Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η ώρα της κρίσης για τις μειώσεις στις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κληρώνει για το ύψος των επικείμενων περικοπών στις συντάξεις, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος συναντάται με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να «ξεσκονίσουν» όλους τους κωδικούς που περιλαμβάνει η ποσοτικοποίηση της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περιοριστεί κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ), κατά 1,5% έως το τέλος του 2019 (2,7 δισ. ευρώ με βάση το σημερινό ύψος του ΑΕΠ) και ταυτόχρονα πώς θα εξελιχθεί έως το 2060. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνάντηση θα γνωστοποιηθούν στους επικεφαλής του κουαρτέτου και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ύψος των δαπανών για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, με έτος αναφοράς το 2009. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας θα υποστηρίξουν ότι η δαπάνη για συντάξεις και ΕΚΑΣ το 2009 ήταν 13,5% του ΑΕΠ και ότι με την προωθούμενη μεταρρύθμιση δεν θα υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ έως το 2060.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει η δαπάνη να μην υπερβαίνει το 11% του ΑΕΠ. Ζητεί δηλαδή, να μειωθούν σταδιακά οι συντάξεις κατά 9 δισ. ευρώ και απαιτεί άμεσες μεσοσταθμικές μειώσεις και στις κύριες συντάξεις κατά 15%, ή κλιμακωτές μειώσεις ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.