Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τα πρώτα κηπευτικά μάζεψαν από το αγρόκτημά τους μέλη του ΟΚΑΝΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η δραστηριότητα εντάσσεται σε πρόγραμμα του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης.

Με τα χέρια γεμάτα από τους καρπούς της γης και με χαμόγελα ικανοποίησης αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους, επέστρεψαν από το αγρόκτημά τους, τα μέλη των προγραμμάτων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών), στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν η πρώτη τους συγκομιδή κηπευτικών προϊόντων από το αγρόκτημα που καλλιεργούν από φέτος τον Απρίλιο, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

«Γυρίσαμε γεμάτοι ζαρζαβατικά και αρωματικά φυτά, ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες και... φυσικά η χαρά των μελών μας ήταν απερίγραπτη», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπεύθυνη του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ), Ελένη Χριστιά. “Έχουμε μισθώσει ένα αγρόκτημα έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος που βρίσκεται στην περιοχή Πίριτσα Νέας Μαγνησίας του Δήμου Δέλτα, νομού Θεσσαλονίκης. Το καλλιεργεί μια ομάδα 15 ατόμων. Η χαρά της δημιουργίας, η επαφή με τη φύση και οι γνώσεις που αποκτούν τους γεμίζουν αυτοπεποίθηση», συμπληρώνει.

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται σε πρόγραμμα που υλοποιεί το ΕΚΚΕΕ με συμμετέχοντες απεξαρτημένα μέλη του ΟΚΑΝΑ (πρώην χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών) και μέλη προγραμμάτων φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης που βρίσκονται σε στάδιο κοινωνικής επανένταξης.

Σύμφωνα με την κ. Χριστιά, στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, ένα αγρόκτημα που θα δίνει δουλειά στους απεξαρτημένους και συγχρόνως θα συμβάλλει στην κοινωνική επανένταξή τους. «Πιστεύουμε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα και να βοηθηθούν τα μέλη μας», τόνισε η κ. Χριστιά.

Προς το παρόν τα οπωροκηπευτικά του αγροκτήματος δίνονται στα μέλη που, σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος, ζουν πολύ περισσότερο κάτω από το όριο της φτώχειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.