί συχνά αναγνωρίζουν συσχέτιση των ενοχλημάτων τους με εξωγενή ερεθίσματα (λήψη τροφής, άγχος).

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση που επιλέγουν οι ασθενείς;


Πάνω από 1 στους 3 (36%) δεν κάνει κάτι και 6 στους 10 (60%) δεν συμβουλεύονται κάποιο γιατρό για να αντιμετωπίσει τον κοιλιακό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, ότι οι πόνοι δεν διαρκούν και ότι έχουν βρει κάποιο δικό τους τρόπο να τον αντιμετωπίσουν. Επίσης, πιστεύουν ότι ο κοιλιακός πόνος συνδέεται με τη διατροφή τους (κάνουν κακή διατροφή ή τους ενοχλούν ορισμένες τροφές) και το στρες.

Κατ’ επέκτασιν, οι περισσότεροι (56%) από εκείνους που υποφέρουν από κοιλιακό πόνο δεν παίρνουν κάποιο φάρμακο ή σκεύασμα για την αντιμετώπισή του, αν και η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου μειώνει τη διάρκεια της κρίσης κατά 38%-45%.

Η μη αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου είναι πιο έντονη στην ηλικιακή ομάδα 25-34 (όπου υποφέρει 1 στους 10) όπου περισσότεροι από τους μισούς (53%) δεν κάνουν κάτι και 3 στους 4 (75%) δεν συμβουλεύονται κάποιο γιατρό για να αντιμετωπιστεί ο κοιλιακός πόνος. Επιπλέον, η μη χρήση φαρμάκων ή σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου αποτελεί σχεδόν τον κανόνα στην ηλικία 15-24, αφού πάνω από 7 στους 10 (72%) που υποφέρουν δεν χρησιμοποιούν φάρμακα ή άλλα σκευάσματα.

Οι κυριότεροι λόγοι επίσκεψης στο γιατρό (που συνήθως είναι παθολόγος 60% ή γαστρεντερολόγος 43%) είναι η ανησυχία και οι επίμονοι και επαναλαμβανόμενοι πόνοι.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το Buscopan (στο 23% των περιπτώσεων χρήσης κάποιου φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου).

Πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, που περιλαμβάνει δεδομένα από την πρόσφατη βιβλιογραφία και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Drugs, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υοσκιναμίνη (το γνωστό σε όλους Buscopan παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες.

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τη σημασία του φαρμάκου, το οποίο μειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά τον πόνο που οφείλεται σε σπασμό. Είναι σημαντικό ότι απορροφάται σε μικρό ποσοστό, επομένως ουσιαστικά δρα κυρίως τοπικά στο έντερο. Οι κλινικές μελέτες αλλά και η πρακτική εμπειρία πολλών ετών επιβεβαιώνουν ότι η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση του λειτουργικού πόνου στην κοιλιακή χώρα με το εξειδικευμένο για αυτή την περιοχή φάρμακο είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Η ανασκόπηση αυτή παρουσιάζει επιπλέον πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το Buscopan κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου. Η ανασκόπηση εξέτασε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του και την καλή ανοχή του από τους ασθενείς.

Σίγουρα, ο γιατρός είναι ο απαραίτητος σύμβουλος για τη σωστότερη αξιολόγηση του προβλήματος και την καταλληλότερη αντιμετώπισή του.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το επάγγελμά μας επηρεάζει το σώμα μας;



Στο επίκεντρο οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται.

Αμέτρητες επιστημονικές μελέτες σχετικές με τις διαταραχές του βάρους έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως και όλες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, η ποιότητα και ποσότητα της τροφής, τα τακτικά γεύματα, η φυσική δραστηριότητα, το άγχος και η ψυχική ευεξία φαίνεται να ευθύνονται για το βάρος ενός ανθρώπου. Στη σύγχρονη κοινωνία όμως, όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική μας ζωή.

Πρωταρχικός λόγος για την πρόσληψη τροφής είναι η φυσιολογική ανάγκη για ενέργεια. Η φυσιολογική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής γίνεται με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, που ρυθμίζονται κυρίως από τα υποθαλαμικά κέντρα του εγκεφάλου.

Στις σημερινές όμως ανεπτυγμένες κοινωνίες, η διατροφή επηρεάζεται, όχι μόνο από εσωτερικά φυσιολογικά ερεθίσματα, αλλά και από έναν αριθμό εξωτερικών παραγόντων περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, ψυχολογικών και κοινωνικο-οικονομικών.

Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται, επιδρούν στη σωματική και στην ψυχική του υγεία, άρα και στη διατροφή του. Το ζήτημα είναι σοβαρό, διότι κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 160 εκατομμύρια περιστατικά ασθενειών λόγω επαγγέλματος.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες στον επαγγελματικό τομέα, που επηρεάζουν τελικά την διατροφική πρόσληψη;

Οι παράγοντες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φύση και το ωράριο της δουλειάς. Tο συνεχές ή μεγάλο ωράριο και η καθιστική εργασία, ευθύνονται για την παράλειψη των ενδιάμεσων γευμάτων, πολλές φορές ακόμη και του μεσημεριανού, καθώς επίσης, και για την μειωμένη φυσική δραστηριότητα ενώ, τα πολλά επαγγελματικά γεύματα μπορεί να οδηγήσουν εύκολα σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.

Η δεύτερη είναι η κατηγορία των ψυχοκοινωνικών καταστάσεων και διαπροσωπικών σχέσεων, που επηρεάζουν έμμεσα την θερμιδική πρόσληψη. Σε αυτήν εντάσσονται το άγχος, οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και προϊσταμένων, ο φόρτος εργασίας και ο φόβος απόλυσης, πράγματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν συνδεθεί πολλάκις με τη διατροφική συμπεριφορά.

Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν επίσης κατάθλιψη, ευερεθιστικότητα, υπερβολικό θυμό, επιθετικότητα, σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης. Στον ψυχοσωματικό τομέα αναφέρονται πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνοι διαφόρων ειδών, αϋπνίες, κολίτιδα, δυσπεψία και άσθμα.

Ενδιαφέρουσα συσχέτιση είναι και αυτή του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) και της παχυσαρκίας, η οποία ενώ σε πολλές έρευνες διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το χαμηλό ΚΟΕ είναι παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία (World Health Organization, 1998; Stunkard, 1996; Haas et al, 2003).

Το εισόδημα, το επάγγελμα και η μόρφωση είναι οι βασικότεροι άξονες μέτρησης του ΚΟΕ, στις επιδημιολογικές μελέτες. Ορισμένα ευρύματα μελετών, που εξετάζουν τη σχέση βάρους και επαγγελματικού περιβάλλοντος, είναι τα εξής:

το υψηλό ΚΟΕ συσχετίζεται θετικά με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε γαλακτοκομικά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, ίσως λόγω του υψηλότερου κόστους των παραπάνω τροφών
το χαμηλό ΚΟΕ συσχετίζεται θετικά με κατανάλωση τροφών με μεγάλη θερμιδική πυκνότητα και μικρότερο κόστος
το χαμηλό ΚΟΕ σχετίζεται θετικά με την απουσία πρωινού

Στις υψηλά ανεπτυγμένες κοινωνίες, έρευνες δείχνουν πως ο γυναικείος πληθυσμός παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση μεταξύ βάρους και ΚΟΕ, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή και περισσότερες πρακτικές ελέγχου του βάρους. Παράλληλα, στον ανδρικό πληθυσμό, οι συσχετίσεις παρουσιάζονται μη σημαντικές και το αυξημένο βάρος πολλές φορές ίσως συνδέεται με σωματική κυριαρχία και επιβολή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, τα αποτελέσματα μελετών, που συνδέουν τα βουλιμικά επεισόδια με την αύξηση του στρες, λόγω φόρτου εργασίας και στα δύο φύλα. Η επίδραση της κοινωνικής τάξης, ανάλογα με το επάγγελμα, το βάρος και την ενασχόληση με αυτό, είναι αδιαμφισβήτητη, ιδιαίτερα σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Ολοκληρώνοντας τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών, αξίζει να αναφερθούμε στην πίεση που δέχονται οι συχνά εργαζόμενοι σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και το βάρος τους. Η πίεση αυτή, οδηγεί σε ψυχολογική καταπόνηση άνδρες και γυναίκες και πολλές φορές συνδέεται άμεσα με την αύξηση εμφάνισης διατροφικών διαταραχών.

Λύση για όλα τα παραπάνω μάλλον δεν υπάρχει. Ωστόσο, η προσπάθεια για τακτικά και μικρά γεύματα, η λήψη ενός πλούσιου πρωινού, η ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα εκτός δουλειάς και η διαχείριση του άγχους μας, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη μείωση της έντασης στο επαγγελματικό περιβάλλον, στη μείωση της εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και φυσικά στη βέλτιστης απόδοση όλων των εργαζομένων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τόνος στις δίαιτες!



Η θρεπτική αξία του είναι εξαιρετικής σημασίας.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές που περιλαμβάνεται στις δίαιτες αδυνατίσματος είναι ο τόνος, διότι δεν προσφέρει μόνο γεύση αλλά και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ο τόνος καταναλώνεται φρέσκος, κατεψυγμένος και αρκετά συχνά σε κονσέρβα.

Ο τόνος σε κονσέρβα κατατάσσεται ανάλογα με το είδος του σε λευκό και ανοιχτόχρωμο (από κιτρινοπτέρυγο ή ερυθρό τόνο και καταχρηστικώς από παλαμίδα με ραβδωτή κοιλιά). Ανάλογα με το μέγεθος των τεμαχίων σε ολόκληρο ή φιλέτο (αποτελείται από ένα τεμάχιο) και σε τυποποιημένο (αποτελείται κατά 75% από τεμάχια και 25% από τεμαχίδια). Τέλος, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής σε τόνο σε φυσικό ζωμό, σε νερό ή σε φυτικό λάδι.

Η θρεπτική αξία του είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ως γνωστόν, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ιστών και την αποκατάσταση των ιστικών βλαβών. Ο τόνος προσφέρει στον οργανισμό αρκετή ποσότητα φωσφόρου, ο οποίος βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις, όπως σχηματισμός και διατήρηση των οστών, ανάπτυξη των δοντιών, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, είναι συστατικό των νουκλεϊκών οξέων και συμβάλλει στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης και της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος.

Το κάλλιο και το νάτριο βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της οσμωτικής πίεσης μέσα στα κύτταρα, συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς και στη μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Το σελήνιο είναι επίσης απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό και αποτελεί μέρος ενζυμικών αντιδράσεων. Το σελήνιο υποκαθιστά την ανάγκη για βιταμίνη Ε και αντίστροφα, δρα επιπλέον υποβοηθώντας στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ενώ διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο.

Ο τόνος ανήκει στα λιπαρά ψάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλές περιεκτικότητες σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ο τόνος σε κονσέρβα, περιέχει εξίσου τις ίδιες υψηλές περιεκτικότητες σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο για να τον απολαύσει κάποιος.

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων είναι η προστασία από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα, όπου φαίνεται πως οι πληθυσμοί που διατρέφονται συχνότερα με ψάρια, και ειδικότερα με τα λεγόμενα λιπαρά, έχουν μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναστολή της διαδικασίας της αθηροσκλήρυνσης. Έχει βρεθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις συγκεντρώσεις διαφόρων αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα. Επιπρόσθετα, τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν και στην πρόληψη από θρόμβωση των αγγείων. Η θρόμβωση είναι μία σοβαρή επιπλοκή της αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η καρδιαγγειακή προστασία που παρέχει το λίπος του τόνου, έγκειται στο ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ ταυτόχρονα «ρίχνουν» και την αρτηριακή πίεση.

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις της πρόσληψης Ω – 3 λιπαρών οξέων όπως: για την όραση και την εγκεφαλική λειτουργία, για πρόληψη καρκινογένεσης και μείωση του πόνου στις φλεγμονές, εμφάνισης άσθματος, καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπερλιπιδαιμιών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιμορροΐδες, ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής



Η νόσος πλήττει το 85% των ενηλίκων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Νόσο ταμπού αποτελεί ακόμη και σήμερα η επώδυνη αιμορροϊδοπάθεια, καθώς μόνο το 0,3% των ασθενών επισκέπτονται τον γιατρό για το θέμα, αν και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Βρετανικού Συστήματος Υγείας και της Mayo Clinic στις ΗΠΑ, στις ανεπτυγμένες χώρες η νόσος πλήττει ακόμη και το 85% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου οι συνέπειες είναι τεράστιες για την παγκόσμια Υγεία και την Οικονομία, καθώς σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον οικονομολόγο Χρήστο Παπαϊωάννου, υπολογίστηκε με ασφάλεια ότι μόνο στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνονται περισσότερες από 224 χιλιάδες ώρες εργασίας ή 9 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές φλέβες του πρωκτικού σωλήνα που δεν έχουν καμία σχέση με την αιμορροϊδοπάθεια και γι’αυτό και δεν πρέπει να αφαιρούνται.

Αιμορροϊδοπάθεια είναι η νόσος των αιμορροΐδων που οφείλεται σε άλλα αίτια: Πρόπτωση του βλεννογόνου, κακή κυκλοφορία, υπερτονία του σφιγκτηρικού συστήματος. Θεραπεία πλην της χειρουργικής δεν υπάρχει, ενώ όλες οι σύγχρονες μέθοδοι είναι περίπου ανώδυνες, με άμεση αποκατάσταση της καθημερινή ζωής του ασθενούς, σημείωσαν οι ειδικοί.

Στην αιτιολογία φαίνεται να έχουν σειρά η υπερτονία του σφιγκτηρικού συστήματος που προκαλεί σοβαρή διαταραχή της κυκλοφορίας στην περιοχή και τελικά πρόπτωση του βλεννογόνου. Οι τρεις σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι απευθύνονται κατά σειρά σε αυτές τις κύριες αιτίες και είναι οι εξής: PETER LORD για τον σφιγκτήρα, HAL-RAR για την κυκλοφορία και LONGO για την πρόπτωση του βλεννογόνου.

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι δυσκοιλιότητα, αιμορραγία και πόνος ανάλογα με το στάδιο της νόσου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ονειρευόσασταν πάντα να έχετε μπλε μάτια;



Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που πάντα ονειρευόσασταν να είχατε μπλε μάτια; Σύντομα το όνειρό σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγετε στους χρωματικούς φακούς.

Ο Dr Gregg Homer από το ιατρικό κέντρο Stroma Medical στην Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι μπορεί να αλλάξει μόνιμα το χρώμα των ματιών ενός ατόμου μέσα σε 20 δευτερόλεπτα!

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ονομάζεται Lumineyes. Χρησιμοποιεί ένα λέιζερ που έχει ρυθμιστεί σε τέτοια συχνότητα που να μπορεί να μετατρέπει τα καφέ μάτια σε… μπλε!

Το λέιζερ αφαιρεί την καφέ χρωστική ουσία του ματιού, ή αλλιώς μελανίνη, που βρίσκεται στο άνω στρώμα της ίριδας με αποτέλεσμα να «αναδύεται» το μπλε χρώμα που σταθεροποιείται μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο ίδιος έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και τονίζει ότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο καθώς ο καφέ ιστός δε μπορεί να αναγεννηθεί.

Η Stroma Medical έχει ξεκινήσει περιορισμένα πειράματα σε ανθρώπους και βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότη για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Dr Homer η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός ΗΠΑ σε 18 μήνες και εντός σε 3 χρόνια, ενώ το κόστος της θα αγγίζει τα 3.000 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια βραδιά γεμάτη «Λάμψη»!



Εκδήλωση για την ενίσχυση του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα Βόρειας Ελλάδας «Λάμψη» σε συνεργασία με το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος οργανώνουν σήμερα εκδήλωση για την ενίσχυση του Συλλόγου.

Η Λάμψη ιδρύθηκε το 1987 από γονείς που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από νεοπλασματική ασθένεια και βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του και στην υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών, επαγγελματιών και φορέων.

Σκοπός του συλλόγου είναι η ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα, η ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για την θεραπεία, αγωγή, εκπαίδευση, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση του καθώς και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις οικογένειές τους.

Η σημερινή εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο Πανόραμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλία σε ακριτικές περιοχές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών



Σκοπός η ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκίνησε το Β’ κύκλο του προγράμματος «Έχω αποστολή» με δράσεις που περιλαμβάνουν αποστολές βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση βιβλιακού υλικού σε σχολικές βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, αλλά και δωρεάν διάθεση βιβλίων και γραφικής ύλης σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι η ενίσχυση της εθνικής προόδου και η πνευματική ανάπτυξη των νέων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πρώτες ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, που ενισχύθηκαν με περισσότερα από 7.000 βιβλία και γραφική ύλη από την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» στον Β’ κύκλο ενεργειών του προγράμματος «Έχω αποστολή», είναι η Φλώρινα, οι Πρέσπες και το Αμύνταιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν λύση για τη μεταφορά των μαθητών στην Κρήτη



Αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τρόπους για να συνεχίσει απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών, που κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» εξαιτίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναζητούν τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, όσο και η διοίκηση του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης,σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη σήμερα ή αύριο η Περιφέρεια θα καταθέσει αίτηση ανάκλησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε την παράταση της σύμβασης μεταξύ ΚΤΕΛ και Περιφέρειας Κρήτης που λήγει τέλος του χρόνου γιατί αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως είναι γνωστό με τον «Καλλικράτη» η ευθύνη της μεταφοράς μετατίθεται από τις νομαρχίες στους δήμους, όμως, με παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων, μέχρι να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες οι δήμοι, η μεταφορά γίνεται από την εκάστοτε Περιφέρεια.

Ο κ. Κουκιαδάκης τονίζει πως το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και δεν αφορά μονάχα στο Ηράκλειο ή την Κρήτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και άλλος δρόμος να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, αυτός της δικαιοσύνης, όμως, ακόμα και αν δικαιωθεί το ΚΤΕΛ, θα καθυστερήσει να παραλάβει τα χρήματα που του οφείλονται.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να δίνονται τα χρήματα στους ίδιους τους γονείς για να καλύπτουν τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών, όμως, όπως λέει ο κ. Κουκιαδάκης, πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, την οποία μπορεί να επιλέξει η Περιφέρεια αν δε βρεθεί άλλη λύση.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΚΤΕΛ εκφράστηκε προβληματισμός, ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση και η διοίκηση του ΚΤΕΛ θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα της παρέμβασης της περιφέρειας.

Για τη σχολική χρονιά 2010-2011 οφείλονται στα ΚΤΕΛ 925.000 ευρώ, ενώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1.500.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις δανείων για υπαλλήλους σε εφεδρεία



Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ειδική ρύθμιση για όσους δημοσίους υπαλλήλους ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία, που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ταμείου, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, στο ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη γίνει 10.000 αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων από δημοσίους υπαλλήλους και έχουν ελεγχθεί 7.000 περιπτώσεις.

Συνολικά οι δανειολήπτες ανέρχονται σε 180.000.



Διαβάστε περισσότερα...

«Την κάνουν» όπως όπως για επαρχία



Ανταλλάσσουν την περιουσία τους και αναζητούν την τύχη τους σε νέους τόπους.

Ανεργία, περικοπές, φουσκωμένοι λογαριασμοί, ακρίβεια. 'Οσο περισσότερο βουλιάζουμε στην ύφεση τόσο μεγαλώνει το κύμα φυγής από τα μεγάλα αστικά κέντρα. H εσωτερική μετανάστευση αυξάνεται, αφού οι συνθήκες ζωής -κυρίως στην Αθήνα- γίνονται ασφυκτικές.

Πολλοί επιλέγουν τη σιγουριά που ενδεχομένως τους προσφέρει ο τόπος καταγωγής τους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι πιο τολμηροί, που αναζητούν την τύχη τους σε άλλον τόπο διά της ανταλλαγής περιουσίας.

Μια τέτοια ιδιότυπη περίπτωση είναι αυτή του κ. Νίκου Παπακωνσταντίνου. Δέκα μήνες πριν, έμεινε άνεργος, αφού το μαγαζί στο οποίο εργαζόταν 20 ολόκληρα χρόνια δεν πήγαινε καλά, η πελατεία ολοένα και μειωνόταν και έτσι ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να τον απολύσει.

Σήμερα, απελπισμένος από την τροπή που έχει πάρει η ζωή του, αποφάσισε να ανταλλάξει μέσω αγγελίας στο Διαδίκτυο τη μοναδική του περιουσία, ένα οικόπεδο στην περιοχή του Γέρακα με ένα μικρό σπίτι σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει καλά ότι με αυτό τον τρόπο θα χάσει ό,τι του έχει απομείνει, αλλά δεν τον ενδιαφέρει, γιατί προέχει το θέμα της καθημερινής επιβίωσης.

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου μπροστά στο οικόπεδό του στον Γέρακα, το οποίο προσπάθησε να το πουλήσει αλλά δεν βρήκε αγοραστή. Σήμερα το ανταλλάσσει με ένα μικρό σπίτι στην επαρχία.

Ο 47χρονος εργαζόταν από το 1991 σε χρωματοπωλείο στην Αγία Παρασκευή, ως πωλητής. Στο παρελθόν είχε αλλάξει πολλές δουλειές. Οικοδομή, βενζινάδικα, όπου έβρισκε μεροκάματο. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και τώρα όταν έμεινε χωρίς σταθερό εισόδημα, όμως μέχρι σήμερα δεν τα έχει καταφέρει.

«Ανταλλάσσω το οικόπεδό μου, 131 τ.μ., το οποίο έχει άδεια οικοδομής 2011, με μικρό σπίτι στην επαρχία. Εφτασα σε αυτό το σημείο επειδή, αν και προσπάθησα να το πουλήσω στην τιμή των 90.000 ευρώ, κανείς δεν αγοράζει. Λίγο καιρό πριν η τιμή πώλησης του οικοπέδου θα ήταν διπλάσια», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να φτάσει στη λύση της ανταλλαγής όταν διαπίστωσε ότι το οικόπεδο δεν πρόκειται να πωληθεί όσο κι αν «ρίξει» την τιμή.

«Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω την περιουσία μου. Εδώ τίθεται θέμα επιβίωσης. Είμαι αποφασισμένος να τα αφήσω όλα πίσω μου και να πάω στην επαρχία, όπου είναι ακόμη πιο ανθρώπινες οι συνθήκες ζωής. Αναζητώ ένα μικρό σπιτάκι με χωράφι που θα φυτεύω μόνος μου και θα έχω τα ζώα μου. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα έχω εξασφαλίσει την τροφή μου. Αρκεί να υπάρχει φαΐ... Αλλωστε πιάνουν τα χέρια μου και δεν χρειάζομαι περισσότερα πράγματα. Μεγάλωσα στον Γέρακα όταν ακόμη ήταν ...χωριό... και μπορώ να ζήσω με αυτό τον τρόπο», συμπληρώνει.

Από την ημέρα που έβαλε την αγγελία στο Διαδίκτυο, πριν από τρεις μήνες, μόνο δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί. Από την Ανδρο και από την Τζιά.

«Δυστυχώς δεν προχωρήσαμε σε ανταλλαγή γιατί τα σπίτια δεν ήταν κατοικήσιμα και είχαν μεγάλα προβλήματα. Ελειπαν οι σκεπές, τα πατώματα κ.ά. Δεν είχα χρήματα να τα επισκευάσω. Ισως βρεθεί κάτι άλλο. Κάποιος που θέλει να έρθει στην Αθήνα».

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου από την ημέρα που έμεινε άνεργος ζει με το επίδομα του ΟΑΕΔ. Τα πάγια έξοδα είναι δυσβάστακτα και οι συνεχείς προσπάθειες που έχει κάνει για να βρει δουλειά πέφτουν στο κενό. «Το επίδομα ανεργίας είναι 545 ευρώ και το ενοίκιο του σπιτιού μου φτάνει στα 500 ευρώ. Πώς θα ζήσω την οικογένειά μου; Δυστυχώς είναι και η γυναίκα μου άνεργη εδώ και ενάμιση χρόνο και για να τα βγάλουμε πέρα μας βοηθούν οικονομικά η 23χρονη κόρη μας, που είναι φοιτήτρια αλλά παράλληλα εργάζεται, και η ηλικιωμένη μητέρα μου με τη σύνταξή της», συμπληρώνει.

Ο 47χρονος αναρωτιέται πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. «Δεν με φόβιζε η ανεργία. Ελεγα πως μόνο ο τεμπέλης δεν βρίσκει δουλειά. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα μας. Εδώ και 10 μήνες δεν κατάφερα να κάνω ούτε ένα μεροκάματο. Ισως να είναι πιο εύκολο για τα νεότερα άτομα να βρουν δουλειά. Στη δική μου περίπτωση τίθεται και το θέμα της ηλικίας». Παλαιότερα η οικογένεια Παπακωνσταντίνου ζούσε αξιοπρεπώς με τα λιγοστά χρήματα που έβγαζε. Είχα τη δουλειά μου, το αμάξι μου και ποτέ δεν έκανα περιττά έξοδα. Τώρα πια κυκλοφορώ με το ποδήλατο γιατί δεν έχω χρήματα ούτε καν για τη βενζίνη μου. Σκέφτομαι να καταθέσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου, αφού είναι αδύνατον να το συντηρήσω. Εχω χάσει τον ύπνο μου και για να μην ξοδευόμαστε αγοράζουμε τρία μήλα, τρία πορτοκάλια, αλλιώς θα μείνουμε στον δρόμο».



Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο για τα προνοιακά επιδόματα



Απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης των προνοιακών επιδομάτων τους δήμους το αρμόδιο Υπουργείο, εάν δεν στείλουν τα στοιχεία των δικαιούχων

Με κλείσιμο της «κάνουλας» στη χρηματοδότηση-μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα απειλεί το υπουργείο Υγείας τους δήμους της χώρας, εάν μέσα σε ένα μήνα δεν αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία όλων των δικαιούχων δημοτών τους (μέσω της βάσης ενημέρωσης που έχουν).


Επιστολή Μπόλαρη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα αποσταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας επιστολή του υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη, με την οποία θα καθίσταται σαφής η διορία του ενός μήνα προκειμένου να ενημερωθεί το υπουργείο με τα στοιχεία που ζητεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «δε θα επιδοθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα προνοιακά επιδόματα».

Πηγές του υπουργείου Υγείας διευκρίνιζαν πως «δυστυχώς, δεν μπορούμε να γίνουμε συγκεκριμένοι ακόμη, όσον αφορά στους δήμους που έχουν στείλει στοιχεία και σε αυτούς που αρνούνται, προκειμένου να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα, έως το πέρας της προθεσμίας».

Μάλιστα, όπως διευκρίνιζαν, «οι περισσότεροι δήμοι έχουν τη βάση-δυνατότητα να ενημερώσουν το υπουργείο με τα στοιχεία που ζητεί, ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έχουν• χαρακτηριστικό δε παράδειγμα υποδειγματικής ενημέρωσης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών».


Κοινή υπουργική απόφαση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σύντομα αναμένεται και κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα στοιχεία των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων προκειμένου για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των δήμων.



Διαβάστε περισσότερα...