Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Το νομοσχέδιο έρχεται με αλλαγές, αντιδράσεις και απεργίες


FAZ: Το ΕΚΑΣ στο «στόχαστρο» των δανειστών


Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας «λόγω της σχεδιαζόμενης νέας μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται μπροστά σε μία εβδομάδα διαμαρτυριών, οι οποίες κορυφώνονται με την 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης. Εδώ και πολλές μέρες απεργεί μεγάλο μέρος των ναυτικών, με αποτέλεσμα 7.000 πρόσφυγες στη Λέσβο να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι αγρότες μπλοκάρουν σημαντικά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, όπως είναι οι προσβάσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί απεργίες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η FAZ κάνει λόγο για προειδοποιήσεις των δανειστών προς την Αθήνα με στόχο να μην αμβλυνθούν οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. «Οι συμφωνίες με τους δανειστές προβλέπουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται κρατικές επιδοτήσεις για να επιβιώσει. Για το 2016 προβλέπεται μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν προτείνει γενική μείωση συντάξεων κατά 6%, καθώς και μείωση 15 με 20% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 800 ευρώ. Λέγεται ότι οι Ευρωπαίοι (αντι)προτείνουν μείωση 6% σε συνδυασμό με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%».

Στο «στόχαστρο» το ΕΚΑΣ

Όλοι οι δανειστές πάντως, επισημαίνει η FAZ, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στη σημερινή του μορφή. Και αυτό γιατί στο εξής δεν θα καταβάλλεται κανενός είδους σύνταξη, εάν δεν έχει προηγηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμεσολαβήσει και να αφήσει τη σφραγίδα της στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μέχρι στιγμής έχει λάβει τη διαβεβαίωση των εργοδοτών ότι θα συναινούσαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (μία απόφαση που, κατά τους δανειστές, θα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας). Επιπλέον, επιμένει να μην αγγίξει τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου και να διατηρήσει, εν μέρει έστω, το κοινωνικό επίδομα ΕΚΑΣ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας υψηλότερες ή πολλαπλές συντάξεις και επιπλέον αυξάνοντας τις ασφαλιστικες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι αγρότες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι λόγω βελτίωσης των δημοσίων εσόδων για το 2015, θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος αυτών των χρημάτων για τις συντάξεις, ωστόσο οι δανειστές εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στους υπολογισμούς της Αθήνας. Μάλιστα η FAZ κάνει λόγο για «πειρασμό» της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την άνοιξη, γεγονός για το οποίο έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται μάλιστα η πρόσφατη δήλωση-προειδοποίηση του Ρέγκλινγκ, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους δανειστές δόσεις συνολικού ύψους 4 δις ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι σύντομα έλλειψη ρευστότητας. Μέχρι στιγμής, αναφερέρει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση τα φέρνει βόλτα γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές της, αλλά αυτό είναι επιβλαβές για την οικονομική ανάπτυξη».

--------------

Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η ΠΟΠΕΚ


Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, την παράνομη διακίνηση καυσίμων και την καθετοποίηση της αγοράς.

--------------

Ρωμανιάς: Με το νέο ασφαλιστικό οι συντάξεις των 1.000 ευρώ θα μειωθούν στα 500 ευρώ


Στο μισό θα μειωθούν οι συντάξεις μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Όποιος κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, είτε είναι δικηγόρος, όποιας κατηγορίας μισθωτός, αγρότης, όλοι, με βάση αυτό το προσχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα θα δει την σύνταξή του να «κατεδαφίζεται». Και συνέχισε, λέγοντας ένα παράδειγμα.

«Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Ένας που έχει 1000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 42 χρόνια δουλειάς, θα πάρει σύνταξη ανταποδοτική 507 ευρώ. Με τα τωρινά δεδομένα θα έπαιρνε 700 - 750».

«Η κοινωνία έχει κατέβει στους δρόμους όχι για αυτά που θα φέρει το ΔΝΤ, αλλά για αυτά που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Οι μειώσεις θα είναι κατεδαφιστικές. Αυτά που λέγονται ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις είναι παραμύθια», κατέληξε.

--------------

«Οχι» σε αύξηση εισφορών λένε οκτώ στους δέκα Ελληνες

Οι πολίτες εκτιμούν ότι θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για απολύσεις.

Διαφωνούν οχτώ στους δέκα πολίτες στην αύξηση των εισφορών που φέρνει το Ασφαλιστικό.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την πρώτη για το 2016 ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία Alco, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.) του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 - 29 Ιανουαρίου 2016.

Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει δυστυχώς ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία έχει επιστρέψει στα αρνητικά επίπεδα των περασμένων ετών, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν σε όξυνση.

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί βέβαια και την αρνητική αξιολόγηση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού. Για το ασφαλιστικό οι οχτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δε θα συμβάλλει στη συρρίκνωση της ανεργίας αλλά, αντιθέτως, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για απολύσεις.

Επιπλέον, το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι μη αποδοτική έως και λανθασμένη».

Αναλυτικότερα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων η οποία αγγίζει το 80%, θεωρεί πως μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει αντικίνητρο για τη δημιουργία προοπτικών μείωσης της ανεργίας, και πιο άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις. Επιπλέον, το 10% θεωρεί πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί αντικίνητρο, ενώ το 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Στο ερώτημα σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, και εδώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 62%, θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική ακολουθεί λανθασμένη πορεία με αρνητικές επιπτώσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Το 17% των συμμετεχόντων είναι σύμφωνο με την πολιτική της κυβέρνησης ενώ, λόγω της τεχνικής φύσης του ερωτήματος, είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό του 21% των συμμετεχόντων που επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ερώτημα αυτό.

Στα ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, και πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αναφορικά με τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, το 80% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με σχεδόν μηδενική βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Νοεμβρίου, ενώ το 14% είναι αισιόδοξοι για μια επικείμενη βελτίωση και το 6% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Στο ερώτημα σχετικά με τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 79% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ το 15% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξοι και το 6% αποφάσισε να μην συμμετάσχει.

Δείτε την έρευνα

--------------

ΑΔΕΔΥ: Μείωση έως και 30% στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό

«Η κυβέρνηση αποτελειώνει ό,τι έχει απομείνει από τα προηγούμενα μνημόνια».

Συνέντευξη Τύπου, εν όψει της γενικής απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου, παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ με θέμα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην οποία αντιτίθενται τα συνδικάτα.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ανέφερε ότι «απ' ό,τι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα».

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές. Αυτό για δύο λόγους: Επειδή τα ποσοστά αναπληρώσεις στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύων σύστημα φτάνουν το 80%, και επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει. Ειδικότερα με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ.

Επίσης, έγινε λόγος για χαντάκωμα για τη νέα γενιά και τις συντάξεις αναπηρίας, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και του Εφάπαξ, ενώ τονίστηκε ότι με θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρθηκε το προσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και προβλέπει περικοπές 1,8 δισ. ευρώ το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την άμεση κατάργηση του μεταβατικού χαρακτήρα της εφαρμογής σε βάθος 35ετίας του Ν.3863/2010(Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Ακόμα, τονίστηκε ότι με τον ένα ενιαίο τρόπο υπολογισμού τον συντάξεων θα συνεπάγεται εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ 20% με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα.

Η ΑΔΕΔΥ έκανε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος που διοργανώνεται μαζί με τη ΓΣΕΕ, ενώ θα γίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή «ώστε να μην περάσει». Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ υπάρχει κι άλλος δρόμος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να ξεκινήσει το διάλογο για ένα νέο ασφαλιστικό.

--------------

Στους δρόμους και οι φορτηγατζήδες – Απεργία διαρκείας από τις 4 Φεβρουαρίου


Σε απεργία διαρκείας αποφάσισαν να κατέβουν οι αυτοκινητιστές, από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε πραγματοποιείται η πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών (ΟΦΑΕ), στη Θεσσαλονίκη, όπου διατρανώθηκε η αντίθεση των εκπροσώπων του κλάδου στις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στις παράνομες μεταφορές και τις τριγωνικές άδειες τρίτων χωρών.

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση, φτιάχνοντας σχέδια επί χάρτου που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, επιβάλλει ασφαλιστικές εισφορές που ξεπερνούν το 38% του ετήσιου εισοδήματός μας. Αν υπολογίσει κάποιος και το φόρο με συντελεστή 29% και 33%, καθώς και την προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους 100% και το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, η Πολιτεία επιχειρεί να μας υποχρεώσει να επιβιώσουμε με ένα ποσοστό που είναι λιγότερο και από το 10% του εισοδήματος που παράγουμε με σκληρή καθημερινή εργασία», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση.

Εκτός του ασφαλιστικού, οι αυτοκινητιστές απεργούν και με αίτημα τη θέσπιση σειράς μέτρων για την προστασία τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παράνομη μεταφορά. «Χρόνια ολόκληρα ο χώρος μας διαμαρτύρεται σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα για τη λεηλασία που υφίσταται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταφορικών εταιριών, συχνά ελληνικών συμφερόντων, που εδρεύουν τυπικά στον φορολογικό παράδεισο της Βουλγαρίας, της Κύπρου, και τρίτων χωρών, για την ελλιπή φορολόγηση και υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εταιριών αυτών προς ζημιά του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».

Οι απεργοί ζητούν την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς και την κατάργηση των τριγωνικών αδειών τρίτων χωρών, σε συνδυασμό με σημαντική μείωση των διμερών αδειών ανάλογα με τον όγκο μεταφοράς καθώς και των αδειών ΕΔΥΜ (Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών).

--------------

Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι

Ο ΔΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για συνέχιση της αποχής τους έως και την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το «Δ.Σ του ΔΣΑ επαναλαμβάνει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος στο ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση».

Ο ΔΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα γενικής απεργίας κατά του ασφαλιστικού.

Ως τόπος προσυγκέντρωσης των Δικηγόρων ορίζεται η έδρα του ΔΣΑ Ακαδημίας 60, ώρα 10 το πρωί.

--------------

Μαξίμου: Έχουμε εναλλακτικά σενάρια για αποτροπή μειώσεων στις συντάξεις


Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.

Ως προς τη χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

--------------

ΓΣΕΕ: Η κοινωνία απέναντι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση


Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες - πολίτες (80%), θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών θα έχει επίδραση στην ανασφάλιστη εργασία. Επίσης, με ακριβώς ίδιο ποσοστό (80%) οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη διαφωνία τους για το γεγονός ότι από την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθείται επιβαρύνονται οι νέοι ασφαλισμένοι. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται δεν διασφαλίζει καθόλου το ασφαλιστικό σύστημα. Σε ποσοστό από 65 – 76%, απαντούν αρνητικά στην κυβερνητική πρόταση, άνδρες (75%), γυναίκες (73%), εργαζόμενοι έως 44 ετών (76%), από 45 έως 64 ετών (75%) και άνω των 65 ετών (68%).

Σε επίπεδο κομματικής προέλευσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν αρνητικά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε ποσοστό από 64 – 93%. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες - ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται καθόλου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση σε ποσοστό 64%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΕΚ (67%), του ΠΑΣΟΚ (69%), της Χρυσής Αυγής (81%), της ΝΔ (83%), του ΚΚΕ (87%), των ΑΝΕΛ (89%) και του Ποταμιού (93%).

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η έρευνα, έγινε σε δείγμα 1000 ατόμων το διάστημα 25 έως 29 Ιανουαρίου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται τα μπλόκα και οι αντιδράσεις των αγροτών στο ασφαλιστικό


Μπλόκα αγροτών με 24ωρο αποκλεισμό εθνικών οδών

Κλείνουν για 24ωρες οι Αφίδνες.

Σκληραίνει και το μέτωπο των αγροτών της Αττικής μέρα με την μέρα, την ώρα που ανά την Ελλάδα τα μπλόκα ενισχύονται και οι αποκλεισμοί δρόμων είναι πλέον πολύωροι.

Τον 24ωρο αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες αποφάσισαν οι ανθοπαραγωγοί, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας, αντιδρώντας στην ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι από τα διόδια θα περνούν μόνο όσοι αποδεδειγμένα πάνε στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για εκείνη την ημέρα.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι παραγωγοί της περιοχής σήμερα πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς των διοδίων στις Αφίδνες, από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 19.00 έως τις 21.00.

Την ίδια ώρα, στο μπλόκο του Μαρκόπουλου Αττικής οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Από τις 12 μετά το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη σήμερα, ενώ αυτή την αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να αποφασίσουν από αύριο για πόσες ώρες θα ισχύει ο αποκλεισμός στην Κοιλάδα.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες προσανατολίζονται σε 12ωρο.

Το απόγευμα, εξάλλου και από τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα αποκλείουν τον κόμβο Πλατύκαμπου για δυο ώρες τουλάχιστον

Σκληραίνουν τη στάσης τους οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ'αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας 'Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μόσχος, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού θα ξεκινήσει κομβόι με τρακτέρ που θα πλημμυρίσει το κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας

----------

Αγρότες μοίρασαν σε οδηγούς μπουκάλια με γάλα

Συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου Καρδίτσας.

Περισσότερα από 2.000 μπουκάλια γάλα μοίρασαν σήμερα το μεσημέρι στους διερχόμενους οδηγούς, οι αγρότες που έχουν τοποθετήσει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Καρδίτσας, στην Ε.Ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, στο πλαίσιο των δράσεων που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα.

Μάλιστα στη συνέχεια, προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλου Σπυρόπουλου, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την εβδομάδα που διανύουμε, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των αγροτών του μπλόκου, στην πανελλήνια απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε, πάντως, να υπογραμμίσει πως το γάλα που μοιράστηκε στους διερχόμενους οδηγούς, αποτελεί προσφορά των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής.

----------

Κλειστό επ’ αόριστον το Τελωνείο Κήπων


Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου, εμμένοντας στο αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό .

Από τις 11 το πρωί διεκόπη επ’ αόριστον η είσοδος και έξοδος των φορτηγών αυτοκινήτων στο τελωνείο των Κήπων. Παράλληλα, λόγω της γνωστοποίησης του αποκλεισμού της κυκλοφορίας στην περιοχή, οι αρχές της Τουρκίας σταματούν τα συγκεκριμένα επαγγελματικά οχήματα εντός του τουρκικού εδάφους προκειμένου να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Όσον αφορά στα φορτηγά που τελικώς θα παραμείνουν καθηλωμένα στους Κήπους εξαιτίας των κινητοποιήσεων οι αγρότες μερίμνησαν να υπάρχει φαγητό και νερό για τους «εγκλωβισμένους» οδηγούς.

Στον βόρειο Έβρο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα) καθώς και στο νότιο κόμβο Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) τα συγκεντρωμένα αγροτικά μηχανήματα διακόπτουν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης όσο και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου Βασίλης Καμπρούδης, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι σχεδιάζουν τον επ’ αορίστου αποκλεισμό εντός των επόμενων ημερών των δύο κόμβων Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου.

Ειδικότερα ο κ. Καμπρούδης ανέφερε πως σταδιακά θα αυξάνονται οι ώρες αποκλεισμού με τελικό στόχο την επ’ αόριστον διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνεκτιμώντας ωστόσο τις εξελίξεις των δράσεων στους Κήπους, καθώς κλείνοντας το νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου ουσιαστικά αποκόπτεται η οδική σύνδεση Ελλάδας -Τουρκίας.

----------

Πως θα κινηθούν τα φορτηγά λόγω των μπλόκων


Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων προχωρά η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, σήμερα Δευτέρα από τις 16.00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και όλων των λεωφορείων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Αλμυρού μέχρι τον κόμβου Μεγάλου Μοναστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Αλμυρού Μαγνησίας (χ/θ 287+400) – παράπλευρη οδός – διασταύρωση σιταποθηκών ΠΑΥΛΙΔΗ – Αϊδίνιο Μαγνησίας – διασταύρωση Μικροθηβών – Ε.Ο. Βόλου - Φαρσάλων με κατεύθυνση προς Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία, θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων - διασταύρωση Μικροθηβών - Αϊδίνιο Μαγνησίας - διασταύρωση σιταποθηκών ΠΑΥΛΙΔΗ - παράπλευρη οδός – είσοδος στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Α/Κ Αλμυρού Μαγνησίας (χ/θ 287+400).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 24210-76995, 24220 -26555, 24210-76969.

----------

Σε διαρκή κινητοποίηση οι αγρότες της Λάρισας

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τα μπλόκα.

Σε αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει από τις 5.00 το απόγευμα αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι μετακινήθηκαν με μερικές δεκάδες τρακτέρ προς το συγκεκριμένο σημείο αποκλείοντας την κυκλοφορία μέχρι τις 7.00 μ.μ.

Ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί ο δρόμος από τρακτέρ και στο Γερακάρι Άγιας αλλά και το Αργυροπούλι Τυρνάβου για το ίδιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία εντάσσονται στις εναλλακτικές διαδρομές που ακολουθούν τα οχήματα όταν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ. Υπενθυμίζεται δε ότι στο κομμάτι του ΠΑΘΕ όπου έχουν «απλωθεί» χιλιάδες τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας ο αποκλεισμός είναι μόνιμος από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα Τέμπη μέχρι τις 8 μ.μ., ενώ παρότι οι αγρότες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει το ακριβές χρονικό διάστημα που θα αποκλείσουν αύριο την Κοιλάδα, η προσανατολισμός είναι αύριο ο αποκλεισμός να είναι δεκάωρος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Πάνου Καλλίτση


Τα δραματικά λεπτά του Πάνου Καλλίτση στην ενέδρα έξω από το σπίτι του

Τι είπε η γυναίκα του στους αστυνομικούς.

Ενστικτωδώς αντέδρασε ο Πάνος Καλλίτσης στην επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο το βράδυ έξω από το σπίτι του. Η αντίδρασή του ήταν αυτή που προκάλεσε πανικό στους δράστες.

Η Ελενα Χριστοπούλου, σύζυγος του γνωστού κομμωτή και make up artist, Πάνου Καλλίτση, κατέθεσε στην αστυνομία περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι τους στον Λυκαβηττό.

«Επιστρέφαμε στο σπίτι με το αυτοκίνητο λίγο μετά τις 20.00. Ο άντρας μου μπήκε στο γκαράζ και τότε είδαμε δύο άνδρες με όπλα στα χέρια να βρίσκονται δίπλα στο όχημά μας. Τρομοκρατηθήκαμε. Καταλάβαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο Πάνος κλείδωσε τις πόρτες και έκανε όπισθεν για να ξεφύγουμε. Ηταν αδίστακτοι. Πυροβόλησαν στο τζάμι. Τότε άνοιξα την πόρτα και τους είπα να μη ξαναρίξουν. Μετά πυροβόλησαν τον Πάνο, ο οποίος αν και χτυπημένος είχε το σθένος να προσπαθήσει να με προστατεύσει. Πριν φύγουν του έριξαν ξανά πυροβολισμούς στα πόδια. Εγώ είχα βγει έντρομη στο δρόμο τρέχοντας, φωνάζοντας ‘‘βοήθεια’’», περιέγραψε στους αστυνομικούς η Ελενα Χριστοπούλου.

Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά πέντε κάλυκες. Οι δράστες τραυμάτισαν με δύο σφαίρες τον Πάνο Καλλίτση στα πόδια και με μία επιδερμικά στο θώρακα.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ερευνούν ένα προς ένα τα στοιχεία για να βρουν το κίνητρο της επίθεσης. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για απόπειρα ληστείας, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Οι δράστες πιθανότατα ήθελαν να αρπάξουν το χαρτοφύλακα που είχε πάνω του ο κομμωτής, πιστεύοντας ότι θα περιέχει τις εισπράξεις από το κατάστημά του στο Παλαιό Ψυχικό. Τελικά δεν κατάφεραν το σκοπό τους, διότι αιφνιδιάστηκαν από την τροπή που πήρε η επίθεση και τους πυροβολισμούς που ξεσήκωσαν τη γειτονιά με αποτέλεσμα να φύγουν από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού άπραγοι.

Ωστόσο αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο Καλλίτσης το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό και προσθέτουν ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δράστες παρακολουθούσαν το ζευγάρι και γνώριζαν ακριβώς τι ώρα θα φτάσουν στην οικία τους.

---------------

Που στρέφονται οι έρευνες για τη φονική επίθεση σε βάρος του Πάνου Καλλίτση


Τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του κομμωτή των διασήμων Πάνου Καλλίτση αναζητούν οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής. Οι τουλάχιστον δύο ασύλληπτοι κακοποιοί, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επικίνδυνοι, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν είχαν σκοπό να ληστέψουν τον 41χρονο επιχειρηματία ή εάν σε βάρος του «εκκρεμούσε» συμβόλαιο θανάτου και ήταν μέλη «εταιρείας δολοφόνων».

Το πρώτο σενάριο, της ληστείας, όσο προχώρα η έρευνα φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο ωστόσο το γεγονός ότι οι δράστες δεν αφαίρεσαν τις εισπράξεις που είχε μαζί του ο Πάνος Καλλίτσης, περίπου 3.000, προβληματίζει τους έμπειρους αξιωματικούς.

Στο σημείο όπου είχαν στήσει τη φονική ενέδρα οι κακοποιοί ελέγχτηκε εξονυχιστικά από κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Ερευνών και ήδη έχουν σταλεί στα εργαστήρια δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό για να διαπιστωθεί εάν οι δράστες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν.

Επίσης οι κάλυκες που βρέθηκαν στην πυλωτή της πολυκατοικίας στον περιφερειακό του Λυκαβηττού θα εξεταστούν ώστε να φανεί εάν το όπλο με το οποίο πυροβόλησαν οι αδίστακτοι κακοποιοί έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Το χρονικό της επίθεσης

Νωρίς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 30 Ιανουαρίου, ο Πάνος Καλλίτσης μαζί με την σύζυγο του Έλενα Χριστοπούλου επέστρεφαν από την επιχείρηση τους στο Νέο Ψυχικό στο σπίτι τους που βρίσκεται στον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Όταν ο γνωστός κομμωτής μπήκε στο κλειστό γκαράζ της πολυκατοικίας οι δύο ληστές εισέβαλαν στο χώρο πριν κατεβεί η γκαραζόπορτα και ζήτησαν από τον Πάνο Καλλίτση τις εισπράξεις.

Ο 41χρονος αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματα και ένας από τους δύο δράστες πυροβόλησε το τζάμι του συνοδηγού όπου βρισκόταν η Έλενα Χριστοπούλου βγάζοντας την έξω από το όχημα.

Τότε ο γνωστός κομμωτής επιτέθηκε προς τους δράστες όπου τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση στο στήθος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες στα χέρια τους είχαν και σχοινιά τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για να δέσουν τα θύματα τους όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Η σύζυγος του τότε κατάφερε να ξεφύγει και να βγει από το γκαράζ φωνάζοντας βοήθεια. Οι ληστές έχασαν τη ψυχραιμία τους και αφού πυροβόλησαν δύο ακόμη φόρες τον Πάνο Καλλίτση έφυγαν από το γκαράζ.

Δύσκολες ώρες στο χειρουργείο

Ο 41χρονος σοβαρά τραυματισμένος διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον Πανό Καλλίτση με τη σύζυγο του και τον πατέρα του να βρίσκονται στο πλευρό από την πρώτη στιγμή.

Υποψίες στο στενό περιβάλλον

Από τις αρχές υπάρχουν υποψίες πως μπορεί οι δράστες να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Πάνου Καλλίτση που τους επέτρεπε να γνωρίζουν το πρόγραμμα του αλλά και τα χρήματα που έχει στην κατοχή του.

Ο γνωστός κομμωτής κατέθεσε σήμερα για τέσσερις ώρες στους αξιωματικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το βράδυ του Σαββάτου.

---------------

Συγκινεί η σύζυγος του Καλλίτση: Έκανε τα πάντα για να με προστατεύσει


«Είναι θαύμα που επέζησε. Είχε τη σφαίρα στην καρδιά στο στέρνο και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να με προστατεύσει», αναφέρει συγκλονισμένη η σύζυγος του κομμωτή, Πάνου Καλλίτση στο κανάλι Ε.

"Δεν βλέπαμε τα προσωπά τους, μας πλησίασαν, σχεδόν μας ακινητοποίησαν, μου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο. Εύχομαι να μη συμβεί ούτε στον χειρότερό μου εχθρό αυτό", λέει περιγράφοντας τη φριχτή ένοπλη επίθεση που δέχθηκε αυτή και ο σύζυγός της το βράδυ του Σαββάτου.



---------------

«Τους ήθελαν ομήρους»

Εξιτήριο πήρε ο γνωστός κομμωτής.

Την ώρα που ο Πάνος Καλλίτσης πήρε σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου νοσηλευόταν μετά από την επίθεση ενόπλων που δέχτηκε το Σάββατο το βράδυ έξω από το σπίτι του, η μητέρα του δίνει μια άλλη τροπή. Η Θέκλα Καλλίτση, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ανέφερε ότι κίνητρο των δραστών δεν ήταν μόνο η ληστεία, αλλά η ομηρία του γιο της και της νύφης της.

«Είχαν πρόγραμμα να τους δέσουν, να τους βασανίσουν για να μπορούν να πάρουν, αν μπορούν, ότι βρουν. Έφερε αντίσταση ο γιος μου… Εγκλωβίστηκαν, τυχαίο ήταν; Μπορεί και να τους παρακολούθησαν και να τους είχαν και στόχο…», ανέφερε σχετικά.

Στο μεταξύ, οι αρχές προσπαθούν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών, μέσα από κάμερες ασφαλείας, μαρτυρίες και στοιχεία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου η προθεσμία για τα αυθαίρετα


Παράταση για την προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013.

Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ για το 2015 στο στάδιο της οριστικής υπαγωγής βρέθηκαν 262.988 αυθαίρετα σε σύνολο 959.260 δηλωμένων αυθαιρέτων, ενώ μέχρι τις 26/1/2016 ο αριθμός έφτασε τα 265.190, σε σύνολο 980.693.

Μέχρι στιγμής τα συνολικά έσοδα από τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 1,55 δισ., ενώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, αναμένεται να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. με βάση τις συνολικές δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο.

Η σχετική με την παράταση ΚΥΑ πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τόλι Άντερσον


Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τόλι Άντερσον, η πρώτη ερμηνεύτρια του συγκροτήματος Jefferson Airplane, πέθανε την περασμένη Πέμπτη, την ίδια ημέρα που άφηνε την τελευταία του πνοή και ο κιθαρίστας και συνιδρυτής του διάσημου συγκροτήματος, ο Πολ Κάντνερ.



Η Σίνιε Τόλι Άντερσον, που έγινε γνωστή ως η πρώτη τραγουδίστρια του συγκροτήματος της ψυχεδελικής ροκ μουσικής, τη δεκαετία του 1960, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών. Τα αίτια του θανάτου της δεν διευκρινίστηκαν.

Ο Κάντνερ, που ήταν συνομήλικός της, πέθανε και αυτός την Πέμπτη από καρδιακή προσβολή.

"Μια γλυκιά γυναίκα έφυγε από κοντά μας. Φαντάζομαι ότι εκείνη και ο Πολ ξύπνησαν στον παράδεισο και είπαν: Ε, τι κάνεις εσύ εδώ; Ας φτιάξουμε ένα συγκρότημα", έγραψε στο Facebook ο τραγουδιστής Μάρτι Μπάλιν.

Μολονότι ήταν παρούσα στην αφετηρία της "περιπέτειας" του συγκροτήματος και συμμετείχε στο πρώτο άλμπουμ, το Jefferson Airplane Takes Off το 1966, η Άντερσον εγκατέλειψε το γκρουπ την ίδια χρονιά για να μεγαλώσει το παιδί της. Τη θέση της στο συγκρότημα πήρε η Γκρέις Σλικ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρεπόρτερ που έφτασε κοντά στο όνειρο της ζωής του αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος


Ο πρώην ρεπόρτερ του «The New York Daily News», Μάικλ Τζ. Φίνει, ήταν έτοιμος να ακολουθήσει την επαγγελματική καριέρα των ονείρων του καθώς προσλήφθηκε από το κανάλι CNN, όταν αναπάντεχα αρρώστησε βαριά, την περασμένη βδομάδα.



Ο Μάικλ Τζ. Φίνει, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Νιου Τζέρσεϊ, μετά από επιπλοκές που υπέστη, εξαιτίας μιας λοίμωξης που είχε στα νεφρά , σύμφωνα με όσα αναφέρει η μητέρα του, Ρέμπα Γούλις.

Ο Φίνει μπορεί να κυνηγούσε πάντα τους στόχους του και να έδινε μάχες για να κατακτά τα όνειρά του, αυτή τη μάχη, ωστόσο, δεν κατάφερε να την κερδίσει.

Ο θάνατός του 32χρονου δημοσιογράφου, που σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, επήλθε από καρδιακή ανακοπή βύθισε στο πένθος όλο το μιντιακό χώρο.

Να σημειωθεί, ότι ο Φίνει ξεκίνησε να δουλεύει στην εφημερίδα "The Daily News" το 2009, όπου αρχικά εργαζόταν για τη νυκτερινή βάρδια. Προσλήφθηκε πρόσφατα από το CNN και ετοιμαζόταν να μετακομίσει στην Ατλάντα, όπου αρρώστησε και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε.

Ήταν επίσης θερμός υποστηρικτής των μαύρων δημοσιογράφων και το 2010 του απονέμει ο τίτλος του νέου αναδυόμενου δημοσιογράφου της χρονιάς, από την Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίζει σε θεραπεία ο «άνθρωπος-δέντρο» του Μπαγκλαντές


Εισήχθη στο νοσοκομείο και αναμένεται η πρόταση θεραπείας του - Δείτε φωτογραφίες.

Ο 25χρονος Abul Bajandar από το Μπαγκλαντές έχει το προσωνύμιο «άνθρωπος- δέντρο» καθώς η ασθένεια από την οποία πάσχει κάνει τα χέρια του να μοιάζουν με κλαδιά ή ρίζες δέντρου.

Ο νεαρός άνδρας ταλαιπωρείται από τη σπάνια κληρονομική πάθηση Epidermodysplasia Verruciformis εδώ και επτά χρόνια και πλέον έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί θα αποφανθούν για τη θεραπεία του.

Ο πρώτος «άνθρωπος- δέντρο» ήταν ο Dede Koswara από την Ινδονησία. Το 2008 είχε επιστρέψει σπίτι του από το νοσοκομείο ύστερα από αφαίρεση των παράξενων σπίλων που είχε στο σώμα του και ήταν… 8 κιλά ελαφρύτερος!


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δασκάλα σκοτώθηκε, για να σώσει τους μαθητές της


Δασκάλα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα για να σώσει τους μαθητές της.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις ΗΠΑ και στη περιοχή Μπέβερλαντ της Ιντιάνα, όπου η 69χρονη διευθύντρια δημοτικού σχολείου, η Σούζαν Τζόρνταν θυσίασε τη ζωή της για να σωθούν οι μαθητές της από την «τρελή» πορεία σχολικού λεωφορείου.



Μπήκε μπροστά από τα παιδιά, τα απώθησε, προκειμένου να φύγουν από το σημείο πρόσκρουσης του λεωφορείου, πριν, τελικά, χτυπηθεί η ίδια και χάσει τη ζωή της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση των τραπεζικών αποθεματικών


Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, από το δημόσιο, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των Τραπεζών από τον Ιανουάριο του 2005.

Με το Ν. 3513/2006 για την αυτοτελή φορολογία των αποθεματικών, επιβλήθηκε ειδικώς στις ημεδαπές Τραπεζικές Ανώνυμες Εταιρίες και στα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών Τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από την 1.1.2006 ισολογισμό. Ωστόσο, το Β Τμήμα του ΣτΕ ( 112/2016) έκρινε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη «συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι Επικρατείας «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από αναίρεση που άσκησε η Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών. Η αναίρεση απορρίφθηκε και τώρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τράπεζα 54.514.819 ευρώ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 20 Μαρτίου ο 5ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας


Καμίνης: Η Αθήνα σας προσκαλεί στην ετήσια διοργάνωση άμιλλας, παιδείας, άθλησης και πολιτισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή του 5ου Ημιμαραθωνίου δρόμου της Αθήνας άρχισε σήμερα με την συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό μέγαρο της πόλης με την παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου και του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστου Τεντόμα.

«Ο 5ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, σηματοδοτεί την έναρξη της δρομικής περιόδου. Τρέξτε, περπατήστε, και πάνω από όλα χαμογελάστε! Η Αθήνα σας προσκαλεί σε αυτήν την όμορφη ετήσια διοργάνωση άμιλλας, παιδείας, άθλησης και πολιτισμού. Με τον 5ο Ημιμαραθώνιο, που αποτελεί πλέον αθλητικό θεσμό και δρομικό γεγονός της πόλης καλωσορίζουμε όλοι μαζί την άνοιξη. Ο αγώνας φέτος θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου, κάτι που αποτελούσε το πάγιο αίτημα της δρομικής κοινότητας και εδώ και διεθνώς, με δεδομένες τις καλές συνήθως καιρικές συνθήκες, αλλά και για την διευκόλυνση των δρομέων, οι οποίοι τον Μάιο αντιμετώπιζαν στην Αθήνα, ζητήματα διαμονής λόγω πληρότητας των υποδομών», είπε ο Γιώργος Καμίνης.

Ο Δήμαρχος της πόλης στάθηκε στη συνεργασία με την ομοσπονδία, καθώς είπε: «Η συνεργασία, μεταξύ ΣΕΓΑΣ - του οποίου την συμβολή, την σημαντική παρουσία, την προσφορά και την τεχνογνωσία του, όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε – του δήμου της Αθήνας και του ΟΠΑΝΔΑ υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τη διοργάνωση των τριών μεγάλων αθλητικών γεγονότων (Ημιμαραθώνιο, Pole Vault, Μαραθώνιος), που έχουν μείζονα σημασία για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Ο αθλητισμός, η παιδεία και η άθληση αποτελούν κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες. Προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η άθληση για όλους , ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Και η αναβαθμισμένη συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ αυτό τον βασικό στόχο έχει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος είπε: «Ο Δήμος και ο ΣΕΓΑΣ έχουν μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία. Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι μια διοργάνωση, η οποία λειτουργεί υπέρ του υψηλού και μαζικού αθλητισμού. Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας δεν είναι μόνο ένας μεγάλος αγώνας είναι μια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού, μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδειχθεί η πόλη. Πέρα και πρώτα από όλα ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ο αγώνας, που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας. Από φέτος έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα τον οικογενειακό αγώνα 3χλμ. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους πολίτες, αλλάξτε το ρυθμό της ζωής σας. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διατηρηθεί ο αγώνας σε υψηλό επίπεδο. Θέλουμε ο αγώνας αυτός να γίνει ανοιξιάτικη γιορτή Αθλητισμού και πολιτισμού. Ευελπιστούμε πως θα φτάσουμε το όριο των 20.000 συμμετοχών σε όλες τις αποστάσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προτείνει η Εκκλησία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία


«Το 20% στο τέλος της ύλης να είναι αφιερωμένο σε άλλα θρησκεύματα».

«Η Εκκλησία επισήμως δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, αλλά ήδη έχει δώσει τις δικές της προτάσεις, με τους δικούς της τρόπους», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο πολιτικός επιστήμων και στέλεχος της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Χολέβας.

Ο κ.Χολέβας μίλησε χθες στην Κοζάνη, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης για την «Ελληνορθόδοξη πρόταση για την Παιδεία και για τα Εθνικά Θέματα».

«Ο αρχιεπίσκοπος, ο μακαριότατος Ιερώνυμος επανειλημμένως, σε διάφορες παρεμβάσεις του, έχει διαφωνήσει με κάποια συνθήματα, που ακούστηκαν τελευταία, ότι δεν πρέπει να έχουμε εθνόμετρο ή δεν πρέπει να καλλιεργούμε εθνική συνείδηση, αλλά μόνον ιστορική συνείδηση», είπε ο κ. Χολέβας, προσθέτοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος «εξέφρασε αντίθεση στην προκρούστεια μέθοδο, που ορισμένοι θέλουν να ακολουθήσουν, πριν αρχίσει καν ο διάλογος για την Παιδεία».

Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών ο κ. Χολέβας σημείωσε ότι «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, πριν από περίπου 20 μέρες, τοποθετήθηκε σχετικά και προσπάθησε να κάνει μία σύνθεση διαφόρων απόψεων και κατέληξε στην πρόταση ότι το μάθημα, με βάση και το Σύνταγμα και 3 αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, πρέπει να παραμείνει ένα μάθημα με ορθόδοξη χριστιανική βάση».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Εκκλησία σέβεται και τις ανάγκες της εποχής, τις συνθήκες, την παρουσία και κάποιων άλλων ανθρώπων, άλλων εθνικοτήτων και θρησκευμάτων μέσα στις τάξεις των σχολείων, γι' αυτό προτείνει, στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου, το 20% της ύλης να είναι αφιερωμένο και σε άλλα θρησκεύματα, για να μπορέσει και ο έλληνας μαθητής να γνωρίσει, τι πιστεύει ο διπλανός, ο οποίος πιθανόν να μην είναι Ορθόδοξος».

«Η πρόταση του υπουργείου, όπως την εκφράζουν επισήμως ο υπουργός, ο κύριος Φίλης, και κάποιοι συνεργάτες του, είναι να γίνει από την τρίτη δημοτικού μία ισοπέδωση, μια θρησκειολογία όπως τη λέει, δηλαδή το παιδί στην τρίτη δημοτικού να μάθει 5 σελίδες Ισλάμ, 5 Βουδισμό, 5 Ταοϊσμό...», σημείωσε ο κ.Χολέβας, εξηγώντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει πως «ο μαθητής, όπως μαθαίνει πρώτα την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία πρέπει να μάθει την παράδοση της οικογένειάς του, της χώρας του».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε στην Πάτρα η πιλοτική εφαρμογή του πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας


Θα καλύπτει το νότια τμήμα της πόλης.

Ξεκίνησε σήμερα στην Πάτρα η πιλοτική εφαρμογή του πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας, στα ιατρεία που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ Ζαρουχλέικων, καλύπτοντας τους κατοίκους του νοτίου διαμερίσματος της πόλης, που φθάνουν τους 32.000.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποδιοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης «το πρώτο που ξεκινήσαμε στην Πάτρα, ήταν να ενισχύσουμε την δομή των Ζαρουχλέικων, που είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα με μεγάλο αριθμό κατοίκων».

Όπως πρόσθεσε, το δίκτυο θα έχει το γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτρια υγείας. Στην δομή αυτή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωστακιώτη, δεν θα παρέχονται μόνο πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, αλλά θα εφαρμόζονται και προγράμματα πρόληψης. Παράλληλα, όπως σημείωσε, «θέλουμε να στηρίξουμε τον θεσμό του επισκέπτη ιατρού, δηλαδή ιατρών ειδικοτήτων οι οποίοι θα επισκέπτονται ασθενείς, αλλά και θα καλύπτουν τακτικό ιατρείο».

Όσον αφορά στους γιατρούς που θα στελεχώσουν την δομή προέρχονται από το δημοτικό ιατρείο που λειτουργεί στο ΚΑΠΗ του δήμου στα Ζαρουχλέικα, αφού πρώτα υπήρξε συνεννόηση με τον δήμαρχο, καθώς και από κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Κωστακιώτης, βασικός μας σκοπός είναι να παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι να είναι απλά ιατρεία συνταγογράφησης. Επίσης, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, οι κάτοικοι του πολυπληθούς δημοτικού διαμερίσματος της Πάτρας, δεν θα αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ώστε να πηγαίνουν για παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, προκειμένου να επισκεφθούν ένα τακτικό πρωινό ιατρείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενής συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα


Η Καλλιόπη Μπραντστάτερ είναι η καλή νεράιδα που καλύπτει τις ανάγκες της γενέτειράς της.

Όταν πριν από κάποια χρόνια, στα γενέθλιά της, η Καλλιόπη Μπραντστάτερ (Brandstater) αποφάσισε να μαζέψει χρήματα, αντί για δώρα, προκειμένου να κάνει μια δωρεά, είχε σκεφτεί ότι έπρεπε να το κάνει γιατί το ζητούσε η ψυχή της. Τότε, όπως λέει και η ίδια, δεν φανταζόταν ότι από το 2013 μέχρι σήμερα θα είχε «μαζέψει» μαζί με άλλους εθελοντές, τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα. Δεν φανταζόταν, ότι από την δραστηριοποίηση των εθελοντών θα είχαν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ιατρικά μηχανήματα αξίας τουλάχιστον διπλάσιας της αξίας των φαρμάκων που αγοράστηκαν.

Ομογενής συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα

Σήμερα, η κ. Καλλιόπη που ανήκει στη δεύτερη γενιά μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία, επιστρέφει στο Αμβούργο, όπου ζει μόνιμα, ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή στην χώρα καταγωγής της και μια ακόμη μεγάλη κοινωνική προσφορά. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, συνοδευόμενη από τον Hinrich Stechmann, επισκέφθηκαν τέσσερα φαρμακεία της Κατερίνης και αγόρασαν φάρμακα αξίας τεσσάρων χιλιάδων ευρώ περίπου, τα οποία παρέδωσαν στο Κοινωνικό Φαρμακείο «Αλέκος Φτίκας» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας και των Γιατρών του Κόσμου, στον Καπνικό Σταθμό.

«Όταν είπα στους φαρμακοποιούς τι θέλαμε, εκείνοι συγκινήθηκαν και χάρηκαν πολύ. Επισκέφθηκα φαρμακοποιούς που γνωρίζω ότι συνεργάζονται εθελοντικά με το Κοινωνικό Φαρμακείο της Κατερίνης και μόλις κατάλαβαν τι θέλουμε να κάνουμε, έκαναν τις καλύτερες τιμές που μπορούσαν και επιπλέον δωρεές» λέει η ίδια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Στο ερώτημα γιατί διάλεξε να ασχοληθεί με τη συγκέντρωση φαρμάκων, απαντά αφοπλιστικά: «μέχρι το 2013 δεν ήξερα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, από όπου προέρχομαι. Μια Γερμανίδα με ενημέρωσε και σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να αρρωσταίνουν άνθρωποι και να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Έτσι ξεκίνησα».

Για όσα ακολούθησαν, λέει ότι δημιούργησε με φίλους της έναν σύλλογο στο Αμβούργο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μαζεύουμε χρήματα, κάνουμε κονσέρτα αλληλεγγύης κάθε χρόνο, μιλάμε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης και διαπιστώνουμε ότι η βούληση των Γερμανών πολιτών να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% με 98% των χρημάτων και των δωρεών προέρχονται από Γερμανούς πολίτες. Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση των Ελλήνων μεταναστών από πέρσι το καλοκαίρι. Επικοινωνούν μαζί μου και με ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Είναι τόσες πολλές οι δραστηριότητές μας που θα μπορούσανε μα γράψουμε βιβλίο» σημειώνει.

Σε μια προσπάθεια να περιγράψει τις δράσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μιλά για την παράδοση ενός φορτίου με δεκαοκτώ παλέτες με διαφορετικά είδη ιατρικού υλικού, πριν από μια εβδομάδα στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, στην Κατερίνη και τονίζει ότι προηγήθηκε η μεταφορά ενός φορτίου με ιατρικά μηχανήματα αξίας 160.000 ευρώ. Επρόκειτο για δωρεά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου, ενώ τα μηχανήματα διατέθηκαν στο Νοσοκομείο Κατερίνης, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ένα Κέντρο Υγείας στην Κέρκυρα, στο κοινωνικό μητροπολιτικό ιατρείο που βρίσκεται στο Ελληνικό, στην Αθήνα αλλά και στην Ικαρία, από όπου έλειπε ένας υπερηχογράφος. Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα ιατρικό μηχάνημα γαστροσκόπησης που μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας ενώ μετά τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Κατερίνη νέο φορτίο από τη Γερμανία με ιατρικά μηχανήματα, που αγοράστηκαν μέσω του συλλόγου του Αμβούργου, αφού η εταιρεία συμφώνησε να τα διαθέσει στο ποσό των 10.000 ευρώ αντί των 160.000 ευρώ που είναι η συνολική αξία τους.

Και επειδή τα καλά νέα διαδίδονται γρήγορα, η Καλλιόπη Μπραντστάτερ αναφέρει ότι ο πρώτος φορέας με τον οποίο συνεργάστηκε στην Ελλάδα ήταν το κοινωνικό μητροπολιτικό ιατρείο που βρίσκεται στο Ελληνικό.

«Ο μόνιμος φόβος όσων προσφέρουν βοήθεια είναι να μην φτάσει αυτή στα σωστά χέρια» δηλώνει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, Γιώργος Κωτίδης. Περιγράφοντας την αλυσίδα της εθελοντικής προσφοράς, διευκρινίζει ότι το Κοινωνικό μητροπολιτικό ιατρείο που βρίσκεται στο Ελληνικό είχε επικοινωνήσει με την Εθελοντική Ομάδα του νομού Πιερίας ζητώντας το σύστημα μέσω του οποίου γίνονται οι καταχωρήσεις των φαρμάκων που διατίθεται σε όσους τα έχουν ανάγκη μέσω του κοινωνικού φαρμακείου στην Κατερίνη. «Έτσι έμαθε για μας και η Καλλιόπη Μπραντστάτερ και καθώς η Πιερία είναι και ο τόπος καταγωγής της, ξεκινήσαμε μια συνεργασία το 2015» λέει ο κ. Κωτίδης. Στο διάστημα αυτό, διατέθηκαν συνολικά στην Κατερίνη 23.000 ευρώ για την αγορά φαρμάκων, την αγορά σχολικών ειδών για παιδιά, την διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού και την ανακατασκευή των στεγών δύο εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Καπνικού Σταθμού ώστε να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της εθελοντικής ομάδας.

Ο κ. Κωτίδης γνωστοποιεί ότι σε δύο εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας (νοσοκομείο, κοινωνικό φαρμακείο ή ιατρείο) θα μπορεί να μπαίνει με κωδικό για να αναζητήσει τα είδη που χρειάζεται, ώστε να λάβει δωρεάν μέρος του ιατρικού υλικού που εστάλη από τη Γερμανία. Στο μεταξύ μεταφέρθηκε ήδη στο Ελληνικό, μέρος του υλικού αυτού, με τη βοήθεια των ΚΤΕΛ Κατερίνης, που ανέλαβαν τη μεταφορά δωρεάν.

Επόμενος στόχος για την Καλλιόπη Μπραντστάτερ είναι η εξασφάλιση ενός ασθενοφόρου, εξοπλισμένου με μηχανήματα μονάδας εντατικής θεραπείας προκειμένου να μεταφερθεί στην Κατερίνη. «Με αυτό θα μπορούν οι άνθρωποι που κινδυνεύει η ζωή τους να μεταφερθούν με ασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο που διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας» λέει και προσθέτει: «εκεί επικεντρώνουμε πλέον τις προσπάθειές μας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχω σχετικές συναντήσεις στο Αμβούργο. Είναι προσωπικό μου στοίχημα να φέρω αυτό το ασθενοφόρο στην Κατερίνη....».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε ποιοι αγνόησαν τα αιτήματα φιλίας σας στο Facebook


Όσοι έχετε λογαριασμό στο Facebook σίγουρα θα έχετε νιώσει το συναίσθημα το να περιμένεις εάν κάποιο άτομο με το οποίο θέλεις να γίνεις φίλος θα σου απαντήσει θετικά στο αίτημα φιλίας σου.

Στο άρθρο που ακολουθεί δίνονται συμβουλές στο πως μπορείς να δεις όλους όσους αγνόησαν το αίτημα φιλίας σου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα παρακάτω:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε το αίτιο θανάτου του 8χρονου από την Πάτρα


Σύμφωνα με τo πόρισμα για το θάνατο του 8χρονου στην Πάτρα, η φωτιά ξεκίνησε από θερμαντικό σώμα που βρισκόταν στο δωμάτιο και το οποίο ήρθε σε επαφή με λούτρινα παιχνίδια του μικρού.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του άτυχου 8χρονου με ειδικές ανάγκες, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από πυρκαγιά στο σπίτι των παππούδων του, στις Εργατικές Κατοικίες των Ιτεών, το Σάββατο το μεσημέρι.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα, η οποία διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή, ο θάνατός του οφείλεται σε ανοξυγοναιμία και εγκαύματα.

Το πόρισμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών αναφέρει ότι η πυρκαγιά στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το παιδί προκλήθηκε από το θερμαντικό σώμα που υπήρχε στο δωμάτιο, το οποίο ήρθε σε επαφή με λούτρινα τα παιχνίδια του αγοριού.

Γονείς, παππούδες, συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετίσουν τον άτυχο 8χρονο στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιτεών, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Β΄Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...