Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Tι μπορεί να πάθει ένα παιδί όταν δεν τρώει πρωινό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και βασικό γεύμα της ημέρας. Η πολυσύνθετη και πολύπλοκη μηχανή, το σώμα μας , δεν σταματά να εργάζεται ποτέ, ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Ξοδεύει υλικά, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Αν λοιπόν το πρωί που ξυπνάμε, δεν αναπληρώνουμε τις ελλείψεις τότε οι συνέπειες μακροχρόνια είναι αρνητικές. Οι αριθμοί και τα επιστημονικά δεδομένα από πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την σημασία και το ρόλο του πρωινού είναι συντριπτικά! Η λήψη, σε τακτική βάση, του πρωινού έχει συσχετιστεί τόσο με καλύτερους δείκτες υγείας (μικρότερη κακή χοληστερίνη), καλύτερη απορρόφηση και χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών, χαμηλότερο ΔΜΣ ειδικότερα στα κορίτσια και καλύτερη πνευματική λειτουργία και αντίληψη ειδικά για τα παιδιά.

Ειδικότερα για ένα οργανισμό με αυξημένες απαιτήσεις σε ποιοτικά θρεπτικά συστατικά, το πρωινό αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σωστής διατροφής. Ένα παιδί που τρώει καθημερινά ένα σωστό πρωινό, είναι ένας οργανισμός που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, όχι μόνο σε ανάπτυξη, αλλά και σε επιδόσεις στο σχολείο. Έχει αυξημένη αντίληψη και ικανότητα να παρακολουθεί το μάθημά του.

Κίνδυνοι όταν το παιδί δεν παίρνει ένα καλό πρωινό

Πέρα από την αναπόφευκτη κούραση και μειωμένη απόδοση στο σχολείο, όταν λείπει το πρωινό, έρχεται η πείνα και οι κακές διατροφικές επιλογές! Δεν είναι τυχαίο, το ότι η έλλειψη πρωινού οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και στη κατανάλωση junk food, αυτό που δυστυχώς πολλές φορές μπορεί να βρει εύκολα ένα παιδί στο σχολικό κυλικείο.

Εκτός από αυτούς τους προφανείς κινδύνους υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί με μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες. Παραλείποντας το παιδί το πρωινό του στερεί από τον οργανισμός ένα μεγάλο κρίσιμο φορτίο θρεπτικών συστατικών. Αν σκεφτεί κανείς ότι η λήψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών (C, A), αμινοξέων, ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου τότε ένα παιδί χωρίς πρωινό κυριολεκτικά στραγγίζει από θρεπτικά συστατικά.

Το πρωινό όμως και ειδικότερα το οικογενειακό πρωινό, αποτελεί και ένα στοιχείο διαπαιδαγώγησης του παιδιού. Στο οικογενειακό τραπέζι δεν μοιραζόμαστε μόνο την τροφή μας, αλλά και τα συναισθήματά μας με τα παιδιά μας. Δίνουμε ζωντανά παραδείγματα συμπεριφοράς και σωστής διατροφής.

Τι μπορεί να περιέχει το πρωϊνό;

Λίγο από όλα! Φυσικά μια καλή πηγή υδατάνθρακα να πάρει μπρος η μηχανή! Είτε είναι φυσικός χυμός είτε είναι ένα φρούτο. Από κοντά και οι φυτικές ίνες που μπορούν να βρίσκονται είτε στα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είτε στις φέτες μαύρο ψωμί. Και φυσικά το γάλα τόσο γα το ασβέστιό , όσο και για την πρωτεΐνη που περιέχει.

Αν πάλι το σύνολο φρούτο, γάλα δημητριακά σας είναι πολύ κλασσικό, δοκιμάστε να βάλετε την δροσερή γεύση ενός γιαουρτιού ανακατεμένη με την γλυκύτητα των αποξηραμένων φρούτων και την θρεπτικότητα των ξηρών καρπών.

Αν κινηθείτε παραδοσιακά, γάλα, ψωμί με μαργαρίνη και μέλι ή λίγη σπιτική μαρμελάδα μπορεί να κάνει τα μικρά σας να γλύψουν και τα δάκτυλά τους. Προσοχή στην υπερβολή ! Οι φέτες να είναι ελαφρά αλειμμένες και όχι ξεχειλισμένες.

Αλλά και το τυρί με το ψωμί, σαν ένα μικρό σαντουιτσάκι, μπορούν να αποτελέσουν μια μικρή γρήγορη εναλλακτική λύση. Βάλτε μισό ποτήρι γάλα, ένα μικρό φρούτο και το πακέτο είναι πλήρες.

Μία ακόμα εξαιρετική λύση, για τις μέρες που μπορείτε να ξοδέψετε λίγο παραπάνω χρόνο, είναι μια μικρή ομελέτα ή ένα βραστό αυγό με λίγο ψωμάκι και φυσικά το χυμό ή το φρούτο στο πλάι.

Αν πάλι πιάνουν τα χεράκια της μανούλας, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ (χωρίς πολύ ζάχαρη), ή 3-4 ωραία σπιτικά μπισκότα με ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο μας κάνουν τη δουλειά που θέλουμε.

Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε τα παραπάνω το γάλα με κάποια προσεκτικά διαλεγμένα μπισκότα ολικής άλεσης και ένα φρούτο μας κάνουν τη δουλειά μας.

Τι να αποφεύγεται;

Το βασικότερο από όλα είναι το να μην πάρει πρωινό το παιδί ! Δυστυχώς στις μέρες το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η έλλειψη πρωινού. Όλο και περισσότερα παιδιά χάνουν το σημαντικότερο ίσως γεύμα. Άλλο μεγάλο λάθος είναι το πολύ πρόχειρο, κυριολεκτικά στο πόδι φαγητό. Όχι μόνο γιατί τις πιο πολλές φορές καταλήγει να τρώει μικρή ποσότητα φαγητού αλλά και αυτή η λίγη που καταναλώνει πέφτει «βαριά» στο στομάχι. Το αμάσητο φαγητό δύσκολα θα το επεξεργαστεί το πεπτικό σύστημα. Μήπως για αυτό το λόγο μερικές φορές το παιδί σας παραπονιέται ότι το πονάει η κοιλιά του στο σχολείο; Ένα τρίτο εξίσου σημαντικό λάθος είναι η κακή ποιότητα πρωινού. Πολύ κρυμμένη ζάχαρη, πολλά λιπαρά ακόμα και αλάτι, βρίσκεται σε πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Προσεκτική επιλογή λοιπόν θρεπτικών τροφών και όχι φαγητό για να γεμίσουμε απλά το στομάχι.

Μερικές ακόμα συμβουλές

Δώστε τους πρωτοβουλίες. Αφήστε να εκφράσουν την επιθυμία τους και γιατί όχι να συμμετέχουν στην ετοιμασία του πρωινού. Αυτό θα τα κάνει όχι μόνο πιο υπεύθυνα αλλά θα τους φυτέψει πιο βαθιά την συνήθεια του πρωινού.

Αποφύγετε τα στερεότυπα και την μονοτονία. Προσφέρετε ποικιλία εναλλακτικών λύσεων και επιλογών. Αφήστε την φαντασία και την δημιουργικότητα σας να δράσουν. Ένα καλό κεφάτο πρωινό αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για μικρούς και μεγάλους.

Αποτελέστε το ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά σας. Ακόμα και αν εσείς δεν έχετε μάθει να τρώτε πρωινό, μαζί τους θα το ζήσετε και αυτό! Όχι για κανένα άλλο λόγο, απλά σκεφτείτε ότι τα παιδιά των γονιών που δεν τρώνε πρωινό, αποκτούν και αυτά την ίδια κακή συνήθεια.

Αν δείτε ότι το παιδί σας δεν θέλει να φάει, μην πιέσετε την κατάσταση στα άκρα! Σίγουρα θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα! Σε κάθε περίπτωση όμως φροντίστε να πάρει μαζί του κάτι θρεπτικό και περιεκτικό.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.