Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Συγκεκριμένο ωράριο για πιο υγιεινή ζωή

Στις 13.00 μεσημεριανό, στις 18.30 γυμναστική, στις 10.30 ύπνος



Συγκεκριμένο ωράριο για πιο υγιεινή ζωή
Υγεία και ευεξία προσφέρει ένα ημερήσιο πρόγραμμα συγχρονισμένο σωστά με το βιολογικό μας ρολόι

Νέα Υόρκη 

Το ημερήσιο πρόγραμμά μας μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας, φτάνει να είναι συγχρονισμένο με το βιολογικό ρολόϊ του οργανισμού. Νέες μελέτες αμερικανών ερευνητών υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν πράγματι αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία - ευεξία - ευτυχία. Το μυστικό είναι να κουρδίσουμε κατάλληλα το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ως προς τον συγχρονισμό, λοιπόν, οι επιστήμονες συνιστούν τα εξής:

8.00. 

Πάρτε πρωινό 


Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φάτε τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

9.30 

Βγείτε έξω από το σπίτι


Πολλοί φεύγουν αξημέρωτα και δουλεύουν σε τεχνητό φως. Είναι ωστόσο απαραίτητη η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Μια βόλτα αυτή την ώρα είναι ιδανική, αλλά αρκεί και απλή έκθεση στο παράθυρο.

13.00

Φάτε μεσημεριανό 


Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων που θα σας κρατήσουν ως το δείπνο. Ενα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο. Τα τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα βλάπτουν.

18.30

Ασκηθείτε 

Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξίακατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.

20.30

Ωρα για δείπνο 


Ως τώρα πιστεύαμε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά τι τρώμε, εκτίμηση που αποδεικνύεται λανθασμένη. Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Οι γιατροί συνιστούν να τελειώνουμε το βραδινό δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε στο κρεβάτι.

22.30

Ξαπλώστε για ύπνο 


Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ναυτία και εμετοί στην εγκυμοσύνη


Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα στην εγκυμοσύνη είναι η ναυτία και οι εμετοί. Κάνουν την εμφάνιση τους μετά την τρίτη εβδομάδα της κύησης και συνήθως διαρκούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Περισσότερες από τις μισές έγκυες νιώθουν ναυτία, εμετό και πρωινή αδιαθεσία. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρείται υπερπαραγωγή ορμονών και κυρίως οιστρογόνων, οι οποίες επιδρούν στο Κ.Ν.Σ.(Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), ερεθίζοντας τους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Σιγά σιγά όμως, ο οργανισμός της εγκύου προσαρμόζεται στην καινούργια αυτή κατάσταση και οι υπεύθυνοι υποδοχείς παύουν να αντιδρούν έντονα σε αυτόν τον 'βομβαρδισμό' των ορμονών που δέχονται, με αποτέλεσμα η ναυτία και κατ’ επέκταση οι εμετοί να υποχωρούν.
Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πιο έντονα τις πρωινές ώρες, είτε εξαιτίας κάποιας μυρωδιάς, ή χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Άλλες φορές η ναυτία υποχωρεί και άλλες έχει σαν άμεση συνέπεια τους εμετούς. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται σε μικρή ένταση και ταλαιπωρούν περισσότερο την έγκυο που έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Γι αυτό και ορισμένες έγκυες χάνουν 1-2 κιλά στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά το έμβρυο τρέφεται κανονικά και δεν κινδυνεύει.

Σπάνια η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει πιο σοβαρή. Τότε μιλάμε για την λεγόμενη 'υπερέμεση' κατά την οποία η έγκυος κάνει πολλούς εμετούς (15-30). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρει την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και να μπει στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί η κάποιου βαθμού αφυδάτωση που υφίσταται από τους πολλούς και συχνούς εμετούς.

Τι μπορείτε να κάνετε ή να αποφύγετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση:
  • Να τρώτε ένα ελαφρύ πρωινό, αν είναι δυνατόν στον κρεβάτι, και να παραμένετε εκεί για ένα τέταρτο
  • Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα
  • Να αποφεύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά
  • Προτιμάτε στεγνές και όχι υδαρείς τροφές
  • Να πίνετε υγρά αλλά με μέτρο και καλύτερα μετά το πρωινό
  • Να περπατάτε αρκετά, αλλά να μην κουράζεστε υπερβολικά
  • Να απομακρύνετε μυρωδιές που σας ενοχλούν και να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους κινείστε
  • Να μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν, ιδιαίτερα στη μέση
  • Να λαμβάνετε μόνο φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μελωδική «ίωση»


Πριν από λίγους μήνες ένας νεαρός 21 ετών απευθύνθηκε απελπισμένος στους ψυχιάτρους του Κεντρικού Ινστιτούτου της πόλης Κάνκε, στην Ινδία. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχε καρφωθεί στο μυαλό του το μουσικό μοτίβο μιας ταινίας: κοντά στα τρία λεπτά μουσικής με μέχρι 35 επαναλήψεις την ημέρα. Μια ιστορία που αποδείχθηκε ανθεκτική ακόμη και στα φάρμακα.

Ευτυχώς, πρόκειται για μια ακραία περίπτωση. Συνήθως δεν χρειάζεται να καταφύγει κάποιος στη χημεία: το περίφημο «σκουλήκι (παράσιτο) στο αφτί», Ohrwurm, όπως αποκάλεσαν οι Γερμανοί ερευνητές του 19ου αιώνα τα μουσικά μοτίβα που νιώθουμε στα αφτιά μας (και earworm για τους Άγγλους) είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Τι είναι όμως. Γιατί «κολλάει»; Πώς απαλλάσσεται κάποιος από τη μελωδική «ίωση»;

Υπόθεση του εγκεφάλου
Κατ’ αρχάς, δεν είναι θέμα αφτιών. Πρόκειται για μουσικούς «ιούς» του εγκεφάλου. Το 1987 ένα επιστημονικό περιοδικό τα χαρακτήρισε «μουσικούς μολυσματικούς παράγοντες του γνωσιακού υπόβαθρου». Στη συνέχεια ονομάστηκαν Musical imagery repetition (Mir), «επαναλαμβανόμενα μουσικά εικάσματα».

Το φαινόμενο είναι κοινό και οικείο για το 98,2% των ανθρώπων, όπως διαπίστωσε πριν από οκτώ χρόνια ο Σον Μπένετ, ένας νεαρός φοιτητής του Κέμπριτζ που ερεύνησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα δείγμα 4.000 ατόμων από 52 διαφορετικές χώρες και με ηλικίες μεταξύ 17 και 71 ετών. Περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι νέοι που ακούν πολλή μουσική, με περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ των αριστερόχειρων.

Οι μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα έχουν δείξει μεγάλες διαφορές από άτομο σε άτομο: για μερικούς είναι ένα περιστασιακό, ευχάριστο, μουσικό υπόβαθρο που τους κρατά συντροφιά. Για άλλους, μια ενοχλητική επανάληψη από την οποία δεν καταφέρνουν να απαλλαγούν. Για λίγους, το μοτίβο γίνεται μια εκνευριστική μανία. Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις η μουσική «ίωση», μαζί με άλλα συμπτώματα, αποτελεί γνώρισμα μιας ψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Ασυνείδητο
Για την αιτία που τα μουσικά μοτίβα εγκαθίστανται στα αφτιά υπάρχουν μόνο υποθέσεις. Ο Βιεννέζος ψυχαναλυτής Τέοντορ Ράικ, στενός συνεργάτης του Φρόιντ, έγραψε για παράδειγμα ότι «Οι μελωδίες που τριγυρίζουν στο μυαλό (...) μπορούν να προσφέρουν στον αναλυτή μια ένδειξη για τη μυστική συναισθηματική ζωή του καθενός μας». Άλλοι, όπως ο νευροεπιστήμονας και μουσικόφιλος Ντανιέλ Λεβίτιν, επικεντρώθηκαν στα χαρακτηριστικά των μοτίβων, ανακαλύπτοντας ότι πρόκειται για πολύ σύντομα κομμάτια, διάρκειας 15-30 δευτερολέπτων. Άλλοι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα άγχη και τις νευρώσεις του ατόμου. Άλλοι βλέπουν τα αίτια αυτών των κολλητικών «ιών» στο περιβάλλον.

Πώς σβήνει;
Πώς όμως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το... σβήσιμο του επαναλαμβανόμενου μοτίβου που μας σερβίρει ο εγκέφαλός μας, όταν αυτό γίνει ενοχλητικό; Η στρατηγική της επικέντρωσης σε άλλα πράγματα δεν φαίνεται να αποδίδει. Και αν προσπαθήσουμε συνειδητά να ξεχάσουμε το μοτίβο, αυτό γίνεται πιο ανθεκτικό, αφού έτσι λειτουργεί η μνήμη: αν διαβάσουμε «μην σκεφτείς έναν ροζ ελέφαντα», είναι αδύνατο να ΜΗΝ σκεφτούμε έναν ροζ ελέφαντα. Η Ντιάνα Ντόιτς, που διάσκει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζει πως όταν τα μοτίβα γίνονται ενοχλητικά, αντικατοπτρίζουν ένα είδος «υπενθύμισης» που μας καλεί να θυμηθούμε κάτι: εξαφανίζονται αν ανακαλύψουμε τι τα προκαλεί.

Πηγή: http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Χειρόγραφο IQ


Μια έρευνα Γάλλων και Νορβηγών νευροφυσιολόγων επιβεβαιώνει ότι κάτι χάθηκε στη μετάβαση από το μολύβι στο πληκτρολόγιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advances in Haptics, αποδεικνύει ότι το γράψιμο με το χέρι ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας περισσότερο απ’ ό,τι η πληκτρολόγηση. Όταν γράφουμε σ’ ένα χαρτί, τα μάτια και οι κινήσεις του χεριού ακολουθούν τη δημιουργία του γράμματος. Αυτό ενεργοποιεί περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές σε σύγκριση με την πληκτρολόγηση ενός γράμματος στον υπολογιστή.

Απομνημόνευση
Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να μάθουν ένα άγνωστο σε αυτούς αλφάβητο με 20 γράμματα, στη μια περίπτωση γράφοντάς το στο χέρι και στην άλλη χρησιμοποιώντας μόνο τον υπολογιστή. Ύστερα από 3 και 6 εβδομάδες όσοι χρησιμοποίησαν χαρτί και μολύβι είχαν μάθει πιο εύκολα και θυμούνταν καλύτερα το αλφάβητο σε σύγκριση με τους «ψηφιακούς» εθελοντές.

Πηγή: http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνοι από την καθιστή εργασία


Κάποια στιγμή, ένας φίλος παραπονιόταν για τους έντονους πόνους στη μέση και την πλάτη του και αναρωτιόταν ‘… αφού όλη μέρα δεν σηκώνω βάρη, όλη μέρα κάθομαι πώς είναι δυνατόν να έχω τόσους πόνους’;
Αν σκέπτεστε και εσείς κάπως έτσι, σας καλώ να σκεφτείτε σε ποια περίοδο της ζωής σας νιώθατε δυνατοί, υγιείς, γεμάτοι ζωτικότητα και ενέργεια. Εκτός του ότι τότε, ήσασταν νεότεροι, ήσασταν και περισσότερο δραστήριοι. Από τη στιγμή που μπήκατε για τα καλά στη σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, με τις αμέτρητες ώρες καθιστής εργασίας εμφανίστηκαν σιγά – σιγά διάφορες ενοχλήσεις και προβλήματα.


Συνθήκες εργασίας
Οι συνθήκες εργασίας τις τελευτές δεκαετίες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες πλέον, είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες την ημέρα, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να μη διακόπτουν ούτε για το μεσημεριανό τους γεύμα. Επικοινωνούμε κατά κύριο λόγο με E-mails, μέσω τηλεφώνων, ακόμα και τηλεδιασκέψεων και όλα αυτά για μείωση της ‘σπατάλης’ του χρόνου και βεβαίως του κόστους.
Όλοι μας, με αυτή την ταχύτατη ανάπτυξη των μέσων αυτών, δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε στη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Έτσι, η κακή χρήση όλων των εξαρτημάτων της εργασίας μας είναι βεβαιωμένο ότι επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.
Δεν είναι τυχαίος ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων, που έχουν προβλήματα με τη μέση τους και γενικά με τη σπονδυλική τους στήλη. Πολλαπλά είναι, τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα των φλεβικών θρομβώσεων που πολλές φορές καταλήγουν σε πνευμονική εμβολή.


Οι έρευνες
Αναρίθμητες μελέτες, που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται σε όλον τον κόσμο αναφέρουν ότι:
  • Η πολύωρη παραμονή στην ίδια στάση στο γραφείο έχει τα ίδια αποτελέσματα με το γνωστό ‘σύνδρομο της οικονομικής θέσης’ στα ταξίδια με το αεροπλάνο. Επίσης, για κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.
  • Η επαναλαμβανόμενη καθημερινά στάση του σώματος, για πολλές ώρες την ημέρα και για πολλά χρόνια δημιουργεί διάφορες προσαρμογές στους μύες και τον σκελετό, καθώς και στα άλλα οργανικά συστήματα του οργανισμού μας. Αυτές οι προσαρμογές είναι αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας και μείωση της ποιότητας ζωής. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν τα βλέπουμε άμεσα αλλά πολύ αργότερα, με όλες τις συνέπειες.
  • Εντονότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε τηλεφωνητές, σε οδηγούς ταξί, σε εργαζομένους στην πληροφορική και σε διευθυντικά στελέχη. Δηλαδή σε όσους κινούνται λιγότερο.


Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
  • Είναι βέβαιο ότι όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Όσοι είναι παχύσαρκοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (πχ υπέρταση).
  • Όσοι κάνουν πολύωρα ταξίδια χωρίς διακοπή και παραμένουν ακίνητοι.
  • Οι καπνιστές.
  • Όσοι εργάζονται περισσότερο από μία ώρα χωρίς τουλάχιστον ολιγόλεπτη διακοπή.
  • Όσοι δεν ακούν τα μηνύματα του σώματός τους (πιασίματα, πόνοι, τσούξιμο των ματιών κλπ).
  • Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση στη σωστή χρήση των εξαρτημάτων των νέων τεχνολογιών που μας προσφέρονται.
  • Όσοι θεωρούν ότι η άσκηση είναι μόνο για τις νεότερες ηλικίες.

Τι να κάνετε
Η σημερινή ζωή μας χαρακτηρίζεται για την υποκινητικότητα και το στρες. Το επάγγελμά μας, προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μας, τις δραστηριότητές μας, τη στάση του σώματός μας. Γι΄ αυτό…
  • Aυξήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα.
  • Κάθε μια ώρα εργασίας σηκωθείτε για πέντε-δέκα λεπτά και περπατήστε.
  • Για επαγγελματίες οδηγούς: επιλέξτε να βοηθάτε τους πελάτες σας να φορτώσουν τις αποσκευές τους στο ΤΑΞΙ σας και να προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Εάν νιώθετε πόνο, ταχυκαρδία και ταχύπνοια, αναζητήστε άμεσα ιατρική γνωμάτευση, όπως επίσης εάν υπάρχει μόνο υποψία κάποιου προβλήματος.
  • Εάν παρατηρήσετε στα κάτω άκρα, πρήξιμο, έντονο ερυθρό χρώμα στην περιοχή, πόνο και ιδιαίτερη διάταση των φλεβών ο γιατρός σας πρέπει να επέμβει το συντομότερο.
  • Εάν είστε γυναίκα και λαμβάνετε αντισυλληπτικά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια του οργανισμού σας.
  • Εάν ταξιδεύετε σε μεγάλα ταξίδια κατά κύριο λόγο με αεροπλάνο οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν σχετικά ενημερωτικά έντυπα.
  • Ενημερωθείτε από ειδικούς για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια, ζωτικότητα και αποδοτικότητα στη εργασία μας.





Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη


Ένα στα τέσσερα παιδιά κι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπέρβαροι, ενώ τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, τον μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο ως διαβήτη των ενηλίκων, φτάνουν το 33% με 45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους.

Τα παραπάνω τόνισε η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αμαλία Γιωτοπούλου, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη», που έγινε σήμερα στην Αθήνα από τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής Mediterranean Diet.

Σύμφωνα με την κ. Γιωτοπούλου, η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλει σ’ ένα εύρος άμεσων, αλλά και μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικά, γαστρεντερικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 χρόνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής τους στα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Μάλιστα, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής, για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σχολικής ηλικίας (2.500 παιδιά) προέκυψε ότι:

Τρία στα δέκα παιδιά δεν τρώνε πρωινό, πέντε στα δέκα δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο, ενώ μόνο ένα στα δέκα παίρνει όλα τα γεύματα με την οικογένεια του και πέντε στα δέκα παιδιά τρώνε πάνω από δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας.

Επιπλέον, έξι στα δέκα παιδιά θεωρούν ότι τρέφονται σωστά, έξι στα δέκα γνωρίζουν τον όρο μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν με το ελαιόλαδο, επτά στα δέκα παιδιά διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίμων και οκτώ στα δέκα παιδιά τρώνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φαγητό απ’ έξω.

Όπως ανέφερε η κ. Γιωτοπούλου, από το σύνολο των 1.200 παιδιών υπέρβαρων - παχύσαρκων, ηλικίας 8 με 12 χρόνων, εκ των οποίων το 60% ήταν κορίτσια και το 40% αγόρια, τα 174 (ποσοστό 14,5%) είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ορού και τα 114 (ποσοστό 9,5%) είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

Ύστερα από παρέμβαση για διάστημα ενός έτους στο σύνολο του δείγματος οι τιμές των βιοχημικών δεικτών μειώθηκαν από 10 έως 30%.

Στην ηλικία των 16-17 χρόνων, οι 100 από τους 110 έφηβους, ποσοστό 90,9%, που επανεξετάστηκαν είχαν διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τους βιοχημικούς δείκτες καθώς και το σωματικό τους βάρος.

Τέλος η κ. Γιωτοπούλου επισήμανε ότι εκτός από την διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών κρίνεται απαραίτητη και η εκπαίδευση των γονέων στη μεσογειακή διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντικαταθλιπτικά οδηγούν στη στένωση των αρτηριών


Αυξημένο κίνδυνο στένωσης των αρτηριών αντιμετωπίζουν οι μεσήλικοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών οποιασδήποτε κατηγορίας βρέθηκε να αυξάνει το πάχος του ενδοθηλίου των καρωτίδων, αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, κατά 37 μικρόμετρα ή 5% κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων αυξάνεται κατά περίπου 10 μικρόμετρα κάθε χρόνο ζωής, οι εθελοντές της μελέτης που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά είχαν αγγεία που θα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο σε άτομα τέσσερα χρόνια μεγαλύτερα.

Και κάθε αύξηση του πάχους κατά 10% ανεβάζει, με τη σειρά της, τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 1,8%.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ωστόσο οι υπεύθυνοι της νέας μελέτης εμφανίζονται σίγουροι ότι η στένωση που παρατηρήθηκε οφείλεται στα φάρμακα και όχι στην ίδια την ασθένεια:

«Το γεγονός ότι δεν εντοπίσαμε σχέση ανάμεσα στην ίδια την κατάθλιψη και τη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας ενισχύει το επιχείρημα ότι κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται τα αντικαταθλιπτικά» ανέφερε ο δρ Άμιτ Σαχ, παρουσιάζοντας τη μελέτη σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας.

Η ομάδα του δρ Σαχ στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα εξέτασε 513 δίδυμους άνδρες με μέση ηλικία τα 55 έτη.

«Στη μελέτη συγκρίναμε δίδυμα αδέλφια που μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον και είχαν γενετική ομοιότητα από 50 έως 100 τοις εκατό» επεσήμανε ο Σαχ.

Σε 59 ζεύγη διδύμων στα οποία έπαιρνε αντικαταθλιπτικά μόνο ο ένας αδελφός, το επιθήλιο της καρωτίδας στον άλλο αδελφό ήταν πιο υγιές και είχε πάχος 41 μικρόμετρα μικρότερο.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση ορισμένων νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη) λόγω των αντικαταθλιπτικών προκαλεί συστολή των αγγείων και ακόλουθη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη έγινε από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Η.Π.Α. και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα χειρότερα

Πάμε για 1.200.000 ανέργους τη νέα χρονιά



- Προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας στο 20-22% το 2012
- Θα περιμένουμε το 2020 για επίπεδα ανεργίας σαν του 2008
- Σοκ!Κατά 2.725% αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Εφιαλτική πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 20%-22% το 2012 έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης από το βήμα μάλιστα της Βουλής.

Στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής ο κύριος Ρομπόλης ανέφερε ότι η επίσημη ανεργία έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 άνεργους.

''Θα περάσει το 2020 για να φτάσουμε στα επίπεδα ανεργίας του 2008'' ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όμως δραματικά αυξάνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, και ιδίως της εκ περιτροπής απασχόλησης, το πρώτο δίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 όπως διαπιστώνει η έκθεση δεδομένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Εως και 199,15% είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν το 2011 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης όμως αυτό που σοκάρει είναι η αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης.

Κατά 1.121,45% αυξήθηκαν, τους πρώτους 2 μήνες του 2011 σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη ενώ, για το ίδιο διάστημα, η αύξηση φτάνει στο 2.725% για τις συμβάσεις που άλλαξαν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τους δίνουν δουλειά για λίγες μέρες ή και ώρες…

Λάστιχο η αγορά εργασίας



Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και κυρίως η εκ περιτροπής εργασία έχουν κατακλύσει την αγορά και, πλέον, εκτιμάται ότι οι δύο στους πέντε νεοπροσλαμβανόμενοι προορίζονται για μερική ή για εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011, ήταν λιγότερες κατά 10,32% οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις.

Από αυτές, οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με αυτές του πρώτου διμήνου του 2010. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 43.900 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2011 έναντι 79.932 πέρσι. Συνολικά, οι προσλήψεις ήταν 76.774, εκ των οποίων οι 24.611 για μερική απασχόληση και οι 8.263 για εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή το 43% των νεοπροσλαμβανομένων δεν έχουν καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Αντίθετα, δραματική αύξηση ( 21,82%) σημείωσαν παρουσίασαν οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης που ανήλθαν σε 8.263 από 6.783 το 2010 ενώ 10.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης 4556 αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με τον εργοδότη για να μη χάσουν τη δουλειά τους και άρχισαν να δουλεύουν εκ περιτροπής ενώ σε 1130 περιπτώσεις ποσοστό μετέτρεψε μονομερώς ο εργοδότης της συμβάσεις σε μία αύξηση… 2.725% σε σχέση με πέρυσι .

Μειωμένες κατά 11,65% είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης από 27.857 το 2010 σε 24.611 το 2011.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας , η ανεργία στο τέλος του 2011 θα φτάσει στο 15,5% και στον ιδιωτικό τομέα το 20% . Πολλοί εργαζόμενοι, όμως, δεν παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας και μένουν απλήρωτοι ελπίζοντας να βρεθεί λύση για τη σωτηρία της επιχείρησης - όπως είναι και η περίπτωση της σωληνουργίας Πετζετακι .

Δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρεία που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο εργασίας ζήτησαν την παρέμβαση της Υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη τονίζοντας ότι πάνω από 400 οικογένειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιμένουν από τον Αύγουστο να πληρωθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφιβληστροειδής από βλαστικά κύτταρα

Ίσως στο μέλλον δημιουργούνται μοσχεύματα του χιτώνα



Αμφιβληστροειδής από βλαστικά κύτταρα
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν τμήμα του βολβού του ματιού ανοίγοντας τον δρόμο για μεταμοσχεύσεις ιστών των οφθαλμών που θα σώζουν ασθενείς από τύφλωση

Λονδίνο
Βλαστικά κύτταρα ποντικών μετετράπησαν σε μια αρχική μορφή του αμφιβληστροειδούς, μια εξέλιξη η οποία μπορεί μια ημέρα να οδηγήσει σε μεταμοσχεύσεις του χιτώνα του ματιού με μοσχεύματα που θα προέρχονται από κύτταρα των ίδιων των ασθενών.
Το επίτευγμα ανήκει στον Γιοσίκι Σασάι από το Κέντρο Ρίκεν για την Εξελικτική Βιολογία στο Κόμπε της Ιαπωνίας και τους συνεργάτες του. Η μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς έγινε με χρήση ενός γονιδίου που εκφράζεται στον συγκεκριμένο χιτώνα. Στη συνέχεια τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν σε μια πρωτεϊνούχο μήτρα ώστε να δημιουργήσουν ιστό. 
Γέννηση ιστών του αμφιβληστροειδούς
Μέσα σε διάστημα 12 ημερών τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς δημιούργησαν μια κοιλότητα – στα έμβρυα το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ιστού εξελίσσεται στον αμφιβληστροειδή, τη φωτοευαίσθητη μεμβράνη που «ντύνει» το εσωτερικό του ματιού. Μέσα σε αυτήν την κοιλότητα εντοπίστηκαν έξι βασικοί τύποι κυττάρων του αμφιβληστροειδούς οι οποίοι είχαν διαχωριστεί σε έξι στρώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον αμφιβληστροειδή των ενηλίκων.
Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» ότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να δημιουργηθεί στο εργαστήριο ένα πλήρως σχηματισμένο μάτι το οποίο θα περιέχει τον φακό, τον σκληρό χιτώνα και τον κερατοειδή χιτώνα. Ωστόσο σύμφωνα με τον δρα Σασάι ίσως καταστεί δυνατόν σε λίγα χρόνια να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη ιστών του αμφιβληστροειδούς στο εργαστήριο οι οποίοι θα έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα.
«Ο αμφιβληστροειδής καταστρέφεται σε περιπτώσεις γενετικών ασθενειών όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτού του είδους η θεραπεία που αναπτύσσουμε θα μπορούσε λοιπόν να βοηθήσει στις μεταμοσχεύσεις ιστών του αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς» κατέληξε ο δρ Σασάι.

Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ-«επανάσταση» κατά του καρκίνου του εντέρου



Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές
Ακόμα και τρεις χιλιάδες ζωές το χρόνο μπορεί να σώζει ένα νέο τεστ για τον καρκίνο του εντέρου που πήρε το «πράσινο φως» για συνέχιση των δοκιμών από την αρμόδια επιτροπή της Βρετανίας.

Το τεστ που ονομάζεται «ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση» (flexible sigmoidoscopy) επιτρέπει στους γιατρούς να δουν το τοίχωμα του εντέρου και να απομακρύνουν μικρούς όγκους που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο επικεφαλής του Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τις δοκιμές, χαρακτήρισε το τεστ «επανάσταση». «Είναι όρος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά περί αυτού πρόκειται. Από τις δοκιμές προκύπτει πως είναι δυνατόν να μειώσουμε τα περιστατικά του καρκίνου του εντέρου κατά ένα τρίτο και τον αριθμό των θανάτων κατά σχεδόν στο μισό», είπε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος στη Βρετανία. Το 2008 διαγνώστηκε σε 39.991 και 16.259 έχασαν τη ζωή τους.

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες μεταξύ 55 και 64 ετών θα κληθούν να υποβληθούν στο τεστ και η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 60 εκατομμύρια στερλίνες μέσα στην επόμενη 4ετία για να χρηματοδοτήσει πλήρεις έρευνες. Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές

Ακόμα και τρεις χιλιάδες ζωές το χρόνο μπορεί να σώζει ένα νέο τεστ για τον καρκίνο του εντέρου που πήρε το «πράσινο φως» για συνέχιση των δοκιμών από την αρμόδια επιτροπή της Βρετανίας.

Το τεστ που ονομάζεται «ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση» (flexible sigmoidoscopy) επιτρέπει στους γιατρούς να δουν το τοίχωμα του εντέρου και να απομακρύνουν μικρούς όγκους που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο επικεφαλής του Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τις δοκιμές, χαρακτήρισε το τεστ «επανάσταση». «Είναι όρος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά περί αυτού πρόκειται. Από τις δοκιμές προκύπτει πως είναι δυνατόν να μειώσουμε τα περιστατικά του καρκίνου του εντέρου κατά ένα τρίτο και τον αριθμό των θανάτων κατά σχεδόν στο μισό», είπε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος στη Βρετανία. Το 2008 διαγνώστηκε σε 39.991 και 16.259 έχασαν τη ζωή τους.

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες μεταξύ 55 και 64 ετών θα κληθούν να υποβληθούν στο τεστ και η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 60 εκατομμύρια στερλίνες μέσα στην επόμενη 4ετία για να χρηματοδοτήσει πλήρεις έρευνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες που σοκάρουν για να αποθαρρύνουν τους καπνιστές



ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ
Τον πλέον αυστηρό αντι-καπνιστικό νόμο προωθεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποχρεώνοντας, μεταξύ άλλων, τις καπνοβιομηχανίες να φτιάχνουν συγκεκριμένα πακέτα τσιγάρα με εικόνες που προκαλούν σοκ- το λιγότερο.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας εκτιμά πως αν ο νόμος περάσει, θα περιοριστούν κατά χιλιάδες οι θάνατοι που συνδέονται με το τσιγάρο και κοστίζουν σχεδόν 33 δισ. δολάρια στο κράτος.

«Ο νόμος στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η αίγλη πέρασε. Τα πακέτα των τσιγάρων θα δείχνουν μόνο το θάνατο και τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα», είπε.

Δείτε τις φωτογραφίες


Διαβάστε περισσότερα...

Η προγεστερόνη μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο τοκετό



Σχεδόν σε μία στις δύο περιπτώσεις

Μέχρι και σε ποσοστό 45% μπορεί να περιορίσει τις πρόωρες γεννήσεις η χορήγηση προγεστερόνης σε έγκυες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν παράλληλα πως η χορήγηση της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου τα βρέφη να εμφανίσουν αναπνευστικές επιπλοκές.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητισμός και υγεία ενώνονται στο Κιλκίς



Εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Οι έννοιες «αθλητισμός» και «υγεία» ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Κιλκίς από τις 13 έως τις 16 Απριλίου για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο «Στόχος», το ελληνικό παράρτημα της «Μόδας κατά του καρκίνου του μαστού» σε συνεργασία με το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας διοργανώνουν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε ελληνίδες πρώην μπασκετμπολίστριες στο ΔΑΚ στις 16 Απριλίου στις 18:00 το απόγευμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Πρόληψη σημαίνει έγκαιρη διάγνωση. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. Να κινητοποιηθούν οι πάντες. Από το Δήμο που μετέχει ενεργά μέχρι και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον αθλητισμό με την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας. Δεν είναι τυχαία βέβαια και η επιλογή ενός αγώνας γυναικών» εξήγησε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα Διατροφής και Άθλησης, Κώστας Παταβούκας, με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι αρωγός στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Η επικεφαλής του «Στόχου» Μαριλένα Στρατοπούλου επισήμανε: «Στις 15 πόλεις που έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 6 χιλιάδες γυναίκες. Οι έρευνες μας λένε ότι οι γυναίκες στην πατρίδα μας διστάζουν και φοβούνται. Φοβούνται τον θάνατο. Όλοι τον φοβόμαστε. Όταν τους έχεις φέρει το γιατρό στα... πόδια τους, τις εξυπηρετείς. Έρχονται πολλές γυναίκες που έχουν ήδη εντοπίσει κάποιο όγκο, αλλά φοβούνται να πάνε στο γιατρό. Εμείς τους μιλάμε για τη μηνιαία αυτοεξέταση (ψηλάφηση) που επιβάλλεται να κάνουμε όλες από μόνες μας».

«Τα κορίτσια της βόρειας Ελλάδας θα αγωνιστούν ενάντια στα κορίτσια της Νότιας Ελλάδας,» εξήγησε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Σάκης Τζελάλης εκπροσωπώντας το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας. Προπονητές στην ομάδα της Νότιας Ελλάδας θα είναι οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Παταβούκας και Σάκης Τζαλαλής. Οι Χρήστος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μπαλογιάννης και Μπάνε Πρέλεβιτς θα απαρτίζουν το τεχνικό τιμ της ομάδας του Βορρά.

Παρούσα στην προπόνηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, η οποία υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να δώσει το παρόν και στο Κιλκίς. Χορηγός της εκστρατείας είναι ο ΟΠΑΠ και άλλοι σημαντικοί φορείς της περιοχής. Στο ημίχρονο του αγώνα, θα υπάρχει χρώμα φολκλόρ, καθώς υπό τον ήχο ποντιακής λύρας, ένα παραδοσιακό γκρουπ θα παρουσιάσει χορευτικά προγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα ιατρικού λάθους ένας στους τρεις Αμερικανούς



Δέκα φορές υψηλότερο από τις εκτιμήσεις το ποσοστό
Παρά την πρόοδο στην ιατρική φροντίδα την τελευταία δεκαετία, εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως ένας στους τρεις έρχεται αντιμέτωπος με κάποιας μορφής ιατρικού λάθους κατά την παραμονή του στα νοσοκομεία.

Η εκτίμηση αυτή, με το νέο ερευνητικό εργαλείο, είναι δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις.

Ο όρος ιατρικό λάθος αφορά προβλήματα από τις πληγές που προκαλούνται λόγω κατάκλισης μέχρι αντικείμενα που ξεχνιούνται μέσα στο σώμα ασθενών μετά την επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Η φετινή 7η Απριλίου είναι αφιερωμένη στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Η φετινή 7η Απριλίου είναι αφιερωμένη σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τον άνθρωπο, στη μικροβιακή αντοχή και την εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από το HIV/AIDS έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι παρανοήσεις και να διαλυθούν οι μύθοι και οι φόβοι σχετικά με το πρόβλημα του AIDS, που εμφανίστηκε με τη μορφή καταιγίδας και έχει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα σε ασθενείς με βαριά οστεοπόρωση



Το μυστικό «κρύβεται» στο αντιγόνο της σκληροστίνης
Ελπιδοφόρα μηνύματα θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης «στέλνουν» οι κλινικές δοκιμές για ένα νέο φάρμακο, που βασίζεται στο αντιγόνο της σκληροστίνης.

Οι δοκιμές, που γίνονται στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης, βρίσκονται στην τρίτη φάση και έχουν δείξει ότι σε έξι μήνες από τη χορήγηση του αντιγόνου δημιουργείται οστό σε ποσοστό 8-10%. Έχουν γίνει σε χιλιάδες ασθενείς με βαριά οστεοπόρωση και οι επιστήμονες διερευνούν κάθε πότε θα πρέπει να χορηγείται αυτό το φάρμακο και τις παρενέργειες που ενδέχεται να έχει.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής του Τομέα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και του Κέντρου Οστεοπόρωσης του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας των ΗΠΑ, Σταύρος Μανώλαγας, εξηγώντας ότι η σκληροστίνη καταστρέφει το οστό ενώ το αντιγόνο στο οποίο βασίζεται η νέα θεραπεία ανταγωνίζεται τη δράση της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 38ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, ο κ. Μανώλαγας ανέφερε ότι τα οιστρογόνα, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτελούν έναν μόνο παράγοντα της οστεοπόρωσης. Η πάθηση, είπε, «είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας του γήρατος και δε σχετίζεται με την οστική μάζα».

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που αφορά μόνο τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και την αντιμετώπιζαν με τη χορήγηση οιστρογόνων, τα οποία είχαν καταστροφικές συνέπειες, καθώς αποδείχτηκε ότι προκαλούν καρκίνο του μαστού και της μήτρας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πάθηση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

«Είναι λάθος η οστεοπόρωση να αποδίδεται μόνο στην έλλειψη οιστρογόνων. Η απώλεια της οστικής μάζας ξεκινά από τη στιγμή που η ανάπτυξη έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και όχι κατά την εμμηνόπαυση. Απλώς, η έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνει τη διαδικασία της οστεοπόρωσης. Εξάλλου, η οστεοπόρωση παρατηρείται και σε άντρες που έχουν απώλεια ανδρογόνων, λόγω καρκίνου του προστάτη. Επομένως, η πάθηση δεν εξαρτάται από τις ορμόνες αλλά επισπεύδεται από την απώλειά τους», εξήγησε ο κ. Μανώλαγας.

Παράλληλα, τόνισε ότι με το πέρασμα των χρόνων τα οστά αδυνατούν, ανεξάρτητα από την οστική μάζα και σπάνε ευκολότερα. «Αυτό είναι θέμα ηλικίας. Ένα άτομο που στα 70 του έχει την ίδια οστική μάζα που είχε στα 30 του, έχει πιθανότητα να υποστεί κάταγμα, ενώ το 50% των καταγμάτων το παθαίνουν άτομα που δεν έχουν πρόβλημα οστικής μάζας. Μετά τα 60-65 τα κόκαλα γίνονται σα σφουγγάρι και αλλάζει η δομή τους. Μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη είναι ότι ο μηχανισμός που δημιουργεί την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο είναι ο ίδιος ο οποίος δημιουργεί και την οστεοπόρωση. Η χοληστερόλη και τα οξειδωμένα λίπη καταστρέφουν τα οστά, διότι δημιουργείται λίπος στο μυελό των οστών, ο οποίος από κόκκινος γίνεται κίτρινος», πρόσθεσε ο κ. Μανώλαγας.


Διαβάστε περισσότερα...