Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το σώμα μετά τον τοκετό



Τι θα πρέπει να προσέχετε και πότε να ανησυχήσετε.

Παρότι έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, εξακολουθεί να είναι χαλαρή και «σακουλιασμένη», τόσο που αναρωτιέστε εάν ποτέ θα επανέλθετε. Ταυτόχρονα τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών μπορεί να κάνουν τη διάθεσή σας απρόβλεπτη. Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας, πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός συνέλθει πλήρως από τον τοκετό.

Τις επόμενες μέρες από τον τοκετό θα παρατηρήσετε τα εξής:


Συσπάσεις της μήτρας και σταδιακή μείωση του όγκου της.
Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις, γνωστές ως λόχεια, οι οποίες αλλάζουν σε χρώμα και ροή με την πάροδο του χρόνου.
Προβλήματα στις κενώσεις.
Διόγκωση και πόνος στους μαστούς.
Απώλεια βάρους.
Καταπονημένες θηλές.

Μετά την Καισαρική


Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση και αναπόφευκτα θα υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Σας συστήσουνουμε να σηκωθείτε το γρηγορότερο από το κρεβάτι έστω και με κάποια βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα συνέλθετε. Θα χορηγήσουμε παυσίπονα τις επόμενες μέρες.
Ίσως να έχετε προβλήματα με την αφόδευση, τα οποία ξεπερνιούνται στις επόμενες 2-3 μέρες.
Η τομή θα επουλωθεί σε μία βδομάδα περίπου. Να τη διατηρείτε καθαρή και στεγνή. Αν έχετε ερεθισμό ή μικρή πυόρροια στην τομή συμβουλευτείτε μας. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αποφύγετε να σηκώνετε βάρη για τις επόμενες 6 εβδομάδες.

Επαναμφάνιση της Εμμήνου Ρύσεως


Αν δεν θηλάζετε, η περίοδος θα εμφανιστεί έπειτα από 4 - 6 εβδομάδες. Εάν όμως θηλάζετε, μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί ο κύκλος.

Αντισύλληψη


Η ωορρηξία θα ξεκινήσει πρωτού ακόμα εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό, γι' αυτό αν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος.

Τι να προσέχετε

Σημάδια που θα σας ανησυχήσουν και που πρέπει να αναφέρερε στο γιατρό σας αποτελούν:

* Πυρετός.
* Πόνος στη κοιλιά.
* Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.
* Μεγάλη απώλεια αίματος για 4 μέρες ή παραπάνω.
* Αποβολή μεγάλων πηγμάτων.
* Λιποθυμία, δύσπνοια, ζάλη.
* Ερυθρό και πρησμένο περίνεο.
* Πόνος στους μαστούς.
* Ερυθρότητα στους μαστούς με ή χωρίς θερμότητα.
* Ραγάδες στη θηλή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ρινοπλαστική όχι μόνο ομορφαίνει αλλά και μικραίνει



Αφαιρεί κατά μέσο όρο ενάμισι χρόνο.

Μια αισθητική επέμβαση στη μύτη όχι μόνο μας κάνει να δείχνουμε πιο όμορφοι αλλά και νεότεροι. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται γιατροί από το Τορόντο που σύγκριναν τις φωτογραφίες 53 ασθενών πριν και μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν.

Ση συνέχεια κάλεσαν 50 εθελοντές και τους ζήτησαν να μαντέψουν την ηλικία αυτών των ανθρώπων. Στους μισούς από αυτούς, έδειξαν πρώτα τις φωτογραφίες πριν την επέμβαση και ένα μήνα αργότερα τις φωτογραφίες μετά την επέμβαση. Στους υπόλοιπους μισούς εθελοντές έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι γιατροί ήταν ότι οι ασθενείς, που ήταν από 15 έως 61 ετών έδειχναν κατά μέσο όρο ακόμη και κατά 1.5 χρόνο νεότεροι έπειτα από τη ρινοπλαστική.

Μάλιστα όσο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν κάποιος τη στιγμή που υπεβλήθη στην επέμβαση, τόσο νεότερος έδειχνε μετά από αυτήν.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η ρινοπλαστική μας «αφαιρεί» χρόνια. Όπως δήλωσαν «η μείωση της ηλικίας είναι ένα ακόμη θετικό της ρινοπλαστικής εκτός από το γεγονός ότι συμβάλλει στην εναρμόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η νέα τεχνητή καρδιά



Θα αρχίσει να τοποθετείται σε ασθενείς το 2012.

Ενα τεχνολογικό θαύμα, δημιουργία γάλλων επιστημόνων, αναμένεται να δοκιμαστεί άμεσα: πρόκειται για μια τεχνητή καρδιά η οποία θα τοποθετηθεί σε μικρό αριθμό ασθενών μέσα στο 2012. Πρόκειται για ένα όργανο που θα μπορεί να συνοδεύει τους ασθενείς για το υπόλοιπο της ζωής τους, χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση.

Όπως γράφει σήμερα «Το Βήμα», εμπνευστής της τεχνητής καρδιάς είναι ο Αλέν Καρπεντιέ, ο καρδιοχειρουργός που εμπνεύστηκε τη βαλβίδα που φέρει το όνομά του και η οποία έχει ήδη μεταμοσχευθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς.

Αν η καρδιά του Καρπεντιέ αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τη βαλβίδα του, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που περιμένουν (συχνά ματαίως) ένα συμβατό μόσχευμα θα μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κλινικές δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες και, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η καρδιά θα είναι στη διάθεση των ασθενών στα τέλη του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Tips για μόνιμη απώλεια βάρους



Οπλιστείτε με υπομονή για να τα καταφέρετε.

Πολύς λόγος γίνεται για το ποια είναι τα μυστικά για τη μακροχρόνια συντήρηση της απώλειας βάρους. Πριν πούμε κάποια από αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η δέσμευση! Δέσμευση σε ποιον; Μα φυσικά, στον εαυτό μας. Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η απώλεια βάρους θα γίνει για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα και όχι μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξης.

Πολλοί έχουν χάσει κάποια επιπλέον κιλά αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αυτήν την απώλεια. Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι ότι δεν έχουν θέληση. Είναι ότι την προσπάθειά τους την αντιμετώπισαν σαν κάτι προσωρινό και γι’αυτόν τον λόγο δεν μπήκαν στη διαδικασία να αναπτύξουν στρατηγικές, τις οποίες να χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι η δέσμευση. Βάζουμε την επίτευξη αυτού του στόχου ως θέμα υψηλής προτεραιότητας και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους;


Ο προγραμματισμός για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ξεκινά πολύ πριν καθίσουμε στο τραπέζι.

Υπάρχουν μικρά μυστικά, που μπορούν να κάνουν την προσπάθειά μας ευκολότερη.

Αυτά τα μυστικά δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με φαγητό και θερμίδες, αλλά αν τα τηρήσετε, ίσως να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε με θερμίδες!

Οδηγίες για τα ψώνια του φαγητού


* Φτιάξτε μια λίστα από πριν και μην πηγαίνετε νηστικοί στο Supermarket.
* Ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για την ποσότητα θερμίδων, λιπαρών, σακχάρων και νατρίου. Προτιμήστε τρόφιμα με τις μικρότερες περιεκτικότητες. Προσοχή! Κάποια συσκευασία μπορεί να αναγράφει ότι το εν λόγω προϊόν περιέχει 0% λιπαρά αλλά να είναι παράλληλα πολύ πλούσιο σε ζάχαρη! Να είστε προσεκτικοί!
* Σκοπός είναι στο σπίτι σας να βρίσκονται διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα για κάθε ώρα της ημέρας, σνακ ή κυρίως γεύματα.

Οδηγίες για την ώρα του φαγητού


* Κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε το γεύμα σας, όσο πιο αργά μπορείτε. Είναι πλέον γνωστό, ότι το σήμα κορεσμού καθυστερεί να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα πρέπει να το προλαβαίνουμε εμείς! Έτσι, αφήστε το πιρούνι σας λίγο πριν νιώσετε ότι χορτάσατε. Δεν είναι απαραίτητο να αδειάσετε το πιάτο σας.
* Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Σε μεγαλύτερα σκεύη έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
* Αναθεωρήστε τη μερίδα σας, καθώς λόγω εξοικείωσης με τις μερίδες των εστιατορίων, η συνιστώμενη για εσάς μερίδα μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που νομίζετε!
* Αντί να τρώτε έξω, φτιάξτε ένα υγιεινό γεύμα από το σπίτι σας. Τα φαγητά έξω είναι πλούσια σε λίπη και αλάτι. Μην ξεχνάτε ότι και οι μερίδες είναι σχεδόν διπλάσιες!

Οδηγίες για την καθημερινότητά σας


* Έχετε λογικούς και εφικτούς στόχους στην απώλεια βάρους.
* Φροντίστε να ζυγίζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να δράτε πιο έγκαιρα.
* Διατηρήστε σταθερές διατροφικές συνήθειες. Τι σημαίνει αυτό; Πάντα πρωινό, τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα, ελαφρύ βραδινό, καλή ενυδάτωση και ένα φρούτο στο ενδιάμεσο για να μας ‘κόβει’ την όρεξη.
* Προσπαθήστε να μην λειτουργείτε με τρόπο ‘άσπρο ή μαύρο’. Αν εκτραπείτε σε κάποιο γεύμα, μην ισοπεδώσετε τις προσπάθειές σας. Χαλαρώστε και προσέξτε στα επόμενα.
* Μην ξεχνάτε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο για να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και όχι για δουλειά γραφείου. Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ξεκινούν λόγω της καθιστικής ζωής, γι΄αυτό βρείτε τρόπους να βρίσκεστε σε κίνηση!

Μέχρι να καταφέρετε να τα κάνετε όλα αυτά πρέπει να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας.

Οι συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε αναξιοπαθούντες



Σύμπραξη ΙΣΑ και Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνουν» η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, για να στηρίξουν πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ανασφάλιστοι, άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες θα μπορούν από την 1η Φεβρουαρίου να απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο ΙΣΑ και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν έχουν, όπως είπε, καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Πατούλης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, σε 150.000 ανέρχονται οι μακροχρόνια ανασφάλιστοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 350.000 δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ τελευταία λαμβάνει διαστάσεις και το φαινόμενο των νεοαστέγων, που είναι πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.

Αυτό είναι ένα καινούργιο προφίλ για την ελληνική κοινωνία που η εκκλησία το συναντά διογκούμενο καθημερινά, είπε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή», Κωστής Δήμτσας, σημειώνοντας ότι το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής από 2.000 μερίδες που ήταν αρχικά, σήμερα έχει φτάσει τις 10.000.

«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ενώ ο κ. Δήμτσας συμπλήρωσε ότι στόχος της προσπάθειας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών από εθελοντές γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο ΙΣΑ θα έρχεται σε επαφή με εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ για ανθρώπους που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν, από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, θα στεγάζεται στα γραφεία του ΙΣΑ, Σεβαστουπόλεως 113, και θα λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και αρχικά κάποια απογεύματα 5.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ. Οι γιατροί θα δέχονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 210-3847374.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του ΙΣΑ και της ΜΚΟ «Αποστολή», περιλαμβάνει επίσης ιατρικές επισκέψεις στις μονάδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής και στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της «Αποστολής».


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν τα τέλη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες



Μέχρι 29 Φεβρουαρίου η κατάθεση των δικαιολογητικών στο δήμο Ευρώτα.

Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα, προκειμένου να στηρίξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόφασή του, μείωσε σε ποσοστό 50% τα τέλη ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης σε δημότες του, που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πολύτεκνοι και άποροι.

Μάλιστα ο δήμος Ευρώτα, καλεί τους δημότες του που εντάσσονται στις ομάδες αυτές, ως τις 29 Φεβρουαρίου να καταθέσουν στην οικονομική υπηρεσία του δήμου, στις αποκεντρωμένες του υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν εξαίρεση από το χαράτσι της ΔΕΗ



Τι γίνεται με τα νοικοκυριά που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να τους κόψουν το ρεύμα
.
Μαζικές είναι οι αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούν να εξαιρεθούν από το γνωστό χαράτσι ή να πληρώσουν το μειωμένο τέλος με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά, στο ΚΕΠΥΟ, 39.000 σχετικά αιτήματα.
Επιπλέον, 12.000 υπόχρεοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εξαιρέσεις στη ΔΟΥ, όπου υπάγονται.

Συνολικά δηλαδή, 51.000 φορολογούμενοι υποστηρίζουν πως δεν δύνανται να πληρώσουν το χαράτσι. Για ποιο λόγο, όμως, καταλήγουν σε αυτή την κίνηση;

Διότι πρέπει να το κάνουν αυτό, αν δεν θέλουν η ΔΕΗ να τους κόψει το ρεύμα.

Ποια διαδικασία ακολουθείται από εδώ και πέρα;

Όλες αυτές οι αιτήσεις εστάλησαν στη ΔΕΗ, ώστε να διατηρηθεί σε όλα αυτά τα σπίτια η ηλεκτροδότηση, μέχρι να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και να βγουν τα αποτελέσματά του.

Πότε θα γίνουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι;


Αφού εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, η οποία και θα καθορίζει τη διαδικασία, υπό την οποία θα πραγματοποιούνται αυτοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Σανίδα σωτηρίας ο τουρισμός για την Ελλάδα



Αύξηση 11,2% ο αριθμός των επισκεπτών το 9μηνο 2011.

Αύξηση 11,2% κατέγραψαν στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 οι αφίξεις τουριστών από την Ευρώπη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 αύξηση 11,2%, έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010.

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Πορτογαλία (89,9%), Αλβανία (75,9%), Ρωσία (58,0%), Λουξεμβούργο (52,6%) Γαλλία (35,9%) και Βέλγιο (32,3%), ενώ σημαντική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από την Κύπρο (21,8%) και την Αυστρία (9,8%).

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (10,4%) και η Γαλλία (7,3%).

Κατά την ανάλυση των στοιχείων, ως προς το μέσο μεταφοράς και το σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (17,7%) και ακολουθεί του Ηρακλείου (13,3%) και της Ρόδου (10,7%).

Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδας προκύπτει ότι, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011, οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 10,4%, σε σύγκριση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση εταιρικών χρεών ζητά ΓΣΕΒΕΕ



Στόχος η «ανακούφιση» των οφειλετών και η ταμειακή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ρύθμιση των εταιρικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με μοντέλο αντίστοιχο αυτού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο...

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη αναφέρει:

«Στο πολυνομοσχέδιο «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής 2012 – 2015» έχει ενσωματωθεί πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (άρθρο 21) με ταυτόχρονη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Με δεδομένο ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ πλησιάζουν τις 350.000 (στοιχεία 2011) και το συνολικό ποσό της οφειλής αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ κάθε τέτοια πρωτοβουλία προφανώς και αποσκοπεί αφενός στην ανακούφιση των συναδέλφων οφειλετών και αφετέρου στην ταμειακή ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Κρίνουμε ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη διάταξη είναι αναγκαίες ορισμένες διορθώσεις που θα καταστήσουν τη ρύθμιση πιο ελκυστική για τον οφειλέτη, προσφέροντας παράλληλα διέξοδο σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα:

Α) Είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση ενός μοντέλου ρύθμισης αντίστοιχου με αυτό που προκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου) και ειδικότερα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ προτείνουμε:

1. εφάπαξ καταβολή ή έως 3 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

2. από 4 έως 6 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 90% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

3. από 7 έως 12 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

4. από 13 έως 18 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60 % επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

5. από 19 έως 24 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 45%

6. από 25 έως 30 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 25%

• Στην περίπτωση καταβολής των οφειλών προς το ΙΚΑ και εφόσον η καταβολή γίνεται σε μηνιαία βάση, προτείνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων κατά περίπτωση, κατά το πρότυπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Β) Μία δυνατότητα, που παρέχεται σε οφειλέτες κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης είναι η ρύθμιση της οφειλής μέσω παρακράτησης του ποσού από τις πρώτες συντάξεις που θα τους καταβάλλονται. Θεωρούμε ότι το ανώτατο όριο οφειλής, που μπορεί να εξοφλείται τμηματικά μέσω παρακράτησης ποσού από τη σύνταξη, πρέπει να αυξηθεί από τα 15.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.

Γ) Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές».


Διαβάστε περισσότερα...

Εννιακόσια βρέφη πεθαίνουν ετησίως λόγω κρίσης!



Σοκ προκαλούν τα στοιχεία.

Από τη δίνη της κρίσης δεν γλιτώνουν ούτε και τα νεογέννητα μωρά αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές που είδαν το φως της δημοσιότητας περίπου 900 βρέφη κάθε χρόνο δεν προλαβαίνουν να δουν τη ζωή καθώς πεθαίνουν πριν ακόμη την απολαύσουν.

Βρέφη χάνουν τη ζωή τους και οι μητέρες τους κινδυνεύουν σοβαρά από την έλλειψη μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών.

Ακόμη και οι ειδικοί του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σοκαρίστηκαν από τα στατιστικά δεδομένα. Μάλιστα, για πρώτη φορά η Ειδική Επιτροπή Περιγεννητικής ζήτησε τον ακριβή αριθμό γεννήσεων από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ήδη εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας ριζικές αλλαγές στο σύστημα περιγεννητικής φροντίδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στα νοσοκομεία που λειτουργούν τέτοιες μονάδες παραμένουν κλειστές από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο Αττικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου, από τις τρεις μονάδες εντατικής νεογνών λειτουργεί μόνο η μία, κι από τα 20 κρεβάτια σε λειτουργία είναι μόνο τα 5.

Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σκουριάζουν, τα κρεβάτια παραμένουν κενά και τα βρέφη χάνονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους



Από το Σάββατο στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες και παιδιά από 8 έως 12 ετών διοργανώνονται από αυτό το Σάββατο και έως και τις 18 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο.

Τίτλος και αντικείμενο των μαθημάτων είναι «H τέχνη της Sonia Delaunay», ιδρύτριας του κινήματος του Ορφισμού.

Τα μαθήματα για παιδιά θα γίνουν τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Σάββατο 28/1 13:00-15:00
Σάββατο 4/2 13:00-15:00
Σάββατο 11/2 13:00-15:00
Σάββατο 18/2 13:00-15:00

Τα μαθήματα για τους ενήλικες θα γίνουν τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Σάββατο 28/1 16:00-18:00
Σάββατο 4/2 16:00-18:00
Σάββατο 11/2 16:00-18:00
Σάββατο 18/2 16:00-18:00

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ/δίωρο συμπεριλαμβανομένων των υλικών

H Sonia Delaunay (1885-1979) ήταν Εβραιογαλλίδα καλλιτέχνης, η οποία, μαζί με το σύζυγό της Robert Delaunay και άλλους, ίδρυσαν το κίνημα του Ορφισμού, γνωστό για τη χρήση έντονων χρωμάτων και γεωμετρικών σχημάτων. Το έργο της επεκτείνεται στη ζωγραφική, το σχεδιασμό υφασμάτων και στη σκηνογραφία. Ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης στην οποία το Λούβρο οργάνωσε αναδρομική έκθεση για το έργο της το 1964 και το 1975 της απονεμήθηκε το ανώτερο βραβείο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Το έργο της στο μοντέρνο σχέδιο συμπεριλάμβανε τις έννοιες της γεωμετρικής αφαίρεσης, το σχεδιασμό επίπλων, υφασμάτων, ταπετσαριών και ρούχων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Ελένη Νομικού (Δευτ.– Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201)
e-mail: enomikou@herakleidon-art.gr

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο
118 51 Αθήνα
T: 210 34 61 981
F: 210 34 58 225
E: info@herakleidon-art.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Κλέβουν ακόμα και το συσσίτιο της Εκκλησίας!



Άφαντο το φαγητό για τους άπορους στο Περιστέρι.

«Φτερά» έκανε από τον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας στο Περιστέρι το συσσίτιο που θα δινόταν στους απόρους, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, από άγνωστους που εισέβαλαν στο ναό και δεν άφησαν τίποτα!

Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα καλύψει τα συσσίτια ώστε να μην πεινάσουν οι άποροι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς στην Πρέβεζα



Με «λουκέτο» απειλείται η μονάδα τεχνητού νεφρού.

Στο αέρα βρίσκεται η μονάδα τεχνητού νεφρού του γενικού νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς μόλις ένας γιατρός και 10 νοσηλευτές, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 50 ασθενών.

Η μονάδα από τις αρχές του 2011 έχει μείνει με ένα μόνο νεφρολόγο, ο οποίος είναι και διευθυντής.

Στη μονάδα έχει αποσπαστεί μια αγροτική γιατρός, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 5 νεφρολόγους και 6 βοηθούς και στα χαρτιά οι θέσεις είναι 3.

Πρόσφατα, 10 ασθενείς αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλες κλινικές της Ηπείρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά ο σχολικός εκφοβισμός



Το 8,5% των εφήβων έχει πέσει θύμα bullying.

Μέσα σε οχτώ χρόνια το ποσοστό των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού -γνωστό και ως bullying- έχει διπλασιαστεί δείχνει έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Το φαινόμενο παίρνει, πλέον, ανησυχητικές διαστάσεις αφού ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, ομολογούν ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους.

Οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλλα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν τα πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς φαίνεται να είναι και οι λεγόμενοι «τσαμπουκάδες» στο σχολείο, αφού ένα στα τέσσερα αγόρια, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους, τουλάχιστον τρεις φορές. Το «σπορ», πάντως, φαίνεται να έχει κατακτήσει και τα κορίτσια, αν και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (8,3%).

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά: οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία το bullying. Τα θύματα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο του bullying, η θετική αντίληψη των μαθητών για το σχολικό κλίμα, καθώς και το «δέσιμο» που νιώθουν με το σχολείο τους δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με τους γονείς τους και η ευκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός τα θεατρικά μαθήματα από τα σχολεία



Θυσιάστηκαν στο βωμό των περικοπών.

Αναστάτωση έχει δημιουργήσει σε εκατοντάδες θεατρολόγους που εργάζονταν σε σχολεία η κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, το οποίο δε θα διδάσκεται πλέον στα πιλοτικά δημοτικά σχολεία.

Το μάθημα του Θεάτρου δεν θα ενταχθεί στα πιλοτικά γυμνάσια ενώ από φέτος έχει καταργηθεί το μάθημα Στοιχεία Θεατρολογίας από το Νέο Λύκειο.

Η σχετική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου δημοσιεύτηκε παραμονές Χριστουγέννων και εντάσσεται στις οριζόντιες περικοπές που εφαρμόζονται και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το υπουργείο πέταξε το Θέατρο από τα σχολεία για να εξοικονομήσει θέσεις διδασκόντων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση θα αυξήσει τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

«Εκρηκτική αύξηση» της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών φοβούνται για το προσεχές διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης οι εκπρόσωποι των δομών ψυχικής υγείας και των θεραπευτικών προγραμμάτων αντιμετώπισης εξαρτήσεων. Η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, η φτώχεια συνιστούν απειλή για ευάλωτες οικογένειες ως προς την αντοχή και συνοχή τους και σε πολλές περιπτώσεις, όπως έχει διαπιστωθεί και σε αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, χρήσης ναρκωτικών, ακόμα και αποπειρών αυτοκτονίας.

Στην Ελλάδα, οι σχετικές έρευνες που έγιναν προ Μνημονίου κατέδειξαν ότι ένας στους δέκα 'Ελληνες έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του παράνομες ναρκωτικές ουσίες, ενώ ακόμα και στις μικρές ηλικίες (έφηβοι) καταγράφεται κατάχρηση του αλκοόλ. Οσον αφορά τα λεγόμενα «σκληρά ναρκωτικά», εκτιμάται ότι μόνο οι χρήστες ηρωίνης είναι 30.000 στη χώρα μας, ενώ αυξητική τάση εμφανίζει η χρήση κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ - «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη, ψυχολόγος, κ. Βασίλης Καλαμπαλίκης τόνισε πως, δυστυχώς, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η πολιτεία απάντησε «ανοίγοντας» στα νοσοκομεία τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων (μεθαδόνη) που είχαν αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη την εξάλειψη της λίστας των τοξικομανών που περίμεναν να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Στην περίπτωση, όμως, των λεγόμενων «στεγνών προγραμμάτων» που αποτελούν σχεδόν το άλλο μισό της αντιμετώπισης των ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας ολοκληρωτικά στην κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων, οι περικοπές κονδυλίων λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδιαζόμενες δραστηριότητες και παρεμβάσεις από το ΚΕΘΕΑ.

Πρόσφατη έρευνα του ΚΕΘΕΑ για το κόστος εξάρτησης και τα οφέλη της θεραπείας έδειξε ότι «η παραμονή και μόνο στην Θεραπευτική Κοινότητα, ανεξάρτητα από την τελική της έκβαση, έχει σημαντικό κέρδος για την κοινωνία. Για κάθε 1 ευρώ που διατίθεται για τη θεραπεία εξοικονομούνται από 4,6 - 6,5 ευρώ ανάλογα με το είδος του προγράμματος. Η εξοικονόμηση προκύπτει από τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, δίωξης, απονομής δικαιοσύνης, σωφρονισμού κ.ά.

Η «Ιθάκη», η πιο παλιά θεραπευτική κοινότητα της χώρας, που συμπλήρωσε 28 χρόνια ζωής, είδε τα κονδύλια του ΚΕΘΕΑ να μειώνονται από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 18,5 και τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη.

«Το κόστος παραμονής σε μια θεραπευτική κοινότητα είναι μικρότερο του εγκλεισμού, ενώ η συμμετοχή ενός ατόμου στην Θ. Κ. συνοδεύεται από σημαντικές πιθανότητες πλήρους αποθεραπείας», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι αριθμοί του θεραπευτικού προγράμματος «Ιθάκη» επιβεβαιώνουν την έρευνα, καθώς έχει προσφέρει υπηρεσίες σε 8.900 άτομα (4.406 χρήστες και 4.494 γονείς - φίλοι). Το 47% των χρηστών «μπήκε» στην κύρια φάση θεραπείας. Αλλη έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος παραμονής στην κύρια φάση θεραπείας είναι καθοριστικός παράγοντας στο να παραμείνει κανείς «καθαρός» στο υπόλοιπο της ζωής του.

«Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη και πρέπει να στηριχθούν οι οργανισμοί απεξάρτησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και να αναπτυχθούν πολιτικές που θα αποβλέπουν στην πλήρη απεξάρτηση του ατόμου από τη χρήση και στην κοινωνική του ένταξη», καταλήγει ο κ. Καλαμπαλίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακουστικά ναι, αλλά όχι όταν περπατάτε



Γιατί μπορεί να σας πατήσει κανένα τρένο
.
Σημαντική αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των ατυχημάτων που προκαλούνται από πεζούς που φορούν ακουστικά και ακούνε μουσική.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ του 2004 και του 2011 έχουν σημειωθεί συνολικά 116 θάνατοι ή τραυματισμοί. Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες με ποσοστό 68% οι οποίοι ήταν κάτω της ηλικίας των 30 ενώ ένα στα δέκα θύματα ήταν κάτω από 18 ετών.
Το 80% των περιστατικών σημειώθηκε σε αστικές περιοχές και περισσότερα από τα μισά θύματα χτυπήθηκαν από τρένα.

Επίσης τα 81 από τα 116 περιστατικά κατέληξαν σε θάνατο ακόμα κι αν ακούστηκε κάποιος προειδοποιητικός ήχος, όπως μια σειρήνα, που θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο αν οι άνθρωποι αυτοί δεν φορούσαν ακουστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα αυτή τονίζει τη σημασία του να χρησιμοποιεί κανείς όλες τις αισθήσεις του όταν κυκλοφορεί στο δρόμο, ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι εξίσου επικίνδυνο με τα ακουστικά μπορεί να αποδειχτεί το να μιλάει κανείς στο κινητό και το να κυκλοφορεί με κουκούλα.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι όταν κάποιος περπατάει και μιλάει στο κινητό ή ακούει μουσική, είναι σαν να απομονώνεται από τον κόσμο γύρω του.

Οι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι για να καταπολεμηθεί αυτή η απομόνωση θα πρέπει να υπάρχει πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, στο οποίο σίγουρα δεν συμβάλλει το να σερφάρει κανείς στο διαδίκτυο, το να περπατάει και να ακούει μουσική καθώς και το να στέλνει e-mail.


Διαβάστε περισσότερα...

Από εξετάσεις όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι



Με γραπτά τεστ η αξιολόγηση των 750.000 εργαζομένων.

Από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα κληθούν να περάσουν οι 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο που εξετάζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε απομακρύνσεις, σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλοι δεν κριθούν θετικά.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί διαδικασία αξιολόγησης κατά τα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών, που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Εκτός από τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου κάθε υπαλλήλου, όπως αναφέρουν τα «Νέα», προβλέπει τη διενέργεια ορισμένων γραπτών δοκιμασιών και προφορικής συνέντευξης.

«Αυτό πρέπει να γίνει, όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μια θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας

Απέφυγε όμως να διευκρινίσει αν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας πάντως πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παιδοφιλία ως αναπηρία και η επιστροφή της νοσοκόμας Ρέιτσεντ



του Ναπολέοντα Λιναρδάτου

Με την φασαρία που έγινε με την υπ. αριθ. 2611 ΦΕΚ της 8ης Νοεμβρίου 2011 όπου «είχαν περιληφθεί μεταξύ των ψυχικώς πασχόντων, κατηγορίες ατόμων όπως παιδόφιλοι, επιδειξιομανείς, εθισμένοι στον τζόγο, κλεπτομανείς και πυρομανείς» χάθηκε η ουσία της υπόθεσης που είναι πολύ πιο σημαντική από την συγκεκριμένη είδηση. Ο θόρυβος για τους σχετικά «ανάπηρους» παιδόφιλους που αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι μπορούν να απολαμβάνουν «μειωμένα τιμολόγια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ή σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς»παρουσιάστηκε ως ένα άλλο ευτράπελο γεγονός του ανοργάνωτου ελληνικού κράτους. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.

Όλα αυτά προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βρίσκονται στην Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων, παιδοφιλία F65.4, φετιχισμός F65.0, σαδομαδοχισμός F65.5 κτλ, ως ψυχικές παθήσεις. Ανήκουν σε μια ολοένα αυξανόμενη ομάδα ψυχικών νοσημάτων. Μια μεγάλη έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΗΠΑ) βρήκε ότι το 46%, επαναλαμβάνω το 46%, των τυχαία επιλεγμένων ενήλικων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία που αποδείκνυαν ότι έπασχαν ή είχαν στο παρελθόν «τουλάχιστον μία ψυχική ασθένεια μέσα σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες σε κάποια στιγμή στη ζωή τους». Δεν χρειάζεται να είσαι Μισέλ Φουκώ για να υποψιαστείς ότι το πράγμα κάπου μπάζει.

Όπως έχουν υποστηρίξει οι Μισέλ Φουκώ, Ρόναλντ Λαινγκ και Τόμας Σαζ «η ψυχιατρική είναι μια μορφή κοινωνικού έλεγχου, για να στιγματίζεται και να τιμωρείται ανεπιθύμητη συμπεριφορά με το πρόσχημα της θεραπείας». Μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί απόλυτα με αυτή την θέση, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε ότι έστω και αν είναι μια καρικατούρα της ψυχιατρικής, είναι μια καρικατούρα που εμπεριέχει αλήθειες και καταδεικνύει σοβαρούς κινδύνους. Το ότι η ψυχιατρική έχει στο παρελθόν ενοχοποιήσει συμπεριφορές που σήμερα είναι ανεκτές (βλ. ομοφυλοφιλία), ενώ τώρα φαίνεται να αθωώνει εγκληματίες (παιδοφιλία), θα πρέπει να μας δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά για την επιστημονική φερεγγυότητα του κλάδου. Υπάρχουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές που είναι απλά μη-δημοφιλείς και υπάρχουν άλλες που είναι απλά εγκληματικές, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλίνουσες συμπεριφορές είναι ψυχικές παθήσεις.
Η αύξηση των «ψυχικών παθήσεων» συνάδει με τις ιδεολογικές εμμονές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι εξειδικευμένη οργάνωση του επαίσχυντου ΟΗΕ. Η δραματική εξάπλωση των ψυχικών «παθήσεων» υποδηλώνει την συρρίκνωση της ατομικής σφαίρας δράσης και ευθύνης του ατόμου, την αύξηση του κράτους-νταντά που αναλαμβάνει είτε να θεραπεύσει, είτε να καθορίσει μέσο της νομοθεσίας και των κανονισμών την πλήρη υπόταξη του ατόμου στα κελεύσματα της κρατικιστικής Αριστεράς που κυριαρχεί σε αυτούς τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Στις προηγούμενες δεκαετίες ο στόχος ήταν ο κρατικός έλεγχος των μέσων παραγωγής. Μια και αυτή η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, τώρα ο σοσιαλισμός εισάγεται από την πίσω πόρτα, κρατικοποιώντας σταδιακά όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας μας. Στο 1984 του Όργουελ διαβάζουμε το «αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, για πάντα». Τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, εκτός αν κατοικείς στον σοσιαλιστικό παράδεισο της Βόρειας Κορέας.

Εμείς έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ευαίσθητο και μαλθακό κρατικισμό, που δεν βρίσκεται τόσο στο πρόσωπο ενός φύλακα ενός στρατοπέδου, αλλά στην νοσοκόμα Ρέιτσεντ του βιβλίου «Η φωλιά του κούκου» (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) του Κέν Κέισι, το οποίο έγινε μια εξαιρετική ταινία με τον Τσακ Νίκολσον και την Λουίζ Φλέτσερ. Η νοσοκόμα Ρέιτσεντ, κάτω από το πέπλο της προσφοράς, του ενδιαφέροντος και της αφοσίωσης, ασκεί μια σχεδόν ανεπαίσθητη και αθόρυβη τυραννία στις ζωές των έγκλειστων στην ψυχιατρική κλινική. Μια σκιαγράφηση ενός απευκταίου μέλλοντος που έχει περισσότερες πιθανότητες κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Η παθολογικοποίηση όλο και περισσότερων συμπεριφορών είναι μια αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Έργα για ΑΜΕΑ σε παραλίες



Έργα που θα μετατρέψουν αρκετές παραλίες του νησιού, σε προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρίες, προγραμματίζει ο δήμος Ρόδου.

Συγκεκριμένα για τα έργα αυτά, έχει αποφασιστεί να υποβληθεί αίτηση, με σκοπό να χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.
Επί του θέματος σε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να υλοποιήσει στα πλαίσια της ανωτέρω ανοιχτής πρόσκλησης τη δράση με τίτλο «Προσβάσιμες παραλίες σε άτομα με αναπηρίες».

Αντικείμενο της δράσης είναι ο εξοπλισμός παραλιών των νήσων Αιγαίου έτσι ώστε να καθίστανται προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία θα περιλαμβάνει:
1. Ειδικό διάδρομο για την κίνηση των αμαξιδίων και την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
2. Δύο αμφίβια αμαξίδια.
3. Αποδυτήριο τουαλέτα.

Οι παραλίες πρέπει να έχουν Γαλάζια Σημαία για το 2011 ή να έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» με το Π.Δ 23/2000 και επιπλέον θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ, μικρή κλίση, απουσία σκαλοπατιών και υψομετριών διαφορών. Ο Δήμος Ρόδου θα συμμετέχει ως «φορέας Λειτουργίας» με τις παρακάτω παραλίες:
• Παραλία Τσαμπίκα
• Λίνδος (Κεντρική Παραλία)
• Φαληράκι (Κεντρική Παραλία)
• Έλλη (Έμπροσθεν ΚΑΖΙΝΟ)
• Κεντρική παραλία Ιαλυσού
• SUNWING

O Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να τοποθετεί, να συντηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του και να αποθηκεύει κατά τη χειμερινή περίοδο τον εξοπλισμό, που θα παραχωρηθεί, και παράλληλα θα μεριμνά για την εξασφάλιση Ναυαγοσώστη ή Επόπτη σε κάθε παραλία που θα τοποθετηθεί ο εν λόγω εξοπλισμός καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του.

Μετά τα ανωτέρω ζητείται από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμμετοχή της πρότασης με τίτλο Προσβάσιμες παραλίες σε άτομα με αναπηρίες» στην πρόσκληση 35 του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και να αναλάβει τις ανωτέρω δεσμεύσεις.
Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος κ.Εμ.Σαββής προτείνει στο Σώμα να ενταχθεί και η παραλία Αφάντου στην υποβολή της ανωτέρω πρότασης.

Στη συνέχεια ο προεδρεύων κ.Ν.Τσουκαλάς κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Εμ.Γλυνός ήταν απών από τη συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση καθώς και την πρόταση του αντιδημάρχου κ.Εμ.Σαββή,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στην πρόταση με τίτλο “Προσβάσιμες παραλίες σε άτομα με αναπηρίες» στην πρόσκληση 35 του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Ο Δήμος Ρόδου θα συμμετέχει ως «φορέας Λειτουργίας» με τις παρακάτω παραλίες:
• Παραλία Τσαμπίκα
• Παραλία Αφάντου
• Λίνδος (Κεντρική Παραλία)
• Φαληράκι (Κεντρική Παραλία)
• Έλλη (Έμπροσθεν ΚΑΖΙΝΟ)
• Κεντρική παραλία Ιαλυσού
• SUNWING

και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τοποθετεί, να συντηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του και να αποθηκεύει κατά τη χειμερινή περίοδο τον εξοπλισμό, που θα παραχωρηθεί, και παράλληλα θα μεριμνά για την εξασφάλιση Ναυαγοσώστη ή Επόπτη σε κάθε παραλία που θα τοποθετηθεί ο εν λόγω εξοπλισμός καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του».




Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν την «Συμπαράσταση» της Πολιτείας



Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Άτομα με Ειδικές Αναπηρίες είναι αρκετά. Δεν στέκονται όμως η αφορμή γι’ όλους αυτούς τους ανθρώπους να πάψουν να αγωνίζονται για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, όπως δεν αποτελούν εμπόδιο και για τα όνειρα τους. 

Για μια καλύτερη ζωή σαφώς με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις.
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν τα μέλη του συλλόγου ΑμΕΑ η «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Κυριακή στα γραφεία του συλλόγου υπό την παρουσία εκπροσώπων φορέων της περιοχής και μελών όπου ευχήθηκαν η νέα χρονιά να φέρει υγεία και επίλυση των προβλημάτων. 

Υγεία, χαρά και ευτυχία ευχήθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σωτήρης Τσιρογιάννης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικεντρωθεί στο έργο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το καλό των ΑμΕΑ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος τόνισε πως τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα εμποδίων στο δρόμο τους, προκειμένου να επιτύχουν ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτησία και πλήρη οικονομική και κοινωνική ένταξη. 

Χάρη στην επιμονή και στη συνεχή προσπάθεια των μελών, αλλά και την στήριξη των τοπικών φορέων, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ωστόσο υπολείπονται πολλά ακόμη να γίνουν. 

Την πίτα του συλλόγου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Χρήστος Λάππας δήμαρχος Τρικκαίων και Ζήσης Γκουγκοστάμος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: ο Δήμος σχεδιάζει νέα σχολεία για την πόλη



Πρόταση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέας πτέρυγας στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Δημοτικού σχολείουΘεσσαλονίκης (οδός Δελφών 150), κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑειφόροςΑνάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», του Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007 ? 2013.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείοΠεριφερειακής Ανάπτυξης και αφορά στην επέκταση του σχολικού συγκροτήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου,αναμένεται να επιλύσει το έντονο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της περιοχής.

Η σχετική μελέτη για το νέο κτίριο, που έχει κατατεθεί από την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας καιΔικτύων, προβλέπει την κατασκευή επιπλέον τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας, χώρους υγιεινής μαθητών και ΑΜΕΑ,αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γραφείο καθηγητών.

Να σημειωθεί ότι το έργο για την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος του 4ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης,σύμφωνα με την μελέτη της Αντιδημαρχίας, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί:

-Στη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού αιθουσών για τη λειτουργία του, προκειμένου το σχολείο ναανταποκρίνεται στη δυναμικότητα και την κατηγορία του (8θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο).
-Στην αναδιάταξη και ενίσχυση των χώρων υγιεινής, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα επίπεδα του κτιρίου,συμπεριλαμβανομένου και του αύλειου χώρου.
-Στην ικανοποίηση των προδιαγραφών προσπελασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα οριζόντια και κατακόρυφα καιτους χώρους του σχολείου, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, η αντιδημαρχία έχει καταθέσει ήδη προς έγκριση, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματοςΜακεδονίας-Θράκης 2007-2013, στον άξονα των υποδομών Εκπαίδευσης, το έργο αποκατάστασης της επανάχρησηςτου εγκαταλειμμένου διατηρητέου κτιρίου που είναι γνωστό ως παράρτημα του Α? Γυμνασίου Αρρένων στην οδό Β.Όλγας.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και εφόσον εγκριθεί θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, χωρίς να επιβαρύνεται στο ελάχιστο ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Υλοποιούμε τον προγραμματισμό της αντιδημαρχίας για την κατασκευή σχολικών μονάδων με χρηματοδότηση απόκοινοτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την διπλοβάρδια, στην οποία δυστυχώς ο δήμοςΘεσσαλονίκης κατέχει θέση πρωταθλητή πανελλαδικώς, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους ναταλαιπωρούνται χρόνια τώρα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.


Πηγή: http://www.ypodomes.com
Διαβάστε περισσότερα...

Όσους στήριξαν τον αγώνα του ευχαριστεί ο Σύλλογος των εργαζομένων "Βοήθεια στο Σπίτι"

Όλους όσοι από τους θεσμικούς φορείς στήριξαν τον αγώνα των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να βρεθεί λύση και να συνεχίσει το πρόγραμμα, εκφράζει ο Σύλλογος των εργαζομένων.



Αναλυτικά αναφέρουν: 
«Την χρονιά που μας πέρασε δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας γα τη συνέχιση των δόμων Βοήθεια στο Σπίτι και την παροχή φροντίδας και υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ κτλ.)

Ως σύλλογος Σ.Ε.Κ.Φ.Ε.Ο. που εκπροσωπεί τους εργαζομένους σε Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ Κρήτης, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους Δήμαρχους της Κρήτης για την έμπρακτη συμπαράστασή τους, ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ηρακλείου και αντιπρόεδρο τη ΚΕΔΕ κ. Ιωάννη Κουράκη, τον Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη, που πρωτοστάτησε σε εκστρατεία συμπαράστασης των δομών σε επίπεδο Κρήτης, όπως επίσης και το Δήμαρχο Πλατανιά Χανίων κ. Ιωάννη Μαλανδράκη για την ευγενική προσφορά της εξ ολοκλήρου χορηγίας του κόστους εκτύπωσης των ημερολογίων του συλλόγου μας.

Τέλος ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Στ.Αρναουτάκη καθώς και όσους μας βοήθησαν αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, και ευελπιστούμε στην εκ νέου στήριξή τους και την καινούργια χρονιά, ούτως ώστε να εξευρεθεί λύση για κρατική, δωρεάν μόνιμη παροχή κοινωνικής φροντίδας, όπως υποχρεούται ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος».


Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή πίτας με ελπίδες και …αιτήματα από ΑμΕΑ των Τρικάλων





Πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Συλλόγου ΑμΕΑ Τρικάλων «Η Συμπαράσταση», η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Την πίτα, ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος, δίνοντας τις ευχές του στα μέλη του Συλλόγου.

Παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ζήση Γκουγκουστάμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Τσιρογιάννης, ζήτησε την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής για τα μέλη του Συλλόγου, κάνοντας αναφορά για τις επικείμενες προσλήψεις προσωπικού του Δήμου με 5μηνες συμβάσεις εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα ΚΕΠ



Ανά 4.100 κατοίκους αναλογεί ένας εργαζόμενος
.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πλέον τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πλειονότητα των κέντρων βρίσκεται στον αέρα και υπολειτουργεί, κινδυνεύοντας να οδηγηθεί ακόμα και σε κλείσιμο το προσεχές διάστημα.

Ο λόγος; Η λήξη των συμβάσεων των απασχολουμένων σε αυτά, που έφερε την υπηρεσία στα όρια της. Οι 2.390 μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει στα 1.081 ΚΕΠ ανά την επικράτεια, τρέχουν να προλάβουν, προκειμένου να καλύψουν όλα τα αιτήματα.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, εκτός από τη μείωση του προσωπικού, στα ΚΕΠ προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, στις ήδη 1.000 πιστοποιημένες διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Αποτέλεσμα, όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν να σχηματίζουν πλέον ουρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανά περίπου 4.100 κατοίκους, αναλογεί ένας εργαζόμενος σε ΚΕΠ, ενώ η υποστελέχωση έχει ανεβάσει την αναμονή στα γκισέ ακόμα και πάνω από τα 30 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του αιτήματος.


Διαβάστε περισσότερα...