Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Πορείες για τον Τρέιβον στις ΗΠΑ


Πάνω από 100 πορείες με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον» προγραμματίζεται να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σήμερα, με αίτημα να διωχθεί ο Τζορτζ Ζίμερμαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων, μία εβδομάδα αφότου δικαστήριο τον έκρινε αθώο στην δίκη για το φόνο του μαύρου εφήβου Τρέιβον Μάρτιν.

Το Δίκτυο Εθνικής Δράσης, του οποίου ηγείται ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων και βαπτιστής ιερέας Αλ Σάρπτον, διοργανώνει τις κινητοποιήσεις αυτές, που συμπεριλαμβάνουν πορείες έξω από ομοσπονδιακά δικαστήρια σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.


Η μητέρα και ο αδελφός του Τρέιβον Μάρτιν αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια πορεία στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πατέρας του αναμένεται να παρευρεθεί σε μια επιμνημόσυνη δέηση στο Μαϊάμι.
Η αθώωση του Ζίμερμαν για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν από το σώμα ενόρκων ενός δικαστηρίου στη Φλόριντα προκάλεσε γενικευμένη οργή στην κοινότητα των αφροαμερικανών, πυροδοτώντας εκ νέου την δημόσια συζήτηση σε όλη τη χώρα για τον ενδεχόμενο ρόλο των φυλετικών διακρίσεων στο θάνατο του 17χρονου.

Ο Μάρτιν ήταν άοπλος όταν ο Ζίμερμαν τον πυροβόλησε και τον σκότωσε τον Φεβρουάριο του 2012, σε μια συνοικία με ελεγχόμενη είσοδο, όπου ο δεύτερος υπηρετούσε ως εθελοντής φρουρός κι όπου διέμενε ο πρώτος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ έχει δηλώσει ότι η υπόθεση επανεξετάζεται από το υπουργείο του για να διαπιστωθεί εάν παραβιάστηκαν διατάξεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που αφορούν τα πολιτικά δικαιώματα και εάν μπορεί να προχωρήσει μια νέα δίωξη του Ζίμερμαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που μίλησε χθες δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να ήμουν εγώ, 35 χρόνια νωρίτερα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη και για τους... επίορκους


Δικαιούνται συντάξεως οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης (μέχρι 5 χρόνια) ή κάθειρξης (5 χρόνια και πάνω), αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαίωσε εφοριακό που είχε καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία με αναστολή.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτή προσφυγή πρώην εφοριακού που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής ελέγχου πράξεων κανονισμού συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την οποία απορρίφθηκε ένστασή του σχετικά με την παροχή σύνταξης στην οικογένεια του, καθώς ο ίδιος είχε απολέσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του για δωροδοκία.

Οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι η απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπαλλήλων που καταδικάστηκαν αμετακλήτως σε ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσίου, δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Και δεν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας γιατί η απώλεια της σύνταξης είναι δυσανάλογη προς την πραγμάτωση του δημοσίου σκοπού (προστασία των συμφερόντων του δημοσίου), ο όποιος μπορεί να επιτευχθεί με άλλο λιγότερο επαχθές μετρό, όπως είναι η οριστική του απόλυση του από την υπηρεσία που εργάζεται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα στην Κάσο από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής


Στην ακριτική Κάσο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, για να παραδώσει φάρμακα και υγειονομικό υλικό στους Κασιώτες, από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της "Αποστολής" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών."Η συνεργασία μας είναι ζωντανή, με συνέχεια και συνέπεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έστειλε από την Κάσο μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Ακρίτες της Ελλάδας, λέγοντας: "Είμαστε εδώ, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και να διεκδικήσουμε μαζί το αυτονόητο: την παροχή βασικής της υποστήριξης ζωής. Τα προβλήματα της υγείας στη χώρα μας μπορούν να επιλυθούν με σχεδιασμό προσανατολισμένο στη μοναδικότητα της γεωγραφικής κατανομής των νησιωτικών περιοχών μας και στην ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, όσο δύσβατος κι αν είναι ο τόπος που τιμούν και κατοικούν".Ο Δήμαρχος Κάσου, κος Δημήτρης Ερωτόκριτος, αφού ευχαρίστησε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για το χέρι βοηθείας στην Κάσο, αναφερόμενος στις ανάγκες του νησιού, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Μένουμε πολύ συχνά χωρίς αναλώσιμα και υγειονομικό υλικό στο Ιατρείο. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι υγειονομικές ελλείψεις πολλές. Αυτό τον καιρό δημιουργείται το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο και η αγωνία όλων μας είναι ποιος θα το επανδρώσει....Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία, θα νιώθαμε πολύ πιο ασφαλείς. Ούτε αυτό είναι εφικτό, λόγω των ελλείψεων σε δομές και εξειδικευμένο στελεχιακό ιατρικό και παραϊατρικό δυναμικό. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής".


Διαβάστε περισσότερα...

Υπάλληλος στη Βουλή η αδελφή της Γιάννας


Όσοι έχουν διαβάσει το πλέον πολυσυζητημένο βιβλίο στη χώρα τη φετινή χρονιά, «My Greek Drama», της Γιάννας Αγγελοπούλου ή έστω αποσπάσματά του θα πρόσεξαν πως μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται ουσιαστικά δύο γυναίκες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», από τη μια, η κ. Αγγελοπούλου, που απαξιώνει συλλήβδην τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, προκειμένου να βγάλει τον εαυτό της από το κάδρο των κακώς κειμένων στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και από την άλλη η ονειροπόλα μαθήτρια από την Κρήτη, που μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια της δεκαετίας του ΄60.

Η σύζυγος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναφέρεται με νοσταλγία σε εκείνη την εποχή και τις μέρες της ξεγνοιασιάς που περνούσε με την οικογένειά της στην Έμπαρο Βιάννου, τον τόπο όπου μεγάλωσαν οι γονείς της, Φρίξος και Μαρίκα.

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της διήγησης της κ. Αγγελοπούλου είναι βεβαίως η κατά τρία χρόνια μικρότερη αδελφή της, Ελένη. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται για εκείνη η κ. Αγγελοπούλου αποτυπώνει ανάγλυφα όσα λένε για το ισχυρό δέσιμο των δύο αδελφών άνθρωποι που βρέθηκαν κατά καιρούς κοντά στην άλλοτε «σιδηρά κυρία» του 2004. «Για κάποιο λόγο αισθανόταν πάντα υπεύθυνη για την Ελένη», επισημαίνουν.

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό Ελένη Δασκαλάκη σπούδασε, όπως και η μεγαλύτερη αδελφή της στη Νομική Θεσσαλονίκης. «Όπως ήταν φυσικό, η Γιάννα λειτουργούσε εν είδει κηδεμόνα της Ελένης στα φοιτητικά τους χρόνια, αφού οι δυο τους βρέθηκαν μακριά από την Κρήτη και έπρεπε η μία να στηρίζει την άλλη. Μάλιστα, τη βοηθούσε και στα μαθήματα της σχολής», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης της κ. Αγγελοπούλου στη διάρκεια της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα του 2004.

Αν και, όπως λένε πρόσωπα που τυγχάνει να γνωρίζουν τόσο τη Γιάννα όσο και την Ελένη, οι δύο αδελφές μοιάζουν σε αρκετές πτυχές του χαρακτήρα τους (όπως ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα, αλλά και η...αδυναμία που είχαν από μικρές στη βανίλια), εντούτοις υπάρχουν σημεία στα οποία έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση και βιοθεωρία. Τρανό παράδειγμα η λατρεία της κ. Αγγελοπούλου για την κοσμική ζωή, την οποία η Ελένη προσπαθεί επιμελώς να αποφεύγει. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις της σε φιλανθρωπικά γκαλά και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως εγκαίνια καλλιτεχνικών εκθέσεων, η μικρότερη θυγατέρα του Φρίξου Δασκαλάκη αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας.

Πάντως, κάθε φορά που θα βρεθεί σε κάποια από τα στέκια της «καλής» αθηναϊκής κοινωνίας αποσπά άκρως θετικά σχόλια για την κομψότητα και τη διακριτικότητά της. «Δεν έχει εξάρτηση από τη δημοσιότητα ούτε επιχειρεί να στρέφει πάνω της τα βλέμματα, όπως η κ. Αγγελοπούλου. Παρ΄ όλα αυτά, διαθέτει κι εκείνη μία έντονη προσωπικότητα, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», υπογραμμίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το modus vivendi της Έλενας Δασκαλάκη.

Φυσικά, όπως αναφέρεται στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μία...Δασκαλάκη, έστω κι αν επιθυμεί να παραμένει στο παρασκήνιο, δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων με τη ζωή και τη δράση της. Βλέπετε, η 55χρονη αδελφή της Γιάννας Αγγελοπούλου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φίρμες στη Βουλή, στην οποία και εργάζεται από την περίοδο ΄89-΄90.

Σήμερα και αφού πέρασε από διάφορες υπηρεσίες, η Ελένη Δασκαλάκη εργάζεται στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.

Αν αναρωτιέστε για το μισθό της, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, με βάση τα χρόνια και την προϋπηρεσία της, υπολογίζεται ότι είναι περίπου στα 2.000 ευρώ, μηνιαίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον τσίμπησε μια "μαύρη χήρα"


Tσίμπημα από μια «μαύρη χήρα», δέχθηκε ένας αγρότης ενώ πότιζε το χωράφι του. Για καλή του τύχη στο σημείο βρίσκονταν συγγενείς του, που τον μετέφεραν γρήγορα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Τον τσίμπησε μια μαύρη χήρα

Το συγκεκριμένο είδος αράχνης είναι το πιο επικίνδυνο. Επειδή τα συμπτώματα ήταν ιδιαίτερα έντονα, οι γιατροί πήραν την απόφαση να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο 48χρονος αγρότης δεν ήταν το πρώτο θύμα της «μαύρης χήρας» στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2011 είχαν καταγραφεί τρία κρούσματα, δυο στον Πύργο Ηλείας και ένα στην Αλεξανδρούπολη, με θύματα τρεις άνδρες ηλικίας 24, 64 και 66 χρόνων. Οι δυο ανάρρωσαν πλήρως με την θεραπευτική αγωγή, ενώ ο τρίτος νοσηλεύτηκε επί τέσσερις ημέρες στην Εντατική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταιγισμός παραιτήσεων στο στρατό


Περισσότερα από 1.800 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται και από τα τρία Γενικά Επιτελεία! Όπως αναφέρεται σε δημοσίεμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο περσινό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι όλο το 2012 παραιτήθηκαν από τις Ε.Δ. 1.640 στελέχη.

Η «αιμορραγία» αυτή είναι ενδεικτική του φόβου και της αβεβαιότητας που επικρατούν, ιδιαίτερα δε μετά τις τρομακτικές περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικοί, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, από τα στελέχη αυτά των Ε.Δ., το 72%-75% ήταν υπαξιωματικοί διαφόρων κατηγοριών.

Ενδεικτικά, μέχρι την 1/7/2013, είχαν παραιτηθεί:
- Από το ΓΕΣ: 900 στελέχη.
- Από το ΓΕΝ: 320 στελέχη.
- Από το ΓΕΑ: 603 στελέχη.

Για να έχουμε μέτρο, τα στοιχεία για προηγούμενες χρονιές είναι, ως εξής:
- Το 2012 από τον Στρατό Ξηράς παραιτήθηκαν 808 στελέχη, ενώ από την Πολεμική Αεροπορία 541.
- Το 2011 από τον Σ.Ξ. 498 στελέχη, ενώ στην Π.Α. 710.
- Το 2010 από τον Σ.Ξ. 1.203 στελέχη, ενώ στην Π.Α. 1.333 στελέχη.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε έξι Ινδούς για τον ομαδικό βιασμό Ελβετίδας


Ικανοποίηση από τη ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Έξι Ινδοί που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό μιας ελβετίδας τουρίστριας καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο στο κέντρο της χώρας.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και είμαστε ικανοποιημένοι από την ετυμηγορία», δήλωσε ο εισαγγελέας Ρατζέντρα Τιουάρι, έπειτα από την απαγγελία της απόφασης ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων PTI και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι έξι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν λίγο μετά τα γεγονότα τον περασμένο Μάρτιο στο κρατίδιο Μάντια Πραντές στο κέντρο της χώρας.

Το θύμα, 39 ετών, είχε δηλώσει στην αστυνομία πως βιάστηκε από τέσσερις άνδρες, ενώ άλλοι δύο ήταν παρόντες κατά την επίθεση σε δασώδη απομακρυσμένη περιοχή στην επαρχία Ντάτια όπου κατασκήνωνε με τον σύζυγό της.

Ο τελευταίος, ηλικίας 30 ετών, είχε δεθεί από τους επιτιθέμενους οι οποίοι είχαν επίσης κλέψει πολλά προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο βιασμός της ελβετίδας τουρίστριας συνέβη μόλις τρεις μήνες μετά από εκείνον μιας ινδής φοιτήτριας 23 ετών, η οποία και κατέληξε μετά την επίθεση.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στη χώρα με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τις αρχές και τη δικαιοσύνη για αδιαφορία όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη και απασχόληση οι προτεραιότητες της G20


«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη».

Η απασχόληση και η ανάπτυξη θα αποτελέσουν την προτεραιότητα της G20 «βραχυπρόθεσμα» απέναντι σε μια «εύθραυστη και άνιση» οικονομική ανάκαμψη, διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι, στη Μόσχα.

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και η ανάκαμψη εύθραυστη και άνιση», επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των πλούσιων και αναδυομένων χωρών, που συναντώνται από την Παρασκευή στη Μόσχα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της G20 στην Αγία Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν επίσης πως «υποστηρίζουν πλήρως» το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ κατά των φορολογικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε μια εφαρμογή αυτού του σχεδίου μέσα σε δύο χρόνια από τώρα, όμως οι υπουργοί εξέφρασαν απλώς την επιθυμία να υπάρξουν «καθιερωμένα στάδια για την ανάπτυξη των προτάσεων και των συστάσεων για την εφαρμογή των 15 σημείων» αυτού του σχεδίου.

Τάχθηκαν επίσης υπέρ των «ταξινομημένων με προσοχή και σαφώς κοινοποιημένων» αλλαγών στη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η σταδιακή έξοδος από το μαζικό πρόγραμμα επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού της Αμερικανικής Αποθεματικής Τράπεζας (Fed) προκάλεσε στην πραγματικότητα διαταράξεις στις χρηματαγορές ορισμένων αναδυομένων χωρών, όπως η Ρωσία ή η Βραζιλία οι οποίες επέμειναν να αναφερθεί η G20 στο πρόβλημα αυτό.Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας μαθητής εφηύρε ειδικό γάντι για ανθρώπους με αναπηρία


Έλαβε μέρος στο Google Science Fair 2013.

Ανάμεσα στους φιναλίστ του Google Science Fair 2013, με θέμα “90 τρόποι να αλλάξετε τον κόσμο”, βρίσκεται ένας 18χρονος Έλληνας μαθητής, ο Χαράλαμπος Ιωάννου, που εφηύρε ένα “εξωσκελετικό γάντι”, το οποίο βοηθά ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού.


Έλληνας μαθητής εφηύρε ειδικό γάντι για ανθρώπους με αναπηρία

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η έμπνευση για την εφεύρεσή του ήταν η γιαγιά του. “Επέλεξα το θέμα αυτό επειδή μία μέρα συνειδητοποίησα πόσο δύσκολη ήταν η καθημερινή ζωή της γιαγιάς μου, επειδή υποφέρει από μία αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού και δεν έχει αρκετή δύναμη για να χρησιμοποιήσει καθημερινά αντικείμενα και συσκευές”, δηλώνει.

Το ειδικό γάντι του Χαράλαμπου είναι στην πραγματικότητα ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού, ο οποίος καθιστά εφικτή την ανίχνευση των κινητικών ερεθισμάτων στον χρήστη που αντιμετωπίζει την αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού.

Δείτε στο βίντεο τον ίδιο το μαθητή να εξηγεί τι είναι και πώς λειτουργεί η εφεύρεσή του:

Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικό ενδιαφέρον για ελληνικές υπηρεσίες ΑμεΑ


Κλιμάκιο Γερμανών παραγόντων του τουριστικού κλάδου που ειδικεύονται σε υπηρεσίες ΑμεΑ, αναμένεται στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για να ενταχθούν από το φθινόπωρο ελληνικές υπηρεσίες υγείας στους γερμανικούς ταξιδιωτικούς καταλόγους που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.

Αυτό ήταν το πολύ θετικό αποτέλεσμα της συμμετοχής της MEDHELLAS στην κλαδική έκθεση της IPMA που πραγματοποιήθηκε στη Βρέμη της Γερμανίας, την οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες επισκέπτες από Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελβετία.

Η Medhellas, στη διάρκεια της έκθεσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει σημαντικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας της Γερμανίας, όπως και εξειδικευμένους τουριστικούς φορείς, αλλά και φορείς πιστοποίησης και να παρουσιάσει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το δίκτυο Medical Emergency Network, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της για προσέλκυση και εξυπηρέτηση ξένων ασθενών στην Ελλάδα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως η Medhellas, συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα, όπως το Κέντρο Αποκατάστασης «Ευεξία» (μεταξύ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής) και το Κέντρο Αποκατάστασης «Παλλάδιον» στην Τρίπολη, τα οποία και εκπροσώπησε στην έκθεση IPMA, με πολύ θετικές εντυπώσεις από τους επισκέπτες της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικοί ανελκυστήρες: Χωρίς άδεια η εγκατάσταση για ΑμεΑ και ηλικιωμένους


Σύμφωνα με τον νόμο 4067/2012 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές (μεταξύ των οποίων και ανελκυστήρες) που χρειάζονται για τη μετακίνηση ή την κάθε είδους εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.

Για τις εργασίες αυτές απαιτείται μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, τουλάχιστο 48 ώρες νωρίτερα, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία γνωστοποιείται στο αστυνομικό τμήμα.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται τόσο η διαδικασία όσο και ο χρόνος εγκατάστασης ειδικών ανελκυστήρων για ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένους με δυσκολία κίνησης, γεγονός το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσους ενδιαφέρονται.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σφαγείο» τα ΚΕΠΑ για επιδόματα και συντάξεις


Στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Εργασίας, φέρνει το ΚΚΕ το ζήτημα της επέλασης ενάντια στα αναπηρικά επιδόματα και τις συντάξεις. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι ανάπηροι της χώρας μας έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως σφαγεία όπου κατακρεουργούνται δικαιώματα σε επιδόματα και συντάξεις αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγώντας στην εξαθλίωση κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Γιατί όταν μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από το 67% χάνουν το επίδομα αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν ποσοστά από 35%-50%, καρκινοπαθείς και ψυχικά πάσχοντες "αποθεραπεύονται" με τις αποφάσεις των επιτροπών. Ενώ τυφλοί χωρίς καθόλου μάτια παίρνουν 80%. Πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες υπολογίζονται σήμερα αυτοί που περιμένουν για πάνω από 3 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ. Ενώ για το διάστημα που περιμένουν να επανεξεταστούν μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και περίθαλψη για μήνες. Το πρόσφατο μέτρο για να καταβάλλεται για αυτό το διάστημα το 50% της σύνταξης αφορά ένα μέρος μόνο και δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα, αυτό καθεαυτό το θέμα των περικοπών αλλά και της μεγάλης αναμονής που φτάνει για ένα μεγάλο μέρος (νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά) και τους 15 μήνες.

Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων "μαϊμού" γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.

Αυτό που έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει, ακόμη περισσότερο, τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για νέα μαζική επανεξέταση όλων των αναπήρων και ενιαιοποίηση των κριτηρίων για τις όποιες παροχές για όλες τις κατηγορίες. Οι όποιες παροχές θα δίνονται σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% αλλά και σε αυτούς με προϋποθέσεις (εισοδηματικά και άλλα κριτήρια). Πράγμα που σημαίνει μαζικό πετσόκομμα παροχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:
  • Να μην γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ, να γίνει επαναφορά σε μισθούς και συντάξεις στο προ περικοπών επίπεδο.
  • Να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην σταματάει η επιδότησή τους για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις επιτροπές και να ενισχυθούν άμεσα με 1.000 ευρώ όλες οι οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης».


Διαβάστε περισσότερα...

Σέρρες: Πρόγραμμα 200.000 € από το Δήμο για υποστήριξη ευπαθών ομάδων


Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μερετούδη Δημήτρη και της πρώην Αντιδημάρχουκ. Αγιανίδου Σταυρούλας, ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης προγράμματος για τη στήριξη ευπαθών ομάδων όπως ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο ανάδοχος της υλοποίησης του προγράμματος κ.Καγκελίδης Κωσταντίνος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Σερρών ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος που στοχεύει στην υποστήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων όπως ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το Δήμο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τον τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» προϋπολογισμού 207.600€

Δημότες που αφορά:

Απευθύνεται σε δημότες οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι – Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Οι χρήστες – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων από επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπηρεσίες που προσφέρονται:

Μέσω του προγράμματος αυτού θα έχουν τη δυνατότητα οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου να έχουν άμεση πληροφόρηση τόσο ατομικά όσο και συγκεντρωτικά για θέματα που αφορούν όλους τους εξυπηρετούμενους πολίτες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο.

Αυτό θα επιτευχθεί με φορητούς υπολογιστές που θα προμηθευτεί ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος (έργου) και θα έχουν άμεση σύνδεση με τα κεντρικά συστήματα του Δήμου.

I. Σε ασθενείς, ηλικιωμένους, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ θα δοθούν:

α. 50 συσκευές ανίχνευσης πτώσης και κουμπί πανικού

Συγκεκριμένα ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να καλεί βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια όπως πχ. σε περίπτωση πτώσης λόγω αδιαθεσίας, εμφράγματος κλπ. ή σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.

Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε 24ωρη βάση θα ειδοποιείται το ΕΚΑΒ και ένας άμεσος ενδιαφερόμενος, έτσι ώστε να παρασχεθούν αυτά που απαιτούνται στους χρήστες.

β. 35 συσκευές μέτρησης πίεσης και 35 συσκευές μέτρησης βάρους

Με τις συσκευές αυτές δίνεται η δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί η μέτρηση της πίεσης και του βάρους να καταχωρείται το αποτέλεσμα στο μηχανογραφικό σύστημα και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των ορίων της πίεσης και βάρους, να ενημερώνεται ο υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και η Υπηρεσία, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον πολίτη.

II. Σε δημότες που πάσχουν από άνοια – Αλτσχάϊμερ θα δοθούν 10 συσκευές εντοπισμού θέσης:

Σε κάθε έναν σύμφωνο με τη διεύθυνση κατοικίας θα οροθετηθεί ένας κύκλος, μέσα στον οποίο επιτρέπεται να κινείται ο ηλικιωμένος. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος θα απομακρυνθεί από τα όρια που του έχουν οροθετηθεί, θα εντοπισθεί αυτόματα και θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί άμεσα ο συγγενείς ή η υπηρεσία για να βρεθεί και να επανέλθει στην οικία του.

Με τη χρήση GPS θα είναι δυνατή η προβολή του ατόμου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια.

Υπηρεσία 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης

Για την υποστήριξη της αδιάλειπτης 24ωρης λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεβοήθειας –τηλευποστήριξης (ανίχνευση πτώσης, κουμπί πανικού, εντοπισμό θέσης) με τη χρήση εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος, ο Δήμος Σερρών θα συμβληθεί με φορέα παροχής των υπηρεσιών με μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη των εξυπηρετούμενων δημοτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρεύμα με κοινωνικό τιμολόγιο για τα ιδρύματα πρόνοιας


Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν σε θεσμό αντίστοιχο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (KOT) όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που εξυπηρετούν Δημοτικά, ή Εκκλησιαστικά, ή Κοινωνικά Συσσίτια και άλλες ανάλογες δράσεις κοινωνικών παροχών, καθώς επίσης και οι λογαριασμοί των ειδικών Κοινωνικών Προνοιακών Υποδομών στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. τα Παιδικά Χωριά SOS, κ.ά. προωθείται με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Θα επιδιωχθεί, επίσης, να προσφερθούν ευνοϊκά τιμολόγια από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι για φορείς που επιτελούν έργο κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, προκειμένου να απολαμβάνουν αντίστοιχες εκπτώσεις με τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ ΙΙ, στο οποίο εντάσσονται - μεταξύ άλλων - οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής στήριξης, εξασφαλίζοντας ποσοστό έκπτωσης που προσεγγίζει το 40% σε σχέση με τα υφιστάμενα τιμολόγια. Προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά κατάχρησης της ειδικής αυτής έκπτωσης, προτείνεται να τεθεί ανώτατο όριο αναγνωριζόμενης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η συγκεκριμένη ενέργεια «θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό κόστος των δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που με πολύ κόπο και προσπάθεια έχουν δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα αρκετοί Δήμοι, Ενορίες, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών».


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: «Ταλαιπωρία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από έλλειψη αναλώσιμων υλικών στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας»


Καταγγελία του Σωματείου ΑμεΑ Αχαΐας.

Το Σωματείο ΑμεΑ Αχαΐας τονίζει: "Για μία ακόμη φορά στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών (βελόνες, σκαρφιστήρες), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι απαράδεκτο να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανασφάλιστων πολιτών που λαμβάνουν τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό από το Νοσοκομείο. Είναι ευρέως γνωστό ότι η έλλειψη αναλώσιμων υλικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, ακρωτηριασμό, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.

Καλούμε την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» να δώσουν άμεση λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει".


Διαβάστε περισσότερα...

Αχαΐα: Eξαθλίωση για χιλιάδες ΑμεΑ - Ζουν με δανεικά - Πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕΠΑ
Εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας εξακολουθούν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6014 δικαιούχοι από τη Δυτική Ελλάδα. Η πολύμηνη αναμονή τους έχει οδηγήσει στα όρια εξαθλίωσης καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αδυνατούν ακόμη και να πάρουν μισό κιλό ψωμί, ενώ ζουν με δανεικά και χρωστούν από το φαρμακείο μέχρι το ψιλικατζίδικο.

Στην Αχαΐα βρίσκονται στις λίστες του ΚΕΠΑ 3519 άτομα, στην Αιτωλοακαρνανία 1755 και στην Ηλεία 740. Ο χρόνος αναμονής μέχρι να περάσουν από επιτροπή ξεπερνά τους 15 μήνες.

Δηλώνουν πως τους ζουν οι γείτονες ή οι συγγενείς, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι γονείς που δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ράμπα για ΑμεΑ στην παραλία της Νέας Μάκρης


Ο δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, προχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην εγκατάσταση ειδικής ράμπας κολύμβησης για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών ώστε να απολαμβάνουν το κολύμπι τους στην θάλασσα.

Η ειδική αυτή ράμπα που εγκαταστάθηκε και φέτος στην παραλία Νέας Μάκρης, πλησίον της ψαροταβέρνας ΑΥΡΑ. Πρόκειται για ειδικό κάθισμα που κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε ένα σταθερό μεταλλικό διάδρομο και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μεταφέρονται από την ακτή μέσα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες κινησιοθεραπείες μέσα στο νερό, χωρίς να καταστρέφουν το προσωπικό τους αμαξίδιο.

Η λειτουργία του συστήματος ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στην ακτή και καταλήγει μέσα στην θάλασσα και έχει πλήρη αυτονομία στην τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπαταρίες μολύβδου. Φέρει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία του και την προστασία των χρηστών καθώς και φωτεινή νυχτερινή σήμανση και πλωτήρες μέσα στην θάλασσα για την προστασία των άλλων λουομένων.

Για τη διευκόλυνση στο μέγιστο βαθμό των χρηστών, όλες οι λειτουργίες του συστήματος είναι τηλεχειριζόμενες με ειδικό αδιάβροχο τηλεχειριστήριο που διατίθεται από το Δημοτικό Μέγαρο Νέας Μάκρης (τηλ. για πληροφορίες 2294090202).


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων


Με προγράμματα ρυθμίσεων δανείων που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών, επιχειρούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τις ίδιες, αλλά και για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η αξία των δανείων αυτών φθάνει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Γι΄ αυτό και οι τράπεζες, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά και με την τρόικα, ξεκινούν προγράμματα μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, με στόχο να μειωθεί το ύψος των δόσεων εξόφλησης των δανείων αυτών, να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ανασχεθεί η εξαιρετικά δυσμενής αυτή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προϊστάμενος χωρίς απολυτήριο


Είκοσι χρόνια περίπου χρειάστηκαν για να μάθουν στο δήμο Νέας Σμύρνης ότι προϊστάμενος ευαίσθητου τομέα του δήμου δεν έχει τελειώσει το Λύκειο και είναι σχεδόν αγράμματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο αθεόφοβος δημοτικός υπάλληλος, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα που διενεργήθηκε για την περίπτωσή του, είχε πλαστογραφήσει απολυτήριο Λυκείου από τη Μυτιλήνη με στοιχεία γυναίκας, με την οποία το μοναδικό κοινό στοιχείο που έχουν είναι ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, που με την προσκόμιση απολυτηρίου το 1995 κατάφερε να πάρει και προαγωγή και να αναδειχθεί σε προϊστάμενο υπηρεσίας, αποδείχθηκε ότι επί 18 χρόνια κορόιδευε τους πάντες. Το απολυτήριο Λυκείου που κατέχει, σύμφωνα με τα έγγραφα-απάντηση του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης προς το δήμο, είναι πλαστό.

Μάλιστα, ο μοναδικός απόφοιτος της τάξης του 1981 με τα ίδια στοιχεία είναι μία γυναίκα. Σύμφωνα δε με τα ίδια έγγραφα, δεν φοίτησε ποτέ στο συγκεκριμένο σχολείο, άρα δεν έχει πάει ούτε καν Λύκειο, ενώ άγνωστο παραμένει αν έχει τελειώσει ακόμα και το Δημοτικό.

Παρά ταύτα, ο άνθρωπος αυτός κατάφερε με ένα πλαστό απολυτήριο να δουλεύει στη θέση κάποιου άλλου που ενδεχομένως θα είχε προσληφθεί τότε, το 1995, να έχει επιτύχει τη μονιμοποίησή του, αφού εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου και φυσικά να έχει πάρει και προαγωγή.

Όταν αποκαλύφθηκαν τα πλαστά στοιχεία του εργαζομένου, πριν από έναν μήνα περίπου, αυτός αμέσως με απόφαση του δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη απολύθηκε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είδαν το παιδί τους να πεθαίνει


Ο 40χρονος άντρας έμενε στην Αθήνα και είχε πάει στη Χαλκίδα για να δει τους γονείς του και να περάσει μαζί τους ένα Σαββατοκύριακο.

Ξαφνικά και ενώ καθόταν στο σπίτι και συνομιλούσε με τους γονείς του, άρχισε να μην αισθάνεται καλά και πριν προλάβει κανείς να κάνει τίποτα, έσβησε μπροστά στους δικούς του ανθρώπους.

Σοκαρισμένοι οι γονείς του άρχισαν να ζητούν βοήθεια από την γειτονιά. Επικράτησε πανικός και οι πιο ψύχραιμοι πήραν τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ όπου αμέσως ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Δυστυχώς όμως τα νέα δεν ήταν και τόσο καλά μιας και οι γιατροί ανακοίνωσαν στους τραγικούς γονείς πως η καρδιά "πρόδωσε" το παιδί τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφγανιστάν: Κόλαση για γυναίκες


Ένας από τους συμβούλους του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για θρησκευτικά θέματα δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει το διάταγμα που εξέδωσαν ιμάμηδες στο βορρά της χώρας, με το οποίο επιβάλλονται και πάλι αυστηροί περιορισμοί στις γυναίκες, που θυμίζουν την εποχή των Ταλιμπάν.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στο Αφγανιστάν, ένα μέλος της επιτροπής των θρησκευτικών ηγετών της χώρας δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει για την κατάργηση του διατάγματος που εκδόθηκε στην περιοχή Ντεχ Σάλαχ της επαρχίας Μπαγλάν.

Το Ντεχ Σάλαχ, κοντά στο Πανσίρ, θεωρείτο προπύργιο όσων μάχονταν τους Ταλιμπάν πριν από την ανατροπή τους, το 2001, από τη Βόρεια Συμμαχία με τη στήριξη των ΗΠΑ. Όμως το διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου απαγορεύει ξανά στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι τους αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή και επιβάλλει το κλείσιμο των καταστημάτων καλλυντικών υπό το πρόσχημα ότι προωθούν την πορνεία -- μια κατηγορία που απορρίπτεται κατηγορηματικά τόσο από τους κατοίκους όσο και από την αστυνομία.

"Με κανέναν τρόπο δεν θα έμεναν ανοιχτά αυτά τα μαγαζιά. Τα καταστήματα είναι για να κάνουν εμπόριο, όχι για να μοιχεύεις", είπε ο Εναγιατουλάχ Μπαλίγ, μέλος του Συμβουλίου των Ουλεμάδων και σύμβουλος του προέδρου Καρζάι, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο δήμαρχος μιας πόλης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον νεαρό ιδιοκτήτη ενός καταστήματος καλλυντικών ενώ προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή το διάταγμα το οποίο απαγορεύει επίσης στις γυναίκες να επισκέπτονται κλινικές ασυνόδευτες, απειλώντας με αδιευκρίνιστες "τιμωρίες" εάν δεν υπακούσουν στην εντολή.

Το διάταγμα, που υπογράφεται από έναν συντηρητικό ιμάμη της περιοχής, τον Ζμαράι, απειλεί επίσης ότι θα ξεκινήσει "ιερός πόλεμος" αν οι αρχές δεν το τηρήσουν. "Εάν οι αξιωματούχοι αντιδράσουν στα αιτήματά μας, θα ξεκινήσει τζιχάντ", γράφει χαρακτηριστικά.

Πολλοί στο Αφγανιστάν φοβούνται ότι με την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν θα υπονομευτούν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι γυναίκες της χώρας μετά από σκληρό αγώνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαύρη 20η Ιουλίου της Κύπρου


Τριανταεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, που οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.

Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και διακόσιες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Επί τριανταεννέα χρόνια η Τουρκία με τη βία των όπλων συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου.

Στις 05:30, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή ήχησαν οι σειρήνες, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που εψάλη στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Μετά την επιμνημόσυνο δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δριβελέγκα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια , τον πρέσβη της Ελλάδος και άλλους.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου.

Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουν τη βούληση τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φτώχεια θέλει... κάμπινγκ


Στη μνημονιακή Ελλάδα, με την ανεργία να αγγίζει το 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, περισσότερα από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος, το 20% των πολιτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και όσους τυχερούς ακόμα εργάζονται να αμείβονται με μισθούς πείνας, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν πλέον... όνειρο απατηλό, που πέρασε ανεπιστρεπτί. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες θα κάνουν φέτος διακοπές σπίτι τους.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», μία από τις ελάχιστες επιλογές για αληθινά φθηνή διαμονή, μετά το ιδιόκτητο εξοχικό ή το εξοχικό φίλων, είναι το κάμπινγκ, οργανωμένο ή ελεύθερο, με το τελευταίο βέβαια επισήμως να απαγορεύεται και να πληρώνεται ακριβά, αν σας πιάσουν, με φουσκωμένο πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ!

Για να μην το διακινδυνέψετε, διαλέξτε ένα από τα αμέτρητα οργανωμένα κάμπινγκ που διαθέτει η πατρίδα μας σε μαγευτικούς τουριστικούς προορισμούς από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική, όπου το μέσο ημερήσιο κόστος διαμονής για ένα ζευγάρι σε δική τους σκηνή κυμαίνεται από 12 έως 20 ευρώ, ενώ τα παιδιά (συνήθως μέχρι 12 ετών) είναι δωρεάν.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές προσφορές για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρότερα από την κρίση, όπως οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ και οι οικογένειες δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού.

Παράλληλα, τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους λιλιπούτειους, ώστε οι γονείς τους να κάνουν και αυτοί αληθινές διακοπές, αντί να τρέχουν πίσω τους.

Ήδη, η προσέλευση στα οργανωμένα κάμπινγκ παρουσίασε σημαντική αύξηση πέρσι, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανακαλύπτουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο τουρισμού για λόγους οικονομίας, ενώ τα σημάδια για φέτος είναι εξίσου ενθαρρυντικά από τις κρατήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ


Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γεγονός που θα σημάνει επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο).

Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Ο ΛΑΓΗΕ είχε υπολογίσει βάσει των επίσημων στοιχείων μεσοσταθμική αύξηση 23,5 ευρώ/ MWh, ενώ με τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τα οποία ενημέρωσε αναλυτικά τη ΡΑΕ, η μεσοσταθμική αύξηση ανήλθε στα 14,96 ευρώ /MWh.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ως άνω τιμές του ΕΤΜΕΑΡ προκύπτουν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014 (επισυναπτόμενη επιστολή).

β) Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ (ως άνω επιστολή) για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ) Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013).

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις


Την πρόσληψη των πιο επίλεκτων βατραχανθρώπων, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στόχο έχει την ποιοτική αναβάθμιση και την ταχεία ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» και το οποίο συντάχθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αφού προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» το Μέγαρο Μαξίμου. Επί της ουσίας πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου 1911/1990.

Δυνατότητα πρόσληψης έχουν:

- Όσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ή τη Σχολή Υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ανά έτος από την ημερομηνία οριστικής απόλυσής τους.

- Οι ενδιαφερόμενοι βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο ακόμη φορές, διάρκειας πέντε ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

- Με κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και των επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Προτεραιότητα δίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

- Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα υπερβαίνει τους 50 για όλους τους κλάδους.

- Η επαγγελματική καριέρα των κομάντος πενταετούς θητείας θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παράθυρο» για την παράταση


Την επίσπευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων χωρίς να προκληθεί πανικός και άγχος στους πολίτες επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Λίγο πριν τα μπάνια του λαού το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία για την κατάθεση των δηλώσεων εισοδημάτων είναι απογοητευτικά με αποτέλεσμα να πέφτουν έξω οι προβλέψεις για την συγκέντρωση χρημάτων στα δημόσια ταμεία.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι περιμένουν μέχρι το... παρά πέντε για την υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να καθυστερήσει και το εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει τον φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί.

Η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση προκάλεσε έντονο άγχος σε πολίτες και φοροτεχνικούς προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Ωστόσο, αφήνεται ένα «κρυφό» παράθυρο για ορισμένους φορολογούμενους προκειμένου να κινηθούν πιο άνετα για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψιν το ευνοϊκότερο ψηφίο του ΑΦΜ του ενός εκ των δύο. Εάν δηλαδή ο ένας σύζυγος έχει ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και τους άλλους σύζυγου σε 4 τότε η δήλωση πρέπει να υποβληθεί την ημέρα που λήγει η προθεσμία για το 4.

Μέχρι στιγμής από την παράταση που έχει δοθεί οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν ως εξής:

• Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013

• για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013

• για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013

• για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013

• για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

• και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν πάντα την τελευτά στιγμή για τις δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στον ΒΗΜΑ FM ότι «αν είναι να δώσουμε σιωπηρή παράταση, πώς θα το πούμε, αν είναι σιωπηρή; Η προσπάθειά μας είναι να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Επανεξετάζουμε κάθε μέρα τα δεδομένα για να δούμε πόσοι έχουν υποχρέωση και δεν έχουν καταφέρει να την εκπληρώσουν. Εξετάζουμε τα πάντα και βλέποντας και κάνοντας… θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέφερε πως η τρίτη εκκαθάριση θα γίνει το Σαββατοκύριακο. «Μέχρι το τέλος του μηνός, θα έχουμε εκκαθαρίσει όποια δήλωση γίνει ως τότε και όποιος κάνει δήλωση ως το τέλος του μηνός, θα έχει τις τρεις δόσεις (για την εξόφληση του φόρου)», διευκρίνισε ο γ.γ. Εσόδων.

Για τις ρυθμίσεις οφειλών ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι όσο πιο νωρίς κάνει κάποιος τη ρύθμιση τόσο πιο πολλές δόσεις παίρνει. Έτσι, αν κάνει κανείς τη ρύθμιση έως το τέλος του μήνα θα πάρει 48 δόσεις, τον επόμενο 47 κτλ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια για την Έκθεση Αρκαλοχωρίου


Θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Άνοιξε, χθες το βράδυ, τις πύλες της η 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη, και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη.

Παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, ομοσπονδιών, συλλόγων, σωματείων.

Την έκθεση άνοιξε με την ομιλία του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού για τον πρωτογενή τομέα και για δεύτερη χρονιά και τον εμπορικό κόσμο, έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη καμπή για τη χώρα και τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, αφού μίλησε για τη σημασία της έκθεσης για την οικονομία του νησιού, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως πετυχημένο θεσμό για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης.

Αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε ότι «η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευμένες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Αλιφιεράκης, σημείωσε ότι τέτοιου είδους εκθεσιακά γεγονότα αυξάνουν τη δυνατότητα προβολής και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που είναι το ζητούμενο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και στηρίζεται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 24 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας 17:30 - 22:30 τις καθημερινές και 10:30 - 14:30 , 17:30 - 22:30 το Σαββατοκύριακο.Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσαν σογιέλαιο ως παρθένο ελαιόλαδο


Συνελήφθησαν στην Ημαθία οι τέσσερις δράστες.

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησε η Αστυνομία στο Παλαιοχώρι Ημαθίας επειδή επιχείρησαν να πουλήσουν σογιέλαιο αναμεμειγμένο με χρωστικές ουσίες ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τα άτομα, ηλικίας 40, 24, 23 και 18 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδος Ασφαλείας Παιονίας και Δοϊράνης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες πιάστηκαν επί τω έργω, την ώρα δηλαδή που επιχειρούσαν να πουλήσουν 1.000 λίτρα νοθευμένου σογιέλαιου ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι του χρηματικού ποσού των 2.500 ευρώ, τα οποία μετέφεραν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 40χρονου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, νοθεία πραγμάτων και παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα.

Δείγματα της κατασχεθείσας ποσότητας του νοθευμένου σογιέλαιου, θα αποσταλούν στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η χημική τους ανάλυση. Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου η Αραούζου


Δηλώνει αποφασισμένη να πετύχει περισσότερα στο 10άρι.

Έξι δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 5χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα βρέθηκε η Κέλυ Αραούζου, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αρχικά έμεινε λίγο πίσω από τις προπορευόμενες, αλλά με μία υπερπροσπάθεια στα τελευταία 500 μέτρα ανέβηκε στην τέταρτη θέση και τερμάτισε σε 56 λεπτά και 45.3 δευτερόλεπτα, ενώ η τρίτη Ανα Μαρσέλα Κούνια από τη Βραζιλία έκανε 56:44.7.
Τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου η Αραούζου

«Ηταν μία πολύ δύσκολη και γρήγορη κούρσα. Είχα τον έλεγχο μετά το πρώτο μισό του αγώνα. Στα τελευταία 500 μέτρα έδωσα όλες μου τις δυνάμεις και "άγγιξα" το μετάλλιο. Ηταν μία καλή αρχή για μένα και τώρα θα διεκδικήσω κάτι καλύτερο στο 10άρι (σ.σ. την προσεχή Τρίτη)», ήταν τα πρώτα λόγια της Αραούζου λίγο μετά την ολοκλήρωση της κούρσας.

Από την πλευρά της, η Μαριάννα Λυμπερτά δεν κατάφερε να μείνει κοντά στο γκρουπ των πρωτοπόρων και τερμάτισε 28η με 57:55.3 «Προσπάθησα πολύ, αλλά ήταν γρήγορη κούρσα και δεν είχα να δυνάμεις να ακολουθήσω το ρυθμό. Θέλω να υπερασπιστώ το μετάλλιο που έχω στο 10άρι», δήλωσε η 34χρονη κολυμβήτρια, που το 2011 στη Σανγκάη ήταν τρίτη στα 10χλμ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αποζημίωση στο κράτος για όσους έδιναν ψεύτικα πιστοποιητικά»


Την αποκάλυψη για τα επιδόματα τυφλότητος σχολιάζει ο Α. Γεωργιάδης
.
Μετά την αποκάλυψη από τους ελέγχους του ΙΚΑ ότι από τους 152 που δήλωναν τυφλοί και λάμβαναν και το ανάλογο επίδομα οι 100 βρήκαν το... φως τους ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως όσοι γιατροί έδιναν ψεύτικα πιστοποιητικά τυφλότητας θα πληρώσουν αποζημίωση στο Κράτος.

Συγκεκριμένα έγραψε στο twitter: «Όσοι γιατροί εμπλέκονται στις υποθέσεις με τα πλαστά επιδόματα τυφλότητος θα ελεγχθούν πειθαρχικά και θα πληρώσουν αποζημίωση στο Κράτος».Διαβάστε περισσότερα...

«Αστυνομικοί της γειτονιάς οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί»


Ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει το σχέδιο για τη δημοτική αστυνομία.

Η αξιολόγηση των δήμων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει τις απολύσεις στο Δημόσιο, αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Άλλα οριζόντια μέτρα στους ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης των δήμων. Αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού. Όταν ολοκληρωθεί θα διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες είναι υπερστελεχωμένες και ποιες υποστελεχωμένες. Και μέσω της κινητικότητας θα καταστεί δυνατή η ορθολογική αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, η κάλυψη κενών και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη».

Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθαρίζει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας θα ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και θα αποτελεί ουσιαστικά τους «αστυνομικούς της γειτονιάς», ενώ οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν στις φυλακές ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Τέλος, διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα, ούτε στην πλευρά των φόρων ούτε σε αυτά της περικοπής εισοδημάτων.

«Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους, νέα οριζόντια μέτρα δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται συνεπώς να υπάρξουν».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών


Η διαδικασία ξεκινά εντός του Ιουλίου.

Αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων που αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η διαδικασία για τις μετατάξεις ξεκινά εντός του Ιουλίου και έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με το Έθνος τα κριτήρια για τις μεταθέσεις είναι:
-Έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν 4 μονάδες.
-4 μονάδες λαμβάνουν οι σε χηρεία εκπαιδευτικοί με ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν
-Οι εκπαιδευτικοί που έχουν ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν 4 μονάδες για το πρώτο παιδί, 4 για το δεύτερο, 6 για το τρίτο και 7 για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά
-Η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ δίνει 5 μονάδες
-Το μεταπτυχιακό δίνει 7 μονάδες
-Το διδακτορικό δίνει 14 μονάδες
-Οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από μετάταξη από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας που υπηρετούσαν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης τους.Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμες οι αμβλώσεις όταν κινδυνεύει η μητέρα


Πέρασε ο νόμος στην Ιρλανδία.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο πέρασε ένα νομοσχέδιο, που επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο, ανέφερε η δημόσια ιρλανδική τηλεόραση RTE.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κένι, εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, έναντι 31 κατά. Με αυτό το σχέδιο νόμου, οι αμβλώσεις επιτρέπονται όχι μόνο όταν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο, αλλά ακόμη και όταν υπάρχει ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

Το νομοσχέδιο που πέρασε στην κάτω βουλή, μετά από ώρες συνεδριάσεων, είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση από την ισχυρή καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας. Στον πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι είχαν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας, από πολέμιους των αμβλώσεων, γραμμένες με αίμα, οι οποίες το χαρακτήριζαν δολοφόνο.

Η άνω βουλή, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες και κυριαρχείται από το κεντροδεξιό συνασπισμό, αναμένεται απλώς να επισφραγίσει την απόφαση, μετά την οποία θα γίνει και επίσημα νόμος της Ιρλανδίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάβαση καταπονεί τους μύες περισσότερο από την ανάβαση


Αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού.
Η ανάβαση και η κατάβαση είναι δύο δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε καθημερινά είτε συνειδητά (πεζοπορία στο βουνό, περπάτημα σε κλίση στο διάδρομο ενός γυμναστηρίου κ.λπ.), είτε ασυνείδητα (στο χώρο εργασίας μας, στη διαδρομή προς και από το σπίτι μας κ.λπ.).

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποια από τις δύο αυτές δραστηριότητες καταπονεί περισσότερο τον οργανισμό μας; Πιθανότατα οι περισσότεροι να απαντούσατε η ανάβαση διότι πολύ απλά νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι απ’ ό,τι στην κατάβαση.

Ανατρέχοντας όμως σε έρευνες που έχουνε γίνει και αναλύοντας τις δύο δραστηριότητες ξεχωριστά προκύπτει ότι:

Κατά την ανάβαση, το σώμα σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, διότι οι μύες σας εργάζονται πολύ πιο σκληρά για να σηκώσουν το βάρος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και μια «ασπίδα προστασίας» γύρω από την άρθρωση, η οποία όμως, λόγω της μικρής γωνίας που κάνει, μειώνει τα επίπεδα έντασης στους μύες του τετρακέφαλου.

Αντίθετα στην κατάβαση, οι γωνίες είναι μεγαλύτερες και η επιβάρυνση στον τετρακέφαλο υψηλότερη. Επίσης, η βαρύτητα έλκει το βάρος σας προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η επιγονατίδα να δέχεται αυξανόμενες δυνάμεις τριβής, λόγω του συνεχούς φρεναρίσματος.

Συμπέρασμα: Η ανάβαση είναι πιο απαιτητική όσον αναφορά στο έργο που παράγει ο οργανισμός, αλλά η κατάβαση είναι πιο επίπονη για τους μύες και τις αρθρώσεις και οι πιθανότητες τραυματισμού είναι περισσότερες.

Βέβαια, όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση του γονάτου (χονδροπάθεια, μηνίσκο, χιαστούς κ.ά.) καλό θα είναι να αποφεύγετε αυτού του είδους δραστηριότητες και να συμβουλεύεστε τακτικά τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή των παιδιών


Μέχρι τους 6 μήνες επαρκεί το γάλα για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από το ιατρικό περιοδικό Pediatrics, μία μελέτη που αποκάλυψε ότι γύρω στο 40% των μητέρων εισάγουν τις στερεές τροφές στη διατροφή των παιδιών τους, πολύ νωρίτερα από τη συνιστώμενη ηλικία των 4-6 μηνών.

Με βάση την έρευνα, οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους συνέβαινε αυτό ήταν ότι οι μητέρες θεωρούσαν ότι: «το μωρό τους ήταν αρκετά μεγάλο», «το μωρό τους έδειχνε πεινασμένο», «το μωρό τους έδειχνε ενδιαφέρον για το φαγητό που έτρωγαν οι γονείς», «ο γιατρός ή κάποιος επιστήμονας υγείας τους είπε ότι το μωρό τους πρέπει να αρχίσει τη στερεά τροφή», «θεωρούσαν ότι θα βοηθούσε το μωρό τους να κοιμηθεί περισσότερο το βράδυ, γιατί θα ήταν χορτάτο».

Όμως η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών, πριν την ηλικία των 4 μηνών έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό του μωρού. Οι κυριότερες παρενέργειες είναι η δυσκολία πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής, λόγω του ανώριμου γαστρεντερικού συστήματος, με πιθανότητα εκδηλώσης γαστρεντερίτιδας, διάρροιας, κοιλιοκάκης, καθώς και ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών και εκζέματος και ο κίνδυνος ανάπτυξης παιδικής παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη.

Πότε πρέπει να ξεκινάει το μωρό τη στερεά τροφή;

Με βάση τις τελευταίες διεθνείς συστάσεις, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων ξεκινάει από τους 6 μήνες ζωής. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα λίγοι παιδίατροι που να συμβουλεύουν για την έναρξη από 4 μηνών, αλλά αυτή είναι παλιότερη σύσταση.

Από την ηλικία αυτή και μετά αρχίζει να μην επαρκεί το μητρικό ή το έτοιμο γάλα για τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του μωρού. Γι΄αυτόν το λόγο και ξεκινάει η σταδιακή σίτιση στην αρχή με στερεά αλεσμένα τρόφιμα. Δεν πρέπει να έχετε την απαίτηση το μωρό να τρώει την «προβλεπόμενη» ποσότητα τροφής, από τις πρώτες ημέρες. Οι πρώτες εβδομάδες είναι περισσότερο «διερευνητικές» και «εκπαιδευτικές». Πρέπει να μάθει να τρέφεται με το κουτάλι, να εξοικειωθεί με νέες γεύσεις, να ελεγχθεί η πιθανότητα αλλεργιών σε τρόφιμα και να προσαρμοστεί το γαστρεντερικό σύστημα στην επεξεργασία της τροφής, δηλαδή στην πέψη, απορρόφηση και αφόδευση, μιας και πολλά μωρά αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας με την εισαγωγή στερεών τροφίμων.

Υπάρχουν ενδείξεις και προσαρμοστικές αναπτυξιακές μεταβολές, που θα σας καθοδηγήσουν σχετικά με το αν το μωρό είναι έτοιμο να δεχτεί στερεά τροφή. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι: εάν το μωρό κάθεται, εάν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του, εάν δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές που καταναλώνουν οι γονείς, εάν ανοίγει το στόμα του όταν πλησιάζει η τροφή, εάν μπορεί να καταπιεί.

Πολύ συχνά οι γονείς είναι μπερδεμένοι, σχετικά με το ποια τρόφιμα θα πρέπει να ξεκινήσουν. Ουσιαστικά για τα περισσότερα μωρά δεν έχει σημασία με το ποια ομάδα τροφίμων θα ξεκινήσουν. Παραδοσιακά έως τώρα γίνεται η εισαγωγή απλών δημητριακών, συνήθως χωρίς γλουτένη, όπως π.χ. το ρύζι – ρυζάλευρο. Στη συνέχεια άλλοι ξεκινάνε με φρούτα και άλλοι με λαχανικά, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά, ούτε στην ανάπτυξη ούτε στις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών. Κατόπιν μπαίνει το μοσχάρι και το κοτόπουλο, με το αυγό και το ψάρι να προστίθενται περί τον 9ο μήνα και ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε παιδιού. Εισάγετε πάντα ένα τρόφιμο κάθε φορά και περιμένετε συνήθως 3 ημέρες για να δείτε την πιθανή αντίδραση του οργανισμού.

Η ποσότητα της τροφής που αναμένεται να καταναλώνει το κάθε μωρό είναι προσεγγιστική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην αρχή αρκεστείτε στο να μάθει να ανοίγει το στόμα του και να καταπίνει λίγες κουταλιές και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα τροφής του, έως ότου το δείτε να χορταίνει, δηλαδή να μη θέλει άλλο. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να το μπουκώσετε για να φάει παραπάνω, γιατί ή θα κάνει εμετό ή θα συνηθίσει να υπερσιτίζεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Είναι καλύτερα να διακόψτε μόλις χορτάσει και να του δώσετε ξανά ένα μικρό γεύμα μόλις πεινάσει. Το πόσα γραμμάρια θα φάει το κάθε παιδί εξαρτάται από το φύλο του, το σωματότυπό του, το ρυθμό ανάπτυξής του, τη δραστηριότητά του και την ιδιοσυγκρασία του και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπαίνετε σε συγκρίσεις με άλλα συνομήλικα παιδιά ή να ακολουθείτε με άγχος κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν ένα μωρό είναι ανήσυχο, κλαίει ή δεν κοιμάται δε σημαίνει πάντα ότι πεινάει. Μπορεί να νυστάζει, να θέλει η πάνα του αλλαγή, να φοβάται ή να διψάει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο ανακούφισης, γιατί μελλοντικά θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες διατροφικές συνήθειες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...